Haku

Uutuudet, vko 25/2023

Uutuudet ajalta: 19.6.2023 - 25.6.2023

Muokattu: 10.11.2023
Hakutulos 2
Kirja
Kuusiranta, Pauli, kirjoittaja ; Koskinen, Juha-Pekka, kirjoittaja ; Docendo (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä Ulvilassa todella tapahtui?

Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan Ulvilassa 1.12.2006. Syylliseksi epäilty puoliso Anneli Auer vapautettiin oikeudessa. Jääkö yksi rikoshistoriamme kuohuttavimmista tapauksista ratkaisematta?

Jutun päätutkijana toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta käy sekä poliisin tutkimusaineiston että oikeudenkäyntipöytäkirjojen perusteella henkirikoksen uudelleen seikkaperäisesti läpi. Rikostutkija Kuusiranta ja rikoskirjailija JP Koskinen rekonstruoivat murhayön tapahtumat ennennäkemättömän tarkasti. Tekijät kertovat mitä poliisi sai selville, tehtiinkö tutkinnassa virheitä ja millaiseen lopputulokseen oikeuslaitos johtopäätöksissään päätyi. Lukija voi vetää omat johtopäätöksensä murhayön tapahtumista.

Pauli Kuusiranta toimi Ulvilan jutun tutkinnanjohtajana Juha Joutsenlahden jälkeen, kun tapauksen selvittely oli monien vaiheiden jälkeen vuonna 2008 ajautunut umpikujaan.

Hämeenlinnalainen kirjailija JP Koskinen on jo aiemmin oma-aloitteisesti selvittänyt Ulvilan surmaa ja kuvannut rikosta mm. Murhan vuosi -romaanisarjassaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Salovaara, Outi, kirjoittaja ; Atena kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Herättelevä tietokirja johdattaa syvälle kommunismin raunioihin ja Venäjän varjossa kasvaneisiin maihin.

Neuvostoliiton romahdus 1990-luvun alussa jätti jälkeensä maita, jotka muodostivat alkusokin jälkeen omat versionsa demokratiasta. Miten ne onnistuivat ja mitä niille kuuluu nykyään?

Mukaansatempaavassa teoksessa toimittaja Outi Salovaara tapaa Krimillä Venäjän alistamia tataareita, kulkee Turkmenistanin diktatuurin tyhjyyttään kaikuvissa luksuskortteleissa, kurkistaa abhasialaiseen apinainstituuttiin ja kastautuu Kazakstanissa kuivuvaan Araljärveen.

Kirja avaa huikaisevan näköalan entisen Neuvostoliiton raunioilta versoneisiin valtioihin, joita epävakaa suurvalta edelleen varjostaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
Magnusson, Margareta, kirjoittaja, kuvittaja ; Sallamo, Lauri, kääntäjä ; Tihveräinen, Heidi, kääntäjä ; Tammi (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Opettele ikääntymisen taito ajoissa.

Lämminhenkinen ja hauska teos kertoo vinkit hyvään elämään ja ikääntymiseen, sarkasmia unohtamatta.

Magnusson esitteli kirjassaan Mitä jälkeen jää kuolinsiivouksen eli miten hankkiudutaan eroon tarpeettomasta tavarasta ennen kuolemaa. Henkisen ja fyysisen taakan kevennyttyä voi keskittyä elämiseen. Tässä kirjassa Margareta kertoo, mitä mainioita mutta myös hankalia asioita hän on ikääntymisestä oppinut. Hän muistelee varttumistaan Ruotsissa sekä perheensä kanssa ulkomailla vietettyjä vuosia ja antaa vinkkejä vähän hauskempaan ja tyylikkäämpään ikääntymiseen.

Ikääntymisen taidon opettelun voi kuolinsiivouksen tapaan aloittaa milloin tahansa. Kirja käsittelee ikääntymiseen valmistautumista, ikääntymisen merkitystä sekä siihen liittyviä iloja ja suruja. On tärkeä karsia tavaroita jo pelkästään läheistensä säästämiseksi, mutta painavin viesti on, ettei kuolemaa ole syytä pelätä. Käytännönläheinen kirja muistuttaa viisaasti, että joka päivä voi oppia uutta ja nauttia niin tutuista kuin uusistakin kokemuksista.

Margareta Magnusson on 80 ja 100 ikävuoden välillä oleva ruotsalainen taiteilija. Magnussonin esikoiskirja Mitä jälkeen jää - taito tehdä kuolinsiivous on käännetty yli 20 kielelle ja se oli New York Timesin bestseller-listalla pitkään.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Alfamerin korjausopas S426 kattaa VW Golf 2013-2016 seuraavat mallit: Hatcback &Estate. Bensiini: 1,2 l, 1,4 l, 2.0 l, Diesel: 1.6 l, 2,0 l.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Kirja
Aalto-Viittala, Arja, kirjoittaja, valokuvaaja ; Lahti, Anu, kirjoittaja, valokuvaaja ; Mäkinen, Päivi, valokuvaaja ; Minerva Kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ensimmäinen suomalainen opaskirja hopeaketjujen- ja käätyjen valmistuksesta. Kaikki työvaiheet käydään yksityiskohtaisesti läpi, ja selkeät vaihekuvat opastavat askel askeleelta, kuinka työ edistyy.

Kirja lähtee liikkeelle aivan alkeista ja opettaa, miten hopealangasta valmistetaan lenkit, joista korut punotaan.
Korumalleja on helpoista vaativiin, joten kirja sopii niin aloittelijoille kuin koruntekoa pidempään harrastaneillekin.
Koruntekoharrastuksen aloittaminen on varsin yksinkertaista. Materiaalit ja työkalut ovat yllättävän edullisia ja helposti kaikkien saatavilla eikä työtilaakaan tarvita paljon. Upeat hopeakorut syntyvät vaikka keittiönpöydän ääressä.

Kirjan korut on mahdollista toteuttaa myös muista materiaaleista, kuten kupari- ja alumiinilangasta sekä niobiumlangasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Hovi, Satu, kirjoittaja, kuvittaja, valokuvaaja ; Kankaanpää, Kai, kuvittaja, valokuvaaja (ekspressio) ; Readme.fi, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

"Täydellisen vangitseva." - The Guardian

Kuolleiden jäänteitä tutkiva oikeusantropologi Sue Black kertoo palkituissa muistelmissaan kuoleman monista kasvoista sekä pitkän uransa kiinnostavimmista tapauksista.

Sue Black on tekemisissä kuoleman kanssa päivittäin. Anatomian ja oikeusantropologian professorina hän tutkii ihmisten maallisia jäännöksiä laboratoriossa ja hautausmailla, henkirikosten tapahtumapaikoilla sekä luonnonkatastrofien ja sotien näyttämöillä. Muistelmateoksessaan Kaikki mitä jäljelle jää Black paljastaa lukijalle kuoleman moninaiset kasvot. Lisäksi hän kertoo uransa kiinnostavimmista tapauksista ja valottaa, miten oikeusantropologian kehitys on mahdollistanut aiemmin selvittämättä jääneiden rikosten ratkaisemisen. Sue Black kirjoittaa aiheestaan pelottomasti, myötätuntoisesti ja hauskasti ja saa lukijan näkemään elämän vääjäämättömän päätepisteen uudessa valossa.

Brittiläinen professori Sue Black (s. 1961) on maailman johtavia oikeusantropologeja. Hän on osallistunut kotimaassaan lukuisten korkean profiilin rikostapausten selvittämiseen ja toimi Kosovon sotarikostutkinnan johtavana oikeusantropologina.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Apu on lähellä!

Rankoista ja uskomattomista paikoista selvinneen palomiehen mieleenpainuvimmat tehtävät.

Kun hälytys tulee, matkaan lähdetään pillit ulvoen, ja yleensä perillä odottaa yllätyksiä. Kaikesta on kuitenkin selvitty. Melkein kaikesta. Ylipalomies Reijo Ronkanen on ollut mukana yli 20 000 hälytystehtävässä. Niihin mahtuu kaikkea elämän ja kuoleman väliltä: tuhoisia tulipaloja, rikoksia, synnytyksiä, elvytyksiä, onnettomuuksia - ja hevosen pelastaminen mudasta. Monia näistä jopa yhden ja saman päivän aikana.

Ronkanen on tehnyt mittavan uran Helsingin keskuspelastusasemalla niin paloauton kuin ambulanssin ratissa. Hälytysajossa-kirjassa hän kertoo kokemistaan dramaattisista, traagisista ja joskus koomisistakin tehtävistä. Palkittu palomies kuvaa pelastajan ja ensihoitajan arkea kouriintuntuvasti ja rehellisesti.

Reijo Ronkanen (s. 1958) on eläkkeellä oleva entinen ylipalomies, joka teki 40-vuotisen työuransa Helsingin keskuspelastusasemalla. Vuonna 1985 hänet valittiin Vuoden palomieheksi.

Lauri Ronkanen (s. 1987) on helsinkiläinen opettaja ja Reijo Ronkasen poika. Hän haaveili lapsena palomiehen ammatista, mutta ymmärsi myöhemmin, ettei kestä kuumia paikkoja eikä vakavien vammojen kanssa toimimista.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Amores, Eva, kirjoittaja ; Cosgrove, Matt, kirjoittaja, taiteilija ; Alanen, Anssi, kääntäjä ; Otava, kustannusosakeyhtiö, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Karsein viikko ikinä 1

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Gracie Reedillä menee hyvin - jos ei lasketa niljakasta pomoa, äidin tarvitsemaa paikkaa liian kalliista hoitokodista tai sitä, että lukemattomista tehtävälistoista huolimatta Gracien elämänhallintataidot ovat lähellä nollaa.

Gracien maailma mullistuu, kun hän tapaa Kiinan elokuvamaailman tähtiparin Wei Fanglin ja Sam Yaon. Fangli on Torontossa kuvaamassa uutta elokuvaa, ja Gracien ja Fanglin yhdennäköisyys on saanut paparazzit sekoittamaan heidät toisiinsa. Nyt kuuluisalla näyttelijällä on ehdotus: Gracien pitäisi sijaistaa Fanglita pari kuukautta. Gracien seuralaisena toimisi Sam - puoleensavetävin ja raivostuttavin mies, jonka Gracie on koskaan tavannut.

Pian Gracie sukeltaa pää edellä luksuksen maailmaan. Hienostuneen elokuvatähden esittäminen on vaikeampaa kuin Gracie olisi voinut kuvitella - etenkin kun hän saa tietää todellisen syyn, miksi Fangli tarvitsee hänet sijaisekseen. Lopulta kaikki maailman listatkaan eivät auta Gracieta pitämään lankoja käsissään - tai sydäntä omanaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Kirja
Colgan, Jenny, kirjoittaja ; Haapasalo, Jade, kääntäjä ; Takio, Paula, kääntäjä ; Gummerus Kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koti pikkusaarella 2
Feelgood-bestselleristin uutuus on yhtä hauska ja yllättävä kuin rakkaus itse. Flora pitää kahvilaa kotisaarellaan ja ottaa haparoivia askeleita kohti rakkautta entisen pomonsa Joelin kanssa. Kun valaat uivat pärskyvistä aalloista Muren rannoille, näky salpaa hengen. Mutta paikallisten mukaan kyse on huonosta enteestä. Löytääkö Flora onnen? Koti pikkusaarella -sarjan toinen osa julkaistaan yhteisniteenä samalle Muren saarelle sijoittuvan tarinan Maailman ääriin kanssa.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eksentrinen suku, skotlantilainen kartano ja yksi murha

Beth Cowan-Erskinen esikoisteos Loch Down Abbey on tunnelmallinen suljetun paikan murhamysteeri Skotlannin ylämailla

1930-luvulla mystinen kulkutauti leviää Skotlannin nummiseuduilla. Inverkillenin vanha ja arvokas suku on kuitenkin enemmän huolissaan sukukartanonsa Loch Down Abbeyn siisteydestä ja palvelusväen moitteettomuudesta, kun he ovat lukittautuneet kartanoonsa kulkutaudin ulottumattomiin.

Vaarat eivät kuitenkaan jää kartanon seinien ulkopuolelle, kun perheen pää, Inverkillenin lordi, löytyy kuolleena salamyhkäisten tapahtumien seurauksena. Poliisi julistaa tapauksen onnettomuudeksi, mutta taloudenhoitaja rouva MacBain ei ole asiasta lainkaan yhtä varma. Muiden keskittyessä joutenoloon hän alkaa selvittää tapahtunutta ? omien töidensä lomassa, tietenkin.

Beth Cowan-Erskinen esikoisromaani Loch Down Abbey on oikea herkkupala Agatha Christien ja Downton Abbeyn ystäville sekä murhamysteeri, joka heittää lukijan keskelle salaisuuksien vyyhtiä Skotlannin ylämaan hämyisiä nummia.

Beth Cowan-Erskine syntyi Yhdysvalloissa, mutta avioliiton kautta hän päätyi osaksi hullunkurista skotlantilaista sukua, jonka sukupuu ulottuu kauemmas historiaan kuin koko Yhdysvaltojen olemassaolo. Cowan-Erskine kirjoitti esikoisromaaninsa Loch Down Abbey koronapandemian eristyksen aikana toiveenaan päästä näin pakoon liiallisia suvun kissanristiäisiä. Suunnitelma kuitenkin epäonnistui, ja nyt koko suku kiistelee siitä, kuka näyttelee ketäkin romaanin mahdollisessa filmatisoinnissa. Cowan-Erskine kirjoittaa parhaillaan jatkoa esikoiskirjalleen. Loch Down Abbey ilmestyy suomeksi kesäkuussa 2023.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lauri Nurmi 5

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

"Tilanne lähti käsistä kuin ruohikkopalo."

Nautinnollisen terävä esikoisromaani ihmisistä, jotka hakevat lohtua parisuhteen ulkopuolelta ja leikittelevät pettämisen mahdollisuudella. Patoutuneet pettymykset sytyttävät kostonhimon.

Moonan ja Jorin pitkä, onnellinen liitto on aina perustunut luottamukseen. Välejä hiertää kuitenkin Jorin holtiton alkoholistiveli, joka muuttaa äitinsä luo menetettyään asuntonsa.

Kesäisessä illanvietossa pariskunta törmää sattumalta naiseen, joka saa Jorin pasmat sekaisin. Viattomana alkanut viestittely johtaa arvaamattomiin seurauksiin. Mitä kaikkea parisuhteensa sotkeneiden on raivattava tieltään, jotta he voisivat olla taas onnellisia?

Purkautumispiste on tiheätunnelmainen esikoisromaani rikotun luottamuksen tuhovoimasta.

Daniela Knif (s. 1979) on käännösalan yrittäjä. Sekä kirjoittamisessa että yrittäjyydessä häntä viehättää vapaus ja mahdollisuus kokeilla uutta. Knif rakastaa veneilyä saaristomaisemissa ja rentoutuu kirjoittamalla palindromeja.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mila 2
Mitä h*lvettiä juuri tapahtui? Isä pettää, äiti raivoaa, ja Mila on keskellä taistelutannerta.

Mila alkoi juuri nauttia olostaan sukulaisten luona Tennesseessä, mutta nyt tähtinäyttelijäisän salasuhde on median reposteltavana ja Milan elämä yhtä kaaosta. Ainoa luotettava ihminen hänen elämässään tuntuu olevan Blake - komea, hymyileväinen, kitaraa soittava Blake.

Kun Blaken ja Milan suhde syvenee, heidän perheidensä väliset vanhat kaunat nousevat pintaan. Myös Blaken ex-tyttöystävä aiheuttaa hankaluuksia. Kestääkö Milan ja Blaken välinen luottamus kaikki koettelemukset, kun kesä lähestyy loppuaan?

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Allie Burns 1
Uraauurtavan trillerisarjan avaus aikamme arvostetuimpiin kuuluvalta rikoskirjailijalta.

Vuosi 1979 ei käynnistynyt Glasgow'ssa hyvin: sähkökatkokset ja poliittinen sekasorto olivat vasta alkua. Toimittaja Allie Burnsille huonot uutiset ovat kuitenkin mahdollisuus löytää elämänsä juttu. Allie on kuitenkin nainen miesten hallitsemassa maailmassa.

Murtautuakseen ulos naistoimittajan ahtaasta muotista Allie yhdistää voimansa kollegansa Danny Sullivanin kanssa. Kaksikko pääsee jopa suunnitteilla olevan terrori-iskun jäljille. Mutta sitten tutkivasta journalismista tulee hyytävän henkilökohtaista.

1979 aloittaa ylistetyn sarjan, joka seuraa Allie Burnsin vaiheita viidellä eri vuosikymmenellä.

Tallennettuna:
Hakutulos 23

Minne ikinä menetkin Näytä tarkat tiedot

Dit du går, följer jag, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uusi vuosisata: 1900. Nuoren Unnin on lähdettävä pienen poikansa Roarin kanssa kotikylästään Norjassa. Armod seuraa häntä Ruotsin puolelle paremman elämän toivossa. He asettuvat Hälsinglandiin, pieneen torppaan keskelle synkkää metsää, ihmisasutuksen ja erämaan rajamaille. Pohjoisen armottomien talvien sekä maat omistavan talonpojan julmien oikkujen varassa elämä on selviytymistaistelua päivästä toiseen. Unnin ja Armodin rakkaus on kuitenkin suurempi, ja sen varassa he selviävät.

Yli 70 vuotta myöhemmin Kåra istuu Armodin mökin keittiön pöydän ääressä ja suunnittelee appiukkonsa Roarin hautajaisia. Mitä tässä tuvassa oikein tapahtui kauan sitten, kun Roarin vanhemmat muuttivat tähän taloon? Vihdoin on tullut aika rikkoa hiljaisuus ja paljastaa vuosikymmeniä pidetyt salaisuudet.

Minne ikinä menetkin on dramaattinen historiallinen romaani siitä, kuinka riippuvaisia toisistamme olemme, ja kaikkea kannattelevasta rakkaudesta, joka ylittää kaikki rajat. Tummasävyinen, vahva sukupolvitarina jättää lukijaan lähtemättömän jäljen.

Lääketieteen tutkija ja poliitikko Lina Nordquistin esikoisromaani Minne ikinä menetkin oli Ruotsissa kirjallinen ilmiö ja se valittiin Vuoden kirjaksi 2022.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun poliittiset johtajat eivät osaa säilyttää maailmanrauhaa, onneksi on olemassa valveutuneita nuoria!

Somen kautta nuoret saavat äänensä kuuluviin ja näyttävät, etteivät hyväksy maailmassaan sotaa, pahuutta ja väkivaltaa. Pystyvätkö tavalliset teini-ikäiset ystävykset pelastamaan maailman kolmannelta maailmansodalta?

Terhi Raikas on 29-vuotias esikoiskirjailija, jonka sydäntä lähellä ovat ympäristönsuojelu ja nuorisopolitiikka. Näistä aineksista syntyi jännittävä, lähitulevaisuuteen sijoittuva romaani, joka innostaa vaikuttamaan kaikille tärkeiden asioiden puolesta.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ihana kesäromaani Englannin maaseudulta! Fliss varttui Rossin hedelmätarhalla suuren, äänekkään italialaissuvun hoivissa. Kun Flissin englantilainen äiti kuolee syöpään, käy ilmi, että äidin sukulaisia on yhä elossa. Fliss matkustaa Englantiin juurilleen, missä hänen isoisällään on rappioitunut hedelmätarha Wynbridgen kylän ulkopuolella. Hän löytää uusia ystäviä ja jopa muutaman kilpakosijan. Mutta saako hän tilan hedelmäpuut jälleen kukoistamaan? Ja tuoko kotiinpaluu elämään myös onnen?

Tallennettuna:
Hakutulos 28

Villien unelmien viinitarha Näytä tarkat tiedot

Vingården för vilda drömmar, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hyvän mielen romaani kesästä viinitarhalla herättää unelmat henkiin.

Erica nousee junaan ja jättää taakseen miehen, työn sekä elämän kaupungissa. Hän ei tiedä, minne on menossa, vain sen, että hänen on päästävä pois.

Toisella puolella maata Marcus pystyttää kyltin: "Huoneita vuokrattavana!" Kyseessä on värikkään naapurintädin ideoima yritys turvata isoisän viinitarhan tulevaisuus.

Samaan aikaan Lilian istuu yksin asunnossaan ja tarkkailee maailmanmenoa. Hän ei arvaa, että nuori nainen, joka on juuri aloittanut pitkän matkansa, tulee muuttamaan kaiken.

Kolmikon kohtalot nivoutuvat yllättävillä tavoilla yhteen, ja viiniköynnösten katveessa he löytävät uutta valoa elämään.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä herra Hakkarainen puuhailee?

Muotoonleikatussa pahvikirjassa on kaikkein pienimmillekin lukijoille paljon katseltavaa ja tutkittavaa. Mitä herra Hakkarainen oikein puuhailee unissa kulkiessaan? Mukana myös Masa Marsu.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lue ja leiki sorminukella!

Pikku koira saapuu uuteen kotiin ja odottaa leikkikaveria. Leiki sinä pikku koiran kanssa.
Kirjassa on paksut, pahviset sivut ja suloinen sorminukkekoira, joka sopii pienillekin leikkijöille.

Tallennettuna:
Hakutulos 32