Huom! Vappuna ke 1.5. kirjakuljetusta ei ole.

Haku

Uutuudet, vko 9/2020

Muokattu: 3.3.2020
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Intuition näkökulmasta ei ole mahdottomia ongelmia

Ongelmien keskellä ratkaisua ei aina näe. Mutta intuition avulla syntyy parhaimmillaan päätöksenteon ohituskaistoja, ennennäkemättömiä oivalluksia ja radikaaleja innovaatioita.

Intuition tietoisessa hyödyntämisessä ei ole mitään mystistä, saati yliluonnollista. Kirjassa kerrotaan, miksi ja miten intuition käyttöä kannattaa harjoitella.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Yhdellä lapsella riittää päivästä toiseen virtaa pilvissä pomppimiseen asti, toisella päivä matelee, kolmannella kiukku kiusaa mieltä. Millaiset tekijät ovat lapsen käyttäytymisen taustalla? Miten voimme tukea yksilöllisiä keinoja tasapainoisen arjen pohjaksi?

Lapsen toimintaa havainnoimalla saamme tietää, mitä hyvä mieli ja oppiminen kullakin hetkellä vaativat. Kun löydetään kullekin lapselle sekä aktivoimis- ja motivointikeinoja että rauhoittumis- ja stressinsäätelykeinoja, voidaan tukea lapsen ja hänen kanssaan toimivien aikuisten sujuvaa arkea.

Teoksessa kerrotaan, mitä asioita voit havainnoida lapsen käyttäytymisestä, ja esitellään menetelmiä, joilla voit tukea lapsen sisäisen rauhoittumisjärjestelmän toimintaa ja auttaa häntä pitämään yllä sopivaa vireystilaa. Käytännön tueksi mukana on useita tehtävä- ja lomakepohjia. Tyyni ja valpas mieli auttaa jokaista tuomaan esiin parhaat kykynsä niin vuorovaikutuksessa, tunteiden säätelyssä kuin oppimisessa.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Brooks, Felicity, kirjoittaja ; Rauta, Tuuli-Maaria, kääntäjä ; Ferrero, Mar, taiteilija
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Perhe on paras! Raikkaasti kuvitetussa pienten tietokirjassa selitetään selkeästi ja lapsentajuisesti perheeseen, sukulaissuhteisiin sekä perheessä tapahtuviin muutoksiin liittyviä käsitteitä. Selityksen saavat niin uusperhe, yksinhuoltajaperhe, adoptioperhe, sijaisperhe, syntymäperhe, laajennettu perhe, ero, sukupuu kuin moni muukin tärkeä asia. Hauskat puhekuplat tuovat huumoria ja näkökulmia, ja lopun kattava sanasto kokoaa keskeiset käsitteet. Perhetietouden ohessa tuodaan esille perhe-elämän eri puolia sekä perheenjäseniä yhdistäviä asioita. Kaikilla perheillä on omat tapansa ja tarinansa. Jokainen perhe on ainutlaatuinen!

Felicity Brooks on palkittu brittiläinen lastenkirjailija. Brooks työskentelee Usborne-kustantamossa ja on kirjoittanut ja toimittanut satoja lastenkirjoja.

Mar Ferrero on madridilainen kuvataiteilija, joka on työskennellyt muun muassa animaattorina ennen keskittymistään lastenkirjojen kuvittamiseen.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuunteleminen ei ole vain puhutun vastaanottamista. Se on myös empatiaa, tilanteen hahmottamista ja toisaalta kykyä ottaa tarvittaessa etäisyyttä.

Kuunteleminen on monen ammatin perusedellytys. Kuuntelussa ei keskitytä ainoastaan kuuntelemiseen vaan kokonaisvaltaiseen tilanteen aistimiseen ja havainnointiin. Se on taitoa olla dialogissa hyödyntäen omaa ammatillista osaamista. Taitava kuuntelija kohtaa toisen ihmisen kunnioittavasti ja avoimesti. Hän huomioi myös hiljaisuuden, eleet, ilmeet ja äänensävyt. Kuuntelemisen taitoon sisältyy niin itsen kuin muidenkin kuunteleminen - ilman itsensä kuuntelua omat ennakkoluulot häiritsevät muiden kuuntelemista.

Käsikirja tarjoaa sekä kokemuksellisia että tieteen näkökulmia kuuntelemiseen ja kuuntelemattomuuteen. Teoksen avulla voi laajentaa omaa käsitystään kuuntelemisesta ja harjoitella omaa kuuntelemisen taitoaan. Samaistuttavat käytännön esimerkit tukevat toimimista erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Raili Gothoni on teologian tohtori ja dosentti Helsingin yliopistossa. Hänellä on pitkäaikainen ja laaja käytännön kokemus kuuntelu- ja vuorovaikutustyöstä sairaalateologina ja työnohjaajana. Gothoni on työskennellyt yliopettajana Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja professorina Helsingin yliopistossa. Hänen keskeisimpiä tutkimusalueita ovat uskontopsykologia, sielunhoito ja etiikka.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Omakohtainen teos mieheksi kasvamisesta

Miehen kuolema on yleinen keskustelunavaus sekä henkilökohtainen tilinteko niistä mekanismeista, joista miehisyys rakentuu. Juhani Brander kuvaa maskuliinisen kulttuurin sisältä satuttavasti, miten pojista tehdään ”miehiä”.

Kirjassa kuvataan väkivaltaa, urheilua ja armeijaa toksisen maskuliinisuuden keskeisinä elementteinä. Teos valottaa miehenä olemisen ristiriitaisuuksia ja niitä prosesseja, jotka miehisyyttä kulttuurisesti tuottavat.

Brander kertoo, miksi pojat eivät lue kirjoja ja miksi tunteista puhuminen on miehille niin vaikeaa.

Teos käsittelee myös #metoo-kampanjaa, ylierotisoitunutta nykykulttuuria ja pornon vaikutusta seksuaalisuuteen. Itseään säästelemättä Brander paljastaa syyt siihen, miksi miehet vaikenevat häpeän kokemuksista mm. pahoinpitelyjen ja seksuaalisen ahdistelun kohteina.
Miehen kuolema osoittaa sen, että miehistä ja miehisyydestä on moneksi, mutta hegemonisen maskuliinisuuden tukahduttavan kouran alta heidän äänensä ei kuulu.

Juhani Brander (s. 1978) on Helsingissä asuva kirjailija ja kulttuurikriitikko. Brander pääsi ainoana suomalaisena Best European Fiction -antologiaan vuonna 2010 ja palkittiin Kritiikin punnuksella vuonna 2014. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jos teet tietotyötä, tiedät varmasti tiedon ja tekemisen määrän alle hukkumisen tunteen. Samalla sinun pitäisi olla luovempi, tuottavampi ja muutoskykyisempi sekä tehdä viisaita päätöksiä. Tilanne on kestämätön - siksi on aika ottaa työnteon tehokkain ja taloudellisin vaihde käyttöön.

Olet varmasti kuullut flow-tilasta. Tuon maagisen aikaansaamisen tilan ajatellaan usein olevan vain taiteilijoiden ja urheilijoiden ominaisuus. Todellisuudessa se on lähempänä meitä jokaista kuin tiedämmekään - omien korviemme välissä. Flow on optimaalinen mielentila, jossa ei ole kyse vain pienistä parannuksista, vaan tuottavuuden ja luovuuden moninkertaistumisesta.

Tämä kirja valaisee flow'n tieteellisen taustan ja tarjoaa nipun konkreettisia keinoja, joilla valjastat flow-tilan käyttöön omassa työssäsi.

Jussi Venäläinen on kasvuyrittäjä ja flow-tilan asiantuntija, joka kiertää puhumassa flow-tilasta ja valmentamassa yrityksiä. Jussi on intohimoinen itsensä kehittäjä, joka on optimoinut omaa työskentelyään ja hyvinvointiaan jo kymmenen vuoden ajan ja päätynyt sitä myötä tutkimaan flow-tilaa. Siitä on tullut Jussille intohimo, ja hän uskoo flow-tilalla olevan tulevaisuudessa vielä iso vaikutus työelämään ja yleiseen hyvinvointiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miten tulla toimeen teinisi kanssa?

Miksi teinit ovat niin raivostuttavia, upeita, typeriä, inspiroivia, äänekkäitä, juroja, luovia, hullunrohkeita, herkkiä, kovakuorisia, itsekkäitä, lojaaleja, impulsiivisia ja ihania? Pää kylmänä vastaa.

Pää kylmänä kokoaa kasvattajan kannalta olennaisen tiedon aivojen kehityksestä kouluiästä aikuisuuteen. Neurobiologisen kehyksen hahmottaminen on vanhemmille sekä valaisevaa että huojentavaa: teini ei kuohahtele ilkeyttään, hänen aivonsa vain toimivat toisin kuin aikuisen tai lapsen. Helppotajuinen mutta vahvasti tutkimustietoon ankkuroituva kirja kertoo, millainen kasvatus tukee lapsen itsesäätelyn kypsymistä ja motivoi oppimiseen, miten nuoren itsenäistymistä voi fiksuimmin auttaa ja milloin keskeneräisille aivoille on syytä antaa kasvurauha.

Kirsi Heikkinen on kahden nuoren äiti ja tiedetoimittaja, jonka erityisala on aivotutkimus. Tiina Huttu on kahden pienen koululaisen äiti, aivojen kehitystä tutkinut neurotieteen lisensiaatti ja tiedetoimittaja. He ovat aiemmin kirjoittaneet kehutun pienten lasten aivojen kehitykseen keskittyvän kirjan Pää edellä (2017).

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Tavi, Varpu, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää

Naisen elämä 45-65-vuotiaana on hormonitoiminnan muutosten aikaa. Se on elämänvaihe, jossa lasten saantiin tarkoitettu keho muuttaa toimintaansa perusteellisesti. Näinä vuosina nainen saattaa kokea hiustenlähtöä, kuumia aaltoja ja unettomuutta. Hänellä saattaa olla keskittymisvaikeuksia, virtsatietulehduksia, sydämentykytyksiä ja vielä finnejäkin. Häntä ehkä itkettää, kiukuttaa ja jatkuvasti väsyttää - ja limakalvotkin ovat kuivat eikä seksi kiinnosta.

Kaikki naiset eivät oireile, eivätkä kaikkien oireet ole vaikeita, mutta osalla naisista oireet heikentävät elämänlaatua, jopa tuntuvasti. Vaihdevuosien ajasta ei kuitenkaan ole pakko kärsiä. On paljonkin, mitä nainen voi itse tehdä hormonaalisen tasapainonsa eteen.

Tässä kirjassa annetaan keinot oireiden vakavuuden arvioimiseen sekä työkalut niiden hoitamiseen. Valittavanasi on koko kirjo hormonikorvaushoidoista ja kirurgiasta homeopatiaan, ayurvedaan, kiinalaiseen parannustaitoon, eurooppalaiseen luontaisparannukseen sekä yrttiterapiaan.

Vaihdevuodet ovat mahdollisuuksien aikaa: voit rohkeasti olla itsenäinen valinnoissasi - ja ennen kaikkea voit hyvällä omallatunnolla ottaa aikaa itseäsi ja omaa hyvinvointiasi varten. Jokaisella naisella on oikeus ja vapaus valita itselleen sopivimmat keinot tavoitella hormonitasapainoa. Ole itseäsi kohtaan lempeä ja valitse viisaasti!

Varpu Tavi on filosofian maisteri, yksi Suomen luetuimpia terveystietokirjailijoita sekä Uuden Suomen blogisti.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Synnytys on luonnollinen tapahtuma. Se voi kuitenkin jännittää tai pelottaa, varsinkin kun edessä on ensisynnytys. joskus aiemmatkaan kokemukset eivät poista kaikkia huolia. Tämä kirja auttaa ymmärtämään ja käsittelemään synnytyspelkoa. Se esittelee neljä toimintatapaa, joita kannattaa hyödyntää synnytyksen eri vaiheissa: oikeanlaisen hengityksen, rentoutumisen, äänen käyttämisen ja ajatuksen voiman. Kirjassa on käytännöllisiä harjoituksia, joilla tähdätään kivun lievittymiseen ja hallinnan tunteen kokemiseen synnytyksen aikana. Kirjassa on oma luku myös synnytyksessä mukana olevalle tukihenkilölle.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Oletko valmis astumaan uudelle tasolle makrameeharrastuksessasi?
Tämä Fanny Zedeniuksen odotettu uutuusteos johdattaa sinut sinne nopeammin kuin arvaatkaan.
Valittavanasi on upea kokoelma hieman haastavampia makrameetöitä: vaikuttavia seinävaatteita ja muita kodin katseenvangitsijoita, asusteita - ja jopa tuhansien solmujen mekko. Kirjasta löytyy kuitenkin kaikki tarvittava myös aloittelijalle, joka voi valita projektikseen yksinkertaisemman työn kuten amppelin tai vyön.
Mukana on 30 solmua, joista suuri osa uusia, sekä monia jännittäviä tekniikoita solmujen yhdistelyyn. Saat kirjasta runsain mitoin inspiraatiota ja palkitsevia ahaa-elämyksiä. Opit lisäämään töihisi viehättäviä yksityiskohtia ja tärkeän taidon: miten laskea helposti tarvittavia narujen pituuksia. Pääset jyvälle siitä, kuinka suunnitella ja toteuttaa omia yksilöllisiä makrameeluomuksiasi, jolloin vain mielikuvitus on rajanasi.
Zedenius käyttää nyt materiaaleja ja värejä rikkaammalla paletilla kuin ensimmäisessä teoksessaan Makrameen maailma. Vaikka värillisiä naruja voi ostaa valmiina, saat tietoa niiden värjäyksestä kasviväreillä. Luonnon lumoa huokuvat myös kirjan valokuvat. Tervetuloa - uudet ja edistyneet makrameetaiteilijat - tämän ajattoman käsityötekniikan uudistuneeseen maailmaan!

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ihmiset kaipaavat työhönsä merkityksen kokemusta, ehkä enemmän kuin koskaan. Aiheesta on alettu puhua akateemisen maailman lisäksi vakavasti myös bisnesmaailmassa ja kaikkialla työelämässä. Merkitystä kaipaamme sekä yksilöinä että yhteiskuntana. Ilman sitä harhaudumme ja voimme huonosti. Tämä on ensimmäinen suomenkielinen teos siitä, miten johtaja ja esimies voivat luoda merkityksellisyyttä yksilöille, tiimeille ja koko organisaatiolle. Menestyksekäs johtaminen on pohjimmiltaan merkitysten luomista. Kirja tarjoaa siihen taustatietoa ja käytännön keinoja. Kirja on suunnattu kaikille heille, jotka haluavat löytää keinoja yhdistää “suurempi tarkoitus” osaksi arkipäivän työntekoa ja johtamista.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Hurme-Keränen, Auli, kääntäjä ; Tavonatti, Mia, kirjoittaja, kuvittaja ; Stacey, Nolon, kirjoittaja, kuvittaja ; Smith, Cindy, kirjoittaja, kuvittaja ; Cardaci, Diane, kirjoittaja, kuvittaja ; Powell, William F., kirjoittaja, kuvittaja ; Aaseng, Maury, kirjoittaja, kuvittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Opi piirtämään suloisia eläinlapsia - nopeasti ja tehokkaasti.
Kirja rakentuu toisiaan täydentävistä oppijaksoista, joissa käsitellään tiettyä teemaa. Teemoihin liittyy harjoituksia, jotka käydään läpi vaihe vaiheelta kohteen hahmottelusta viimeistelyyn asti.
Kirjassa lähdetään liikkeelle aiheen luonnostelusta joko luonnossa tai valokuvan perusteella, ja osa harjoituksista on toteutettavissa vain 15 minuutissa.
Mukana on vinkkejä ja perustietoa mm. valosta ja varjosta, kolmiulotteisuudesta, perspektiivistä sekä materiaaleista ja välineistä.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Hurme-Keränen, Auli, kääntäjä ; Powell, William F., kirjoittaja, kuvittaja ; Butkus, Michael, kirjoittaja, kuvittaja ; Cardaci, Diane, kirjoittaja, kuvittaja ; Weil, Linda, kirjoittaja, kuvittaja ; Aaseng, Maury, kirjoittaja, kuvittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Opi piirtämään lumoavia maisemia - nopeasti ja tehokkaasti.
Kirja rakentuu toisiaan täydentävistä oppijaksoista, joissa käsitellään tiettyä teemaa. Teemoihin liittyy harjoituksia, jotka käydään läpi vaihe vaiheelta kohteen hahmottelusta viimeistelyyn asti.
Kirjassa lähdetään liikkeelle aiheen luonnostelusta joko luonnossa tai valokuvan perusteella, ja osa harjoituksista on toteutettavissa vain 15 minuutissa.
Mukana on vinkkejä ja perustietoa mm. valosta ja varjosta, kolmiulotteisuudesta, perspektiivistä sekä materiaaleista ja välineistä.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Kirja
Suchet, David, kirjoittaja, valokuvaaja ; Saari, Sirpa, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

David Suchet on paitsi rakastettu näyttelijä myös varsin taitava valokuvaaja, jolla on aina kamera mukanaan. Hänen elämänsä ja uransa vaiheet ovat ikuistuneet tunteita ja muistoja herättäviin kuviin, jotka nyt elävöittävät hänen ainutlaatuista muistelmateostaan.

Kirjaan on tallentunut mm. ikimuistoisia hetkiä ja näyttelijäkollegoita teatterista ja elokuvien kuvauspaikoilta.

Suchet on viisikymmenvuotisen teatteri- ja elokuvauransa aikana nähty lukemattomissa rooleissa, joista tunnetuin lienee Agatha Christien ikoninen etsivähahmo Hercule Poirot.

Kirjassaan Suchet kertoo lapsuusvuosistaan Lontoossa, juutalaisista juuristaan, rakkaudestaan musiikkiin ja valokuvaukseen sekä monipolvisesta näyttelijänurastaan. Kuvin ja sanoin hän palaa niin elämänsä huippukohtiin kuin aallonpohjiinkin. Näyttelijä kuvailee myös roolihahmojensa syntyä ja näyttelijäntyön muuttumista vuosien varrella sekä tietysti myös elämää Poirotin jälkeen.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suomi on hevostyttöjen maa. Silti hevostytöistä ei ole juuri kirjoitettu tietokirjoja, toisin kuin ratsastuksesta, raveista ja hevosista itsestään. Hevostytöt esiintyvät lähinnä nuorten hevosromaaneissa.

Hevostytöt-kirja korjaa tämän epäkohdan ja nostaa parrasvaloihin kaikenikäiset ja -taustaiset hevostytöt ja -naiset. He saavat itse kertoa, mitä hevostyttöys on, miltä se tuntuu ja miten se muovaa ihmistä läpi elämän.

Kirjassa hevostyttöys ei tarkoita ikävaihetta vaan olemisen tapaa. Kun hevoshulluus iskee, tila on usein vakava ja pysyvä. Tallilla niskasta karisevat kaikki roolit ja odotukset ja muu maailma seisahtuu. Ja yhtäkkiä on kulunut viisi tuntia. Tai puoli elämää.

Marika Riikonen on tamperelainen kirjoittaja, toimittaja ja teatterintekijä. Ennen kaikkea hän on hevostyttö, jolla on ollut useita hoitohevosia ja (tähän mennessä) yksi oma. Hevostytöt on hänen ensimmäinen oma tietokirjansa. Aikaisemmin hän on toimittanut novelliantologioita, kirjoittanut spefinovelleja ja teatteritekstejä ja julkaissut yhdessä kollegansa kanssa muusikkoelämäkerran.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Liike ei ole automaattisesti lääke. Edistääkseen terveyttä on liikkeen laadun ja annostelun oltava kunnossa. Terveys on siis pohja, jolta ponnistetaan, silloinkin kun halutaan parantaa suorituskykyä ja muokata kehoa. Tämä kirja antaa yksilöllisesti sovellettavat ohjeet siihen, kuinka parannat yhtäaikaisesti niin terveyttäsi kuin toiminta- ja suorituskykyäsi sekä kehon koostumustasi. Kirjan kantavia teemoja ovat stressi ja sen hallinta, motivaatio ja tavoitteellisuus, uni, lepo ja palautuminen, terveyttä ja suorituskykyä kehittävä ravitsemus, kehittävän lihaskunto-, kestävyys- ja liikkuvuusharjoittelun perusteet sekä nousujohteisen harjoittelun ohjelmointi sekä toteuttaminen.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Kirja
Saari, Ulla, kirjoittaja, valokuvaaja, kuvittaja ; Tervonen, Mirjo, kuvittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Naruhodo on japanin kielen oppikirjasarja, joka on suunnattu erityisesti nuorille. Se noudattaa lukion opetussuunnitelmaa (B3-japani). Japanin kielen 2. kurssin pääpaino on puhutussa kielessä.

  1. kurssin aikana opitaan mm. kuvailemaan omaa lähipiiriä, asioimaan kaupassa ja ravintolassa, ja kertomaan omista mieltymyksistä. Tekstit ja harjoitukset on kirjoitettu hiragana-merkeillä. Opiskelijat tutustuvat myös katakana- ja kanji-merkkeihin. Kulttuuriteemoja ovat ruoka ja eläimet.

Yksinkertaisten kieliopin perusrakenteiden, kattavien teemasanastojen ja runsaiden harjoitusten avulla on mielekästä jatkaa tutkimusmatkaa japanin kieleen ja kulttuuriin.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vuonna 1941 Hitler sulki viimeisen Leningradiin johtavan tien. Alkoi yksi historian karmeimmista piirityksistä, jonka aikana saksalaiset pyrkivät laskelmoidusti näännyttämään Leningradin siviiliväestön nälkään. Talven lähestyessä
ja ruokavarastojen huvetessa kaupungin asukkaat tunsivatkin tämän todellisuuden nahoissaan.

Jonesin liikuttava teos on ihmisyyttä korostava kertomus Leningradin piirityksestä. Ääneen pääsevät kaupungin asukkaat, jotka kertovat suuresta kärsimyksestä mutta myös humaaniuden ja keskinäisen avunannon voimasta.
Fyysisesti heikentyneinäkin ihmiset löysivät itsestään kipinän auttaa muita ja luoda toivoa. Tämän symboliksi on noussut Sostakovitsin 7. sinfonia ja konsertti, joka valoi leningradilaisiin uskomatonta taistelutahtoa.

Lähteinään Jones käyttää piirityksen kokeneiden päiväkirjoja ja silminnäkijöiden lausuntoja. Hän ei kaihda puhumasta pitkään vaietuista tosiasioista, kuten ryöstelystä ja kannibalismista. Hätkähdyttävintä on silti kaupungin
hallintoviranomaisten välinpitämättömyys, joka kylvi sisäistä tuhoa ja josta leningradilaiset maksoivat kovan hinnan. Myös Stalin piti tarkkaan huolta siitä, ettei tieto kaupungin kauhuista levinnyt sen rajojen ulkopuolelle. Piirityksen päättyessä vuonna 1944 lähes miljoona ihmistä oli menettänyt henkensä.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ole oma itsesi.

Tämä on haaste on hillittömän hauska ja salaviisas kirja Celeste Barberin omasta elämästä ja siitä, kuinka jokainen voi olla oman elämänsä tähti. Teos on yhdistelmä muistelmia, hervotonta komediaa ja kullanarvoista elämänviisautta.

Barber miettii, mikä on rakkauden, ystävyyden ja hyvän avioliiton salaisuus sekä johdattaa lukijan itsensä hyväksymisen tielle. Hän opastaa, miksi kannattaa tarkistaa, ettei ammeessa ole haita ennen kylpemistä, miksi Instagram-tähteys on yhtä todellista kuin iso tukku Monopoli-rahaa - ja miten Nutella kasvatti häntä enemmän kuin koulu.

Kansainvälinen komediasensaatio Celeste Barber on sosiaalisen median vaikuttaja, joka kommentoi postauksissaan sitä, miten nainen ja naisen vartalo esitetään.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kansainvälinen megailmiö suomalaisittain​

Teos esittelee ja taustoittaa sata suomalaista kirjettä kansakunnan kohtalonvuosista tähän päivään. Mitä esimerkiksi Risto Ryti kirjoitti Hitlerille vuonna 1944, tai kuinka nuori Tove Jansson muotoili tuntonsa ihastukselleen? ​

Osa kirjeistä on yleisesti tunnettuja, kuten Urho Kekkosen kuuluisa "Saatanan tunarit" ​-myllykirje, osa taas ennen julkaisemattomia, sensuroituja tai lähettämättömiä.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rakastetun kirjailijan ja psykologin hartaasti odotettu, liikuttava tositarina tytöstä, joka ei osannut pyytää apua, ja naisesta, joka muutti tämän elämän.

Syrjäisessä Walesin kolkassa vanhempiensa hylkäämä 9-vuotias Jessie on vaarassa päätyä yhdeksi lastensuojelun menetetyistä tapauksista. Kiintymyssuhteen muodostaminen näyttää olevan tytölle mahdotonta, ja hän on tottunut valehtelemaan ja satuttamaan saadakseen tahtonsa läpi. Kun päättäväinen terapeutti Torey Hayden ryhtyy hoitamaan Jessietä, alkavat tytön valheiden taakse piilottamat karmivat totuudet paljastua.
Torey Hayden saa yhteyden lapsiin, joiden kohdalla moni on luovuttanut. Samalla hän todistaa ehdottoman rakkauden voiman.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Greta Thunberg, Robin Packalen, Alexandria Ocasio- Cortez, Alan Turing, Stephen Hawking ja yli kaksikymmentä muuta yllättävää ja tutumpaa nuorten valitsemaa sankaria!

Inspiroivassa kirjassa esitellään nuorten valitsemia edelläkävijöitä, jotka sopivat roolimalleiksi paitsi nuorille myös monille vanhemmillekin. Lukiolaiset ovat kirjoittaneet tarinoita, joissa he kertovat rohkeista esikuvistaan ja tutustuttavat lukijan uskomattomiin nuoriin eri puolilta maailmaa. Sankariesittelyjen värikkään ja vaikuttavan kuvituksen on tehnyt joukko eturivin kuvittajia.

Kirjoittajina on 30 KirjaKallion nuorta lupausta, ja loppusanat on kirjoittanut heidän opettajansa, Kallion lukion kirjallisen ilmaisun lehtori, FL Eva Havo. Kirjoittajat ovat valinneet tarinoiden päähenkilöiksi omat sankarinsa kehopositiivisuusaktivista huippufyysikkoon. Nuorissa on uskomatonta voimaa!

Sankaritarinoita-kirjasarjan aloitti lasten- ja nuorten- kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksikin yltänyt, Yleisö-Finlandialla palkittu Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Sittemmin sarjassa ovat ilmestyneet myös Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) ja Sankari­tarinoita (kaikille).

Tallennettuna:
Hakutulos 23

Kadonneen natsikullan jäljillä Näytä tarkat tiedot

Naziguldet och de invigdas hemlighet, suomi
Kirja
Wallén, Marcus, kirjoittaja ; Korppi, Timo, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Toisen maailmansodan melskeissä natsi-Saksa keräsi huomattavat määrät valuuttoja, kultaa ja taidetta valloittamistaan maista. Kun sota vuonna 1945 läheni loppuaan, natsit piilottivat aarteet tarkan suunnitelman mukaan.
Kadonneen natsikullan jäljillä käsittelee natsien häikäilemätöntä kullankeruuta ja piilottelua sekä liittoutuneiden massiivista jäljitysoperaatiota ja kadoksiin jääneen kullan kohtaloa. Tarina alkaa Garmisch-Partenkirchenistä, josta tuli sodan päättyessä paitsi liittoutuneiden tukikohta myös syntinen gangsteriparatiisi. Siellä pieni joukko saksalaisia upseereja ja siviilejä vastasi natsiaarteiden piilottamisesta.
Kultasalaliittolaisiin kuului myös Helsingissä toimineen Saksan suurlähettilään poika Hubert von Blücher, jonka hiljattain löytynyt kirje johti aiheesta kiinnostuneen toimittaja Marcus Wallenin uusille jäljille. Kirjassaan Wallen selvittää maailman suurimmaksi kultaryöstöksi nimitetyn tapahtumasarjan vaiheita maanosasta toiseen ja tarkastelee toisen maailmansodan historiaa tästä ainutlaatuisesta näkökulmasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Kirja
Pelliccioni, Sanna, kirjoittaja, kuvittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuvittajana ja lastenkirjailijana tunnetun Sanna Pelliccionin ilmaisuvoimaisissa haikuissa kaikuu nuoruuden vimma, voima ja herkkyys, pelot, toiveet ja haaveet.”Kirjoitan haikuja, koska niiden muoto on niin hieno. Haikut ovat samalla keveitä ja syviä, helppoja ja hitaasti avautuvia. Haiku voi läväyttää muutamalla tavulla auki koko maailman, tiivistää epätoivon tai henkäistä ulos järkyttävän ihastumisen parilla rivillä.”Taka-ajatuksena on myös kannustaa kirjoittamaan omia runoja itselle tärkeistä aiheista - runoilu auttaa pysähtymään, pohtimaan tuntojaan, eikä sen tarvitse olla vaikeaa. Haikun muoto ohjaa kirjoittamista ja vapauttaa mielikuvituksen.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ebba 3
Ebbasta on tosi ärsyttävää saada isäpuoli. Tunteet räiskyvät myös leirikoulussa.

Kuudennen luokan keväällä Ebban luokka matkustaa leirikouluun Saksaan. Äiti sairastuu eikä pääsekään mukaan valvojaksi. Ebban harmiksi Ilmari, äidin miesystävä, lupautuu tilalle. Leirikoulun jälkeen Ilmarin on tarkoitus muuttaa saman katon alle Ebban ja äidin kanssa, mistä Ebba ei pidä yhtään.
Ilmarin mukana leirikouluun tulee hänen bostoninterrierinsä Miska. Koira valloittaa koko luokan sydämen. Kun Ebban paras kaveri Sara lähtee riidan päätteeksi karkuteille, Miskan vainukuono osoittautuu kullanarvoiseksi.

Jatkoa kehutuille kirjoille Kahden maan Ebba ja Kahden perheen Ebba.

Tallennettuna:
Hakutulos 26

Tanssiinkutsu Näytä tarkat tiedot

The miller's dance, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Poldark 9
Cornwall 1812. Uusi vuosi tuo odottamattomia käänteitä Poldarkien perheelle, kun Ross ja Demelza saavat yllättäviä ja huolta herättäviä uutisia. Myös heidän tyttärensä Clowance murehtii, sillä läheinen tuttavuus Stephen Carringtonin kanssa tietää harmeja.

Kun armeijat kohtaavat Espanjassa ja poliittinen tilanne kiristyy kotirintamalla, Poldarkit huomaavat tanssahtelevansa myrskyisän aikakauden pyörteissä.

Tallennettuna:
Hakutulos 27

Aavekentät Näytä tarkat tiedot

The ghost fields, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ruth Galloway 7
Aikamme hurmaavin dekkarisarja saa jatkoa

Suosikkiarkeologi Ruth Galloway tutkii sodanaikaista lentokoneen hylkyä, josta löytyy epäilyttävä ruumis. Viehättävä brittisarja yhdistelee arkeologisia salaisuuksia ja monimutkaisia ihmissuhteita.

Kun uuden asuinalueen rakennustöissä löydetään toisen maailmansodan aikainen lentokone ja lentokoneesta ruumis, arkeologi Ruth Galloway kutsutaan paikalle. Ruth toteaa, ettei kyseessä ole lentäjä - mutta miten ruumis päätyi lentokoneeseen? Kun tapaukseen liittyvän Blackstockin suvun tiluksilta vielä löytyy ihmisluita, Ruthilla ja komisario Harry Nelsonilla on kiire selvittää syypää ennen kuin Norfolkia lähestyvä myrsky saavuttaa heidät ja hautaa salaisuudet iäksi.

Elly Griffiths tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.

Tallennettuna:
Hakutulos 28

Eppu, pieni sankari Näytä tarkat tiedot

Teddy - en liten hjälte, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eppu 10
Rakastetun ponikirjasarjan päätösosa
Vaikka Niitynperällä asustaa jo monen monituista eläintä, saattaa Elsan kotitilalle muuttaa vielä yksi hevonen...
Uusi hevonen on nimeltään Hasse, eikä se ole saanut kunnollista huolenpitoa edellisessä kodissaan. Hasse on sairas. Sen silmät ovat sameat ja surulliset, eikä edes eläinlääkäri osaa sanoa, tuleeko Hasse enää koskaan kuntoon. Elsa ja Minna haluavat vain hoitaa Hassen terveeksi, mutta suostuvatko äiti ja isä? Entä jos Hassea ei voidakaan pelastaa? Ja minkälaisen yllätyksen Eppu heille tarjoaa? Tämän koskettavan kertomuksen myötä jätämme jäähyväiset maailman söpöimmälle shettikselle, Epulle!
Ruotsalainen Lin Hallberg on ollut heppafani pikkutytöstä lähtien ja tuntee läpikotaisin tallielämän ylä- ja alamäet. Sinttu- ja Eppu-sarjat ovat syntyneet yhdessä yhtä lailla hevoshullun kuvittaja Margareta Nordqvistin kanssa.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

IIK! 3
Alakoululaisille suunnatun IIK!-kauhukirjasarjan kolmas osa vie viidesluokkalai-set Sussan ja Sakun selkäpiitä karmivan vesihirviön jäljille. Helppolukuinen, mal-tillisen pituinen ja sopivan jännittävä tarina houkuttelee myös vähemmän luke-via lapsia uppoutumaan kirjaan.

Sussa, Saku ja pikkusisko Siiri lähtevät kesäloman viettoon isovanhempien mökille. Siellä on kuitenkin tapahtunut kummia: myllätystä pihapensaikosta löytyy omituinen käsine, ja keskelle metsää on ilmestynyt valtava vesilammikko, joka ei vaikuta aivan luonnolliselta.

Sitten Saku näkee järvestä nousevan hahmon, joka ei ole lintu, kala eikä ihminen. Sussalla ja Siirillä on vaikeuksia uskoa Sakua tämän kertoessa näkemästään, etenkin kun tutkimusretki ei tuota tulosta. Mutta Siirin kadotessa kummajaisen matkaan on Sussankaan vaikea enää olla uskomatta. Mikä tai kuka on metsälammikon hirviö, ja kuinka lapset saavat sen karkotettua?

Anu Holopainen on pitkän linjan nuortenkirjailija, jonka esikoisteos, fantasiaseikkailu Kristallien valtakunta ilmestyi vuonna 1996. Holopaisen Molemmin jaloin -scifidystopia oli vuoden 2006 Finlandia Junior -ehdokas, ja vuonna 2015 julkaistu Ihon alaiset nousi Blogistanian Kuopus -kisassa toiselle sijalle. Holopainen oli myös vuoden 2016 Laivakello-palkintoehdokas.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vetävä tarina kahdesta pakolaisesta lähitulevaisuuden luhistuvassa maailmassa.

Tobeas Seinur katsoo lentokoneen ikkunasta, kuinka Tokion valot hukkuvat monsuunisateisiin hänen takanaan. Kesken mannertenvälisen lennon tietoliikenneyhteydet katkeavat ja lentokone muuttaa reittiään. Leviää huhu, että Skandinavian maat sekä Suomi ja Venäjä olisivat sulkeneet ilmatilansa. Alkaa pakomatka kaaokseen syöksyvässä maailmassa. Löytääkö Tobeas enää tietään Suomeen, isänsä maahan?

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Voitto Karhu ja Ina Djurling 2
Elävän ajankuvan ja vetävän rikostutkinnan yhdistelmä vie lukijansa 1930-luvun Tampereelle, henkilökohtaisten tragedioiden ja silmäätekevien saleissa kytevän aatteenpalon jäljille. Konstaapeli Voitto Karhun ja lehtinainen Ina Djurlingin tut-kimukset jatkuvat kuoliaaksi jäätyneen miehen tapauksella.

Talvi 1930 on ollut leuto ja lumeton. Helmikuussa muutaman viikon paukkupakkaset ovat kuitenkin jäädyttäneet Tammerkosken yläjuoksun. Mältinrannan edustalta löytyy avantoon kiinni jäätynyt mies. Pian selviää, ettei mies ole joutunut jäihin vahingossa. Kuusniemen ryhmä aloittaa rikostutkinnan ja uhri saadaan nopeasti tunnistettua, mutta kuka hän todella on? Kukaan ei tunnu tietävän mitään miehen elämästä. Ei edes hänen vaimonsa.

Voitto Karhu on saanut toivomansa paikan rikoskonstaapelina tarkastaja Kuusniemen ryhmästä. Itsepäisen toimittaja Ina Djurlingin ja konstaapeli Karhun suhde on kehittynyt seurustelusuhteeksi. Kaikki ei kuitenkaan suju kitkattomasti. Poliisin tutkimukset kulkevat eri latua Ina Djurlingin tutkimusten kanssa. Päämäärä on kuitenkin sama. Murhaaja on saatava kiinni.

Lapuan liike voimistuu ja Rintamamiesten veteraanien liitto valmistautuu vallankaappaukseen. Kommunistit ärsyttävät äärioikeistoa. Maa on jakautumassa kahtia.

Pekka Hyyti (s.1959) on lempääläläinen insinööri. Leipätyönään hän työskentelee ilmailun parissa. Vapaa-aikaan kuuluu avantouinnin lisäksi kolme ällää; laskettelu, lenkkeily ja lukeminen. Hyytin esi-koisteos Tummat pilvet eilisen julkaistiin 2019 ja se sai runsaasti kiitosta tarkan, elävän ajankuvan ja kiinnostavan rikosjuonen yhdistämisestä.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kolmetoistavuotias, syksyllä yläkouluun menevä Kiira on onnensa kukkuloilla, sillä kesäloma on alkamassa ja hänen hoitohevosensa Bolero on kohta saamassa varsan. Kaikki menee kuitenkin pieleen kun hänen naapuriinsa muuttaa ärsyttävä Irina, joka vaikuttaa olevan kaikin puolin täydellinen.

Irinasta tulee Kiiran suureksi harmiksi Boleron toinen hoitaja. Kiiran salaa ihailema Rikukin tuntuu ihastuneen Irinaan, vaikkei ole aiemmin vilkaissutkaan tyttöjä. Viimeinen pisara on, kun Irina ilmoittaa ostaneensa syntyneen varsan itselleen.
Mutta Irinallakin on synkkä salaisuutensa, ja Kiira saa oppia ettei kaikki ole miltä näyttää.

Vähän isommat heppatyöt 12-14 v. odottavat innolla Asta Ikosen uusinta!

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Viisitoistavuotias Reetta on seitsemännessä taivaassa. Hänen teatteriunelmansa ovat toteutumassa, onhan hän saanut pääosan musikaalista, jonka muut näyttelijät ovat lukiolaisia ja jonka ohjaa oikea ammattilaisohjaaja. Tästä tulisi parasta ikinä.
Ohjaaja on nelikymppinen Jarmo, kokenut teatteritaiteen konkari. Hän edustaa kaikkea sitä, mitä Reetta kaipaa, ja suhtautuu Reettaan kuin aikuiseen. Reetta tahtoo olla Jarmon silmissä mielenkiintoinen keskustelija ja vakavasti otettava näyttelijälupaus. Ohjaajan katseen valokeilassa hän haluaa loistaa ja antaa kaikkensa. Ihan mitä vain.
Ihana tyttö on nuortenromaani, joka vie #metoon askelta pidemmälle. Se kertoo kielletystä suhteesta, jossa toisella osapuolella on kaikki valta ja toiselta puuttuu todellinen mahdollisuus sanoa ei.

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuinka päästä jaloilleen tuhoisan parisuhteen päätyttyä? Punaisen osoitekirjan kirjoittajan kolmas romaani on koskettava todistus ystävyyden voimasta.

Estherillä on takanaan vaikea ero, ja piinallisen yksinäisinä viikonloppuina hän tekee kävelyretkiä vanhan tammen luo. Siellä hän tutustuu Rutiin, vanhaan rouvaan, jolla on uskomaton kyky vaalia elämän pieniä, kauniita asioita. Rut muistelee nuoruuttaan, ja Esther lumoutuu hänen kertomuksistaan. Naisten välille kehittyy odottamaton ja luja ystävyys, mutta Rutilla on kuitenkin salaisuus. Sen selvittäminen vie Estherin Comojärvelle Italiaan, missä luultua monimutkaisempi ja yllättävä elämänkohtalo alkaa piirtyä esiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Adi-tyttö asuu perheineen Dar es-Salaamissa Tansaniassa. Isä pitää kotona ankaraa kuria, ja pian isosisko karkaa pois ja kotiin jää vain sairas Mai, joka on saanut nimensä kongolaiselta isomummulta.
Suulliset sukutarinat ovat perheen rikkaus. Samalla ne siirtävät isomummun kokemat siirtomaa-aikajulmuudet eteenpäin. Lapselle on silti raskaampaa kantaa häpeää ja syyllisyyttä. Kun alakerran mies väijyy kotona leikkivä siskoksia, pitää Adin oppia erottamaan, milloin seksi on väärin ja milloin se on erityisen väärin.
1980-luvulle ajoittuva romaani pohtii, miten vanhempi säilyttää yhteyden aikuistuvaan lapseen ja mitä seuraa heräävän seksuaalisuuden vaientamisesta. Vaikka isä haluaa suojella lapsiaan, kantaa Adi jo salaisuuttaan ja etsii sanoja kuvatakseen kaiken tarkasti ja oikein.

Tukholmalainen Kayo Mpoyi (s. 1986) on ammatiltaan kirjailija, mediatuottaja ja kuvittaja. Virtaavan veden sukua on hänen esikoisromaaninsa, ja sen taustalla kaikuvat Mpoyin suvun kertomukset Tansaniasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tikkumäki 4
Tikkumäen tallilla iloitaan ihanasta varsasta. Penseä naapuri aiheuttaa ponikerholle päänvaivaa.

Ponikerhon maastoretkireitin varrelle ilmestyy tyrmistyttäviä kylttejä: Pääsy kielletty! Yksityisalue! Kyltit pystyttänyt uusi naapuri ei tunnu sietävän hevosia eikä lapsia. Mies valittaa milloin mistäkin ja levittää Tikkumäen tallista perättömiä huhuja.
Ponikerho keksii kutsua Tikkumäen kevätjuhliin koko naapuruston. Ehkä sopu syntyy, kun uusi naapurikin näkee, miten hienosti lapset ratsastavat. Ohjelman harjoitukset alkavat. Esiintymisjännitys on vähällä viedä Iirikseltä ratsastamisen ilon.
Viisailla poneilla on onneksi konstinsa, miten äreä naapuri saadaan heltymään.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Emma ei ole ikinä haaveillut ravihevosista, mutta mikä tahansa käy, kun on palava halu päästä hoitamaan hevosia. Eräänä elokuun päivänä Emma ja Kristin löytävät itsensä Emman mummolan lähellä olevan pienen ravitallin pihasta. Tytöt pyytävät päästä auttamaan hevosten hoidossa ja tallitöissä, ja tallin omistajat Paavo ja Eila antavat heille mahdollisuuden. Emma ja Kristin käyvät tallilla joka viikonloppu, tottuvat hoitohevostensa oikkuihin, aamuiseen myrkkysumppiin ja juttutuokioihin Paavon ja Eilan kanssa. Lopulta he pääsevät kokeilemaan ajamistakin. Kaikki on täydellistä, kunnes Kristin alkaa tylsistyä. Onko uusi elämä mennyttä?

Ravilikat on haikeankaunis tarina harrastuksesta ja intohimosta, joka riittää ystävyyden siteeksi ja täyttää koko elämän. Kun Emma ja Kristin kasvavat eri suuntiin, on Emman mietittävä vakavasti omaakin omistautumistaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lone 2
Lone asuu Koutamäen kylässä naapurinaan Katariina-noita ja yliluonnollinen muodonmuuttaja, hevonen nimeltään Musta.

Syksyinen arki täyttyy rauhallisista rutiineista. Yläkoulun lukuvuosi on alkanut ja noitaopinnot etenevät vauhdikkaasti. Kaiken vapaa-aikansa Lone viettää Mustan kanssa.

Elämä näyttää olevan mallillaan, kunnes kalmanväki alkaa liikuskella Lonen läheisyydessä. Synkänharmaat hahmot tuntuvat odottavan jotakin.

Pian Lone ymmärtää, että hänen on pakko oppia lisää noitataitoja, eikä aikaa ole hukattavaksi. Kalmanväki tahtoo uhrinsa. Mutta kenet?

Loitsun voima jatkaa Lonen seikkailuja, joihin tutustuttiin Koutamäen noita -romaanissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Palkitun teatterintekijän Milja Sarkolan esikoisromaanissa Pääomani minäkertoja elättää itsensä apurahojen, palkkioiden ja lipputulo-osuuksien yhdistelmällä. Anteliailla apurahoilla hän pääsee myös ulkomaille, Saksaan ja Yhdysvaltoihin, opinto- ja residenssimatkoille. Töitäkin riittää, kaikki on siis mallillaan - kunhan ne pitää mallillaan, ja siihen auttaa ainakin rahan jatkuva ajatteleminen.

Laskeminen on romaanin kertojalle tapa pitää asiat yhtäältä hallinnassa, toisaalta loitolla; henkivakuutukset, sijoitustilit, odotettavissa olevat tulot ja väistämättömät menot tuovat ehkä lohtuakin samalla, kun parisuhde ei ole täysin mallillaan ja mielestä puskee ajatuksia ja tunteita, jotka eivät nyt vain käy laatuun.

Pääomani käsittelee loistavan vähäeleisesti ja moralisoimatta varakkuutta - rahallista ja muunkinlaista - ja sen vaikutusta ihmisiin ja heidän välisiinsä suhteisiin. Sarkolan tyyli on lakonisuudessaan äärimmäisen tarkkaa, kertojan
laskemisen ja hallinnan tarve täysin tunnistettavaa, ja kontrolloidun ulkoisen ja korvien välissä vellovan sisäisen maailman hatara yhteispeli suorastaan riipaisevaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Voiko pysyä iloisena ja positiivisella mielellä, jos kärsii ahdistuneisuudesta ja on kadottanut sanansa? Tyttökirjallisuuden komeetaksi noussut Heidi Silvan tarkastelee nuorten psyykkisiä ongelmia aiemmista kirjoistaan tutulla lempeän humoristisella otteella.

Miten tällaisesta asiasta ylipäätään kerrotaan? Sanotaanko, että on jouduttu 15-vuotiaana elämänsä ensimmäiseen tappeluun ja rehtorin puhutteluun? Vai naurahdetaanko, että kesken äidinkielen tunnin on menetetty puhekyky ja eletty elämänsä ahdistavimmat ja pelottavimmat hetket?

15-vuotias Nelli Kääriäinen lakkaa puhumasta. Tai ei lakkaa: sanat katoavat häneltä. Ujolla ja kunnollisella Nellillä on yhtäkkiä koviksen maine - tytöllä, joka asteikolla nynnystä kovikseen sijoittuu jonnekin nynnyn ja nyyhkäyksen välimaastoon.

Puhumattomuus pelottaa, ruokalaan ei uskalla mennä, ahdistavat ajatukset kiitävät formula-auton lailla päässä. Nelli ei halua kertoa tilanteestaan edes parhaille ystävilleen. Voivatko asiantuntijatkaan auttaa, kun mahdollinen diagnoosi on selektiivinen mutismi?

Nelli yrittää jatkaa elämäänsä ihan normaalisti, mutta kun häntä stressaa tai kun ahdistus vyöryy päälle, elämä on mykkää. Perheen ja ystävien seurassa voi sentään rentoutua, ja onneksi lauantaisin on bileet - vaikka Mikael ei kiinnosta enää tippaakaan.

Kun sanat menevät pois päältä, mieli muuttuu puheliaaksi. Kunpa kaikki kuulisivat, mitä Nelli vastaisi hauskasti ja nasevasti, jos vain voisi.

Nelli Kääriäinen on hiljaa mutta ei sanaton, ja kaiken taustalla kimmeltää toiveikkuus, että tila voi mennä ohi.

Puhu, Nelli, puhu tarkastelee nuoren elämää ahdistuneisuushäiriöön liittyvän mutismin kanssa. Kirja on suunnattu yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille. Heidi Silvanin aikaisempia nuortenkirjoja John Lennon minussa (2018) ja Tytti Seckelinin elämä ja esikoisteos (2019) tähdittävät Nellin lailla erityispiirteiset tytöt.

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Will Trent ja Sara Linton 7
CDC:n tutkija kidnapataan kuumana kesäyönä ostoskeskuksen parkkipaikalta.

Kuukautta myöhemmin Atlantassa räjähtää pommi - alueella, jossa sijaitsevat Emoryn yliopisto, kaksi isoa sairaalaa, CDC ja FBI:n päämaja.
Sara Linton ja Will Trent ryntäävät paikalle kesken perhepäivällisen. Pian he ovat keskellä kuolettavaa salaliittoa, joka uhkaa tuhansien viattomien henkeä.

Kun hyökkääjät sieppaavat Saran, Will ei enää kaihda keinoja tuhotakseen vihollisen ja saadakseen Saran takaisin - elävänä...

Tallennettuna:
Hakutulos 42

Kaarle sirkuksessa Näytä tarkat tiedot

Claude at the circus, suomi
Kirja
Smith, Alex T., kirjoittaja, kuvittaja ; Behl, Riina, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaarle 3
Eräänä kauniina lauantaipäivänä Kaarle ja Lordi Nukkasukka lähtevät kävelylle puistoon - ja päätyvät Uskomattoman Uunon Uskomattomaan Sirkukseen.

Kevätsiivouksen hengessä Kaarle päättää auttaa sirkuksen väkeä lakaisemalla lattian sahajauhoista, kiillottamalla trapetsin ja pyyhkäisemällä nuoran märällä rievulla. Kun esitys käynnistyy, asiat alkavat yllättäen mennä päälaelleen.

Brittiläisen Alex T. Smithin Kaarle-kirjat ovat olleet valtava kansainvälinen menestys. Nyt Kaarle esiintyy myös Disney Juniorin animaatiosarjassa, jota esitetään suomeksi Pikku Kakkosen lauantaiaamussa.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Syvemmälle Sandhamnin saloihin!
Kuinka Nora Linde ja Thomas Andreasson oikein tutustuivat? Miten Nora päätyi asumaan yhdessä Sandhamnin kauneimmista taloista? Onko juhannuksenvietto saaristossa ikinä turvallista?
Viveca Stenin luoma ja Nora Linden tähdittämä kirjasarja on tutustuttanut miljoonat lukijat pieneen ja viehättävään Sandhamnin saareen. Idyllisestä ulkonäöstä huolimatta saarella tapahtuu paljon ja kauheita. Hyytäviä hetkiä kertoo elämästä Sandhamnissa: lukijat saavat lisää tietoa saarelaisista sekä löytävät uusia yllätyksellisiä puolia jo tutuista päähenkilöistä. Kymmenen jännittävän lyhytkertomuksen avulla Viveca Sten vie Sandhamn-fanit kulissien taa ja näyttää taas kerran, kuinka saaristossa mihinkään ei voi luottaa - ei säähän eikä ihmisiin...
Viveca Sten (s. 1959) on entinen juristi ja nykyinen täysipäiväinen dekkarikirjailija. Hän asuu talvet Tukholmassa ja kesät sukunsa huvilassa Sandhamnin saarella, minne hän rikostarinansakin sijoittaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun kolmekymppistä perheenäitiä kuljetetaan kiireellä sairaalaan, alkaa ambulanssin kattoon nousta muistikuvia lapsuudesta. Toisesta silmästä on selittämättömästi mennyt näkö, mutta toinen silmä näkee yhtäkkiä tarkasti. Matkan aikana mieleen puskee tilanteita ja ihmisiä, joita nainen ei ole muistanut vuosikausiin.
Joskus trauma on painunut niin syvälle, että se pääsee pintaan vain sairastuttamalla sitä kantavan ihmisen. Joskus tie valoon on pitkä ja anteeksianto mahdoton. Kun toinenkin silmä alkaa nähdä, on vaikeaa ymmärtää, kuinka joku saattoi tehdä jotakin niin pahaa.
Esikoisromaani nuoren tytön kasvusta aikuiseksi naiseksi kertoo miellyttämisen halusta, rajusta irtiotosta ja vaikeudesta puolustaa omia rajojaan. Matka kohti terveyttä on matka kohti mennyttä, ja yhtäkkiä muistot ovat silmien edessä paljaina ja vaativina.

Tiina Katriina Tikkanen (s. 1983) asuu perheineen Helsingissä. Hän on valtiotieteiden maisteri ja opiskellut kirjoittamista Jyväskylässä ja Kuusamossa. Hän työskentelee freelancetoimittajana. Toinen silmä kiinni on Tikkasen esikoisromaani, joka pohjautuu osittain hänen omaan elämäänsä.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Järisyttävä romaani kahdesta pojasta 1960-luvun rotusortolakien aikaisessa Floridassa perustuu tositarinoihin koulukodin kauhuista.

Martin Luther Kingin sanat tekevät vaikutuksen Elwoodiin. Isoäitinsä kurissa ja nuhteessa kasvattama poika uskoo parempaan huomiseen ja on aikeissa kirjautua collegeen. Yksi viaton virhe voi kuitenkin maksaa mustalle pojalle hänen tulevaisuutensa, ja Elwood tuomitaan pahamaineiseen Nickelin koulukotiin. Sadististen opettajien armoillakin Elwood pitää kiinni idealismistaan, kun taas hänen ystävänsä Turnerin selviytymiskeinot ovat kyynisemmät. Pojat päätyvät ratkaisuun, jolla on kauaskantoiset seuraukset.
Vaikuttava romaani on kansainvälinen bestseller.

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 47

Rohkeiden tyttöjen satukirja : unohdetut tarinat Näytä tarkat tiedot

Forgotten fairy tales of brave and brilliant girls, suomi
Kirja
Davidson, Susanna, kirjoittaja ; Dickins, Rosie, kirjoittaja ; Prentice, Andy, kirjoittaja ; Jones, Rob Lloyd, kirjoittaja ; Grott, Isabella, kuvittaja ; Santelli, Alessandra, kuvittaja ; Surducan, Maria, kuvittaja ; Haapasalo, Jade, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tämä upeasti kuvitettu satukokoelma sisältää kahdeksan unohdettua tarinaa, jotka inspiroivat ja kannustavat nyt uutta lukijasukupolvea.

Uppoudu tarinoihin, joissa uskaliaat ja neuvokkaat tytöt huiputtavat jättiläisiä, taistelevat pahaa vastaan ja herättävät nukkuvia prinssejä... ja elävät tietysti onnellisina elämänsä loppuun asti.

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Olavi Oravan ja Sulevi Korpin pallo häviää yön pimeydessä metsään. Sulevilla on aavistus: ettei vain mörköpörkö ole vienyt palloa! Otusta ei ole kai koskaan nähty, mutta sen öiset rapistelut ovat kyllä kaikille tuttuja. Kadonnut pallo pitäisi etsiä, mutta mitä tehdä, kun etsijöitä vaivaa mitä pahin mörköpörköpelko?

Valloittavasti kuvitettu tarina antaa mahdollisuuden keskustella lapsen kanssa peloista ja pelkäämisestä. Sillä kaikkihan pelkäävät joskus - jopa metsän mahtavimmat asukkaat.

Liettualainen Benas Berantas pelkäsi pienenä poikana korkean heinikon suhinaa. Nyt isona hän on kustantaja ja lastenkirjailija, joka edelleen suhtautuu epäilevästi outoihin ääniin.

Kun kuvittaja-graafikko Vilija Kvieskaiten oli pieni, äiti lähetti hänet usein ruokakauppaan. Leipä oli aina korkealla ylähyllyllä, eikä tyttö itse ylettynyt siihen. Vilija kuitenkin pelkäsi pyytää aikuisilta apua.

Tallennettuna:
Hakutulos 49

Komisario Ankka ja kauhea kakkuvarkaus Näytä tarkat tiedot

Ducktective Quack and the cake crime wave, suomi
Kirja
Freedman, Claire, kirjoittaja ; Byrne, Mike, taiteilija ; Sajama, Sinikka, kääntäjä ; Kustannus-Mäkelä, kustantaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaakkulaa kiusaa rikosaalto rankka, jota tutkii komisario Anki Ankka.
Makealle perso varas saa koko Kaakkulan kaupungin sekaisin. Onneksi tapausta ryhtyy tutkimaan komisario Ankka apunaan poliisilaitoksen nokkelin konstaapeli, Hillevi Heli.
Osaatko sinäkin lukea kirjan vihjeitä ja jäljittää kakkurosvon, ennen kuin kaikki ihanat leivonnaiset ovat kadonneet kaupungista? Hauskasti riimitellyssä kuvakirjassa on monta vetonaulaa perheen pienimmille.

Tallennettuna:
Hakutulos 50

Aku Ankka vaarassa Näytä tarkat tiedot

Donald Duck’s safety book, suomi
Kirja
Gonzales, Manuel, kirjoittaja ; Wheeler, George, kirjoittaja ; Bedford, Annie North, alkuperäisidean luoja ; Kurenniemi, Marjatta, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kultainen Aku Ankka -klassikkokuvakirja julkaistaan jälleen!

Tässä vuonna 1955 Tammen kultaisena kirjana ilmestyneessä tarinassa pohditaan turvallisuutta. Akun veljenpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat joutuneet kommelluksiin ja makaavat nyt kaikki vuoteenomina. Kun myös Aku kompastuu ikävästi, hän päättää että on aika laatia turvallisuussäännöt!

Tammen kultaiset kirjat ovat ihastuttaneet jo vuodesta 1952. Ne ovat tärkeä osa suomalaista lapsuutta. Sarja on oiva osoitus siitä, miten korkeatasoinen lasten kuvakirja säilyttää suosionsa sukupolvelta toiselle. Moni jo isovanhemmaksikin ehtinyt muistaa Tammen kultaiset kirjat omasta lapsuudestaan. Ehkä pienet lukijat vuorostaan löytävät sarjan kirjoista tarinoita, joita he muistelevat vielä vuosikymmentenkin päästä.

Tallennettuna: