Haku

Uutuudet, vko 33/2020

Uutuudet ajalta: 10.8.2020 - 16.8.2020

Muokattu: 24.9.2020
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

”Mikset heti sanonut!” ”Ai sitäkö sä tarkoitit!”

Väärinymmärryksiltä ei välty kukaan. Vaikka ne usein ovat pieniä ja arkisia, joskus niillä on suuria seurauksia. Ne rikkovat ihmissuhteita, lyövät kapuloita politiikan ja kaupan rattaisiin ja vaarantavat ihmishenkiä. Ihmisten välisen kommunikaation epäonnistuminen saattaa jopa olla maailman suurin ongelma.

Niin kielen kuin mielenkin ominaisuudet ovat otollista maaperää väärinymmärryksille. Kieli on joustavuudessaan epätarkka kommunikaatioväline. Sanojen merkitykset vaihtelevat ihmiseltä toiselle, ja usein virheellisesti oletamme keskustelukumppanin tietopohjan vastaavan omaamme. Lisäksi aivomme pyrkivät säästämään energiaa tietoa käsitellessään - joskus viestin välittymisen kustannuksella.

Väärinymmärryksiä auttaa tunnistamaan kommunikaation sudenkuoppia ja erhetulkintojen mahdollisuuksia. Huumorilla höystetty teos ammentaa niin tutkimuksesta kuin arkielämän sattumuksistakin. Kun ymmärrämme, miksi emme aina ymmärrä toisiamme, voimme kehittyä paremmiksi puhujiksi ja kuuntelijoiksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kateutta pidetään yleensä ikävänä ja haitallisena tunteena, josta olisi tärkeä päästä eroon. Se on kuitenkin yksi tunne muiden joukossa, johon on välttämätöntä tutustua sen sijaan, että vain pyrkisi torjumaan sen.
Elina Reenkola kuvailee kirjassaan kateutta eri muodoissaan. Tunnistamalla kateuden ja sen syyt on tuhoisaksi mielletty tunne käännettävissä kasvua vauhdittavaksi voimaksi.

Kateutta herää kaikilla. Se syntyy vertailuista, joissa tuntee itsensä muita huonommaksi. Paha kateus pyrkii tuhoamaan ja pilaamaan kateuden kohteen. Rakentavassa muodossa se kuitenkin motivoi ihmistä saavuttamaan tavoitteitaan.

Tuskallisesta kateuden tunteesta voi päästä myös eroon. Keskittyminen omaan tekemiseen ja siitä nauttimiseen nostaa itsetuntoa ja vie maaperää kateudelta.

Kateus-kirjan helmi on Elena Ferranten Napoli-sarjan kateusteeman tulkinta. Reenkolalla on erityinen taito analysoida nykyelokuvia, näytelmiä ja tv-sarjoja haastavien tunteiden näkökulmasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Saari, Eino, kirjoittaja, haastattelija
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Millainen suhde suomalaisilla miehillä on kosketukseen? Miten rakastettua, lapsia, vanhempia tai muita miehiä saa koskettaa? Kirja kertoo miehistä, joita on kosketettu tai jätetty koskettamatta elämän varrella. Ääneen pääsevät Saaren haastattelemat eri-ikäiset ja erilaiset miesoletetut, jotka puhuvat syvistä teemoista: isyydestä, rakkaudesta, kuolemasta, seksuaalisuudesta, yksinäisyydestä ja mieskuvan muutoksesta. Saari taustoittaa teemoja tutkimusten pohjalta ja kertoo myös omista kosketuskokemuksistaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ichigo ichie on japanilainen ajattelutapa, joka kannustaa vaalimaan jokaista hetkeä kuin kallista aarretta. Ichigo ichie vapauttaakin menneen murehtimisesta ja tulevan pelkäämisestä, auttaa nauttimaan havaintojen tekemisestä sekä kohentamaan ihmissuhteita.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

?En tunne yhtään (siis yhtään) kolmekymppistä naista, joka ei olisi ollut joko burnoutissa tai lähellä sitä,? kirjoittaa Eeva Kolu ja puhuu myös itsestään. Kolu on kamppaillut uupumuksen kanssa ison osan aikuisiästään ja riittämättömyyden tunteiden kanssa niin kauan kuin muistaa.

Kirjassaan Kolu miettii, mikä kaikki meitä oikein uuvuttaa. Burnoutiin ei vie vain työ vaan ajan eetos. Hän poraa katseensa häpeään, suorittamiseen, täydellisyyden tavoitteluun ja ulkonäköpaineisiin mutta muistuttaa myös ilosta, huumorista, myötätunnosta ja joutilaisuudesta.

Kirja on tarkka ja terävä katsaus 2000-luvun burnoutkulttuurista, ja se auttaa pohtimaan, kuinka tuntea itsensä riittäväksi yltäkylläisessä maailmassa, jossa mikään ei riitä.

https://www.uusimuusa.fi/kirja

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lapsi kokeilee, onko luottamuksemme kunnossa vai hylkäänkö hänet jossain vaiheessa. Hän hakee paikkaansa sinnikkäästi. Minä teen samoin. Otan toistuvasti halaukseen, sanoitan tunteita ja asetan rajat. Luovuttamatta.

Lapsi ei opi uusia taitoja komentamalla ja rangaistuksin. Siten saamme aikaan vain loputtomia valtataisteluja, jotka usein johtavat lapsen ei-toivottuun käyttäytymiseen. Tottelemisen sijaan voisimme opettaa lasta ajattelemaan itse ratkaisuja hankaliin tilanteisiin.

Positiivisen kasvatuksen ydin on lapsen empaattinen kohtaaminen. Kun lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, kokee tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi sekä saa tarpeeksi läheisyyttä, vähentää se lapsen stressiä ja pahaa oloa. Tällöin hänen on mahdollista säädellä tunteita ja oppia uusia taitoja.
Tämä käytännönläheinen teos opastaa kasvattajia ja vanhempia toteuttamaan positiivista kasvatusta arjessa. Kirjasta saa helposti toteutettavia työkaluja, joiden avulla voi lisätä lapsen ja aikuisen yhteyttä, opettaa hyvinvointi- ja tunnetaitoja sekä puuttua rakentavasti ei-toivottuun käyttäytymiseen.

Pikkuhiljaa lapsi ymmärtää, että en aio moittia, pakottaa häntä pysymään sylissä tai toimimaan jollain tahtomallani tavalla. Lopulta hän jää syliini. Keinuttelemme pitkän aikaa ja annamme tunteiden viilentyä.

TM Tiia Trogen on työskennellyt yli 20 vuotta eri-ikäisten lasten parissa. Hän on kehittänyt Ilo olla yhdessä! -kasvatusmenetelmän muun muassa positiivisen psykologian tutkimustulosten pohjalta.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hauska ja havainnollistava lastenkirja avaruudesta

Mikä on punainen jättiläinen? Miksi Pluto ei ole enää planeetta? Mistä tulevat tähtikuviot? Mitä revontulet ovat?

Ihmeellinen universumi kertoo ala-asteikäisille lapsille hauskasti ja mieleenpainuvasti avaruudesta. Kirjan aiheita ovat muun muassa tähtien elinkaari, tähtikuviot ja niihin liittyvät myytit, planeetat, kuu, aurinko, tähtisumut ja monet muut kauniit ja kiehtovat universumimme ihmeet. Kirjassa kerrotaan myös ihmisten seikkailuista avaruudessa, kuten matkasta kuuhun, ja tähtien tai vaikkapa revontulien bongaamisesta. Kirjan upeita, aitoja kuvia avaruudesta täydentävät sivuilla seikkailevat piirroshahmot astronautti Nipa ja kosmonautti Tintti.

Markus Hotakainen on palkittu tietokirjailija, tiedetoimittaja ja suomentaja, joka on kirjoittanut useita tähtitiedettä, avaruustutkimusta sekä säätä käsitteleviä tietokirjoja. Hotakaiselle on myönnetty muun muassa Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinto ja Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Claybourne, Anna, kirjoittaja ; Robins, Wesley, taiteilija ; Viitanen, Ville, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mistä kaikki alkoi?

Kiehtova tietokirja lapsille ja nuorille elämän synnystä ja lajien kehityksestä - evoluutiosta. Matka miljardien vuosien takaa alkueläimestä nykypäivän ihmiseen voi alkaa!

Miksi kirahvilla on pitkä kaula? Mikä tekee kalasta kalan? Miten koko lajien kirjo - sienistä tiikereihin ja perhosista ihmiseen - voi olla sukua keskenään? Vastaukset löytyvät evoluutiosta. Evoluutio selittää, miten kaikki elämä Maapallolla on syntynyt ja kehittynyt - ja kehittyy edelleen.

Ihmeellinen evoluutio tarjoaa kiehtovan katsauksen evoluutioon ja sen salaisuuksiin. Kirjassa käydään läpi koko elämän historia lajien synnystä ja geneettisestä muuntelusta aina nisäkkäiden ja kädellisten kehitykseen. Matka miljardien vuosien takaa alkueläimestä nykypäivän ihmiseen voi alkaa!

Anna Claybourne on palkittu skotlantilainen kirjailija ja kustannustoimittaja. Hän on kirjoittanut valtavan määrän lasten- ja nuorten tietokirjoja luonnontieteistä historiaan ja teknologiasta kirjallisuuteen.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Oi ihana satu. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia avaa näkymiä kirjallisuusterapian maailmaan. Kirjallisuusterapia on vähemmän tunnettu terapian muoto, joka sopii jokaisen arkeen: runo päivässä tekee hyvää, ja kirja kuukaudessa ylläpitää hyvinvointia.

Teoksessa kurkistetaan kirjallisuusterapian historiaan, sen eri suuntauksiin ja menetelmän prosesseihin. Kirjallisuusterapian ympäristöinä voivat toimia niin koti, päiväkoti, koulu, sairaalat kuin terapiaryhmätkin.

Kirjan avulla vanhemmat, opettajat ja kasvattajat saavat käsityksen kirjallisuusterapiasta ja sen mahdollisuuksista eri ikäisten lasten ja nuorten parissa. Teos kertoo myös, millainen on terapeuttisesti hyvä lastenkirja.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Somara, Shini, kirjoittaja ; Coe, Catherine, kirjoittaja ; Sarell, Nadja, taiteilija ; Leskinen, Terhi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sara suhtautuu ympäröivään maailmaan uteliaisuudella ja ihmetyksellä - selvää insinööriainesta siis!

Miten hissi ja liukuportaat toimivat? Kuinka lentokone pysyy ilmassa? Mikä on WiFi? Entä miten vuoristoradan vaunut voivat kulkea ylösalaisin? Saralla riittää kysymyksiä, mutta onneksi hänen mumminsa on insinööri ja tietää vastaukset!

Tekniikan tohtori Shini Somaran asiantunteva teksti ja Nadja Sarellin kekseliäs kuvitus johdattavat nuoren lukijan tarkkailemaan asioita, esineitä ja ilmiöitä insinöörin silmin. Sarjan myöhemmin ilmestyvissä jatko-osissa tutustutaan mm. tutkijan ja matemaatikon työhön sekä koodaamiseen.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Kirja
Khounnoraj, Arounna, kirjoittaja, kuvittaja ; Frawley, Catherine, valokuvaaja ; Kallinen, Seija, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ota haltuun tekniikka, joka on nousussa niin meillä kuin muualla!

Tuftaus on käsityömuoto, joka on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Se on jäänyt monelle vieraaksi, vaikka kyse ei ole uudesta ilmiöstä. Tuftaus on viktoriaanisen ajan versio vielä vanhemmasta koukkuamistekniikasta.

Ammattimaisia tuftaajia on ollut aina, mutta tekniikka on mutkattomuudessaan kenen tahansa helppo oppia. Työkaluiksi riittävät kerä lankaa, pala kangasta, tuftausneula sekä kirjontakehikko, jonka voi ostaa valmiina tai tehdä itse.

Tässä kirjassa esitellään 20 upeaa mallityötä, joilla voit koristaa itsesi ja kotisi. Vaihe vaiheelta etenevien kuvallisten ohjeiden avulla opit tekemään hiuskorun, rintakorun, näyttäviä tyynyjä, seinäkoristeita, laukkuja, torkkupeiton sekä värikkään maton.

Tyylikkäät kasviaiheet ja abstraktit mallit päivittävät kirjotut tekstiilit kertaheitolla nykykotiin sopiviksi, ja inspiroivat valokuvat antavat lisätukea työskentelyyn.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Balke, Kerstin, kirjoittaja ; Sallanmaa, Maiju, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Stine & Stitchin värikkäät kuviot ovat tähän asti koristaneet vain kuuluisia sukkia. Tämän kirjan ohjeilla syntyy kokonainen sarja näyttäviä asusteita.
Uusien sukkaohjeiden lisäksi kirjasta löytyy ohjeita pipojen, huivien ja kämmekkäiden neulontaan sekä paljon muuta.

Jokainen löytää uudet luottoasusteensa, olipa sitten merihenkisen raikkaiden, hempeiden, luonnonläheisten, hillittyjen modernien tai voimakkaiden värien ystävä.

Ohjeita on helppo soveltaa, koska mallikerrat ovat yleensä pieniä (4-8 silmukkaa), joten esimerkiksi pipon kuviot on helppo siirtää sukkiin ja niin edelleen.

Sukkaohjeiden mallikerrat ovat hyvin pieniä, joten ne on helppo neuloa aina koosta 36 kokoon 45 asti.

Kirjailija opastaa, miten voit kehitellä omaa tyyliäsi ja esittelee useita väri- ja kuviovaihtoehtoja inspiraation lähteeksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Kotkavalkama, Sarita, kirjoittaja, valokuvaaja ; Tiainen, Hannu, valokuvaaja ; Kurki, Sara, kuvittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vilukissan uudet sukkamallit on suunniteltu tällä kertaa miesten makuun. Kirjassa on 15 sukkamallia miehille, jotka haluavat jalkojaan lämmittämään joskus muutakin, kuin tavallisia villasukkia tai perinteisiä Jussi-sukkia.

Erikoisuutena kirjassa ovat jälkikäteen ristipistoina tehtävät kuviot osassa sukkamalleja. Ne antavat sukille aivan uuden ilmeen, ja ne on kirjoneulekuvioita helpompi toteuttaa.

Neulemallien lisäksi kirja sisältää perusteelliset ohjeet sukan rakenteesta ja käytetyistä tekniikoista sekä kokotaulukon, jonka avulla sukkaohjeet on helppo toteuttaa juuri oikeaan kokoon.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Kirja
Kondo, Marie, kirjoittaja ; Sonenshein, Scott, kirjoittaja ; Rekiaro, Päivi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Järjestä KonMari-metodilla kotisi, elämäsi - ja nyt myös työsi

Japanilaisen Marie Kondon KonMari-metodilla on laitettu järjestykseen jo lukemattomia koteja ympäri maailmaa. Nyt Kondo tuo suositun metodinsa myös työpaikkojen iloksi!

Japanilaisen Marie Kondon KonMari-metodi saapuu nyt työpaikoille.

KonMari - Työnilon löytämisen taika ohjaa tarinoiden, tutkimustulosten ja kymmenien käytännön ohjeiden avulla lukijoita järjestämään työelämänsä. Kondo ja organisaatiopsykologian asiantuntija Scott Sonenshein auttavat sinua poistamaan työpaikaltasi tarpeettomat, tehottomat ja masentavat fyysiset ja sähköiset turhakkeet. Ne eivät ainoastaan hidasta työskentelyämme vaan myös kuormittavat ja syövät motivaatiotamme. Kun kaikki tarpeeton on poissa, olemme vapaita toteuttamaan työhön liittyviä unelmiamme.

Tämä kirja auttaa sinua vahvistamaan itseluottamustasi ja parantamaan menestystäsi työelämässä - sekä tietenkin säkenöimään iloa.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Kirja
Kim, Heeguym, kirjoittaja, kuvittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Leikkisä lammas, mieletön mäyräkoira ja eeppinen etana hurmaavinen kumppaneineen houkuttelevat sinut leikkiin, jossa hahmosuunnittelutaitosi ja kuvituskykysi kehittyvät kuin vahingossa! Harjoituskirjan vasemmanpuoleisilla sivuilla opetellaan piirtämään eläin askel askeleelta, ja oikealla puolella hahmoja kehitetään persoonallisemmiksi. Jokaisella sivulla on tilaa omille eläinystävillesi. Olitpa sarjakuvailija, sunnuntaipiirtelijä tai muistilapputaiteilija, harjoittelu hauskojen otusten kanssa saa mielikuvituksesi lentoon!

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Hakutulos 19

Mainion Sherlock Holmesin uudet aivopähkinät Näytä tarkat tiedot

The amazing Sherlock Holmes puzzle book, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mestarietsivä haastaa sinut jälleen

Mainion Sherlock Holmesin uudet aivopähkinät tarjoaa toisen annoksen mestarietsivän visaisia pulmia.

Lähde matkalle Sherlock Holmesin mysteerien maailmaan ja kokeile, pärjäätkö vanhalle mestarietsivälle nokkeluudessa. Kuten sarjan ensimmäisessä osassa Sherlock Holmesin aivopähkinöissä, tässäkin kirjassa on 130 erilaista pulmaa, joiden parissa voi viettää aikaa yksin, ystäväporukalla tai vaikka koko perheen voimin. Piirroskuvitetussa kirjassa on mukana päättelyä vaatia pulmia, matemaattisia tehtäviä, arvoituksia ja sanoilla leikittelyä. Kirjan lopusta löytyvät vastaukset kaikkiin tehtäviin.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Kirja
Ruotsalainen, Satu-Maria, kirjoittaja, valokuvaaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Yhä suurempi osa lapsista ja nuorista liikkuu liian vähän jokapäiväisessä elämässään. Tämän kirjan tarkoituksena on lisätä matalan kynnyksen liikuntaa kerhoissa, harrastuksissa, koulupäivien lomassa ja leireillä. Kirjan harjoitukset ja leikit vahvistavat motorisia perustaitoja ja motivoivat liikkumaan pilke silmäkulmassa.

Leikit sopivat erityisesti kouluikäisille ja nuorille mutta innostavat kaikenikäisiä. Mukana on sisällä ja ulkona toteutettavia monipuolisia tuntimalleja sekä yksittäisiä leikkejä ja harjoitteita. Teos antaa konkreettisia avaimia leikkien ohjaamiseen, positiivisen ilmapiirin luomiseen ja hyvin organisoidun liikuntahetken suunnitteluun.

Satu-Maria Ruotsalainen on liikunnanohjaaja ja mindfulness-ohjaaja, joka toimii lasten liikunnan kouluttajana ja koulutusmateriaalien suunnittelijana. Hän on kirjoittanut aiheesta useita teoksia.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Löydä lukemisen supervoimasi

Haluaisitko saada takaisin lukemisen taidon? Tuntuuko kirjan äärelle pysähtyminen vaikealta? Kaipaatko elämääsi rauhallisempaa tahtia?

Lukeminen parantaa tutkitusti keskittymiskykyä, vähentää stressiä ja ehkäisee muistisairauksia. Keskittynyt lukeminen on ainutlaatuinen taito, joka ei synny ihmiselle automaattisesti. Onneksi kuka tahansa voi opetella lukijaksi.

Lukemisen voima on kirja sinulle, joka haluat löytää lukemisen ilon. Sinulle, joka haluat palata lukijaksi. Ja aivan erityisesti sinulle, joka et vielä ole löytänyt lukemisen supervoimaasi.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Kirja
Gerstler, Susanne, kirjoittaja ; Aho, Hanna, kirjoittaja ; Otava, kustannusosakeyhtiö, kustantaja ; Finn Lectura, kustantaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

No niin! 2 -kirja auttaa suomenoppijaa pääsemään itsenäisen kielenkäyttäjän tasolle. Oppijaa kannustetaan tarttumaan oman elinympäristönsä kielenkäyttömahdollisuuksiin ja ottamaan itse selvää asioista suomen kielellä.

Kirjassa seurataan No niin! 1 -kirjasta tuttujen, kuvitteellisen Kirjalan kaupungin asukkaiden elämää ja tutustutaan lisäksi muutamaan uuteen henkilöön. Alkurutiinien avulla vahvistetaan jo opittua. Rakenteita havainnoidaan luontevissa kielenkäyttötilanteissa ja säännöt muodostetaan itse. Itsearvioinnin avulla oppija voi seurata edistymistään.

No niin! 2 etenee taitotasolta A2 tasolle B1, mutta kirjan loppupuolella opitaan myös idiomeja ja vaativia rakenteita. Kielenopiskeluun sitoutuneen oppijan onkin mahdollista saavuttaa materiaalin turvin B2-taso.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pulloihin kätketyt kirjoitukset kertovat elämästä syrjäisellä Seilin saarella, jonne mieleltään järkkyneitä naisia unohtui vuosikymmeniksi.

Lasipullot olivat säilyneet Seilin saaren metsissä 1950-luvulta saakka. Niihin kätketyissä lappusissa kerrottiin lääkkeistä ja sähköiskuista, elämästä suljettujen ovien takana. Kuka ne oli kirjoittanut? Mitä hänelle oli tapahtunut?

Kallionkoloon haudattujen muistojen kirjoittajaksi paljastui Seilin sairaalan potilas numero 43, Saima Rahkonen. Saima eli viimeiset vuotensa Seilissä, jonne hänet oli passitettu parantumattomasti mielisairaana. Pullopostia Seilin saarelta kertoo hänen tarinansa.

Saima vietti lähes koko aikuisikänsä mielisairaaloissa, yhteiskunnan varjoissa. Nykypäivänä hänen kohtalonsa olisi todennäköisesti hyvin erilainen.

Susan Heikkisen teos avaa Saiman tarinan kautta näkymiä psykiatrisen hoidon kehitykseen ja hulluuden historiaan. Se puhuttelee jokaista, jota mielen sairaudet ovat jotenkin koskettaneet.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Talvisodan aikana lähes tuhat suomalaissotilasta jäi sotavangiksi. Vain sodassa kuollut mies kertoo yhden heistä tarinan.

Reinon sota ei mennyt kuten sankaritarinoissa. Oli käsky lähteä, oli mielikuvia paremmasta. Oli peruuttamattomia tekoja ja vihollisen vankileiri - ja mahdollisuus selvitä. Mitä hänelle tapahtui?

Reino jäi puna-armeijan sotavangiksi, ja hänet lähetettiin vakoojana takaisin Suomeen. Suomessa Reino vangittiin uudestaan, ja virallisen version mukaan hän kuoli Mikkelin pommituksessa tammikuussa 1940. Huhujen mukaan Reino teloitettiin. Hänen kuolemallaan ei ole päivämäärää eikä kuolintodistuksessa allekirjoitusta. Hän ei ole sankarivainaja eikä virallisesti sotavankikaan.

Kansallisarkiston ylitarkastajana työskentelevä Ylönen-Peltonen on erikoistunut sota-ajan aineistoihin. Hänen teoksensa pureutuu talvisodan pimeään puoleen ja puhumattomuuden perintöön, kohtaloihin, jotka on häivytetty sodan sankaritarinoista. Teos antaa äänen omaisten loppumattomalle odotukselle tilanteissa, joissa tietoa ei ollut tai sitä ei saanut kertoa.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

1600-luvun noitavainoista nykypäivän Berliiniin

Selja Ahavan neljäs romaani tutkii luonnon ja ihmisen välistä suhdetta ja kuvaa hyönteisten muuttumista Jumalan luomista olennoista osaksi tämänhetkistä lajikatoa. Noitavainojen aikaan syntyvä Maria on lapsesta saakka kiinnostunut hyönteisistä ja alkaa piirtää metamorfoosin vaiheita kuten historiallinen esikuvansa Maria Sibylla Merian (1647-1717).
Aikakausien läpi kuljettaessa tiede syrjäyttää uskonnollisen maailmankuvan. Romaani näyttää, miten nainen kuoriutuu ahtaasta roolistaan ja saa äänen ja tekijyyden sekä oikeuden pohtia elämän alkamisen mysteeriä. Niin kuin hyönteiset läpikäyvät muodonmuutoksen, myös Maria muuntuu ajassa ja elää lupia kyselemättä 370 vuotta.

Tallennettuna:
Hakutulos 26

Aaro ja aikakone Näytä tarkat tiedot

Tino und die Zeitmaschine, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hui, mitä ihmettä tapahtui? Hetki sitten Aaro seisoi kirjakaupan hississä, mutta on nyt tupsahtanut linnan pihalle täydessä ritarivarustuksessa. Hän saa tehtäväkseen suojella prinsessaa rosvojoukoilta. Ja tämä on vasta alkusoittoa, sillä Aaro on joutunut aikamatkalle...

Tallennettuna:
Hakutulos 27

Tästä pelistä pois Näytä tarkat tiedot

För han var redan dö, suomi
Kirja
Frantz, Eva, kirjoittaja ; Lempinen, Ulla, kääntäjä ; Kantele, Arja, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Anna Glad 3
Pikkukaupunkilaiset ovat ylpeitä uudesta asukkaastaan, jääkiekkolegenda Samuel Lindbergistä, joka on palannut kotimaahansa NHL-vuosien jälkeen. Hänen amerikkalainen vaimonsa Alison ei kuitenkaan tahdo sopeutua ja pariskuntaa ympäröi salailun ilmapiiri. Kaupunkia kuohuttaa myös uusi pyörätiehanke, jonka suurin vastustaja, erakoitunut ja äksy Börje Bohman on kadonnut jälkiä jättämättä. Idyllin särkee myös kauhea yllätys, joka odottaa tuoretta äitiä hänen kurkatessaan vaunuissa nukkuvaa vauvaansa.

Vanhempi konstaapeli Anna Glad ottaa tehtäväkseen ratkaista useamman mysteerin kerralla. Sillä tavoin hän pystyy välttelemään ajatusta siitä, että on vain muutaman kuukauden päästä saamassa lapsen, jonka isä asuu satojen kilometrien päässä.

Voiko Anna Glad luottaa vaistoihinsa, kun raskaus sekoittaa rutiinit?

Tästä pelistä pois jatkaa taidokasta dekkarisarjaa, jossa pienen kaupungin ihmisiä erottaa ja sitoo yhteen menneisyys ja sen salaisuudet.

Klassisen palapelidekkarin taitajana Eva Frantz asettuu riviin Agatha Christien, Maria Langin ja Camilla Läckbergin kaltaisten dekkarikuningatarten kanssa. Anna Glad-sarjan edellinen osa, Kahdeksas neito, sai Vuoden johtolanka-dekkaripalkinnon 2019. Se on ehdokkaana myös yhteispohjoismaisen Lasiavain-palkinnon saajaksi.Kirjan ovat suomentaneet Ulla Lempinen ja Arja Kantele.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jang 3
AGENTTEJA, ROMANSSEJA JA SALAJUONIA KOTIMAAN KOHTALONHETKILLÄ

Eurooppa sotii ja Suomi pidättelee hengitystään epävarman tulevaisuuden edessä välirauhan aikana. Mannerheim määrää majuri Peder Jangin työtehtäviin Hampuriin ja Valtiollisen poliisin agenttina työskentelevä Helle Haaga lähtee mukaan. Hänen miehensä kuoli lento onnettomuudessa epäselvissä olosuhteissa juuri Hampurissa, ja peitetehtävä Jangin sihteerinä tarjoaa täydellisen tilaisuuden selvittää, mitä hänen miehelleen todella tapahtui.

Samaan aikaan kotimaassa tapahtuu kummia. Varkaus armeijan räjähdevarastosta huolettaa Jangia. Ihmetystä herättää myös tuntematon, viehättävä nainen, joka käyttäytyy aivan liian tuttavallisesti majuria kohtaan. Miksei Jang muista häntä? Sitä paitsi hänen sydämensä sykkii ainoastaan Hellelle.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Poldark 10
Cornwall 1813. Unohdetussa rannikkoluolassa, anastettujen arvoesineiden joukossa lojuu hopeinen malja, johon on kaiverrettu sanonta rakkaudesta. Juuri rakkaus tuntuu vainoavan Poldarkien ja Warlegganien perheitä: Ross, Demelza ja vallanjanoinen Sir George Warleggan seuraavat tahoillaan lastensa päätöksiä, jotka muovaavat heidän kaikkien kohtaloa.

Sota Napoleonia vastaan on päättymäisillään, mutta Jeremylle, Clowancelle ja ylimieliselle Valentine Warlegganille kaoottisimmat ajat ovat vasta edessäpäin.

Tallennettuna:
Hakutulos 30

Prinsessapulmia Näytä tarkat tiedot

Prinzessinnengeschichten, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Prinsessa Lilja kohtaa linnanpuutarhassa pienen sammakon, jolla on iso ongelma: se on kadottanut kruununsa. Prinsessat Lea, Lola ja Lila ovat liian nuoria osallistumaan linnassa järjestettäviin tanssiaisiin, mikä tietenkin sapettaa... Neljä eloisaa prinsessatarinaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Etsivätoimisto Oljenkorsi 1
Uuden sarjan avaus!

Kana ja pässi johtavat uutta etsivätoimistoa heinäparvelta. Aluksi on hiljaista, mutta eräänä päivänä maatilan possu huomaa pihalla pelottavan ja harmaan olennon...

Hiippaileeko siellä susi? Kuten tiedetään, lampaat eivät pidä niistä!

Kanan aivoilla ja pässin päällä tilannetta tarkkaillaan, ja höyhenetkin pöllyävät. Saako etsivätoimisto ratkaistua arvoituksen kahdestaan, vai tarvitaanko tehtävässä apujoukkoja?

Tallennettuna:
Hakutulos 32

Lauluja variksille Näytä tarkat tiedot

The wisdom of Sally Red Shoes, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirpeä, toivoa herättävä lukuromaani parhaaseen brittityyliin

Masha kantaa suurta surua. Hän hakee helpotusta tuskaansa maauimalan altaan pohjasta ja lohtua viktoriaanisen hautausmaan rauhasta. Kulkiessaan koiransa kanssa hautausmaalla Masha kohtaa erikoislaatuisen, variksia ruokkivan vanhan naisen, joka laulaa täysin palkein ja ohikulkijoiden tuijotuksesta piittaamatta. Mashan uteliaisuus herää eloon.

Alice on yksinhuoltaja sanan varsinaisessa merkityksessä. Ei isovanhempia, setiä, tätejä, kummeja, ei minkäänlaista tukiverkostoa. Mattie-pojan murrosikä alkaa oireilla, mutta se on vain pieni paha verrattuna suurempaan varjoon, joka lankeaa tämän pienen perheen ylle.

Ruth Hoganin eksentristen ja rakastettavien henkilöhahmojen tarina avautuu houkuttelevan viipyilevästi yksityiskohta kerrallaan. Lauluja variksille on viisas ja humoristinen tarina surusta ja siitä selviämisestä, mutta Hoganin heleimpinä nuotteina soivat ystävyys ja rakkaus. Vain ne saavat sydämemme lyömään niin, että todella tunnemme elävämme.

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Millainen on arvokas elämä? Millainen on hyvä elämäntarina?

Tilanne on tämä: Maaseutu on muutettu Virkistysalueeksi, kaikki asuvat Kaupungissa. Ammatit ja työnkuvat ovat muuttuneet tai kadonneet kokonaan, kukaan ei löydä paikkaansa, asiat ovat karanneet käsistä, Päättäjät ovat pulassa.
Kun kaikille ei riitä asuntoja, alkaa raaka pudotuspeli. Asunnon saavat parhaiden tarinoiden kertojat, muut joutuvat Parakkiin tai tyhjiin Kauppakeskuksiin rakennettuihin väliaikaistiloihin.
Kuka osaa kertoa vetävimmän tarinan ja esittää elämänsä kiinnostavana, kuka uupuu mahdottoman tehtävän edessä? Meneekö Presidentiltä hermot, onnistuuko Muumipeikko tuotteistamaan supikoiran? Miksi Rahikainen on muuttanut nimensä Rahiciksi, mitä sian henki tekee vanhan teurastamon kattoon ripustetussa kattokruunussa, millaisen lopun saa suutelemisesta pitävän iäkkään pariskunnan rakkaustarina?
Kari Hotakaisen romaani kertoo siitä, mitä maailmassa tapahtuu nyt - ja siitä, mitä maailmassa voi seuraavaksi tapahtua. Tarina on pöyristyttävä, räävittömän hauska ja salakavalasti liikuttava. Näin pitelemättömästi Hotakainen ei ole koskaan aiemmin kirjoittanut.

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailman paras kaveri 2
Seikkailu odottaa!

Neropatin päiväkirjojen sankari Greg Heffleyn kaverin esikoiskirja Maailman parhaan kaverin päiväkirja saa jatkoa!

Rowley Jeffersonin mielikuvitus on tuottanut kaikkien aikojen mahtiseikkailun. Lähde Rolandin ja hänen parhaan ystävänsä Garg Barbaarin matkaan tutusta kotikylästä suurelle pelastusretkelle - vapauttamaan Rolandin äiti Valkoisen Velhon kynsistä. Kuinka sankariemme käy? Se selviää kirjasta Maailman parhaan kaverin seikkailu!

Jeff Kinney (s. 1971) on yhdysvaltalainen kirjailija, sarjakuvataiteilija ja pelisuunnittelija, joka tunnetaan parhaiten huippusuosituista Neropatin päiväkirjoistaan. Hän asuu perheineen Massachusettsissa, jossa hän pyörittää myös kirjakauppaa Plainvillen kaupungissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Värisyttävä romaani vallanhalusta ja pakkomielteisestä kiinnostuksesta.

Elokuussa 1917 Helsingissä kuohuu. Aleksanteri pysyttelee pienessä asunnossaan Hakaniemessä, tekee käännöstöitä ja soittaa pianoa. Eräänä päivänä naapurihuoneistoon asettuu salaperäinen venäläinen lehtimies. Heidän välilleen muodostuu eriskummallinen suhde, jota leimaavat sietämätön riippuvuus ja vihaa muistuttava halu. Seinän toisistaan erottamat asunnot ovat kuin sydämen kaksi kammiota, joissa miehet toisiaan salaa kuulostelevat.

Synty on psykologisesti tarkkanäköinen, kaunis ja groteski pienen tilan romaani, jonka hurjat tapahtumat kietoutuvat yllättävällä tavalla historian käännekohtien ympärille.

Tallennettuna:
Hakutulos 36

Taikuuden talo Näytä tarkat tiedot

The house on Hoarder Hill, suomi
Kirja
Lish, Mikki, kirjoittaja ; Ngai, Kelly, kirjoittaja ; Kuusisto, Terhi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Taikuuden talo 1
Taikuuden talo on huiman kirjasarjan ensimmäinen osa

Hedy ja Spencer lähetetään jouluksi isoisänsä hoiviin taloon, joka on pullollaan taikaesineitä, joihin ei missään nimessä saa koskea. Pölyisiin kehyksiin alkaa ilmestyä viestejä, jotka johdattavat lapset kadonneen isoäitinsä jäljille. Mitä heidän taikuri-isoisänsä salailee? Apunaan täytetty (puhuva) hirvenpää ja (myöskin puhuva) karhuntalja ja vastassaan kiukkuiset kivipatsaat ja ruumiistaan irtaantunut henki Hedy ja Spencer lähtevät selvittämään totuutta.

”Hedy kumartui katsomaan kuvaa lähempää taskulampun valossa. Valokuva oli paksun pölyn peitossa, mutta Hedy erotti Johnin, Rosen ja pienen lapsen, jota Hedy arveli äidikseen. He puhalsivat syntymäpäiväkakkukynttilöitä juhlahatut päässä. Hänen tuijottaessaan valokuvaa näkymätön sormi kirjoitti pölyyn sanat: ETSI MINUT.”

Mikki Lish ja Kelly Ngai ovat australialaisia kirjoittajia, jotka luovat yhdessä jännittäviä mielikuvitusmaailmoja. Koska Mikki asuu Yhdysvalloissa ja Kelly Australiassa, heidän yhteistyönsä tapahtuu usein niin että jommalla kummalla on pyjama päällä. Kellyn lempihetkiä ovat sellaiset aamut, joina hänen puhelimessaan odottaa Mikin yön aikana lähettämiä villejä, uusia ideoita.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eppu Nuotion hurmaavaa rakkausromaani on täynnä elämänjanoa ja suuria tunteita

Hannalla on perhe ja hän viihtyy työssään Kansallisteatterin puvustossa. Silti hän kaipaa jotakin. Kun Hanna tapaa lukupiirissä Ulrikan, naiset ystävystyvät, ja Hanna saa elämäänsä uutta virtaa ja kiehtovia tuttavuuksia.

Romaanin toisessa aikatasossa eletään 1900-luvun alkua. Taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin avioliitto natisee liitoksissaan, kun hän maalaa kalliolla alasti tanssivaa Maggie Gripenbergiä.

Vennyn ja Maggien tarina ei jätä Hannaa rauhaan. Hänkin kaipaa onnea, ja varmuuden siitä, että joku kannattelee vaikeiden aikojen yli.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

”Tyttö hyvä, sinun on nyt ryhdistäydyttävä ja kasattava itsesi.”

Meiltähän tämä käy on ajankohtainen kertomus elämäntapaoppaiden Suomesta, perheen eristyneisyydestä sekä hyvinvointiyhteiskunnasta, jossa kaikki eivät pysy mukana.

Rouva Paula von Renqvistin elämä muodostuu vastakohtaisuuksista. Joulukuussa hän nautiskelee särkipaloja linnanjuhlissa. Tammikuussa hän on asunnoton.

Paula on halunnut luoda kodin teini-ikäisille lapsilleen ja menestyvälle miehelleen. Hän tahtoisi elää hyvää elämää, mutta ei tiedä, kuinka se tehdään. Vastausten puutteessa hän huojentautuu viinillä, niin kuin kantakaupungissa on tapana.

Tutussa bistrossa Paulan tielle osuu joogaohjaaja Jalo, mies kuin toisesta maailmasta, ja niin Paula herää eloon. Avioliitosta irtautuminen vailla ammattia ja varallisuutta ei ole ihan ongelmatonta, mutta viininhehkuisen rakkauden houkutus on suuri.

Pian Paula saa huomata ajautuneensa yhä kauemmas toiveistaan ja perheestään.

Kreetta Onkeli (s. 1970) on helsinkiläinen kirjailija, käsikirjoittaja ja kolumnisti. Hänelle on myönnetty Kalevi Jäntin palkinto 1997 ja Finlandia Junior 2013. Parhaiten Onkeli tunnetaan esikoisromaanistaan Ilonen talo (WSOY 1996), jossa Onkeli tarkasteli alkoholismia lapsen silmin.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pasilan Myrkky 1
Tervetuloa Pasilan Myrkkyyn!

Kale Puontin Manni aloittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovan rikosromaanisarjan

Manni työskentelee yövartijana lääkkeiden maahantuontifirmassa Espoossa ansaitakseen rahaa insinöörinopintoihinsa. Työ on leppoisaa, ja siellä on jopa parempi nukkua kuin äidin ryyppyremmien kansoittamassa kaksiossa Jakomäessä. Kunnes eräänä yönä toimiston vieressä ammutaan joku.

Uhri tunnistetaan järjestäytyneen rikollisryhmän jäseneksi, ja tapaus tulee Helsingin huumepoliisin, kotoisasti Pasilan Myrkyn, tutkittavaksi. Manni ei näe surmatyötä, mutta hän oivaltaa nähneensä silti jotakin, mikä saattaisi kiinnostaa poliisia - ja mikä hänen omaksi tiedokseen jäädessään saattaisi tehdä hänen elämästään huomattavasti helpompaa.

Kale Puontin Manni aloittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovan rikosromaanisarjan. Sen keskushahmona on hieman jo kyynistynyt mutta sympaattinen rikosylikonstaapeli Pesonen työtovereineen. Pitkän poliisinuran tehnyt Puonti kertoo asiantuntevan realistisesti poliisin työstä, rikollisten arjesta ja niistä inhimillisistä tekijöistä, jotka häivyttävät mustan ja valkoisen rajan harmaan eri sävyiksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 40

Sydämen pohjoispuoli Näytä tarkat tiedot

La cara norte del corazón, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Baskimaan murhat 4
Mistään ei löydy yhtä kylmää ja lohdutonta paikkaa kuin ihmissydämen pohjoispuoli.

Navarran poliisin nuori konstaapeli Amaia Salazar osallistuu elokuussa 2005 FBI:n järjestämään koulutukseen. Uhreja analysoivaan viktimologian tieteenhaaraan paneutuva ryhmä saa eteensä todellisen rikostapauksen: Säveltäjäksi kutsuttu sarjamurhaaja iskee suurten luonnonkatastrofien aikaan kokonaisten perheiden kimppuun ja jättää jälkeensä sekavalta näyttävän mutta tarkasti orkestroidun rikosnäyttämön.

Ryhmää vetävä erikoisagentti Dupree tunnistaa Amaian poikkeuksellisen intuitiivisen lahjakkuuden. Hän ottaa tämän yksikkönsä mukaan hurrikaani Katrinan iskuun valmistautuvaan New Orleansiin löytääkseen uhriprofiiliin sopivan perheen ennen kuin on liian myöhäistä. Kaiken keskellä puhelu Amaian kotiseuduilta herättää henkiin vanhat lapsuuden traumat ja pakottaa hänet kohtaamaan sydämen pohjoispuolen.

Tallennettuna:
Hakutulos 41

Dinojen jäljillä Näytä tarkat tiedot

Dinosauriergeschichten, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun Inka löytää torilta suuren ruskean munan, hän tietää heti, että se on erityinen. Ja toden totta: keskellä yötä munasta kuoriutuu ihka oikea dino! Teemullakin on jännät paikat. Hän lähtee fossiilijahtiin ja tekee eriskummallisen löydön. Neljä sähäkkää saurustarinaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuinka tästä elämästä oikein selviää?

Suomalaislukijat hurmanneen Elizabeth Stroutin runsas romaani sieltä, mistä kaikki oikeastaan alkoi, pikkukaupungista, jossa kuka tahansa voi tulla sysätyksi syrjään.

Pikkukaupunki, jossa elämänvalhe kukoistaa, on Pulitzer-palkitun Elizabeth Stroutin tuotannon punainen lanka. Aivan ensimmäinen pikkukaupungin tyttö, ennen Lucy Bartonia ja Olive Kitteridgeä, oli Amy Goodrow. Vai oliko se sittenkin hänen äitinsä, Isabelle? Mehevässä esikoisromaanissaan Strout kertoo Amyn ja Isabellen yhteen kesäpäivään huipentuvan tarinan, jonka lukemisen jälkeen on pakko katsoa peiliin. Elänkö elämääni oikein?

Elizabeth Strout (s. 1956) on kiitetty ja paljon luettu yhdysvaltalainen kirjailija. Vuonna 2009 hän voitti Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta on tehty Emmy-palkittu ja myös Suomessa ihastuttanut tv-minisarja. Pienoisromaani Nimeni on Lucy Barton oli monien muiden Stroutin teosten tavoin arvostelumenestys. Suomessa kirjabloggarit äänestivät sen 2018 parhaaksi käännösromaaniksi. Elizabeth Strout on Mainesta lähtöisin oleva pikkukaupungin tyttö, joka asuu New Yorkissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aapon isoveli Pete on rasisti.
Hän on mukana porukassa,
joka vastustaa maahanmuuttajia.
Aateveljet huutavat mielenosoituksessa torilla:
”Suomi suomalaisille!”

Aapo ihailee veljeään,
mutta hän on myös huolestunut.
Aateveljet eivät kaihda väkivaltaa.
Kun Aapo saa selville porukan salaisen suunnitelman,
hän päättää toimia.

Aateveljet -nuortenselkoromaanin aiheena on rasismi, monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus. Kirjan päähenkilö, 15-vuotias Aapo joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen, kun hänen isoveljensä Pete liittyy aateveljiin, ryhmään, joka vastustaa turvapaikanhakijoita ja on valmis väkivaltaisiin tekoihin.

Ollako veljen puolella, vai pitäisikö olla turvapaikanhakijoihin myötämielisesti suhtautuva ”suvakki”? Aapon oma mieli kallistuu enemmän suvaitsevaisuuden puolelle, ja tätä ajatusta tukee Sara, johon Aapo ihastuu. Isoveli Pete ajautuu hankaluuksiin poliisin kanssa, ja joutuu lopulta sairaalaan, kun häntä puukotetaan. Aapo pysyy veljensä rinnalla ja toivoo, että tämä järkiintyisi.

Marja-Leena Tiainen on runsaasti tunnustusta saanut kirjailija. Aateveljet on hänen kuudes selkoromaaninsa.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Kirja
Westö, Kjell, kirjoittaja ; Beck, Laura, kääntäjä,
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailmankuulu suomalaiskapellimestari on saavuttanut urallaan kaiken, mutta jokin hiertää. Onko hän jo laskeva tähti?
Thomas Brander havahtuu keski-iän yksinäisyyteen jälleen yhden rakkaussuhteen kariuduttua. Täpärä pelastuminen terrori-iskusta ja metoo-syytös horjuttavat häntä entisestään. On saatava uusi kiintopiste.
Hän rakennuttaa saaristoon huvilaa. Kolmikerroksinen betonikuutio herättää huomiota, samoin kuin miehen hopeanvärinen Lexus. Kyläläiset ovat kaukana Branderin elitistisistä piireistä, mutta vähitellen yhteyksiä syntyy. Naapuri Lindell, harrastajakitaristi, yllättää hänet ehdotuksellaan.
Tummasävyinen kertomus musiikin ja ystävyyden voimasta, unettomuudesta ja pimeän pelosta.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hilja 5
Hiljan ja pikkusisko Taimin talvitouhuihin tulee lisäsäpinää, kun Martti-serkku saapuu lomalle vihreään taloon.

Päivät täyttyvät lumileikeistä, hiihtämisestä ja luistelemisesta, vaikka välillä on kiistanalaista, riittääkö yhdestä serkusta kahdelle. Serkkupulaan on kuitenkin tulossa lievitystä, vieläpä lähiaikoina. Martti vain ei tunnu olevan isoveljeydestä kovin innoissaan.

Merirosvoleikit menevät niin jänniksi, että kierroksia täytyy laskea, ettei Taimi näkisi painajaisia. Seuraavasta päivästä uhkaa tulla varsinainen lällypäivä, mutta sitten lapset keksivät laittaa naapurin Valkoherukkamummon, Sadetakkimummon ja Mansikkatädin äärimmäisen tiukkaan mummokokeeseen...

Mäenlasku kerää koko naapuruston yhteen. Hyppyrimäessä nähdään erilaisia ilmalentoja, mutta Sadetakkimummon tarjotin päätetään koelaskun jälkeen pyhittää keittiökäyttöön. Ennen Martin kotiinlähtöä ehditään vielä pilkkikisoihin, joissa vaari saa melkein isoimman kalan. Onneksi seuraava loma odottaa jo kulman takana!

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pikkuli pelkää nukkumaan mennessä pimeää niin, että isä ja äitikin joutuvat valvomaan. Tilanteelle pitäisi tehdä jotain, mutta perhe on neuvoton.

Pimeän pelko yllättää päivälläkin: Pikkuli kammoaa tiheää kuusikkoa niin, että humpsahtaa vahingossa myyrän koloon. Ja se vasta pimeä paikka onkin.

Onneksi myyrällä on keinonsa suostutella Pikkuli näkemään pimeyden vaarattomuus. Kun pelottavaan asiaan tutustuu, pelko alkaa hälvetä. Ilman pimeää tähdetkään eivät näyttäisi niin kauniilta!

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aurinkonummen metsän väki on järjestämässä yhteistä juhlaa. Yhtäkkiä Honkkelin jalkaan sattuu rikkinäinen lasipullo. Tarkemmin katsottuna käy ilmi, että koko metsä on täynnä roskia!

Juhlatoimikunta ryhtyy siivoamaan, ja eläimet löytävät työstä paljon hauskuutta. Tikka tekee esimerkiksi tyhjistä säilyketölkeistä itselleen rummut, ja siistiä metsää on yhteisen aherruksen jälkeen kiva katsella.

Säilyykö metsä roskattomana juhlien yli?

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Kirja
Corderoy, Tracey, kirjoittaja ; Neal, Tony, taiteilija ; Rintamäki, Raija, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mainio teemakirja kannustaa pitämään huolta toisistamme, ympäristöstämme ja koko ihmeellisen kauniista kotiplaneetastamme!

Onnela on ihana paikka asua. Kaikki viihtyvät siellä. Se oikein hohtelee hienouttaan. Kunnes eräänä päivänä, yhtään ajattelematta sarvikuono viskaa maahan karkkipaperin. Mitäpä siitä - yksi roska sinne tai tänne. Mutta kun se ei jää ainoaksi...

Kohta kaupungissa on sotkuisempaa, meluisampaa ja PALJON ikävämpää! Mikä nyt neuvoksi?

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hyväntuulinen tarina siitä, miten ystäviä voi löytää yllättävistä paikoista.

Hilla-kettu on innoissaan: taivaalla loistaa hopeinen täysikuu, ja tähdet tuikkivat. Luvassa on täydellinen ilta seikkailulle!

Mutta IIK! Kuka katsoo takaisin peilityynen lammen pinnasta?

Tallennettuna:
Hakutulos 50

Hugo & Hemmo ja lennokas lettuseikkailu Näytä tarkat tiedot

Mozart & Robinson und der waghalsige Pfannkuchenplan, suomi
Kirja
Herget, Gundi, kirjoittaja ; Renger, Nikolai, taiteilija ; Kallinen, Seija, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hupaisan hiirikaksikon tarinassa on myös ohje herkullisiin omenalettuihin.

Talon väki on lähtenyt matkoille, ja kotiin jäänyt Hugo-hiiri on ihmeissään. Kaapeissa ei ole mitään syötävää, vain palanen voita ja pussillinen jauhoja. Löytyisiköhän peltohiiri Hemmolta jotakin? Eipä oikeastaan, silläkin on vain yksi kurttuinen omena.

Hugon vatsa kurisee niin, että hiirikaksikon mielessä viriää suunnitelma. Niiden tarvitsee vain hakea navetasta maitoa ja munia, että aineksista voisi paistaa lettuja... tarvikkeiden hakemisesta sukeutuu tosin melkoinen seikkailu!

Tallennettuna: