Haku

Uutuudet, vko 1-3/2023

Uutuudet ajalta: 2.1.2023 - 22.1.2023

Muokattu: 30.5.2023
Hakutulos 1
Hakutulos 3
Kirja
Hari, Johann, kirjoittaja ; Korppi, Timo, kääntäjä ; Bazar Kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Harhailevien ajatusten jäljillä

Johann Harin Kadonnut keskittymiskyky selvittää, miksi nykyihmisen on aina vain vaikeampaa keskittyä.

Ihmisten keskittymiskyky vähenee kaikkialla maailmassa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvät yhteen tehtävään nykyään keskimäärin 65 sekuntia ja toimistotyöläiset kolme minuuttia. Mitä meille on tapahtunut ja miksi?

Selvittääkseen hajamielistymisen syitä tietokirjailija Johann Hari on tutustunut suureen määrään keskittymistä käsitteleviä tieteellisiä tutkimuksia ja haastatellut asiantuntijoita eri puolilla maailmaa. Harin tutkimusmatkan aikana käy ilmi, ettei keskittymiskyvyn puute johdu nykyihmisten heikosta itsekurista, vaan monesta ympäristömme osatekijästä.

Johann Hari kertoo tietokirjassaan Kadonnut keskittymiskyky kahdestatoista keskeisimmästä tekijästä, jotka ovat vaikuttaneet keskittymiskykymme heikentymiseen. Hän esittää myös keinoja, joilla niin yksilöt kuin yhteiskunta voisivat saada keskittymiskykynsä takaisin.

Isossa-Britanniassa syntynyt Johann Hari (s. 1979) työskenteli pitkään toimittajana mm. New York Timesissa sekä Los Angeles Timesissa ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Hänen ensimmäinen teoksensa Chasing the Scream kertoo lääkkeiden ja huumeiden käytöstä ympäri maailmaa. Tehdessään toista kirjaansa Hari kiersi kolme vuotta ympäri maailmaa keskustelemassa tutkijoiden kanssa ja etsimässä todellisia syitä masennukseen.

Myyntimenestykseksi useissa maissa noussut Mielen yhteydet on Harin ensimmäinen suomennettu kirja. Tammikuussa 2023 häneltä julkaistiin suomeksi Kadonnut keskittymiskyky, joka pureutuu nykyihmisen keskittymiskyvyn heikentymisen syihin.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Helposti ja nopeasti eroon tunnekuohuista Sedona-metodin avulla.

Tuntuuko, että elämässä on liikaa hallitsemattomia tilanteita? Kiertävätkö ajatuksesi ja tunteesi kehää?

Sedona-metodi on yksinkertainen menetelmä, jonka avulla pääset eroon negatiivisten tunteiden ylivallasta: yhtäkkisistä ahdistuksista, mieltä kuormittavista muistoista ja toimintakykyä heikentävistä peloista. Keskeinen työkalu ovat selkeät irti päästämisen kysymykset, joiden avulla stressi häviää ja mieli vapautuu ongelmista askel kerrallaan.

Kirjailija Katja Törmänen on harjoittanut maailmalla huippusuosittua Sedona-metodia säännöllisesti liki kymmenen vuotta Suomessa ja kansainvälisillä retriiteillä.

Tallennettuna:
Hakutulos 8

Minä ajan paloautoa Näytä tarkat tiedot

I am the fire engine driver, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kasviretkelle keskellä talvea! Talventörröttäjiksi kutsutaanmenneen kesän kasvirankoja, joiden kuolleet osat säilyvät pystyssä läpisyksyn viimojen pitkälle talveen. Avaa silmäsi ja käännä katseesi kasvien talviaikaan. Talvikasveilla on tarinansa kerrottavanaan.

Mukaan lämpimät vaatteet, hyvät eväät ja - tietenkin talvikasvio! Kirjan avulla voit tunnistaa jopa 175 talventörröttäjää.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Hellstedt, Paavo, kirjoittaja ; Laaksonen, Juha, kirjoittaja, valokuvaaja ; Pyykkö, Minna, kuvittaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kotimetsiemme tuttu tupsukorva osaa yllättää.

Upeasti kuvitettu teos vie matkalle oravien kiehtovaan maailmaan ja kertoo ihmisen ja oravan pitkästä yhteisestä taipaleesta.

Sillä on pörröinen häntä, tupsukorvat, isot silmät ja komeat etuhampaat. Se kiipeilee puissa taitavasti, loikkaa ketterästi puusta toiseen ja jähmettyy paikoilleen huomatessaan pedon. Orava on meille kaikille tuttu eläin - vai onko?

Oravilla on monia erikoisia ominaisuuksia, joita ei tunne sen paremmin suuri yleisö kuin luontoharrastajatkaan. Oravanpoikasilla ei esimerkiksi ole syntyessään ulkokorvia, ja oravat ovat yleisemmin oikea- kuin vasenkäpäläisiä. Oravilla on tarkka vuorokausirytmi, vahvat lihakset, kevyt luusto ja terävät kynnet. Oravat osaavat äänellä monin eri tavoin, ja ne viestivät toisilleen häntäänsä heiluttamalla. Häntä myös tasapainottaa kulkua ja hyppyjä.

Orava on pohjoisten taigametsien tuttu tuntematon, jonka edesottamuksia pääsee seuraamaan niin kaupungeissa, metsissä kuin tunturikoivikoissakin. Oravien yksilöllinen käytös ja piirteet tarjoavat katselijalleen loputtomasti uusia elämyksiä.

Paavo Hellstedt (FT) on ollut nuoresta pitäen kiinnostunut erilaisista luonnonilmiöistä ja erityisesti eläimistä, siitä miten ne toimivat ja käyttäytyvät. Hän on väitellyt lumikon ja kärpän ekologiasta, käyttäytymisestä ja niiden yhteisöekologista vaikutuksista. Petojen tutkimuksen kautta hän on perehtynyt myös niiden saaliseläimiin ja jyrsijöiden ekologiaan.

Juha Laaksonen (FM) on YLEssä työskentelevä luontotoimittaja, tietokirjailija ja valokuvaaja. Laaksosen erikoisalaa ovat saaristo- ja kaupunkiluonto ja niiden monimuotoisuus. Viime vuosina hän on seurannut erityisesti pääkaupunkiseudun pesimälintujen käyttäytymistä. Retkillään Laaksonen on valokuvannut ja seurannut lintujen lisäksi erityisesti kaupunkinisäkkäiden elämää.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Oivaltava myyntimenestys osoittaa, että ahdistus ja masennus ovat mielen puolustusmekanismeja.

Henkisestä pahoinvoinnista on helppo syyttää aivoja ja niiden häiriöitä, mutta ahdistus ja masennus kuuluvat elämään. Ne kertovat myös menneisyydestämme, jolloin esi-isiemme piti varautua nälkään ja tauteihin. Aivotutkija Hansenin mielestä ihmistä ei ole edes tehty olemaan onnellinen.

Aivoblues osoittaa monin esimerkein, miten mieli toimii ja kuinka liikunta tukee aivoterveyttä. Kun olonsa tuntee riittävän hyväksi, ymmärtää hankalien tuntemusten dynamiikkaa ja osaa hallita niitä. Supersuositun Aivovoimaa-teoksen tekijä kehottaa pitämään huolta aivoista - ja lopettamaan onnen jatkuvan jahtaamisen.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Havahduttava ja huumorin sävyttämä teos pakko-oireisesta elämästä, ihmisyydestä ja liasta.

Kuvittele maailma, jossa pahin tapahtuu aina. Ihmiset eivät välitä mistään. He sotkevat kätensä paskaan ja käyvät hieromassa sen ovenkahvaan. Tätä voi olla elämä OCD:n eli pakko-oireisen häiriön kanssa.

Omakohtainen teos ei ole parantumiskertomus eikä hoito-opas vaan kipeän koskettava tarina ihmisenä olemisesta ja siitä, että vaikeimmassakin tilanteessa on toivoa. Kun käsitys itsestä ja koko maailmasta horjuu, on helppo ahdistua ja luovuttaa. Se ei kuitenkaan ole ainut tie.

Toimittaja-kirjailijan salaviisaan humoristinen teos koukuttaa lukemaan ja auttaa näkemään maailman uudella tavalla.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Kirja
Hongisto, Sanna-Kaisa, kirjoittaja, haastattelija ; Santalahti, Tarja, haastateltava
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaikki, mitä olet halunnut tietää psykoterapiasta.

Kannattaisiko jokaisen käydä terapiassa jossakin vaiheessa elämäänsä? Mistä tunnistaa hyvän terapiasuhteen? Monipuolinen tietokirja kertoo, milloin terapiaan on syytä lähteä, miten erilaiset terapiat toimivat ja miltä tuntuu keskustella elämästään terapeutin kanssa. Kotimaiset asiantuntijat neuvovat, kuinka terapeutti valitaan ja miten voi vaikuttaa siihen, että saa terapiakäynneistä mahdollisimman paljon hyötyä. Jos ihmettelet terapiailmiötä, aiot terapiaan tai kävit jo terapiassa mutta jäit pohtimaan sen antia, tämä kirja on sinulle! Helposti lähestyttävä kirja kertoo terapiasta niin, että kaikki ymmärtävät.

Tallennettuna:
Hakutulos 18

Minä ajan kaivuria Näytä tarkat tiedot

I am the digger driver, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 19

52 x helpot neuleet Näytä tarkat tiedot

52 weeks of easy knits, suomi
Kirja
Hietala, Jonna ; Kramer, Sini, valokuvaaja, toimittaja, kääntäjä ; Kantinkoski, Riikka, valokuvaaja ; Kangasluoma, Maija, toimittaja ; Kuunsola, Pauliina, toimittaja, kääntäjä ; Pyykkö, Tiia, toimittaja, kääntäjä ; Pulliainen, Sami, kääntäjä ; Ansah, Jenny, suunnittelija
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Helppoa ja hauskaa!

52 x helpot neuleet sisältää nimensä mukaisesti 52 matalan kynnyksen neuleohjetta pipoista paitoihin, sukista huiveihin ja lapasista villatakkeihin. Kirjan vaatteet ovat rentoja, leikkisiä ja moderneja - mutta ennen kaikkea mukavia neuloa.

Joukossa on monia superhelppoja, aloittelijallekin sopivia ohjeita, jotka valmistuvat hetkessä. Astetta haastavammat neuleet taas ovat koukuttavia projekteja hieman kokeneemmille neulojille. Ohjeissa käytetään neulonnan perustekniikoita, ja työvaiheita avataan tavallista perusteellisemmin. Lukijalle annetaan hyödyllisiä vinkkejä myös tarvikkeista ja neuleiden viimeistelystä.

Muhkeassa opuksessa riittää neulottavaa vuosiksi eteenpäin - suurin vaikeus on päättää, mistä aloittaisi!

Kirjan ohjeet on suunnitellut joukko kansainvälisiä ja kotimaisia neulesuunnittelijoita: Jenny Ansah, Tiina Arponen (Muita ihania), Natalya Berezynska, Lærke Boelt Back (Pastelkollektivet), Luuanne Chau, George Cullen, Elise Damstra, Evgeniya Dupliy, Lindsey Fowler, Sidsel Grau Petersen, Anna Heino, Jonna Hietala, Tuuli Huhtala, Tiina Huhtaniemi, Dami Hunter, Sasha Hyre, Erin Jensen, Veera Jussila (Käsityökekkerit), Renate Kamm, Maija Kangasluoma, Meiju K-P, Isabell Kraemer, Sini Kramer, Pauliina Kuunsola, Bernice Lim (Yamagara), Teti Lutsak, Rebekka Mauser, Faïza Mebazaa, Maddy Moe, Paula Pereira, Nina Pommerenke, Megumi Shinagawa, Elena Solier Jansà, Maaike van Geijn, Veera Välimäki, Miriam Walchshäusl, Sylvia Watts-Cherry, Julia Wilkens, Ida Wirak Trettevik (Witre Design) ja Aatu Äikiä.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Kirja
Permanto, Linda, päätoimittaja ; Toikka, Saara, toimituspäällikkö, suunnittelija ; Etula, Jaana, suunnittelija ; Pekkanen, Piia-Maria, suunnittelija ; Wallendahr, Anna, valokuvaaja, kuvaaja ; Aula, Emma, suunnittelija ; Bogdanoff, Eveliina, suunnittelija ; Demeter, Silvia, suunnittelija ; Hakala, Pirjo, suunnittelija ; Hakalehto, Ronja, suunnittelija ; Haverinen, Elisa, suunnittelija ; Iivonen, Anni, suunnittelija ; Ilmivalta, Tiina, suunnittelija ; Janhunen, Nelli, suunnittelija ; Jemmanen, Emma, suunnittelija (avustaja) ; Jukola, Johanna, suunnittelija ; Jyrkkä, Heidi, suunnittelija ; Kalliomäki, Jonna, suunnittelija ; Lahtela, Annika, suunnittelija ; Laitinen, Anni, suunnittelija ; Lammi, Ulla, suunnittelija ; Lehtonen, Hannemari, suunnittelija ; Leskinen, Sonja, suunnittelija ; Matero, Kaisa, suunnittelija ; Moisanen, Tiiamari, suunnittelija ; Nordbäck-Raunio, Merja, suunnittelija ; Nykänen, Sonja, suunnittelija ; Nyman, Eliseba, suunnittelija ; Partanen, Vilja, suunnittelija ; Pihlaja, Saara, suunnittelija ; Pulkkanen, Anneli, suunnittelija ; Plym, Anne, suunnittelija ; Riihonen, Sari, suunnittelija ; Rikberg, Emilia, suunnittelija ; Salmenautio, Niina, suunnittelija ; Sarias, Kati, suunnittelija ; Sohkanen, Edla, suunnittelija ; Sumell, Mia, suunnittelija ; Södersved, Ronja, suunnittelija ; Tamberg, Iina, suunnittelija ; Tillqvist, Hilma, suunnittelija ; Timlin, Henna, suunnittelija ; Tulonen, Annu, suunnittelija ; Vahvelainen, Nelli, suunnittelija ; Valjus-Lindeman, Heidi, suunnittelija ; Viitaniemi, Marja, suunnittelija ; Viljanen, Saara, suunnittelija ; Virolainen, Kikka, suunnittelija ; Ala-Vähälä, Veera, graafinen suunnittelu
2022
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 22
Kirja
Laitinen, Niina, kirjoittaja, kuvittaja ; Virtamo, Viola Minerva, valokuvaaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Astu lumoavaan sukkatarhaan!

Rakastetun suunnittelijan kuudennen sukkakirjan inspiraation lähteenä on puutarha kasveineen ja eläimineen. Kirjassa on sekä nilkka- että polvipituisia sukkia, jotka neulotaan kirjo- tai pintaneuleena eripaksuisista langoista.

Alkuvuoden odotetuimman käsityökirjan valokuvat ja ulkoasu ovat tuttuun tapaan Viola Virtamon käsialaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tapahtuma on tilaisuus on tapahtumatuottajan käsikirja. Kirja toimii monipuolisena työkalupakkina onnistuneen, tavoitteellisen tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kirjassa kerrotaan tapahtumaprosessista, vastuista ja velvollisuuksista, kaikesta tapahtuajärjestämiseen kuuluvasta.

Pandemia ja maailman muutokset ravistelevat työskentelyä tapahtumien parissa. Kirjan kuudennessa laitoksessa käsitellään paljon uutta sisältöä kuten verkkotapahtumia, tapahtumien vastuullisuutta, tapahtumaprojektin johtamista, tapahtumien kehittämisen työkaluja, tapakulttuuria sekä osallistujan vastuuta.

Tämän kuudennen laitoksen MBA, ekonomi, pedagogi, tuotekehittäjä, näyttötutkintomestari ja tapahtumatohtori Helena Wallo kirjoitti yksin, mutta kuunnellen omaa verkostoaan sekä alan muita asiantuntijoita. Vuonna 2019 kansainvälinen Eventex valitsi hänet alan sadan vaikutusvaltasimman henkilön joukkoon. Kirjaan ovat kertyneet hänen elämäntyönsä keskeisimmät ajatukset lahjana tapahtuma-alalle.

Kirjan muissa laitoksissa kirjoitustyössä on mukana ollut KTM, Eija Häyrinen. Molemmat ovat kokeneita tapahtumien toteuttajia ja tapahtumissa kävijöitä. Yhdessä heidän työkokemuksensa kattaa yritysmaailman, liikkeenjohdon, ammattiyhdistysliikkeen, järjestö- sekä oppilaitosmaailman markkinointi-, kehitys- ja opetustehtävät.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Draamaleikki eli opas arjen teatterileikkiin on tarkoitettu lapsille ja aikuisille yhteisen inspiraation lähteeksi arjessa toteutettaviin tarinoihin ja teatterileikkeihin. Kotoa, omalta pihalta ja lähiluonnosta löytyy loputtomasti lähtökohtia draamaleikkiin - puhumattakaan mielikuvituksen säkenöivästä voimasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
CD
RM, esittäjä
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Record of RM: Indigo
From the colors of nature, human, etc.

Use it

while taking a walk,
a shower,
drive,
coffee-break,
work,
dance,
read a book,
when flowers bloom or fall.

the last archive of my twenties
__

Indigo on eteläkorealaisen räppäri RM:n debyyttistudioalbumi, joka julkaistiin 2. joulukuuta 2022 Big Hit Musicin kautta. Albumi on räppärin ensimmäinen täyspitkä teos mono.:n (2018) jälkeen, ja se toimii dokumenttina tai arkistona hänen parikymppisistään. Se sisältää kymmenen kappaletta, ja levyllä ovat mukana myös Erykah Badu, Anderson .Paak, Epik Highin Tablo, Kim Sa-wol, Paul Blanco, Mahalia, Colde, Cherry Filterin Youjeen ja Park Ji-yoon. Yhdeksäs kappale, "Wild Flower", yhteistyössä Youjeenin kanssa, julkaistiin albumin rinnalla sen pääsinglenä musiikkivideon kera.

Albumi nousi Etelä-Koreassa sijalle kaksi; kolmanneksi se ylsi Liettuassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa ja Japanissa neljännelle sijalle. Korea Music Content Association on sertifioinut sen kaksoisplatinaksi, ja sitä on myyty yli 700 000 kappaletta artistin kotimaassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Kirja
Kuparinen, Kristiina, kirjoittaja ; Tapaninen, Terhi, kirjoittaja ; Otava, kustannusosakeyhtiö, kustantaja ; Finn Lectura, kustantaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uudistettu Oma suomi 1 on aktiiviseen kielenkäyttöön kannustava suomen kielen oppikirja aikuisille. Kirjassa harjoitellaan suullisia ja kirjallisia viestintätilanteita. Tekstit ja dialogit liittyvät esimerkiksi asiointitilanteisiin, asumiseen, työhön ja arkiympäristössä liikkumiseen. Harjoitukset sitovat opitun asian opiskelijan omaan elämänpiiriin, ja opiskelijaa rohkaistaan kielelliseen päättelyyn ja havainnointiin esimerkkien avulla. Kirja sopii sekä itsenäiseen opiskeluun että kurssin oppikirjaksi.

Tämä ensimmäinen osa etenee alkeista eurooppalaisen viitekehyksen taitotasolle A2.2. Aihepiirit noudattavat aikuisten kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelmaa (OPS 2022).

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Laventelimurhat 2

Tallennettuna:
Hakutulos 34

Sinkkipojat Näytä tarkat tiedot

Tsinkovyje maltšiki, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Amari 2

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hannah Lönn 3
Hurmaava dekkarisarja jatkuu

Marie Bengtsin dekkarissa Murha sydänyöllä muotisuunnittelija Hannah Lönn ratkoo murhamysteeriä 1950-luvun Öölannissa

Muutama päivä ennen joulua vuonna 1957 Hannah Lönn on tätinsä Lillyn kanssa matkalla Öölantiin viettääkseen joulunpyhät Paratiisi-nimisessä majatalossa. Matka kuitenkin katkeaa yllättävän lumimyrskyn vuoksi, ja kaksikko joutuu hakeutumaan suojaan yhdessä matkalta kyytiin ottamansa Einar-liftarin kanssa. Kolmikko päätyy goottilaishenkiseen Inferno-nimiseen majataloon, jonka pitäjien ja vieraiden välillä vaikuttaa olevan outoa jännitettä.

Hannah ja Lilly haluaisivat jatkaa matkaa niin nopeasti kuin mahdollista, mutta lumimyrsky tekee sen mahdottomaksi. Pian käy myös ilmi, että Einaria epäillään hiljattain kylässä tapahtuneesta tuhopolttojen sarjasta. Hannah ja Lilly ovat jumissa epäillyn tuhopolttajan kanssa, ja kun majatalosta vielä löytyy ruumis, todelliset vaaranpaikat ovat selvästi vasta edessä.

Murha sydänyöllä jatkaa Marie Bengtsin hurmaavaa dekkarisarjaa, jonka päähenkilönä seikkailee kansainvälisestä muotisuunnittelijan urasta haaveileva Hannah Lönn. Lumisessa suljetun paikan murhamysteerissä kaikki ovat epäiltyjä.

Tukholmassa asuva Marie Bengts (s. 1968) on kotoisin Smoolannista, Etelä-Ruotsista. Tällä hetkellä freelance-kirjoittajana toimiva Bengts on työskennellyt aikaisemmin pedagogina ja journalistina.

Bengtsin esikoisromaani Murha maalaisidyllissä aloittaa sarjan, jonka päähenkilönä seikkailee kansainvälisestä muotisuunnittelijan urasta haaveileva ompelijatar Hannah Lönn. Tarina jatkuu kirjassa Murha muotinäytöksessä. Sarjan kolmas osa Murha sydänyöllä ilmestyy suomeksi joulukuussa 2022.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailmankuulun Charles Bukowskin (1920-1994) humoristinen, koskettava ja suorapuheinen, alunperin vuonna 1982 ilmestynyt omaelämäkerrallinen kasvuromaani Siinä sivussa on yksi hänen parhaista teoksistaan.

Henry Chinaski varttuu kohti raadollista aikuisuutta 1930-luvun laman kalvamassa Los Angelesissa. Perhe on rakkaudeton. Isä on väkivaltainen nilkki ja äiti hyssyttelevä teeskentelijä. Ihmisiä kahlitsee typerryttävä pikkusieluisuus ja näköalattomuus. Henryn on työläs sietää valheellisuutta. Hänellä olisi muutenkin vaikeaa, mutta kun vielä murrosiässä puhkeava, kaupungin pahin akne romuttaa seksuaalisen kanssakäymisen mahdollisuudet minimiin, on Henryn ainoa vaihtoehto ryhtyä hulluksi pummiksi. Henry vetäytyy kirjojen pariin ja ottaa askeleitaan kohti kirjallisuuden maailmaa. Sielläkin hän havaitsee huijareiden ja kusipäiden nauttivan turhan korkeaa arvostusta. Hyvä kirjallisuus pitää siis kirjoittaa itse.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pakomatka jääkylmän tundran halki

Grethe Bøen Mayday on räjähtävä toimintatrilleri NATO-hävittäjälentäjästä, joka joutuu taistelemaan tiensä halki jäisen Siperian

NATO järjestää kaikkien aikojen suurimmat sotilasharjoituksensa Finnmarkissa Pohjois-Norjassa. Harjoituksen aikana NATOn F-16-hävittäjä törmää venäläiseen lentokoneeseen ja tulee ammutuksi alas taivaalta Siperian yllä. Välikohtauksesta syntyy kansainvälinen kriisi, jossa sekä Venäjä että NATO tulkitsevat tapahtuman hyökkäykseksi.

Pudonneen hävittäjän lentäjät Ylva Nordahl ja John Evans selviävät maahansyöksystä kuin ihmeen kaupalla. He tietävät, että yläilmoissa tapahtui jotakin, josta on saatava välittömästi tieto Norjaan keinolla millä hyvänsä. Lentäjillä on mahdoton tehtävä edessään. Heidän täytyy paeta halki jäisen Siperian takaisin Norjan maaperälle vältellen Venäjän armeijan joukkoja ja palkkasotilaita ja siten estää katastrofi, joka voisi sytyttää kolmannen maailmansodan.

Elokuvaohjaajana ja -käsikirjoittajana kannuksensa ansainnut Grethe Bøe tempaisee räjähtävässä Mayday-esikoisteoksessaan lukijan keskelle arktista Siperiaa ja kahden lentäjän epätoivoista koitosta suurvaltojen voimainnäytön keskellä.

Grethe Bøe on norjalainen elokuvantekijä ja kirjailija, jolla on intohimoinen suhde arktisiin alueisiin. Hän on opiskellut filosofiaa ja työskennellyt ennen kirjailijanuraansa muun muassa näyttelijänä ja mallina. Bøe on viime vuosina käsikirjoittanut ja ohjannut useita palkittuja kansainvälisiä tuotantoja. Joulukuussa 2022 suomeksi ilmestyvä Mayday on Bøen esikoisteos.

Tallennettuna:
Hakutulos 39

Kirahvin sydän on tavattoman suuri Näytä tarkat tiedot

Giraffens hjärta är ovanligt stort, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vega on kymmenvuotias ja asuu isänsä kanssa Kirahvisaarella. Vegan elämässä kaikki sujuu tavalliseen tapaan, siis hyvin epätavallisesti. Hän näkee asioita, joita kukaan muu ei näe, kuten mielikuvituseläimiä, jotka pitävät hänelle seuraa arkisin. Kylpyhuoneessa asuu harmaakarhu, jonka turkki on kauttaaltaan shampoovaahdossa, ja koulumatkalla vastassa ovat asfalttimajava Atle ja suojatieseepra Sakarias.

Vega ei ole koskaan tavannut äitiään, ja kun hän kysyy äidistä isältä ja isoisä Hektorilta, nämä puhuvat aivan hämäriä. Kun isä vielä hankkii nuivan tyttöystävän ja Vega saa yllättävän kirjekaverin, hän päättää lähteä seikkailuun saadakseen lisää tietoa äidistä.

Kirahvin sydän on tavattoman suuri on maagisen realismin värittämä kertomus kaipuusta olla osa perhettä, löytää paikkansa maailmassa ja tulla rakastetuksi sellaisena kuin on. Kirja sopii mainiosti luettavaksi yksin tai yhdessä vanhemman kanssa.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kay Scarpetta 25

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Esikoisromaani kolmesta nuoresta ja Helsingin kesästä täynnä väriä, melua ja kaaosta.

Evoluutiota ei kiinnostanut, olimmeko onnellisia; merkitystä oli ainoastaan sillä, että geenimme tuottivat kopioita.

Matilda yrittää opiskella lääkiksessä. Hän on nainen, joka kärsii neurooseista eikä koske yleisessä vessassa pintoihin ilman suojaavaa käsipyyhettä.

Matildan on/off-poikaystävä Luka ajaa ratikkaa. Hän on mies, jonka elämä ei tahdo pysyä kiskoilla.

Lukan pikkuveli Rafael koettaa selvitä sekoilevan veljen ja maanisdepressiivisen äidin välissä.

Muut esille tulevat asiat tuo kirjallisuuteen uuden äänen, vivahteikkaan, eläytyvän ja empaattisen.

Laura Finska (s. 1996) asuu Tampereella koiransa Mozartin kanssa. Hän ei ryhtynyt, vaan syntyi kirjailijaksi. Hän kirjoittaa, kunnes verisuonet katkeilevat silmistä, ja pyöräilee vispipuuron värisellä Jopolla. Pienenä Laura Finska kuvitteli, että hiukset voivat kasvaa toiseen maahan saakka.

Tallennettuna:
Hakutulos 43

Murhan käsikirjoitus Näytä tarkat tiedot

The postscript murders, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Harbinder Kaur tutkii 2

Tallennettuna:
Hakutulos 45

Seikkailijat ja salaisuuksien kaupunki Näytä tarkat tiedot

The adventurers and the city of secrets, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Seikkailijat 3

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lily 1

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Etsiväkaksikko 11

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Soturikissat VII: Rikottu laki 1

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Hakutulos 50
Kirja
Lapidus, Jens, kirjoittaja ; Lapidus, Hedda, kirjoittaja ; Lord, Gustaf, kuvittaja ; Loponen, Säde, kääntäjä
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tillilän liiga 3

Tallennettuna: