Haku

Uutuudet, vko 33/2023

Uutuudet ajalta: 14.8.2023 - 20.8.2023

Muokattu: 5.12.2023
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Varhaisimmat häpeäkokemukset, tuoreimmat tuskailut?

Täytettävä työkirja johdattaa tutkimaan omaa häpeää ja antaa konkreettisia välineitä sen käsittelyyn. Mustan huumorin sävyttämissä tehtävissä kartoitetaan häpeää elämän eri osa-alueilla. Lävitse käydään niin nolo ostos kuin kipein ihmissuhde, vitsi väärässä paikassa ja kaiken läpäisevä riittämättömyyden tunne.

Kirja tarjoaa myös tietoa ja oivalluksia häpeän mekanismeista: miksi tunnemme häpeää ja voiko siitä vapautua.

Tallennettuna:
Hakutulos 2

Onnellisen elämän salaisuus Näytä tarkat tiedot

The good life and how to live it, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Onnellisen elämän salaisuus on selvitetty.

Mistä syntyy merkityksellinen elämä? Yksinkertainen mutta yllättävä vastaus on: läheisistä ihmissuhteista.

Kaikkien aikojen kattavimman tutkimuksen mukaan onnellinen elämä ei synny rahasta, asemasta tai uusista tavaroista. Sen sijaan mitä vahvempia ihmissuhteemme ovat, sitä todennäköisemmin elämme onnellista ja kaikin puolin terveempää elämää niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Hyvä uutinen on, että koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa ihmissuhteitaan tai muodostaa uusia.

Onnellisen elämän salaisuus pohjaa Harvardin yliopistossa yli 80 vuotta käynnissä olleeseen, pisimpään ihmiselämästä koskaan tehtyyn tutkimukseen. Se opastaa lempeydellä, viisaudella ja lukuisten esimerkkien kautta, miten voimme tehdä elämästämme onnellisempaa. Kirja nousi New York Timesin bestseller-listalle heti ilmestyttyään. "Tätä kirjaa olemme odottaneet. Onnellisen elämän salaisuus haastaa arvokkuudella, huumorilla ja tieteellisellä perusteellisuudella sitkeimmät oletuksemme ja todistaa, että se kukoistava, onnellinen elämä, jota me kaikki toivomme, onkin ehkä ollut tavoitettavissamme kaiken aikaa."

­- Toimittaja, kirjeenvaihtaja ja suosikkipodcastaaja Guy Raz

Robert Waldinger on amerikkalainen psykiatri, psykoanalyytikko, zen-pappi ja Harvardin onnellisuustutkimuksen tämänhetkinen johtaja. Hänen puheensa "What Makes a Good Life" kuuluu kaikkien aikojen kymmenen katsotuimman TED-puheen joukkoon. Marc Schulz on psykologi ja tutkimuksen apulaisjohtaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miksi joku tahtoo pahoittaa toisen mielen, kiusata ja nöyryyttää? Ilkeys on vallankäyttöä, jonka taustalla voi olla monia syitä heikosta tunneälystä psyykkiseen häiriöön. Usein häijyt sanat ja teot kumpuavat kateudesta, katkeruudesta tai epävarmuudesta.

Janne Viljamaa tutustuttaa teoksessaan ilkeyden moniin kasvoihin sekä neuvoo lukijaa pelastamaan oman nahkansa. Miten vastustaa työpaikan kiusaajaa? Kuinka suhtautua sovinistin tölväisyihin? Miten erottaa toimiva ihmissuhde myrkyllisestä suhteesta?

Pahalle pitää panna hanttiin. On tärkeää oppia tervettä itsekkyyttä ja turvata oma selviytymisensä ? sanomalla vastaan, pitämällä kiinni oikeuksistaan ja tarvittaessa ottamalla jalat alle. Tärkeää on myös tunnistaa ilkeyden versot omassa mielessään, katkaista ne ja valita inhimillisyys.

Sosiaalipsykologi, opettaja ja kouluttaja Janne Viljamaa on kirjoittanut useita kirjoja psykologian eri ilmiöistä narsismista aggressioon ja lahjakkuudesta häpeään. Hänen edellinen teoksensa on Itsetunnon voima (2022).

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Kirja
Mazzarella, Merete, kirjoittaja ; Rintamäki, Raija, kääntäjä ; Tammi (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uskosta uskonnottomuuden aikana.

Uskonnottomuudesta on tullut uusi normaali. Niinpä militantille ateismillekaan ei enää ole sijaa, uskonnonfilosofiselle pohdiskelulle kylläkin. Mitä uskominen oikeastaan tarkoittaa?

Vaatiiko uskominen erityistä taipumusta tai lahjakkuutta, vai onko se vain harvoille ja valituille suotu armo? Millaisia käsityksiä kuolemattomuudesta eläteltiin muinoin, entä mitä sanoo luterilainen kirkko nykyään? Millaiseksi kuolemanjälkeinen elämä on kuviteltu kaunokirjallisuudessa? Miten on kuvattu helvettiä, entä taivasta?

Merete Mazzarella on aina kuulunut kirkkoon ja jopa kirjoittanut kirjan elämän tarkoituksesta, mutta uskonnollisten kysymysten käsittelyä hän on lykännyt tuonnemmaksi. Koronapandemia, veljen ja ystävien kuolemat sekä oman kuolevaisuuden tunnun voimistuminen ovat nyt kuitenkin saaneet hänet kysymään, mitä uskominen on ja mihin hän itse uskoo.

Mazzarella kuvaa haluaan oppia tuntemaan Jumala: hän alkaa käydä kirkossa, koettaa opetella rukoilemaan ja lukee Raamattua. Silloin hänen kuvansa Jeesuksesta kyllä muuttuu, mutta ei pelkästään parempaan suuntaan.

Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Terävää ajatuksenvaihtoa koulumaailman muutoksista.

Peloista ja epävarmuuksista huolimatta leikin joka päivä ajatuksella, että irtisanoutuisin. Pompottelen tätä vaihtoehtoa mielessäni kuin ilmapalloa, ja se on kevyt ja ihana.

Huokauksia luokasta koostuu vuoden aikana käydystä kirjeenvaihdosta, jossa päällimmäisenä aiheena on suomalaisen koululaitoksen nykytila. Kinnunen ja Rytisalo kirjoittavat opettamisen ihanuudesta, siitä kuinka hienoa on raottaa ovia kielen ja kirjallisuuden maailmaan seiskaluokkalaisista abiturientteihin asti ja nähdä kuinka nuoret löytävät omat vahvuutensa.

Kaikkea tätä kuitenkin varjostavat rakenteelliset haasteet: sekä opettajien että oppilaiden uupuminen ja mielenterveysongelmat, joiden taustalla ovat opetussuunnitelman, YTL:n ja korkeakoulujen vaatimukset sekä jatkuva uudistusten kierre.

Kinnunen ja Rytisalo eivät vain vatvo ongelmia vaan pohtivat myös ratkaisuja. Peilatessaan ajatuksiaan he myös avautuvat toisilleen ja lukijalle, hahmottavat maailmaa sanoin, kertovat kirjailijantyöstä, maailmantilaan kohdistuvista huolista ? ja vähän myös koirista ja omenapuista.

Tommi Kinnunen (s. 1973, Kuusamo) ja Minna Rytisalo (s. 1974, Sodankylä) ovat molemmat arvostettuja ja palkittuja kaunokirjailijoita ? ja lukion äidinkielenopettajia. Molemmat ovat saaneet diagnoosin työuupumuksesta.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Kirja
Putkisto, Marja, kirjoittaja ; Vartiainen, Matti, asiantuntija ; Sairanen, Kai, valokuvaaja (ekspressio) ; Mitchell, Henriette, kuvittaja ; Ridley, Emma, kuvittaja ; Docendo (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirja joka muuttaa elämäsi. Palaudu, uudistu ja tartu toimeen!

Miten muuttua uupuneesta virkeäksi? Kehonhallinnan asiantuntija Marja Putkiston viiden viikon ohjelma opettaa palautumaan arjenkuormituksesta. Harjoitteiden avulla keskittyminen tarkentuu, aivosumu hälvenee, uni paranee ja voima palaa jäseniin.

Jos stressitasosi ovat jatkuvasti korkealla etkä osaa palautua, uuvut ja terveytesi alkaa heiketä. Viiden viikon yksityiskohtainen, asteittain etenevä ohjelma sisältää omaan arkeesi parhaiten soveltuvat harjoitteet. Harjoitteiden lisäksi saat käyttöösi havainnointikaavion, jonka avulla voit itsenäisesti mitata ja säädellä vireystasoasi. Kirjan ohjeilla vaikutat unesi laatuun ja saat suunnan läpi elämän kestävään, kehon ja mielen hoitoon.

Marja Putkisto on kehonhallinnan asiantuntija, ohjaaja, kouluttaja ja kirjailija. Hän on kehittänyt monipuolisen Method Putkisto -menetelmän sekä on kansainvälisesti toimivan Method Putkisto Instituutin perustaja ja johtaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Asiantunteva ja innostava kirja tarjoaa helppoja ja arkeen sopivia neuvoja mielen ja kehon hyväksi.

Miten syödä, kun voimavarat ovat vähissä? Millainen ruokavalio tukee muistin toimintaa?

Tunnettu ravitsemusterapeutti kertoo ruokavalion, ruokasuhteen, suoliston ja mielenterveyden moninaisista yhteyksistä. Terveelliseen syömiseen kuuluu muutakin kuin ravintoaineet ja ruokavaliot. Hyvinvointiimme vaikuttaa esimerkiksi se, ajattelemmeko ruokien sairastuttavan tai lihottavan. Kirja auttaa lukijaa pohtimaan myös omaa ruokasuhdettaan ja tekemään parempia valintoja.

Uusimpaan tutkimukseen pohjautuva teos on jatko-osa suosituille teoksille Superhyvää suolistolle ja Superhyvää keholle.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Tornblad, Eric, kirjoittaja, valokuvaaja ; Sunnari, Hanna, kääntäjä ; Calazo Förlag AB, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Energiapatukoista saat voimaa arkeen, retkeilyyn ja harjoitteluun. Tämä opas antaa sinulle kaikki tiedot ja vinkit, joita tarvitset valmistaaksesi omat energiapatukkasi. Kirjan 60:n herkullisen reseptin avulla voit helposti kokeilla, mitkä ovat suosikkejasi. Valitse raaka-aineet, sekoita, muotoile, tiivistä ja paketoi - sinun ei tarvitse olla ammattilainen onnistuaksesi.

Kun teet itse energiapatukkasi, vältyt lisäaineilta ja voit valita sinulle sopivan makeuden ja rasvamäärän. Ja patukoiden maku on aivan eri tasolla kuin kaupasta ostettavilla tuotteilla - puhumattakaan niiden edullisuudesta!

Kirja sukeltaa erilaisiin patukkatyyppeihin ja kertoo, mihin eri tarkoituksiin ne sopivat parhaiten. Kaikissa ohjeissa on ilmoitettu tarvittavien ainesten sisältämä energia, proteiinit, hiilihydraatit ja rasva sataa grammaa kohti. Voit helposti säädellä koostumusta mieltymystesi mukaisesti.

Kirjoittaja Eric Tornbladia pidetään Ruotsissa retkiruokien nestorina hänen kirjoitettuaan Calazon Kuivaa ruokaa -teoksen jo vuonna 2012. Eric on kirjoittanut myös kirjat Vaellusruokaa, Nuotioruokaa ja Vaivatonta retkiruokaa, jotka kuuluvat Calazon valikoimaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Kirja
Lahtinen, Tapani, kääntäjä ; Kids.fi, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pienet lukijat nauttivat tästä värikkäästä ja opettavaisesta kirjasta.

He eivät vain opi liikennesääntöjä, vaan he voivat myös auttaa kaupungin kaduilla liikkuvia sytyttämällä aina oikean, tilanteeseen sopivan liikennevalon. Liikennesääntöjen oppiminen ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin helppoa ja hauskaa!

Hyvää matkaa!

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rakkaudella äidille. Kaikesta huolimatta.

Koskettava ja aidosti hauska kertomus siitä, miten äitinsä unelmaa toteuttaneen lapsitähden elämä alkaa vasta äidin kuoleman jälkeen.

Jennette McCurdyn äidin suurin toive on, että hänen tyttärestään tulisi tähti, ja Jennette on valmis ihan mihin vain tehdäkseen siitä totta. Kunnianhimoisen äidin mielestä kuusivuotias on sopivan ikäinen aloittamaan näyttelijän uran, syömisestä huomautteleminen on huolenpitoa ja tyttären rahoista huolehtiminen kuuluu äidille.

Jennette nousee hittisarja iCarlyn myötä tunnetuksi, alkaa saada paniikkikohtauksia, rypee häpeässä ja kehittää itselleen alkoholiongelman. Seuraavassa sarjassa Jennette nousee pääosaan, mikä vain vahvistaa pahoinvoinnin kierrettä.

Kun äiti kuolee syöpään, Jennette alkaa ymmärtää, että voi vihdoin asettaa oman hyvinvointinsa etusijalle.

Jennette McCurdy on iCarly-, Sam & Cat- ja Between-sarjoista tunnettu entinen yhdysvaltalaisnäyttelijä ja lapsitähti. Vuonna 2017 hän lopetti näyttelemisen ja on keskittynyt sittemmin kirjoittamiseen ja ohjaamiseen.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Upea kokoelma suomalaisten toivotuimpia ja rakkaimpia lauluja.
Toivotuimmat -sarja kokoaa Toivelaulukirjojen suosituimpia lauluja uusiin kansiin kaikkien soittajien ja laulajien iloksi. Kirjan sisältämät yli 150 laulua on jaoteltu perinteiseen tapaan lastenlauluihin, joululauluihin, hengellisiin, koti- ja ulkomaisiin sävelmiin, näyttämömusiikkiin sekä poppiin ja iskelmään. Kaikista lauluista on julkaistu osittain uudistetut pianosovitukset, sanat ja sointumerkit sekä laulujen taustoja valottavat esittelytekstit.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Onko Kalevala ryöstettyä kulttuuriperintöä?

Suomessa oltiin 1800-luvulla uuden alussa. Euroopan valtapeleissä syntynyt maa oli vailla omaa historiaa ja kansallista, muista erottuvaa luonnetta. Oli siis todistettava, että ikiaikaista ja juuriltaan vahvaa suomalaisuutta oli ylipäätään olemassa. Tähän huutoon syntyi vastaamaan Elias Lönnrotin Kalevala. Runolaulajien kielessä piili mystistä latinkia, kansansielua. Mutta mikä Kalevala oikeastaan on, ja kenelle se kuuluu?

Finlandia-voittaja Juha Hurmeen kirjallinen ruumiinavaus Kalevalalle on kulttuurinen ja poliittinen kauhukertomus siitä, kuinka elävä karjalainen perintö muumioitiin pyhäksi suomalaiseksi kirjaksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Kirja
Berghäll, Patrik, kirjoittaja ; Vainikainen, Virpi, kääntäjä ; Atena kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Dramatisoitu tositarina armottomasta taistelusta Suomenlahden majakkasaarella.

Heinäkuisena aamuna 1941 satakunta venäläissotilasta nousi maihin Bengtskärin saarelle räjäyttääkseen sen majakan. Suomalaisten läsnäolo uhkasi laivastotukikohtaa, jonka Neuvostoliitto oli perustanut talvisodan jälkeen Hankoon.

Saaren kevyttä puolustusta oli kaikessa hiljaisuudessa saapunut vahvistamaan joukkueellinen rannikkojääkäreitä. Suomalaiset joutuivat silti puolustamaan majakkaa ylivoimaista vihollista vastaan Suomen rannikkotykistön ja Neuvostoliiton ilmavoimien moukaroidessa saarta.

Menestyskirjailija Patrik Berghällin tarinallinen tietokirja saa merellisen historian heräämään jännittävästi henkiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Kirja
Haikara, Agnessa, kirjoittaja ; Tuomioja, Erkki, alkusanojen kirjoittaja ; Minerva Kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vainot, joista vaiettiin kauan

Väkevä historiateos kuolansuomalaisten traagisesta kohtalosta. Oman sukunsa vaiheisiin ja laajaan asiakirja-aineistoon perustuen Agnessa Haikara kertoo Murmanskin suomalaisyhteisöstä, josta ei Stalinin vainoissa jäänyt käytännössä mitään jäljelle.

Ensimmäiset suomalaiset uudisasukkaat muuttivat Kuolan niemimaan rannikolle jo 1800-luvulla etsiessään parempaa elämää. Myös vuoden 1918 sisällissodan jälkeen Suomesta muutti väkeä Venäjälle.

Kuolansuomalaisten elämä muuttui painajaiseksi, kun siirtolaisista tuli 1930-luvun lopulla Venäjän vallanpitäjien vainon kohde. Erityisen julmaksi sorto muuttui sodan armottomina vuosina. Tuhansia ihmisiä karkotettiin asuinpaikoiltaan, tuhansia lähetettiin leireihin sekä teloitettiin ampumalla. Öinen koputus ovella merkitsi elämän tuhoutumista tavalla tai toisella.

Agnessa Haikara kuvaa Murmanskin suomalaisten siirtolaisten historiaa sukunsa jäsenten kautta. Hänen isoäitinsä, vuonna 1913 syntynyt Annette Karlovna Haikara oli Kuolan tapahtumien silminnäkijä. Isoäidin kertomusten ja muiden aikalaisten muistelmien lisäksi käytössä on ollut laaja dokumenttiaineisto eri arkistoista Suomesta ja Venäjältä.

Murmanskin rannikon suomalaisten elämä ja poliittisten vainojen kohteeksi joutuneiden perheiden kohtalo on vähän tunnettu pala historiaa. Kuolan siirtolaisista ja heidän osastaan historiassa vaiettiin niin Venäjällä kuin Suomessakin.

Teoksessa on Erkki Tuomiojan saatesanat.

Juristi ja sosiologi Agnessa Haikara on neljännen polven murmanskilainen, suomalaisten siirtolaisten jälkeläinen. Nykyään hän asuu Suomessa.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Keväällä 2020 toimittaja Antti Järvi sai puhelun sedältään, jota vaivasi oman isoisänsä kohtalo. Tämä Antti Järvi (s. 1882) jäi talvisodan päättyessä kotiinsa Jaakkimaan, Laatokan Karjalaan, kun muu perhe lähti evakkoon. Välirauhan aikana tuli muutama kirje, sen jälkeen miehestä ei kuultu enää koskaan. Antti Järvi alkoi selvittää kaimansa tarinaa. Syntyi romaanin lailla avautuva teos, joka kartoittaa niin sodanaikaisen Suomen mielenmaisemaa kuin nykyihmisen toivetta tuntea taustansa. Teos sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Kirja
Smallman, Steve, kirjoittaja ; Grey, Ada, taiteilija ; Kallio, Katariina, kääntäjä ; Kustannus-Mäkelä, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 23

Satuhevosten saari Näytä tarkat tiedot

Die Insel der magischen Pferde, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 24
Hakutulos 25

Alaska Sandersin tapaus Näytä tarkat tiedot

L'affaire Alaska Sanders, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Marcus Goldman 3
Dicker yllättää lukijansa palaamalla Harry Quebertin maisemiin.

Alaska Sandersin tapaus on koukuttava murhamysteeri, jossa kuuluisa kirjailija joutuu syvälle menneisyyden kiemuroihin. Teos sijoittuu Totuuden Harry Quebertin tapauksesta ja Baltimoren sukuhaaran tragedian väliin, ja yhdessä kirjat muodostavat Marcus Goldman -sarjan.

Alaska Sandersin murha selvitettiin yksitoista vuotta sitten, syylliset tunnustivat ja Mount Pleasantin pikkukaupunki palasi uneliaaseen rauhaansa. Mutta nyt poliisi Perry Gahalowood on saanut huolestuttavan viestin: onko mahdollista, että hän on tehnyt tutkinnassa virheen? Kirjailija Marcus Goldman kiinnostuu tapauksesta ja tarjoaa apuaan vanhalle ystävälleen, jonka kanssa hän etsi totuutta Harry Quebertista.

Joël Dicker (s. 1985) on ranskankielisen kirjallisuuden supertähti. Nuori sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2012 kirjalla Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Dickerin kirjoja on myyty yli 12 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty 40 kielelle. Hän on myös perustanut oman kustantamon nimeltä Rosie & Wolfe.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maaginen eläinkauppa 3

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maaginen eläinkauppa 2

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maaginen eläinkauppa 1

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuokkamummo 2

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Geoetsivät 14
Seikkailuntäyteinen alakoululaisten sarja saa kaivattua jatkoa!

Geokätköilyn suurtapahtuman valmistelut pitävät Geoetsivät kiireisinä. Rakenteilla on myös huippusalainen ja superhieno lokikirja, johon osallistujat voivat kirjata käyntinsä.

Kun tapahtuma-alueella alkaa sattua outoja vahinkoja ja hartaasti valmisteltu lokikirjakin katoaa, Geoetsivät joutuvat jälleen ratkomaan arvoituksia. Kuka haluaa sabotoida tilaisuutta, ja mistä saadaan uusi upea lokikirja menetetyn tilalle? Avajaisiin on enää vain päivä aikaa...

Geoetsivien jännittäviä koitoksia sävyttää tuttuun tapaan veikeä huumori. Palkitun suosikkisarjan 14. osassa seikkaillaan Nokian historiallisen Tehdassaaren pihoilla.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Terapiatalli Ponimaa 3

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ville Laine 1
Kansainvälisen tason ammattivaras Ville Laine on luonut uransa täysin itse eikä luota muiden apuun. Suurten onnistumisten jälkeen vuonna 2004
Cannesin Carlton-hotellin jalokiviryöstössä asiat menevät pieleen ja viranomaiset pääsevät mestarivarkaan jäljille dna-jäljen ansiosta. Laine pakenee Aasiaan ennen kuin hänen identiteettinsä paljastuu lopullisesti.

Yllättävä mahdollisuus uuden elämän aloittamiseen tarjoutuu Thaimaassa tsunamin iskiessä Khao Lakin rantaan. Hetken mielijohteesta Laine päättää ottaa hukkuneen, loman aikana tutuksi tulleen yksinäisen miehen henkilöllisyyden, ja onnistuu palaamaan Eurooppaan uuden identiteetin turvin.

Laine on nyt helsinkiläinen Matti Niemi, joka eli päällisin puolin leppoisaa ja vaurasta erakon elämää.

Varastettu identiteetti paljastuu kuitenkin vaaralliseksi.

Niemellä oli ollut kontakteja Venäjän sotilastiedusteluun, ja yllättäen nuo yhteydet aktivoituvat erittäin pitkän tauon jälkeen syksyllä 2021.

Erehdyksen vuoksi Laine saa haltuunsa tietoja, joiden ansiosta hänestä tulee sekä Suomen viranomaisten että Venäjän tiedustelupalvelun jahtaama mies. Suomalaiset haluavat saada hänet kiinni elävänä, venäläiset haluavat hänet hengiltä hinnalla millä hyvänsä.

Tsunami on järisyttävä trilleri identiteettivarkauksien maailmasta. Samalla se on Ville Laineen seikkailuista kertovan kirjasarjan ensimmäinen osa.

Mika Kulju (s. 1969) on kirjoittanut pitkällä urallaan yli 20 kirjaa, joita on käännetty kuudelle eri kielelle. Hänen teoksensa Raatteen tien taistelusta ja Lapin sodasta ovat modernin suomalaisen sotakirjallisuuden klassikoita. Kirjailijan uran ohella Kulju on työskennellyt pitkään journalistina sanomalehtien, television ja radion parissa sekä yritysviestinnän ammattilaisena.

Tallennettuna:
Hakutulos 34

Tuhansien lähteiden saari Näytä tarkat tiedot

Die Insel der tausend Quellen, suomi
Kirja
Lark, Sarah, kirjoittaja ; Hurme-Keränen, Auli, kääntäjä ; Sainio, Merja, kääntäjä ; Meri, Mikko, kääntäjä ; Bazar Kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jamaika 1
Kiehtova sukusaaga Karibian merensinisissä maisemissa

Sarah Larkin Tuhansien lähteiden saari on historiallinen romaani nuoresta naisesta, joka joutuu naimakaupan myötä keskelle valloittajien ja orjien välistä kamppailua

1700-luvun alun Lontoossa rikkaan kauppiaan tytär Nora menettää traagisesti ensirakkautensa. Suruaika jää lyhyeksi, kun hänet naitetaan leskeksi jääneelle sokeriplantaasin omistajalle. Heti häiden jälkeen tuore aviomies vie Noran mukanaan kauas Jamaikalle, toiselle puolen maailmaa kaikesta Noralle tutusta ja rakkaasta.

Nora ihastuu eksoottiseen Karibiaan, mutta uuden kotimaan jyrkkä kuilu rikkaiden ja köyhien välillä painaa hänen omaatuntoaan. Kun orjien ja valloittajien väliset jännitteet kuohuvat eräänä yönä yli ja Noran kotiplantaasi joutuu hyökkäyksen kohteeksi, muuttuu hänen elämänsä peruuttamattomasti.

Uusi-Seelanti-sarjallaan lukijoiden suosioon nousseen Sarah Larkin Tuhansien lähteiden saari on Karibialle sijoittuva tunteikkaan ja dramaattisen sukusaagan aloitusosa, joka on tulvillaan tropiikin lämpöä, toivoa ja suurta rakkautta.

Saksassa vuonna 1958 syntynyt Sarah Lark on työskennellyt opettajana, matkaoppaana sekä mainostoimittajana. Hän on kirjoittanut useita Saksassa palkittuja teoksia. Nykyisin Lark asuu Almeríassa Espanjassa kissan ja neljän koiran kanssa. Kirjoittamisen ohella Lark hoitaa eläkkeelle jääneitä hevosia, soittaa kitaraa ja laulaa.

Larkin laajasta tuotannosta on aiemmin julkaistu suomeksi edellinen Uusi-Seelanti-sarja, johon kuuluvat kirjat Valkoisen pilven maa, Maorien laulu, Kiivilinnun kutsu ja Toivoa maailman äärissä, sekä kaksiosainen Jamaika-sarja, jonka kirjat ovat Tuhansien lähteiden saarija Punaisen mangroven saari. Keväällä 2024 ilmestyvä Tulikukkien aika aloittaa toisen Uuteen-Seelantiin sijoittuvan sarjan, joka valottaa lisää maan mielenkiintoista historiaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maria Kallio 16

Espoota piinaa merkkivaatteita, puhelimia ja koruja ryöstelevä nuorisojengi, joka ihailee rikollista elämäntyyliä ja roadman-kulttuuria. Kun yksi jengin jäsenistä surmaa toisen nuoren, Maria Kallion LaNu-jaos saa selvältä näyttävän jutun tutkittavakseen.

Samaan aikaan nuori käsipalloilijanainen ottaa yhteyttä Mariaan. Tyttö on joutunut joukkuetovereidensa ahdistelemaksi, mutta miesvalmentaja on ohittanut asian kiusaantuneena. Myös Marian pomo pitää tyttöjoukkueen sisällä tapahtunutta seksuaalista ahdistelua tulenarkana tapauksena, mutta Maria päättää ottaa sen tutkintaan – siitäkin huolimatta että niskoittelu vaarantaa jaoksen määrärahat. Jälleen kerran Maria joutuu ajamaan pimeään risteykseen tietämättä, millainen vaara häntä siellä odottaa.

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen tunnetaan Maria Kallio- ja Henkivartija-romaaneistaan. Niiden lisäksi hän on kirjoittanut perhe- ja avioliittoromaaneja ja jännitysnovelleja. Lehtolaista on käännetty 30 kielelle – Yhdysvalloissa vain Jo Nesbø on häntä käännetympi pohjoismainen jännityskirjailija.

Tallennettuna:
Hakutulos 36

Maailman urhein viikinki Näytä tarkat tiedot

Der mutigste Wikinger der Welt, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 38
Hakutulos 39

Suklaaseuran naiset Näytä tarkat tiedot

The chocolate lovers' club, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 40
Hakutulos 41

Ensimmäinen kouluvuosi Näytä tarkat tiedot

Das beste erste Schuljahr, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eläinystävät 12

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Äiti, tytär ja etäisyys, joka pitäisi kuroa umpeen.

Suoraan sydämeen käyvä esikoisromaani näyttää, miten ohuimmista langoista syntyy vahvin side.

Äiti ja tytär. Heidän välillään tuhat kilometriä. Äiti, jonka pitää kertoa tyttärelle jotakin, mikä ei voi odottaa. Tytär, joka on juuri päässyt pohjoisesta pääkaupunkiin.

Sydämellinen ja kaunis romaani etenee kuin jännityskertomus äidin pyrkiessä kohtaamaan tyttärensä ja tyttären pyrkiessä itsenäisyyteen.

Ella-Maria Nutti onnistuu koskettamaan jotakin sanomatonta ja kouriintuntuvan tunnistettavaa kuvatessaan äitiä ja tytärtä, joita yhdistää veri ja pienet yksityiskohdat mutta erottaa kaikki asiat, joita he eivät voi sanoa toisilleen.

Ella-Maria Nutti (s. 1995) on Jällivaarasta Ruotsin Lapista kotoisin oleva saamelaiskirjailija, joka opiskelee psykologiksi Uumajan yliopistossa. Runsaasti ylistävää kritiikkiä osakseen saanut Pohjoisessa kahvi on juotu mustana on hänen esikoisromaaninsa.

Tallennettuna:
Hakutulos 45

Tarinapuu Näytä tarkat tiedot

The story tree, suomi
Kirja
Percival, Tom, kirjoittaja, kuvittaja ; Leskinen, Terhi, kääntäjä ; Kumma-kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Satujen sankarit 6

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Hakutulos 48

Hautakivet sydämessä Näytä tarkat tiedot

A heart full of headstones, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

John Rebus 24
Kun menneisyys alkaa kummitella, totuus paljastuu. Ja se uhkaa haudata John Rebusin.

John Rebus on eläkepäivillään syytettyjen penkillä: leivättömän pöydän ääressä rikoksesta, joka voi viedä hänet telkien taakse loppuelämäksi. Kerta ei ole ensimmäinen, kun legendaarinen etsivä on ottanut lain omiin käsiinsä, mutta se saattaa olla viimeinen.

Mutta mikä sai kunnon miehen ylittämään rajan? Rikoskomisario Siobhan Clarke voi hyvinkin saada sen selville. Clarke saa tutkittavakseen Edinburghin räjähdysaltteimman tapauksen, kun vuosikymmeniä kestäneiden väärinkäytösten ytimessä ollut pahamaineinen poliisi on kadonnut. Poliisin löytyminen on uhka paitsi Clarken esimiehille myös hänen mentorilleen John Rebusille. Eikä Rebus ehkä jaksa kallistaa korvaansa Clarken huolille, koska menneisyyden velkojen takaisinmaksu tekee hänestä sekä rikollispomojen että omien virkaveljiensä maalitaulun.

On tilinteon aika - ja John Rebusille se saattaa tarkoittaa lopullista valomerkkiä...

Hautakivet sydämessä on lukijoiden ja kriitikoiden arvostaman Rebus-sarjan 24. dekkari.

"Jälleen erinomainen rikosromaani kirjailijalta, joka on taitojensa huipulla" - New York Journal of Books

Sir Ian Rankin (s. 1960) on Britannian arvostetuimpia ja myydyimpiä dekkarikirjailijoita. John Rebus -sarjaa on käännetty reilusti yli 20 kielelle. Lukuisia dekkaripalkintoja kerännyt Rankin on mm. kolmen skottiyliopiston ja kahden englantilaisen yliopiston kunniatohtori. Hänet aateloitiin kirjallisista ansioistaan vuonna 2022.

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pysäyttävä ja ajankohtainen nuorten novellikokoelma maailmasta, jossa väkivaltaa ei pääse pakoon.

Zen ei pidä tyttöystävänsä pukeutumistyylistä ja myös osoittaa sen. Jengi ryöstää puukolla uhaten Mikin kallisarvoiset lenkkarit. Eevi saa häirikköviestejä tuntemattomalta lähettäjältä. Riku herää maailmaan, jossa on syttynyt sota. Miksi Nuppu ei enää vastaa puhelimeen?

Mustanpuhuvia, todentuntuisia tarinoita väkivallasta. Onko rikokseton maailma utopiaa? Miten ihastuksessaan voisi tunnistaa vaaran merkit? Mistä löytää valonsäteitä pimeässä?

Terhi Rannelan edellinen novellikokoelma Yöuinti (2022) oli Topelius-palkintoehdokas.

Tallennettuna:
Hakutulos 50

Peto aidan takana Näytä tarkat tiedot

The beast beyond the fence, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aamupalaporukan tutkimukset 1
Kun 12-vuotias Marcus potkaisee lempijalkapallonsa koulun aidan yli, hän tietää, ettei näe sitä enää koskaan. Mitään aidan toiselle puolelle päätynyttä ei ole ikinä saatu takaisin. Mutta ilman sitä palloa Marcus ei voi pelata, ja se on katastrofi.

Yllättäen koulun ruokalassa Marcus saa kutsun: häntä pyydetään liittymään Aamupalaetsiviin (APE). Porukkaan kuuluvat jo Stacey, Lise ja Asim. Kaikkien neljän vahvuuksia tarvitaan, kun salaperäiset johtolangat tempaavat heidät selvittämään, mikä aidan takana oikeasti vaanii...

Helppolukuisen sarjan avausosa on vetävä yhdistelmä mysteeriä ja kouluarkea, jalkapalloa ja seikkailuun heittäytymistä kavereiden kanssa.

Marcus Rashford on englantilainen ammattilaisjalkapalloilija, joka on saanut MBE-arvonimen hyväntekeväisyystyöstään vähävaraisten brittilasten hyväksi. Sarjan kirjoittamiseen häntä innoittivat omat kouluaikaiset kokemuksensa. Toisena kirjoittajana sarjassa on lastenkirjailija Alex Falase-Koya, ja hauskat kuvitukset on tehnyt Marta Kissi.

Tallennettuna: