Haku

Uutuudet, vko 33-36/2022

Uutuudet ajalta: 15.8.2022 - 21.8.2022

Muokattu: 29.11.2022
Hakutulos 1
Kirja
Kwik, Jim, kirjoittaja ; Puhakainen, Jaana, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

KÄYTTÖOHJEET AIVOILLE, VIIMEINKIN!

Vapauta rajoittamattomat kykysi ja valjasta käyttöösi aivojesi todelliset voimavarat!

Kirjassa Rajoittamaton Jim Kwik esittelee tieteelliseen tutkimukseen perustuvia harjoituksia ja käytännössä testattuja tekniikoita, joita maailman huiput käyttävät nopeuttaakseen oppimistaan ja saavuttaakseen loistavia tuloksia.

Rajoittamattoman ydinajatuksen omaksuminen voi muuttaa elämäsi: kun opit oppimaan, voit vapautua kaikista rajoittavista uskomuksistasi, saavuttaa aivan uudenlaista menestystä ja toteuttaa hurjimmatkin unelmasi. Tämä kirja ei ole teoriaa, vaan käytännönläheinen, helppo ja testattu toimintasuunnitelma.

Kirja antaa tarkat ohjeet siitä, miten hallitset rutiinejasi, vapautat tuotteliaisuutesi, löydät ehtymättömän motivaation, kirkastat ajatteluasi, terävöität keskittymiskykyäsi ja opit mitä tahansa. Kirjan opeilla vapautat rajoittamattomat voimavarasi.

Jim Kwik on maailman parhaita asiantuntijoita muistin ja aivotoiminnan kehittämisen sekä nopeutetun oppimisen saralla. Hän on yli 25 vuoden ajan toiminut aivovalmentajana Hollywoodin tähdille, ammattiurheilijoille, poliittisille vaikuttajille ja yritysjohtajille. Kwikin elämäntehtävänä on saada aivoterveyden sanomaa kaikkien ulottuville.

Kwik tavoittaa puhujana yli 200 000 ihmistä vuosittain, ja hänen netissä julkaisemansa videot ovat keränneet satoja miljoonia katselukertoja. Hän isännöi suosittua Kwik Brain -podcastia. Verkkoalustan KwikLearning.com kursseille on osallistunut opiskelijoita 195 eri maasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hyvä parisuhde syntyy toimivasta tunneyhteydestä.

Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio pohtii kirjassaan turvallisia parisuhteita. Kallio avaa, miten tunnistat hyvän tunneyhteyden kumppaniisi, miten suhdetta voi syventää läheisemmäksi ja minkälaisin keinoin katkennutta yhteyttä voi korjata.

Tunneyhteys kumppaniin on tärkein tekijä hyvän ja turvallisen parisuhteen säilyttämiseksi. Kirjan avulla opit ymmärtämään paremmin suhteesi tilaa, pohtimaan läheisyyttänne tunnetasolla sekä havainnoimaan suhteeseen vaikuttavia monia tekijöitä. Hyväänkin parisuhteeseen kuuluvat myös säröt ja karikot, mutta keinot havaita, käsitellä ja korjata niitä vaihtelevat suuresti eri parien välillä. Suhdetaitoja voi oppia sekä yksin että yhdessä kumppanin kanssa. Siihen tämä kirja tarjoaa monia tienviittoja. Parisuhteita ymmärtävässä kirjassa puhutaan niin läheisyydestä, seksuaalisuudesta kuin turvallisesta erillisyydestä. Hyvässä suhteessa on toiveikkuutta, ratkaistavia riitoja ja yhteinen katse tulevaan. Kirjasta löytyy konkreettisia harjoituksia yksin ja yhdessä tehtäväksi.

Maaret Kallio on laajasti seurattu kouluttajapsykoterapeutti, kolumnisti ja kysytty luennoitsija, jonka Lujasti lempeä -kolumni saavuttaa kymmeniätuhansia lukijoita aina ilmestyessään. Hänen myötätuntoinen kiinnostuksensa ihmisenä olemisen kaikkiin puoliin luo oivaltavan ja sovinnollisen väylän oppia itsestämme ja toisistamme. Hänen kiitetyt teoksensa ja verkkokurssinsa ovat olleet myyntimenestyksiä.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Ferguson, Suki, kirjoittaja ; Novaes, Ana, kuvittaja ; Hapuli, Minttu, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Helposti lähestyttävä johdatus tarotiin.

Opi luottamaan intuitioosi! Tarotkortteja voi käyttää itsetutkiskeluun, omien vahvuuksien löytämiseen ja elämänpolun pohtimiseen. Hienosti kuvitettu teos opettaa sinua tulkitsemaan kortti kortilta tarotpakkaa. Se näyttää, miten teet itsellesi tai ystävillesi yhden, kolmen tai seitsemän kortin pöydän.

Tarot vie mennessään, kun korttien tulkitseminen käy tutuksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Kirja
Elina, kirjoittaja ; Sofia, kirjoittaja ; Marttinen, Aura, kirjoittaja ; Vestman, Reeta, kirjoittaja ; Conley, Anthony, kuvittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Loista niin arjessa kuin isoilla estradeillakin!

Suosikkitubettajat Elina ja Sofia johdattavat sinut esiintymistaitojen pariin.

Kauhistuttaako esiintyminen vai nautitko esilläolosta? Miten esiintymistä voi harjoitella ja miten siihen voi valmistautua? Minkälainen esiintyjä juuri sinä olet? Mitkä ovat sinun vahvuutesi esiintyjänä ja miten voit kehittää niitä lisää? Mikä auttaa, jos jännittää? Voiko moka olla mahdollisuus? Esiintyminen on paljon muutakin kuin näyttelemistä tai lavalla oloa. Kun tervehdit kaupan kassaa, esittäydyt uudelle henkilölle, haet musiikkiluokalle tai pidät koulussa esitelmän ? kaikki on esiintymistä! Elina ja Sofia ovat nuoresta iästään huolimatta esiintymisen konkareita. Tässä kirjassa he kertovat omia kokemuksiaan ja vinkkejään sekä innostavat ja kannustavat sinua esiintymään juuri sinulle sopivalla tavalla. Koska he halusivat antaa sinulle parhaat mahdolliset vinkit, he pyysivät mukaan näyttelijä, muusikko ja laulunopettaja Reeta Vestmanin, joka myös on esiintymisen rautainen ammattilainen. Tämän kirjan avulla uskallat loistaa niin arkielämän esiintymisissä kuin isoilla lavoillakin!

Elina ja Sofia ovat lahtelaiset tubettajasiskokset, joiden kanavalla on yli 130 000 tilaajaa. Tytöt tunnetaan positiivisesta asenteestaan, ja heidän kirjansa ovat saaneet kymmeniätuhansia lukijoita ja kuuntelijoita.

Aura Marttinen on paitsi Elinan ja Sofian äiti myös työyhteisövalmentaja, joka auttaa tiimejä kehittämään vuorovaikutustaitoja ja parantamaan ryhmädynamiikkaa sekä yksilöitä löytämään vahvuutensa, myös esiintyjinä. Aura on kannustanut Elinaa ja Sofiaa pienestä pitäen esiintymään ja tukenut heitä omien vahvuuksien ymmärtämisessä.

Reeta Vestman on näyttelijä, muusikko ja laulunopettaja. Hän on esiintynyt niin teatterien lavoilla, Linnan juhlissa kuin maailman isoimmilla rockfestivaaleillakin.

Kirjan on kuvittanut kansainvälisesti arvostettu Anthony Conley.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
Rosenborg, Marika, kirjoittaja ; Ronkainen, Emma, valokuvaaja (ekspressio)
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lohtua, vahvistusta ja itsetuntemuksen työkaluja elämän muutoksiin.

Elämä on jatkuvaa luopumista, eikä mikään tai kukaan pysy luonamme ikuisesti. Joudumme lopulta päästämään irti jokaisesta asiasta, omasta elämästämmekin. Kun suostumme hyväksymään tämän, meidän on mahdollista elää väkevämmin nykyhetkessä.

Kirja puhuttelee sekä elämän käännekohdissa että tavallisessa arjessa, esimerkiksi yksinäisyyden, sairastumisen, eron, lasten lähdön ja kuoleman hetkillä. Kiitollisuus, hyväksyntä ja myötätunto auttavat silloin eteenpäin.

Kirjailijan omakohtainen tarina tarjoaa näkökulmia kasvuun ja vääjäämättömien muutosten hyväksymiseen.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kansainvälinen bestseller - mielen taitojen työkalupakki.

Psykologi Julie Smith esittelee parhaimmat ja toimivimmat keinot käsitellä arjessa mieltä kuormittavia hankalia tilanteita. Hän opastaa konkreettisin harjoituksin muun muassa stressin, itsekritiikin ja alakulon käsittelyä.

Kansainväliseksi bestselleriksi nousseessa kirjassaan Smith esittelee toimivia työkaluja, joilla voimme vahvistaa ymmärrystä itsestämme ja tehdä myönteisiä muutoksia mielemme vahvistamiseksi. Tunteemme, ajatuksemme, tuntemuksemme ja toimintamme ovat kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Muutoksia saadaan aikaan vaikuttamalla jo yhteen osa-alueeseen. Miksei kukaan kertonut minulle tätä aiemmin? toimii käsikirjana niin mielen joustokyvyn arkisessa treenaamisessa kuin erityisten vastoinkäymisten täsmällisessä taklaamisessa.

Dr. Julie Smith on psykologi, joka pitää vastaanottoaan Hampshiressa Englannissa. Smithin arkisiin mielen taitoihin pureutuvat TikTok-videot ovat saavuttaneet huiman suosion ympäri maailmaa. Smithin suuri missio onkin tuoda tietoa mielen taidoista kaikkien ulottuville.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaikilla on mielipide transihmisistä, mutta vain harva tuntee tositarinat ja faktat myyttien takaa. 23 transmyyttiä on matkalippusi sukupuolivähemmistöjen maailmaan transtaustaisen toimittaja Mona Blingin johdolla.

Millaisia elämänkokemuksia kätkeytyy uskomusten ja tabujen taakse? Mitä sukupuolenkorjausprosessissa oikeasti tapahtuu? Kuinka transihmiset harrastavat seksiä? Millaista on deittailla transihmisenä?

23 transmyyttiä purkaa luku kerrallaan myyttejä kirjailijan omien sekä muiden transtaustaisten ihmisten elämänkokemusten, tarinoiden ja asiantuntijahaastatteluiden kautta. Kirja on suunnattu kaikille, joilla on mielipide transihmisistä ja uteliaisuutta tietää, onko luulo todellisuudessa tiedon väärti. Teos haastaa lukijaa murtamaan omat ennakkoluulonsa ja näkemään transihmiset uudessa valossa.

Mona Bling (s. 1992) on helsinkiläinen somevaikuttaja ja toimittaja, jonka töitä on julkaistu muun muassa Cosmopolitanissa ja ELLE-lehdessä. Sosiaalisessa mediassa Bling puhuu yli 20 000 seuraajalleen transihmisten oikeuksista, feminismistä ja elämästään transnaisena. Bling tekee yhdessä Irene Naakan kanssa suosittua Kroonisesti ärhäkkä -podcastia. 23 transmyyttiä - Totta ja tarua transihmisistä on Mona Blingin odotettu esikoisteos.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kerronnallinen tietokirja paljastaa pakkoavioliiton karun todellisuuden antamalla äänen Suomessa asuvalle Salimalle, joka onnistui pakenemaan orjuutta, hyväksikäyttöä ja raakaa seksuaalista väkivaltaa sisältävästä avioliitosta.

Pakkoavioliitto on yksi naisiin kohdistuvan väkivallan muoto, ja samalla myös vakava ihmisoikeusrikkomus. Suomessa pakkoavioliitto on kriminalisoitu ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Pakkoavioliitto on kansainvälinen ilmiö, joka ulottuu muun Euroopan lisäksi myös Suomeen. Kansainväliset ja kansalliset selvitykset maahanmuuttajataustaisista tytöistä, jotka viedään takaisin kotimaahansa ja pakotetaan siellä avioliittoon, ovat herättäneet suurta kansainvälistä huomiota ja vastustusta, sekä nostaneet keskusteluun maahanmuuton ja maahantulon valvonnan.

Tässä kirjassa Saliman tarina kulkee rinnakkain pakkoavioliittoa käsittelevän faktatiedon kanssa. Oman tarinansa kautta Salima haluaa nostaa pakkoavioliitot julkiseen keskusteluun, ja tuoda sitä kautta tukea ja oikeutta avioliittoon pakotetuille naisille.

?Toivon, että jokainen saisi tietää, kuinka paljon kärsin nöyryytyksestä, tuskallisista hetkistä, pelosta ja epäinhimillisestä kohtelusta. Ja tiedän, että kaikilla niillä, jotka on pakotettu avioliittoon, on samat pelot kuin minulla oli. Haluaisin sanoa heille; ole rohkea, et ole yksin?.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Lappalainen, Mirkka, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ruumiin löysivät kartanon työmiehet. He olivat aloittelemassa muuraustöitä ja tarvitsivat vettä laastin sekoittamiseen. Palaneen talon raunioiden lähellä ryteikössä oli vanha kaivo, joka oli tukittu isoilla kivillä.

Sköldvikin kartanon isäntä Nils Rosenschmidt ei ollutkaan lähtenyt matkalle.

Rosenschmidtin eli Smittenin surma oli oman aikansa kuohuttavin suomalainen murhajuttu. Se teki syrjäisestä porvoolaisesta kartanosta hetkeksi kaikkia kiinnostavan puheenaiheen, jolle jopa Ruotsin kuninkaan oli uhrattava aikaansa. Kun mysteeri painui historian hämärään, kaivoon kätketty kartanonisäntä jatkoi elämäänsä kauhujuttuina, lehtiartikkeleina ja historiallisten tutkimusten aineistona.

Miksi Nils Rosenschmidt murhattiin ja miksi hän makasi seitsemän vuotta omassa pihakaivossaan? Mirkka Lappalaisen historiallinen true crime -murhamysteeri avaa näkymän menneisyyteen täynnä väkivaltaa ja juonitteluja, rikkautta ja köyhyyttä, ystävyyttä ja pelkoa. Se on myös yhteiskunnan liepeillä eläjien ja syrjäytyneiden historiaa. Se on oikeussalidraama, jossa kukaan ei saa oikeutta. Tuomion julistaminen jää historiantutkijan ja lukijan tehtäväksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Hakutulos 13
Kirja
Hiittu, Mikko, kirjoittaja, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tiedätkö mitä tehdä pitkittyneen sähkökatkon tai äkillisen vesipulan iskiessä tai kuinka löytää omaiset, jos terrori-isku katkaisee verkkoyhteydet?

Opas kriisitilanteisiin on selkeä ja helppotajuinen kriisivalmiusopas, jolla voit lisätä tietämystäsi ja varautumistasi ilman suuria investointeja. Voit valmistautua useimpiin asioihin helposti, vaikka asuisit kerrostalossa. Et siis tarvitse ylimääräistä generaattoria puutarhan bunkkeriin tai tuulivoimalaa ja kaivoa takapihalle.

Kirjassa on käytännön vinkkejä siitä, mitä kotiin kannattaa hankkia ja millainen tapahtumien ennakointi on järkevää. Teoksessa käydään läpi, miten voi henkisesti varautua erilaisiin yllättäviin kriiseihin niin kotona, retkeillessä kuin ulkomaan matkoillakin.

Oppaasta on helppo poimia omaan elämäntilanteeseen sopivat aiheet ja vinkit niihin varautumiseen.

Miguel Guerrero on Ruotsin puolustusvoimien erikoisupseeri, joka on työskennellyt muun muassa psykologisten operaatioiden ja logistiikan parissa amfibiojoukoissa. Hän on myös toimittaja ja työskennellyt niin paikallislehden toimittajana kuin aikakauslehden päätoimittajanakin ennen siirtymistään armeijan palvelukseen.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Kirja
Rostain, Jenny, kirjoittaja, haastattelija ; Rantapuska, Elias, haastateltava
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun rahat ja luottamus loppuvat

Jenny Rostainin tietokirja Luottohäiriö kertoo ylivelkaantumisesta ja maksuhäiriömerkinnän saaneista suomalaisista ja heidän selviytymisestään.

Vuoden 2022 keväällä Suomessa oli lähes 390 000 maksuhäiriömerkinnän luottotietoihinsa saanutta kuluttajaa, joiden elämää häiriömerkintä varjostaa päivittäin. Ongelman suuruudesta huolimatta vain harva puhuu asiasta, sillä luottotietojen menettäjä tuntee usein suurta häpeää.

Miten luottotietojen menetyksestä voi selvitä ja mitä velkojen varjostaman elämän helpottamiseksi voi itse tehdä? Kuka auttaa luottotiedot menettänyttä tai mistä voi kysyä neuvoa? Miten käy kotivakuutuksen, vuokra-asunnon tai puhelinliittymän? Mitkä ovat velkaantuneen oikeudet?

Näihin kysymyksiin ilmiöön laajasti perehtynyt tietokirjailija Jenny Rostain etsii vastauksia. Hän on haastatellut kirjaansa varten asiantuntijoita, virkamiehiä ja yrittäjiä sekä kerännyt velkaantuneiden ja luottohäiriöistä selviytyneiden tarinoita.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tietoa ja vertaistukea uuden elämän aloittamiseen väkivaltaisen suhteen päätyttyä.

Väkivaltaisesta suhteesta eronnut saattaa yllättyä, kun uusi elämä ei olekaan pelkkää auringonpaistetta. Toipumiseen kuuluu eri vaiheita, joiden tiedostaminen auttaa matkalla eteenpäin.

Rohkaiseva ja omakohtainen kirja tarjoaa tietoa ja vertaistukea narsistisesta parisuhteesta toipumiseen. Teoksessa käydään läpi toipumisen haasteita niin väkivaltaa kokeneiden kuin traumapsykoterapeutinkin näkökulmasta. Harjoitteet auttavat käsittelemään traumaoireita ja rakentamaan omaa identiteettiä. Merkittävä osa toipumista onkin jättää uhrin viitta ja kasvaa selviytyjäksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Raha on rankka vallankäytön väline.

Yllättävän moni kärsii taloudellisesta väkivallasta parisuhteessaan. Tärkeä tietokirja tarjoaa apua ja vertaistukea vaiettuun ongelmaan.

Vahtiiko puolisosi rahankäyttöäsi? Tekeekö hän yksin päätökset raha-asioista? Joudutko pyytämään rahaa perheen perushankintoihin?

Kun parisuhteessa toinen pitelee yksin kodin kukkaronnyörejä, kontrolloi puolison rahankäyttöä ja tämän pankkitiliä, maksattaa kumppanillaan kaiken tai painostaa ottamaan velkaa, on kyse taloudellisesta väkivallasta.

Taloudellinen väkivalta on vaiettu ongelma, vaikka se on yllättävän yleistä. Uhrien omakohtaisten kertomusten kautta psykoterapeutti Tiina Pollari tarkastelee kaikkia niitä tapoja, joilla taloudellinen väkivalta suhteessa ilmenee. Rahankäyttöön liittyvän vallankäytön ja loukkaamisen tunnistaminen parisuhteessa on ensimmäinen edellytys tilanteesta ulospääsyyn.
Pollari antaa myös ohjeita, miten taloudellisen väkivallan tilanteita voi ehkäistä, miten vahvistaa omia taloustaitoja ja miten irtautua taloudellisesti tuhoavasta suhteesta.

YTM Tiina Pollari on Kirkkonummella asuva psykoterapeutti ja sosiaalityöntekijä.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Opas pääkaupungin salaisuuksiin.

Jos seinät osaisivat puhua, mitä ne kertoisivat? Helsinki ja sen rakennukset ovat täynnä viestejä Vanhan ylioppilastalon Väinämöisestä Johanneksenkirkon gargoileihin.

Rakennushistoriaan perehtynyt symbolitutkija Liisa Väisänen kiinnittää huomiomme lepakon muotoon rännin päässä ja Melkisedekin sinettimerkkiin talon seinässä. Kaupunki on täynnä kaukaisista kulttuureista vaeltaneita symboleita, joiden tunteminen antaa syvyyttä urbaaniin ympäristöön.

Kirjan kymmenen kävelyreittiä johdattavat Helsingin eri kaupunginosiin. Teos nostaa esiin rakennuksia, joissa on kiinnostava symbolinen sanoma, ja kertoo tarinat niiden taustalta.

Liisa Väisänen (PhD) on hardcore-humanisti, tietokirjailija ja taiteentutkija, jonka erikoisalaa ovat symbolit. Hänet tunnetaan myös Ylen tv-sarjasta Merkkien salat. Väisänen on kotoisin Helsingistä, opiskellut Ranskassa, Italiassa ja Egyptissä ja asuu nyt Espanjan Malagassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Kirja
Vauhkonen, Soile, kirjoittaja, valokuvaaja ; Karppi Säterö, Felicia, valokuvaaja (ekspressio)
2022
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 21
Kirja
Vesala, Marja, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

La dolce vitan jäljillä Italiassa.

Vuosi Toscanan kukkuloilla on lämminhenkinen ja elämänmakuinen kertomus oravanpyörästä hypänneen suomalaispariskunnan vuodesta maailmankuululla viinialueella.

Italialle sydämensä menettänyt pariskunta saa yllättävän tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. He jättävät päivätyönsä Suomessa, ottavat vastaan pestin talonvahteina Toscanassa ja ovat pian töissä läheisellä viinitilalla. Heidän matkassaan tutustutaan maaseudun värikkääseen elämänmenoon, kuullaan paikallisten tarinoita, kurkistellaan mammojen keittiöihin, osallistutaan viininkorjuuseen ja maistetaan maailman parasta oliiviöljyä. Välillä kuljeskellaan rauhassa keskiaikaisissa kylissä ja viinikellareissa - toisinaan taas juostaan karkuun villisikoja, istutaan hinausauton kyydissä tai vietetään unohtumatonta iltaa kotikylän bingossa.

Marja Vesala (s. 1975) on yhteiskuntatieteiden maisteri ja viestintäalan yrittäjä. Hän on työskennellyt aiemmin asiantuntijaorganisaatioissa viestinnän, varainhankinnan ja markkinoinnin parissa. Vuosi Toscanan kukkuloilla on hänen esikoisteoksensa.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Kirja
Lehtipuu, Markus, kirjoittaja, valokuvaaja ; Sundström, Leif, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kroatia on kestosuosikki Välimeren rannalla. Nopeasti kehittynyt maa tarjoaa vaihtelevia matkakokemuksia Slavonian tasangoilta Välimeren saaristoon, Zagrebin arvokkaasta ilmapiiristä vuoristoihin ja ikivanhoihin kivikyliin. Tämä tuore 2020-luvun matkaopas on kirjoitettu uusin tiedoin ja tutkimuksen, kattaen nyt kaikki asutut saaret, koko rannikkotien reitit nähtävyyksineen sekä sisämaan kohteet. Tartu kirjaan!

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Kirja
Kesäläinen, Tuomo, kirjoittaja, valokuvaaja ; Kejonen, Aimo, toimittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pyhien vesien äärellä on tietokirja Suomen lähteistä. Maamme tuhannet lähteet ovat raikkaiden ja puhtaiden vesiensä ansiosta olleet merkittävässä osassa ihmisten elämää läpi vuosituhansien. Paitsi käytännöllisissä tarpeissa, ovat maan uumenista pulppuavat maagiset vedet palvelleet myös kansanuskon taika- ja uhripaikkoina.

Lähteiden kiehtovan käyttöhistorian ja perinnetietouden lisäksi kattava tietoteos vastaa myös kysymyksiin millaisia erilaisia lähteitä maassamme on ja kuinka paljon. Miten lähteet eroavat toisistaan ja mikä niiden merkitys on ympäröivälle luonnolle ja koko ekosysteemille. Miten lähteitä voidaan suojella ja voidaanko huonokuntoisia tai jo tuhoutuneita lähteitä vielä pelastaa.

Upeasti kuvitettu teos huokuu pyhän veden lumoavaa raikkautta ja se johdattaa lukijansa syvälle lähteiden sykähdyttävään ja ainutlaatuiseen maailmaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Kirja
Stewart, Melissa, kirjoittaja ; Kumpulainen, Sari, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lue ja tutki maailmaa!

Helppolukuinen tietopaketti vedestä sujuvasti lukeville!

National Geographicin Luen itse -sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Taso 3 on sopiva sujuvasti lukeville. Kirjassa opitaan mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita vedestä. Upeat valokuvat tukevat luettua ja opittua. Kirja on sujuvasti lukevien tietofanien lemppari!

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Kirja
Jolivet, Jöelle, kirjoittaja, taiteilija ; Siimes, Mika, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä on ihmisen sisällä? Upeasti kuvitettu kirja ihmisen elimistöstä ja anatomiasta.

Kuinka hengitämme? Miten lihakset toimivat? Mitä on hampaiden sisällä? Kirjassa on kekseliäitä läppiä, joiden avulla pääset tutkimaan kerros kerrokselta syvemmälle, mitä ihmisen sisältä löytyy. Suurikokoisilta aukeamilta paljastuvat ihmiskehon luut, verisuonet, lihakset ja hermot.

Teos sopii kaiken ikäisille uteliaille lukijoille, vaikka yhdessä katsottavaksi. Tekijältä on aikaisemmin suomennettu suosittu Suuri eläinkirja.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tämä teos on ensimmäinen suomalainen kirja tantrasta. Se on loistava ja käytännönläheinen opas sinulle, joka haluat oppia tantrisesta aja-tusmaailmasta. Mutta ennen kaikkea käsissäsi on mahdollisuus tutustua omaan itseesi, löytää yhteys minuuteesi ja toisiin ihmisiin, mahdollisuus elää syvästi itsesi näköistä elämää. Kirja sisältää runsaasti niin yksin kuin parin kanssa tehtäviä harjoituksia.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Kirja
Paramor, Jordan, kirjoittaja ; Haavisto, Laura, kääntäjä ; Nunn, Laurie, esipuheen kirjoittaja, alkuperäisidean luoja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Virallinen Sex Education -opaskirja tarjoaa parhaat neuvot aikuistuville nuorille!

Viimeinkin seksuaalikasvatusopas, jonka haluaa lukea kannesta kanteen! Liity suosikkisarjan hahmojen seuraan, kun he selittävät kaikki nekin jutut, joista ei puhuta perinteisissä oppaissa. Nämä tärkeät ja kutkuttavat asiat voi oppia myös hauskalla tavalla.

Netflix-hitti Sex Education laajenee kirjoihin, ja Opas seksiin ja elämään voisi löytyä suoraan sarjan maailmasta. Seksi- ja sukupuoliasioiden kattava ja ennen kaikkea hauska opas on kirjoitettu nykynuorten kielellä, ja se antaa oivat eväät elämään. Kirjasta löytää tietoja niin sukupuolen moninaisuudesta ja ruumiin muutoksista kuin ensimmäisestä kerrasta ja suostumuksen käsitteestäkin. Se on yhtä raikas, ennakkoluuloton ja monimuotoinen kuin sarjankin maailma. Täältä löydät paitsi vastauksia ja neuvoja, myös uskallusta olla oma itsesi juuri sellaisena kuin olet. Kirja sisältää myös ihanaa fanitietoa ja kuvia sarjan maailmasta!

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Kirja
Parpala, Alisa, kirjoittaja ; Korpiola, Lilly, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koskettava omakohtainen puheenvuoro syövästä, joka ei katso ikää.

"Olen Alisa, 15 vuotta, ja olen selvinnyt syövästä kaksi kertaa. Syöpä on pelottava, uuvuttava, turhauttava ja loputtomalta tuntuva taistelu elämän ja kuoleman välillä. Syöpä on kirjaimellisesti taistelua. Kirjassa kerron oman tarinani, jolla haluan rohkaista ihmisiä elämään täyttä elämää syövästä huolimatta."

Kirja perustuu 15-vuotiaan Alisa Parpalan elämään. Hän on selvinnyt kaksi kertaa syövästä. Alisa on vaikuttava kokemusasiantuntija nuoresta iästään huolimatta, ja hänellä on valtavasti oivalluksia, rohkaisua ja neuvoja syöpäsairaille sekä heidän läheisilleen.

Toivoa antava, syvällistä ja rehellistä pohdintaa sisältävä kirja koskettaa jokaista lukijaa. Se on kerrottu nuoren näkökulmasta, mutta siihen sisältyy myös vanhempien ja muiden sisarusten kokemuksia koko perhettä ravisuttavassa kriisistä.

Alisa Parpala on 15-vuotias koululainen. Hän harrastaa lumilautailua, ratsastusta ja kuvataiteita ja haaveilee arkkitehdin urasta. Alisa on mukana syöpää sairastavien nuorten vertaisverkostoissa. Alisa sairastui 9 kuukauden ikäisenä erittäin harvinaiseen trilateraaliseen retinoblastoomaan eli silmän verkkokalvon varhaissolusyöpään. Selviämisennuste oli todella huono. Alisa selvisi, mutta menetti yli 85 % näkökyvystään. Toisen kerran hän sairastui polvessa olevaan luusyöpään 13-vuotiaana juuri yläasteen alussa. Koronavuoden hän vietti syöpähoidoissa ja erityksissä Lastensairaalassa ja kotona.

Lilly Korpiola on tietokirjailija, johtamisen, viestinnän ja vaativan vuorovaikutuksen asiantuntija sekä valmentaja. Lilly on tehnyt pitkään vapaaehtoistyötä erityistarpeisten lasten ja nuorten parissa. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa, joista Arabikevät (yhdessä Hanna Nikkasen kanssa) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana vuonna 2012.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun Hanna Jensen saa vuonna 2015 tietää äitinsä sairastuneen muistisairauteen, on hänen muistisairaan isänsä kuolemasta ehtinyt kulua vain kolme vuotta. Alkaa omaishoitajan toinen kierros, jonka aikana Jensen huomaa heti, ettei isän hoitaminen ole pätevöittänyt häntä äidin hoitamiseen. Jokainen muistisairas ihminen sairastaa omalla tavallaan.

Henkilökohtaisen tositarinan ja uusinta tietoa muistisairauksista yhdistävä kirja kysyy yllättäviä kysymyksiä: Mitä me voimme oppia muistisairailta? Onko muistisairaudessa lopulta kyse vain toisella tavalla muistamisesta? Ja ennen kaikkea: voiko omainen jatkaa vaikeasta tilanteesta huolimatta hyvää elämää?

Kirja kulkee läpi koronapandemian ja ottaa yhteiskunnallisesti kantaa muistisairaiden ihmisten yksin asumiseen ja omaisen takkuiseen taipaleeseen hoitopolulla. Kolmentoista vuoden omaishoitokokemuksella Jensen etsii vastausta siihen, kuinka muistisairaan ihmisen voi kohdata arvokkaasti. Lopuksi Jensen uskaltautuu pohtimaan, kuinka suuri riski hänellä on sairastua muistisairauteen itse.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mikä on pielessä, kun lukiolaiset uupuvat?

Opinto-ohjaaja Liisa Huhta etsii kirjassaan Uupuneet nuoret pärjääjät syitä lukiolaisten uupumukseen, tarjoaa selviytymiskeinoja nuorille ja vinkkejä vanhemmille nuoren tukemiseen.

Suomen lukioissa opiskelee tällä hetkellä noin 100 000 nuorta, jotka ovat monin tavoin kunnollisempia ja tavoitteellisempia kuin vanhempiensa sukupolvi. He kuitenkin voivat huonommin koventuneiden suorituspaineiden maailmassa. Väsymyksestä, pitkistä päivistä ja ahdistuksesta on tullut arkipäivää.

Kirjassaan Uupuneet nuoret pärjääjät lukion opinto-ohjaajana työskentelevä Liisa Huhta pohtii syitä lukiolaisten uupumukseen, tarjoaa selviytymiskeinoja nuorille ja vinkkejä vanhemmille nuoren tukemiseen. Kirjaa varten haastatellut kymmenet nuoret kertovat avoimesti väsymyksestään, huolistaan ja oireiluistaan. Heidän tarinoidensa kautta välittyy elävä kuva tämän päivän lukiolaisen todellisuudesta. Millaista on elää nykyajan suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa joutenolo mielletään helposti laiskuudeksi ja menestyminen on tavoiteltavin asia elämässä?

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirja väsyneille suorittajille, jotka kaipaavat lepoa itseltään.

"Miksi minulla on jatkuva kiire ja väsymys", ihmettelee moni suorittaja, mutta jaksaa vielä vähän. Kehoa ja mieltä ei kuitenkaan voi rääkätä loputtomiin.

Teos on tarkoitettu vauhtiin väsyneille, jotka eivät tunnista, mikä heidät ajaa uupumuksen partaalle, eivätkä löydä keinoja hidastamiseen. Armollinen kirja auttaa oivaltamaan uusia, omia voimia kunnioittavia tapoja sekä tuomaan niitä arkeen.

Kirjoittajan omakohtaiset tarinat sekä haastateltavien esimerkit tuovat aiheen iholle. Kirjassa sivutaan myös ihmisen biokemiaa: mitä stressi aiheuttaa ja miksi pienetkin muutokset omassa toiminnassa voivat vaikuttaa jaksamiseen?

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tartu digiä sarvista!

Viekö digilaite sinua? Kutsuuko se koko ajan piippauksillaan? Houkuttelee se katsomaan uusia sisältöjä, vaikka sinun piti tehdä jotain ihan muuta? Ei hätää! Lue tämä kirja, ja sinusta tulee puhelimen pomo!

Katsot viidettä kissavideota putkeen. Ruudun ja sinut on vallannut oikea kissainvaasio, eikä loppua näy! Tuntuu lähes mahdottomalta lopettaa videoiden katsomista, vaikka se ei enää tunnukaan kovin hyvältä. Laitteet ja niiden sisällöt ovat koukuttavia, eikä ole ihme, että jumitut Youtube-videoihin, peleihin tai tiktokeihin. Mutta miksi ne oikein ovat koukuttavia? Miten ne vaikuttavat ihmissuhteisiin? Voisiko koukuttavuuden taustaa ymmärtää? Olisiko sen avulla helpompi ottaa laite haltuun ja ryhtyä sen pomoksi? Jospa laite ei veisi sinua vaan sinä laitetta?

Kirjan mukaansatempaavan tyylin, osuvien esimerkkien ja hauskan kuvituksen avulla kerrotaan, miksi digilaitteet tuntuvat siltä, miltä ne tuntuvat, ja miksi niitä haluaisi välillä käyttää koko ajan.

Aino-Mari Tuuri (VTM) on tietokirjailija ja toimittaja, joka kirjoittaa monipuolisista ja ajankohtaisista aiheista lapsille ja aikuisille. Hänellä on tekeillä myös lapsille suunnattu podcast-sarja, jossa lapset pääsevät itse ääneen digilaitekäytöstään. Aino-Marin kodissa vilkkuu lukuisia digilaitteita, joista on joskus iloa ja välillä vaivaa.

Lille Santanen on toiminut kuvittajana ja graafikkona vuodesta 2011. Hän hankki juuri älypuhelimen yli viiden vuoden älypuhelintauon jälkeen mutta aikoo jatkossakin vastaanottaa puheluita ja tekstiviestejä vanhaan älyttömään luuriinsa. Puhelimen pomoksi onkin hänelle täydellisen ajankohtainen ensimmäinen kokonaisen kirjan kuvitustyö.

Tallennettuna:
Hakutulos 33

Minä ajan traktoria Näytä tarkat tiedot

I'm the tractor driver, suomi
Kirja
Semple, David, taiteilija ; Woolley, Katie, kirjoittaja ; Leskinen, Terhi, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ollaanko teillä valmiita ottamaan ohjat? Uudessa värikkäässä kirjasarjassa lapset pääsevät kokeilemaan, millaista on olla veturinkuljettaja taikka maanviljelijä. Tarinassa tehdään yksi työpäivä, joka on täynnä mielenkiintoisia askareita. Ajoneuvon osien ja työkalujen tunnistamisen lisäksi kirjoissa opitaan muun muassa ongelmanratkaisua, yhteistyötä, värejä, muotoja ja numeroita.

Tallennettuna:
Hakutulos 34

Minä ajan veturia Näytä tarkat tiedot

I'm the train driver, suomi
Kirja
Semple, David, taiteilija ; Woolley, Katie, kirjoittaja ; Leskinen, Terhi, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ollaanko teillä valmiita ottamaan ohjat? Uudessa värikkäässä kirjasarjassa lapset pääsevät kokeilemaan, millaista on olla veturinkuljettaja taikka maanviljelijä. Tarinassa tehdään yksi työpäivä, joka on täynnä mielenkiintoisia askareita. Ajoneuvon osien ja työkalujen tunnistamisen lisäksi kirjoissa opitaan muun muassa ongelmanratkaisua, yhteistyötä, värejä, muotoja ja numeroita.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Hakutulos 36
Kirja
Karmitsa, Lumi, kirjoittaja ; Wallendahr, Anna, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirjoneuleen mestari yllättää taas!

Valloittavassa kirjassa on 20 erilaista kirjoneulesukkaa, mutta vain yksi neuleohje! Jos osaat tehdä yhdet tämän kirjan sukat, osaat tehdä ne kaikki.

Moderneissa, taatusti ennennäkemättömissä kirjoneulekuoseissa seikkailevat eläimet ja satuhahmot, saattaapa joku pääkallokin vilahtaa. Jokaisesta kirjoneulekuviosta on mallikerta, jota voi hyödyntää muissa neuleissa, esimerkiksi pipossa tai villapuserossa.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Kirja
Kotkavalkama, Sarita, kirjoittaja, valokuvaaja ; Kurki, Ella, valokuvaaja ; Kotkavalkama, Ismo, valokuvaaja ; Varon, Uzi, valokuvaaja ; Kurki, Sara, kuvittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Näyttäviä sukkia kirjoneuletaiturin ohjein.

Pitkät, polven yli nousevat sukat ovat paitsi trendikkäät, myös erinomaisen käytännölliset asusteet suomalaiseen ilmastoon. Vilukissan uusi neulekirja sisältää ohjeet 15 kauniiseen sukkamalliin.

Mukana on kirjoneulesukkia sekä pintaneule- ja pitsineulesukkia. Onpa mukana myös ohjeet sukkien ristipistokirjontaan.

Neulemallien lisäksi kirja sisältää perusteellisen opastuksen käytettyihin neuletekniikoihin, kaavioiden lukuohjeen sekä kokotaulukot. Kirjassa on myös ohjeet niille, jotka haluavat neuloa mallit lyhyempinä polvisukkina.

Sarita Kotkavalkama on Helsingissä asuva neulekirjailija ja neulesuunnittelija. Hän on julkaissut lukuisia neulekirjoja. Kirjojen lisäksi Sarita suunnittelee neuleohjeita Kauneimmat Käsityöt -lehdelle.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Hakutulos 39
Kirja
Metsänen, Minna, kirjoittaja ; Laitinen, Niina, alkuperäisidean luoja ; Wallendahr, Anna, valokuvaaja ; Permanto, Linda, toimittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rakastetun suunnittelijan tutut designit nyt neulevaatteissa.

Sukkakuningatar Niina Laitisen tunnetuimmat neulemallit ovat neulojien kestosuosikkeja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Novitan suunnittelijat Linda Permanto ja Minna Metsänen ovat luoneet Niinan sukkadesignien pohjalta kokoelman neulevaatteita ja -asusteita.

Kirja sisältää yli 20 neuleohjetta: neulepuseroita ja -takkeja, torkkupeitto sekä pienempiä neuleita kämmekkäistä baskeriin. Ohjeiden haastavuus vaihtelee, joten innostavaa neulottavaa löytyy sekä aloitteleville että edistyneille. Neuleissa on käytetty eripaksuisia lankoja villasta mohairsekoitteisiin, ja kaikki langat on valittu Novitan laajasta valikoimasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Kirja
Nikula, Heli, kirjoittaja ; Routamaa, Tiina, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Villahullu syntyi helmikuussa 2021 ja on kasvanut hetkessä suureksi someilmiöksi. Neulonta- sekä mökkipainotteisella Instagram-tilillä on jo 40.000 seuraajaa ja määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Villahullun takana on Heli Nikula, 40-vuotias mökkihöperö kiinteistönvälittäjä.

?En oikein itsekään tajua miten nopeasti asiat ovat edenneet. Syyskuussa 2021 julkaisin ensimmäisen villapaitaohjeen ja suuren kysynnän takia suunnittelen niitä lisää niin nopeasti kuin ehdin. Seuraajani kyselevät milloin ohjeeni voisi saada ostettua yksien kansien välissä ja nyt sitten ollaan siinä pisteessä?, Nikula ihmettelee.

Kirjassa pääpaino on islantilaistyylisissä villapaitaohjeissa. Mukana on myös ohjeita asusteille. Kaikki ohjeet ovat selkokielellä kirjoitettuja ja sopivat tämän vuoksi myös aloittelijoille. Kirja on visuaalisesti niin kaunis, että joku saattaa haluta ostaa sen jo pelkästään kuvien takia. Valokuvissa on panostettu erityisesti harmoniseen värimaailmaan sekä yhtenäiseen ilmeeseen. Neulemallien yhteydessä on pieni tarina siitä miten ne saivat alkunsa ja mikä niihin inspiroi.

Tallennettuna:
Hakutulos 41

Modernit norjalaiset villapaidat Näytä tarkat tiedot

Hverdagsstrikk i kortreist ull, suomi
Kirja
Røvik, Bente Presterud, kirjoittaja ; Vainikainen, Virpi, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suositut norjalaiset villapaidat uusin kuvioin.

Modernit norjalaiset villapaidat on oikea helmi neulekirjojen joukossa. Sen ohjeiden mukaan neulotaan niin naiselle kuin miehellekin upeat paidat ja villatakit.

Mukana on kirjoneuleita, pintaneuleita ja palmikkoneuleita sekä muodikkaita että ajattomia malleja. Ohjeita on kaiken kaikkiaan 30, joiden joukossa on viisi kaunista klassikkoa arvostetun norjalaisen Rauma-lankatehtaan neulemallistosta.
Villapaitojen ohella kirjassa on ohjeita myös pienempiin lämmikkeisiin huiveista ja myssyistä lapasiin, sukkiin ja kärjestä alkaen eteneviin tossuihin.

Bente Presterud on norjalainen neulesuunnittelija, joka on suunnitellut neulottavia ja virkattavia vaatteita eri lankavalmistajille, viikkolehtiin ja neulelehtiin Norjassa ja maailmalla.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Kirja
Talley, Safiyyah, kirjoittaja ; Nyberg, Kristel, kääntäjä ; Lynece, Kendra, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaikkien aikojen helpoin tapa neuloa sukkapari!

Jos osaat neuloa suljettua neuletta, osaat neuloa sukat. Sukkataikaa-metodilla syntyy kaksi sukkaa kerralla. Tämän helpompaa ei sukkien neulominen voisi olla.

Sukkataikaa-metodissa neulotaan yksi pitkä putki resorista aloittaen. Haluttuun kohtaan asemoitujen merkkilankojen avulla valmis putki jaetaan kahtia. Tämän jälkeen neulotaan vielä toisen sukkaan resori ja toiseen kärki. Lopuksi lisätään kantapäät. Neulojan ei tarvitse osata neuloa kantapään lyhennettyjä kerroksia tai silmukoitua kärkeä.

Tämä tekniikka on myös helposti muokattavissa. Kirjan selkeiden ohjeiden ja taulukoiden avulla voi neuloa millaiset ja minkäkokoiset sukat vain, millä tahansa langalla tai puikoilla.

Safiyyah Talley on amerikkalainen neulesuunnittelija, joka tunnetaan The Drunk Knitter -podcastistaan ja thedrunkknitter.com -blogistaan. Hän opettaa neulomista sekä verkkokursseina että neuletapahtumissa, ja hänen neuletöitään on ollut esillä useissa käsityöjulkaisuissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Kirja
Schmidt, Dorothea Katharina, kirjoittaja, valokuvaaja ; Katajamäki, Eva, kääntäjä ; Schulz, Anne, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uusi hauska harrastus: puno keräyspaperista kodin käyttöesineitä.

Dorothea Schmidt perehdyttää paperinpunontatekniikkaan aivan alusta pitäen. Perustaitoja ei tarvita, vaan jokainen voi oppia taidon näiden yksityiskohtaisten ohjeiden avulla.

Paperista voi tehdä muun muassa korin, tabletin, hedelmäkulhon, ostos- tai paperikorin. Kaikki ovat arkisia käyttötavaroita, joiden kestävyys on vailla vertaa. Materaaliksi sopivat mainiosti vaikka vanhat sanomalehdet.
Kirjan selkeiden ohjeiden ja vaihekuvien avulla onnistuu vasta-alkajakin.

Dorothea Katharina Schmidt (s. 1977) on saksalainen käsityöläinen. Hän on erityisen iloinen voidessaan puhaltaa uutta elämää vanhoihin asioihin ja antaa niille toisen mahdollisuuden.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Hakutulos 45
Kirja
Marsh, Laura, kirjoittaja ; Kumpulainen, Sari, kääntäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lue ja tutki maailmaa!

Helppolukuinen tietopaketti poneista lukemaan opetteleville!

National Geographicin Luen itse -sarja tarjoaa tutkittua ja kiinnostavaa tietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Taso 1 on sopiva lukemaan opetteleville. Napakat tavutetut tietotekstit kertovat poneista ja havainnolliset kuvat tukevat luettua ja opittua. Vieraammat sanat selitetään tekstin ohessa. Kirja on lukemaan opettelevien ponifanien lemppari!

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kiehtova tietokirja ja valokuvateos lehmistä.

Lehmilaitumilla vie meidät suomalaisten "savannimaisemien", lehmilaidunten, äärelle. Tekijä kertoo elävästi kohtaamisistaan erilaisten lehmälaumojen kanssa ja valaisee mielenkiintoisia sekä yllättäviäkin seikkoja näiden isojen vakaiden olentojen käyttäytymisestä ja elämästä.

Biologina hän tarkkailee lehmiä kuin mitä tahansa villieläimiä ja nostaa esille monia perustavanlaatuisia kysymyksiä niiden elämästä. Mitä paljastuu, kun koti- ja tuotantoeläimen kaapu otetaan lehmän yltä? Mitä tiedämme lehmän käyttäytymisestä? Entä mitä emme tiedä?

Mauri Leivo on valokuvannut lehmiä yli 20 vuotta. Millaista jälkeä syntyy, kun ammattiluontokuvaaja ryhtyy kuvaamaan kotieläimiä? Taatusti toisenlaista kuin lehmäkirjoissa on totuttu näkemään.

Lehmilaitumilla on myös puheenvuoro lehmien laiduntamisen ja ympärivuotisen ulkoilun puolesta. Laidunnus on lehmän synnynnäinen käyttäytymistarve, olennainen osa lehmuutta, ja sen edut lehmille ovat kiistattomat.

Mauri Leivon aikaisempaan tuotantoon kuuluvat mm. Nuuksio - miljoonan ihmisen erämaa, Lintujärvi (Vuoden luontokirja 2006), Savanni hengittää (Vuoden luontokirja -finalisti 2010) sekä myyntimenestykset Kuikka, alkulintu ja Lintulaudan elämää.

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Kirja
Tervo, Jari, kirjoittaja ; Tervo, Kati, kirjoittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirjailijapariskunnan suurisydäminen kertomus siitä, miten nelijalkainen perheenjäsen muuttaa elämän.

Kesällä 2020 Jari ja Kati Tervon kotiin saapuu borderterrierin pentu. Hän saa nimekseen Ukko.

Ukko tutustuu ympäristöönsä, ottaa ja merkitsee sen omakseen. Hän rakastaa pöydänjalkoja ja kaivaa ylös kesämökin perustukset.

Hän on vahva ja tunteikas, villi ja hellä. Hän tulee täysikasvuiseksi muttei koskaan aikuiseksi.

Ukko on kirja ajasta, jota värittää uuden perheenjäsenen tuoma ilo ja toisaalta hidas toipuminen odottamattomasta sairaudesta. Se on kertomus siitä, miten yhteiselo koiran kanssa saa katsomaan uusin silmin ihmisen paikkaa maailmassa. Ennen kaikkea se on kertomus rakkaudesta.

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Kirja
Jovelan Johanna, kirjoittaja ; Antas, Annabelle, kirjoittaja, valokuvaaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Matka yksinkertaiseen maalaiselämään.

Kirja kaikille yksinkertaisesta elämäntyylistä haaveileville, jotka nauttivat itse tekemisen iloista, hyötypuutarhasta ja kotikutoisesta arjesta.

Kaksi kaupunkilaista jätti entisen elämänsä ja muutti maalle 150-vuotiaaseen taloon Jovelaan, kylätien varrelle. Juoksevaa vettä ei ole ja viemäröintejä ei tule. Tavoitteena omavaraisempi elämä, perinteitä kunnioittaen. Vanhassa talossa kertoo elämästä Jovelassa, nykyajan melskeistä vapaassa paikassa. Kirja on myös oman sadon ja loppuvuoden juhlien keittokirja sekä tee se itse -henkinen, hyvän mielen puuhastelukirja. Saat säilöntävinkkejä ja ideoita joulunajan koristeisiin sekä juhlien järjestämiseen.

Tallennettuna:
Hakutulos 50
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun bussi kaartaa Katajamäen tilan pihaan, ulos kirmaa iloinen joukko kesäleiriläisiä. Viikon aikana retkeillään, musisoidaan, ongitaan ja kokataan - ja tietysti herkutellaan. Mikään ei voita tuoreita mustikoita ja omin käsin letitettyä pullaa!

Mutta hetkinen... kuka kähvelsi ohrarieskat Kalevin repusta? Entä härkäpavut pellosta? Kesäleirin lapset alkavat jäljittää salaperäistä eväsvarasta, joka jätöksistä päätellen saattaa olla hirviömäisen suuri! Ja mahtaako tunkeilijan ruokavalio olla kunnossa?

Kestokamut järkieväiden jäljillä on hulvaton ruokaseikkailu, jossa tarjoillaan terveellistä, maistuvaa ja maapallolle suopeaa syötävää. Samalla tutustutaan siihen, mistä ruoka tulee, miten sitä valmistetaan ja millaisia ominaisuuksia siinä piilee. Koko komeus on kuorrutettu huumorilla ja aimo annoksella ruokailoa! Kirja on suunnattu erityisesti lapsille 5-vuotiaista alkaen.

Tallennettuna: