Haku

Uutuudet, vko 4/2022

Uutuudet ajalta: 24.1.2022 - 30.1.2022

Muokattu: 3.5.2022
Hakutulos 1
Kirja
Brander, Janica, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tämän kirjan luettuasi et enää koskaan ärsytä oinasta tai lainaa rahaa kaloille!

Miten astrologia on syntynyt? Miksi uskomme vielä 2020-luvulla horoskooppeihin? Miten härkä käyttäytyy puutarhamyymälässä ja neitsyt lounasbuffetissa? Olenko hörhö, jos mietin tällaista?

Oivaltava teos vastaa näihin kysymyksiin ja todistaa, että tiede ja tähtimerkit voivat mahtua samaan maailmankuvaan. Tuplamaisteri Janica Brander kertoo hersyvän omakohtaisesti, miksi astrologia kiehtoo häntä itseään ja muita rationaalisia nykyihmisiä. Horoskooppien maailmaan sukelletaan niin tutkijoiden seurassa kuin antiikin tarujenkin kautta, epäilyksen hyväntahtoinen pilke silmäkulmassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Merriman, Helena, kirjoittaja ; Sappinen, Jorma-Veikko, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hermoja raastava jännitysnäytelmä sankaruudesta, petturuudesta ja salaisesta tunnelista Berliinin katujen alla.

Pako Berliinin ali on palkittuun brittiläiseen Tunnel 29 -podcastiin perustuva uskomaton tositarina vapautensa menettäneistä ihmisistä - heistä, jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen sen takaisin.

Kesällä 1962 joukko länsisaksalaisia miehiä ryhtyy hengenvaaralliseen urakkaan: he alkavat kaivaa Berliinin muurin ali tunnelia, jonka avulla on tarkoitus pelastaa kymmeniä itäsaksalaisia länteen. Uhkarohkeassa suunnitelmassa on monia vaaroja: hapenpuute, tunneliin tulviva vesi ja yläpuolella partioivat Stasin sotilaat ovat niistä pienimpiä - vaarallisin kaikista on kaivuryhmään soluttautunut agentti.
Joukkoon liittyy myös amerikkalainen toimittaja, joka haluaa tehdä tv-historiaa ja kuvata paon reaaliajassa. Suurvaltojen välit ovat kylmän sodan seurauksena kärjistyneet, ja jos amerikkalaisten osallistuminen tunnelin rahoittamiseen paljastuisi, voisi seurauksena olla pahimmillaan kolmas maailmansota.

Helena Merriman on palkittu BBC-kanavan juontaja ja tuottaja, joka haastatteli kirjaansa varten kymmeniä tunnelin rakentamiseen osallistuneita ja Itä-Saksasta paenneita. Pako Berliinin ali perustuu Merrimanin suosittuun Tunnel 29 -podcastiin, jonka New Yorker -lehti valitsi vuoden 2019 kymmenen parhaan podcastin joukkoon. Kirjasta on tekeillä tv-sarja.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
Barker, Chris, kirjoittaja ; Naish, Darren, asiantuntija ; Lahtinen, Tapani, kääntäjä
2021
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 7
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ajatukset hallintaan, tilaa elämänilolle!

Elä enemmän, mieti vähemmän on käytännön opas lukijoille, jotka kärsivät masennuksesta, mutta myös niille, jotka haluavat oppia käsittelemään negatiivisia ajatuksiaan ja välttämään siten masennuksen ja surun kehittymistä.

Psykologi Pia Callesen selittää kirjassa havainnollisesti, miten voimme hallita ajatteluamme ja löytää uudelleen elämänilon metakognitiivisen terapian avulla. Tässä kansainvälisesti suosiotaan jatkuvasti kasvattavassa hoitomuodossa keskitytään ajatusten hallintaan eikä niiden sisällön analysointiin sinänsä, ja sillä on todistetusti vaikutusta masennukseen: tutkimukset osoittavat, että 70-80 % metakognitiivisella terapialla hoidetuista ihmisistä paranee ja paljon lyhyemmässä ajassa kuin tavallisella kognitiivisella terapialla.

Pia Callesen on tanskalainen psykologi ja metakognitiivisen terapian asiantuntija, jonka kirjat ovat hänen kotimaassaan olleet suuria myyntimenestyksiä. Elä enemmän, mieti vähemmän on siellä myynyt jo yli 65 000 kappaletta.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rutkasti tietoa roboteista - ihmisen uutterista apulaisista

Tietopalat on helppolukuinen kirjasarja alakoululaisille, jossa tutustutaan erilaisiin mieltä kutkuttaviin aiheisiin harrastuksista luontoon ja tieteestä kulttuuriin.

Mitä robotit oikein ovat ja mitä kaikkea ne pystyvät tekemään?

Hauskasti kuvitetussa Tietopalat-kirjassa kaverukset Ro ja Botti pohtivat, missä kaikkialla robotteihin voi törmätä nyt ja tulevaisuudessa. Entä mitä yhteistä ja mitä eroa robotilla ja ihmisellä on? Ajattelevatko robotit - voivatko ne ihastua tai vihastua?

Tietopalat on helposti hotkaistava tietokirjasarja, jossa on koululaisia kiinnostavaa tietoa, sopivasti tekstiä ja runsas kuvitus. Tuhtia tietoa helposti hotkaistavassa paketissa!

Laura Ertimo (s. 1977) on maantieteilijä, joka on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja lapsille ja koko perheelle. Ertimolle myönnettiin Tietopöllö-palkinto vuonna 2020.

Kuvataiteilija Aapo Ravantti (s. 1974) on kulttuurialan moniottelija. Hän tekee lastenkirjakuvitusten lisäksi töitä muun muassa ääniteknikkona ja muusikkona.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tietosi ovat haluttua kauppatavaraa. Suojaa tietosi, suojaat itsesi.

Kirja opettaa digiajan tärkeimmät kansalaistaidot: täydellinen opas oman yksityisyytesi suojaamiseen.

Tietosuojamurrot ovat herättäneet ihmiset ymmärtämään terveys- ja muiden henkilökohtaisten tietojensa arvon ja havahduttaneet meidät huomaamaan, mitä seurauksia henkilötietojen päätymisellä vääriin käsiin voi pahimmillaan olla. Kirja kertoo, mitä henkilötietoja meistä kerätään, miten niitä käsitellään ja mitä jokaisen tulisi tietää omien henkilötietojensa suojaamisesta. Älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat mainioita arjen apuvälineitä, mutta niihin sisältyy myös suuria riskejä. Kirja neuvoo, miten voi suojautua verkkopalvelujen urkinnalta sekä älypuhelimen vakoilulta, joka pahimmillaan johtaa vainoamiseen ja digitaaliseen väkivaltaan.

Tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija ja kolumnisti Petteri Järvinen (s. 1962) on kirjoittanut yli kolmekymmentä kirjaa tietotekniikasta ja tietoturvasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Hakutulos 12
Kirja
Ranto, Tuomo, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaiva omat LEGO-palikkasi esille, ja lähde LEGO-arkkitehdin kanssa kaupunkimatkalle!

Opi tutkimaan ja rakentamaan LEGO-kaupunkeja
kuin arkkitehti. Suuret kuvat, rakennusohjeet sekä
LEGO-arkkitehdin vinkit takaavat, että saat LEGO-rakentamiseen uutta inspiraatiota.

Kirja sisältää upeita erilaisia kuvia LEGO-kaupungin eri paikoista, jotka ovat täynnä yllätyksiä, ideoita ja rakennusvinkkejä. Hyppää mukaan LEGO-kaupungin
sykkeeseen ja inspiroidu!

Mukana on ennennäkemättömiä LEGO-rakennusohjeita osalistoineen, joiden avulla rakennat LEGO-kaupunkiisi upeita uusia rakennuksia ja täydennät jo olemassa olevia uusilla yksityiskohdilla.

LEGO-arkkitehdin huomiot ja rakennusvinkit opettavat uusia rakennustekniikoita sekä auttavat tarkastelemaan LEGO-kaupunkia uudella tavalla - kuin LEGO-arkkitehti!

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Nyström, Tuula, kirjoittaja, kuvittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miten erämaiden hurjasta pedosta on kehittynyt lapsirakas luppakorva tai luotettava työkoira? Miten ihmisen ja koiran suhteesta on tullut niin syvä, että puhumme ihmisen parhaasta ystävästä? Näitä kysymyksiä pohtivat niin koiranomistajat kuin tutkijatkin.

Miten sudesta tuli koira kuvaa koiran evoluutiota esihistoriasta nykypäivään asti viimeisintä tutkimustietoa hyödyntäen. Kirjassa käydään läpi, millaisia yhtäläisyyksiä suden ja koiran käyttäytymisessä on ja mitkä eroavaisuudet johtivat koiran muuntautumiseen ihmisen kumppaniksi ja avustajaksi. Lisäksi esitellään paariakoirat eli erilaiset alkukantaiset rodut, jotka ovat säilyneet vuosituhansien ajan melko muuttumattomina.

Kirja täyttää aukon, joka suomalaisesta koirakirjallisuudesta on puuttunut. Helppolukuinen kirja sopii myös nuoremmille lukijoille.

KM Tuula Nyström on kirjoittanut aiemmin tietokirjoja eurooppalaisesta siilistä ja osallistunut aktiivisesti luonnonvaraisten eläinten suojeluun. Hän on myös työnsä yhteydessä ollut mukana Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän toiminnassa 12 vuotta. Koirien käyttäytymisen tutkimiseen ja koiran evoluutioon perehtymiseen ovat kannustaneet perheeseen otetut rescue-koirat. Tällä hetkellä elämää rikastuttavat kääpiövillakoirat Sipi ja Penni.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pate Mustajärvi kertoo sanoituksistaan ja avaa niiden henkilökohtaiset taustat.

Popedan nokkamiehen omat sanoitukset näyttävät uuden puolen Pate Mustajärven elämästä ja tuotannosta.

Mustajärvi tunnetaan Popedan perustajana ja yhtyeen nykyisen kokoonpanon ainoana alkuperäisjäsenenä. Yli 40 vuotta kestäneen uransa varrella Mustajärvi on tullut suomalaisille tutuksi myös sooloartistina ja näyttämötaiteen viihdyttäjänä.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt miehen kädenjälki laulujen sanoittajana. Suomirokin klassikoista muun muassa Kuuma kesä, Punaista ja makeaa sekä Repe ja Lissu ovat lähtöisin Mustajärven sulkakynästä.
Kirja saattelee lukijansa sanoittaja Mustajärven maailmaan ja sanoitusten humoristisiin, historiallisiin ja koskettaviinkin syntytarinoihin. Teoksen kuvitus pohjautuu hänen kotialbumeihinsa. Vuosien 1977-2022 välillä kirjoitetut tekstit heijastelevat paitsi kirjoittajansa elämää ja kokemuksia myös yhteiskunnallista aikakautta.

  • Kuten sanoitukset yleensä, minunkin tekstini ovat sekoitus kuultua, koettua ja keksittyä, ja osa varmastikin vielä runsaalla mielikuvituksella väritettyä, Pate muistuttaa.

Tina Finn on vapaa toimittaja ja tiedottaja, joka varsinaisen päivätyönsä ohella on kirjoittanut kirjat Pate Ikurista, Sankarikoirat - tarinoita poliisikoirien arjesta, Hevosen asialla Kari Vepsä ja Pate Mustajärvi - Matkani varrelta.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Kirja
Kilpi, Tuomas, kirjoittaja, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sensaatiomainen kirjelöytö näyttää, kuinka nuoresta Adolf Hitleristä kasvoi hirmuhallitsija.

Itävaltalaisen talon ullakolta löydettiin nippu Hitlerin isän, Aloisin kirjoittamia kirjeitä. Nuo 31 kirjettä ovat yhdessä muun uuden lähdeaineiston kanssa pohjana historioitsija Roman Sandgruberin teokselle, joka muuttaa radikaalisti tähänastista käsitystä Hitlerin perheestä ja kasvatuksesta.

Kirjeet valottavat perheen jokapäiväistä elämää ja avaavat näkymän tyrannimaisen isän persoonallisuuteen, jolla oli ratkaiseva vaikutus Adolf Hitleriin.

Sekä isä että poika ylenkatsoivat muodollista koulutusta ja jakoivat käsityksen itsestään muita parempina ja nerokkaampina ihmisinä. Myös antisemitismi oli kotikasvatuksen peruja.

Suurta kansainvälistä huomiota herättänyt kirja on tärkeä pala maailmaa edelleen askarruttavassa arvoituksessa: miten Adolf Hitleristä tuli maailman pahamaineisin diktaattori?

Roman Sandgruber on itävaltalainen talous- ja sosiaalihistorian emeritusprofessori. Hän on kirjoittanut lukuisia merkittäviä historiateoksia. Sandgruberin Rotschild-mahtisuvun historiaa käsittelevä teos palkittiin Itävallassa vuoden 2018 tiedekirjana.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jenny Paulaharju (1878-1964) oli huomattava suomalainen tiedenainen ja maamme ensimmäisiä naispuolisia kansanperinteen kerääjiä. Yhdessä miehensä Samuli Paulaharjun kanssa hän teki haastatteluretkiä vaikeakulkuisille seuduille yli kahden vuosikymmenen ajan. Retket veivät milloin Lapin erämaihin, milloin Ruijaan tai Länsipohjaan. Matkoillaan Jenny tallensi suuren määrän erityisesti naisten ja lasten perinnetietoa.

Samuli Paulaharjun pojantyttären Marjut Paulaharjun kirjoittama elämäkerta kuljettaa lukijaa Jennyn ja Samulin matkoilla ja avaa kahden kiehtovan perinteenkerääjän työ- ja perhe-elämää. Teos näyttää, miten Jenny Paulaharjusta, herännäiskristillisyyden ohjaamasta, värikkäästä ja ristiriitaisesta persoonasta, kasvoi uuttera opettaja ja perinteenkerääjä sekä naisasianainen, joka oli vaatimassa tasa-arvoa erityisesti naisopettajille. Maankiertäjän perintö elää yhä.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailman viimeiset tyypit 7
Zombeja, huumoria, vauhdikasta menoa! Täydellistä luettavaa Neropatin ystäville.

Jack ja kumppanit lähtevät etsimään pahiksista kammottavinta: Thrullia ja hänen luurankoarmeijaansa. Viholliset rakentavat portaalia, jonka avulla kosminen voima Maailmojen tuhooja pääsee takaisin maailmaan. Tyypit joutuvat lähtemään Wakefieldistä ja edessä onkin eeppinen, hurja ja mässyntäyteinen AUTOREISSU!

"Tämä kuudes kirja oli sarjan paras. Jos ei oteta lukuun viidettä kirjaa. Se oli yhtä hyvä kuin tämä." - James, Goodreads

"Karmivan hauska! Saa aikaan valtavia väristyksiä ja vielä valtavampia nauruntyrskähdyksiä!" -Jeff Kinney, Neropatin tekijä Maailman viimeiset tyypit -sarjasta

Max Brallier on yhdysvaltalainen kirjailija ja Douglas Holgate australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat luoneet yllättävän karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pohjoinen trilogia 1

Tallennettuna:
Hakutulos 26

Tämä kokonainen maailmani Näytä tarkat tiedot

The signature of all things, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vangitseva lukuromaani hehkuu inspiraation voimaa.

1800-luvun taitteessa syntyneen Alma Whittakerin intohimo on kasvitiede. Myös toisten ihmisten käytöksen hän pyrkii järjestelemään loogisesti mikroskoopin alle.

Alman aikaansa edellä olevat sammaltutkimukset vievät hänet kotoa Philadelphiasta trooppiselle Tahitille saakka - ja Alma kehittää evoluutioteorian ennen kuin on kuullutkaan Darwinista.

Vuoden parhaaksi kirjaksi hehkutettu bestseller-romaani ylistää rohkeutta valita oma tiensä sekä ihmisen vapautta olla samanaikaisesti monta. Alman hahmo on saanut inspiraatiota 1800-luvun eri tiedenaisista.

Elizabeth Gilbertin läpimurtoteos Eat Pray Love on käännetty yli 30 kielelle ja myynyt yli 12 miljoonaa kappaletta. Menestysteoksensa jälkeen Elizabeth halusi kirjoittaa mahdollisimman kunnianhimoisen romaanin: Tämä kokonainen maailmani kenties yllättää lukijat, ja kriitikot ovat ylistäneet sitä varauksetta.

"Parhaita lukemiani romaaneja vuosikausiin"- The Guardian

"Elämäsi romaani" - O Magazine

"Mukaansatempaava, elämää sykkivä ja kuumaverinen romaani" - The New York Times

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Harbinder Kaur tutkii 1
Uusi sarja Elly Griffithsiltä!

Herkullisen goottilaishenkinen murhamysteeri Muukalaisen päiväkirjat aloittaa suositun Elly Griffithsin uuden sarjan. "Ensi riveistä lähtien on selvää, että luvassa on silkkaa nautintoa." The Guardian

Clare Cassidy tuntee kauhutarinat, sillä hän vetää lajin mestariin R. M. Hollandiin keskittyvää kirjallisuuskurssia salaperäisen kirjailijan kotitalossa toimivassa koulussa. Tarinat muuttuvat julmalla tavalla tosiksi, kun Claren kollega löytyy murhattuna ja murhaajan viestissä viitataan Hollandin teokseen. Etsivä Harbinder Kaur uskoo, että murha liittyy kirjailijaan - mutta liittyykö se myös Clareen? Pelästynyt Clare purkaa tuntojaan päiväkirjaansa, kunnes joku alkaa kirjoittaa siihen vastauksia..

Muukalaisen päiväkirjat voitti arvostetun parhaan jännityskirjan Edgar-palkinnon vuonna 2020.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sinttu 19

Tallennettuna:
Hakutulos 29

Kisu ja katala ansa Näytä tarkat tiedot

Kitty and the kidnap trap, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kisu 7
Tyttö päivisin, kissa öisin!
Kisu on luvannut huolehtia ystävänsä Marvin-hamsterista viikonlopun ajan. Mutta hamsteri käyttäytyy omituisesti ja katoaa salaperäisesti!
Kisu on kauhuissaan: hänen on löydettävä Marvin! Kisu lähtee kissakaveriensa kanssa etsinään suloista pikkuhamsteria kuun valaisemilta kaduilta. Ennen aamua Kisulla ystävineen on monta seikkailua edessä!

Suositun Kisu-sarjan seitsemäs, itsenäinen osa. Lisää kissamaisia superseikkailuja luvassa!

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hänen sulhasellaan oli syntinen salaisuus...
Lucy Horn oli unelmoinut komeasta Lordi Jack Harcourtista niin monta vuotta, ettei välittänyt kateellisten ihmisten ilkeistä juoruista. Tuskin maailmassa oli sellaista miestä, joka ei olisi joskus nuoruudessaan hairahtunut! Hän uskoi Jackia, kun tämä vannoi rakastavansa häntä ja olevansa hänelle ikuisesti uskollinen.
Mutta vierailu Jackin kotitilalle avasi Lucyn silmät. Kuka oli tuo tumma, eksoottinen kaunotar, joka kulki pienen poikansa kanssa kartanon mailla kuin kotonaan? Ja miksi Jack lähti myöhään illalla yksin ratsastamaan? Lucy halusi luottaa Jackiin, mutta kuinka hän voisi uskoa miestä, joka kieltäytyi kertomasta hänelle totuutta?

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

William Wisting 1
Wisting-sarjan hurja aloitus viimein suomeksi! Hyytävä rikosromaani perustuu tositapahtumiin.

Mies on ollut kuolleena viikon. Hänen talonsa on sekaisin, jotakin on etsitty hirvittävän raivon vallassa, alaston ruumis on sidottu ja kidutettu hengettömäksi. Uhrilla ei ole sukulaisia tai ystäviä, hän ei juuri puhu naapureilleen. Mikä hänen salaisuutensa oli, miksi hänen täytyi kuolla?

Horstin ensimmäinen kirja William Wistingistä, norjalaisesta rikostutkijasta, on kylmäävä romaani raa'asta murhasta. Norjan rikoshistorian synkin arvoitus teki Jørn Lier Horst -nimisestä poliisista kansainvälisen kirjailijatähden.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kristoffer Bark 2
Lukijat hurmannut rikoskomisario sarjamurhaajan kintereillä

Rikoskomisario Kristoffer Bark määrätään tutkimaan yli kymmenen vuotta aiemmin kadonneen opettaja Emelie Kartmanin tapausta. Emelien ruumis löytyi kolme vuotta katoamisen jälkeen tynnyristä järven pohjasta, mutta syyllistä ei koskaan saatu kiinni.
Bark toteaa nopeasti, että alkuperäinen rikostutkinta tehtiin hutiloiden. Samaan aikaan yksi hänen poliisikollegoistaan on musertua. Kollegaa häiriköidään aivan samoin kuin Emelietä ennen kuolemaansa, eikä Kristoffer usko sen olevan sattumaa. Etsiikö murhaaja nyt uutta uhria?

Rakastetun dekkaristi Anna Janssonin uutuussarja Kristoffer Bark valloitti lukijat välittömästi: sarjaa on myyty Ruotsissa yli 240 000 kappaletta, ja Suomessakin sarjan ensimmäistä osaa Katoavat jäljet on myyty yli 30 000 kappaletta. Toinen osa Varjo kannoillasi oli Ruotsissa Storytel Awards -palkintoehdokkaana.

"Dramaattinen ja jännityksentäyteinen murhajahti päättyy Anna Janssonille tyypilliseen tapaan... jokainen sekunti on ratkaiseva." - DAST

"Jännittävä sarjamurhaajatrilleri." - BTJ

Tallennettuna:
Hakutulos 34

Nainen ja sininen tähti Näytä tarkat tiedot

The woman with the blue star, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sadie Gault on kahdeksantoistavuotias ja asuu vanhempiensa kanssa Krakovan juutalaiskorttelissa toisen maailmansodan aikaisten kauhujen keskellä. Kun natsit tuhoavat korttelin, Sadie ja hänen raskaana oleva äitinsä joutuvat etsimään turvaa kaupungin maanalaisesta, hengenvaarallisesta viemäriverkostosta. Eräänä päivänä Sadie kurkistaa viemärinkannen alta ja näkee suunnilleen ikäisensä tytön ostamassa kukkia.

Ella Stepanek on varakas puolalainen tyttö. Hän elää suhteellisen helppoa elämää äitipuolensa kanssa, joka on kuitenkin läheisissä väleissä saksalaisten maanvaltaajien kanssa, ja niinpä Ellan ystävät halveksuvat häntä. Nuori nainen ikävöi sulhastaan, joka on lähtenyt rintamalle, ja levottomana Ella vaeltelee Krakovan katuja. Kun hän on hoitamassa asioita kaupungilla, hän näkee vilaukselta liikettä tien viemärinkannen alla. Tutkittuaan paikkaa tarkemmin hän tajuaa, että viemärissä piileksii tyttö.

Ella auttaa Sadieta ja heistä tulee läheisiä, mutta samalla kun sodan vaarat syvenevät, tyttöjen elämät ajautuvat törmäyskurssille, joka asettaa heidät elämänsä vaikeimpaan testiin. Nainen ja sininen tähti perustuu osittain raastaviin tositarinoihin, ja se on koskettava todistus ystävyyden voimasta ja ihmisen älyttömän sinnikkäästä selviytymisenhalusta.

Tallennettuna:
Hakutulos 36

Isien pahat teot Näytä tarkat tiedot

Fädernas missgärningar, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rebecka Martinsson 6
Pimeän pohjoisen jännärikuningatar Åsa Larsson on palannut!

Saari keskellä Tornionjokea ja saaressa rapistunut maatalo, jonka pakastimesta löytyy vuonna 1962 kadonneen miehen ruumis.

Oikeuslääkäri pyytää viimeisenä toiveenaan asianajaja Rebecka Martinssonia tutkimaan tapausta, sillä vainajan pojan täytyy saada tietää mitä isälle tapahtui. Työhönsä leipiintynyt Martinsson suostuu vastentahtoisesti. Mutta pian hän huomaa olevansa keskellä murhatutkimusta, jossa hänen on pakko kohdata myös oma itsensä: perheensä menneisyys ja painavat teot.

Larsson kuvaa kauan odotetussa kirjassaan mestarillisesti pohjoisen synkkää kirkkautta, sukupolvelta toiselle siirtyviä taakkoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 38

Kuka tappoi isäni Näytä tarkat tiedot

Qui a tué mon père, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kiihkeän henkilökohtainen puheenvuoro sorrettujen puolesta

Ranskan puhutuin ja kiitetyin nykykirjailija Édouard Louis antaa äänen maansa unohdetulle kansalle. Kuka tappoi isäni on yhtä aikaa hyökkäys Ranskan luokkayhteiskuntaa vastaan ja kädenojennus isälle, johon Louis'lla oli vaikea suhde.

Huikeaan maineeseen noussut esikoiskirja Ei enää Eddy kertoi, millaista oli kasvaa erilaisena nuorena kuihtuvalla teollisuuspaikkakunnalla vailla isän hyväksyntää. Nyt Louis kääntää katseensa isäänsä ja tutkii, miksi tämän elämästä muodostui niin suuri pettymys. Hän syyttää Ranskan valtiota ja poliittista johtoa työväenluokan hylkäämisestä ja siitä, että isä on jo viisissäkymmenissä loppuun kulutettu, valmis hautaan ja systeemille hyödytön. Samalla hän puhuu isälleen uudella ymmärryksellä, muistaen niitä rakkauden ja hellyyden hetkiä, joita isän ja pojan välillä kaikesta huolimatta oli.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ravisteleva esikoisromaani tyttöjen välisestä rakkaudesta ja 2000-luvun Kalliosta.

Iiris aloittaa opinnot Kallion lukiossa ja tapaa Ässän, jolla on yksiö Piritorin laidalla ja rotsin selässä teksti PISSIS PUNX. Iiris ihastuu häneen palavasti, ja hetken ajan Kallion kadut ovat kuin todeksi tullut haave. Suhde vetää Iiriksen maailmaan, jota leimaavat sekoilu ja miesten katseet, ja pian hän joutuu valitsemaan, pitääkö kiinni Ässälle antamastaan lupauksesta vai suojellako itseään ja tulevaisuuttaan.

Lux on vetävä tarina nuoruuden huumasta ja ensirakkaudesta. Samalla se on tarkkanäköinen kuvaus luokkaeroista, turvaverkkojen läpi pudonneesta tytöstä ja näkymättömiin jäävästä hyväksikäytöstä.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Hakutulos 41
DVD
Brunker, Cal, ohjaaja, käsikirjoittaja ; Frolick, Billy, käsikirjoittaja ; Barlen, Bob, käsikirjoittaja ; Dodge, Jennifer, tuottaja ; Pereira, Heitor, säveltäjä ; Spin Master Entertainment, tuotantoyhtiö
2021
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 42
Kirja
Percival, Tom, kirjoittaja, kuvittaja ; Leskinen, Terhi, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Satujen sankarit 3

Tallennettuna:
Hakutulos 43

Kapteeni Kalsari seikkailee Näytä tarkat tiedot

The adventures of Captain Underpants, suomi
Kirja
Pilkey, Dav, kirjoittaja, kuvittaja ; Kapari-Jatta, Jaana, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kapteeni Kalsari 1

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hän tietää sinusta kaiken. Tiedätkö sinä hänestä mitään?

Nita Prosen Huonesiivooja-romaanissa ihastuttavan omintakeisen huonesiivoojan maailma kääntyy ylösalaisin, kun hän päätyy selvittämään hotellissa tapahtunutta murhaa.

Molly Gray työskentelee hotellin huonesiivoojana. Työssään hän loistaa millimetrintarkan siivousjälkensä ja virheettömän etikettinsä vuoksi. Molly ei kuitenkaan ole kuin muut ihmiset. Hän kamppailee sosiaalisten taitojensa kanssa ja tulkitsee usein väärin muita ihmisiä. Aikaisemmin Mollyn isoäiti auttoi ja antoi Mollylle yksinkertaiset säännöt, joiden mukaan elää elämäänsä. Mutta isoäiti on nyt kuollut.

Mollyn järjestelmällinen elämä kääntyy ylösalaisin, kun hotellin vakiovieras, herra Black, löytyy sviitistään murhattuna. Ennen kuin Molly ehtii kissaa sanoa, on hän poliisin pääepäilty. Kummallisten tapahtumien keskipisteeseen päätynyt Molly joutuu selvittämään, mitä herra Blackille oikein tapahtui. Ennen kuin on liian myöhäistä.

Nita Prosen Huonesiivooja on suljetun paikan murhamysteeri, mutta myös sydäntä lämmittävä tarina siitä, millaista on olla kuin kuka tahansa meistä ja silti täysin erilainen.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maalle paluu. Kyläkauppa. Kaikki uusiksi niin että rytisee!

Katja ryhtyy kauppiaaksi lapsuuden kotikylälleen, vaikka kaupunkilainen Jani suunnittelisi hänelle aivan jotain muuta.
Kotikonnuilleen palautuu myös avioerostaan toipuva hevibändin nokkamies Marko, ja ruotsinsuomalainen Dimitri, joka on ollut poissa lähes kaksikymmentä vuotta.
Tapahtumarikkaan kesän aikana kommunistiksi itseään luuleva elämäntaiteilija Remes rakentaa mailleen kolhoosia. Muut rakentelevat ja rikkovat sitten kuka mitäkin, ja välillä istutaan Osulan baarissa oransseilla muovituoleilla.

-Lähe vaan Katja meijän kanssa kokolle, ollaan lapsenvahtina nuille kaksosille jos Opri meinaa antautuu vanhan suolan janotukselle.
Katja naurahti Markon sanamuodoille, ja huomasi taas, että viihtyi Markon seurassa, tykkäsi tämän rennosta mutkattomuudesta.
Silloin baarin oven avauskello helähti, ja menneisyys astui sisään oikein kertaheitolla, aivan kuin Markon puhe vanhasta suolasta olisi ollut enne.
Ovesta tuli pitkä, komea, tumma mies, selvästi romani. Miehen takana oli nainen ja lapsia, mutta Katja näki vain miehen.
Dimi.

Kirjailijasta
Joensuulainen Minna Ronkainen on alun perin tempautunut maailmalle yläsavolaisesta pikkukylästä, jossa oli enemmän lypsykarjaa kuin asukkaita, mutta luovuutta ruokkiva aito meininki. Pohjois-Karjalaan hän on päässyt maamme pääkaupungissa sekä Englannissa vietettyjen opinto- ja uravuosien jälkeen.
Ronkainen tunnustautuu ylpeästi ikuiseksi maalaiseksi. Kirjailijan mielestä suomalaisen ratsuväen (jos sellainen vielä olisi tai tulisi) paikka olisi ehdottomasti Lappeenrannassa.
Aiemmat kirjalliset tuotokset: Ratsuväen vallankumous ja muita kertomuksia (2019), Tulikukon vuosi (2017), 82140 Kiihtelysvaara (2016). Lisäksi hän on savontanut Antoine de Saint-Exupéryn: Ee mikkään kaaheen iso ruununperillinen (2021) ja suomentanut maailman ensimmäisen kirjailijan Enheduannan teoksen Suurisydämisin valtiatar. Runoja jumalatar Inannalle (2021).
Kirjailijan saatesanat
Maaseutua ei pidä tyhjentää. Emme kaikki halua (enää tai ikinä) turkuihin ja helsinkilöihin, juuriltamme repäistyiksi, oudoilla ovilla ja mailla vierahilla olijoiksi. Ihan oikeasti osa meistä tahtoo vaikkapa Lentiiraan, Hattuvaaraan tai Sukevalle. Kenties kun tarpeeksi pannaan kampoihin kasvottomalle keskittämiselle ja urbaaniin betonikylään tunkemiselle, saadaan pidettyä koko maa asuttuna ja puolustettuna. Ehkä vielä kyläkaupoillakin on tulevaisuus. Siihen pitää uskoa, niin kuin uskoo osuuskaupan pitäjä Katja.

Tallennettuna:
Hakutulos 46

Harry Potter ja liekehtivä pikari Näytä tarkat tiedot

Harry Potter and the goblet of fire, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Harry Potter 4
Harry Potter -sarjan neljäs osa

Pikkuhirttivaaran kylässä tapahtuu kummia: aution talon puutarhuri näkee outoa loimotusta päärakennuksesta ja menee tutkimaan asiaa. Hän kuuntelee raolleen jääneen oven takana, kun kaksi miestä punoo karmeita juonia. Silloin paikalle luikertelee jättiläiskäärme ja puutarhurin on astuttava huoneeseen - kauhein seurauksin. Samaan aikaan Harry Potter herää Likusteritiellä arvessaan tuntuvaan polttavaan kipuun...

Ennen neljännen kouluvuoden alkua Harry pääsee Weasleyn veljesten kanssa seuraamaan huispauksen maailmanmestaruuskisoja. Jännittävän ja yllätyksellisen loppuottelun jälkeen syntyy sekasortoa, kun taivaalle leimahtaa pimeän piirto ja kuolonsyöjät marssivat esiin. Keitä he ovat? Harryn neljäntenä kouluvuonna Tylypahkan koulussa järjestetään kolmivelhoturnajaiset, johon osallistuu oman koulun lisäksi kaksi muuta velhokoulua. Kustakin osallistujakoulusta valitaan ottelija kolmeen rohkeutta, taitoa ja ajattelua mittaavaan koetukseen, jotka voivat olla hyvinkin vaarallisia. Kolmen koulun nuoret velhot ja noidat seuraavat huimaa turnausta omia suosikkejaan kannattaen. Ottelupäivien välissä koulunkäynti jatkuu: taikaolentojen hoidossa tutustutaan räiskeperäisiin sisuliskoihin ja haiskuihin, uusi pimeyden voimilta suojautumisen opettaja Alastor Villisilmä Vauhkomieli herättää pelkoa ja ihastusta ja Sibylla Punurmio ennustaa Harrylle synkkää kohtaloa. Yksi kouluvuoden hurjimmista koetuksista on seuralaisen pyytäminen joulutanssiaisiin. Harrysta tuntuu, että kikattaminen pitäisi kieltää laissa...

Taiturimainen tarinankertoja J.K. Rowling onnistuu jälleen kerran ylittämään kaikki odotukset. Harry Potter ja liekehtivä pikari leiskuu ja loimuaa yhtä yllätyksellisenä ja kutkuttavana kuin aiemmatkin Harry Potter -kirjat, mutta neljäs kirja imaisee lukijansa entistäkin monisävyisempään maailmaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 47

Nolo elämäni. 5, Olisinpa tähtitoimittaja Näytä tarkat tiedot

Dork diaries. Tales from a not-so-smart miss know-it-all, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nolo elämäni 5

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Alisa Aro 2
Helsingin kaduilla ja kodeissa piilotellaan synkkiä salaisuuksia.

Helsingin poliisilaitoksen konstaapeli Alisa Aro saa tutkittavakseen naisiin kohdistuneita väkivaltarikostapauksia: luksuselämää viettänyt ex-diplomaatinrouva katoaa, koulukodista karkaa hyväksikäytetty teinityttö ja väkivaltainen avioliitto kärjistyy murhapolton yritykseksi.

Yksin jäämisen pelko saa uhrit sietämään karkeaa ja häikäilemätöntä kohtelua. Alisan oma ihmissuhdekin alkaa saada huolestuttavia ja pelottavia piirteitä.

Poliisin työ on hektistä. Harva tapaus saa kunnollisen, perinpohjaisen käsittelyn. Alisa yrittää parhaansa, mutta tuntee riittämättömyyttä: kaltoinkohdellut ansaitsisivat enemmän.

Anneli Aunola (s. 1949) on työskennellyt Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosjaoksessa, muun muassa Matti Yrjänä Joensuun työparina. Kauko Röyhkä (s. 1959) on kirjailija ja rockmuusikko. Tanssipartneri on Alisa Aron tutkimuksista kertovan sarjan toinen osa. Sarjan tapahtumat perustuvat Anneli Aunolan työssään kohtaamiin tapauksiin.

Sarjan edellisestä osasta (Liian lempeä mies) sanottua:
?Dekkarisarja alkaa vakuuttavasti pedofiiliringin jäljillä. - Liian lempeä mies liikuttaa, kauhistuttaa, vihastuttaa. Ei siis mitään haaleaa kaurapuuroa, vaan jotain mikä tuntuu ja ravistelee.? - Keskisuomalainen

?Liian lempeä mies kulkee samoissa jalanjäljissä kuin Suomen ehkä kautta aikain arvostetuimman rikoskirjailijan Matti-Yrjänä Joensuun Harjunpäät.? - Kansan Uutiset

Tallennettuna:
Hakutulos 49

Kun kellot seisahtuvat Näytä tarkat tiedot

När alla klockor stannat, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Magdalena Hansson 6
Sarjamurhaaja kesäidyllissä

Ninni Schulman on Ruotsin Leena Lehtolainen, mestarillinen arjen jännityksen kuvaaja. Hagfors-sarjan kiivastahtisessa kuudennessa osassa henkirikokset ravisuttavat kesäteatteriseuruetta.

Heinäkuun piti olla hellettä ja kesäteatterin riemua Värmlannissa, mutta kun nuori näyttelijä katoaa, ensi-iltaan valmistautuminen saa huolestuttavan käänteen. Vuorokautta myöhemmin tyttö löydetään hukutettuna järvestä. Hurmaava lomaidylli murentuu lopullisesti, kun toinenkin seurueen jäsen murhataan raa'asti. Kuka on sadistisen sarjamurhaajan seuraava uhri? Hagforsin paikallispoliisin avuksi kutsutaan toimittaja Magdalena Hansson, sillä Petra Wilanderin ja Christer Berglundin on napattava rikollinen nopeasti - ei vähiten siksi, että hirmuteot liippaavat liian läheltä heidän omaa lähipiiriään.

Toimittaja Ninni Schulman (s. 1972) on yksi Ruotsin kärkidekkaristeista. Suosittua Magdalena Hanssonista kertovaa sarjaa on myyty kotimaassaan jo yli miljoona kappaletta. Schulman asuu Tukholmassa ja nauttii kesistä lapsuutensa maisemissa Värmlannissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 50
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jana Kippo 2

Tallennettuna: