Haku

Uutuudet, vko 41/2023

Uutuudet ajalta: 9.10.2023 - 15.10.2023

Muokattu: 7.12.2023
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Huiii!!! ZoneVD sukeltaa pelottavan tiedon syövereihin.

Mitkä ovat internetin hyytävimmät urbaanilegendat? Miten tsunamit pysäyttivät koko maailman? Millaisia kauhutarinoita syntyi Japanissa?

Tubettaja ZoneVD:n eli Joona Leppälän kirjat ovat olleet supersuosittuja. Tällä kertaa ZoneVD selvittää vastauksia karmiviin kysymyksiin. Miksi pellet ovat pelottavia? Millaisia fobioita ihmisillä on? Mitä kaikkea hurjaa luonnossa on tapahtunut? Aiheita on tuttuun tapaan laidasta laitaan, ja mukana on jälleen myös seuraajien kysymyksiä. Kirjasta välittyy kirjoittajan aito uteliaisuus tietoa ja erilaisia aiheita kohtaan. ZoneVD:n seurassa opit uutta taatun hauskalla tavalla!

Joona Leppälä eli ZoneVD (s. 1993) on suosittu Ylivieskasta ampaissut, nykyisin Jyväskylässä asuva tubettaja. Joona tunnetaan hauskoista ja uniikeista videoistaan. Häntä kiehtovat maailman ja maailmankaikkeuden mysteerit, joihin hän pyrkii etsimään vastauksia. Joonan kirjat ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä ja ZoneVD uskomattoman tiedon jäljillä ovat olleet supersuosittuja. Kirjojen hauskan kuvituksen on tehnyt Anssi Vaalio.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nykypäivän isyyden monet muodot.

Kirjailija, teologian maisteri Teemu Potapoff on haastatellut kirjaan erilaisia isiä erilaisissa elämäntilanteissa, ja se piirtää uudenlaisen kuvan suomalaisesta isyydestä.

Mitä isyys, isänä oleminen tarkoittaa eri isille? Isän rooli on laajentunut, mistä osaksi on kiittäminen ajan henkeä mutta myös meitä miehiä, jotka haluamme olla tärkeä osa lastemme elämää.

Teoksessa isät pohtivat, millaisia roolimalleja he haluavat olla ja miten isyys on muokannut heitä ihmisinä. Millaisen perinnön, henkisen ja fyysisen, isät haluavat jättää lapsilleen ja koko maailmaan? Millaisia unelmia ja pelkoja liittyy isänä olemiseen?

Odotukset ja vaatimukset isälle voivat olla hyvin erilaisia tämän päivän perheyhteisössä ja yhteiskunnassa. Kirjassa ääneen pääsevät muun muassa uraisä, suurperheen isä sekä yksinhuoltajana perhettä pyörittävä isä. Julkisuus, ura tai vähemmistöön kuuluminen tuovat isyyteen omat haasteensa, eikä isäksi tuleminenkaan ole aina itsestäänselvyys.

Teemu Potapoff on teologian maisteri, joka työskentelee toimittajana, kolumnistina ja juontajana. Pitkän mediauransa aikana Potapoff on työskennellyt televisiossa, radiossa ja hän on valloittanut myös podcast-maailman lukuisilla loistavasti menestyneillä podcasteillaan. Potapoffin kynästä ovat syntyneet kirjat Yön sankarit - kasvoja punaisen köyden takaa, Selviytyjät - kirja elämästä, Yön kuningas ja Luodinkestävä - Heidi Foxellin tarina.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Oksanen, Sofi, kirjoittaja ; Like Kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vaikuttava essee siitä, miten Venäjä toistaa Ukrainassa vanhaa ohjekirjaansa, jota Katariina Suuri toteutti Krimillä 1783 ja Neuvostoliitto ja Stalin myöhemmin yhä laajemmin ja verisemmin.

Venäjä ei ole koskaan käynyt läpi imperialistista menneisyyttään. Sen sijaan Kreml on keskittynyt luomaan viholliskuvia ja pohjustanut niillä sodassa käyttämäänsä seksuaalista väkivaltaa ja ihmisoikeusrikoksien uhreiksi joutuvien epäinhimillistämistä. Tasa-arvokehitys on Putinin Venäjällä alennustilassa. Venäjä vaientaa naisia, käyttää raiskausta aseena ja nöyryyttää uhrejaan mediajulkisuudessa uhaten heitä uusilla raiskauksilla.

Teos perustuu Sofi Oksasen puheeseen Ruotsin Akatemian konferenssissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Kirja
Auno, Henna, kirjoittaja ; Keto, Piia, taiteilija, kuvittaja ; Etana Editions (yhtiö), kustantaja ; Etana Editions, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uteliaat oppijat tutkivat syöpää on lasten tietokirja syövästä. Kirja kertoo sydämellisen tarinan kautta ystävyksistä Utusta, Einosta ja Aishasta, jotka asuvat meren äärellä isoissa valkoisissa kerrostaloissa. Eräänä päivänä Utun äidillä todetaan rintasyöpä. Tieto herättää ystävissä monia kysymyksiä, johin he eivät tiedä vastauksia. Mikä syöpä on? Miten ihminen sairastuu syöpään? Mitä Ilan äidille tapahtuu syöpähoitojen aikana?

Tästä alkaa suuri tiedonhakuoperaatio ja ystävyksen nimeävät ryhmänsä Uteliaiksi oppijoiksi. Ystävykset perehtyvät syöpään, sen hoitoihin ja miettivät mitä he voivat tehdä sairastuneen hyväksi, sillä syövän lääkehoito voi valitettavasti tehdä ihmisen hyvin kipeäksi. Silloin lohtua voi tuoda ajatus, että syöpäsolutkin ovat kovilla eivätkä pääse kasvamaan.

Uteliaat oppijat tutkivat syöpää on informatiivinen ja helposti ymmärrettävä kirja vakavasta sairaudesta. Kirja toimii vertaistukena, lohtuna ja tiedonvälittäjänä esikouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Nuotti
Schreck, Lauri, soitonoppaan tekijä ; Teos (kustantamo), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kitaransoitto on yksi parhaista musiikkiharrastuksista. Olitpa sitten nuorempi tai varttuneempi, ihan polkusi alussa tai jo kokenut tiluttelija, kitaraan on aina helppo tarttua, ja se tarjoaa sinulle huikeasti riemua sekä yksin että yhdessä muiden kanssa musiikkia tehdessä.
Lisäksi se tietenkin takaa sinulle järkähtämättömän katu-uskottavuuden, olipa yleisönäsi sitten täpötäysi Olympiastadion, rippileirin nuotiopiiri tai kultahääpäiväänsä viettävät isovanhemmat.
Suomalainen kitarakirja on kotimaisin voimin toteutettu, lähes kaiken kattava kitaransoittokirja. Sen kanssa pääset vauhtiin hetkessä. Kirja sisältää ennen kaikkea melkoisen määrän esimerkkejä oikeista biiseistä, joiden kautta soittotekniikoissa ja musiikillisessa ajattelussa edetään. Tekniikan osalta kirja saatteleekin sinut varsin pitkälle ja siten avaa ovia moneen suuntaan.
Teoriasta voi olla hyötyä, mutta kirja osoittaa vedenpitävästi, että kaiken ei tarvitse lähteä siitä. Olennaista on, että soittoharrastus ei pilaa soittamisen riemua. Tervetuloa mukaan!

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kotona maailmojen välissä.

Miten repaleisissa farkuissa ja bändipaidassa Sibelius-Akatemian karmeja kolistelleesta nuoresta miehestä kasvoi Apocalyptica-yhtyeen myötä Suomen kansainvälisesti tunnetuin sellisti?

Kun Metallican rumpali Lars Ulrich valitsi musiikkia häihinsä, hän soitti Eicca Toppiselle Suomeen. Kun Richard Wagnerin 200-vuotisjuhlaesitykseen tarvittiin säveltäjä, soi Toppisen puhelin jälleen.

Ura miljoonamyynteihin yltäneen Apocalyptican nokkamiehenä on vienyt Eicca Toppisen ympäri maailmaa. Kaikkia todennäköisyyksiä uhmaava menestystarina alkoi, kun Eicca opiskelukavereineen päätti versioida Metallicaa neljällä sellolla. Syntyi musiikkimaailmoja aidosti yhdistävä orkesteri, jonka uralle ei näy loppua.

Bändielämän keskellä Eicca kasvatti kaksi lasta ja vietti tavallista perhe-elämää Sipoossa - kunnes pitkä avioliitto päättyi. Ero ei ollut kivuton, mutta jokin pakotti eteenpäin.

Eicca - Yhdistävä tekijä ilmestyy samaan aikaan myös englanniksi.

Petri Silas on kirjoittanut ammatikseen kulttuurista, erityisesti musiikista, yli 25 vuoden ajan lehtiin ja tietokirjoihin niin suomeksi kuin englanniksi. Hän on myös suomentanut useita musiikkikirjoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Kirja
Engberg, Erik, toimittaja ; Ahmas, Kristina, toimittaja, kirjoittaja ; Ilmakunnas, Johanna, kirjoittaja ; Sundqvist, Carola, kirjoittaja ; Mustonen, Jouni, kirjoittaja ; Järvelä, Pirkko, kirjoittaja ; Nurmi, Risto, kirjoittaja ; Jämsänen, Auli, kirjoittaja ; Häyrynen, Maunu, kirjoittaja ; Puikko, Anna Katriina, kirjoittaja ; Hänninen, Kirsi, kirjoittaja ; Turunen, Eija, kirjoittaja ; Engberg, Erik, kääntäjä ; Forsman, Ida, kääntäjä ; Ilmakunnas, Johanna, kääntäjä ; Sundqvist, Carola, kääntäjä ; K.H. Renlundin museo, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pohjanmaan porvariverkostoja 1700-1800-luvulla tarkastelevan kirjasarjan viides osa, joka samalla toimii sarjan päätösosana, tarkastelee porvariston elämän juhlahetkiä ja työpaineista
vapaata ajanviettoa.

Säädynmukaisuus määritti keskeisesti ylemmän porvarisluokan kulttuuria ja elintapoja ja se välittyi myös vapaa-ajaksi koettuihin hetkiin. Silloin aikaa vietettiin rannalla veden äärellä kalastaen, veneillen tai luonnossa pyörä- ja eväsretkillä tai puistojen promenadilla. Myös kulttuurin harrastaminen oli soveliasta ja suosittua ja niitä tapahtumia sekä yhteisiä juhlahetkiä varten tarvittiin tiloja. Tässä palvelivat raatihuoneet ja seurahuoneet, toisinaan kuitenkin myös yksityisistä kodeista tuli näihin tarpeisiin tilannekohtaisesti puolijulkisia tiloja. Nautinnot olivat keskiössä ja tavoiteltuja; elämässä piti olla kohokohtia, sitä la dolce vitaa. Lopuksi tämän porvariston varakkuuden mukanaan tuoman ihan elämän viimeinen näytön paikka olivat hautajaiset omintakeisine tapoineen ja runsaine tarjoiluineen.

Kirjasarja Pohjanmaan porvariston vuosisadoista (osat I-V, julk. 2013-2023) on rakentanut erinomaisen tutkimuksellisen yhteistyön Pohjanmaan rannikkokaupunkien museoiden keskuuteen.

Yhteinen hanke on rikastuttanut niin tekijöitä ja museoita kuin toivon mukaan myös lukevaa yleisöä.

Antologiasarjan artikkeleissa on eri tavoin nostettu esiin aikakauden keskeisiä käsitteitä sekä kaupunkien yhteistyöverkostoja historiallisena ilmiönä ja analyyttisena työkaluna, joka auttaa meitä paremmin ymmärtämään myös nykyisyyttä.

I den femte och samtidigt sista boken om Borgarlivet i Österbotten under 1700-1800-talet, behandlas borgerskapets fritidsrelaterade verksamhet, där trycket från vardagens huvudsysslor avtog åtminstone tillfälligt, bland annat till förmån för allehanda festliga evenemang.

Det ståndsenliga levernet präglade det högre borgerskapets kultur, seder och bruk, vilket också avspeglade sig på tillfällen som upplevdes tillhöra den lediga tiden, fritiden. Det kunde handla om att tillbringa tid på stranden, vid vattnet, kanske göra en fisketur med båten, eller välja cykeln som transportmedel till ett gemytligt picknickmål, eller att helt enkelt promenera ute i parken eller den vilda naturen. För den kulturella verksamheten, som också den var populär och ansågs proper behövde man ändamålsenliga samlings- och festlokaler.

Societetshusen och rådhusen svarade mot detta behov, trots att även privata hem tillfälligt och situationsanpassat också användes som halvoffentliga samlingsplatser. Njutningarna var attraktiva och intog en central roll; livet skulle bjuda på sina höjdpunkter, sitt la dolce vita. Slutligen innebar begravningarna så att säga det ljuva livets sista uppvisning, då det välbärgade borgerskapet förmådde bjuda till ett evenemang kännetecknat av säregna seder och rikliga serveringar.

Bokserien om Borgarlivet i Österbotten (delarna I-V, publ. 2013-2023) har bidragit till ett gott forskningsmässigt samarbete mellan museerna inom det historiska landskapets kustliga områden. Det gemensamma projektet har berikat såväl dess medverkare, museerna som förhoppningsvis också en läsande allmänhet. Antologiseriens artiklar belyser på olika sätt tidsperiodens centrala begrepp samt samarbetsnätverken som ett historiskt fenomen och tillika också ett analytiskt verktyg som hjälper oss att bättre förstå vår samtid.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Macintyre, Ben, kirjoittaja ; Elometsä, Aura, kääntäjä ; Atena kustannus, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tositrilleri natsien legendaarisesta linnavankilasta ja sen vankien hengästyttävän uskaliaista paoista.

Natsi-Saksa vangitsi Colditzin linnaan liittoutuneiden upseereita, joiden pelättiin yrittävän pakoa. Pelko ei ollut turha: sadat pakoyritykset tekivät saksalaislinnasta kuuluisan.

Bestselleristi Ben Macintyre kertoo mukaansatempaavasti Colditzin vangeista ja vartijoista. Herrasmiesleiri poikkesi monista sodan kauhuista: siellä ei nähty summittaisia teloituksia, ja upseerivangeilla oli omia sotilaspalvelijoita. Muurien sisään syntyi omalaatuinen yhteisö, jossa toivoa ylläpitävään toverihenkeen yhdistyivät rasismi ja brittiläisen luokkayhteiskunnan nokkimisjärjestys.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Paluu Grishaversumiin 2

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa ilkein?

Mitä jos Lumikin paha äitipuoli myrkyttikin prinssin? Jännittävä, vaihtoehtoinen tulkinta tutusta tarinasta tempaa mukaansa.

Rakastetun kuningattaren kuolemasta asti Lumikin paha äitipuoli on hallinnut valtakuntaa kovin ottein ja Lumikki on parhaansa mukaan yrittänyt pysyä poissa tieltä. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun taikapeili vakuuttaa äitipuolelle, että Lumikista on päästävä eroon. Metsästäjä saa käskyn tappaa prinsessan, mutta hän päästää Lumikin pakoon.Lumikki löytää turvapaikan seitsemän kääpiön luota ja saa ystävälliseltä prinssiltä uutta tietoa vanhempiensa kohtalosta. Hän tajuaa olevansa valtakunnan asukkaiden ainoa toivo, mutta kuinka voi uhmata vihollista, joka näkee peilistään kaikkialle ja uhkaa kaikkea, mikä Lumikille on tärkeää?

Tallennettuna:
Hakutulos 14

Veistäjä Näytä tarkat tiedot

The death sculptor, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Robert Hunter 4
Hyytävässä trillerissä tappaja tekee kuolemasta taidetta.

Yksityishoitajan keikkatyötä tekevä opiskelija löytää järkytyksekseen potilaansa, syyttäjä Derek Nicholsonin, raa'asti murhattuna. Teko vaikuttaa järjettömältä, sillä terminaalivaiheen syöpää sairastanut mies olisi joka tapauksessa menehtynyt pian. Tappajan jälkeensä jättämä verinen näyttämö saa jopa LAPD:n erikoismurharyhmän kaiken nähneen Robert Hunterin tyrmistymään. Millainen viesti uhrin silvottuun, ikään kuin veistokseksi aseteltuun ruumiiseen kätkeytyy?

Juuri kun Hunter uskoo löytäneensä johtolangan, löytyy uusi ruumis - ja uusi veistos. Hunterin täytyy yhdistää tapaustutkinnan palaset ennen kuin murhaaja saa viimeisteltyä makaaberin mestariteoksensa.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koti pikkusaarella 3

Tallennettuna:
Hakutulos 16

Petollinen maa Näytä tarkat tiedot

The lie of the land, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vuonna 1816 vain 18-vuotias Mary Shelley kirjoittaa ikonisen tarinan Frankensteinin hirviöstä. Samana kesänä Mary ja hänen rakastajansa Percy Shelley vierailevat lordi Byronin ja John Polidorin luona Genevenjärvellä. Ystävät viettävät pitkiä iltoja nuotiolla, juovat oopiumilla maustettua viiniä ja lukevat toisilleen kummitusjuttuja. Eräänä iltana lordi Byron ehdottaa, että he kaikki kirjoittaisivat omat kauhutarinansa.

Mary matkustaa muistoissaan Skotlantiin, missä hän oli neljä vuotta aiemmin viettänyt kesän ja tavannut Isabella Baxterin. Kun Mary rakastuu Isabellaan, he sukeltavat arvoitukselliseen seikkailuun, jossa todellisuutta on vaikea erottaa kuvitelmasta. Tästä muistosta syntyy hänen tarinansa Frankensteinin hirviöstä.

Mary Shelley oli feministi ennen kuin sanaa oli keksitty, nuori äiti ja kiehtova kirjailija. Anne Eekhout herättää hänet henkiin tässä omaperäisessä romaanissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 18

Onnettoman lopun balladi Näytä tarkat tiedot

The ballad of never after, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Olipa kerran särkynyt sydän 2
Odotettu jatko-osa teokselle Olipa kerran särkynyt sydän.

Onnettoman lopun balladi jatkaa Caraval-kirjoistaan kuulun Stephanie Garberin uutta sarjaa, jossa Evangeline Fox uppoaa yhä syvemmälle Mahtavan Pohjolan maagisiin verkkoihin.

Herttaprinssi Jacksin petettyä Evangelinen hän vannoo, ettei luota Jacksiin enää koskaan. Evangeline tuntee nyt omat taikavoimansa ja haikailee takaisin sitä onnellista loppua, jonka Jacks häneltä riisti.

Tyttö joutuu kuitenkin jälleen liittoutumaan Herttaprinssin kanssa, kun uusi kauhea kirous lankeaa. Evangelinen on varottava muitakin kuin Jacksia, joka saattaa olla ainoa, johon hän voi luottaa...

”Vuoden paras kirja on mielestäni Stephanie Garberin Olipa kerran särkynyt sydän. (– –) Tarina piti otteessaan koko ajan, lukemista oli mahdotonta lopettaa!!” Maija Impola, anna.fi

Stephanie Garber on kalifornialainen nuortenkirjailija, jonka esikoisteos Caraval on käännetty yli 30 kielelle. Onnettoman lopun balladin edeltäjä Olipa kerran särkynyt sydän ampaisi heti ilmestyttyään New York Timesin bestsellerlistan kärkeen.

Tallennettuna:
Hakutulos 19

Ratsukot kilpasilla Näytä tarkat tiedot

Geschichten vom Reitturnier, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aada ja Aleksi 1
Kamreerin huvilan seitsemäs askelma on tarkoitettu ahmimisikäisille lukijoille, noin 9-12-vuotiaille. Kirja on hyväntuulinen lasten seikkailuromaani, jossa lapset kohtaavat yhdessä myös ihmisen elämänkaaren väistämättömät lopputapahtumat, vanhenemisen ja kuoleman surun.

Päähenkilöt Aada ja Aleksi ovat uteliaita 13-vuotiaita varhaisteinejä, jotka viettävät lomia vaarin kanssa tämän huvilalla. Ideana on eri sukupolvien kohtaaminen, luonnossa liikkuminen, tarinan ohessa paikallishistorian eläväksi tekeminen. Päähenkilöt ovat tunteneet toisensa pienestä pitäen, vaikka eivät ole lähisukulaisia. Vaari on turvallinen, noin 60-vuotias persoonallinen hahmo. Tapahtumapaikka on Lohjan maalaiskunnassa sijaitseva Paksalo Hiidenveden rannalla.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Kirja
Imhof, Agnes, kirjoittaja ; Fauster, Hanna, kääntäjä ; Bazar Kustannus, kustantaja ; Bazar, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Matemaatikko, joka katsoi maailmaa toisin kuin muut

Agnes Imhofin Nerokas kapinallinen on kiehtova historiallinen lukuromaani matemaatikon ja maailman ensimmäisen ohjelmoijan Ada Lovelacen elämästä

Vuoden 1833 Lontoossa kuusitoistavuotias Ada Lovelace, lordi Byronin tytär, on astumassa seurapiireihin skandaalinomaisen rakkaussuhteen jälkimainingeissa. Ada ei kuitenkaan aio tyytyä pelkkään hauskanpitoon, sillä hänen elämänvimmansa ja tiedonjanonsa ovat kyltymättömät.

Kun tieteestä palavasti kiinnostunut Ada saa kuulla Charles Babbagen rakentaneen ihmeellisen laskutoimituksia tekevän laitteen, vaatii hän päästä tutustumaan tämän luomukseen tarkemmin. Vanhoillinen Babbage ei kuitenkaan ole halukas päästämään nuorta tyttöä elämäntyönsä äärelle. Adan ja Babbagen keskinäinen kädenvääntö saa uuden käänteen, kun hurmaava lordi William King astuu Adan elämään.

William on Adan lailla lumoutunut tieteen saavutuksista, ja lordin suojeluksessa Ada aloittaa matkan, joka mullistaa käsityksemme tieteestä. Agnes Imhofin Nerokas kapinallinen on kiehtova historiallinen lukuromaani Ada Lovelacesta, joka traagisen lyhyen elämänsä aikana ehti luoda pohjan kaikelle sille, mikä johti tuntemamme tietokoneohjelmoinnin syntyyn.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Viereismaailmojen seikkailut 2

Tallennettuna:
Hakutulos 24

Miika ja koulun kummitus Näytä tarkat tiedot

Schleim-Alarm im Schulkeller, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Almus 2
”Voihan surminkaani!"

Almus-peikon vinhat seikkailut saavat jatkoa Alamaiden kaukaisessa valtiossa. Mikko Kalajoen tenhoavaan kerrontaan ovat mielivöityneet kaikenikäiset lukijat!

Eräänä tavallisena kesäpäivänä Inkeri ja herra Mattsson saavat perin salaperäisen viestin: heidän avitustaan kaivataan, sillä Almus on jälleen kerran kadonnut viuhtoretkilleen. Tällä välin peikkopoika on selvinnyt Vinhavuorilla kolmisiipisen tetsuaanin hyökkäyksestä, mutta eksynyt vahingossa naapurivaltio Kurinan puolelle. Miten käy, kun Almus joutuu ankaruudestaan tunnettujen kurinalaisten vangiksi vakoilusta epäiltynä?

Mikko Kalajoki on luonut omintakeisen peikkomaailman ja -kielen, jotka saavat lukijan mielikuvituksen laukkaamaan kuin kaviodontti. Sarjan ensimmäinen osa Tännetuloa terve valittiin sekä Arvid Lydecken että Runeberg junior -palkintoehdokkaaksi. Kirjaa kuvittavat Jani Ikosen taidokkaat ja hauskan kujeilevat viivapiirrokset.

Mikko Kalajoki (s. 1972) on julkaissut useita kiiteltyjä teoksia lasten- ja nuortenkirjoista rikosromaaneihin.

Jani Ikonen (s. 1978) tunnetaan modernista ja omintakeisesta kuvitustyylistään.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Huppu 1
Kuka mä oon, ja mikä musta voi tulla? Sarja yläkoululaisen elämästä alkaa.

13-vuotiaan Hupun elämä muuttuu seiskaluokalla. Legoleikit ovat jääneet, ja elo on yhtä säätöä. Hupun perhekin on täysi sketsi: veli ja isä elävät vain jääkiekolle ja äiti pastan keitolle.

Hupun suurin haave on päästä tanssimaan hitaita. Onnistuisiko se naapurin ihanan Colan tai lapsuudenystävä Milan kanssa? Ehkä, jos huomiota ei vie Hupun isoveli, jolla on kaikkea - sixpack ja viritetty mopo. Huppu sekoilee sanoissa ja kompuroi teoissaan. Miten hän osaisi valita oikeat sanat?

Tutustu myös Ihan hupusta -kirjaan, joka innostaa Hupun ja tuttujen vaikuttajien mukana kirjoittamaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lämminhenkinen joulukirja tontun ja ekaluokkalaisen hyvistä teoista

Joulumieli tulee lämminhenkisen joulukalenterikirjan avulla! 24 lukua sisältävä kirja tontun ja ekaluokkalaisen hyvistä teoista sopii yhteiseksi iltasaduksi ennen joulua.

Nuppu perheineen on muuttanut uudelle pikkupaikkakunnalle. Äiti ja isä ovat kiireisiä kaksosvauvojen hoitamisessa eikä aikaa jouluvalmisteluille meinaa jäädä. Yllättäen Nuppu tutustuu vanhaan pajatonttuun, jolla on paljon hommia ennen joulua. Nupun kotona pitää siivota, ja kylältä löytyy paljon muitakin apua tarvitsevia. Tonttu ja Nuppu ryhtyvät toimeen, jotta iloinen joulu saadaan varmasti kaikille.

Tontun apulainen on 24 lukua sisältävä joulukalenterikirja, josta voi lukea luvun päivässä joulua odottaessa.

Anna Krogerus (1974) on rakastettu ja palkittu näytelmäkirjailija. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kaksi lastenkirjaa, Muttinen ja äiti sekä Muttinen ja vaari. Krogerus on mestari kertomaan lempeitä, ihmisen tasoisia tarinoita.

Netta Lehtola (1996) on Helsingissä asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija sekä pelisuunnittelija. Hänet on tunnettu Kettujuttuja-sarjasta, jonka ensimmäinen osa oli ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 29

Merenneitotarinoita Näytä tarkat tiedot

Meermädchengeschichten, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 30
Hakutulos 31

Unelma puusta Näytä tarkat tiedot

Drømmen om et tre, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ilmastokvartetti 4

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tiina Poutasen toinen romaani Eläinpeli kertoo matkanteosta - sekä mielentilana että konkreettisesti. Tapahtumapaikkana on Skotlanti, jonka maisemissa romaanin päähenkilö, poika nimeltä Aleksis Runeberg, vaeltelee päätyen milloin meren rantaan, milloin taas markkinoille. Hän kohtaa vaeltelunsa aikana ihmisiä nuoresta tytöstä vanhainkotikarkulaiseen ja eläimiä siilistä lohikäärmeeseen.

Romaani tarkastelee identiteettiä ja sen säilymistä vieraassa ympäristössä. Teos hyödyntää sisäkkäiskertomuksia, myyttejä ja kansantarinoita sekä tieteellisen tekstin konventioita.

Tiina Poutanen (s. 1967) työskentelee kirjailijana ja kuvataiteilijana. Hän on julkaissut aiemmin kaksi kiitettyä runokokoelmaa sekä romaanin Pyörävaras, jonka itsenäinen jatko-osa nyt julkaistava romaani Eläinpeli on.

Tallennettuna:
Hakutulos 34

Mestarinuuskijan koulukeikka Näytä tarkat tiedot

Schnüffel-Einsatz auf dem Schulhof, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Komisario Tassu 3

Tallennettuna:
Hakutulos 35

Elmon uusi koulu Näytä tarkat tiedot

Der Neue in der Klasse, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Yoko 4

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Julia Schwarz 1
Kuolemansyyntutkija Julia Schwarz tuntee kuoleman. Oikeuslääketieteen instituutissa Julia tunnetaan kylmäverisyydestään, eikä mikään hätkäytä häntä. Ei ainakaan niin kauan kuin hän onnistuu pitämään oman synkän menneisyytensä salassa.

Rikoskomisario Florian Kessler kutsuu Julian rikospaikalle läheiselle suolle, missä nuori nainen on löydetty murhattuna. Tapaus vaikuttaa alkuun yksinkertaiselta - kunnes ruumis varastetaan matkalla oikeuslääketieteen laitokselle. Murhapaikan tarkempi tutkinta paljastaa toisenkin murhatun naisen ruumiin. Julia etsii epätoivoisesti yhteyttä kahden naisen välillä, mutta ainoa yhteinen tekijä vaikuttaa olevan outo tatuointi uhrien vatsassa. Sarjamurhaajan jäljittäminen on kilpajuoksua aikaa vastaan, eikä Julia aavista joutuneensa itsekin syvälle pahuuden pyörteisiin.

"Suon synkkyydessä" on synkkä ja tunnelmallinen rikosromaani, jonka on kirjoittanut yksi Saksan arvostetuimpia rikoskirjailijoita. Teos aloittaa oikeuslääkäri Julia Schwarzista kertovan sarjan.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Millennium 7
Kriitikoiden ylistämä Karin Smirnoff jatkaa Millennium-saagaa.

Maailmanlaajuisen kulttimaineen saavuttaneen sarjan 7. osa. Näyttämölle astuu Lisbeth Salanderin veljentytär Svala.

Median valokeilan ulkopuolella Norrbottenissa käydään taistelua luonnonvaroista. Villi pohjola houkuttelee varjoihinsa monia, eivätkä rikkaat suuryritykset ja rikollisjengit kaihda keinoja saadakseen haluamansa. Pohjoiseen suuntaa myös Lisbeth Salander. Hän on matkalla tapaamaan veljentytärtään Svalaa, 13-vuotiasta numero- ja koodineroa, joka muistuttaa monella tapaa tätiään. Pikkukaupungissa Lisbeth kohtaa kaikeksi yllätyksekseen vanhan ystävänsä Mikael Blomkvistin, ja yhdessä he päätyvät jälleen kerran myrskyn silmään.

Jana Kippo -menestystrilogiastaan tunnettu Karin Smirnoff on ruotsalainen kirjailija ja puutavarayrittäjä. Hän jatkaa Stieg Larssonin luomaa Millennium-sarjaa ja siirtää tapahtumat Pohjois-Ruotsiin, johon useat hänen teoksensa sijoittuvat ja jossa hän itsekin asuu. Millennium-sarjan kolme edellistä osaa kirjoitti David Lagercrantz. Sarjan alkuperäisen trilogian muodostavat Larssonin teokset Miehet jotka vihaavat naisia, Tyttö joka leikki tulella ja Pilvilinna joka romahti.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Kirja
Snow, Cristal, kirjoittaja, alkuperäisidean luoja ; Vuorento, Kati, kuvittaja ; Siewert, Niina, alkuperäisidean luoja ; Tammi (yhtiö), kustantaja ; Tammi, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Penni Pähkinäsydän 4
Sydän on viisas, kun se on tulvillaan tarinoita!

Ennen kuin siipensä menettäneen Pennin seikkailu jatkuu, hän saa käsiinsä äitinsä kirjoittaman salaperäisen muistikirjan. Se tempaa hänet lapsuutensa tapahtumiin, jotka tuovat lohtua, jännitystä ja iloa yksinäiseen talveen.

Penni Pähkinäsydän rakastaa kirjoja, ja jokainen lukematon tarina kutkuttaa hänen vilkasta mielikuvitustaan. Kaikkein eniten maailmassa häntä kiehtoo Annelie Elemiina Äkkivuoren teos ?Tarinoita Tuulenpesän metsästä?, jota on pidetty visusti hänen ulottumattomissaan.

Kun äiti lähtee matkoille, Penni ei voi vastustaa kiusausta vaan avaa natisevat kannet ja alkaa ahmia elämänsä kauneimpia ja kauheimpia muistoja. Niihin liittyvät niin Pennin lapsuuden rakkaat viholliset Yrmylä ja Kotkale kuin viisas lelutoukka Rousku ja surullisen haalistunut peilipeikko, joka vain kaipasi piristystä. Kirjan sivuille on kerätty muistoja myös Pennin parhaista ystävistä. Mitä tapahtui, kun rouva Kuutamon leninki alkoi kummitella Viliinalle, ja miten kummassa Liana sai ympäripuhuttua äitinsä hankkimaan heille peräti kahdeksan nukkalukkia?

Jokainen tarina avartaa uteliaan keijun sydäntä ja valmistaa häntä tuleviin koitoksiin, juuri niin kuin äiti on toivonutkin...

"Penni Pähkinäsydän luki tietokirjojen lisäksi romaaneja, novelleja ja piirroskuvallisia tarinoita. Hän osasi ulkoa kaikki lukemansa runot ja esitti niitä vanhemmilleen ennen nukkumaanmenoa. Hän lauloi oppimiaan lauluja sukujuhlissa, vaikka hänen äänensä oli raastavan rupinen ja epävireinen. Penni oli myös itse hyvä tarinankertoja, sillä hän jätti kaikki tylsät, haukotusten täyttämät kohdat kokonaan pois. Eniten Penni kuitenkin rakasti kuulla vanhempiensa ja heidän ystäviensä edesottamuksista, ja kiinnostavin kirja koko maailmassa oli Annelien pöytälaatikossa..."

Viihteen monitoimi-ihme Cristal Snow (s. 1975) tunnetaan muusikkona, ohjaajana, näyttelijänä, juontajana ja nyt myös lastenkirjailijana. Monipuolisesti lahjakas Snow on opiskellut kirjoittamista New Yorkissa ja tehnyt aikaisemmin mm. lasten näytelmiä. Kirjan kirjoittaminen on ollut hänen pitkäaikainen haaveensa, ja idea Penni Pähkinäsydämeen ja keijujen maailmaan syttyi jo viisitoista vuotta sitten.

Kuvittaja Kati Vuorento (s. 1973) asuu ja työskentelee Espoossa ja syttyy luonnosta ja kauneudesta. Hänet tunnetaan ilmeikkäistä hahmokuvituksistaan, jotka ilahduttavat herkällä tyylillään monen ikäisiä lukijoita.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tulisiivet 7
Kouluikäisten lohikäärmesaaga saa lisää kierroksia.

Viisi uutta lohikäärmeenpoikasta on valmiina toteuttamaan kohtaloaan. Jääsiipi Talvi ystävineen jahtaa Jadevuoren Akatemiasta paennutta siskoaan Jääpuikkoa. Vaarallisella matkallaan lohikäärmeenpoikaset joutuvat kauhean kuningatar Helakan kynsiin. Mutta edes Helakka ei vedä vertoja Talven pahimmalle painajaiselle - omalle perheelle.

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mistä tietää kuka on ja mitä rakastaa? Mustalla huumorilla maustettu romaani nuoresta väliinputoajasta.

Heti kun terapia loppuu, Tuulikilla alkaa mennä huonosti. Arki tuntuu ylivoimaiselta, ja masennus väijyy. Mihin katosivat terapeutin hyvät neuvot? Ahdistukseen Tuulikki on kokeillut partateriä, saksia, keittiöveistä. Kiskonut lääkkeitä, ollut vatsahuuhtelussa ja sairauslomalla.

Työkokeilu kahvilassa ei luonnistu, ja kuntouttava työ kukkakaupassakin takkuaa. Entä jos elämään olisi kuulunut isä. Olisiko Tuulikki silloin erilainen? Olisiko hän opiskelija, vakaa ja onnellinen?

Kun alakerran eläkeläismies pyytää Tuulikkia kissanhoitajaksi, jokin muuttuu. Naapuri osaa kuunnella.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaaoksen kesytystä ja sydämen syväpuhdistusta

Hanna Vellingin hyväntuulisessa Siivousta ja sydämen asioita -romaanissa kolmikymppinen nainen perustaa kotisiivousyrityksen, jonka myötä hänen oman elämänsä järjestys menee aivan uusiksi

Suvi Sademaa rakastaa kahta asiaa: siivoamista ja onnellisia elämäntarinoita. Suututettuaan työpaikkansa siivoojan hän päättää iskeä kaksi kärpästä, ilon ja hyödyn, yhdellä pölyrätin huiskauksella ja pestautuu illoiksi siivoustöihin.

Tyhjiä toimistoja mopatessa pöydille jätetyistä tavaroista kehräytyy Suvin mielessä monta onnellista elämäntarinaa. Kun Suvi lopulta päätyy perustamaan oman yrityksen ja siistimään ja järjestämään myös koteja, hän tulee sukeltaneeksi päistikkaa asiakkaidensa oikeisiin elämäntarinoihin, heidän mutkikkaaseen arkeensa. Mutta mahtuuko Suvin oma tarina sydämen asioineen näihin koteihin?
Edes siihen yhteen, jossa on yleensä paikalla vain janoinen rahapuu?

Hanna Velling tunnetaan lämminhenkisistä romaaneistaan, joissa hän kuvaa ihmissuhteita raikkaasti ja oivaltavasti. Tällä kertaa tarinassa on mukana aimo annos hyvää mieltä ja tolkun järjestystä, joka toisinaan kääntyy suloisesti solmuun.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

”Meissä kaikissa on uskallusta.”

Aurora on hyvin arka pieni piiskuhäntä, mutta joskus pelokkainkin otus voi löytää rohkeuden itsestään. Taru Viinikaisen lastenromaani hurmaa lämpimällä filosofiallaan.

Aurora ja isoäiti ovat piiskuhäntiä, jotka asuvat saappaassa. Aurora tykkää siivota ja laskea nappipurkkinsa nappeja, mutta pelottavista asioista hän ei pidä. Ja hän pelkää kaikkea. Siispä isoäidin ehdottaessa retkeä Pahankosken rantaan Aurora tietää heti, miten se päättyisi – he eksyisivät, ja ainakin kuolisivat nälkään tai mikä pahinta: hukkuisivat koskeen kuten Auroran äiti ja isä. Mutta vaarallisen kosken vastarannalla voi myös odottaa elämää suurempi yllätys ja toisinaan pehmeys on kaikkein suurinta rohkeutta.

Taru Viinikainen (s. 1983) on kirjailija ja äidinkielenopettaja, joka tunnetaan aurinkoisista Tiltu ja Lettu -lastenromaaneistaan sekä Lukupalat-sarjan pupuaiheisista Neppari-kirjoista.

Silja-Maria Wihersaari (s. 1988) on lastenkirjakuvittaja ja kuosisuunnittelija. Wihersaari on kuvittanut mm. Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen metsä -runokirjan.

Tallennettuna:
Hakutulos 45

Huomenna, huomenna ja huomenna Näytä tarkat tiedot

Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Intohimoisen vastaanoton saanut ilmiöromaani täynnä ysärinostalgiaa. Lapsuudenystävät Sam ja Sadie kohtaavat uudelleen opiskelijoina 1990-luvun alussa, ja heidän kehittämästään pelistä tulee megahitti. He ovat loistavia ja lahjakkaita, mutta mikään ei suojele heitä kyltymättömältä kunnianhimolta ja katkerilta pettymyksiltä.

Teos nousi niin myyntilistojen kuin vuoden 2022 parhaat kirjat -listausten kärkeen Yhdysvalloissa, ja sen elokuvaoikeudet myytiin 25 tuotantoyhtiön huutokaupassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Hakutulos 47

Onko luudalla tilaa? Näytä tarkat tiedot

Room on the broom : a push, pull and slide book, suomi
Kirja
Donaldson, Julia, kirjoittaja ; Scheffler, Axel, taiteilija, kuvittaja ; Rintamäki, Raija, kääntäjä ; Kustannus-Mäkelä, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 48
Hakutulos 49

Vanha tammi ja syntymäpäiväkutsut Näytä tarkat tiedot

Grand old oak and the birthday ball, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kevät puhkeaa kukkaan, kun Ruskean karhun metsässä aletaan ikivanhan tammen syntymäpäivien suunnittelu. Tammi täyttää peräti 500 vuotta! Halki vuodenaikojen valmistellaan suuria juhlia: kun joku täyttää 500 vuotta, ei sellaisia juhlallisuuksia ihan hetkessä järjestetä. Kirjassa käydään läpi niin vuodenaikojen vaihtelu kuin juhlien järjestämisen vaiheet. Tarina kulkee runomuodossa, ja joka aukeamalla on tehtäviä:
kuvasta pitää etsiä yksityiskohtia. Tämä kirja vie pikku ihmisen mielikuvituksen lumoavaan maailmaan ja samalla harjoittaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.

Tallennettuna:
Hakutulos 50

Touhulan jouluaaton aatto Näytä tarkat tiedot

The night before the night before Christmas, suomi (Heilala)
Kirja
Scarry, Richard, kirjoittaja, taiteilija ; Heilala, Katariina, kääntäjä ; Tammi (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Voiko herra Karjula pelastaa Touhulan joulun?

Richard Scarryn lennokkaassa joulutarinassa kiidetään ilmojen halki poroilla ja kurkkukiiturilla - ja ollaan oikeissa paikoissa aivan väärään aikaan!

Irronnut kalenterisivu saa aikaan väärinkäsityksen Korvatunturilla, ja Joulupukki lähtee matkaan liian aikaisin, keskeneräiset lahjat mukanaan! Kaiken kukkuraksi hän jää jumiin savupiippuun, joka onkin siivouskomero... Mikä nyt neuvoksi? Avuliaan herra Karjulan on astuttava Joulupukin suuriin saappaisiin. Mutta onko hänestä jouluaaton pelastajaksi, hän kun on myös tavattoman kömpelö ja huono-onninen? Hyvän mielen jouluseikkailu huokuu Richard Scarryn Touhulan tuttua, hyväntahtoista iloa!

Richard McClure Scarry (5.6.1919 Boston, Yhdysvallat - 30.4.1994 Gstaad, Sveitsi) on yksi kautta aikojen rakastetuimmista lastenkirjailijoista ja kuvittajista. Scarry teki urallaan yli 300 teosta, joista useimmat ja tunnetuimmat kertovat Touhulan ja Puuhalan kaupungeista ja niiden eläinhahmoisista asukkaista. Scarryn kuvakirjat ovat hurmanneet ja hauskuttaneet lukijoita jo vuosikymmenten ajan, eikä suosiolle ole hiipumista näköpiirissä. Monet maailmanlaajuisesti arvostetuista klassikkokirjoista ovat myös suomalaisten lasten kestosuosikkeja. Scarryn kirjoissa seikkailee valtaisa joukko lystikkäitä hahmoja, joista jokainen löytää omat suosikkinsa - suosituimpia ovat Mato Matala ja Kissalan Hessu. Näin kertoo isänsä elämäntyöstä Richard Scarryn poika Richard "Huck" Scarry II kokoomateoksessa Richard Scarryn touhukkaat tarinat: Ehkä kaikkein ainutlaatuisinta hänen kirjoissaan on se, että ne ovat ajattomia ja rajattomia. Lapset kaikkialla maailmassa rakastavat hänen hassuja eläinhahmojaan, ja hänen kolme-, neljä- tai jopa viisikymmentä vuotta sitten tekemiään kirjoja julkaistaan vielä tänäkin päivänä. Monet vanhemmat lukevat lapsilleen samoja kirjoja, joita heidän vanhempansa lukivat heille, kun he itse olivat lapsia. Parempaa todistetta luovan työn laadusta ei varmaankaan voi olla. Isällä oli tapana sanoa, että kaikkein parhaan kiitoksensa hän sai silloin, kun löysi jostakin kirjastaan kappaleen, joka pysyi koossa melkeinpä pelkän teipin avulla: selkämys oli rikki, sivut repeilleet ja kannet koirankorvilla. Kaikki ne olivat paljonpuhuvia merkkejä siitä, että kirjaa oli rakastettu ja luettu aina vain uudelleen. (Suomentanut Annika Eräpuro.)

Tallennettuna: