Haku

Uutuudet, vko 13/2023

Uutuudet ajalta: 27.3.2023 - 2.4.2023

Muokattu: 6.6.2023
Hakutulos 1
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirjan esittelee laajasti positiivisen psykologian tutkimusta ja sovelluksia. Koska positiivisia ilmiöitä on tutkittu paljon vähemmän kuin kielteisiä asioita, niihin kohdistuva tutkimus on herättänyt suurta kiinnostusta. Suuri osa positiivisen psykologian alan tutkimuksesta on kohdistunut hyveisiin, kuten kiitollisuuteen, anteeksiantoon, auttamiseen ja nöyryyteen, jotka ovat yhteisen hyvinvointimme perusta.
Kaikissa kulttuureissa viisaat ovat antaneet hyvän elämän ohjeita.

Positiivisessa psykologiassa arvioidaan, miten toimivia nämä ohjeet ovat. Positiivisen psykologian piirissä kehitetään jatkuvasti uusia menetelmiä, joilla hyvinvointia parannetaan. Viime vuosina tutkimuksen kohteena ovat olleet myös kulttuurit, organisaatiot ja ympäristöt.

Markku Ojanen on psykologian emeritusprofessori Tampereen yliopistossa. Ojanen on aktiivinen keskustelija ja luennoi hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Hän on julkaissut lukuisia populaaritieteellisiä esityksiä psykologiasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Kirja
Huttu, Tiina, kirjoittaja ; Heikkinen, Kirsi, kirjoittaja ; Jormalainen, Emmi, kuvittaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miten ihmeessä vauvasta luotsataan onnellinen aikuinen?

Pitääkö vauvalle soittaa Mozartia ja ostaa kalliita leluja, jotta hänestä kasvaa älykäs? Entä tuhoavatko tietokonepelit taaperoni aivot? Mitä voin tehdä, että hiekkalaatikon kauhusta kasvaisi reilu kaveri? Joko pilasin kaiken, kun en jaksanut leikkiä ja raivostuin ruokakaupassa?

Elämän suurin onni ja huoli tulevat usein samassa käärössä. Vastuu voi yllättää: kuin olisi tullut valituksi maailman tärkeimpään tehtävään ilman koulutusta saati kokemusta. Netti, ystävät ja suku neuvovat, mutta usein ristiin. Paras neuvoja on lapsi itse - aivan omana yksilönään. Siksi hämmennystä lievittää myös aivojen kehityksen ymmärtäminen. Se on geenejä ja ympäristöä, temperamenttia ja kasvatusta, leikkiä ja syliä. Tiina Hutun ja Kirsi Heikkisen kirjoittama Pää edellä kuvaa aivotutkimustietoon nojautuen, mitä pienessä päässä on milloinkin meneillään. Se kertoo, mitä voit tehdä, jotta lapsen kasvu olisi suotuisaa ja mistä on ihan turha olla huolissaan. Kirjasta selviää myös se, että vanhemmaksi tuleminen muuttaa aivoja - onneksi yleensä parempaan suuntaan. Kasvatus on niin lapsen kuin vanhemman kasvua. Tämä ensimmäinen suomalainen yleistajuinen kirja aivojen kehityksestä ja sen tukemisesta on tarkoitettu paitsi vanhemmille ja tuleville vanhemmille myös muille lapsen tärkeille ihmisille ja kasvattajille.

Tiina Huttu on aivojen kehitystä tutkinut neurotieteen lisensiaatti, tiedetoimittaja ja kahden pojan äiti. Kirsi Heikkinen on kahden tyttären äiti ja tiedetoimittaja, jonka erityisala on aivotutkimus. Koulutukseltaan hän on YTM ja työskennellyt myös toimitussihteerinä.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miten Suomi on varautunut kriiseihin ja kuinka itse voit varautua poikkeustilanteisiin.

Kansalaisten omat selviytymistaidot kriisin aikana ovat ratkaisevia. Kirja taustoittaa suomalaisen varautumisen historiaa ja keinoja, joiden avulla kukin meistä voi osallistua varautumistyöhön. Kirjassa on myös käytännön ohjeita, kuinka selviytyä arjesta erilaisissa poikkeusolosuhteissa.

Rajuilman runtelemien alueiden ihmiset muistavat hetket ilman sähköä tai puhdasta hanavettä. Sähköisen pankkiasioinnin estyminen on saanut kansalaiset nostamaan käteistä. COVID-19 aiheutti ostoryntäyksen vessapaperihyllyille. Kaupungistuminen on vähentänyt ihmisten mahdollisuuksia omatoimiseen varautumiseen, ja samalla on unohdettu yksinkertaiset selviytymiskeinot.

Kirja on tarkoitettu kaikille omasta ja Suomen kriisinsietokyvyn kehittämisestä kiinnostuneille.

Komentaja Juha-Antero Puistola työskentelee tutkimusalajohtajana Puolustusvoimien tutkimuslaitoksella. Hän on erikoistunut kokonaisturvallisuuteen, strategiaan ja turvallisuuspolitiikkaan.

KM Riitta Björn työskentelee varautumisesta vastaavana johtajana järjestökentällä ja tekee väitöstutkimusta kansalaisyhteiskunnan haavoittuvuuksista Maanpuolustuskorkeakoululle.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Rikkinen, Jouko, kirjoittaja, valokuvaaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Opi tunnistamaan maamme uhanalaiset kasvit
Helppokäyttöinen opas esittelee parhaita esimerkkejä meillä esiintyvistä uhanalaisista kasveista. Lajeista ja niille tyypillisistä elinympäristöistä on laadukkaat ja tunnistamista helpottavat kuvat.
Kasvien tunteminen mahdollistaa niiden suojelun. Monien kasvilajien tulevaisuutta varjostavat vanhojen metsien hakkuut ja niittyjen, ketojen ja muiden avoimien paikkojen umpeenkasvu. Myös ilmastonmuutos uhkaa etenkin tunturikasveja. Tällä hetkellä joka neljäs Suomen kasvilajeista on uhanalainen.
Kirja on ensimmäinen suomalaisia uhanalaisia kasveja esittelevä kenttäopas, ja se sopii tietolähteeksi maanomistajille, luontoharrastajille ja opiskelijoille.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Kirja
Romero, Libby, kirjoittaja ; Kumpulainen, Sari, kääntäjä
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Schreiber, Anne, kirjoittaja ; Kumpulainen, Sari, kääntäjä ; Schreiber, Anne, kirjoittaja
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 13

Et ikinä arvaa tätä kaikkea kehosta Näytä tarkat tiedot

Lots of things to know about your body, suomi
Kirja
Hull, Sarah, kirjoittaja ; Rumiz, Susanna, kuvittaja ; Ahmed, Salma, asiantuntija ; Rauta, Tuuli-Maaria, kääntäjä ; Lasten keskus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miten pitää lastensa isä elossa, jos hän ei halua itse elää?

Koskettava taistelutarina elämästä mielenterveysongelmista kärsivän itsetuhoisen puolison rinnalla ja mahdottomalta tuntuvasta pyrkimyksestä saada elää tavallista elämää.

Naimisiin mennessään Mirkka Torikka oli onnellinen saatuaan tiilitalon, lapsia, koiran ja kesämökin. Muutaman vuoden kuluttua hääkelloista puoliso Aki alkoi saada itsetuhoisia ajatuksia. Mirkan tehtäväksi jäi pitää lapsiperheen arki kasassa ja lastensa isä hengissä. Se vaati jatkuvaa ylivireystilaa, nukkumista eteisen lattialla ovikellona sekä välillä epätoivoista taistelua hoidon saamiseksi. Vielä kun kodista paljastui vakava kosteusongelma, kaikki tämä piti tehdä mittavan homeremontin keskellä. Kun Aki lopulta onnistui kuolemaan, Mirkka päätti, ettei koko perheen elämä voi loppua siihen eikä hänen ongelmistaan tarvitse puhua kuiskaten.

Kirja nostaa esiin yhteiskuntamme tabuja mielensairauksista itsemurhaan ja homeongelmista talousahdinkoon ja kertoo rohkealla ja inhimillisellä tavalla asioista, joihin liittyy usein häpeää, vihaa ja syyllisyyttä.

Mirkka Torikka on toimittaja ja päihdekasvatustyön asiantuntija. Torikka tunnetaan myös blogistina ja sosiaalisen median sisällöntuottajana.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Kirja
Niemelä, Reetta, kirjoittaja ; Nykänen, Anni, kuvittaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Parhaat ystävät kirjassa neljä koirakaverusta, Jeppu, Kaino, Rauha ja Tympönen kertovat koirien näkökulmasta koiran ja ihmisen ystävyydestä. Kirja perustuu tutkimuksen tuottamaan tietoon. Kirja on suunnattu niin koiraperheille, kuin kaikille eläimiä rakastaville ja koirien käytöksestä kiinnostuneille.

Jeppu: Meidän koirien ja ihmisten ystävyys on ihmeellistä. Me koirat kiinnymme ja rakastamme syvästi ihmisiämme. Haluamme myös aina elää sovussa ja yhteisymmärryksessä. Siksi on tärkeää, että te ihmiset saatte uusinta tietoa, taitoa ja ymmärrystä meidän koirien tarpeista, tunteista ja elekielestä. Olkaa hyvät!

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Kirja
Juntti, Pekka, kirjoittaja ; Ruohonen, Anna, kirjoittaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Käytännönläheinen opas kestävään ja tuottavaan metsänhoitoon.

Suomalaista metsää on hoidettu pitkään avohakkuisiin perustuen. Juuri nyt metsäluontomme voi huonommin kuin koskaan. On muutoksen aika.

Metsän jatkuva kasvatus on tie ekologisempaan ja taloudellisesti kestävämpään metsätalouteen. Yli puolet yksityisistä metsänomistajista käyttää jo menetelmää. Turun kaupunki on siirtynyt jatkuvaan kasvatukseen kaikissa metsissään.

Selkeä, perusteelliseen tutkimustyöhön pohjautuva opas antaa metsänomistajalle konkreettiset ohjeet saada metsästä hyvä tulo niin, että se säilyy metsäisenä.

Kirjoittajien edellinen teos Metsä meidän jälkeemme (2019) oli myyntimenestys ja voitti Tieto-Finlandian.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Laulellen kohti kesää!

Onko edessä mökkireissu, venematka tai kesäinen roadtrip? Ota ukulele tai kitara kainaloon ja Mökkiläisen iisit biisit taskuun! Kirjasta löytyy noin 40 kappaletta, kaikille tuttuja uusia ja vanhoja suosikkeja. Jokaisesta laulusta on sanat, soinnut sekä kitaran ja ukulelen otetaulukot helpottamassa soittamista. Mukana mm. Paratiisi, Daa-da daa-da, Satumaa, Tässäkö tää oli, Myrskyn jälkeen, Autiosaari...

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Kirja
Mäkinen, Ilkka, kirjoittaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Loppuuko lukeminen? Huoli on otsikoissa ympäri maailmaa, Suomessakin. Päivittely lukemisen vähenemisestä on ilmiön pintaa. Ytimessä on se, että moderni lukemiskulttuuri perustuu - tai perustui - yksilön haluun lukea omasta vapaasta tahdostaan, siis siihen, että hänellä on lukuhalua. Jos lukuhalu häviää, murtuu käsityksemme kulttuurista.

Kirjassa seurataan lukuhalukäsitteen kehitystä kirkkoisä Augustinuksesta aurinkokuninkaan Ranskan kautta digiaikaan, jolloin puhe lukuhalusta on valloittanut koko maailman mutta samalla itse ilmiö uhkaa haipua. Suomalaiset saivat vielä nauttia lukuhalun huippuhetkistä ensimmäisten PISA-tulosten tultua, mutta sittemmin on menty alamäkeä.

Vetäytyykö lukuhalu takaisin norsunluutorniin vai keksitäänkö se uudestaan digitaalisessa ympäristössä?

Ilkka Mäkinen on kirjastohistorian dosentti ja lukemisen historian tutkija. Hänen väitöskirjansa "Nöd­vändighet af LainaKirjasto": modernin lukuhalun tulo Suomeen ja lukemisen instituutiot (1997) avasi uuden näkökulman lukemisen historiaan. Lukuhalun historia tarkastelee lukuhalua pitkässä aikaperspektiivissä ja globaalissa mittakaavassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Hakutulos 23
Kirja
Marsh, Laura, kirjoittaja ; Kumpulainen, Sari, kääntäjä
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 26
Kirja
Särkkä, Heikki, kirjoittaja, kustantaja
2022
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä tarkoittaa auditör, skyldskap tai trätesjord? Vastauksen antaa Ruotsalais-suomalainen sukututkimussanasto, johon on kerätty sanastoa sukututkijan päälähteistä: kirkonkirjoista, tuomiokirjoista ja sotilasasiakirjoista.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Anopit saattavat joskus olla varsin rasittavia, ja Virpi on saanut kokea asian omakohtaisesti. Hänen näsäviisasteleva anoppinsa kun luulee itsestään liikoja. Virpi päättää yhteistuumin ystävänsä Annan kanssa punoa juonen - Anna viettelisi anopin silmäterän, viimeisen naimattoman pojan. Anna on projektissa innokkaasti mukana - mutta ei aavista, että hänen omakin sydämensä saattaa joutua tehtävässä koitokseen...

Anopinkesyttäjät on viihdyttävä rakkausromaani vuodelta 1982.

Tallennettuna:
Hakutulos 29

Retkeilemässä Näytä tarkat tiedot

The naughtiest unicorn on holiday, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Yrmeä yksisarvinen 7

Tallennettuna:
Hakutulos 30

Suolaisten tuulten saari Näytä tarkat tiedot

The summer seaside kitchen, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koti pikkusaarella 1

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vanessa Frank 4

Tallennettuna:
Hakutulos 32

Yöhaukat Näytä tarkat tiedot

The night hawks, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ruth Galloway 13

Tallennettuna:
Hakutulos 33

Sopimatonta seuraa Näytä tarkat tiedot

An improper companion, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Palattuaan Pyreneiden niemimaalta sotimasta Cavendishin nuori reipas kreivi Daniel piti seurapiirielämää ylen tylsänä. Pitkästyneisyys unohtui kuitenkin heti, kun säätyläistyttöjen sieppaukset alkoivat. Kuka neitoja ryösti ja mihin tarkoitukseen?
Aatelisrouvat tohtivat kuiskailla arvailujaan vain posket kauhusta kalpeina...

Danielin tutkimukset tuottivat tulosta, mutta samalla hän vaaransi läheisensä. Vastassa oli pahan voimia palveleva häikäilemätön henkilö, joka ei epäröisi tuhota Danielin äitiä eikä äidin uutta seuraneitiä, joka oli tehnyt Danieliin jo lähtemättömän vaikutuksen...

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 37
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Etsiväkaverit 5
Etsiväkaverit-sarja sopii erityisesti niille 6-10-vuotiaille lapsille, joilla on haasteita lukemisessa. Väljä taitto, helppo kieli ja runsas kuvitus auttavat lukijaa aukeamalta seuraavalle. Etsiväkaverit kätkön jäljillä on jännittävä mutta ei pelottava. Kirja sopii myös sujuvasti lukeville jännityksen ystäville.

Vanki on karannut ja aikoo hakea saaristoon kätkemänsä ryöstösaaliin. Etsiväkaverit ovat varmoja, että saalis on piilotettu juuri heidän saareensa. Saalis pitää siis löytää ennen kuin roisto ehtii hakea sen. Mutta miten kätkö löytyy, kun saari on iso ja kätköpaikkoja paljon?

Samaan aikaan kun Vilkku ja Anton yrittävät keksiä ratkaisua, heitä pyydetään auttamaan juoksukilpailuissa. He käyvät tutustumassa kisakeskukseen ja huomaavat siellä lapun, joka saattaa liittyä ryöstösaaliiseen. Senkään avulla kätköä ei kuitenkaan löydy. Ovatko pojat sittenkään osanneet tulkita lapun sanoja oikein?

Vilkku alkaa pelätä, että kätkölle pääsee vain vakoilemalla karkuria, kun tämä tulee saareen. Mutta milloin roisto oikein tulee ja mitä sitten, kun tämä on hakenut saaliin?

Kun kilpailupäivä koittaa, tapahtumat alkavat edetä vauhdilla. Etsiväkaverit ovat vihdoinkin kätkön jäljillä!

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nelson Monteiro 1

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maini ei enää jaksa sulhasensa toilailuja - mies kun vaikuttaa olevan kiinnostunut kaikista muista naisista paitsi juuri Mainista. Niinpä Maini päättää ottaa irtioton elämästään ja lähtee maaseudun rauhaan vuokraamalleen mökille.

Pian mökille ilmestyy mystinen mies kalastamaan. Kuka mies oikein on ja mitä hän tekee Mainin vuokraamalla mökillä? Miehessä on kuitenkin jotakin perin kiinnostavaa, ja mieheen tutustuttuaan Maini ajattelee entistä kihlattuaan yhä vähemmän...

"En rakastu kiusallakaan" on Anni Polvan viihteellinen ja humoristinen rakkausromaani vuodelta 1966.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nordic Blue 2

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Laurits on porilaisen kauppiasperheen taiteista kiinnostunut poika. Poika, jolla on pitkät ja hoikat sormet, toisin kuin perheen isällä. Eikä Laurits muutenkaan muistuta isäänsä... Kuinka pitkään äiti voi pitää Lauritsin alkuperän salassa mieheltään? Entä pojalta itseltään?

Kun totuus valkenee Lauritsille, se sysää hänet pois Suomesta aina Lontooseen saakka. Hänestä ei ole tuleva kauppiasta kuten toisista suvun miehistä, sillä kohtalo johdattaa häntä vääjäämättä kohti taiteilijuutta.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koko elämänsä Charlotta on saanut kaiken, mitä hän on halunnut. Hän on ollut hemmottelun ja kosiskelun kohteena kerran jos toisenkin. Hänestä tuntuu kuin koko maailma olisi häntä varten ja kuin koko aurinkokunnan rata olisi rakennettu hänen ympärilleen.

Tämä ei kuitenkaan ole totta, ei varsinkaan naiselle 1900-luvun alussa. Charlotta herää maailman epäoikeudenmukaisuuteen niin Pietarin matkallaan kuin ystävättärensä ravisteluiden tuloksenakin. Hän päättää kääntää elämänsä suunnan, sillä hänen tyttärensä ansaitsee paremman maailman kasvaessaan aikuiseksi.

Silti jopa äänioikeuden puolesta taisteleminen jättää tilaa rakastumiselle...

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Hakutulos 47
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Avaa taikakannet ja lähde lentävän maton kyytiin!

Agraban sulttaanin tyttären pitäisi mennä naimisiin prinssin kanssa, mutta prinsessa Jasmine ihastuu torilla tapaamaansa köyhään Aladdiniin. Ilkeä neuvonantaja Jafar kehittää kieron suunnitelman, joka erottaa nuoret rakastavaiset.

Seikkailun tiimellyksessä Aladdin saa käsiinsä taikalampun, mutta osaako hän valita Lampunhengeltä oikeat toivomukset?

Tallennettuna:
Hakutulos 48

Kaunotar ja Hirviö Näytä tarkat tiedot

Beauty and the Beast, suomi.
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Avaa taikakannet ja astu lumottuun linnaan!

Eräänä myrskyisenä yönä vanha noita pyytää päästä prinssin linnaan suojaan, mutta itsekäs prinssi kieltäytyy auttamasta. Rangaistukseksi noita muuttaa nuoren miehen hirviöksi ja ilmoittaa, että lumouksen voi rikkoa ainoastaan aito rakkaus.

Hirviö saa tilaisuuden todistaa muuttuneensa, kun linnaan saapuu isäänsä etsivä Belle-neito. Vapautuuko koko linnan lumottu väki viimein?

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 50
Kirja
Côté, Geneviève, kirjoittaja, taiteilija ; Jalo, Marvi, kääntäjä
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna: