Haku

Uutuudet, vko 24-25/2022

Uutuudet ajalta: 13.6.2022 - 26.6.2022

Muokattu: 25.11.2022
  • Näytetään 1 - 21 / 21
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pitääkö lasillinen samppanjaa lääkärin loitolla?

Ranskattarille elämä on taidetta. Millaista elämää samalla asenteella voisi elää Suomessa?

Myyttinen ranskatar selviytyy rennon huolettomalla asenteella elämän ylä- ja alamäistä ja näyttää aina tyylikkäältä. Miten käy, kun suomalainen perheenäiti kokeilee elämää ranskattarena löytääkseen päiviinsä kauneutta? Mikä on illuusiota ja mistä voimme oikeasti ottaa oppia? Johanna Lindfors sovittaa ranskalaisuutta ylleen kuin Chanelin jakkua, vaikka se tuntuu ajoittain saavuttamattomalta ja liian ylelliseltä. Haparoinnin ja alemmuuskompleksien rinnalla Lindfors tutkii ranskalaisuutta tarkalla silmällä, hurmaantuu taiteesta, muodista ja ruoasta ja huomaa, että ranskalaisnaisten tärkeimmät elämänopit ovat hetkistä nauttiminen ja rohkeus olla oma itsensä.

Johanna Lindfors on 45-vuotias taidehistorioitsija, kirjoittaja ja kahden pojan äiti, joka on työskennellyt taiteen asiantuntijana huutokauppamaailmassa ja museoalalla sekä ollut mukana kiinnostavien kokoelmien muodostamisessa. Ajatus ranskattarista lumosi hänet jo lapsena, kun hän katseli äitiään tiputtamassa parfyymipisaraa ranteelleen. "Chanelia", äiti sanoi.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Kirja
Skyttä, Jaana, kirjoittaja ; Ranta, Vesa, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pahamaineisen tyttökodin vaiettu tarina.

Yläneellä sijainnut tyttökoti, Huvitus, oli tarkoitettu siveellisesti hairahtuneille nuorille naisille. Työleiriä muistuttaneen tyttökodin asukkaat ovat alkaneet puhua kokemuksistaan vasta hiljattain. Yksi kirjaan haastatelluista naisista on kirjoittajan oma sisar, joka asui laitoksella 70-luvulla ja selviytyi kokemuksistaan pakenemalla fantasiamaailmaan. Tyttökoti lakkautettiin vuonna 1979.

Huvituksen kartanon tytöt on myös kertomus sodanjälkeisestä Suomesta, jonne rantautui uusi ilmiö nimeltä nuorisokulttuuri. Uudet ja vanhat arvot eivät kohdanneet kitkatta, minkä vuoksi kapinallisia nuoria suljettiin tyttö- ja poikakoteihin.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Kostamo, Pipsa, kirjoittaja ; Airaksinen, Tiina, kirjoittaja ; Vilkka, Hanna, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ammattikorkeakoulusta valmistuu työelämän käytäntöjä monipuolisesti kehittäviä osaajia ja asiantuntijoita. AMK- tai YAMK-opinnäytetyö onkin tärkeä kehittämisosaamisen käyntikortti työelämässä.

Tässä kirjassa paneudutaan sellaisen opinnäytetyön kirjoittamiseen, jossa yhdistetään tiedonhankintaa ja tutkivaa kirjoittamista sekä teoriaa ja käytäntöä työelämää kehittävällä tavalla.

Kirjassa keskitytään kirjoittamisessa usein haastaviksi koettuihin kohtiin: lukemisen, kirjoittamisen ja ajattelun yhteyteen, tekstin eri versioiden tuottamiseen ja palautteen merkitykseen. Lisäksi esitellään tutkivan kirjoittamisen erityispiirteitä ja sitä tukevia työkaluja ja pureudutaan kehittämisen kohteen eli työelämäkumppanin osallistamiseen.

Kirja on tarkoitettu ensisijaisesti AMK-opiskelijoille, jotka tekevät toiminnallista, tutkimukselliseen kehittämiseen perustuvaa opinnäytetyötä. Se toimii myös oppaana opinnäytetyön ohjaajille.

FM Pipsa Kostamo työskentelee Laurea-ammattikorkeakoulussa suomen kielen ja viestinnän lehtorina, FM Tiina Airaksinen Tampereen yliopiston kielikeskuksessa akateemisen kirjoittamisen yliopisto-opettajana ja VTT Hanna Vilkka yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikössä. Heillä on laaja kokemus ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöprosesseista sekä opinnäytetöiden ohjaamisesta ja opinnäytetyöhön liittyvien valmiuksien opettamisesta.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Kirja
Vorderman, Carol, kirjoittaja ; Lahtinen, Tapani, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ainutlaatuinen vaiheittainen visuaalinen oppikirja

Onko lapsillasi vaikeuksia matematiikan kotitehtävien kanssa? Onko itselläsi vaikeuksia ymmärtää, mitä heille opetetaan?

Kaikki turhautuneet vanhemmat tarvitsevat Auta lapsiasi matematiikassa -oppikirjan. Teoksen innovatiivinen lähestymistapa yhdistää värikkäät kaaviot ja kuvat sekä vaiheittaiset ohjeet tavalla, joka tekee matematiikasta helpommin ymmärrettävää kuin koskaan aikaisemmin.

Tämä korvaamaton uusi oppikirja kattaa kaikki tärkeimmät aiheet. Sen avulla vanhemmat ja lapset voivat yhdessä ratkaista visaisimmatkin tehtävät peruslaskutoimituksista geometriaan ja algebrasta tilastotieteeseen.

Auta lapsiasi matematiikassa lisää itseluottamusta, vähentää stressiä ja tekee vaikeimmistakin tehtävistä yksinkertaisia, selkeitä ja helppotajuisia.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
Firth, Rachel, kirjoittaja ; Lacey, Minna, kirjoittaja ; Stobbart, Darran, kirjoittaja ; Primo Ramón, kuvittaja ; Shearer, Daisy, asiantuntija ; Paukku, Timo, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kiehtova johdatus maailmankaikkeuden rakenteisiin.

Voiko valoaallolla surfata? Mistä energia tulee? Mikä saa laivat kellumaan? Fysiikka tutkii maailmankaikkeutta ja kaikkea sitä, mitä siihen liittyy. Tutkittavaa on paljon, aina pienistä näkymättömistä hiukkasista avaruuden valtaviin galakseihin.

Tämän helppolukuisen ja oivaltavasti kuvitetun oppaan avulla voit perehtyä suurimpiin kysymyksiin, joita ihmiset ovat esittäneet. Opit että on vielä paljon sellaista, mitä emme tiedä!

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uudet DNA:n muokkauksen mahdollisuudet herättävät kysymyksen ihmisyydestä ja sen muuttamisesta.

Ihmiskunnan DNA - Elämän koodin kirjoitus kertoo DNA:n ja siitä rakentuvien geenien sisällön merkityksestä, muuttumisesta ja aktiivisesta muuttamisesta.

DNA on aina muuttunut, sillä muutos on evoluution kantava voima. Vuosimiljoonien kuluessa elämä maapallolla on muotoutunut moninaiseksi ja sopeutunut ympäristöönsä, sillä parhaiten menestyvät yksilöt ovat välittäneet perimäaineksensa eteenpäin. Tämä koskee myös ihmislajia, jonka DNA on muuttunut vähitellen satojen vuosituhansien aikana kädellisten yhteisestä esi-isistä kohti nykyihmistä.

Ihmiskunta alkoi vaikuttaa myös ympäristönsä geeneihin valikoimalla ja jalostamalla muita eliöitä. Näin ihminen lisäsi luonnon DNA-muutosten vauhtia vaikuttamalla luonnonvalintaan. Viimeisin vaihe kehityksessä on se, että aivojen kehityksen tuoman kulttuurievoluution ja tieteen avulla olemme oppineet muuttamaan DNA:ta tarkasti haluamallamme tavalla, ensin muissa eliöissä, mutta myös itsessämme.

Ihmiskunnan DNA - Elämän koodin kirjoitus kertoo bioteknologian keksinnöistä ja lääketieteestä, mutta mukaan on otettu tarinoita potilastapauksista, Nobel-palkinnoista ja keksintöjen vaikutuksesta eri ihmiselämän osa-alueisiin, kuten esimerkiksi ruuantuotantoon tai biohakkerointiin. Samalla tulee esiin, miksi DNA-tekniikoihin liittyy lisääntyvässä määrin myös yhteiskunnallisia kysymyksiä, valtavia mahdollisuuksia ja esiin tuotuja huolia. Ihmiskunta osaa nykyään muokata ympäristöä ja jopa itseään biologisesti ja tämän vuoksi joudumme pohtimaan monia asioita ensimmäistä kertaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Shida, Hitomi, kirjoittaja ; Kolari, Hanna, kääntäjä ; Roehm, Gayle, johdannon kirjoittaja ; Maki, Hidetoshi, valokuvaaja ; Takahashi, Hitomi, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Japanilaisen neulemestarin ensimmäinen kirja vihdoin suomeksi.

Hitomi Shidan nimi tunnetaan kaikkialla neulemaailmassa. Hänen ensiksi suomennettu kirjansa Japanilaiset neulemallit on ollut monen suomalaisenkin neulesuunnittelijan innoittaja. Nyt julkaistava kirja on Shidan ensimmäinen, joka ilmestyi Japanissa vuonna 2005..

Kirjassa on 250 pintaneulekuviota, jotka koostuvat erilaisista silmukoista ja niiden yhdistelmistä, palmikoista ja nypyistä. Jokaisesta neulemallista on tuttuun tapaan piirretty ruutukaavio ja havainnollinen valokuva. Kirjan alussa on teoksen englanniksi kääntäneen Gayle Roehmin länsimaisia lukijoita varten laatima esipuhe sekä ohjeet eri silmukoiden neulomiseen.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suosittu kirjasarja jatkuu mukaansatempaavilla huijaritarinoilla maailmalta ja Suomesta.

Lontoon trendikkäin ravintola oli olemassa vain netin arvosteluissa. Taidekauppias joutui todistamaan olevansa väärentäjä, jotta häntä ei tuomittaisi natsiyhteistyöstä. Maailman suurimman timantin jäljitelmä vietiin merten taakse tarkasti vartioituna samalla kun todellinen jalokivi kulki perille postipakettina.

Huijauksia, välttämättömiä harhautuksia ja jopa viattomien kuolemaan johtavia petoksia tehdään taloudellisen tai poliittisen hyödyn vuoksi tai silkan turhamaisuuden tähden. Harmittomillakin piloilla voi olla pitkät jäljet.

Huippuviihdyttävä kirja kertoo 30 hämmästyttävää tarinaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Mohammed, Rahaf, kirjoittaja ; Armstrong, Sally, kirjoittaja ; Lustig, Elina, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rohkean nuoren naisen hengästyttävä matka Saudi-Arabiasta kohti vapautta.

Rahaf Mohammed lähti 18-vuotiaana pakomatkalle Saudi-Arabiasta, jossa miesholhoojajärjestelmä polkee tyttöjen ja naisten oikeuksia. Jo Bangkokissa hänen passinsa vietiin, ja hän pelkäsi henkensä edestä miesten ryskyttäessä hotellihuoneen ovea. Silloin Rahaf avasi Twitter-tilin ja sai yhdessä päivässä 45 000 seuraajaa. Nämä auttoivat häntä hakemaan turvapaikkaa lännestä. Hän asuu nykyään Kanadassa ja pyrkii edistämään vapauden ja naisten oikeuksien asiaa.

Nyt Rahaf Mohammed kertoo uskomattoman tarinansa omin sanoin ja paljastaa vaietut totuudet elämästä suljetussa kuningaskunnassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Erik Winter 13
Huippusuosittu rikoskomisario Erik Winter uransa kimuranteimman tapauksen äärellä.

Winter kiinnittää huomionsa apeaan pariskuntaan lentokoneessa. Sattumalta hän osuu saman parin taakse automatkallaan Göteborgiin ja näkee, kuinka he yhtäkkiä ajavat suoraan kallioseinään.

Kun selviää, että autossa matkustanut nainen Sara oli ainoa todistaja isänsä raa'assa ja ratkaisemattomassa murhatapauksessa kolmekymmentä vuotta aiemmin, Winter tajuaa, että kolari liittyy vanhaan murhaan. Kun purettavasta rakennuksesta vielä löytyy murhan aikoihin seinään muurattu luuranko, kaikki tuntuu kiertyvän yhteen. Ratkaistakseen mysteerin Winterin on avattava Saran isän tapaus.

Tallennettuna:
Hakutulos 12

Perhetragedia Näytä tarkat tiedot

En familjetragedi, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lund 3
Kansainvälisen bestsellerkirjailijan henkeäsalpaavan jännittävä psykologinen trilleri.

Kolmikymppinen yksinhuoltaja Bill vuokraa huoneen vähävaraiselle opiskelijatyttö Karlalle ja joutuu tahtomattaan vedetyksi mukaan tämän monimutkaiseen elämään. Opintojaan rahoittaakseen Karla tekee siivouskeikkaa varakkaan pariskunnan talossa. Kun pariskunta löytyy murhattuna kotoaan, syytetyksi joutuukin yllättäen Bill. Miten hän liittyy tapaukseen? Miksi häntä epäillään?

Perhetragedia on vaikuttava tarina menetyksestä, vaikeasta lapsuudesta ja rakkauden kaipuusta mutta myös impulsiivisista teoista ja epäonnisista yhteensattumista.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Justine Dalvik 3
Täydellinen psykologinen jännäri, jonka kerronta pitää otteessaan

Kun Justinen miesystävä katoaa, koko arki menee sekaisin. Vanhan koulukiusaajan ilmaannuttua yllättäen takaisin kuvioihin elämä alkaa toden teolla hajota pirstaleiksi.

Samaan aikaan sokea 17-vuotias Christa opettelee rakkaan isänsä kuoleman jälkeen elämään Tukholmassa, jossa hän kokee olevansa kuin vankina häkissä. Eräänä päivänä Christa on kadonnut ja ainoana johtolankana on mystinen kirje.

Justinen ja Christan tarinat kietoutuvat toisiinsa kiivastahtisessa jännärissä.

Lintulapsi on Justine Dalvikista kertovan kirjasarjan (Hyvää yötä, rakkaani ja Varjo vedessä) itsenäinen jatko-osa.

Tallennettuna:
Hakutulos 14

Teetä auringonkukkien kahvilassa Näytä tarkat tiedot

Afternoon tea at the Sunflower Cafe, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kosto on suklaisen suloinen

Milly Johnsonin Teetä auringonkukkien kahvilassa on hurmaava tarina kahdesta naisesta, yhdestä suklaanruskeasta silmäparista ja kahvilasta, jossa unelmat voivat käydä toteen

Connie Diamond on aina kuvitellut olevansa aviomiehensä sydämen valittu. Kun Connie saa tietää Jimmyn pelanneen likaista peliä viimeiset kaksikymmentäneljä vuotta, on hetki kypsä kostolle.

Della Frostick, Jimmyn oikea käsi TimantinKiilto-siivousyrityksessä, on läpeensä kyllästynyt pomonsa jatkuvaan suhmurointiin ja sen peittelyyn. Kun Della saa viimein tarpeekseen, ryhtyy hän punomaan juonta miehen pään menoksi yhdessä Connien kanssa. He päättävät tehdä miehen elämästä selvää perustamalla kilpailevan yrityksen.

Onnistuakseen suunnitelmassaan Connie ja Della tarvitsevat tuekseen koko TimantinKiillon henkilökunnan sekä omia asiakkaita. Alkaa kilpajuoksu ajan kanssa, eikä sitä helpota yhtään Connien siivouskeikka hurmaavan suklaamestarin talossa.

Milly Johnson johdattaa Teetä auringonkukkien kahvilassa -kirjassaan lukijan kaupungin parhaaseen kahvilaan nauttimaan ystävyyden voimasta, rakkaudesta ja riemusta - suklaata tietenkään unohtamatta!

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

He tietävät jo, kuka uhrit murhasi. Nyt heidän täytyy selvittää miksi.

Femi Kayoden dekkarissa Pimeän jäljillä psykologi matkaa Nigerian syrjäseudulle selvittämään syytä kolmen nuoren yliopisto-opiskelijan julmaan murhaan.

Kun kolme nuorta yliopisto-opiskelijaa murhataan julmasti nigerialaisessa yliopistokaupungissa, murhat ja niiden tekijät tallentuvat sosiaaliseen mediaan kuvina ja videoina. Koko maailma tietää, kuka opiskelijat murhasi, mutta kukaan ei tiedä miksi. Kun murhien oikeudenkäynti alkaa, pyytää yhden uhrin varakas isä psykologi Philip Taiwoa selvittämään, miksi nuoret miehet surmattiin.

Väkijoukkojen käyttäytymiseen erikoistunut Taiwo ei ole poliisi tai etsivä, mutta yliopistokaupunkiin saavuttuaan hän huomaa, että jokin taho ei halua hänen olevan paikalla eikä varsinkaan selvittävän murhien motiivia. Mutta pian tutkimus muuttuu kilpajuoksuksi aikaa vastaan, sillä kolme murhattua nuorta miestä eivät ole jäämässä tapahtumien ainoiksi uhreiksi.

Femi Kayoden Pimeän jäljillä on Nigerian syrjäseuduille sijoittuva trilleri, jonka syke kiihtyy vääjäämättä aina viimeiselle sivulle asti.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kemppainen 2
Mitä käy, kun Kemppaisen somesuosio räjähtää? Kerrostaloponi Kemppaisen tarina jatkuu riemastuttavassa lastenromaanissa.

Kemppainen on muuttanut kerrostalosta läheiselle maatilalle, ja ponin ihmisystävä Aura viettää aikaa sen kanssa aina kun pystyy. Eräänä päivänä Aura innostuu tekemään Kemppaisen kanssa pari hauskaa videota SunTuubiin, ja pian poni onkin jo massoja villitsevä internetilmiö.

Menestys tuo mukanaan Kemppaiselle mieluisia herkkulähetyksiä, mutta suosiolla on myös kääntöpuolensa - jotkin tarjoukset vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta...

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tarja Kulho 3
Tarja Kulho iskee jälleen.

Suomen tunnetuin kassatyöntekijä Tarja Kulho palaa Korson kaduille, eikä hän tälläkään kertaa säästele sanoissaan.

Tarja Kulho on hyllytetty Räkkärimarketista. Syynä on se, että hän jakoi kuvan kaljavarkaasta somessa. Jos Kulho mielii palata kassahihnan ääreen, hänen on käytävä työpsykologin pakeilla selvittämässä, miksi on niin vaikea noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.

Terapiatuolissa paljastuu, että väärintekijöille sisuuntunut Tarja Kulho on päättänyt ottaa oikeuden omiin käsiinsä eikä kukaan Korsossa ole enää turvassa. Varokaa siis jalkakäytävällä skuuttailijat, astianpesukoneen väärintäyttäjät ja te, jotka jaarittelette palavereissa ihan liian pitkään!

Paula Noronen on humoristi, käsikirjoittaja ja kirjailija. Kirjailijana hänet tunnetaan suositusta Supermarsu- ja Yökoulu-sarjoista. Hänen ensimmäiset aikuisille suunnatut kirjansa Tarja Kulho - Räkkärimarketin kassa ja Tarja Kulho - Lomille lompsis ovat valloittaneet huumoria rakastavien sydämet.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Riemukas romaani teiniporukan juhannuksesta, joka ei suju aivan kuin oli suunniteltu.

Juhannuksesta on tulossa ennätystylsä. Viime tingassa Eetu saa varattua netistä luksusmökin porealtaineen, mistä tyttöystävä Alisa on innoissaan. Matkaan lähtevät myös kaverit Lassi ja Suvi, ja lopulta mukaan löydetään täysi-ikäinen, joskin hieman kyseenalaisen maineen omaava kuski.

Perillä käy kuitenkin ilmi, että mökki ei ole aivan sellainen kuin kuvissa. Soppaa hämmentää vielä tyttöjen salaperäinen kauppareissu, josta käynnistyy oikea väärinkäsitysten ilotulitus. Voiko yksi mökkireissu tuhota kaiken?

Laura Suomela tavoittaa teini-ikäisen mielenmaiseman ja ryydittää tarinaa hillittömällä huumorilla.

Tallennettuna:
Hakutulos 19

Casablancan tarinankertoja Näytä tarkat tiedot

The storyteller of Casablanca, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aistivoimainen ja koskettava historiallinen romaani toivosta ja toisista mahdollisuuksista.

Marokko, 1941. Juutalaistyttö Josien perhe on paennut natsien miehittämästä Ranskasta Casablancaan, missä he odottavat merimatkaa Amerikkaan. Elämä on tulvillaan paahtavaa aurinkoa, pökerryttäviä tuoksuja ja kaikkea uutta. Tämä maailma on kaukana entisen elämän murheista.

70 vuotta myöhemmin Casablancaan saapuu avioliittonsa ja äitiyden haasteiden kanssa painiva Zoe. Hän löytää uudesta kodistaan puisen rasian ja 1940-luvulta peräisin olevan päiväkirjan ja pääsee kurkistamaan nuoren Josien elämään. Voisiko Josien silmien kautta avautuva uusi perspektiivi tuoda valoa Zoen murheiden keskelle?

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Kirja
Berg, Björn, taiteilija ; Lindgren, Astrid, alkuperäisidean luoja ; Andersson, Laura, toimittaja ; Turkulainen, Riikka, toimittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uusi suloinen Eemeli-kirja kaikkein pienimmille!

Uusi ensikirjojen sarja alkaa! Opi laskemaan Eemelin ja Iidan kanssa.

Eemeli osaa paitsi metkut myös numerot yhdestä yhdeksään. Ja kohta osaat sinäkin. Mukana kuvissa myös Iida ja kaikki Kissankulman talon eläimet. Eemelin numerot tutustuttaa perheen pienimmät Astrid Lindgrenin ja Björn Bergin rakastettavaan ja nostalgiseen maailmaan raikkaalla tavalla.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eräänä päivänä Heidi saa kuulla, että hänen täytyy lähteä kotoa ja tehdä pitkä matka meren yli. Ei sentään ihan yksin, sillä mukana matkustaa veli. Vieraassa maassa Heidi joutuu kuitenkin eroon veljestään ja asumaan vieraan kiukkuisen tädin ja sedän luo. Heidi ei osaa puhua tädin ja sedän kieltä, mutta sen hän kyllä ymmärtää ettei saisi olla sellainen kuin on. Onneksi Heidi pääsee yhdeksi päiväksi veljeä ja tämän perhettä tapaamaan. Veljen villapaita ymmärtää heti, että Heidille täytyy löytää joku mukava tantti.

Rakastetun näyttelijä Heidi Krohnin muistoihin perustuva kertomus palauttaa mieliin Suomen historian liian vähän käsitellyn vaiheen: Suomesta lähetettiin noin 80 000 sotalasta pääasiassa Ruotsiin. Heistä osa on vielä elossa.

Tallennettuna: