Haku

Uutuudet, vko 35/2020

Uutuudet ajalta: 24.8.2020 - 30.8.2020

Muokattu: 24.9.2020
Hakutulos 1

Verratonta vertailua Näytä tarkat tiedot

My very first book of comparisons, suomi
Kirja
Gifford, Clive, kirjoittaja ; Seixas, Ana, taiteilija ; Hytti, Sanna, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Oletko koskaan nähnyt hot dogin pituista toukkaa? Tiesitkö, että maaeläinten vauhtikunkku on gepardi? Se kiihdyttää nopeammin kuin urheiluauto. Oletko kuullut, että Jupiter on aurinkokuntamme planeetoista suurin mutta sen päivä on lyhin? Entä miten pitkälle paperilennokki tai kumisaapas voi lentää? Ja missäpäin maailmaa salamoi kaikkein eniten?

Tämä kirja on täynnä hauskaa tutkittavaa ja vertailtavaa: kiehtovia eläimiä, valtavia koneita, pilviä hipovia rakennuksia, kaukaisia planeettoja, hurjia sääilmiöitä ja tietenkin ihmisiä. Kirjan kekseliäät kuvat auttavat vertailussa ja suuruuksien, matkojen ja muiden mittojen hahmottamisessa. Oivalluksista ei tule puutetta, sillä mukana on näppärää lisätietoa ja pieniä visaisia kysymyksiä vastauksineen.

Maailma on täynnä ihmeellisiä asioita. Otetaan niistä selvää!

Clive Gifford on englantilainen journalisti ja monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut jo yli 180 teosta.
Ana Seixas on portugalilainen graafikko ja kuvittaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tarinallinen journalismi on faktaa, joka lainaa kerrontakeinoja fiktiosta. Se suo kirjoittajalleen tiettyjä taiteellisia vapauksia, mutta vaatii myös totuudellisuutta ja
vastuuta.

Hyvään journalistiseen ammattitaitoon kuuluu kyky tunnistaa, millainen muoto palvelisi parhaiten tarjolla olevaa sisältöä. Esimerkiksi reportaasi, henkilöjuttu ja ilmiöjuttu kaipaavat kertojaltaan ymmärrystä tarinan rakenteesta. Kirja sisältää konkreettisia neuvoja ja oppeja
tarinalliseen journalistiseen kirjoittamiseen. Vastaavaa opasta ei ole suomenkielisenä tehty aiemmin.

FT Maria Lassila-Merisalo on journalistisen kirjoittamisen dosentti. Väitöskirjansa hän on tehnyt kaunokirjallisesta journalismista.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tunnetun filosofin pohdiskeleva tietokirja vanhustenhuollon ongelmista

Timo Airaksisen tietokirja Hyvinvointivaltion hylkäämät tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen käsittelemällä ikääntyneiden hoidon etiikkaa.

Yhteiskunnan päättäjät ja viranomaiset pyrkivät pidentämään suomalaisten elinikää. Jokaisen olisi siis tarkoitus elää vanhaksi.

Samaan aikaan yhteiskunta tuntuu kuitenkin arvostavan vanhuutta aina vain vähemmän. Vanha on pelkkä tilastollinen suure, siten arvokas mutta hoivattavana ihmisenä jotakin aivan muuta. Tällainen suhtautuminen on tullut viimeistään näkyväksi hoivakotien laiminlyönneistä tehtyjen paljastusten avulla.

Tämä kirja kertoo, miten ihminen vanhetessaan menettää oman minuutensa ja identiteettinsä ja siten häviää kartalta. Häntä ei enää tunnisteta eikä tunnusteta, joten häntä ei myöskään kunnioiteta.

Miten tilanne voidaan korjata? Jotain on pakko tehdä etiikan ja oikeudenmukaisuuden vuoksi.

Hyvinvointivaltion hylkäämät pohtii suomalaisen vanhainhoivan kipupisteitä ja etsii sille uusia suuntaviivoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

RAUHOITA KAPINOIVA VATSA TERVEHDYTTÄVÄLLÄ FODMAP-RUOKAVALIOLLA.

Suomessa on noin miljoona ihmistä, joille toiminnalliset vatsavaivat ovat jokapäiväinen riesa. Taustalla on usein ärtyvän suolen oireyhtymä, jossa huonokuntoinen suolisto reagoi erilaisiin stressitekijöihin ja jopa sinänsä terveellisinä pidettyihin ruoka-aineisiin. Tyypillisiä oireita ovat turvotus, vatsakivut, ilmavaivat, ummetus, ripuli ja närästys.

Tutkimusten mukaan suurin osa herkkävatsaisista saa avun FODMAP-ruokavaliosta. Kirjainyhdistelmä FODMAP tulee englannin kielen sanoista ja tarkoittaa suomennettuna fermentoituvia oligo-, di-, ja monosakkarideja ja polyoleja. Kyse on lyhytketjuisista hiilihydraateista, jotka eivät sula eivätkä imeydy ohutsuolesta, minkä vuoksi ne kulkeutuvat paksusuolessa elävien bakteerien ravinnoksi ja saavat aikaan vatsavaivoja. Tervehdyttävässä FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan FODMAPien määrää ja lisätään ruokavalioon sellaisia aineksia, jotka tukevat suoliston tervehtymistä ja suolistomikrobiston tasapainoa.

Kirjasta löydät runsaasti hyödyllistä tietoa ja herkulliset reseptit, joilla pääset opettelemaan suolistoystävällisten ruokien kokkailua. Kokeile kaksi viikkoa ja totea teho!

PAULIINA TERVO on valtiotieteiden maisteri, yrittäjä ja reseptivelhona tunnettu hyvän olon valmentaja. Tervo luennoi ja on auttanut verkkokursseillaan ja kirjoillaan jo tuhansia suomalaisia löytämään hyvän olon ja terveen vatsan. Lisäksi hänellä on suosittu blogi osoitteessa fodmap-keittioni.fi.

FODMAP - startti on uudistettu laitos, alkuperäinen teos on Herkän vatsan kokkikoulu - Kasvisherkut

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koskettava ja silmiä avaava tosikertomus autistisen pojan elämästä ja hänen tärkeistä askelistaan tulla osaksi ympäröivää maailmaa. Vierellä kulkevan äidin taistelu on estänyt jopa haitallisen lakimuutoksen, jotta kaikilla nuuteilla olisi mahdollisuus oppia ja tulla autetuksi.

Kun Nuutilla todettiin kaksivuotiaana lapsuusiän autismi, oli se vanhemmille helpotus. Vain autismi. Tästä alkoi taival täynnä testauksia ja terapioita, erityisyyttä ymmärtäviä ja sitä kavahtavia ihmisiä. Itkua, naurua ja rakkautta. Alkoi elämä, joka Nuutin kautta katsottuna on kaunis, ihmeellinen ja pelottava.

Kun Nuutti oppi kirjoittamaan neljävuotiaana, aukesi puhumattomalle lapselle uusi väylä tuoda itsensä ja tarpeensa kuulluksi. Nuutin viisaus ei asunut enää vain silmissä, se asui myös sanoissa.

Miltä maailma tuntuu silloin, kun näet siitä joka ikisen pienen yksityiskohdan? Entä jos jokainen yksityiskohta sinusta itsestäsi katoaa, mitä tunnet - katoatko sinäkin?

Erilaisuus pelottaa monia. Pyrkimys normaaliuteen ja hyväksyntään voi ohjata elämäämme joskus liikaakin, estää näkemästä sitä, mitä kohti voisimme ehkä kasvaa.

Mitä jos joukossamme oleva lapsi onkin tullut muuttamaan maailmaamme suvaitsevammaksi? Onko autismissa sittenkin voimaa, jota emme vielä tunne?

On, paljonkin.

Espoolainen Noora Koponen (s. 1983) on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja Nuutti-pojan äiti. Nooralle tärkeää on erityislasten oikeuksien edistäminen ja se, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus elää yhdenvertaista elämää. Hän on äiti, joka ei pelkää tai usko ketään, joka yrittää sivuuttaa Nuutin. Siksi syntyi kirja, jossa Noora haluaa kertoa siitä, millä tavoin autistinen lapsi voisi muuttaa maailmaa paremmaksi. Ja toisaalta siitä, kuinka kaukana maailma vielä on tilanteesta, jossa nuuteilla olisi mahdollisuus tehdä niin.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Työuupumus on paitsi tragedia ihmiselle itselleen, myös yhteiskunnalle. Me emme osaa levätä.

Mitä työuupumus on? Yhdelle se on toistuvia päänsärkyjä, pitkittynyttä unettomuutta, loputonta väsymyksen tunnetta ja hiljaista epätoivoa. Toiselle se tarkoittaa ylivireystilaa, jossa työtä ja elämää suoritetaan yhä kiihtyvällä vauhdilla, kunnes tulee täydellinen stoppi.

Kirjaan on koottu poikkeuksellisen avoimia tarinoita ihmisiltä, jotka ovat sairastuneet työuupumukseen - ja selvinneet siitä. Mukana on eri alojen ammattilaisia kokista opettajaan, pienten lasten äidistä eläkeläiseen ja sosiaalityöntekijästä yhteiskunnan huippuvirkaan. Haastateltavat esiintyvät teksteissä omilla nimillään ja kasvoillaan. Koskettavat valokuvat jatkavat dialogia siitä, mihin teksti jää.

Kirja esittelee myös yllättäviä faktoja työuupumuksesta kekseliäällä ja helposti ymmärrettävällä tavalla. Se vastaa kysymyksiin: Miksi uuvumme? Onko vastuu työpaikan, yksilön vai yhteiskunnan? Miten voin parantua? Mitä minun pitää elämässäni muuttaa, että jaksan?

Rosanna Marila (s. 1983) on koulutukseltaan medianomi (AMK) ja toimii vapaana toimittajana.

Liisa Valonen (s. 1977), on taiteen maisteri ja pitkän linjan valokuvaaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 7

TikTok : salaisuuksien kirja Näytä tarkat tiedot

The ultimate guide to TikTok, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tästä TikTok-oppaasta saat tietää TikTok-tähdistä, jotka ovat suosittuja Suomessa sekä maailmalla - mukana myös suomalaisia. Löydät yksityiskohtaisesti faktoja starojen parhaista videoista, heidän elämästään sovelluksen ulkopuolella - ja kaikenlaisista muista asioista, jotka on pakko tietää. Tämä äärimmäisen runsas sisäpiiriteos sopii kaikille, jotka ovat koukussa TikTokin maailmaan.

TikTok: Salaisuuksien kirja kertoo muun muassa
• menestyneimpien TikTok-tähtien tärkeimmät tiedot • ketä TikTok- tai YouTube-staraa lukija muistuttaa • miten oma TikTok-tyylinen video tehdään turvallisesti • Internetin vaikuttajista, jotka tekevät hyvää
Lukijat oppivat esimerkiksi tanssiliikkeiden ja lip sync -tekniikoiden avulla luomaan ja jakamaan videoitaan kuten @lorengray, @babyariel ja muut hashtagsankarit.

Mikä ihmeen TikTok?
• TikTok on uusimmista sovelluksista trendikkäin - sillä on yli 500 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja se on saatavilla 155 maassa! • TikTok-sovellus on ladattu App Storesta ja Google Playsta 1,5 miljardia kertaa. Se oli App Storen ladatuin sovellus ensimmäisellä neljän neksellä, ja latauksia oli tuolloin kerääntynyt yli 33 miljoonaa. • Viime vuonna katsottiin yli miljardi TikTok-videota päivittäin.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Valkonen, Sauli, kirjoittaja, toimittaja ; Varhi, Juha, kuvittaja ; Rantala, Satu, valokuvaaja (ekspressio)
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää metsän jatkuvasta kasvatuksesta, on koottu kirjan sataan kysymykseen ja vastaukseen. Luonnonvarakeskuksen tutkija, MMT Sauli Valkonen on koostanut kirjaan oman ja kollegoidensa tutkimustiedon ja käytännön kokemuksen erirakenteisen metsän kasvatuksesta. Kirja vastaa käytännön kysymyksiin, joita metsäntutkijoille on esitetty vuosien varrella menetelmiä kehitettäessä.

Kirjan avulla lukijaa saa vastaukset askarruttaviin yksityiskohtiin, mutta muodostaa myös kokonaisnäkemyksen jatkuvasta kasvatuksesta. Kirjan uudistettuun toiseen painokseen on päivitetty aiheeseen liittyvä viimeisin tieto.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Hakutulos 10
CD
Peltoniemi, Tapani, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ; Lehto, H-M, sanoittaja ; Lahtonen, T., sovittaja
2019
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

"Olin päättänyt olla näkymätön, mutta jouduin silmätikuksi toisella kouluviikolla."

Tommi muuttaa Rovaniemelle vuonna 1990, ja lapsuuden maailma jää taakse. Laman runtelemassa Pohjolassa puhumattomasta teinipojasta kasvaa suomalaisen älykkörockin keulakuva - ja yksi Rovaniemen tunnetuimmista ja vihatuimmista nuorukaisista.

Runsaana vyöryvä, avoin muistelmateos vie lukijansa Liimatan persoonan ja Absoluuttisen Nollapisteen musiikin juurille ja jatkaa kiiteltyjen Jeppis-romaanien tarinaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pomenian taikamaailma on täynnä taikaa, seikkailua ja sydämeltään suuria olentoja. Eräänä keväänä kaikki taikamaailman kauneus kasvaa niin upeaksi, että Pimeydenvelho Käämä ärsyyntyy, uhkaa estää taikapölyn keräämisen ja langettaa ikuisen talven. Pomenia on vaarassa, sillä mitä olisi taikamaailma ilman taikaa! Kevään täytyy puhjeta kesäksi, unelmien pitää toteutua - niiden kaikkien, mitä kukaan keksii toivoa. Tarvitaan paljon taikapölyä, erilaisia asuja, heittäytymistä, lentämistä, voileipiä ja rohkeaa seikkailuseuraa sekä ennustettu sinnikäs sankari. Se joku pieni, joka uskaltaa isosti olla omanlaisensa...

Kirja on portti Pomenian taikamaailmaan, missä kaikki on mahdollista. Ainutlaatuisen mielikuvituksellinen ja värikylläinen kuvitus sekä kutkuttavan jännittävä tarina kutsuvat lukijan mukaan seikkailuun, jossa on vaakalaudalla koko Pomenian kohtalo.

Suositusikä 6+

Pomenian luoja Petronella Grahn (s. 1970) on satutaitelija, tarinankertoja ja kuuden lapsen äiti. Pomenian satumaailmaan puhallettiin ensimmäinen henkäys 25 vuotta sitten, kun Petronella ompeli ensimmäisen lohikäärmehatun esikoispojalleen. Syntyi tunnettu lastenvaatebrändi, taidemaalausprojekteja, perhepuistoja pääkaupunkiseudulle ja yhteensä kuusi lasta. Kun tapahtumarikkaiden päivien jälkeen koitti iltasatujen aika, Petronella sepitti lapsilleen jännittäviä ja opettavaisia tarinoita Pomeniasta, ihanasta taikamaailmasta, missä kaikki mahdottomatkin asiat olivat mahdollisia ja seikkailu suurenmoista.

Tallennettuna:
Hakutulos 14

Hotelli Flanagans Näytä tarkat tiedot

Välkommen till Flanagans, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hotelli Flanagans 1
Tervetuloa lontoolaisen loistohotellin säihkeeseen!

Åsa Hellbergin Hotelli Flanagans aloittaa trilogian mittaisen tarinan, josta ei puutu juonia, petoksia, suuria tunteita ja katastrofaalisia käänteitä.

Lontoon sydämessä loistohotelli Flanagansissa juhlitaan uudenvuodenaattoa vuonna 1959. Yhteiskunnan kerma on kokoontunut hotellin omistajan, elegantin Miss Linda Lansingin emännöimiin juhliin. Samppanja virtaa, vieraat viihtyvät ja sali kuhisee juoruja, mutta Lindan omaa juhlatunnelmaa varjostaa huoli hotellin tulevaisuudesta.

Hotellin alakerrassa ei ole tietoakaan juhlien säihkeestä. Keittiön kuumuudessa ahertavan Elinorin pitäisi olla tyytyväinen työpaikastaan hienossa hotellissa, mutta hänen haaveensa ovat paljon suurempia. Samaan aikaan hotellin ulkopuolella kahdeksantoistavuotias Emma seisoo sateessa matkalaukku kädessä. Vettä valuvana hän astuu rohkeasti sisään hotellin ovista. Niiden takana on maailma, jonka loistosta hän tahtoo osansa.

Åsa Hellbergin Hotelli Flanagans aloittaa trilogian, joka seuraa lontoolaisen luksushotellin ja sen naisten elämää vuodesta 1949 nykypäivään. Tervetuloa hotelli Flanagansiin!

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Iik! 4
Suositun IIK!-sarjan neljäs osa pelottelee alakouluikäisiä lukijoita Stephen Kingin hengessä. Helppolukuinen, maltillisen pituinen ja sopivan jännittävä tarina houkuttelee myös vähemmän lukevia lapsia uppoutumaan kirjaan.

Sussa, Saku ja Siiri retkeilevät vanhaan paimenkirkkoon, ja Siirin syöttäessä lintuja kirkon pihassa myös kettu päättää napata välipalaa. Urhea Siiri saa naakan pois ketun hampaista, mutta lintuparka on jo kuollut. Lapset päättävät haudata sen, ja löytävät kauniin paikan - kiven, jossa on siivenmuotoinen kuvio.

Naakka ei suostukaan pysymään hengettömänä, vaan tekee yllättävän paluun haudan takaa. Saku ja Sussa kauhistuvat, mutta Siiri saa idean haudata lelujaan samaan paikkaan. Kohta ovat Muru-haliapina, Pöpö-pehmonorsu ja Tipsu-yksisarvinen tulossa levittämään kauhua elävien keskuuteen. Ne on pysäytettävä, mutta miten? Löytyykö ratkaisun avain metsäkirkon muinaisen papin jäämistöstä?

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Harmaa hakkeri 1
Glasieriksi kutsuttu salaperäinen hakkeri riemastuttaa koulukavereitaan hakkeroimalla käytävän näyttötauluihin hauskoja viestejä ja siirtelemällä koulun kelloja. Viaton huvi muuttuu jännittäväksi seikkailuksi, kun yksi oppilaista, Nico, tarvitsee kipeästi apua. Pystyykö edes Glasier pelastamaan Nicon perheen, kun vastassa on kaupungin mahtavin yritys Hopea, jonka johtaja ei kaihda kieroakaan peliä?

Vauhdikas hakkerimaailmaan sijoittuva varhaisnuorten sarja alkaa. Jännittävä, lyhyistä luvuista koostuva tarina tempaa mukaansa ja haastaa lukijat pohtimaan oikeaa ja väärää.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vallanjano 3
Kuuden kansanedustajan taivalta kuvaavan Valta-trilogian päätösosassa vanha liittolaisuus täytyy arvioida uudelleen. Kolmannella vaalikaudella kullekin on jo kertynyt rautainen rutiini päivänpolitiikasta, mutta kunnianhimon peräänkuuluttamia tuloksia - kuten tärkeitä ministerinsalkkuja - ei saavuteta välikysymyksillä.

KRP:n ylikonstaapeli Matti Joronen ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Lotta Simula selvittävät tahoillaan ministeri Lauluvaaran kuoleman yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin, pietarilaisen trollitehtaan sotkeutumista Suomen eduskuntavaaleihin ja Ullanlinnan parvekesurman kytköstä poliittiseen eliittiin. Mikä rooli tapahtumissa on Venäjän sotilastiedustelulla, tutkivan journalismin Bellingcat-verkostolla tai moottoripyöräkerho Balldirectillä?

Häkämies kuvaa kamareita, joihin pääsy on vain salarakkailla ja niillä, joilla on sama poliittinen porukkaveto vetämässä. Viatonkin kontakti saattaa kammeta kenet vain kansakunnan kaapin päältä, ainakin jos vipua vääntää
media. Siksi jokainen heistä pelkää. Mutta kaitseeko jokin taho Suomen lehdistöä?

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Twin Peaks kohtaa Nukkekodin trillerimäisessä esikoisromaanissa.

Karo ja Risto ovat hoitaneet kireää liittoaan Lapin-lomalla. Paluumatkalla he joutuvat auto-onnettomuuteen ja jäävät seudun ainoaan majapaikkaan, Arctic Mirageen, toipumaan. Pysähtyneessä ympäristössä Karo alkaa epäillä omaa muistiaan ja tekee kaikkensa päästäkseen lumen kapaloimasta lomakylästä kotiin. Risto sen sijaan alkaa oudosti viihtyä luksusresortissa ja kieltäytyy lähtemästä.

Rajamaa on vahvatunnelmainen, psykologinen romaani ihmisistä poikkeusolosuhteissa. Se pitää lukijan pihtiotteessaan ja lähettää kylmiä väreitä sivu toisensa jälkeen.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Romaani kiihtyvän ilmastonmuutoksen maailmasta ja perheestä, jonka vauraus ja suvun salaisuudet ajoivat erilleen.

Vaaterin teollisuussuvun patriarkka Jukka Vaateri on ollut kadoksissa yli viisi vuotta. Perheyhtiötä johtava tytär Sandra haluaa julistaa isänsä kuolleeksi käytännön syistä. Katoamista alkaa selvittää perheen esikoinen Niklas, ilmastotutkimuksen asiantuntija, jonka isä on ohittanut perheyrityksen sukupolvenvaihdoksessa.
Kaksinkertaisen Finlandia-ehdokkaan trillerimäisesti etenevä romaani muistojen pettävyydestä on hätkähdyttävä lukukokemus.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Riku ja Ruut 1
Unohtumaton tarina uusista aluista, yksinäisyydestä, surusta, rohkeudesta ja sisarusten välisestä siteestä.

Riku ja Ruut -lastenkirjasarjan ensimmäisessä kirjassa keskitytään tunteisiin. Hiljainen ja mukautuva Ruut löytää vihan kautta vihdoin äänensä. Itsevarma ja rohkea Riku löytää surun kautta jälleen omatuntonsa.

Ruut on uuden koulunsa ainoa tokaluokkalainen, jolla ei ole kännykkää - eikä kavereita. Hänen isoveljestään Rikusta taas tuli pelitaidoillaan koulun suosituin Tubettaja.

Riku kohtaa oudon mutanttimehiläisen nimeltään BumbleBum ja alkaa pelata Kahdeksan tason merkillistä peliä. Pelin palkintokolikot ansaitaan hurjien kokemusten kautta, jotka näyttävät vain pahentavan sisarusten jo ennestään huonoja välejä.

Miten kaksi hyvin erilaista sisarusta löytävät anteeksiannon ja sopusoinnun?

Kirjan alussa on hauska koodisanasto, sillä Riku käyttää kirjassa sanoja kuten op, noobi, leimi ja skilli.

Kirjan lopussa on piirustustehtävän lisäksi kirjojen kahdeksaan tunteeseen liittyviä kysymyksiä pohdittavaksi, joko yksin tai vanhemman kanssa.

Kirja sopii eskarilaisille ja ala-astelaisille.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Riku ja Ruut 2
Unohtumaton tarina ennakkoluuloista, erilaisista persoonista, vaikeista valinnoista, anteeksiannosta ja kaiken voittavasta ystävyydestä.

Riku ja Ruut -lastenkirjasarjan toisessa kirjassa keskitytään reagointitapoihin ja valintoihin. Röyhkeä ja raju Malva herättää kaikissa erilaisia tunteita. Voiko vaikea vastustaja opettaa kaikille jotain uutta heistä itsestään?

Juuri kun Ruut on saanut veljensä takaisin, tuo Riku kotiin uuden ihastuksensa, Malvan. Tämä röyhkeä ja äänekäs tunkeilija nostattaa Ruutin ihokarvat pystyyn - hänellä on pahaenteinen aavistus tulevasta. Epäilykset osoittautuvat todeksi, sillä näyttää siltä, että Malva on pihistänyt hänelle tärkeän avaimenperän.

Kenelle Ruut kertoo? Rikulle? Äidille? Isälle? Kaikki reagoivat eri tavalla, joten Ruutin on tehtävä rohkea valinta.

Mitä tapahtuu, kun Ruut kohtaa vaikean vastustajansa?

Kirjojen alussa on hauska koodisanasto, sillä Riku käyttää kirjassa sanoja kuten op, noobi, leimi ja skilli.

Kirjan lopussa on piirustustehtävän lisäksi kirjojen kahdeksaan tunteeseen liittyviä kysymyksiä pohdittavaksi, joko yksin tai vanhemman kanssa.

Kirja sopii eskarilaisille ja ala-astelaisille.

Tallennettuna:
Hakutulos 22

Vielä yksi tehtävä Näytä tarkat tiedot

Agent running in the field, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mestarikertoja John le Carren uusin kirja on ajankohtainen ja poliittisin maustein terästetty agenttitrilleri, jossa vanha tuttu perivihollinen turvautuu ennennäkemättömiin keinoihin.

Nat, 47-vuotias Britannian tiedustelupalvelun veteraani, luulee että ajat agenttien yhdyshenkilönä ovat häneltä jo takana päin. Hän palaa kotiin Lontooseen vaimonsa luo. Mutta MI6 onkin toista mieltä. Kasvava uhka Moskovasta vaatii järeitä vastatoimia ja Nat määrätään takaisin kentälle, johtamaan sekalaista vakoojajoukkoa.

Intohimoisena sulkapallon ystävänä Nat ryhtyy pelaamaan joka viikko nuoren erakkomaisen Edin kanssa. Ed vihaa Brexitiä, Trumpia ja työtään tyhjäpäisessä mediatoimistossa. Juuri Ed, kaikista ihmisistä epätodennäköisimpänä, tempaa heidät poliittisen vihan tielle, joka on koitua heidän tuhokseen. Miten käy yksilön korkean moraalin, kun auktoriteetti, jolle on vannonut uskollisuuttaan, lakkaa toimimasta yleisen edun mukaisesti?

Englantilainen John le Carre (s. 1931) on yksi maailman suosituimpia jännityskirjailijoita. Le Carre, jonka oikea nimi on John Moore Cornwell, opiskeli kieliä Bernin yliopistossa Sveitsissä ja työskenteli sodan jälkeen vuosia Britannian tiedustelupalvelun agenttina, kylmän sodan aikaan asemapaikkanaan Länsi-Saksa - kunnes brittiläinen kaksoisagentti Kim Philby paljasti hänet. Le Carre tietää mistä kirjoittaa: hänen kirjojensa vakoojat ovat hyvin todentuntuisia, ja tämän ovat entiset salaiset palvelun agentitkin myöntäneet.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Odotettu uusi Maria Kallio -romaani!

Maria Kallion kissa tuo emännälleen ulkoa oudon syntymäpäivälahjan. Miten ihmisen korva on joutunut poliisin pihapiiriin? Kallion tiimi saa selvitettäväkseen maahanmuuttajataustaisen nuoren miehen surman. Onko kyseessä viharikos? Kun raiskauksesta epäilty irakilaistaustainen mies vapautetaan odottamaan oikeudenkäyntiä, alkaa sometrollaus, maalitus ja ilmestyy valetwittertilejä.

Kohteeksi joutuu myös poliisi ja Maria Kallion ryhmä. Vuosien takaisen taaperon katoamisen jälkikaiku sekoittaa tutkimuksia entisestään. Mutkikas ja poliittisesti tulenarka rikosvyyhti saattaa jopa Marian lapset uhanalaiseksi. Kuka on valmis menemään pisimmälle suojellakseen omaa jälkikasvuaan?

Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio- ja Henkivartija-romaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita dramaattisia perhe- ja avioliittoromaaneja ja jännitysnovelleja. Lehtolaista on käännetty 29 kielelle - Yhdysvalloissa vain Jo Nesbo on häntä käännetympi pohjoismainen jännityskirjailija.

Tallennettuna:
Hakutulos 24

Isadora Kuu menee kouluun Näytä tarkat tiedot

Isodora Moon goes to school, suomi
Kirja
Muncaster, Harriet, kirjoittaja, kuvittaja ; Varpu, Maarit, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isadora Kuu 1
Isadoran äiti on keiju, isä vampyyri, ja hän itse on vähän kumpaakin. Isadora rakastaa yötä, lepakoita ja mustaa tutuaan, mutta hän rakastaa myös auringon paistetta, taikasauvaansa ja Pinkki- pupuaan. Pinkki on Isadoran paras ystävä, sillä Isadoran äiti loihti Pinkin eläväksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Etsiväkerho Hurrikaani 14
Koululaisten suosikkisarja jatkuu

Kun vanhemmat etsiväkerholaiset joutuvat leirikouluun, jää arvoituksen ratkaiseminen nuorempien harteille. Selviävätkö Raisa, Avi, Viivi ja Julius ilman konkareiden tukea vai kompastuvatko he keskinäisiin kiistoihinsa?

Lehväjärven lomakeskuksen avajaiset keskeytyvät karmivaan kirkaisuun. Yksi vieraista ryntää rannasta kauhuissaan ja sopertaa törmänneensä haisevaan hirviöön! Pelko ja huhupuheet yltyvät, ja Etsiväkerho Hurrikaani päättää tarttua tapaukseen. Yrittääkö joku kaataa lomakeskuksen? Vai vaeltaako metsässä todellinen hirviö - onko luonto noussut tuhoamistaan vastaan?

Etsiväkerho Hurrikaani ja Lehväjärven hirviö jatkaa Jari Mäkipään luomaa dekkarisarjaa, joka on vakiinnuttanut paikkansa koululaisten kestosuosikkina. Vauhdikasta seikkailua ja jännitystä höystää tuttuun tapaan hersyvä huumori.

Tamperelainen Jari Mäkipää (s. 1978) tunnetaan Etsiväkerho Hurrikaani sekä Masi Tulppa -kirjasarjoista. Aiemmin Mäkipää on työskennellyt kymmenen vuoden ajan YLEn lasten ja nuorten toimituksessa tuottajana, toimittajana, ohjaajana ja juontajana. Koulutukseltaan Mäkipää on taiteiden maisteri ja medianomi.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eemun tarinoita 6
Että mä olen nero! on helppolukuinen ja mukaansatempaava kirja arkipäivän kommelluksista ja koulumaailman vauhdikkaista tapahtumista. Alakouluikäisille suunnatulla Eemun tarinoita -kirjasarjalla on sekä poika- että tyttölukijoita, joten Eemut käyvät hyvin myös luokkakirjoiksi.

Sarjan kuudennessa osassa Eemu kertoo kursailemattomalla tyylillään, mitä kamalaa, hauskaa ja noloa hänelle on tällä kertaa sattunut. Lyhyiden lauseiden, kuvituksen ja puhekuplien sekä väljän taiton vuoksi parisataasivuinen kirja etenee mukavasti, vaikka siihen tarttuisi harjaantumattomampikin lukija.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Amandan elämä mullistuu, kun Onni kurvaa keltaisella pikkubussillaan hänen elämäänsä, kyydissään kaaos ja neljä lasta.

Lapseton Amanda on elänyt pidennettyä nuoruutta ja huolehtinut lähinnä viherkasveistaan, kunnes tapaa Onnin. Onnin luona pyykki- ja tiskivuoret kasvavat, kaikki on aina hukassa ja sekamelska vallitsee, mutta rakastunut Amanda uskoo vakaasti selviävänsä uusperhe-elämästä. Ruuhkavuosien puristuksessa parhaansa yrittävän Onnin toiminta alkaa hiljalleen saada outoja sävyjä, ja Amanda joutuu miettimään, mitä rakkaus kestää.

Lämmin, humoristinen ja kaunis esikoisromaani kertoo päättömästä rakkaudesta, uusperhearjesta, mielenterveyden horjumisesta.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Syvältä viiltävä käännerikas rikosromaani pienen paikkakunnan erikoisista poliisimurhista ja niitä selvittävän rikosylikomisarion kamppailusta lunastaa paikkansa työyhteisössä.

Länsiuusimaalaisessa pikkukaupungissa juhlitaan poliisihäitä. Konstaapeli Ilmari Haurulla on yllään poliisin juhlapuku vielä maanantaiaamuna. Joku on silittänyt sen huolella - hänen päälleen.

Sen lisäksi että paikkakunnalla on tapettu lyhyen ajan sisällä samalla tavalla kaksi konstaapelia, poliisiaseman päällikkö on kadonnut jäljettömiin. Virkaa tekevä rikosylikomisario Jiri Raivio alkaa saada nimettömiä viestejä, joissa vihjataan, että hän saattaa olla silittäjämurhaajan seuraava uhri.

Aiemmin tapahtunut henkirikos ei jätä Raiviota rauhaan. Hän suojeli rikollista, ja murhaaja tietää sen.

Silittäjä on itsenäinen jatko rikosromaanille Niin kuin sinä sen muistat (2017).

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Kirja
Puikkonen, Arja, kirjoittaja ; Puikkonen, Emma, kirjoittaja, ; Mela, Paula, kuvittaja,
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Haidaku 2
Upea saturomaani uskollisuudesta ja oman minuuden löytämisestä. Itsenäinen jatko Äänihäkki-romaanille.

Haidakun kuninkaidenpalatsissa asuu Liita, joka jo lapsena vaihtaa nimensä Liitoksi. Hän tahtoisi näet mieluiten olla lintu.
Vuosien päästä Liito halutaan puolisoksi vauraan Utinmaan prinssille. Utinmaan hovissa hänet puetaan korsettiin ja leninkiin. Liitosta muokataan kelpo prinsessaa ennen häitä.
Hovin tallipoika muistuttaa lapsena jäljettömiin kadonnutta Liiton kasvinkumppania Okaa. Kuka nuorukainen oikein on? Entä onko prinssi se miltä näyttää? Tuleeko Liitosta hovin häkkilintu?

Arja ja Emma Puikkosen - äidin ja tyttären - viisaassa romaanissa on Grimmin satujen ikiaikaista lumoa.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tuuli 2
Hersyvä seikkailu 6-10-vuotiaille

”Kuumailmapallolla lentäminen on vähän niin kuin elämä itsessään! Elämää ei voi hallita, mutta sitä voi yrittää ohjata haluamaansa suuntaan.”

Tuuli ei ole perheensä seikkailunhaluisin jäsen, mutta kun Tuulin kapellimestari-mummo alkaa rakentaa jotain salaperäistä, ei auta kuin pakata rohkeus reppuun ja lähteä reissuun. Mummon keksintö on arvaamaton, mutta aina neuvokas matkapari pärjää kyllä missä vain! Vaikka Tuulin mielestä rakkaus onkin aika yök, kaikkien aikojen kookoskeikalle mahtuu mukaan myös rakastunut halkolohikäärme ja liemitiettyään kaipaava unieläin-mesimäyrä.

Suurenmoisesta sitruunaseikkailusta sanottua:

”Kirjassa on jäntevä tarina, tilannekomiikkaa ja tarkasti hiottuja lauseita, joita toistelee mielellään.” - Kari Kemppainen, Kaleva

”Pääosassa on vivahteikkaasti kerrottu ja mielikuvia herättävä seikkailu. Henna Ryynäsen kuvitus on raikas, hauska, ilmeikäs ja värikäs.” - Päivi Brink, Onnimanni

Heli Rantala (s. 1982) on toimittaja ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa Suurenmoinen sitruunaseikkailu ilmestyi 2019. Sekä sen että Kaikkien aikojen kookoskeikan herkullisen ilmeikkään kuvituksen on tehnyt graafikko ja kuvittaja Henna Ryynänen (s. 1979).

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sysimustan humoristinen romaani rakkaudesta, kuolemasta ja vakuutusmatematiikasta.

Mitä elämässä kannattaa tehdä? Vakuutusmatemaatikko Henri Koskinen tietää vastauksen, sillä hän laskee kaiken viimeistä desimaalia myöten. Sitten kaikki muuttuu. Henri perii veljeltään seikkailupuiston omalaatuisine työntekijöineen ja yllättävine talousvaikeuksineen, joista vaarallisimmat liittyvät rikollisilta tahoilta otettuihin suuriin lainoihin.
Seikkailupuistossa Henri tapaa myös Lauran, taiteilijan jolla on menneisyys. Kun rikolliset ryhtyvät perimään saataviaan ja suhde Lauraan syventyy, joutuu Henri keskelle tilanteita ja tuntemuksia, joissa ei näyttäisi olevan matemaattisesti juurikaan järkeä.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Olafin pentupäiväkirjat 2
Hauska, valloittavasti kuvitettu sarja lukemaan oppineille!

Olaf on iloinen puolivuotias koiranpentu. Isona siitä tulee laumanvartija. Joka ikinen päivä maatilalla sattuu ja tapahtuu jotakin jännittävää. Monien eri eläinten lisäksi tilalla asuvat myös poika ja tyttö sekä emäntä ja isäntä, joiden touhut toisinaan ihmetyttävät Olafia. Nyt kana nimeltä Kanelipulla on kadonnut, ja Olafin koirakaveri Musti joutuu pahaan pulaan. Olafin apua tarvitaan taas!

Lue itse - ilahduttava tarina ja kiva kuvitus houkuttavat lukemaan!

Tallennettuna:
Hakutulos 33

Käsikirja supersankareille. Osa 4, Susi tulee Näytä tarkat tiedot

Handbok för superhjältar. 4, Vargen kommer, suomi
Kirja
Våhlund, Elias, kirjoittaja, taiteilija ; Våhlund, Agnes, kirjoittaja, taiteilija ; Kantele, Arja, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Käsikirja supersankareille 4
Kaupungin vaarallisin roisto, Wolfram, on kidnapannut Ruusumäen pormestarin ja suostuu päästämään tämän vapaaksi vain itse Punanaamiota vastaan. Hän on jo pitkään halunnut napata Alisan, ja nyt hän näyttää löytäneen siihen sopivan konstin. Alisa epäröi: pitäisikö hänen jättäytyä vangiksi, jotta pormestari pääsisi pälkähästä? Apua on onneksi saatavilla odottamattomasta suunnasta. Kysymys on vain siitä, voiko Alisa luottaa uusiin ystäviinsä. Käsikirja supersankareille on vauhdikas kirjasarja lapsesta, joka ottaa ohjat omiin käsiinsä. Sarjan toinen ja kolmas osa valittiin Ruotsissa vuoden lastendekkareiksi vuonna 2018.

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Hakutulos 35
Kirja
Hyyppä, Aki, päätoimittaja ; Aikasarrio, Kirsi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Huom! Aku Ankan Taskukirjasta 491 on tehty neljä eri kansiversiota; Etelä-, Lansi-, Itä- ja Pohjois-Suomi versiot. Erot ovat kansikuvan taustalla näkyvissä nähtävyyksissä, jotka varioituvat kyseisen maantieteellisen painotuksen mukaan.

Tallennettuna: