Haku

Uutuudet, vko 42/2023

Uutuudet ajalta: 16.10.2023 - 22.10.2023

Muokattu: 7.12.2023
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tornihuoneen salaseura 1
Kansalaisuustaitoja käsittelevä tietokirjasarja alkaa - 1. osassa taklataan talous!

Rahaan liittyy paljon unelmia, pettymyksiä ja muita tunteita. Miten teidän perheessä puhutaan talousasioista lasten kanssa? Mitä ovat
palkka, verot, korko ja laina? Miten eri digipalveluihin hurahtaakin äkkiä iso summa, ja mihin kaikkeen perheen rahat menevät? Kuinka koko talous
oikeastaan toimii?

Haku on mokannut. Antaako äiti ikinä anteeksi, ja miten he selviytyvät tästä?
K-pop-tähteydestä haaveileva koululainen on ostanut äidin nimissä uuden puhelimen voidakseen videoida tanssimuuvejaan someen. Sitä hän ei tiennyt, että yksinhuoltajaperheen talous on muutenkin kuilun partaalla. Onneksi Hakun ystävät Lumi, Koko ja Miki rientävät apuun. Tornihuoneen salaseuran on aika ratkaista ensimmäinen tehtävänsä!

Lastenromaanin muotoon kirjoitetussa tietokirjassa seikkaillaan vanhan kerrostalon ullakkotornihuoneesta mm. Rahamuseoon ja talousneuvojan pakeille ja opitaan
monenlaisia asioita rahasta. Teos auttaa keskustelemaan talousasioista lasten kanssa.

Palkittu lasten ja aikuisten tietokirjailija ja Helsingin Sanomien taloustoimittaja Elina Lappalainen on kirjoittanut aiemmin kolme tietokirjaa lapsille: Nakki lautasella (kuvittanut Christel Rönns, 2015), Nyt pelittää (kuv. Jussi Kaakinen, 2017) ja Ihmeellinen Minna (kuv. Ilona Partanen, 2019).

Helsinkiläinen Mitja Mikael Malin on Lahden muotoiluinstituutista valmistunut graafinen suunnittelija, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, jolta on julkaistu sarjakuva-albumi Kivet, kannot, tähdet, kuuta (Arktinen banaani, 2021). Hän on toiminut pelitaiteilijana useissa pelifirmoissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Lajunen, Lauri H. J., kirjoittaja, valokuvaaja ; Vahtola, Jouko, kirjoittaja ; Lajunen, Marja, kirjoittaja ; Reuna Oy, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mistä tulemme, keitä olemme ja mitä voimme oppia menneisyydestämme?

August-palkittu tietokirjailija Karin Bojs herättää esihistoriamme eloon mestarillisesti. Uudet tutkimusmetodit ovat paljastaneet paljon sellaista, mikä saa meidät kyseenalaistamaan aiemmat käsitykset kaukaisten esiäitiemme elämästä ja roolista eurooppalaisten yhteiskuntien muodostumisessa.

Uusimpaan DNA-tutkimukseen nojaten Karin Bojs etsii vastauksia kysymyksiin, jotka ovat nykyaikana relevantimpia ja kiinnostavampia kuin koskaan: Olivatko miehet ja naiset tasa-arvoisempia esihistoriallisessa Euroopassa kuin nykyisin? Mikä oli naisten rooli kansojen muuttoliikkeissä ja kulttuurien sekä yhteiskuntien muodostumisessa? Mitä todisteita on siitä, että patriarkaatti ei ole ihmiskunnan alkuperäinen ? saati luonnon sanelema ? asiaintila? Ja milloin siitä tuli vallitseva yhteiskuntajärjestelmä?

Omaan vangitsevaan tyyliinsä Karin Bojs yhdistää vankan tutkimustiedon viihdyttäviin tapahtumakuvauksiin vieden lukijan huikealle matkalle esiäitiemme historiaan ja eurooppalaisen ihmisen kehitysvaiheisiin.

"Kiehtova lukuelämys täynnä oivalluksen hetkiä." - Dagens Nyheter

Karin Bojs on yksi Ruotsin tunnetuimpia ja tunnustetuimpia tiedetoimittajia ja tietokirjailijoita. Hän työskenteli vuosia Dagens Nyheter -sanomalehden tiedetoimituksen toimituspäällikkönä. Karin Bojs on Tukholman yliopiston kunniatohtori, ja hän on saanut kirjoituksistaan lukuisia palkintoja. Karin Bojsin edellinen teos Homo europaeus ? Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia sai Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuden alan tunnustuksen, August-palkinnon, vuoden 2015 parhaana tietokirjana. Siitä tuli myös kansainvälinen menestys ja se käännettiin 16 kielelle.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Piilonen, Teijo, kirjoittaja ; Docendo (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Wilma Murto nosti seiväshypyn jälleen Suomen seuratuimpien lajien joukkoon ikimuistoisella Euroopan mestaruudellaan vuonna 2022.

Hän katkaisi suomalaishyppääjien 44 vuoden mitalittoman korpivaelluksen. Murron menestys sai jatkoa vuonna 2023 MM-kisojen pronssilla ja EM-hallikisojen kultamitalilla.

Vuosina 1948-1978 Suomi sai seiväshypystä enemmän arvokisamitaleja kuin keihäänheitosta tai mistään muustakaan yleisurheilulajista. Jakso alkoi Erkki Katajan olympiahopealla Lontoossa 1948 ja päättyi Antti Kalliomäen ja Rauli Pudaksen EM-mitaleihin Prahassa 1978. Eeles Landström ja Pentti Nikula olivat 1950- ja 1960-luvuilla koko Suomen yleisurheilun kuumimpia nimiä.

Suomalaisen seiväshypyn historia on täynnä menestystä, värikkäitä persoonia ja kiinnostavia tarinoita. Ne on kerätty tähän kirjaan, jota varten on haastateltu yli viittäkymmentä urheilijaa, valmentajaa ja muuta laji-ihmistä.

Tarjolla on uutta tietoa muun muassa 60 vuoden takaisesta Pajulahden hallikisasta, jossa Pentti Nikula hyppäsi ensimmäisenä maailmassa yli viisi metriä. Epäilyt mittausvirheestä johtivat ?seiväsjupakaksi? kutsuttuun tapahtumasarjaan, jonka jälkipyykki jäi aikoinaan tyystin pesemättä.

Teijo Piilonen (s. 1963) on pitkän linjan urheilutoimittaja, joka on päättänyt itsekin yrittää opetella hyppäämään lasikuituseipäällä.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Ekholm, Kai, kirjoittaja ; Docendo (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hyppäsi kuin jumala ja ryyppäsi kuin paholainen eikä koskaan kasvanut aikuisten maailmaan.

Arkailematon henkilökuva Matti Nykäsestä ja hänen merkityksestään suomalaisille.

"Matin elämässä oli paljon armottomuutta ja vähän armoa. Häneltä saatiin paljon mutta haluttiin vielä enemmän. Siinä menestyksen ja vaatimusten maailmassa mikään ei riittänyt. Harva kysyi, kuinka voisi auttaa."

Matti Nykänen oli lumottu prinssi, joka pysäytti ajan ja painovoiman. Hän nousi työläiskodista kovalla harjoittelulla kaikkien aikojen mäkikotkaksi. Häneltä saatiin paljon mutta haluttiin vielä enemmän. Lopulta media jauhoi hänet palasiksi, jotka yhä etsivät toisiaan. Kun Matti lähti viimeiselle matkalleen, ihmiset laskivat karvalakkinsa ja kerääntyivät tienvarsille. Kansakuntaan jäi Matti Nykäsen arpi.

Pilviin kahlittu poika tarjoaa uusia tapoja ymmärtää Mattia, sankaruutta, julkkiskulttuuria ja suomalaisuutta. Samalla se haastaa lukijan pohtimaan omaa suhdettaan näihin aiheisiin.

Kai Ekholm on arvostettu tietokirjailija, jolta on julkaistu yli 30 teosta. Hän on saanut muun muassa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, vuoden tiedekirjapalkinnon ja Suomen PENin sananvapauspalkinnon.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miten kiinnostua kirjoista ja kirjoittamisesta? Inspiroiva kirja yhdistelee vaikuttajien haastatteluja, kirjoitusharjoituksia ja yläkoululaisen elämää.

Sanojen saaminen paperille voi olla tuskan takana. Teini-ikäinen Huppu ei koskaan kirjoita tai lue mitään. Ihastukset, ongelmat ja elämän muu säätö kuitenkin saavat hänet hapuilemaan sanoja.

Hupun elämän sattumuksista voi löytää vinkkejä kirjoittamisen harjoitteluun. Niitä täydentävät Mikael Gabriel, Herbalisti, Sita Salminen ja muut vaikuttajat, jotka kertovat Laura Frimanin podcast-haastatteluissa suhteestaan lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Haastattelut voi kuunnella Otso-sovelluksella tai äänikirjana. Lue myös Huppu seiskalla -romaani.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Kirja
Rowling, J. K., kirjoittaja ; Goes, Peter, taiteilija, kuvittaja ; Lockhart, Louise, taiteilija, kuvittaja ; Mai, Weitong, taiteilija, kuvittaja ; Muza, Olia, taiteilija, kuvittaja ; Phuc, Pham Quang, taiteilija, kuvittaja ; Pinfold, Levi, taiteilija, kuvittaja ; Tomić, Tomislav, taiteilija, kuvittaja ; Kapari-Jatta, Jaana, kääntäjä ; Tammi (yhtiö), kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirja, jota Harry Potter -fanit ovat odottaneet!

Lähde ainutlaatuiselle matkalle velhomaailmaan!

Tutki taikapaikkoja, opiskele sauvatietoa, tapaa ihmeotuksia ja kerää tietoa noidista ja velhoista, jotka elävät. Tutustu loitsuihin, taikaministeriöön, lemmikkeihin ja Apoteekin aarteisiin. Montako portaikkoa Tylypahkassa on? Mistä voi ostaa kääpiöpalluran? Kenen suojelius on joutsen? Tästä kirjasta löydät kaiken lajitteluhatusta pöllömaailmaan! Kirjalla on monta eri kuvittajaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Yksikin johtaja voi muuttaa historian kulkua - hyvässä ja pahassa.

Arvostettu englantilainen historioitsija pohtii, miten johtajan poikkeuksellinen luonne yhdistyneenä tietynlaiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen on tuottanut tuhoisia itsevaltiaita ? ja toisaalta demokratiaa rakentaneita johtajia.

Teos rakentaa muotokuvaa johtajista, jotka ovat muovanneet maanosamme historiaa. Mikä näissä vahvoissa johtajissa ja heidän aikakaudessaan mahdollisti heidän toimintansa? Ja mihin tuo aikakausi päättyi?

Kershaw kertoo johtajien työskentelytavasta ja suhteesta heitä tukeviin hallitseviin rakenteisiin. Hän tuo esiin myös virheitä, joihin johtajat sortuivat valtansa loppuaikoina. Tavallisimpana niistä on ylimielisyys, joka ilmeneeerityisesti liian kauan vallassa olleissa diktaattoreissa.

Teoksessa tarkastelun alle joutuvat Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Tito, Franco, Churchill, de Gaulle, Adenauer, Gorbat?ov, Thatcher ja Kohl.

Palkittu historioitsija Sir Ian Kershaw (s. 1943) tunnetaan erityisesti Natsi-Saksan asiantuntijana ja Hitler-tutkijana. Hän on toiminut nykyhistorian professorina ja BBC:n historiallisten tv-dokumenttien neuvonantajana. Kershaw on on British Academyn ja Royal Historical Societyn jäsen.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Kirja
Amores, Eva, kirjoittaja ; Cosgrove, Matt, kirjoittaja, taiteilija ; Alanen, Anssi, kääntäjä ; Otava, kustannusosakeyhtiö, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Karsein viikko ikinä 2
Hillitön alakoululaisten sarja jatkuu uusin toilailuin.

Justin Chase on hädin tuskin selviytynyt maanantaista, kun tiistai jo koittaa armoa antamatta. Hänen kissansa on edelleen kadoksissa ja isä (jos mahdollista) entistä nolompi. Kaiken kukkuraksi hänestä on tullut sometähti pahimmalla mahdollisella tavalla.

Koulussa järjestettävä luonnontieteiden teemapäivä, joka sattuu yksiin koulukuvauspäivän kanssa, ei voi mitenkään sujua ilman hiuksia nostattavaa ja nauruhermoja kutkuttavaa eeppistä katastrofia.

Kirja on toinen osa vauhdikkaasti kirjoitetussa ja runsaasti kuvitetussa sarjassa, jossa viikon jokainen päivä on niin karsea, että se ansaitsee oman kirjansa.

Tallennettuna:
Hakutulos 18

Talvipuutarha Näytä tarkat tiedot

Meet me under the mistletoe, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä käy, kun entiset viholliset kohtaavat mistelinoksan alla? Jouluviihteen kuningattaren romaani hurmaa.

Nory on vallan tyytyväinen elämäänsä pyörittäessään antikvariaattiaan Lontoossa. Kun hän saa joulun alla kutsun entisen luokkatoverinsa häihin vanhaan linnaan, hän valmistautuu kohtaamaan menneet ristiriidat.

Jälleennäkeminen nostaa pintaan hyviä muistoja mutta myös vanhoja kouluaikaisia kahnauksia. Linnan pääpuutarhurina toimii Noryn yllätykseksi kouluajoilta tuttu Isaac. Kun Nory kohtaa vihamiehenään ennen pitämänsä puutarhurin jouluruusujen keskellä, heidän välistään kemiaa on vaikea kiistää.

Mitä kaikkea ehtiikään tapahtua viikon aikana lumen peittämässä puutarhassa?

”Säihkyvä ja romanttinen” - My Weekly

Tallennettuna:
Hakutulos 19

Joulun pikajunan arvoitus Näytä tarkat tiedot

Murder on the Christmas express, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kutkuttava, jouluinen murhamysteeri tekee kunniaa Agatha Christielle ja pureutuu tämän päivän polttaviin puheenaiheisiin.

Kahdeksantoista matkustajaa. Seitsemän pysäkkiä. Yksi tappaja. Onnistutko ratkaisemaan tapauksen?

Varhain jouluaattona yöjuna Lontoosta Skotlannin ylämaalle suistuu raiteiltaan, niin kuin matkustajien joulusuunnitelmatkin. Juna on nyt jumissa lumipyryssä keskellä ei mitään, ja sen vaunuissa vaanii uhreja yksi kerrallaan valikoiva tappaja. Tässä yöjunassa nukkuvat eivät ehkä enää koskaan herää...

Matkustajien joukossa on kuitenkin myös Lontoon poliisista hiljattain eläköitynyt Roz Parker, jota odottavat nyt uudet haasteet: entisestä rikostutkijasta on tulossa isoäiti. Onnistuuko hän ratkaisemaan tapauksen, ennen kuin murhaaja iskee jälleen?

Tallennettuna:
Hakutulos 20

Maailman viimeiset tyypit. 8, Kielletty linnake Näytä tarkat tiedot

The last kids on Earth and the forbidden fortress, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailman viimeiset tyypit 10
Megasuosittu sarja täynnä zombeja, toimintaa ja huumoria jatkuu!

Jengi saadaan kokoon Quintin ja Dirkin oltua omalla väliseikkailullaan. Mutta edessä on uusi maailmanlopun koitos, sillä kammottava Thrull punoo edelleen pahantahtoista juonta. Kamut joutuvat laatimaan suunnitelman soluttautuakseen salaperäiseen linnakkeeseen. Luvassa on taattua vauhtia ja kohellusta tyyppien tyyliin!

Mätöntäyteinen suosikkisarja on pullollaan maailmanlopun zombeja, monstereita ja kaverijengin riemukasta huumorin kuorruttamaa kohellusta. Runsaalla kuvituksella höystetty vauhdikas seikkailu on edennyt kahdeksanteen osaan.

Max Brallier on yhdysvaltalainen kirjailija ja Douglas Holgate australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat luoneet yllättävän, karmivan ja hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 21

Hölmö rakkaus Näytä tarkat tiedot

You made a fool of death with your beauty, suomi
Kirja
Emezi, Akwaeke, kirjoittaja ; Kattelus, Kaisa, kääntäjä ; Kosmos (kustantamo), kustantaja ; Kosmos, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Akwaeke Emezin raikas ja viettelevä uutuus uudistaa rakkausromaanin perinnettä

Feyi Adekola haluaa tuntea olevansa jälleen elossa. On kulunut viisi vuotta siitä, kun hän menetti elämänsä rakkauden onnettomuudessa, ja nyt hän on vihdoin päässyt takaisin jaloilleen. Siitä huolimatta Feyi ei tunne olevansa vielä valmis vakavaan suhteeseen, mutta kuuma kohtaaminen juhlissa sysää hänen kesäsuunnitelmansa uudelle kurssille.

Feyi matkustaa trooppiselle saarelle unelmien kumppanin kanssa ? mutta kaatuuko orastava suhde vaaralliseen jännitykseen, jota Feyi tuntee joka kerta hänen silmiensä osuessa talon toiseen asukkaaseen? Kuinka pitkälle Feyi on valmis menemään saadakseen toisen mahdollisuuden rakkauteen?

Akwaeke Emezin eläväinen ja intohimoa tihkuva teksti vie lukijan syvälle mahdollisuuksien ja paranemisen maailmaan, joka vaatii rohkeutta valita rakkaus ennen kaikkea muuta.

Akwaeke Emezi (s. 1987) on nigerialaistaustainen kirjailija ja videotaiteilija, joka asuu nykyään Yhdysvalloissa. Emezi on ehtinyt menestyksekkään kirjailijanuransa aikana kahmia tunnustuksia, palkintoja ja ehdokkuuksia. Häneltä on aiemmin julkaistu suomeksi romaanit Vivek Ojin kuolema ja Makeaa vettä sekä muistelmateos Rakas Senthuran.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hannu Savolainen 5
Syväluotaava jännitysromaani hätkähdyttävistä ihmiskohtaloista ja sympaattisen rikoskomisario Savolaisen oman elämän karikoista. Pohjoismaista dekkarigenreä kunnioittava tarina pitää lukijan otteessaan viimeiseen juonenkäänteeseen asti.

Huomattavan varakas kolmen aikuisen lapsen äiti Kirsi Väisänen löytyy kuolleena kerrostalon porraskäytävästä. Hyvin pian käy selväksi, että moni kantoi naiselle kaunaa eikä kuolema ollut luonnollinen. Rikoskomisario Hannu Savolainen tiimeineen puurtaa tapauksen kimpussa mutta törmää kerta toisensa jälkeen umpikujaan.

Samaan aikaan Savolainen alkaa ihmetellä työparinsa, rikosylikonstaapeli Siru Hakalan käytöstä ja epäilee, ettei kaikki ole Hakalan elämässä kunnossa. Tilannetta ei helpota edellisen tutkinnan yhteydessä tutuksi tullut omapäinen nuori nainen Milla Luther, joka edelleen on piikki Savolaisen lihassa. Luther puolustaa tutkintaan liittyvää ystävätärtään ärhäkästi, mutta lopulta juuri hänen kauttaan Savolainen saa arvokkaan vinkin mahdollisesta tekijästä ja syistä, jotka Väisäsen surmaamiseen johtivat.

Yksityiselämässään Savolainen päätyy esimiehensä toiveesta majoittamaan kotiinsa pessimistisen yllätysvieraan ja alkaa samalla miettiä koko elämänsä tarkoitusta, ihmisen perimmäistä yksinäisyyttä ja työnsä tärkeyttä.

Älä unohda, Maret jatkaa rikoskomisario Savolaisen tutkimuksista ja elämästä kertovaa jännitysromaanisarjaa. Sarjan aiemmat teokset ovat Kaivo (2017), Yöhön kadonnut (2018), Ristiinan enkeli (2020) sekä Kissa joka kehräsi kuolemaa (2022, yhteistyössä Kari Pusan kanssa).

Annika Eronen (s. 1977) on filosofian maisteri, joka asuu Lempäälässä.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Hakutulos 24
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

New York Times -bestselleristin raadollinen jännäri kadonneen tytön etsinnästä.

Claudia ja Monday ovat aina olleet erottamattomat, pikemminkin siskokset kuin ystävät. Kun Monday ei palaa loman jälkeen kouluun, Claudia tietää jonkin olevan vialla. Kukaan muu ei kuitenkaan huomaa Mondayn kadonneen.

Claudia tarvitsee ystäväänsä enemmän kuin koskaan, mutta Mondayn äiti ei anna suoria vastauksia ja tämän siskosta on vielä vähemmän apua. Kun Claudia tutkii ystävänsä katoamista, käy ilmi, ettei kukaan muista, milloin oli viimeksi nähnyt Mondayn. Kuinka teinityttö voi vain kadota kenenkään huomaamatta?

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nummelan ponitalli 97
Nummelan ponitallilaiset lähtevät kesäleirille Pähkinäsaareen Harjulan tilalle, jonka naapurissa Hannun isovanhemmat pitävät saaren ainoaa huoltoasemaa. Kaikki haaveilevat leirikilpailun voitosta ja pääpalkintona olevasta kultakengästä. Hannu ja Kari hoitavat bensa-asemaa sillä aikaa, kun ukki on mantereella asioilla. Jännitys tiivistyy, kun läheinen jalokiviliike ryöstetään ja varkaat tankkaavat autonsa bensa-asemalla pudottaen samalla yhden varastetuista koruista...

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Anders Knutas 17
Gotlannin murhakuningattaren koukuttava romaani sukeltaa luolien pimeyteen.

Tippukivikierrokselle osallistunut turisti löydetään seuraavana päivänä luolasta surmattuna. Onko nainen todella murhattu kesken kierroksen, kenenkään huomaamatta?

Komisario Anders Knutas löytää tapauksesta yhteyksiä vuosien takaiseen Norlannin luolamysteeriin. Hänen raskaana oleva kumppaninsa ja kollegansa Karin Jakobsson lähtee selvittämään tapausta omin päin ja joutuu keskelle hengenvaarallista peliä.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Riehureput 3
Helppolukuisen Riehureput-sarjan lapsille sattuu ja tapahtuu tavallista enemmän.

Villen luokassa vietetään yökoulua. Kaikki ovat innoissaan, paitsi Ville, joka ei ole vielä koskaan ollut yötä poissa kotoa. Opettaja lupaa, että syytä huoleen ei ole. Mutta pimeässä koulussa tututkin asiat näyttävät jännittäviltä. Entä jos käytävillä kummittelee? Villen luokka päättää ottaa asiasta selvää, ja riemuhan siitä repeää!

Kirjakärpänen-sarja houkuttelee lukemaan itse ja tutustumaan kirjojen kiehtovaan maailmaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vilman tallielämää 3
Lämminhenkisen realistinen varhaisnuorten kirjasarja kertoo Vilman heppaelämästä – ratsastamisesta, kisahaaveista ja ystävistä tallilla. Tällä kertaa mukaan hiipii myös pelko vuokrahevosen menettämisestä.

Vihdoinkin yhteistyö Kapun kanssa sujuu! Vilma on alun hankaluuksien jälkeen oppinut ratsastamaan vuokrahevosellaan ja kaikki tuntuu mahdolliselta: pian hän varmaan pääsee harjoittelemaan Kapulla hyppäämistä, ja kesällä ehkä estekisoihinkin. Sitä paitsi uudelta tallilta on löytynyt kavereita, ja Vilman paras ystävä Enni aikoo hankkia taas oman hevosen. Kaikki on siis hyvin, vaikka Ennin ja vanhalta tallilta tutun Miron juttu pyöriikin oudon paljon Vilman mielessä.

Vilman maailma kuitenkin pyörähtää päälaelleen, kun Kapun omistaja Roosa alkaa puhua siitä, ettei hänellä ole enää aikaa Kapulle. Ei kai Roosa aio myydä hevostaan? Miten Vilma saisi Roosan muuttamaan mieltään – tai voisiko hän jopa ostaa Kapun itse?

Katariina Kotila on kirjailija ja rumpujensoitonopettaja. Hän asuu Joensuussa ja viettää vapaa-aikaa tanssimalla ja leipomalla sämpylöitä. Hän luki lapsena kaikki kirjastoauton heppakirjat ja palasi aikuisena lempigenrensä pariin kirjoittamalla Vilman tallielämää -sarjaa, jossa on aiemmin ilmestynyt Maneesin laidalla (2022) sekä Ohjat solmussa (2023).

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nea Guttorm 3

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suviranta 2

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lapset sodan armoilla.

Työssään rutinoitunut kriisiterapeutti Kira Kunneli työskentelee Kolumbiassa Cumuntan kaupungin naistentalossa. Eräänä päivänä talon pihalle saapuu tummaihoinen tanssija, Serena Cox, jonka poika on siepattu. Naiset alkavat yhdessä etsiä kadonnutta lasta.

Talo Andien juurella tarttuu kipeydessään vaiettuun aiheeseen – lapsisotilaiden kohtaloon. Romaani näyttää, miten lapset ovat kansallisissa ja globaaleissa kriiseissä aikuisten armoilla ja heidän valinnoistaan riippuvaisia. Sota ryövää kodin, yhteisön ja joskus myös lapsen.

Leskinen kuljettaa jännitystarinaansa pitkin Kolumbian värikylläistä maisemaa. Hän nojaa vahvasti espanjankieliseen kirjallisuustraditioon, Andien maiden kiehtovaan ja väkivaltaiseen historiaan, luontoon ja alkuperäiskansojen myytteihin.

Tarina sijoittuu Kolumbiaan, mutta juonenkäänteet ulottuvat myös Suomeen ja Karjalaan. Etsiessään kadonnutta lasta Kira huomaa, että kauan sitten sota oli vienyt jotain arvokasta myös häneltä itseltään.

”Sotapakolaiset lentävät paetessaan kuka minnekin kuin akanat tuulessa, mutta unissa he ovat yhtä. Samoilta paikoilta kerran paenneet näkevät samoja unia menetetyistä leikkipaikoistaan, tuhotuista kylistään ja kodeistaan. He palaavat painajaisissaan aina samaan pisteeseen.”

Auli Leskinen on Suomessa ja Espanjassa asuva kirjailija. Hän on elänyt, opiskellut ja työskennellyt suuren osan elämästään Espanjassa ja Latinalaisen Amerikan maissa. Leskisen esikoisteos Petojen aika (WSOY, 2013) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Kirja
Läckberg, Camilla, kirjoittaja ; Fexeus, Henrik, kirjoittaja ; Arvonen, Hanna, kääntäjä ; Vihanto, Tuulia, kääntäjä ; Otava, kustannusosakeyhtiö, kustantaja ; Otava, kustantaja
2023
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mina Dabiri & Vincent Walder 3
Kirjailijaparivaljakon saumattoman yhteistyön hedelmänä syntynyt jännitystrilogia saa räjähtävän päätöksensä.

On joulukuu, ja Ruotsin oikeusministeri on uhattuna. Samoihin aikoihin Tukholman metrotunneleista löydetään ihmisluiden kasa, ja luuranko vaikuttaisi kuuluvan vaikutusvaltaiselle talousmiehelle.

Tukholman poliisin Mina Dabiri ryhmineen on yhä tolaltaan viime kesänä kollegan kuolemaan johtaneiden traumaattisten tapahtumien jäljiltä ja pyytää mentalisti Vincent Walderia avukseen. Vincentistä tuntuu, että maailma hänen ympärillään vain synkistyy.

Kun maan alta löytyy toinen luukasa, ryhmä joutuu taas koetukselle. Mitä oikein on meneillään tunneleissa syvällä Tukholman alla? Ja kuka jahtaa ministeriä?

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rakkausmyrsky 1
Aniko ei halua kenenkään määrittelevän itseään, ei edes poikaystävänsä Josen. Hän tutustuu verkossa salaperäiseen ja ihanaan Morganiin ja jättää tutun elämän, työn ja poikaystävän kesäksi taakseen tutustuakseen uuteen rakkauteensa ja viettääkseen tämän kanssa aikaa Helsingissä. Morgan on kuitenkin aivan toisenlainen kuin Aniko on kuvitellut - tuntevatko he toisiaan ollenkaan? Unelma täydellisestä rakkaudesta murtuu, kun Morgan tekee hänelle pahaa: jotain niin pahaa, että aluksi siitä on vaikea puhua. Mutta Anikon täytyy kertoa - ensin ystävälliselle Pajulle, sitten Joselle. Voiko antaa anteeksi sille, joka on loukannut kaikkein syvimmin?

Säeromaanin muotoon kirjoitettu Tähdet syntyvät sattumalta aloittaa nuorille aikuisille suunnatun Rakkausmyrsky-trilogian, joka käsittelee vakavia aiheita modernilla otteella.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lempeän humoristinen tarina muistamattoman isomummon ja Kuura-tytön junamatkasta sopii juuri lukemaan oppineille.

Kuuralla ja mummilla on paljon huolta isomummosta, joka putosi pari vuotta sitten voimistelurenkaista ja mursi lonkkansa. Lonkka alkaa olla kunnossa, joten tätä nykyä isomummo saattaa ottaa rollaattorinsa ja huristella aamutakki päällä markettiin, ja kuulolaitekin unohtuu. Sen tähden Kuuran on aivan pakko lähteä isomummon seuraksi Tampereelle, ja siitä tuleekin riemastuttava reissu. Mummi tosin hälyttää poliisit karkulaisten perään...

Koskettavassa kirjassa on valloittava kuvitus.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Joululeivosten tuoksua ja nostalgista tunnelmaa. Emman pieni kahvila Lontoon Notting Hillissä on täpötäynnä ja luciapullat viedään käsistä. Sitten Emma saa kiireisen soiton kotoa Ruotsista: isotäti Fanny on joutunut sairaalaan.

Emma päättää siivota Fannyn kodin ja valmistella täydellisen joulun. Sitten vintin perukoilta paljastuu synkkä perhesalaisuus ja poikaystävä Carterkin ilmaantuu yllättäen oven taakse. Ennättääkö Emma laittaa kaiken järjestykseen ennen joulua?

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kristiina Elo 16
Kuinka pahoja ajatuksia kesäisen juhlavierasjoukon mieliin voikaan kätkeytyä. Realistista rikostutkintaa ja poliisien oman elämän inhimillisiä tapahtumia yhdistävä Kristiina Elo -sarja on ihastuttanut lukijoita jo viidentoista vuoden ajan.

On elokuu ja edelleen lämmintä. Tuomas Mesinen juhlii syntymäpäiviään kotonaan Hollolan Rantatiellä. Hän on iloinen ja tyytyväinen mies ? tai niin ainakin voi päätellä hänen juhlapuheestaan.

Tuomas olisi kuitenkin pettynyt tai jopa kauhistunut, jos tietäisi mitä kaikkea vieraiden päässä liikkuu. Mies ei myöskään ymmärrä osoittaa huomiota naisystävälleen, joka kaipaa sitä kipeästi. Niin kipeästi, että pettymys myrkyttää hänen mielensä.

Rikosylikonstaapeli Kristiina Elo saa ovelleen ensin kulkukoiran ja sitten uuden naapurinsa, joka vaikuttaa sympaattiselta naiselta. Hänestä kuitenkin paljastuu puolia, jotka hämmentävät koko kylää.

Kun Hämeenkoskella asuva mies näkee videon, jonka hänen riistakameransa on tallentanut, on Krissellä tiimeineen pian rikostutkinta edessä.

Musta metsä on kuudestoista osa hollolalaisen Eija Piekkarin suosittua Kristiina Elo -dekkarisarjaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Revontuulen ratsastajat 1
Revontuulen selässä suoraan talven taikamaailmaan!

Pelottavia kiusaajia pakenevan 11-vuotiaan Pyryn arki muuttuu hetkessä, kun hän saa rantakahvilassa eteensä erilaisen kermavaahtokaakaon. Pyry napsii juoman päälle ripotellut värilliset vaahtokarkit oikeassa järjestyksessä ja poksahtaa salaperäisen tonttulas Tuiskun luo. Yhdessä he hyppäävät revontuulen selkään ja ratsastavat suoraan Tonttujen tasavaltaan.

Pyry ja Tuisku päätyvät elämänsä hurjimpiin seikkailuihin, jotka vievät heidät pimeän Kalmakurun perukoille Hukkaholviin sekä petollisen kauniille Sirpalesuolle. Tonttujen tasavallassa on kamalia kolkkia, mutta myös niin ihania ihmeitä, ettei Pyry koskaan haluaisi palata takaisin huolien täyttämään ihmisarkeensa. Satavuotinen tietäjä Kuura Kukkanen paljastaa hänelle lopulta kaikkein suurimman salaisuuden, jonka myötä Pyryn koko perheen elämä mullistuu...

Koukuttava seikkailu tarjoaa lukemisen iloa sekä uskoa hyvän voittoon pahasta niin ihmisessä itsessään kuin monimutkaisessa maailmassammekin. Vauhdikkaan tarinan kautta käsitellään myös syvempiä teemoja: rohkeuden ja arkuuden tasapainoa, ystävyyttä ja sen vaatimaa työtä sekä keinoja kohdata vaikeita asioita kuten surua.

Liina Putkonen on Helsingissä asuva toimittaja ja kirjailija, joka rakastaa joulun tunnelmaa ja tonttupölyä. Putkoselta on julkaistu kolme aikuisille suunnattua romaania ennen Monen mutkan tonttumatkaa, joka on hänen ensimmäinen lastenromaaninsa.

Monen mutkan tonttumatkan lumoavan mustavalkokuvituksen on luonut Nora Surojegin, jonka taidokas kynänjälki kuljettaa lukijan tarinan sadunomaisiin maisemiin revontuulen nopeudella.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Intensiivinen romaani elämästä ja rikoksesta. Onko totuus kummastakaan niin mustavalkoinen kuin näyttää, vai voiko se räjähtää monivärisiksi sirpaleiksi?

Ei avioeron tarvitse elämää mullistaa, ajattelee perhe- ja perintöjuridiikkaan erikoistunut asianajaja Maija Manninen-Orava hyvästellessään lähes kolmekymmentä vuotta kestänyttä avioliittoaan ja valmistautuessaan vapauden sävyttämään seesteiseen yksinäisen naisen arkeen. Toki hänen elämäänsä edelleen kuuluvat Veli Orava ja kolme aikuiseksi kasvanutta lapsi-Oravaa.

Rauhallisesta yksinolosta kohtalo päättää kuitenkin toisin. Salaperäinen vanha rouva Linnea Laine johdattaa Maijan Tampereen kirjastoissa liikkuvan, leskien seuraan lyöttäytyvän epäilyttävän miehen jäljille. Ammattietiikan rajoja venyttävä tapauksen selvittely tuo Maijan elämään myös kiinnostavan uuden ihmisen, eläkkeelle vetäytyneen rikosylikonstaapeli Janne Saarisen.

Tuula Rannalta on aiemmin ilmestynyt kolme Aira Karhu -dekkaria. Niinhän meille kerrottiin ei ole perinteinen dekkari, vaikka siinäkin yhtenä keskeisenä teemana on rikos. Pikemminkin tapahtunut rikos panee henkilöt pohtimaan, miten he itse toimisivat, jos tarjolla on onnea, onnea hiukkasen vain.

Ranta on juuriltaan länsisuomalainen Itä-Suomessa asuva eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja, kirjoittamisprosessin tutkija ja kirjoittamisen ohjaaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Antti Hautalehto 11
*Kadonnut vai kuollut *

Christian Rönnbackan huippusuositun dekkarisarjan yhdennessätoista osassa Mennyt mies Hautalehto tietää viikatemiehen käyneen vieraisilla – mutta kenen luona?

Porvoon poliisi saa ilmoituksen vanhan omakotitalon pitkään auki olleesta ovesta. Ekonomi Markku Keräsen talolle passitettu partio ei löydä paikalta mitään rikokseen viittaavaa, ja kun kukaan ei ole ilmoittanut Kerästä kadonneeksikaan, komisario Antti Hautalehdon on arvioitava, onko tapaukseen syytä paneutua sen enempää.

Teknisen tutkinnan Simon Kannas haistaa kuitenkin palaneen käryn, ja tarkemmassa haravoinnissa hänen tutkaansa osuukin paitsi talon tapahtumien päällekäyvä todistaja myös harvinainen pistoolin hylsy. Se on peräisin aseesta, jota käyttävät tunnetusti Venäjän viranomaiset ja jonka luoti lävistää kevyesti poliisin luotiliivin.

Christian Rönnbackan Hautalehto-sarjan yhdennessätoista osassa tuttu porvoolaiskomisario tutkimusryhmineen joutuu iskemään nyrkkinsä saveen mystisessä tapauksessa, joka viittaa vahvasti henkirikokseen. Mutta missä ja kuka on vainaja?

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miehen täytyy jättää jäähyväiset tyttärelleen, joka lähtee ulkomaille opiskelemaan. Miten se edes on mahdollista, hänen pikkutyttönsä? Toinen lapsi on asunut ulkomailla jo kauan, opiskelemassa monimutkaisia, miehelle täysin käsittämättömiä asioita.

Samoihin aikoihin miehen on suoritettava vanhempiensa kotona suursiivous. Tavaroita on levällään ympäri puutarhaa, ja kaikki on yhtä sotkua. Seuranaan miehellä on kulkukissoja ja yksi aika sympaattinen hiiri. Vanhat kaverit piipahtavat pihassa, kutsuvat miestä isoksi vaaleeksi. Iltaisin hän nukahtaa liiteriin otsalamppu päällä.

Kaiken keskellä on rakkaustarina, joka elää lähinnä muistoissa: mies tapasi Limonen, suuren rakkautensa, kun molemmat aloittelivat opintojaan pääkaupungissa. Nyt Limone on poissaoleva ja poissa, ja mies saa kastella Limonen viherkasveja ja penkoa hänen tavaroitaan.

Ison vaaleen viimeinen kesä on melankolinen ja humoristinen romaani lasten saamisesta ja menettämisestä, sukupolvenvaihdoksesta ja tyhmistä blondeista.

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Huima kertomus urhoollisuudesta, kostosta ja vastarinnasta.

Historiallinen sotaromaani parhaimmillaan - täsmälukemista tiukan toiminnan, suurten räjähdysten ja syvien tunnekuohujen ystäville.

Hitler on kuollut, mutta hänen aatteensa elää yhä. Liittoutuneiden vakooja ja Courtney-suvun perijätär Saffron haaveilee paluusta suvun tiluksille Keniaan nyt, kun hänen aviomiehensä on vapautunut keskitysleiriltä. Miehen veljellä - innokkaalla natsiaatteen kannattajalla - on kuitenkin synkempiä suunnitelmia pariskunnan varalle.

Samaan aikaan Keniassa muhii vallankumous. Väkivaltaisuudet lisääntyvät, ja Saffronin isä Leon Courtney huomaa olevansa puun ja kuoren välissä. On tullut aika taistella vapaan maan puolesta.

Wilbur Smith nousi kirjailijana maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, ja hänen historiallisia seikkailuromaanejaan on myyty yli 130 miljoonaa kappaletta. Yhdessä David Churchillin kanssa kirjoitettu Sodan perintö jatkaa Courtney-suvun eeppistä saagaa.

”Smithin loistavat seikkailut käyttävät saumattomasti todellisia historiallisia tapahtumia rikkaana ja vivahteikkaana taustana... Täynnä kiihkoa, hermojaraastavaa jännitystä ja arkipäivän draamaa.” - Lancashire Post

”Smith kuljettaa juonikuvioita varmoin ottein, ja jännite pysyy koko ajan yllä. Lukuisaa fanijoukkoa tämä mukaansatempaava, klassinen seikkailutrilleri varmasti miellyttää.” - Publishers Weekly

Tallennettuna:
Hakutulos 49

Jouluksi kotiin, Takku! Näytä tarkat tiedot

Schipps, Ein Zuhause an Weihnachten, suomi
Anders-kirjastot
Tallennettuna: