Haku

Uutuudet, vko 37/2023

Uutuudet ajalta: 11.9.2023 - 17.9.2023

Muokattu: 5.12.2023
Hakutulos 5
Kirja
Lorenzo, Lola, kirjoittaja, kuvittaja, haastateltava ; Lybeck, Baba, kirjoittaja, haastattelija ; Into Kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 7
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ådalen 3

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Soutaen kohti Amerikan ihmemaata.

Väkevä kuvaus pienen pojan selviytymisestä sotien jälkeisessä Suomessa.
Kaarlo elää anarkistisen mummonsa kanssa kahdestaan kirppujen valtaamassa talossa pienellä saarella. Mummon kertoman tarinan mukaan äiti odottaa Kaarloa kaukana Amerikassa, ja sinne Kaarlokin aikoo vielä joskus päästä.

Amerikka on romaani köyhien ihmisten voimasta ja häpeästä, luokkayhteiskunnasta sekä ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta. Juhani Brander kirjoittaa herkkävaistoisesti eristäytyneestä saaristokunnasta, sen omalakisista asukkaista, vastoinkäymiset ylittävistä unelmista sekä leimatuista naisista, jotka historia on julmasti unohtanut.

Teos kasvaa runolliseksi balladiksi merestä, hylkeestä ja pojasta, joka pienellä veneellä yrittää soutaa valtameren toiselle puolelle.
Juhani Brander (s. 1978) on julkaissut proosaa, esseitä sekä runoja. Vuonna 2010 hänet valittiin ainoana suomalaisena Best European Fiction -antologiaan ja 2014 hänet palkittiin Kritiikin punnuksilla. Branderin kohuttu esseeteos Miehen kuolema (2020) herätti ilmestymisvuonnaan paljon keskustelua, ja edellinen romaani Silta yli vuosien (2021) oli arvostelumenestys.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Jalo, Marvi, kirjoittaja ; Jalo, Merja, kirjoittaja ; Kiiski, Reija, kuvittaja ; Kvaliti Oy, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Unelmakoirat 6

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ewert Grens 12
Miten kauan ihmisen on mahdollista tasapainoilla elämän ja kuoleman rajalla?

Uskottavuudellaan säväyttänyt Ewert Grens -sarja saa jatkoa: mahdottomalta tuntuva raakojen murhien sarja on selvitettävä seitsemässä päivässä.

"Ruotsissa ei ole sarjamurhaajia, ei ole koskaan ollutkaan."
Miksi sitten yksi ruumis löytyy verettömäksi valutettuna, toinen pistettynä täyteen erilaisia nesteitä ja kolmas hitaasti kärvennettynä? Toisistaan poikkeavia murhia yhdistää kuitenkin täydellinen DNA-osuma. Tekijän on oltava sama.
Yksitoista kuukautta sen jälkeen kun Ewert Grensin maailma mureni, Tukholman poliisin väkivaltayksikkö hakee taas vastauksia kysymyksiin, jotka pakottavat kohtaamaan ihmismielen suunnattoman pimeyden.

Anders Roslund (s. 1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka on palkittu himoitulla Lasiavaimella. Hänen ja edesmenneen työparinsa, entisen rikollisen Börge Hellströmin, Kolme sekuntia -romaanin aloittama trilogia oli kansainvälinen menestys: osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ja uskottavaa rikollismaailman kuvausta. Roslund on jatkanut Ewert Grens ja Piet Hoffmann -sarjaa itsenäisillä teoksilla Sä kasvoit neito kaunoinen, Levon hetki nyt lyö, Mistä tunnet sä ystävän ja viimeisimpänä 100 prosenttia.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuolinhetki 1
Booktok-megahitti, josta on tekeillä Netflix-sarja!

Yksi suurimmista Tiktok-kirjoista ikinä vihdoin suomeksi! Adam Silveran palkittua myyntihittiä rakastavat lukijat ympäri maailmaa. Kirja on unohtumaton tarina kahdesta pojasta, joilla on vain yksi päivä aikaa rakastua.

Kuvittele maailma, jossa ihmiset saavat kuolinpäivänsä aamuna tietää, että alkava päivä tulee olemaan heidän viimeisensä. Tämän hurjan ajatusleikin ympärille Adam Silvera punoo dramaattisen ja syvästi inhimillisen tarinan kahdesta pojasta, Mateosta ja Rufuksesta, joilla ei ole muuta yhteistä kuin se, että he saavat kohtalokkaan puhelinsoiton saman päivän aamuna. Lopussa molemmat kuolevat on pakahduttava rakkaustarina, jonka taustalla tikittää armoton kello: mitä valintoja tekisit, jos tietäisit eläväsi viimeistä päivääsi?

Sata miljoonaa Tiktok-katselua, kymmeniä miljoonia myytyjä kirjoja, tv-sarja tulossa Netflixille... Lopussa molemmat kuolevat on kirja-alan viime aikojen suurimpia ilmiöitä ja samalla kirja, joka muuttaa lukijoiden elämän. Sen tuore jatko-osa The First to Die at the End ampaisi myös suoraan myyntilistojen kärkeen. Se ilmestyy suomeksi keväällä 2024, ja sarjaan ilmestyy myöhemmin myös kolmas osa.

Uskomaton ja unohtumaton. Booklist

Kiehtova, ajatuksia herättävä ja yhtä sydäntä särkevä kuin nimi lupaa. Kirkus Reviews

New Yorkissa syntynyt Adam Silvera työskenteli kirja-alalla ja kriitikkona ennen monipuolista kirjailijanuraansa. Vuonna 2022 Time-lehti valitsi hänet "Seuraavan sukupolven johtajat" -listalleen. Seuraa Adamia TikTokissa: tiktok.com/@adamsilvera.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Åren murhat 3

Åren murhat -sarjan kylmäävä kolmas osa katsoo menneeseen.

"Viveca Sten on genrensä hallitseva tähti, joka käsittelee taitavasti eri juonenrihmoja samalla kun pitää yllä vauhtia kohti aidosti dramaattista ratkaisua. Sten kirjoittaa maailmanluokan jännitystä."

  • Anders Kapp, Svenska Deckarfestivalen

Bisnesnainen löytyy brutaalisti murhattuna ylellisen hotellin sviitistä. Åreen iskee paniikki. Poliisit Daniel Lindskog ja Hanna Ahlander saavat selville, että uhrilla oli yhteyksiä lähikaupungissa sijaitsevaan kuuluisaan vuoristohotelliin. Uhri oli kaavaillut parhaat päivänsä nähneen rakennuksen paikalle uutta luksushotellia, alan houkuttavinta helmeä. Ja nyt hän on kuollut.
Daniel alkaa käydä terapiassa oppiakseen vihanhallintaa ihmissuhteissaan. Hannalla riittää haastetta omassa tunne-elämässään. Yhdessä he pureutuvat kimuranttiin tutkintaan, johon liittyy särkyneitä ihmissuhteita, ikäviä konflikteja ja kipeitä lapsuusmuistoja.

Viveca Sten (s. 1959) tunnetaan suositusta Sandhamnin murhat -sarjasta. Åren murhat -sarjan aloitusosa Lumen uhrit syntyi kirjailijan koronaeristyksen aikana. Uusi rikossarja idyllisissä tunturimaisemissa löysi välittömästi yleisönsä. Veriteot jatkuivat sarjan toisessa osassa Laakson varjo, Kylmäävässä kostossa ei uhreilta säästytä, mutta henkilöiden kasvu kiinnostaviksi ja monitasoisiksi persooniksi jatkuu. Viveca Sten on kirjoittanut 22 kirjaa, joita on myyty maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta. Kirjat ovat pitäneet pintansa suomalaislukijoiden suosikkidekkareina jo vuosia.

Tallennettuna:
Hakutulos 19

Missä metsä kohtaa tähdet Näytä tarkat tiedot

Where the forest meets the stars, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Huikean kaunis esikoisteos rakkaudesta, luottamuksesta ja luonnon kauneudesta Suon villi laulu -menestysteoksen jalanjäljissä.

Äitinsä kuolemasta ja omasta rintasyövästään toipuva Joanna Teale palaa Illinoisin maaseudulle tekemään väitöskirjatutkimustaan pesivistä linnuista. Jo on päättänyt todistaa, etteivät vastoinkäymiset ole nujertaneet häntä, ja uppoutuu työhönsä aamunkoitosta iltahämärään. Jon yksinäiset rutiinit keskeytyvät, kun hänen pihalleen ilmestyy salaperäinen lapsi paljain jaloin ja mustelmilla. Itseään Ursaksi kutsuva tyttö väittää, että hänet on lähetetty tähdistä etsimään viittä ihmettä. Jo on huolissaan tytön kotioloista ja antaa vastahakoisesti tämän jäädä - vain siihen asti, että saa lisää selville tämän menneisyydestä.

Yrittäessään ratkaista Ursan arvoitusta Jo värvää avukseen erakkomaisen naapurinsa Gabriel Nashin. Mutta mitä enemmän he viettävät aikaa yhdessä Ursan kanssa, sitä enemmän heille herää kysymyksiä. Miten nuori tyttö ymmärtää vaivatta Jon tieteellisiä kirjoja ja Shakespearea? Miksi tytön läheisyydessä tapahtuu hyviä asioita?

Hiljalleen hurmaava lapsi saa Jon ja Gaben laskemaan suojuksensa. Kolmikon välille muodostuu vahva side, mutta he tietävät vaikeiden valintojen olevan edessä. Kun kesä lähenee loppuaan ja Ursa on pian kokenut viisi ihmettään, saavuttaa tytön menneisyys heidät. Se pakottaa Ursan, Jon ja Gaben tuskalliset salaisuudet julki ja jättää heidän kohtalonsa tähtien varaan.

Glendy Vanderahin esikoisromaani Missä metsä kohtaa tähdet on käännetty yli 30 kielelle ja se on noussut Wall Street Journalin, Washington Postin ja Amazonin bestseller-listoille. Teos on ollut Goodreads Choice Awards -ehdokkaana vuoden 2019 parhaaksi romaaniksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Näkijän tie 1
Pohjoismainen Game of Thrones on vangitseva kertomus vallanhimosta ja vahvoista naisista.

Snehild syntyy myrskyisenä talviyönä keskelle veristä sotaa. Lapsenpäästäjäksi saapuu mystinen jättiläisnainen, ja Snehildin tullessa maailmaan nornat henkäisevät ennustuksensa.

Vuosia myöhemmin Snehildin kotikaupunki Himlinge on poliittisen kuohunnan pyörteissä. Kuningas Tormod epäilee lankoaan juonitteluista. Kuninkaallinen neuvonantaja Brynjulf Korpinsilmä kantaa huolta, kummasta kuninkaan kaksospojista on valtaistuimen perijäksi. Kaupungin ylipapitar Ragnfriedissa kytee kateus kuninkaallisen perheen parantajaa kohtaan. Kun parantajan tyttärellä Snehildillä vaikuttaa kaiken lisäksi olevan ennustamisen taito, päättää Ragnfried raivata tytön pois tieltään.

Ragnfried ei kuitenkaan tiedä, että Snehild on jumalten suosiossa ja nornien siunaama. Tyttö pakenee Himlingestä ja aloittaa matkan kohti totuutta - itsestään, perimästään ja voimiensa mitasta. Snehildin kohtalo kietoutuu Himlingen valtataisteluihin tiukemmin kuin kukaan voisi aavistaa.

Snehild - Midgårdin näkijä aloittaa vangitsevan fantasiasarjan, joka vie lukijansa keskelle rikasta ja polveilevaa pohjoismaista mytologiaa. Vallanhimon, verikoston ja väkevän taikuuden maailma tarjoaa pohjoismaisen vastineen George R. R. Martinin Tulen ja jään laululle. Romaani on voittanut Tanskan yleisradion Novel Award -palkinnon ja sen elokuvaoikeudet on myyty.

KIRJASTA SANOTTUA

"Pohjoismainen Game of Thrones. Selkeä suositus." -Troldspejlet

"Hyvin kirjoitettu, hyvin taustoitettu, sävyltään omaperäinen - perusteellisen jännittävä." -Weekendavisen

"Niin viisas ja vauhdikas, että malttamattomana odottaa seuraavan sivun kääntämistä - ja mitä niikseen tulee, jatko-osan ensimmäistä sivua." -Dagbladenes Bureau

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

A Court of Thorns and Roses 2

Tallennettuna:
Hakutulos 23

Missä Vallu? : jouluinen valoseikkailu Näytä tarkat tiedot

Where's Wally? Santa spotlight search, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 24

Eemeli ja Liinan poskihammas Näytä tarkat tiedot

När Emil skulle dra ut Linas tand, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 25

Joulu Nikkarilassa Näytä tarkat tiedot

Jul i Snickargården, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Riemukas joululoma saaressa!

Neljäs ihastuttava, Astrid Lindgrenin rakastettuun Saariston lapset -romaaniin pohjautuva kuvakirja Joulu Nikkarilassa kertoo joulunvietosta tutuissa saaristolaismaisemissa.

Melkersonin perhe saapuu Nikkarilan kesämökilleen Saltkråkaniin ensimmäistä kertaa viettämään joulua. Talvella saarella on ihan erilaista kuin kesällä. Pelle ja muu perhe ajelevat potkukelkalla, hakevat metsästä kuusen, nauttivat kaakeliuunin lämmöstä - ja näkevät joulupukinkin, kun tämä heittää lahjasäkin reestään laiturille. Vaikka Pelle väitti Pampulalle, ettei pukkia ole olemassakaan...

Mutta entäs Jokke? Ei kai vain saarella hiiviskelevä kettu pääse vasikkakarsinaan ja Pellen rakkaan kaniinin kimppuun?

Astrid Lindgren (1907-2002) on maailman luetuimpia lastenkirjailijoita. Tarinansa Saariston lapsista (1964) Lindgren kirjoitti alun perin Olle Helbomin ohjaamaa, Suomessakin jo monille sukupolville rakasta tv-sarjaa varten. Saariston lapset -kuvakirjasarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Pelle saa pienen eläimen, Pampulan ikioma hylje ja Pelle löytää toivomuskiven. Sarjan on kuvittanut ruotsalainen Maria Nilsson Thore (s. 1975).

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kolme viisasta kertomusta vanhenevasta ketusta ja nuoresta mäyrästä

Ketun kauppa jatkaa omalaatuisen ketun tarinaa ja päättää sen tavalla, joka koskettaa kaikenikäisiä lukijoita.

Kettu alkaa olla jo iäkäs, eikä kaupanpito enää oikein innosta. Niinpä se pyytää nuorta mäyrää kauppa-apulaiseksi. Mutta tätä tuntuvat kiinnostavan aivan muut asiat! Kesän aikana yhteinen sävel kuitenkin löytyy, ja vanha ja nuori saavat oppia toisiltaan.

Kaija Pannulan kirjoittamat tarinat kertovat luopumisesta ja uuden aloittamisesta. Sukupolvet vaihtuvat ja elämä jatkaa kulkuaan. Samalla Ketun kaitafilmikameralle tallentuu metsän eläinten arki: majavan hymy ensimmäisellä hampaallaan ja hirvenvasojen kouluunlähtö. Klassisen kauniit kuvat ovat Netta Lehtolan käsialaa.

Kaija Pannula (s. 1970) asuu Kouvolassa ja työskentelee arkistoalalla.

Netta Lehtola (s. 1996) on Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija sekä pelisuunnittelija.

Tekijöiden esikoisteos Kettujuttuja valittiin lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia junior -ehdokkaaksi vuonna 2019.

Tallennettuna: