Haku

Uutuudet, vko 13/2020

Uutuudet ajalta: 23.-29.3.2020

Muokattu: 24.4.2020
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Punnittua puhetta

Merete Mazzarellan ajankuvissa terävät havainnot yhdistyvät kypsään suhteellisuudentajuun.

Merete Mazzarella tarkastelee nykyajan ilmiöitä ja asettaa niitä historiallisiin yhteyksiin. Pohdintojen kohteena ovat esimerkiksi kehittyvän tekniikan vaikutus ihmisten elämään ja arvoihin, palvelujen digitalisointi, pakolaiskysymys, internet ja sosiaalinen media, tavallisten ihmisten ja julkisuuden henkilöiden yksityisyys, nettideittailu, ilmastokriisi ja nationalismi. Tärkeimmäksi teemaksi nousee yhteiskunnan polarisaatio ja se, kuinka väestöryhmien välisiä vastakkainasetteluja voitaisiin vähentää.

Merete Mazzarella on pohjoismaisen kirjallisuuden professori emerita, jonka ajan ilmiöihin pureutuvat teokset ovat herättäneet poikkeuksetta vilkkaan keskustelun. Kirjallisesta tuotannostaan hän on saanut useita palkintoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Erityisherkkyys on ominaisuus, joka on noin viidesosalla väestöstä. Se on aisti- ja tunneherkkyyttä, joka liittyy vahvasti autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston herkkään reagointiin. Erityisherkät reagoivat voimakkaammin ärsykkeisiin kuin valtaväestö. Kyseessä ei kuitenkaan ole sairaus, vaan synnynnäinen piirre, jolla on vahva vaikutus ihmisen persoonallisuuteen.
Herkän ihon alle tarjoaa yhdeksän ainutlaatuista elämäntarinaa. Pari julkisuudessa elävää ja joukko tavallisia ihmisiä kertoo, millaista on elää erityisen herkkänä yhteiskunnassa, joka ei tee polkua mitenkään helpoksi. Kertojat avaavat menneisyydestään osia, joista ei kahvipöytäkeskusteluissa tule hiiskuttua.
Haastateltavina ovat mm. miesastrologi, mieskoomikko, pari muutakin miestä ja naisia eri aloilta, mm. näyttelijä-ohjaaja, eläkkeellä oleva lastentarhanjohtaja ja insinööri. Kirja murtaa myyttiä siitä, että naiset olisivat herkempiä kuin miehet.

Teos tarjoaa vertaistukea ja oivalluksia niille, jotka vielä miettivät, miksi kokevat asioita niin herkästi. Samalla se auttaa ymmärtämään läheisiä. Tarinoissa herkkyys muuttuu vahvuudeksi ja voimavaraksi. Kirja on saatavana myös e-kirjana ja äänikirjana.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rauhallinen suhde itseen ja omaan kehoon on hyvinvoinnin perusta. Miksi itsensä hyväksyminen sitten on niin vaikeaa, etenkin naisille?

Mielelläni kehossani tarkastelee naisen suhdetta kehoonsa monipuolisesti ja myötätuntoisesti ja johdattaa lukijan pohtimaan suhdetta omaansa. Teoksessa syvennytään elämänvaiheisiin, joissa kehosuhde on altis haavoittumaan, ja pohditaan esimerkiksi ihmissuhteiden, kehosuhdeperinnön ja itsemyötätunnon vaikutusta kehonkuvaan. Kehoon liittyviä uskomuksia ja tunteita voi onneksi aina oppia muuttamaan.

Mukana on omakohtaisia, koskettavia tarinoita siitä, miten suhde omaan kehoon voi muuttua ja parantua. Kirja tarjoaa myös pohdintatehtäviä, jotka auttavat kehosuhteen syventämisessä.

Minna Martin on psykologi ja psykoterapeutti, jolla on laajasti kokemusta psykofyysisestä työstä sekä yksilöpotilaiden että terapia- ja koulutusryhmien parissa. Martinilta on aiemmin ilmestynyt teokset Mieli meissä (yhdessä Matti Keinäsen kanssa, 2019), Saa jännittää (2017), Hengitys virtaa (2016). Petra Saariranta on erityisluokanopettaja (KM). Hän kirjoittaa blogia Arkeen kätketty aarre ja tekee äideille suunnattua podcastia Keskeneräiset äidit. Molemmat asuvat Turussa.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Elämän päämääräksi tarjotaan yleensä materialismia, menestystä ja onnen tavoittelua. Elämän tarkoitukseksi ne eivät useinkaan riitä. Miten yhdistää merkityksellisyyden kaipuu tieteelliseen maailmankuvaan, jossa elämällä ei ole erityistä tarkoitusta? Onko elämällä merkitystä ilman Jumalaa tai muuta yliluonnollista lähdettä? Miten omasta elämästä voi tehdä merkityksellisemmän? Filosofi Frank Martelan uutuusteos tarjoaa vastauksia elämän tarkoituksen pohdintaan. Hän esittelee kysymyksen historialliset juuret ja osoittaa, kuinka kysymyksen näennäinen ratkaisemattomuus on seurausta tavastamme ymmärtää kysymys väärin. Lopuksi hän näyttää neljä keskeistä polkua, joita kulkemalla meistä jokainen voi kokea oman elämänsä merkityksellisemmäksi. Kirja on suunnattu kaikille elämän tarkoitusta etsiville, niin yksilöille kuin yhteisöillekin.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Henkisyys ja hengellisyys ovat samaa juurta, mutta tarkoittavat eri asioita. Henkisyys ilmenee korkeimpien arvojen äärelle hiljentymisenä, hengellisyys puolestaan uskona jumaliin ja tuonpuoleiseen todellisuuteen. Kun törmäämme ilmiöihin, joita emme ymmärrä, alkaa mielikuvituksemme kehittää teorioita, joilla selittää ne. Niinpä moni perusluterilainenkin uskoo sielunvaellukseen ja enteisiin, enkeleistä puhumattakaan.

Mikä sitten on kansankirkon asema kaiken hengellisyyden keskellä? Kirkko menettää jäseniään, mutta lahkot ja herätysliikkeet kukoistavat. Miten käy kirkon, joka yrittää säilyttää jäsenensä vaatimatta heiltä liikaa?

Professori Timo Airaksisen Jäähyväiset uskonnolle on ajatuksia herättävä ja viihdyttävä analyysi ihmisen mielikuvituksen hengellisestä ulottuvuudesta ja siitä, mitä sillä voi pahimmillaan ja parhaimmillaan saada aikaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koska johtajamme käyttäytyvät kuin lapset, meidän lasten täytyy ottaa vastuu, julisti Greta Thunberg, joka käynnisti esimerkillään koululaisten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen.Vaikuta! Maailmanparantajien kirja kertoo, miten aktivistit toimivat paremman maailman puolesta. Nuorille suunnattu journalistinen tietokirja kannustaa lukijaa etsimään itselleen sopivimmat keinot ja tarttumaan toimeen epäkohtien korjaamiseksi. Inspiroituminen ja yhteistyö ovat vain klikkauksen päässä. Raha ja ikävuodet eivät enää ole edellytys ääneen pääsylle, vaan kuka vain voi aloittaa vallankumouksen.Kirja kertoo 18 tarinaa rohkeista nuorista ja yhteisöistä Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja ympäri maailmaa. Nuoret näyttävät, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Ja että yksi ihminen voi saada paljon aikaan, mutta ei koskaan yksin.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Kirja
Foer, Jonathan Safran, kirjoittaja ; Lempinen, Ulla, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä olet valmis tekemään pelastaaksesi maailman?

Ilmastonmuutos uhkaa, ja pian tulevaisuuden muuttaminen on mahdotonta - joten miksi emme tee mitään? Tiedämme faktat, mutta emme tunne olevamme vaarassa.

Me olemme ilmasto ei syyllistä vaan kutsuu nostattamaan yhteisen toiminnan aallon. Ihmiskunta on ennenkin ratkaissut valtavia haasteita, ja voimme tehdä niin nytkin. Kun kaukainen uhka limittyy arkipäivään, sukupolvien ketjuun ja omiin valintoihin, hahmottuvat keinot planeetan pelastamiseksi.
Kaikki alkaa siitä, mitä syömme - ja emme syö - aamiaiseksi.

Järisyttävässä kirjassaan Jontahan Safran Foer kirjoittaa siitä keskustelusta, jonka jokainen joutuu käymään itsensä kanssa. Jos tiesin, miksi en tehnyt mitään?

Kirjailija Jonathan Safran Foer (s. 1977) kirjoitti tietokirjassaan Eläinten syömisestä lihansyönnin lopettamisesta. Teos nousi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Kuisma, Titta, kirjoittaja ; Nevakivi, Laila, kuvittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suositun lasten luontokirjasarjan uusin teos vie seikkailuun upeaan suomalaiseen metsäluontoon.

Kirjan tarinaa kuljettaa Nuppu Liituri, nuori liito-orava, joka lähtee etsimään omaa kotimetsää. Lopulta Nuppu löytää oman kodin vanhasta metsästä, Onni-haavan luota. Keväällä Nupun pesäkolossa onkin sitten jo kaksi pikkuliituria.

Kirjan tarinat ja tieto-osiot lumoavine kuvineen esittelevät monimuotoista metsäluontoa, erilaisia metsiä, metsän suuria ja pieniä eläimiä, pörröisiä poikasia sekä eläinten jälkiä ja jätöksiä. Kirjassa tutustutaan myös metsän kasveihin, sieniin ja muihin mielenkiintoisiin eliölajeihin.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Kirja
Hovi, Satu, kirjoittaja, kuvittaja, valokuvaaja ; Kankaanpää, Kai, kuvittaja, valokuvaaja ; Asomäki, Mia-Pia, valokuvaaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Metsään voi mennä rentoutumaan, ajattelemaan tai vain yksinkertaisesti nauttimaan sen äänistä ja mahtavuudesta.

Sinne voi myös mennä keräämään syötävää. Metsäntutkijan matkassa pääset tutustumaan erämaidemme saloihin, sen kasveihin, marjoihin, sieniin; kaikkeen mitä sieltä voi kerätä, säilöä, kuivata ja käyttää vuoden ympäri. Kaikilla metsätyypeillä on oma luontonsa ja omat antimensa. Tämä kirja kertoo niistä.

Yrtti- ja sienineuvoja Satu Hovi on kirjoittanut aiemmin mm. kirjat Luonnonyrtit (2017), Yrttitarha (2018) ja Marjat (2019).

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Käytännön opas auttaa tunnistamaan ja välttämään kesäiset kiusankappaleet ja antaa toimintaohjeet ikävien vahinkojen varalle.
Luonnossa liikkujan ja kesämökkiläisen riesana on monenmoisia ärsyttäviä otuksia ja kasveja, joista ikävimmät aiheuttavat myrkytyksiä, tauteja tai vakavia allergiaoireita.
Kirja kuvaa kymmeniä haitallisia hyönteis-, eläin- ja kasvilajeja ja kertoo niiden käyttäytymisestä, leviämisestä ja torjunnasta. Kirja kertoo myös, miten pistoksilta ja puremilta voi suojautua, miksi punkki on eläimistämme vaarallisin, miten pitää kyykäärmeet pois tontilta, miten kutisevia tai kirveleviä iho-oireita hoidetaan ja milloin on syytä soittaa myrkytyskeskukseen tai lähteä ensiapuasemalle.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uudistettu luonto-opas maamme eläimistä

Kuinka kauas liito-orava pystyy liitämään, miksi siilin suusta tulee vaahtoa ja miksi supikoira näyttelee kuollutta? Kirja kertoo kiehtovasti pihapiirissä, metsissä ja vesien äärillä elävien nisäkkäiden elämästä.
Opas sisältää lajien uudet levinneisyys- ja runsaustiedot, riistaeläinten saalistustiedot ja uudet metsästysajat. Mukana on myös tietoja maahamme leviävistä tulokaslajeista, kuten Kaakkois-Suomeen vaeltavasta isokauriista.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mistä meidät ihmiset on oikeasti tehty?

Menestyskirjailija Bill Brysonin huikea tutkimusmatka ihmiskehon syövereihin.

Suureen suosioon yltäneessä teoksessaan Lyhyt historia lähes kaikesta Bill Bryson kuvasi tieteen saavutuksia tavalla, jota aivan jokaisen oli helppo ymmärtää. Nyt Bryson kohdistaa katseensa ihmiskehoon. Mistä me koostumme, mikä saa jalkamme nousemaan, sydämemme pumppaamaan verta ja aivomme ymmärtämään niin iloa kuin surua? Entä millä keinoin ihmiskeho suojaa ja parantaa itseään? Uskomattomien faktojen ja hauskojen esimerkkien avulla Bryson selvittää lukijalle tätä oman elämämme suurinta mysteeriä.

Bill Brysonin tunnetuin teos on Lyhyt historia lähes kaikesta (WSOY, 2005). Luonnontieteiden saavutuksia selkeästi ja viihdyttävästi kuvaava teos oli kansainvälinen arvostelu- ja myyntimenestys. Brysonilta on suomennettu kirjat Muistiinmerkintöjä pieneltä saarelta (2000) ja Sisään - lyhyt historia lähes kaikesta kotona (2011).

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Mitchell, Wendy, kirjoittaja ; Wharton, Anna, kirjoittaja ; Hietanen, Sirpa, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miltä tuntuu, kun saa kuulla sairastavansa Alzheimeria? Miten suhtautua elämään, kun sen tuttu perusta yhtäkkiä järkkyy peruuttamattomalla tavalla?

Wendy Mitchell kertoo koskettavassa menestysteoksessaan elämästään Alzheimer-diagnoosin jälkeen. Työssäkäyvän, urheilullisen Mitchellin elämä muuttui alle 60-vuotiaana, kun hän kuuli sairastavansa etenevää muistisairautta.

Se, mikä aiemmin oli itsestään selvää, ei enää ollutkaan sitä. Kuka hän olisi sitten, kun hän menettäisi tärkeimmät muistonsa? Kuinka elää eteenpäin, sopeutua mutta ei luovuttaa?

Mitchellin teos sanoittaa muistisairaan tuntoja rehellisesti ja rohkeasti. Kriitikoiden ylistämä teos koskettaa ja osoittaa, että elämänilo, toivo ja rohkeus kuuluvat elämään myös muistisairaana.

Wendy Mitchell on työskennellyt terveydenhuollon hallinnollisissa tehtävissä. Nykyisin hän on eläkkeellä ja toimii puhujana lisätäkseen ymmärrystä muistisairauksista. Hän pitää myös suosittua blogia ja on aktiivinen Twitterissä. Mitchell asuu Yorkissa, Isossa-Britanniassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miltä tuntuu, kun läheinen käyttää liikaa alkoholia? Miten pysyä tolkuissaan huolen, vihan ja uupumisen kierteessä? Toiveet ja pettymykset vuorottelevat, mutta entä, kun mikään ei muutu? Jätä se, sanovat ystävät alkoholistin puolisolle, mutta mitä jos lähteminen kaikista vaikeuksista huolimatta tuntuu mahdottomalta? Entä kun oma lapsi, sisarus tai vanhempi on päihderiippuvainen?

Kristiina Harjulan teoksessa läheiset kertovat rehellisesti elämästään päihderiippuvuuden varjossa. Millaiseksi elämä ja käsitys itsestä muodostuu, kun läheisellä on päihdeongelma? Mistä on tullut voima lähtemiseen, entä jäämiseen?

Loukussa on rohkea teos, joka antaa sanat läheisten vaietuille kokemuksille.

Kristiina Harjula on tamperelainen toimittaja. Hän on työskennellyt useissa sanoma- ja
aikakauslehdissä ja kirjoittanut myös romaaneja sekä teoksen Ollaanko me jo vanhoja - elämää suurten ikäluokkien matkassa (2018).

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Klompelompe Kesälapset tarjoaa 40 uutta ohjetta ihaniin, kevyisiin lastenneuleisiin. Tarjolla on kokoelma kesäisiä myssyjä, sukkia, puseroita ja mekkoja sekä erilaisten asusteiden ja nukenvaatteiden ohjeita. Saat aikaan sieviä, monikäyttöisiä neuleita joko ohuista tai paksuista langoista sen mukaan, kuinka lämpimän neuleen tahdot toteuttaa. Kaikki neuleet sopivat mainiosti pohjoismaiseen kesäilmastoon.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tämä kirja kertoo työpaikan tunneilmastosta ja sen vaikutuksista ihmisten, tiimien ja työyhteisöjen suorituskykyyn. Ihmisten työssään kokemat tunteet vaikuttavat heidän suorituskykyynsä lukemattomin tavoin. Jos haluamme saada käyttöön ihmisten todellisen potentiaalin, meidän on ymmärrettävä syvästi, mitä tarkoittaa olla ihminen - myös työelämässä. Kirja opastaa tutkimusten ja esimerkkien kautta, miten työpaikan tunneilmastoa voidaan kehittää ja rakentaa menestystä ruokkiva tunneilmasto, jossa ihmiset voivat hyvin ja tuottavuus paranee.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Kirja
Puustinen, Viljami, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vuosisadanvaihteen tulisielut ​

Unosta piti tulla viulisti, mutta hän ajautui häpeälliseen konkurssiin ja myrskyisään avioliittoon. Akselista tuli taiteilija, joka loi ikonisen suomalaiskansallisen kuvaston vaimonsa tukemana.​

Vahvatunnelmaisessa veljeselämäkerrassa Viljami Puustinen ratkoo sukunsa vaiettuja salaisuuksia. Miksi Uno kuoli New Yorkissa yksin ja unohdettuna?

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Helpota vauva-arkea hauskalla tavalla! Veikeät eläinhahmot herättävät henkiin tutut laulut ja innostavat pikkuisia seuraamaan hahmojen käsien liikettä. Jo pieni vauva voi oppia kommunikoimaan tukiviittomien avulla, jolloin yhdessäolo on entistä mukavampaa. Kirja sopii lapsiperheisiin, päiväkoteihin ja muskareihin. Opus toimii myös monikielisissä ympäristöissä, puheterapiassa ja puheen kehitykseen erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa. QR-koodin takaa löydät Käsipuheen selkeät tukiviittomavideot.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Heittäydy suurien tunteiden vietäväksi! Kauan odotettu klassikko uudistettuna painoksena. Mukana mm. iki-ihana Frozen ja La La Land. Musiikilla on suuri rooli tunteiden ohjaajana. Näiden pianosovitusten myötä pääset tulkitsemaan valkokankaan klassikoita.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Nuotti
MacKillop, Rob, toimittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

In this unique collection, multi-instrumentalist Rob MacKillop presents 30 airs and dances from Scotland, Ireland and England transcribed for the modern guitar in open-D tuning (DADF-AD). Although conceived for fingerstyle playing, most of these traditional, Classical and Baroque pieces are also playable with a pick.During the mid to late 18th century, a wire-strung instrument which could be described as a cross between a guitar and a cittern appeared in Britain. With the exception of the publications in Edinburgh by Robert Bremmer (c. 1713 - 89), most period writings refer to this instrument as the guittar. In providing extensive historical and performance notes on this music, the author has adopted this spelling. While derived principally from the publications by Scottish guittarists Robert Bremmer and James Oswald (1710 - 69), MacKillop discovered additional Scottish publications and manuscripts in The National Library of Scotland and even more manuscripts in the uncatalogued library of Blair Castle in Perthshire, Scotland.Written in standard notation and tablature, this book brings a particularly uncommon repertoire to light with an exceptional downloadable recording. Includes access to online audio.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuoleman usvaa ja pimeyttä on ensimmäinen tietokirja, joka pureutuu kattavasti suomalaisen kauhukirjallisuuden historiaan. Jo Zacharias Topelius oli omana aikanaan merkittävä kauhukirjailija, mutta myös Aleksis Kiven, Mika Waltarin ja Aino Kallaksen tuotannosta löytyy kauhua. Juri Nummelin selvittää teoksessaan kotimaisen kauhun moninaiset vaiheet. Kauhugenreen mahtuu niin viihdelukemistoja kuin taiteellisesti kunnian­himoisia ja kokeilevia teoksiakin. Kirja nostaa myös esiin monia marginaaliin jääneitä kotimaisen kauhun tekijöitä eri vuosikymmeniltä. Teos on painava lisäys kotimaiseen kirjallisuushistoriaan ja olennaista luettavaa kaikille suomalaisesta kirjallisuudesta ja kauhusta kiinnostuneille.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Polly, Annie, Elizabeth, Catherine ja Mary Jane eivät koskaan tavanneet, mutta he ovat kuuluisia samasta syystä: heidät murhattiin Lontoon Whitechapelissa vuonna 1888. Murhaaja muistetaan kautta maailman, naiset leimattiin ”vain prostituoiduiksi”.
Viisi on järisyttävä teos näiden naisten todellisesta elämästä. Historioitsija Hallie Rubenhold vie viktoriaanisen Lontoon kurjimmille kaduille ja yhteiskuntaan, joka nopeasti nujersi köyhän naisen. Silti Polly, Annie, Elizabeth, Catherine ja Mary Jane yrittivät: he pitivät kahvilaa, muuttivat maaseudulle, sinnittelivät nyrkin ja hellan välissä, lauloivat kadunkulmissa, uskaltautuivat siirtolaisiksi ja pakenivat ihmiskauppiailta.
On aika kuulla tarinat, jotka ovat 130 vuodeksi jääneet Viiltäjä-Jackin varjoon.

Lontoolainen Hallie Rubenhold on kirjoittanut useita tietokirjoja menneisyyden naisista. Baillie Gifford -palkinnon voittanut Viisi on noussut arvostelu- ja myyntimenestykseksi, ja siitä on tekeillä televisiosarja.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Kirja
Cantini, Barbara, kirjoittaja, taiteilija ; Heilala, Katariina, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mortina 2
Zombien talossa sattuu ja tapahtuu kummia!

Zombityttö Mortinasta kertova humoristinen lastenkirjasarja riemastuttaa lukijoita! Sarjan toinen hauska kirja paljastaa salaperäisten katoamisten arvoituksen aavemaisessa Villa Tuonelassa.

Ikävystyttävän sadepäivän katkaisee omituisen Adalbert-serkun saapuminen taloon. Siitä käynnistyy merkillisten tapahtumien sarja: Tuoni-täti katoaa jäljettömiin, ja Mortinan ystävät saapuvat paikalle saatuaan Adalbertin tavoin salaperäiset kutsukortit...

Kuka on outojen kutsujen takana? Mikä osuus ällöttävällä Adalbert-serkulla on tapahtumiin? Entä jättiläismäisellä puhuvalla muratilla? Tokihan talossa kummittelee, onhan se zombien koti - mutta aiemmin aaveet ovat olleet vain harmittomia sukulaisia.

Barbara Cantini on italialainen, Toscanassa asuva palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut zombitytöstä kertovan valloittavan Mortina-lastenkirjasarjan, joka on käännetty jo 28 kielelle.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Casablanca kohtaa Fight Clubin lähitulevaisuuteen sijoittuvassa esikoisromaanissa, joka on kuin melodinen punk-biisi.

Eurooppa on luisunut ylikansalliseen sotilasdiktatuuriin, Suomi-neito on polvillaan. Ingrid strippaa iltaisin ketjuräkälä Foxy Ladyssa ja tutkii päivisin kirjallisuutta yliopistolla. Hän rakastuu Suomalaiseen, entiseen Eurodefin palkkasotilaaseen, joka on luonut nahkansa valtiotieteellisessä opiskelevaksi politiikkabloggariksi. Ingrid näkee tilaisuutensa: vallankumous on tulossa, ja hän osaa puhua siitä ihmisille.

Limbodusa on yllättävä rakkaustarina, jossa käsitys siitä, mikä on totta, vaihtuu yhtä nopeasti kuin valtakin. Limbodusa on mielenosoitus. You are attending.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Viikonpäivä 1
Murheellinen maanantai on ensimmäinen kirja kiehtovassa viikonpäivä-sarjassa, jonka päähenkilö on psykoterapeutti Frieda Klein. Sarjan toinen, Tiistai taakse jäänyt, ilmestyy syksyllä 2020. Kahdeksanosaisen sarjan päättää teos, jossa viimein kohdataan Tuomion päivä.

Viisivuotias tyttö siepataan Lontoossa koulumatkalla, ja hän katoaa jäljettömiin. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin siepataan viisivuotias poika.
Frieda Klein on arvostettu psykoterapeutti, joka pitää tiukasti kiinni yksityisyydestään, vaeltelee öisen Lontoon kaduilla. Yksinäinen hän ei silti ole. Hiljattain kadonneen pojan tapaus tuo hänen elämäänsä lisäksi rikosylikomisario Malcolm Karlssonin. Yllättäen siihen tupsahtaa myös ukrainalainen rakennusmies Josef. Vastaanotolla ongelmiaan purkaa ahdistunut Adam Dekker, omaa poikaa kiihkeästi haluava keski-ikäinen mies. Keskustelut Adamin kanssa herättävät Friedassa ajatuksia, jotka saavat hänet ottamaan yhteyttä poliisiin, ja hän kietoutuu tapahtumaketjuun, jossa normaali poliisipäättely ei riitä, vaan tarvitaan Friedan luovaa ajattelua, ammattitaitoa ja peräänantamattomuutta ennen kuin yllätyksellinen kuvio aukenee.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Viisi lähtee, vain neljä palaa

Kuiva kausi nosti Jane Harperin valtaisaan maailmanmenestykseen. Aaron Falk -sarjan toisessa osassa virkistyspäivä Australian villissä luonnossa menee pahasti pieleen.

Australian kuumimman dekkaristin romaanissa viisi kollegaa pakkaa reppunsa ja lähtee luontoon hiomaan tiimitaitojaan. Naisporukan keskinäiset suhteet ovat vähintäänkin mutkikkaat, ja ne mutkistuvat entisestään, kun yksi heistä katoaa. Apuun kutsutaan agentti Aaron Falk. Etsinnät vievät hänet erämaan sydämeen, missä sekavien ihmissuhteiden ja epäselvän menneisyyden muodostama vyyhti odottaa ratkaisuaan. Löytyykö hankala, pisteliäs Alice elävänä vai kuolleena? Ja miksi jokainen neljästä naisesta kertoo hänen katoamisestaan erilaisen tarinan? Jane Harper on jälleen kirjoittanut huikean jännitysromaanin, jossa "luonto on vihamielinen ja hallitsematon, mutta erityisen karmaisevaa on ihmisluonnon häilyvyys" (Sunday Times).

Toimittaja Jane Harperin ensimmäinen rikosromaani Kuiva kausi sinkosi hänet maailmanmaineeseen. Aaron Falk -sarjan aloittanut kirja voitti lukuisia arvostettuja palkintoja, mm. Crime Writers' Associationin palkinnon vuoden parhaasta rikosromaanista. Sarjan toinen osa Luonnonvoimat on myyty yli 30 maahan. Jane Harper on syntyjään britti, mutta hän on asunut osan lapsuudestaan Australiassa. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Melbournessa.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vilja ja Villem 3
Majataloa pitävien Viljan ja Villemin luokse muuttaa raskaana oleva nuori nainen. Aive on häpäisty ja hän pelkää miehiä, mutta talon arkiset työt ja kaunis virolainen luonto auttavat toipumisessa. Vähitellen hän tottuu jopa piha-aitassa asuvien Arvon ja Antsin seuraan, mutta helpolla ei pääse kukaan. Ants pahoinpidellään jo toisen kerran, ja miesten on myönnettävä, että heidän suhteensa on liian vaarallinen.
Kun kesä on kukkeimmillaan, majataloon saapuu filmiryhmä kuvaamaan neuvostorealismia. Filmin huipennuksena lavastetaan häät, ja silloin Aive päätyy hurjaan ratkaisuun pelastaakseen oman ja lapsensa tulevaisuuden.

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Johnin ja Susanin elämässä asiat eivät voisi olla paremmin. Rakkaus kukoistaa, Johnin yritys menestyy ja pariskunta on juuri muuttanut unelmiensa taloon.
Kaikki on täydellistä, kunnes odottamaton taloudellinen takaisku ajaa heidät vararikon partaalle. Heillä on 30 päivää aikaa löytää jostain 1,5 miljoonaa puntaa, tai niin yritys kuin uusi kotikin ovat mennyttä.

Aivan yllättäen apuaan tarjoaa salaperäinen sveitsiläinen pankkiiri Emil Sarotzini.
Rahat ovat Susanin ja Johnin ulottuvilla, mutta niiden hinta ravisuttaa heidän avioliittonsa perustuksia. Sarozini haluaa Susanin ryhtyvän sijaissynnyttäjäksi omalle lapselleen.

Peläten menettävänsä kaiken, minkä eteen ovat työskennelleet, John ja Susan suostuvat sopimukseen. Tietämättöminä sen kauhistuttavista seurauksista.
Kuka Sarotzini todellisuudessa on ja mistä ovat peräisin hänen yli-inhimilliset voimansa?

Susanin raskaus on vaikea ja tuskallinen, mutta vielä pahempaa on tulossa. Kauhunsa keskelläkin hän on kuitenkin päättänyt suojella syntymätöntä lastaan viimeiseen saakka.

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Marianne kasvoi vanhan mielisairaalan varjossa, joka vainoaa häntä yhä öisissä painajaisissa. Hän oli 17-vuotias lähtiessään pakoon kaupunkia, perhettään, poikaystäväänsä Jesseä - ja ruumista, jonka he hautasivat. 30 vuotta myöhemmin Mariannen on pakko palata, ja hän tuntee heti menneisyyden kuristavan otteen. Yhä katkera Jesse uhkaa viimein paljastaa totuuden.

Marianne tekisi mitä vain vaaliakseen rakentamaansa elämää ja tytärtään, jonka ei halua koskaan kuulevan menneisyydestään. Mutta Marianne ei tiedä koko tarinaa - eikä hän ole ainoa, joka olisi valmis vaikka tappamaan varjellakseen salaisuuksiaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 35

Soitan veljilleni Näytä tarkat tiedot

Jag ringer mina bröder, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jos se olinkin minä?

Yhden aikamme kirkkaimman kertojan romaani siitä, millaista on olla nuori maahanmuuttaja Ruotsissa.

Kun lapsuudenystävä soittaa, Amorilla on muuta tekemistä. Hänellä on oma elämä elettävänään. Kun Ahlem-serkku soittaa ja muistuttaa perheenjäsenistä ja sukuvelvoitteista, Amorilla on muuta tekemistä. Kun ruotsalainen eläinaktivisti Karolina soittaa ja yrittää värvätä Amoria Eläinten oikeudet -yhdistyksen jäseneksi, Amor uskoo tämän puhuvan koodikieltä.

Vainoharhaisena on vaikea liikkua, kuvitellut poliisit ovat koko ajan kintereillä.

Kuka on turvassa ja mitä vähemmistöjä syytetään? Voiko Amor mennä Clas Ohlsonille valittamaan viallisesta poranterästä? Katsotaanko häntä pitkään? Kannattaako hänen sulautua joukkoon, vai onko viisaampaa erottua massasta? Yhden vuorokauden ajan Amorin päässä pyörähtää koko elämänkaari.

Khemirin teksti on ulkoisilta mitoiltaan minimalistisen pelkistettyä. Sanoja on vähän, rivien väliin jää paljon tilaa, mutta se ei ole tyhjää.
Soitan veljilleni on pieni ja itsenäinen taideteos, kuin vastaisku selittelylle ja pateettiselle paisuttelulle.

”Soitan veljilleni ja sanon: Vähän aikaa sitten sattui aivan sairas juttu. Olin matkalla himaan, kun katseeni osui aivan valtavan epäilyttävään yksilöön. Sillä oli musta tukka ja epätavallisen iso selkäreppu ja sen naama oli peitetty palestiinalaishuivilla.
Soitan veljilleni ja sanon: Meni sekunnin murto-osa ennen kuin tajusin, että se oli oma peilikuvani.”

Jonas Hassen Khemiri (s. 1978) teki läpimurtonsa heti esikoisromaanillaan Ajatussulttaani. Sen jälkeen on tapahtunut paljon ja 2000-luvun Stindbergiksi tituleerattu ja monesti palkittu Khemiri nauttii nykyään laajaa kansainvälistä arvostusta niin romaani- kuin näytelmäkirjailijana.

Soitan veljilleni syntyi Khemirin reaktiona Tukholman keskustan autopommi-iskuun (11.12.2010) ja on nyt vihdoin saatavana myös suomeksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun Herman Koch on 19-vuotias pitkä ja kömpelö nuorukainen, hän päättää lähteä mahdollisimman kauas kotoaan Amsterdamista ja valitsee määränpääkseen kaukaisen Pohjois-Karjalan. Tämä saattaa kuulostaa romanttiselta - mutta totuus lähtöpäätöksen takana on kaikkea muuta. Kochin äiti on hiljattain kuollut, ja poika haluaa paeta isäänsä ja tämän uutta naisystävää - sekä päästä eroon vanhoista, mieltä yhä vaivaavista asioista. Myöhemmin, kun Hermanilta kysellään hänen ajastaan Suomessa, hän yrittää lyödä uskomattomat kokemuksensa leikiksi.

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Herman on taas Suomessa ja törmää kirjakaupassa sattumalta runokokoelmaan, jossa kuvaillaan täsmällisesti hänen päiviään Pohjois-Karjalassa. Enää häntä ei naurata. Hän päättää ottaa menneisyytensä lähempään tarkasteluun, tutkii muistojaan ja pohtii, miten kertoa kaikesta tosiasioita vääristelemättä.

Suomalaiset päivät on syvältä viiltävä romaani surusta, kasvamisesta ja siitä, mistä on helpottavaa puhua - ja myös siitä, mistä olisi parempi vaieta.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tämän tosipohjaisen romaanin viitekehyksenä on Kajaanin linna ja tapahtumat pienessä Pietari Brahen perustamassa erämaakaupungissa Kajaanissa. Kirjan henkilöistä vain päähenkilöt, Eerik Vivallius ja Rebekka Tuhkanen, ovat kuvitteellisia.

Uppsalan yliopistossa opiskellut Eerik Vivallius tulee Kajaanin linnaan tutkimaan isänsä runoilija Lars Vivalliuksen vankina oloa. Häntä epäillään vakoojaksi ja vangitaan. Lohtua ankeaan vankilaan tuo nuori Rebekka.

Linnan rakentaminen ja elämä sekä valmiissa linnassa että kaupungissa kuvataan yksityiskohtaisesti railakkaita juhlia unohtamatta. Mestaaminen, piiskaukset ja kujanjuoksun seuraaminen tuovat oman pöyristyttävän lisänsä tapahtumiin. Taikausko ja kirkon ankara ote ihmisten elämään tulevat hyvin esille. Jännittävät juonenkäänteet huipentuvat lopuksi, kun Matleena-muori tuomitaan noitana polttoroviolle. Pelastuakseen hän kertoo punatukkaisen Rebekan osallistuneen paholaisen pitoihin. Tästä alkaa järkyttävien tapahtumien sarja, jonka seurauksena Rebekka kokee elämisen Kajaanissa mahdottomaksi. Sitten Uppsalasta tulee Eerikille tärkeä viesti, ja nuoret päättävät lähteä Ruotsiin.

Merimatka Oulusta Tukholmaan on vaiherikas sumussa ja myrskyssä. Tukholmassa yksi Eerikille tärkeä asia ratkeaa. Matka jatkuu Uppsalaan, jossa hyvin alkaneen perhe-elämän katkaisee Kajaanista lähetetty kirje. Arvoituksellinen viesti saa nuoren avioparin lähtemään takaisin Kajaaniin. Siellä outo vieras mullistaa monen ihmisen elämän, ja jännittävät käänteet seuraavat toisiaan. Vanhat tapahtumat tulevat nyt julki, mutta monelle liian myöhään.

Eerik toimii kirjurina komendantti Långin mukana raastuvan kokouksissa, ja näin tulee kuvatuksi pienen kaupungin ja linnan elämää hyvinkin tarkasti. Sitten iso reduktio muuttaa kaiken. Lång lähtee ja Pietari Brahen aika päättyy.

Suuret nälkävuodet koettelevat koko Kainuuta. Kajaani on melkein autio. Sarkasodan seurauksena Kajaanissa koetaan verilöyly, mutta pahin on vasta tulossa. Venäläiset saapuvat Kainuuseenkin, ja pormestarin käskystä kaupunki poltetaan. Väki pakenee linnaan. Suuret vihollisjoukot alkavat piirittää Kajaanin linnaa. Viisi viikkoa puolustajat kestävät, mutta sitten voimat loppuvat.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vuonna 2019 Sömnö-romaanistaan Runeberg-palkittu Heikki Kännö rakentaa kolmannessa romaanissaan Runoilija eurooppalaiseen aatehistoriaan punoutuvan jännitysnäytelmän, joka tarjoaa lukijalle niin murhamysteerin kuin sukelluksen kaikkien aikojen ihailluimman ja paheksutuimman saksalaisfilosofin Friedrich Nietzschen ajatteluun. Tarinan keskiössä on kysymys taiteilijan moraalista - onko taiteilijalle sallittava kaikki? Kännön taiturimainen spekulatiivista fiktiota, historiallista romaania ja fantasiaa eklektisesti jalostava kerronta pitää lukijan otteessaan pitkään kansien sulkemisen jälkeenkin.

On poikkeuksellisen kylmä tammikuu vuonna 1888, kun Lyoniin saapuu Goethen Faustia esittävä saksalais-puolalainen teatteriseurue. Paikallinen virkavalta etsii Le Poeteksi nimettyä murhaajaa, ja eräänä iltana seurueen vankkurileiriin ilmestyy pahasti ruhjoutunut nuori mies... Seitsemän vuotta myöhemmin saksalainen arkistonhoitaja ja esoteerikko Rudolf Steiner saa kutsun Naumburgiin perustettuun Nietzsche-arkistoon. Hän saapuu tapaamaan kutsun lähettänyttä Elisabeth Förster-Nietzscheä ja tämän dementoitunutta Friedrich-veljeä. Vierailun tärkeimmäksi anniksi osoittautuu kuitenkin tutustuminen runoilijaan, jonka Steiner päättelee joutuneen faustilaisten voimien välikappaleeksi. Joku tai jokin tuhoaa vähitellen nuorukaisen muistia ja elinvoimaa. Steiner päättää auttaa miestä, mutta ei aavista hyvän tahtonsa seurauksia.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rikoskomisario Simppa 3
Kohtalokas kutsu on kolmas osa dekkarisarjaa, jossa toisen polven suomalainen, rikoskomisario Simppa sympaattisine tiimeineen selvittää pirkanmaalaisia murhamysteerejä.

Kerrostaloasunnossa on miehen ruumis. Huoneistosta ei löydy puhelinta eikä tietokonetta, mikä hidastaa tutkintaa. Kaiken lisäksi ovessa oleva nimi ei kuulu asunnon haltijalle.

Murhatun miehen taustaan ei näytä liittyvän mitään, mikä antaisi syyn raakaan veritekoon. Lähipiirin mukaan hän oli viettänyt normaalia elämää töineen ja harrastuksineen.

Kun kaksi viikkoa myöhemmin löydetään toinen uhri murhattuna omaan autoonsa, rikoskomisario Simppa tiimeineen tietää etsivänsä sarjamurhaajaa. Tekojen toteutustapa on samanlainen, ja tämänkin murhan motiivi on hämärän peitossa. Lopulta poliisien tutkinta johtaa synkän ja havahduttavan rikollisuuden jäljille, jossa viattomia uhreja on lukematon määrä.

Mutta keneen kohdistuu uhka poliisin omissa joukoissa?

Pertti Laine (s. 1949) on Lempäälässä asuva taloustieteen maisteri. Hän on tehnyt pitkän työuran liike-elämässä. Talousjohdon ja kehitysjohtajan tehtävien lisäksi hän on toiminut yritysten hallituksissa.

Laineen dekkarisarjan avausteos Pisto sydämeen ilmestyi 2018 (Myllylahti) ja toinen osa Vainotut 2019 (Myllylahti). Näitä ennen julkaistiin hänen esikoisromaaninsa Perheenisä (Warelia, 2016).

Tallennettuna:
Hakutulos 40

Miina Mylläkkä on katastrofimagneetti Näytä tarkat tiedot

Penny Dreadful is a magnet for disaster, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miina Mylläkkä 1
"Nimeni ei oikeasti ole Miina Mylläkkä. Vaan Vilhelmiina Mylläri. Se mylläkkä-osuus on iskän VITSI. Tiedän että se on vitsi, koska joka kerta kun iskä sanoo sen, se nauraa kaakattaa kuin joku iso vesilintu. En tajua mikä siinä on niin hauskaa. Ei edes ole totta, että jotenkin mylläköisin. Se on niin kuin mummi sanoo, että minä nyt vain satun olemaan KATASTROFIMAGNEETTI."

Miina Mylläkkä on katastrofimagneetti aloittaa huumoria pursuvan lastenkirjasarjan, josta ei puutu vauhtia eikä kohellusta.

Tämän kirjan kolmessa tarinassa Miina perustaa kampaamon, hankkii uskollisen lemmikin (ja saa sen laulamaan viroksi) ja kohtaa koulutarkastajan - ja aiheuttaa joka kerta melkoisen mylläkän!

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mickel Gardell 2
Pahuus ei ole jättänyt Tukholmaa.

Niklas Natt och Dagin odotettu uutuus, trilleri 1700-luvun lopun korruptoituneesta Tukholmasta.

Nuori nainen löytyy hääpäivänään kuoliaaksi raadeltuna. Sanotaan että susilauma on hyökännyt. Ruotsinsalmen taistelun veteraani Mickel Cardell on ainoa, joka voi auttaa leskeä ja naisen omaisia. Hän painii kuitenkin omien demoniensa kanssa, ja kohdatessaan Tycho Cetonin, entisen orjakauppiaan ja nykyisen orpokodin johtajan, Cardell ymmärtää, että pahuus ei ole jättänyt Tukholmaa.

Samaan aikaan Erik Tre Rosor makaa Danvikenin sairaalassa lähellä pahamaineista mielisairaalaa. Hän kirjoittaa syyllisyyden piinaamana menetetystä rakkaudesta ja karkotuksestaan Ruotsin valtakunnan kaukaisimpaan kolkkaan, Antillien Saint Barthelemyn saarelle. Siellä Gustavian satamakaupungista on kasvamassa Länsi-Intian orjakaupan keskus.

1700-luvun lopun Tukholma on yhä korruptoitunut, sairas ja likainen. Natt och Dagin sävyt ovat tummia, mutta hänen kielestään kasvaa myös kauneutta.

Niklas Natt och Dag kirjoitti itsensä kansainväliseen tietoisuuteen heti ensi yrittämällä historiallisella trillerillään 1793, jota on myyty Ruotsissa jo yli 300 000 kappaletta. Kirjallisuuspalkintoja noukkinut romaani on noussut bestseller-listoille mm. Saksassa ja Britanniassa. Natt och Dag on Ruotsin vanhin elossa oleva aatelissuku.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuun sisar 5
Huikeaan maailmanmenestykseen nousseen Seitsemän sisarta -kirjasarjan odotettu viides osa

Lucinda Rileyn uutuusromaani Kuun sisar vie Tiggyn tarinan mukana uskomattomalle matkalle Skotlannin ylängöiltä Espanjan Granadaan ja Etelä-Amerikasta New Yorkin parrasvaloihin.

Tiggy D'Apliese on aina luottanut intuitioonsa, eikä hän epäröi tarttua lordi Charlie Kinnairdin tarjoukseen lähteä villieläinten hoitajaksi syrjäiseen kartanoon Skotlannin ylämaille. Tiggyn on vaikea käsitellä adoptioisänsä Papa Saltin kuolemaa, sillä hänestä tuntuu kuin tämä olisi edelleen läsnä. Lumisessa Skotlannissa Tiggy löytää lopulta jäljet omille juurilleen, Andalusian auringon lämpöön.

Toukokuisena yönä vuonna 1912 syntyy Sacromonten romaniyhteisöön kitaroiden sävelten saattelemana pieni, tulisieluinen tyttölapsi. Lucia kasvaa kaunottareksi ja tanssii, tanssii niin kuin ei kukaan muu. Hänen helmansa hulmahduksessa ja hänen korkojensa iskuissa on sellaista paloa ja taikaa, että New Yorkin showtaivaan tähdetkin ovat polvillaan tämän tinkimättömän flamencotaiteilijan edessä.

Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan viides osa Kuun sisar vie uskomattomalle matkalle Skotlannin ylängöiltä Espanjan Granadaan ja sieltä aina New Yorkin parrasvaloihin asti.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uskomatonta. Gwen Lacrosse ei voinut käsittää, kuinka törkeästi kuuluisa kirjailija Luke Powers oli käyttänyt hänen hupsua ja romanttista äitiään hyväkseen ja saanut tämän rakastumaan kaksitoista vuotta itseään nuorempaan mieheen. Siitä oli tehtävä loppu heti paikalla.

Kotiinpaluu ei vain sujunutkaan ihan niin kuin Gwen oli kuvitellut. Hän tajusi pian lankeavansa saman lumovoiman pauloihin kuin äitinsä. Kumpi veisi lopulta voiton ? tyttären rakkaus äitiä kohtaan vai naisen rakkaus miestä kohtaan?

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vaihtoehtoinen totuus amerikkalaisesta unelmasta.

”Piristysruiske Amerikan - ei, vaan koko maailman! - kirjallisuudelle... Kreikkalainen tragedia intialaisin juurin ja newyorkilaisin koordinaatein.” - San Francisco Chronicle

Barack Obaman virkaanastujaispäivänä mystinen miljardööri Nero Golden muuttaa asumaan New Yorkiin kertoja Renen, nuoren elokuvantekijän naapuriin ja tuo mukanaan aikuiset lapsensa: alkoholisoituneen Petjan, kiihkeän taiteilijan Apun ja salaisuuttaan hautovan kuopuksensa D:n. Pian Neroon iskee kiinni Vasilisa, joka on päättänyt naida rikkaaseen sukuun keinolla millä hyvänsä. Samaan aikaan New Yorkia järisyttää erään sarjakuvamaisen roiston presidentinvaalikampanja.

Kultainen talo on kuin moderni Kultahattu, mysteerikertomus ja ajankohtainen tarina rakkaudesta ja terrorismista, jonka hahmokavalkadi on Rushdielle tyypillisen runsas ja kieli säkenöivä.

Salman Rushdie syntyi mumbailaiseen muslimiperheeseen vuonna 1947 ja muutti jo nuorena Englantiin. Hän opiskeli historiaa ja työskenteli mainostoimistossa ennen kirjailijanuraansa. Hänen teoksensa ovat kautta linjan herättäneet valtaisaa ihastusta, mutta myös suurta raivoa. Rushdie asuu nykyään New Yorkissa, ja vuonna 2007 kuningatar Elisabeth II myönsi hänelle aatelisarvon.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pieni huone, suuri maailma
Nuori aikuinen = henkilö, jolla on lupa lähteä toiselle puolelle maailmaa ja jättää läheiset itkeä tillittämään.
Sofia on 18-vuotias ja lähdössä pois kotoa, Kanadaan opiskelemaan ja etsimään synteettisestä biologiasta ratkaisua planeetan ongelmiin. Saara on hänen soitonopettaja-äitinsä, ja kun hyvästien aika lähestyy, on aika käydä läpi mielessään kuluneet vuodet ja miltä maailma näyttää, kun tytön huone jää tyhjäksi. Mitä tehdä n. 15 m2 tilalla, edessä yksinäiset vuodet ja pienenevä lihasmassa?
Nuori aikuinen = henkilö, joka voi idealisoida ihmisyyttä ja luulla, että kaikki häiriöt korjaantuvat rakastavissa oloissa. Hän ei osaa varoa sadistisia psykopaatteja.
Kun Saara oli 24-vuotias ja matkalla Pariisissa, hän sivuutti varoittavat tuntemuksensa ja lähti tuntemattoman miehen matkaan. Kertoako tapauksesta Sofialle? Asiasta, jota hän ei ole oikein osannut kohdata itsekään?
Tytön huone on antelias ja monitunnelmainen yhdenpäivänromaani, joka pureutuu sukupolvien ja aikakausien eroihin ja samankaltaisuuksiin. Se sisältää tarinan, jonka ensimmäisen versio oli paljon kiitosta ja huomiota saanut Sinervon käsikirjoittama radiodokumentti Saaliseläimen vaistot.
Helena Sinervo on runoilija ja prosaisti, jonka teos Runoilijan talossa voitti Finlandia-palkinnon 2004.

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Melankolia 2
Sensaatiomaisen Varistyttö-trilogian tekijät palaavat odotetulla, karmaisevalla trillerillä, joka sukeltaa netin pimeimpiin syövereihin.

Kevin Jonsson tapaa 16-vuotiaat Novan ja Mercyn tutkiessaan netin seksikauppaa. Nukkemestariksi kutsuttu saalistaja on käyttänyt vääriä henkilöllisyyksiä hankkiakseen itselleen kuvia ja videoita nuorista tytöistä. Sitten Nova ja Mercy karkaavat nuorisokodista, ja heidän jäljittämisensä johtaa Kevinin pimeyden ytimeen.

Kansainväliseen suursuosioon nousseen Erik Axl Sundin uusi trilleri on toinen, itsenäinen osa trilogiassa, jonka aloitti menestysjännäri Lasiruumiit.

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koukuttava mysteeriromaani lapsille

Kun Agnes näkee hautakiven oudon tekstin, arvoitus ei jätä häntä rauhaan. Suositun Mörkövahti-sarjan kirjoittajan uusi mysteeriromaani alakoululaisille!

Kaikki alkaa sinä päivänä, kun Agnes avaa hautausmaan portin. Hän on juuri muuttanut tylsääkin tylsempään Harmalan kylään ja jättänyt taakseen pääkaupungin ja vanhat kaverit. Outo tapahtumasarja nappaa kuitenkin Agnesin mukaansa ja hänen elämänsä muuttuu jännittävämmäksi kuin koskaan. Hautakiven teksti nostaa Agnesin karvat pystyyn, ja pian hän alkaa nähdä unia vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä, joka kätkee puutarhaan avaimen. Kun sama puutarha oikeasti löytyy Harmalasta, on Agnesin pakko löytää avain. Mihin lukkoon se sopii?

Tuutikki Tolonen (s. 1975) on kirjailija ja sanataideopettaja. Hänen suosittu Mörkövahti-sarjansa on saanut Arvid Lydecken -palkinnon (2016) ja sen oikeudet on myyty jo yli 25 kielelle.

Kati Vuorento (s. 1973) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Vuorennon herkkä ja mystinen piirroskuvitus herättää henkiin Agnesin salaperäisen tunnelman.

Tallennettuna:
Hakutulos 50
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sara ja kadonneet sateet kertoo 7-vuotiaasta afrikkalaistytöstä, jonka kotikylässä elämä käy mahdottomaksi pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi. Kova ja halkeileva maa ei tuota ruokaa ihmisille eikä eläimille, ja juomavesivarastot ovat ehtyneet. Kun vaihtoehdot ovat vähissä, Sara muistaa opettajan kertoneen, että kaupungissa on vettä ja ruokaa kaikille. Niinpä toimelias tyttö ja hänen äitinsä Leila lähtevät vaellukselle aavikon halki. Matka kestää kolme kuumaa päivää, joiden aikana voimat vähenevät ja tunteet ailahtelevat. Saraa pelottavat erämaan pedot ja eksyminen, mutta kun äiti kertoo satuja, tähtitaivaan allakin voi nukkua turvassa.

Tallennettuna: