Huom! Vappuna ke 1.5. kirjakuljetusta ei ole.

Haku

Uutuudet, vko 40/2019

Kaustisen kirjastoon 30.9.–6.10.2019 saapunutta aineistoa.

Muokattu: 1.11.2019
Hakutulos 1
Kirja
Vehniäinen, Jarkko, sarjakuvantekijä ; Lappalainen, Marja, sarjakuvantekijä
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ilves, kärppä, hirvi ja kumppanit pitävät kuonot pystysuunnassa, vaikka mikä ottaisi

Vehniäisen ja Lappalaisen strippisarja Kamala luonto on valloittanut lukijat kautta Suomen. Uusi albumi sisältää jälleen värikkään annoksen ihanaa kamaluutta - näitä strippejä ei ole julkaistu aiemmissa albumeissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ennakkoluulottoman sarjan seitsemäs osa saa ensi-iltansa.
Kirjaan on koottu nelivärisinä kaikki vuosien 2014-2015 stripit, joista osa julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa albumissa. Kirsikkana kakun päällä aivan uusi, pitkä sarjakuvatarina Fingerpori-elokuvan tekemisestä. Mikko Koukin ohjaama elokuva saapuu teattereihin lokakuussa 2019.

Tallennettuna:
Hakutulos 3

Huuko leikkii piilosta Näytä tarkat tiedot

Hugless Douglas plays hide-and-seek, suomi
Kirja
Melling, David, kirjoittaja, taiteilija ; Rintamäki, Raija, kääntäjä
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Huuko leikkii kavereidensa kanssa uutta mielileikkiään - piilosta!

On vain yksi ongelma: Huuko löydetään aina ensimmäisenä, sillä kaikki piilopaikat ovat hänelle liian pieniä. Etsijänä Huuko on sen sijaan yliveto.

Hän löytää lampaat yhden toisensa jälkeen, ja niiden lisäksi Pöllön, Siilin ja kaksi ankkaa. Tosin ne eivät olleet mukana leikissä. Mutta hetkinen, yksi lampaista puuttuu. Missä on Lassi Lammas?

Hyväntahtoisen Huuko-karhun seurassa pieni lukija pääsee myös harjoittelemaan numeroita yhdestä kymmeneen.

Tallennettuna:
Hakutulos 4

Krinit ja krunat Näytä tarkat tiedot

The smeds and the smoos, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vallaton Romeo ja Julia -tarina avaruuden toiselta laidalta.

Kaukaisella planeetalla asuu kahdenlaista kansaa: kirkkaan punaisia krunia ja syvän sinisiä krinejä. Ne molemmat ovat tottuneet pysyttelemään mahdollisimman kaukana toisistaan.

Kunnes eräänä päivänä krunatyttö Salla ja krinipoika Viki tapaavat. Sallan ja Vikin ystävyys syvenee, ja he päättävät karata yhdessä. Pöyristyneiden sukulaisten on astuttava samaan rakettiin, jotta etsinnät voivat alkaa...

Riimitelty tarina toivottaa turhille ennakkoluuloille hyvää matkaa lähimpään mustaan aukkoon!

Tallennettuna:
Hakutulos 5

5 minuutin iltasadut Näytä tarkat tiedot

Paw patrol, 5 minute stories, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Muhkea, värikkäästi kuvitettu kokoelma vauhdikkaita Ryhmä Hau -seikkailuja.
Näissä tarinoissa vauhdikkaat koiranpennut pelastavat yksinäisen ankanpoikasen, auttavat kullankaivajia ja harjoittavat kung-vuhia.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Kirja
Itkonen, Juha, kirjoittaja, ; Kajo, Markus, kirjoittaja, ; Kyrö, Tuomas, kirjoittaja, ; Laaksonen, Heli, kirjoittaja, ; Marjamäki, Tuomas, kirjoittaja, ; Mattila, Tuomas, kirjoittaja ; Onkeli, Kreetta, kirjoittaja ; Räsänen, Juuso, kirjoittaja ; Sakki, Pia, taiteilija ; Petelius, Pirkka-Pekka, esittäjä
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mikä yhdistää nykylapsia ja heidän vanhempiensa sukupolvea? Pikku Kakkosen iltasatuhetki!

Pikku Kakkosen satuhetkistä tutut tarinat nyt kirjana! Maamme parhaiden tarinoitsijoiden uudet sadut ilahduttavat koko perhettä.

Kokoelman saduissa seikkailevat mainiot hahmot, joiden siivellä opitaan yhtä sun toista. On poika, joka tajuaa, että joskus voi itse seurata varjoaan ja siitä on odottamatonta iloa. Entä mikä saa kolme miljoonaa vuotta vanhan otuksen hymyilemään? Ylivertaisessa ihmekoneessa keksitään asioita, joita robotit eivät voi tehdä puolestamme.

Pikku kakkosen iltasatukirja sisältää 20 kutkuttavaa tarinaa nokkelista lapsista ja hupsuista aikuisista, veikeistä eläimistä ja yllättävän eläväisistä esineistä.

Kokoelman mukana tulee CD, joka sisältää tarinat Pirkka-Pekka Peteliuksen lukemana.

Kokoelma sisältää satuja kahdeksalta tarinataiturilta: Juha Itkonen, Heli Laaksonen, Tuomas Kyrö, Kreetta Onkeli, Markus Kajo, Juuso Räsänen, Tuomas Marjamäki ja Tuomas Mattila. Kirjan heleän ja tunnelmallisen kuvituksen on tehnyt Pia Sakki.

Tallennettuna:
Hakutulos 7

Lumikki ja seitsemän kääpiötä Näytä tarkat tiedot

Snow White and the seven dwarfs, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lumikin lumovoima ei haihdu koskaan!

Iki-ihanan Disney-elokuvaklassikon alkuperäiskuvituksella ja luonnoksilla kuvitettu Lumikki-satu.

Ken on maassa kaunehin? Disneyn ensimmäinen pitkä värillinen animaatioelokuva, rakastettu ikiklassikko Lumikki ja seitsemän kääpiötä on säilyttänyt taianomaisen vetoavuutensa jo yli 80 vuotta, ja elokuvahistoriassa sen asema on ikoninen. Kauniissa kirjassa tuttu satu on kuvitettu elokuvaklassikon kuvin ja luonnoksin, kaikenikäisiin vetoavassa tunnelmallisessa hengessä.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Mäntylä, Juha, kirjoittaja, toimittaja ; Mattila, Ilkka, kirjoittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Alun perin dekkaristien ideoimissa Joulukalenteri-kokoelmissa on joka vuosi erilainen teema. Vuoden 2019 Joulukalenterissa kirjoittajat saivat kukin yhden päivän adventtiajalta 1.-24. joulukuuta ja tarina kietoutuu ko. päivämäärään. Monissa on taustalla tositapaus. Kirjoittajat:
Ilkka Mattila, Pia Tervo, Suvi Kauppila, Shimo Suntila, Johanna Hasu, Juha Mäntylä, Riku Talvitie, Henry Aho, Karoliina Suoniemi, Helena Väisänen, Ville Lindgren, Tarja Sipiläinen, Arttu Tuominen, Teresa Myllymäki, Ansu Kivekäs, Artemis Kelosaari, Olli Sarpo, Harri Istvan Mäki, Ilkka Auer, Jukka Mattila, Jasu Rinneoja, Janne Mäkitalo, Markku Keisala ja Heikki Valkama .

Joulukalentereilla tehdään hyvää lasten ja nuorten hyväksi! Tekijäryhmä arpoo vuosittain hyväntekeväisyyskohteen, johon tekijänpalkkiot lahjoitetaan. Arpaonni suosi Olli Sarpon valitsemaa pikkuruista Utön kyläkoulua.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Loukku 2
Loukku ei päästä otteestaan. Jatkoa upealle fantasiatrillerille Loukkupoika.

Aaron on paennut Loukusta keskelle Tomuja. Hänen syvyyden silmänsä herättää pelkoa ja vetää puoleensa outoa väkeä. Kaikkialla häntä seuraa varjona salaperäinen nocturna Lazar, joka vahtii hänen jokaista liikettään.

Aaron yrittää selvitä Tomujen kovassa koulussa, mutta kun hänen uusi ystävänsä joutuu Tomujen kynsiin, hänen on vielä kerran palattava Loukkuun.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Varhaisen suomalaissurrealistin merkilliset elämänkäänteet avautuvat taiteilijaromaanissa.
Kesällä 1958 Arvid Broms soutaa Lappajärven yli Lehtiniemeen tulevan viidennen vaimonsa kanssa. He asettuvat tyhjäksi jääneeseen taloon, jossa asuvat yhteiset vuotensa.
Nuoruudessaan Broms opiskeli taiteita Pariisissa ja Lontoossa, mutta luki myös Helsingin yliopistossa hetken lakia. Hän oli 1930-luvulla sekaantunut juutalaisten salakuljettamiseen ja passien väärentämiseen, jota johti Algot Niska. Broms tuomittiin vankilaan väärennöksistä ja petoksista. Hän oli viidesti naimisissa, hummaili yhden vaimon perinnön ja muutaman muun rahat. Hän seurusteli myös Emmi Jurkan kanssa. Oliko hän Jussi Jurkan isä?

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aliisa lähtee selvittämään edesmenneen äitinsä Lumikin vaiettua menneisyyttä ja matkustaa tämän nuoruudenmaisemiin, erikoiseen Hukan kylään. Oppaanaan hänellä on äidin kertomukset, Hukan omintakeiset asukkaat ja oma mielikuvituksensa. Matka vie Aliisan kääpiöiden louhimaanluolaan ja kampaamaan virttynyttä kuningatarta, mutta myös kateuden ja mustasukkaisuuden pahaenteisesti väreileviin maisemiin.Perheen menneisyyden kohtaaminen panee Aliisan vastakkain myös menettämisen pelkonsa kanssa. Hän koettaa hyväksyä faktoja kirjoittamalla historiaansa uusiksi fiktion keinoin.Realismia ja absurdia yhdistelevä romaani äidistä ja tyttärestä kertoo rakkaudesta, peloista, irti päästämisen vaikeudesta - sekä kirjoittamisesta ja kertomisesta, oman tarinan rakentamisesta.Annastiina Stormin tausta on teatterissa. Hänen esikoisromaaninsa Me täytytään valosta oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas 2017.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rakkaus ei koskaan katoa

Päivien loppuun saakka kertoo maagisen rakkaustarinan kahden pariskunnan rinnakkaisista kohtaloista ja yllättävästä kohtaamisesta vuosikymmenten kuluttua. Jos rakkaus on ikuista, löytääkö se kohteensa uudelleen, toisessa elämässä?

Newyorkilainen juristi Bill jättää kaiken seuratakseen unelmaansa: hän lähtee pastoriksi pieneen maalaispitäjään. Vaimo Jenny luopuu rakastamastaan muotialasta seuratakseen miestään.

38 vuoden kuluttua Manhattanilla kustantajana toimiva Robert etsii suurta hittiromaania. Lillibet taas on nuori amissinainen, joka elää kuten 1600-luvulla elettiin, perheelleen omistautuen. Lillibetin kirjoittaman romaanin kautta Robert rakastuu tähän oitis. Vaikka Lillibetiä uhkaa karkotus eristäytyneestä amissien yhteisöstä, jokin vastustamaton voima vetää häntä ulos hevosvankkurielämästä kohti miestä ja toisenlaista kohtaloa.

Steel kertoo rohkeudesta, yllättävistä elämänkäänteistä, vaarasta ja toivosta - ja rakkaudesta joka ei koskaan kuole.

Danielle Steel (s. 1947) on maailman viihdekirjallisuuden suosituimpia kirjailijanimiä: hänen teoksiaan on myyty maailmanlaajuisesti satojamiljoonia kappaleita, julkaistu 43 eri kielellä peräti 69 maassa. Steel on perustanut hyväntekeväisyysrahastoja, joiden kautta hän tukee järjestöjä jotka toimivat mm. lasten, kodittomien ja mielenterveyshäiriöisten hyväksi. Viidesti avioitunut Steel on yhdeksän lapsen äiti. Hän asuu vuoroin San Franciscossa ja vuoroin Pariisissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mikä riittää?
Koruton tutkielma riippuvuudesta ja siitä, mitä elämänhalun heräämiseen vaaditaan.
Kuntoutuksessa kysyttiin olinko haaveillut mistään muusta kuin heroiinista.
En, sanoin.
No, nyt kannattaisi haaveilla. Vaikkapa opintorahasta, hoitaja sanoi.

Oltuaan vuoden kuivilla kertoja työllistyy syrjäiseen hoitokotiin. Sitä asuttavat ihmiset, joita yhteiskunta ei kaipaa ja joilla jokaisella on oma todellisuutensa.
Nopeasti mies huomaa, että asukkaat selviävät arjestaan ilman häntäkin, että hän on hoitokodissa aivan yhtä tarpeeton kuin sen ulkopuolella. Mutta vaikka hän inhoaa päivästä toiseen toistuvia rutiineja ja jatkuvaa huonoa oloaan, jonka hän tietää talttuvan vain kielletyillä keinoilla, jokin saa hänet jäämään.

Roope Sarvilinna (s. 1972) on elänyt lapsuutensa pääosin Jyväskylässä, opiskellut lääkäriksi Tampereella, erikoistunut ortopediksi Helsingissä ja asuu nykyisin Espoossa. Vapaa-ajallaan hän tapailee kitaraa, lukee vastaan tulevia kaunokirjoja ja kunnostaa vanhaa puista purjevenettä, jonka toivoisi edelleen pysyvän pinnalla. Valkoinen vuosi on hänen kolmas romaaninsa.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Finlandia-ehdokkaan toinen romaani on yhteen kietoutuvien kohtaloiden maaginen kudelma.

Kuusi tyttöä kasvaa kahden joen väliin jäävällä maapalalla, joka ei kuulu mihinkään valtioon. Uintiretket joelle saavat uuden merkityksen, kun tytöt alkavat haaveilla suuremmasta maailmasta.
Kaukana Helsingissä Anita rakastuu Hämähäkkimieheen, ja Kaliforniassa Paulina nousee kalastusaluksen kyytiin löytääkseen ainekset kotimaansa perinnekeittoon. Karibianmeren saarella Betty tuhlaa viimeiset rahansa uhkapelissä.
Juurettomuutta ja epämääräistä ikävää tuntevien naisten tarinat yhdistyvät monisärmäisessä romaanissa, joka kurottaa maailman laidalta toiselle.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Three Pines 2
Talvi on kietonut kanadalaisen Three Pinesin kylän lumivaippaansa. Kylää riepotelleesta Jane Nealin murhasta on kulunut jo yli vuosi. Jouluvalot tuikkivat ikkunoista, kaikilla on hyvä mieli, kunnes kesken tapaninpäivän perinteisen curlingottelun, karmiva huuto lävistää pakkasilman. CC de Poitiers on kuollut. Paikallinen poliisi on ihmeissään. Miten kukaan voi kuolla sähköiskuun väkijoukon keskellä ilman että yksikään huomaa mitään normaalista poikkeavaa?
Rikoskomisario Armand Gamache tiimeineen kutsutaan apuun, eikä aikaakaan kun kuolleen naisen taustasta löytyy liuta salaisuuksia ja vihamiehiä. Mutta vihamiehiä on Gamachella itselläänkin. Sisäpiirin peli poliisihallinnossa kiristää otettaan, eikä keneenkään voi luottaa. Jäätävät tuulet puhaltavat suoraan Three Pinesin kylään, mutta jotain vielä hyisempää on Gamachen kintereillä.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kepler62 II: Uusi maailma 3
Be part of the story.

Maailmanmenestyssarja Kepler62:n tuorein osa vie uudisraivaajalapset Kuiskaajien maille. Koululaisten suosikkisarjan menestys todistaa, että lapset nauttivat kirjansa mieluiten jännittävinä ja koukuttavasti rakennettuina.

Seikkailusarja jatkuu Jonin, X:n ja varjoleijonan koskettavalla vaellustarinalla kohti kuiskaajien kaupunkia.

Toisen tuotantokauden kolmannessa, itsenäisessä osassa Joni on lähtenyt etsimään kadonnutta veljeään, Aria.

Matkallaan he kohtaavat sekä äärimmäistä kauneutta että vastenmielistä rumuutta. Kepler62 e -planeetta paljastaa heille jälleen uudet kasvonsa. Mitä kuiskaajat oikeastaan ovat? Ovatko ne jumalia?

Timo Parvela kirjoittaa Kepler62-sarjan toista tuotantokautta vuorotellen norjalaisen Bjorn Sortlandin kanssa, ja planeetalle syntyneistä kahdesta heimosta kertovat tarinalinjat etenevät itsenäisesti. Pasi Pitkäsen kosmisen taidokas kuvitus viimeistelee houkuttavat avaruusseikkailut.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Veljesdraamaa Ullanlinnan arvokortteleissa - eräs lumisateinen päivä käynnistää talvisen tarinan.
Sarjakuvataiteilija Erik Elman on erakoitunut Ullanlinnan perintöasuntoonsa, ja pukeutuu mielellään edesmenneen isotätinsä vaatteisiin. Uskaltautuu joskus naisena kadullekin. Perheettömällä Erikillä on etäiseksi jäänyt pikkuveli Peter.
Seurapiiritoimittaja Manna Mela asuu naapurikorttelissa. Mannan harjaantuneet silmät erottavat kaikki vähänkin erikoiset tyypit. Erik Elman on juuri sellainen.
Pikkuveli Peter vihaa perinnön napannutta Erikiä. Peterin nuorin lapsi on tahtomattaan käynnistämässä dramaattisia käänteitä.
Anna Laine opettelee elämään ilman Justusta, rakasta mäyräkoiraansa.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Romaani rakkaudesta ja sodan julmuudesta

Ihminen on eläinkunnan ainoa lajitovereitaan lahtaava peto. Mutta rauhantilassa, vahingoitettunakin, tuo peto on valmis kamppailemaan lajinsa jatkuvuuden puolesta ja rakentamaan kivijalkaa sen asuinsijan perustaksi.

Kun jatkosodan viimeisenä keväänä 19-vuotias Einari Karttunen löytää elämänsä naisen, hänen ikäluokkansa kutsutaan rintamalle. Einari joutuu pahimpaan paikkaan ja kuin ihmeen kaupalla selviää hengissä. Hänelle myönnetään Mannerheim-ristin ritarin arvonimi, mutta tunnustukset eivät korvaa taisteluissa vaurioitunutta mieltä. Rauhan palattua on luotava uudet perustukset elämälle kaupungissa, missä mikään ei ole, kuten ennen.

Kaiho Nieminen (s. 1941) on ollut vapaana kirjailijana vuodesta 1972 lähtien ja Sokkeli on jo hänen 19. romaaninsa. Kirjailijana hän liikkuu luontevasti eri vuosisadoilla ja kuvaa inhimillisellä tarkkuudella ja sympatialla sinnikkäitä pieneläjiä, yhteiskunnan pudokkaita ja onnekkaita veijareita.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

11 romanttista tarinaa, jotka lämmittävät sydäntä ja mieltä

Jojo Moyesin kertomuskokoelman nimitarinassa Pariisi yhdelle Nelliä odottaa romanttinen viikonloppu Pariisissa. Vain minuutteja ennen junan lähtöä Lontoosta hänelle selviää, ettei hänen poikaystävänsä olekaan tulossa mukaan. Tästä pitäisi seurata katastrofi, sillä kuten hänen ystävänsä hyvin tietävät, arka Nell on kaikkea muuta kuin vahva itsenäinen nainen, joka pärjää omillaan ja ottaa maailman haltuun. Mutta Pariisissa ja sen ihmisissä on sitä jotain, je ne sais quoi... Saako kaupungin taika Nellin unohtamaan kelvottoman poikaystävänsä ja löytämään ehkä sen sijaan itsensä?

Jojo Moyes maalaa inspiroivassa ja nostattavassa tarinakokoelmassaan oivaltavia kuvia ihmissuhteista ja naisista niiden rakoilemispisteissä. Toiset löytävät kadonneen kipinän, toiset itsensä ja voimansa.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Millaista on olla Minna Canthin tytär?

Ei ole helppoa olla tytär, jonka äiti on tulinen tasa-arvon puolesta taistelija, maan ensimmäinen naistoimittaja ja voimakkaita tunteita herättävä näytelmäkirjailija. Aikansa paheksuttu julkkis. Finland-palkittu kirjailija Raili Mikkanen tarttuu uuteen näkökulmaan: kertojana on Elli, yksi Canthin seitsemästä lapsesta. Teos osoittaa, että Minna Canth oli niin edellä aikaansa, että hänen käsittelemänsä teemat ovat edelleen polttavan ajankohtaisia.

On vuosi 1880. Elli on 12-vuotias ja perhe on muuttamassa Jyväskylästä Kuopioon isän äkillisen kuoleman johdosta. Minna Canthista on tullut seitsemän lapsen yksinhuoltaja. Kuopio tuntuu Ellistä aluksi tyrmistyttävän erilaiselta kuin Jyväskylä, murretta myöten. Ja kun äiti on Minna Canth, luvassa ei ole tasaista elämää!

Jos nykyisin vihapuhetta on paljon, niin sitä on myös Ellin nuoruudessa. Kuumimillaan yhteisön paine ja tunteet ilmenevät ikävillä, jopa vaarallisilla tavoilla. Kaiken muun ohella Minna pitää vuoden verran kotonaan nuorille Oras-seuraa, jossa keskustellaan kaikesta maan ja taivaan alla - ja joutuu kuopiolaisten silmätikuksi, herättäen monissa jopa raivoa mielipiteidensä takia. Toisaalta äidin ansiosta lähes kaikki suomenmieliset kulttuuri-ihmiset ja ulkomaalaisetkin kirjailijat ovat Ellin kotona kesäisiä vakiovieraita.

Raili Mikkanen saa historian elämään niin ettei se tunnu enää historialta vaan osalta meidän elämäämme. Aino Kallaksen nuoruudesta kertovasta teoksestaan Ei ole minulle suvannot! (Tammi, 2002) hän sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Uudessa teoksessaan hän sukeltaa Minna Canthin tyttären, Ellin, elämään 12-vuotiaasta nuoreksi aikuiseksi ja välittää samalla kiehtovasti ajankuvaa Suomen kulttuurihistorian kuohuvilta vuosilta.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jännittävä kertomus Ariel-merenneidon lapsuudesta!

Disneyn merenneitoprinsessan ja hänen sisartensa seikkailu kertoo neuvokkuuden, rohkeuden ja yhteishengen merkityksestä.

H. C. Andersenin satuun perustuvan Disney-animaatioelokuvan Pieni merenneito ilmestymisestä on jo 30 vuotta, ja Ariel valloittaa edelleen! Kirjan tarina sijoittuu aikaan, jolloin Ariel ja hänen sisarensa olivat vasta todella pieniä merenneitoja ja seikkailivat ensimmäisiä kertoja kotinsa ulkopuolella. Seikkailussa tarvitaan reipasta asennetta ja rahtunen onneakin! Kirjan lyhyet luvut, selkeä ulkoasu ja vauhdikkaasti etenevä tarina kannustavat lukemisharrastuksen alkuun päässeitä.

Tallennettuna:
Hakutulos 22

Maailman syntymäpäivä ja muita tarinoita Näytä tarkat tiedot

The birthday of the world and other stories, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hainilainen sarja
Gethenin planeetalla valmistaudutaan aikuistumiseen liittyviin riitteihin. Seggrin epätasa-arvoinen yhteiskunta kokee muutoksen. O-planeetan erikoinen avioliittokäytäntö aiheuttaa päänvaivaa. 11-Sorolla elämisen perustietoja opetetaan vain tyttölapsille. Werelillä vanha ja uusi valta ottavat yhteen uhaten rusentaa väliinputoajat. Oudot jumalat saapuvat uskonnon dominoimaan yhteiskuntaan, ja viiden sukupolven ajan avaruuden halki kiitävässä aluksessa matka muuttuu monille matkakohdetta tärkeämmäksi.

Toinen toistaan erikoisemmat yhteiskunnat paljastavat salaisuutensa, kun science fictionin mestari Ursula K. Le Guin pääsee esittelemään mielikuvituksensa tuotoksia. Kokoelma sisältää viimeiset suomentamattomat hainilaisuniversumiin sijoittuvat novellit sekä kaksi muista maailmoista kertovaa tarinaa. Le Guin osoittaa ajatusmaailmansa ja tietämyksensä laajuuden ja tarkastelee tänään niin tärkeää erilaisuuden kohtaamista monen eri tieteenalan näkökulmasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mielensäpahoittaja 8
Epäsuhtaisen veljesparin uskomaton road trip

Mielensäpahoittajan pojat ovat myyneet rakkaimman, vuoden 1972 Voortti Eskortin. Lähin samanlainen löytyy Saksasta, missä asuu myös velipoika Tarmo. Mielensäpahoittaja pakkaa matkalaukkuun perunat, termoksen ja Itä- ja Länsi-Berliinin kartat. "Lähdin hakemaan Eskorttia, löysin Tarmon.

Sysisuomalainen maalaisjärki joutuu eurooppalaisessa suurkaupungissa koetukselle, kun Mielensäpahoittaja luulee Escort Serviceä auton merkkiliikkeeksi. Hän tulee ryöstetyksi ja tutustuu puolalaiseen Irinaan. On turvattava veljeen, jota Mielensäpahoittaja ei ole nähnyt 37 vuoteen. Siinä missä Mielensäpahoittajalle ensimmäinen auto ja emäntä ovat parhaat, velipojalla on menossa kolmaskymmenes auto ja viides vaimo. Kaksikko etsii autoa ja toisiaan. Se mitä löytyy, on riemukasta luettavaa. Sysisuomalaisen sankarin kone ei hyydy.

Tuomas Kyrö (s. 1974 Helsingissä) on loistava humoristi, satiirikko ja taitava realististen tarinoiden kertoja. Useita romaaneja julkaissut Kyrö tunnetaan myös kolumnistina ja TV-panelistina. Lisäksi hän on suosittu podcast-ääni ja Twitterin seuratuin kotimainen kirjailija.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Budapest noir 5
Kuohuva Budapest vuonna 1956

Unkarin kohtalonhetkien ympärille rakentuva Budapest noir -sarja huipentuu vuoden 1956 kansannousun dramaattisiin viikkoihin, kun Zsigmond Gordon etsii kadonnutta tytärtään kuohuvassa kaupungissa.

Zsigmond Gordon saapuu Wieniin synkeissä merkeissä: hänet on kutsuttu tunnistamaan adoptiotyttärensä ruumis. Surmattu nuori nainen on onneksi tuntematon, ja Gordon lähtee kumppaninsa Krisztinan kanssa Unkariin löytääkseen teillä tietymättömillä olevan tyttären. Kun he astuvat junasta Pestin asemalla, kaupunki on leimahtamaisillaan liekkeihin: on lokakuun loppu vuonna 1956, ja pitkään kytenyt kapina on puhkeamassa. Taistelujen varjosta löytyy aina myös niitä, jotka ovat valmiita käyttämään kriisiä rikollisiin tarkoituksiin. Gordon haluaa vain löytää tyttärensä Emman, mutta hän joutuu vastakkain kansannousun pimeän puolen kanssa.

Vilmos Kondor (s. 1954) on Unkarin merkittävin rikoskirjailija. Hän on ammatiltaan matematiikan ja fysiikan opettaja ja välttelee julkisuutta. Hän kertoo sijoittaneensa suositun dekkarisarjansa 1930-1950-luvuille osoittaakseen, että menneisyys ei ole nykyhetkestä niin kaukana kuin uskomme.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Villitalo 1
Kun vanha huvila ottaa jalat alleen, talon lapset päättävät selvittää, mistä kummasta oikein on kysymys.

Tomtomin isä pääsee talonmieheksi mysteerimiljonääri van Böökin omistamaan vanhaan hienoon huvilaan. Rapinalinna on vielä paljon ihmeellisempi kuin Tomtom on osannut odottaa - perheen muuttoa seuraavana yönä se lähtee kaikkien asukkaiden yllätykseksi liikkeelle.

Miksi talolla on jalat? Voiko sitä ohjata niin kuin autoa? Millaiseen seikkailuun se oikein on asukkaita viemässä? Ja ennen kaikkea, ketkä sitä ajavat takaa ja mistä syystä? Siinä Tomtomilla ja talon muilla lapsilla riittää ratkottavaa.

Villitalo aloittaa ahmimisikäisten sarjan, jossa on salaisuuksien ja seikkailun tuntu. Kirjan tunnelmalliset mustavalkokuvat on tehnyt Johanna Lumme.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Roy Grace 15
Rakastunut mies odottaa Lontoon lentokentällä malttamattomana elämänsä naisen saapumista. Valtameren toisella puolella eläköitynyt newyorkilaispoliisi odottaa floridalaisessa baarissa ensitapaamistaan naisen kanssa, joka on epäilemättä hänen sielunkumppaninsa.
Molemmat miehet tulevat huomaamaan, että heiltä on huijattu koko omaisuus. Ja ettei kumpaakaan naista ole olemassakaan.
Münchenissä varakas eronnut rouva syöksyy kerrostalon ikkunasta epäilyttävissä olosuhteissa. Samalla viikolla rikosylikomisario Roy Grace kutsutaan Brightonissa tutkimaan naisen itsemurhaa, joka ei selvästikään ole sitä, miltä ensikatsomalta näyttää.
Tutkimusten ollessa kiivaimmillaan Roy Gracen puheille tulee mies, joka kertoo, että hänen identiteettiään on käytetty nettihuijauksissa. Uhreiksi on joutunut ainakin yksitoista naista. Yksi näistä on soittanut miehelle sanoen: Sinä et tunne minua, mutta minä luulin tuntevani sinut. Nyt nainen on kuollut.
Roy Grace ymmärtää pian, että näkyvissä on vain jäävuoren huippu. Näkymättömissä on kokonainen internethuijausten imperiumi. Julman nerokkaiden petosten toteuttaja, joka murhaa jokaisen, joka yrittää paljastaa hänet.
Kuolema vaanii verkossa on rikosylikomisario Roy Gracesta kertovan kirjasarjan neljästoista osa.

Tallennettuna:
Hakutulos 27

Kisu ja öinen seikkailu Näytä tarkat tiedot

Kitty and the moonlight rescue, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kisu 1
Kisun perhe on hyvin erikoinen - äiti on supersankari, ja Kisu tietää, että jonain päivänä hänkin käyttää erikoistaitojaan. Se päivä koittaakin aikaisemmin kuin Kisu oli odottanut. Eräänä yönä Figaro-kissa kipuaa hänen ikkunastaan pyytämään apua. inen maailma on pelottava paikka. Onko Kisulla tarpeeksi rohkeutta kohdata jännittävä öinen seikkailu?

Kisu osaa puhua eläinten kanssa, ja hänellä on kissamaisia supervoimia!
Kirja sopii kaikille pienille supersankareille, etenkin, jos he pitävät kissoista!

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaikki on ensin olemassa mielikuvituksessamme.

Kuinka selittää rakkaus sellaiselle, joka ei ole itse sitä koskaan kokenut? lykäs aikalaisromaani unelmista ja muistoista - mahdollisista maailmoista.

Julia ja Karl tapaavat Biologisessa museossa. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin tutkijana työskentelevä Julia vetäytyy lumen saartamaan hotelliin muistelemaan yhdessä vietettyjä kuumehoureisia päiviä. Hän haluaa muistaa kaiken, koota menetetyn rakkauden pala palalta. Samalla hänellä on toinenkin tavoite, jonka toteutuminen voi muuttaa maailman ja sen, miten sen näemme.

Anna-Kaari Hakkaraisen neljäs romaani on suggestiivisen kaunis ja julma kuvaus ihmisestä, mielestä ja rakkauden mielettömyydestä.

Anna-Kaari Hakkarainen (s. 1979) on kirjailija, kirjoittaja, yrittäjä ja taiteen maisteri, joka kirjoittaa proosaa pääasiassa öisin. Hän harrastaa kuvataiteita, museoita ja kaupungilla vaeltelua. Kesät hän viettää merellä. Hän uskoo nähneensä kerran vilaukselta kolibrin. Dioraama on hänen neljäs romaaninsa.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Fantasian mestari tulkitsee viikinkien jumaltarut

Odin, Thor, Freija, Loki ja muut elämää suuremmat hahmot heräävät henkiin. Tarinat kuvaavat, miten maailma syntyi, miten jumalat ja jättiläiset ottivat yhteen ja miten maailma päättyy Ragnarökin melskeeseen. Gaiman tavoittaa saagojen huumorin, kauhun ja eeppisyyden.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aladdin-elokuvasta tutun Jasminen lapsuustarina!

Disney-prinsessa Jasminen lapsuuteen sijoittuva helppolukuinen tarina ystävyydestä ja ennakkoasenteiden voittamisesta.

Shakkipeli isän kanssa on mukavaa, mutta prinsessa Jasmine kaipaa myös leikkitovereita ja vaihtelua palatsiympyröihin. Tavatessaan uusia kavereita Jasmine huomaa, että ystävystymisesäkin tarvitaan joskus pelisilmää! Disneyn animaatioklassikko Aladdin saatiin uudelleen valkokankaille jännittävänä Guy Ritchien ohjaamana live action -versiona toukokuussa 2019. Kirja on lämminhenkinen johdatus elokuvan maailmaan prinsessa Jasminen lapsuuden kautta, ja sopii itsenäistä lukuharrastusta aloitteleville.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uhtred 12
Mestarisoturi Uhtred on vihdoin vallannut sukunsa linnan takaisin, mutta pitkään hän ei saa rauhasta nauttia. Yllättävän hätäsanoman saatuaan Uhtred lähtee uskollisten soturiensa kera ratkomaan Mercian ja vanhan vihollisensa Wessexin ongelmia.

Merciassa Uhtred huomaa, että hänellä on vastassaan myös uusi vihollinen: norjalainen viikinkipäällikkö Sköll, joka johtaa hurjapäistä joukkoa. He ovat suden sotureita, jotka huumaavat itsensä ennen taistelua ja sotivat mielipuolisen raivon vallassa. Sköll mielii Northumbrian kuninkaaksi Uhtredin vävyn Sigtryggrin tilalle ja hyökkää susineen säälimättömästi tämän kimppuun.

Uhtredin on tuhottava vihollisensa yksi kerrallaan. Onnistuuko hän pitämään Wessexin loitolla pohjoisista kotiseuduistaan? Onko pelottavan velhon tukemia suden sotureita vastaan edes mahdollista taistella?

Uhtred-sarjan 11. osa Susien sota jatkaa Englannin yhdistymisen tarinaa, joka on kertomus rohkeudesta, velvollisuudesta, sodasta ja rakkaudesta.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sofia on orpo, onneton ja kaikin mahdollisin tavoin yksin.
Ei ole rakastavia vanhempia, ei ystäviä. Mikään ei tuo edes pientä lohtua ankeaan todellisuuteen. Kunnes oudot sattumukset johdattavat hänet suuren metsän keskellä sijaitsevaan salaperäiseen Kymnaasiin.

Siitä tulee Sofian uusi opinahjo. Agnes af Forsellesin Kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille on paikka, jossa olevaisuuden ja ajan rajat hämärtyvät.

Kymnaasissa Sofia tutustuu paikan kiehtovaan historiaan ja sen erikoislaatuisiin asukkaisiin, kuten Muusaan, Sointuun ja Avelineen.
Ja eriskummallisen ihanaan Lydiaan.

Sofia löytää Kymnaasista kodin ja paikkansa maailmassa, joka on paljon monisyisempi ja kiehtovampi kuin hän on osannut kuvitellakaan. Ja kun Kymnaasia uhataan, Sofia tajuaa, että on taas kerran menettämäisillään kaiken. Ja siihen hän ei enää suostu. Mutta onko hän valmis kohtaamaan ne kauhut, joita pimeät voimat kuljettavat mukanaan?

Kymnaasi on fantasian ja kauhun siivittämä tarina peloista, luopumisesta, rakastamisesta ja siitä mitä voisi olla, jos olisi olemassa jotain muuta kuin vain se, mitä näemme.

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suvuton ihminen on suojaton. Tämä käy ilmi jo suomalaisista kansanrunoista.
Juuria ja juurettomia esittelee, miten suomalaisten sukukäsitys on muuttunut 500 viime vuoden aikana. Aina sukututkimus ei esimerkiksi ole pohjautunut asiakirjoihin, vaan lähteiden puutteita on täydennetty sukua mairittelevalla fiktiolla. Kustaa Vaasan sukujuuret haluttiin löytää kauaksi historian hämärään, mutta suomalaiselle talonpojalle ei esivanhempia löytynyt.
Historian ystävälle sopiva tietokirja kertoo suvuista monipuolisesti. Sen aiheita ovat Ruotsin suurvaltakauden suvut, sukututkimusta tehneet nunnat, historian suosimat isälinjat, sukulaisavioliitot sekä sukuselvitysten tärkeys yksittäiselle ihmiselle, kuten säveltäjä Jean Sibeliukselle. Entä millaisia haasteita geenitutkimus tuo sukututkimukseen?
Nykyihmisellä on 1900-luvun alkuun tultaessa 16-64 esivanhempaa ja 1800-luvun alussa jo 512. Voimme siis valita, mitä sukulinjoja seuraamme - vaikkemme valitsisikaan sitä kaikkein hienointa isälinjaa.

ft Tiina Miettinen on tutkija Tampereen yliopistossa. Hänen ylistetty tietokirjansa Piikojen valtakunta oli Finlandia-ehdokkaana 2015. Elämäkertojen rakentelu aikakauden asiakirjoista on Miettiselle aina seikkailu. Hän opettaa myös sukututkimusta.

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Heinrich Himmler oli yksi natsi-Saksan vaikutusvaltaisimmista ja pelätyimmistä miehistä.
Kattava elämäkertateos perustuu amerikkalaisiin ja saksalaisiin arkistolähteisiin sekä Himmlerin perheenjäsenten ja hänen alaisinaan palvelleiden haastatteluihin. Ensikäden tietoa ovat antaneet mm. Himmlerin lapset Gudrun ja Gebhard.
Kirja avaa ainutlaatuisen näkymän pahamaineisen natsijohtajan yksityiselämään, toimintaan ja vakaumukseen.
Suomenkielisen laitoksen esipuheen on kirjoittanut dosentti Andre Swanström. Esipuheessa selvitetään mm. Himmlerin yhteydet Suomeen.

Roger Manvell ja Heinrich Fraenkel ovat tunnustettuja historioitsijoita, jotka ovat tehneet yhteistyötä usean Saksan kolmatta valtakuntaa käsittelevän tutkimusprojektin parissa. Parhaiten heidät tunnetaan yhdessä kirjoittamistaan natsijohtajien elämäkerroista. Heidän aiemmin suomennettuja teoksiaan ovat mm. Operaatio Valkyyria ja Goebbels - Kolmannen valtakunnan propagandaministeri.

Dosentti Andre Swanström on kirkkohistorioitsija, joka on tutkinut mm. toisen maailmansodan sotapropagandaa ja antisemitismiä. Nämä aiheet ovat johdattaneet hänet suomalaisten SS-miesten jäljille. Hänen tutkimuksensa ovat herättäneet laajaa huomiota Suomessa ja kansainvälisestikin.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Kirja
Sainio, Pentti, kirjoittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Punaisia tappamassa avaa ainutlaatuisen ikkunan sisällissodan kärsimysten raakaan temmellyskenttään. Kirjan perustana ovat myöhemmin majuriksi ylenneen Osmo Selinheimon pikkutarkat, noin 1 300 sivua käsittävät päiväkirjamerkinnät toiminnastaan. Valkoinen upseeri kirjoitti ne aikanaan itseään ja omiaan varten. Ne ovat olleet suvun hallussa julkisuudelta piilossa tähän päivään.

Paljastava kirja tuo 100 vuoden takaa eläväksi Etelä-Savossa käytyjä sodan ratkaisevia taisteluja. Näihin Savon rautatiesodan taisteluihin Mikkelin lyseolainen Osmo Selinheimo osallistui 18-vuotiaana vapaaehtoisena suojeluskuntalaisena. Samoihin taisteluihin osallistui myös Kajaanin yhteiskoulun abiturientti, 17-vuotias vapaaehtoinen suojeluskuntalainen Urho Kaleva Kekkonen - tuleva tasavallan presidentti. Osmo ja Urho osallistuivat moniin samoihin taisteluihin ja heidän sotatiensä osuivat yksiin noin kahden kuukauden ajan.

Konkaritoimittaja Pentti Sainio on työskennellyt Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa ja Apu-lehdessä. Sainion kynästä ovat syntyneet muun muassa kirjat Maanpuolustusta vai suurvaltapolitiikkaa?, Kummolan kääntöpiiri ja Minne Suomi pommittaa?.

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suomea on väitetty maailman vaikeimmaksi kieleksi. Minkälainen rakas kielemme oikeastaan on? Tämän kirjan luettuasi oma kieli avautuu aivan uudessa valossa.

Suomalaiset ovat jäyhää ja hiljaista kansaa, mutta kun puhe kääntyy suomen kieleen, tulee hämäläiseenkin eloa. Suomen kieli on suomalaisille rakas, ja suhtaudumme siihen intohimoisesti.

Kääntäjälegenda Kersti Juva kutsuu jokaisen kielestä kiinnostuneen löytöretkelle suomen saloihin. Runsaiden esimerkkien saattelemana Juva käy läpi kielemme erityispiirteet ja yllättävät yksityiskohdat englantiin peilaten. Teos kokoaa hänen elämäntyönsä yksiin kansiin.

FM Kersti Juva on maamme huomattavimpia suomentajia, joka tunnetaan erityisesti Tolkien-käännöksistään. Hän on suomentanut myös englanninkielisiä klassikoita, nykyproosaa sekä näytelmiä. Juva on saanut valtionpalkinnon kahdesti.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jalkapalloilija Teemu Pukki on yksi suomalaisen urheilutaivaan kirkkaimpia tähtiä. Kotkassa kasvanut Pukki loistaa niin seurajoukkueessaan Norwichissa kuin Suomi-paidassa Huuhkajissa. Pukin viime kausi oli häkellyttävä, sillä hyökkääjä
voitti Englannin Championshipin maalikuninkuuden 29 osumallaan ja tuli valituksi sarjan parhaaksi pelaajaksi. Kaiken kruunasi Norwichin nousu Valioliigaan,
jossa siis nähdään pitkästä aikaa suomalaispelaaja syksyllä 2019.

Teemu Pukki - Koko tarina on elämäkertateos, jossa käydään läpi pelaajan elämä ja ura Kymenlaakson pikkukentiltä Englannin jättistadioneille. Mukana ovat
kulttihyökkääjän muistorikkaimmat esitykset Suomen A-maajoukkueessa: unohtumaton maali Gijonissa 2013 ja Huuhkajien riemukulku Kansojen liigassa
syksyllä 2018. Kyse on sankaritarinasta, mutta myös kasvu- ja selviytymistarinasta, sillä Pukin uralle mahtuu myös vastoinkäymisiä.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Kooste
Airola, Sari, kirjoittaja, taiteilija ; Kätkä, Mari, säveltäjä, esittäjä ; Kesälä, Tuomas, säveltäjä, esittäjä
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Riemukkaassa lastenmusiikkikirjassa Hilla ja Liisi ensiesiintymisensä tehnyt Hilla palaa ilahduttamaan perheen pienimpiä musiikintäyteisessä tarinassa. Hilla tempautuu ystäviensä kanssa mukaan seikkailuun, jossa musiikki lomittuu metsän tarinaan. Jännittävien tapahtumien mukana tutustutaan uuteen, opitaan puhumaan musiikkia - musisoidaan - rytmein ja hauskoin ääntein.

Kirjaan kuuluu myös CD-levy, jolla on upouusia lauluja koko perheen iloksi. Lisäksi julkaistaan erillinen sovellus, jolla kirjan antia pääsee syventämään.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Kirja
Pietiläinen, Ilona, kirjoittaja, valokuvaaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Joulu jälleen luoksemme saapuu.

Jo kirjan ensimmäisillä sivuilla hullaannutaan talvisen metsän tunnelmasta, kuunnellaan kuukkelin tarina, juostaan kiinni leijailevia lumihiutaleita ja käydään joulukalassa. Talvitulilla istutaan porontaljalla ja keitetään nuotipannukahvit. Evääksi on varattu korppu­pullaa ja joulun lämmöllärakennettuja syötäviä. Vieraisilla käydään joulukodeissa, saunassa jajoulupukin verstaalla. Kohta rakennetaan jo tonttukaappi,jonne avautuu ihkaoikea tonttuovi.

Koska joulun henki on vanhoissa asioissa ja lumoa­vissa perinteissä, ne toteutetaan nyt uudella tavalla: vanhat aterimet taiotaan kynttilälampeteiksi. Koti puetaan jouluun niin, että luonto on läsnä koristeissa ja kattauksissa. Kirjan jouluruoat valmistetaan vanhalla liedellä, kynttilän valossa. Joulupöydässä hiljennytäänhetkeksi. Joulu on hyvää oloa ja tuokioita, joissa on ripaustaikaa.

Ilona Pietiläinen (s. 1975) on valokuvaaja ja sisustustoimittaja. Hänen töitään on julkaistu valtakunnallisissa sisustuslehdissä. Ilona kuvaa tarinoita missä vain, metsässä, kasvihuoneessa, rannalla, puutarhassa tai kotimiljöissä. Ilonan työtä on vierailla kauniissa kodeissa ja koota niiden tarinat. Hän rakastaa joulun odotusta, lumisten hankien kimallusta, hetken kauneutta ja kotia.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Oletko kyllästynyt perussukkiin ja iänikuiseen lappukantapäähän? Haasta itsesi ja kokeile uutta!
Sukka-Finlandiasta tutun suunnittelijan esikoiskirjasta löydät 20 jännittävää sukkamallia sekä valikoiman erilaisia kantapäitä ja muita kiinnostavia yksityiskohtia ja tekniikoita, joilla sukkien neulominen saa uutta potkua.

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Kirja
Ertimo, Laura, kirjoittaja ; Ahokoivu, Mari, kuvittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ihme ilmat! -tietokirja vastaa lasten kiperiin kysymyksiin ilmastonmuutoksesta ja kertoo, miten voimme pistää sille yhdessä hanttiin. Kaksi nokkelaa kaverusta, Lotta ja Kasper, kyllästyvät vanhempiensa vältteleviin vastauksiin kummista keleistä. He päättävät selvittää, mistä ilmaston muuttumisessa todella on kyse.

Ihme ilmat! on topakka ja toiveikas lasten tietokirja siitä, miten ihminen aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja mitä me voimme tehdä paremman tulevaisuuden puolesta. Samalla se vinkkaa, miten ihan jokainen pystyy treenaamaan omia ilmastotaitojaan ja elämään niin, ettei hiilidioksidi pöllyä joka käänteessä. Ilmastonmuutoksen pinteestä ei kuitenkaan selvitä pelkillä arjen nikseillä. Siksi tämä kirja kertoo innostavasti myös yhdessä tekemisen voimasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suomen kansan taiat ja loitsut esittelee entisajan suomalaisten elämänhallinnan keinoja. Ennen uskottiin vakaasti sanan voimaan ja siihen, että ihminen pystyy sanojen ja rituaalien avulla vaikuttamaan kohtaloonsa.
Taiat ja loitsut kuuluivat kaikkiin elämän tärkeisiin käännekohtiin: raskauteen, syntymään, kumppanin löytämiseen ja kuolemaan. Myös toimeentuloa, satoa sekä metsästys- ja kalaonnea turvattiin erilaisin loitsuin. Kirja esittelee laajasti suomalaisessa kansanperinteessä käytettyjä loitsuja ja taikoja ja osoittaa, että niistä ovat säilyneet elävinä meidän päiviimme saakka.

Eero Ojanen on Parolassa asuva filosofi ja kirjailija, joka on kirjoittanut monia teoksia, artikkeleita ja muita tekstejä. Viime aikoina hän on paneutunut vahvasti suomalaiseen kansanperinteeseen, josta ovat kummunneet mm. teokset Suuri suomalainen kummituskirja, Suomalaiset taruolennot, Suomen myyttiset linnut ja Suomen myyttiset eläimet.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Millainen on arvokas kuolema? Amerikkalainen hautausurakoitsija Caitlin Doughty tekee kirjassaan Hyvää kuolemaa etsimässä mukaansatempaavan matkan hautausrituaaleihin ympäri maailman. Doughty käsittelee hautaamisen historiaa, esittää mahdollisia näkymiä ruumiin kompostointiin ja ympäristöystävälliseen hautaamiseen ja selvittää, kuinka monipuoliset perinteet muualla auttavat meitä näkemään omat käytäntömme uudessa valossa. Eri kulttuurien käytäntöjä vertailemalla hän osoittaa, että läheisensä menettäneille on tärkeää voida saattaa vainaja lopulliselle matkalleen.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vanhemmuus on täynnä yllätyksiä - koko vaipan täydeltä.

Tummia silmänalusia, ylitsevuotavaa rakkautta, arjen taisteluja ja tietenkin katkonaisia öitä. Hykerryttävä opaskirja tutustuttaa lastenhoidon erikoistaitoihin - oli kyse sitten nukuttamisesta, syöttämisestä, taaperon kanssa neuvottelusta tai ninjan lailla hiipimisestä.

Uuden sukupolven vanhemmuusopas toimii tukena ja hengähdystaukona kaikille ruuhkavuosia läpi tarpoville.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jokainen sukupolvi kasvattaa lapsensa tavallaan. Elämme aikaa, jolloin kasvatus on jälleen uudenlainen kysymys. Yksilöllisyyden paineet ja mahdollisuudet, aineellinen yltäkylläisyys tai sen puute, mutta myös työelämän uudet muodot pakottavat vanhempia tekemään valintoja, joiden edessä mielen valtaa helposti neuvottomuus. Hyvään kasvatukseen pitäisi pyrkiä, mutta mitä ihmettä sellainen on? Tylsää ei saisi olla, luovuutta pitäisi ruokkia, lapsen oman paikan löytämistä pitäisi helpottaa. Mihin kaikkeen kasvattajan pitäisi venyä, milloin saisi olla tyytyväinen itseensä ja mitä nykykoulustakin pitäisi ajatella?

Uudessa kirjassaan Kasvatus ajan kanssa Juha T. Hakala pohtii oivaltavan värikkäällä tavallaan nykykasvattajan huolia mutta toki myös iloja ja riemuja. Kirja sisältää käytännön neuvoja, joskaan varsinainen opas se ei ole. Pikemminkin
se on aiheeseen paneutuneen kasvatuksen ammattilaisen ja ison perheen isän kynästä sukeutunut tutkimustietoon nojaava vahva kannanotto.

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kesäkerhossa uusi ystävä halaa heti alkajaisiksi. Nöpöä alkaa itkettää. Se kävi liian äkkiä! Nöpö haluaa ensin tutustua ja vasta sitten halata. Kesän aikana ystävykset oppivat nimeämään kehon osia ja hoilaamaan: Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat... He tietävät, että uimapuvun alla on aivan erityiset omat paikat, ja uimapukusääntöä rikkovalle voi sanoa topakasti EI! Innokkaan Zorro-koirankin voi päästää lähelle vain jos itse haluaa.

Pienten lasten oikeus omaan kehoon ja turvataidot ovat asioita, joista on vasta viime vuosina alettu puhua. Vanhemmat ja ammattikasvattajat tarvitsevat tietoa turvataidoista sekä myönteisen tavan puhua kehosta. Kirjan avulla lapsia voi ohjata arvostamaan ja suojaamaan omaa ja toisen kehoa. On tärkeää, että jo pienetkin lapset osaavat kertoa, jos he kohtaavat kurjalta tuntuvia tai pelottavia tilanteita. Ammattilaisten tekemä ja tarkoin harkittu tarina voimavaraistaa ja auttaa lasta rakentamaan myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Kirja sisältää myös tieto-osion kasvattajille. Aiheeseen liittyviä värityskuvia on tulostettavissa Lasten Keskuksen ja Väestöliiton sivuilta.

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pohjois-Kaliforniaa piinasi yli kymmenen vuoden ajan väkivaltainen saalistaja, joka raiskasi brutaalisti yli viisikymmentä naista. Etelä-Kaliforniassa sama vaanija syyllistyi kymmeneen sadistiseen murhaan. Sitten hän karisti kannoiltaan etevimmätkin rikostutkijat ja katosi yön pimeyteen.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin rikostoimittaja Michelle McNamara ryhtyi jäljittämään tätä Golden State Killeriksi kutsuttua psykopaattia. McNamara kahlasi läpi poliisiraportit, haastatteli uhreja ja heidän omaisiaan ja uppoutui arkistoihin metsästäessään väkivaltaista psykopaattia.

Katoan yön pimeyteen on mestariteos, joka kuvaa hyytävästi rikollista ja hänen aiheuttamaansa tuhoa. Samalla se on tarina erään naisen sinnikkäästä yrityksestä selvittää totuus. Teosta on ylistetty true crime -kirjallisuuden uudeksi klassikoksi.

Michelle McNamara menehtyi yllättäen kirjansa viimeistelyvaiheessa. Hänen viimeinen toiveensa kuitenkin toteutui: Golden State Killer saatiin kiinni keväällä 2018.

Kirjan johdannon on kirjoittanut Gillian Flynn ja jälkisanat Patton Oswalt.
Loistava ja rajoja rikkova. Vetävä teos, jota ei malta laskea käsistään. Stephen King

Tallennettuna:
Hakutulos 48

Hyvien elämysten kirja Näytä tarkat tiedot

The art of making memories, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Meillä on vuosittain käytettävissämme tietty määrä päiviä. Jotkin päivät hiipuvat menneisyyteen jättämättä jälkeäkään, kun taas toiset muistamme ikuisesti.

Muistatko ensisuudelmasi? Tai miltä ensimmäiset kevätauringon säteet tuntuvat? Entä parhaan koskaan syömäsi aterian? Näille unohtumattomille kokemuksille on luonteenomaista voimakas aistimus, syvä tunne tai suuri merkitys, mikä saa ne jäämään mieleemme. Niihin liittyy korostunut ihmetyksen tai ihailun tunne. Mitkä ainesosat tuottavat onnellisia muistoja? Miksi tietty musiikki, tuoksu tai maku voi palauttaa mieleemme jo unohtamiamme asioita? Voimmeko oppia luomaan onnellisia muistoja ja muistaa ne paremmin?

Meik Wiking yhdistää onnellisuustutkimuksen ja muis-titekniikan oppimismenetelmät ja tutkii, miten huippu-kokemukset syntyvät, miten ne tallennetaan ja miten ne muistetaan. Hyvien elämysten kirja hyödyntää havaintoaineistoja, muistiinpanoja, haastatteluita ja maailmanlaajuisia tutkimuksia ja esittelee käyttäytymis-tieteiden ja onnellisuustutkimuksen kokeita antaessaan vastauksen siihen, miten voimme luoda täydellisiä hetkiä - hetkiä, jotka jäävät historiaamme.

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Persoonallisuus - onko se pysyvä, muuttuva vai jotain siltä väliltä?

Olemme tottuneet ajattelemaan, että oma ja muiden persoonallisuus on kiveen hakattu - hyvine ja huonoine puolineen. Kun omat tai muiden piirteet ärsyttävät, alamme helposti miettiä, voisiko persoonallisuus sittenkin muuttua. Tarvitseeko sen muuttua?

Kirja kuvaa persoonallisuuden muutosta ja pysyvyyttä psykologiseen tutkimustietoon pohjautuen. Kirjassa pohditaan esimerkiksi, arvostammeko enemmän pysyvyyttä vai muutosta, millaisia asioita itse voimme tai emme voi muuttaa ja kuinka ympäristö vaikuttaa persoonallisuuden muokkaantumiseen. Muuttaako esimerkiksi työttömyys tai lapsen saaminen persoonallisuutta? Entä ulkomaille muuttaminen? Onko psykoterapialla vaikutusta persoonallisuuteen?

Markku Ojanen on psykologian emeritusprofessori, tietokirjailija ja luennoitsija. Ojasen keskeisimpiä tutkimusalueita ovat mielenterveys, terveyspsykologia, positiivinen psykologia sekä hyvinvointi ja onnellisuus.

Tallennettuna: