Huom! Vappuna ke 1.5. kirjakuljetusta ei ole.

Haku

Uutuudet, vko 36/2020

Uutuudet ajalla 31.08.2020 - 06.09.2020

Muokattu: 17.11.2020
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sahaaminen päättyy, elämä jatkuu

Eskolalainen Arto Ojakangas muistetaan näytelmiensä ohella 1900-luvun ensi vuosikymmeniin sijoittuvasta Pikkurata-romaanitrilogiastaan (Pölkynvälit, Linnunkantaja, Aurinkomutka). Omaelämäkerrallisia aineksia sisältävässä uutuusromaanissaan Haketta hiusrajassa hän astuu lähemmäs nykyaikaa, 1970-80-lukujen taitteeseen.

Pääosassa on tällä kertaa saha ja sen työntekijät. Tunnusomaiseen tapaansa Ojakangas antaa jälleen kaikkien yhteisön jäsenten kertoa tarinaa omasta näkökulmastaan. Jokaisella on oma kohtalonsa sanoitettavana.

Lopettamispäätös on tehty, on sahan viimeinen kesä. Monelle se merkitsee töiden loppumista. Onko elämää työn jälkeen?

Myös kirjoittamista harrastava nuori Aapo on hämmentynyt: rakkaus tekee kuolemaa, vaikka koko elämä olisi edessä. Kuka minä olen? Mihin minä kuulun?

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Työelämässä. Vaikeuksien sattuessa. Ihmisten kanssa.

Opas kaikille oman ajattelunsa kehittäjille kertoo, miten mennä boksin ulkopuolelle, poistua kuplasta, päästä noidankehästä tai kohdata ongelmat.

Mikä avuksi, kun edessä on ongelma, johon ei löydy ratkaisua? Mistä keinot, kun töissä pitäisi keksiä uutta tai luova ratkaisu? Mitä tehdä, kun keskustelu ääripäiden välillä on mahdotonta? Mistä apu, kun ajatukset kiertävät kehää?

Antti S. Mattilan johdolla opit ratkaisemaan ongelmat käyttäen hyväksi näkökulman vaihtamisen taitoa. Elämässä eteen tulevien tilanteiden tarkastelu yllättävistäkin näkökulmista on jo antiikin stoalaisten suosima metodi, joka auttaa ongelmien luovassa ratkaisussa työ- ja yksityiselämässä, kasvattaa henkistä sopeutumiskykyä, helpottaa kaikkea sosiaalista kanssakäymistä ja on avain onnellisempaan ja pidempään elämään. Tutkitusti.

Ratkaisu: Ajattele toisin on Näkökulman vaihtamisen taito -teoksen laajennettu laitos.

Antti S. Mattila on lääketieteen tohtori, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja filosofi. Hän on pitänyt Filosofista praktiikkaa vuodesta 1999 ja uskoo huumorin voimaan. Mattila on kirjoittanut aiemmin Onnentaidot -teoksen Pekka Aarninsalon kanssa sekä Näkökulman vaihtamisen taito -teoksen, joka on myös Ratkaisu: Ajattele toisin -kirjan pohjana.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Myötätunto itseä ja muita kohtaan tuo elämään keveyttä, lämpöä ja vahvuutta​

Lempeyttä kehittämällä on helpompi kohdata lannistava sisäinen puhe ja ärsyttävät ihmiset, kirjoittaa somessa ja meileissä empaattisesti, asettaa omat rajat ja lisätä elämäniloa.​

Lempeyden kirja pureutuu arkisiin kokemuksiin, jotka saavat meidät kuohahtamaan ja käyttäytymään toisin kuin haluaisimme. ​

Kirjan opit perustuvat mindfulnessin periaatteisiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Kirja
Peltonen, Leeni, kirjoittaja ; Väisälä, Leena, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Itseluottamusta ja elämäniloa tärkeään muutosvaiheeseen

Vaihdevuosiin liittyy vielä käsittämättömän paljon tabuja, häpeilyä ja tietämättömyyttä. Elämänvaihe koskettaa vähintään puolta ihmiskunnasta, mutta se herättää edelleen usein lähinnä naureskelua ja väheksyntää.
Nyt murretaan myyttejä ja puhutaan asioista suoraan: hormonitoiminnasta ja -hoidoista, elämäntavoista ja seksistä.
Asiantuntijatiedon lisäksi kymmenien suomalaisten naisten haastattelut paljastavat, mitä vaihdevuodet merkitsevät 2000-luvulla.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
Moilanen, Maaru, kirjoittaja ; Leppänen, Anu, valokuvaaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Islanti on kiehtonut Maaru Moilasta lapsesta saakka, jo ennen kuin hän tutustui maan omaan hevosrotuun ja -kulttuuriin. Hän on työskennellyt Islannissa ja viettää aikaansa saarella aina kun mahdollista.

Työkokemuksen lisäksi Islannista tarttui mukaan myös islantilaisten villapaitojen neulominen. Aloittaminen oli helppoa paikallisten opastuksella ja alusta asti hän nautti eniten omien mallien suunnittelusta. Tässä kirjassa on vuosien työskentelyn hedelmät. Kirjan avulla luot helposti ihania Islantilaisia villapaitoja!

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Kirja
Leskinen, Juice, haastateltava ; Tuominen, Harri, haastattelija ; Wallenius, Waldemar, haastattelija ; Lipponen, Kaj, toimittaja ; Laine, Noora, valokuvaaja (ekspressio)
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eesti (On My Mind), Musta aurinko nousee, Kaksois­elämää... Juice puhuu Vol II jatkaa suoraan siitä, mi­hin helmikuussa ilmestynyt ykkösosa päättyi. Juice Leskinen Slam tekee joululevyn, jolta kansan tajun­taan iskee tuleva joululauluklassikko Sika. 80-­luku on alkanut räväkästi.

Levyt seuraavat toisiaan ja äkkiä Leskisen terveys ro­mahtaa. Hän joutuu sairaalaan maksansa vuoksi ja jää vuoden mittaiselle toipumislomalle.

Juicea ei näy missään eikä hän keikkaile. Huhujen mu­kaan Juice on kuollut. Toimittajat Waldemar Wallenius ja Harri Tuominen huomaavat, että heillä ei ole kunnollista haastattelua Leskisestä.

Juice lupautuu mukaan valtavaan urakkaan, neljäkym­mentätuntiseen radio­-ohjelmaan. Trio aloittaa haastatte­lut marraskuussa 1989, ja ne jatkuvat pitkälle seuraavaan vuoteen. Juice puhuu -­kirjat perustuvat näihin leikkaamat­tomiin, alkuperäisiin haastattelunauhoihin, joita ei kos­kaan aikaisemmin ole päästetty julkisuuteen.

Juice puhuu Vol II syventää kuvaa suomenkielisen rockmusiikin kummisedästä, jolle tämän päivän artistit maksavat edelleen velkaa. 80-­luvun kappaleidensa kaut­ta Leskinen avaa näkemyksiään maailman menoon. Juice kertoo omin sanoin mistä hänet ja hänen biisinsä on tehty.

Tallennettuna:
Hakutulos 7

Amelia Kulmuri ja kauhukarkelot Näytä tarkat tiedot

Amelia Fang and the barbaric ball, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Amelia Kulmuri 1
Amelia rakastaa halailla lemmikkikurpitsaansa.
Amelia vihaa osallistua vanhempiensa järjestämiin kauhukarkeloihin.
Ai niin, Amelia on muuten vampyyri.

Amelia Kulmurin perheessä on jälleen vuosittaisten kauhukarkeloiden aika. Tänä vuonna paikalle saapuvat myös itse kuningas ja hänen poikansa! Kun pilalle hemmoteltu prinssi kaappaa Amelian lemmikkikurpitsan, alkaa armoton pelastusoperaatio.

Tervetuloa Yösydämen kaupunkiin, missä pimeys hallitsee kaikkea, glitter on pelottavaa ja yksisarviset tarkoittavat painajaisia. Amelia Kulmuri ja kauhukarkelot on ensimmäinen osa kirjasarjaa, jossa hulvaton huumori kohtaa mielikuvituksellisen tarinankerronnan. Se osoittaa mieleenpainuvalla tavalla, kuinka asiat eivät ole aina sitä, miltä ne ensisilmäyksellä näyttävät. Kirjan hauska kuvitus ja erikoiset hahmot innostavat kääntämään kerta toisensa jälkeen vielä yhden sivun.

Suositusikä 7+

Laura Ellen Anderson on kirjailija ja kuvittaja, joka rakastaa kaikkea syksyyn liittyvää - kuten halloweenia. Hän asuu Lontoossa ja on julkaissut kymmenen vuoden aikana useita menestyneitä lastenkirjoja. Vapaa-aikansa Laura käyttää 3D-hahmojen tekemiseen, leivontaan ja erilaisten tehtävälistojen luomiseen.

Alkuperäisteos: Amelia Fang and the Barbaric Ball
Suomentaja: Sarianna Silvonen

”Hirvittävän hauska kirja, joka on täynnä mahtavia piirustuksia ja näyttää ystävyyden tärkeyden.”

  • BookTrust

”Täydellinen yhdistelmä hauskuutta, iljettävyyttä ja pelottavuutta.”

  • Metro
Tallennettuna:
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Konrað 2
Turistiryhmä löytää Langjökull-jäätiköltä miehen ruumiin. Ilmastonmuutos sulattaa jäätiköitä ja toi kokonaan näkyviin jään sisään pakastuneen miehen, joka osoittautuu kauan sitten kadonneeksi Sigurviniksi. Rikosta oli epäilty ja syyllisehdokas oli ollut pidätettynä, mutta sitovien todisteiden puuttuessa hänet oli vapautettu. Kun ruumis nyt löytyi, tämä Hjaltalin pidätettiin uudelleen. Eläkkeellä oleva poliisi Konrað oli aikoinaan osallistunut tutkintaan, jonka tuloksettomuus oli jäänyt painamaan häntä. Poliisissa olevat vanhat tutut vetävät hänet mukaan uuteen tutkintaan ja löytyy uusia langanpäitä, jotka johtavat yllättävään tulokseen. - Eläkeläispoliisi Konrað on esiintynyt aiemmin kirjassa Varjojen kujat.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Cooper ja Fry 13
Kymmenen vuotta sitten Reece Boweria syytettiin vaimonsa murhasta. Hän kiisti kaiken, eikä ruumistakaan löytynyt, joten tapaus ei edennyt oikeusistuimeen. Sitten Bower katoaa itse ja samalla vanhakin tapaus ajankohtaistuu. Komisario Ben Cooperin pomo, ylitarkastaja Hazel Branagh oli vanhan tapauksen tutkinnanjohtaja ja ohjeistaa Cooperia kaivelemaan myös sitä. Jotta murhatutkinta voidaan käynnistää, tarvitaan ruumis, ja sen - vai kahden - etsiminen vie hänet jälleen Peak Districtin luoliin ja hylättyihin kaivosonkaloihin. Samaan aikaan piirin vakavien rikosten yksikön ylikonstaapeli Diane Fry tutkii puolalaisen maahanmuuttajan murhaa. Brexitiin johtanut ilmapiiri lepää raskaana tapauksen yllä . - Hämärän peitossa on Boothin 13. suomennos.

Tallennettuna:
Hakutulos 10

Tunnustus Näytä tarkat tiedot

The confession, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Taianomainen lukuromaani salaisuuksista, äitiydestä ja ystävyydestä sykkii sisäistä voimaa.

Elise tapaa Connien Lontoossa vuonna 1980 ja lumoutuu. Connie on itsevarma ja vastustamaton, ja hänen kirjoittamastaan romaanista on tekeillä elokuva. Connien mukana Elise pääsee osaksi Hollywoodin glamouria, mutta kun hän yhtenä iltana kuulee vahingossa keskustelun, jota ei ollut tarkoitettu hänen korvilleen, hänen maailmansa järkkyy.
Kolmekymmentä vuotta myöhemmin 35-vuotias Rose yrittää selvittää, mitä hänen äidilleen on tapahtunut. Äiti katosi kun Rose oli vasta vauva. Rose saa kuulla, että äidin entinen tyttöystävä on erakoitunut kirjailija Connie, ja tämä saattaa tietää äidistä jotain.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirjamaailman uusi komeetta kuvaa ihmissuhteita yhtä ihanan terävästi kuin kulttiklassikko Lost in Translation.

22-vuotias dublinilainen Ava opettaa Hongkongissa englantia rikkaiden lapsille, ja vihaa työtään. Ava tutustuu investointipankkiiriin, joka antaa hänen muuttaa luokseen mutta ei halua kutsua järjestelyä suhteeksi. Kun mies matkustaa Lontooseen, Ava tapaa viehättävän paikallisen juristin Edithin. Ava ei kerro kummallekaan toisesta, ja on pian keskellä monimutkaista ihmissuhdekuviota.

Sydäntäsärkevän vilpitön, tiedostava ja kuivan hauska Jänniä aikoja kuvaa modernin rakkauden suuria vapauksia ja epävarmuuksia raikkaasti, kiinnostavan jäljittelemättömällä uudella äänellä.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lumoava pienoisromaani isästä ja pojasta, tuulisesta saaresta ja anteeksiannosta.

Nuorukainen saapuu talviseen Kreikkaan etsimään vuosia sitten kadonnutta isäänsä. Matka johtaa kaukaiselle ja yksinäiselle saarelle, jossa pieni erakkoyhteisö elää sopusoinnussa luonnon kanssa, hengittää vuodenaikojen rytmiin. Talvi vaihtuu kevääksi, isä ja poika istuvat oliivipuun juurella, ja hiljalleen jokin paino alkaa hellittää.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Popula 3
Kolme miestä, kolme kohtaloa - säkenöivä aikalaisromaani perkaa rohkeasti oikeistopopulismin nousua.
Leskeksi jäänyt Jaakko matkustaa suruaan pakoon tyttärensä luo Toscanaan, ja joutuu keskelle italialaisen vävynsä maahanmuuttovastaista vaalityötä. Kahvilassa Jaakko tapaa naisen, joka uskoutuu hänelle sukusalaisuudesta.
Seksuaalisesti kokematon Jesse, tuore ylioppilas, lähtee serkkunsa pyynnöstä ajamaan kallista sähkömoottoripyörää Alppien yli.
Kolmikymppinen myyjä Tomi vieraantuu vaimostaan ja päätyy äärioikeistolaisiin piireihin. Pienestä jekusta sikiää karmea kostoretki.
Kukin miehistä kokee tulleensa hylätyksi. Mihin uudet tuttavuudet johtavat? Onko radikalisoituminen ainoa vaihtoehto?

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Millaista bisnestä kunta voisi tehdä?

Yhden miehen sote on kekseliäs ja hyväntuulinen veijariromaani pikkukunnan kuntokuurista. Kalle Isokallio riemastuttaa hersyvällä ja nokkelalla huumorillaan sekä laeista ja byrokratiasta löydetyillä porsaanrei'illä.

Yritystensä myynneillä vaurastunut Antti Salminen muuttaa meren rannalle pieneen kuntaan ja päättää ottaa sen haltuunsa. Jotta kunta pärjää kilpailussa, palveluja pitää parantaa mutta verotusta ei saa kiristää. Miten saada tulot kasvuun ja menot laskuun?

Millaista bisnestä kunta voisi tehdä? Voisiko hallinnon hoitaa tekoälysovelluksella? Miten houkutella asukkaiksi terveitä hyvätuloisia ihmisiä? Onko kunnassa asuttava, jotta ihminen käy kuntalaisesta?

Kalle Isokallio on kirjoittanut yli 20 veijariromaania, joissa maallikkojärki ja kekseliäisyys voittavat suhmuroivat poliitikot ja virkamiehet. Hänet tunnetaan myös suorapuheisena kolumnistina ja kommentaattorina.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Villitalo 2
Toiminnantäyteinen seikkailu lapsista, jotka ottavat salaisuuksia täynnä olevan talon ohjat omiin käsiinsä.
Juuri kun Tomtom kavereineen on tottunut elämään talossa, jolla on jalat allaan, heitä odottaa uusi yllätys. Rapinalinnan kyytiin pyrkii Dunia, joka sanoo tulevansa toisesta villitalosta ja olevansa villitaloratsastaja.
Villitaloja on siis muitakin ja niitä ohjastavat ratsastajat, joilla on kyky kommunikoida talon kanssa. Tomtom ymmärtää olevansa villitaloratsastaja niin kuin Duniakin. Tomtomin on hypättävä talon kyydistä. Mitä jos hän ei pääsekään palaamaan?
Jatkoa kirjalle Villitalo.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kun helmenpyytäjä avaa simpukan, se kuolee. Kun ihmisen kuoreen kajotaan, seuraukset voivat olla yhtä tuhoisat.

Senni hieroo kylpylän vieraita kuten isäkin aikoinaan, mutta haaveilee lähtevänsä kauas pois. Mikko on sotamies, joka pysyy asemapaikallaan, vaikka pelkää viimeisen taistelun lähestyvän. Antti tutkii metsiä ja päättää, mikä alue liitetään kansalliseen menestystarinaan ja mikä säästetään. Jokainen heistä noudattaa annettuja määräyksiä, ja sen jälkeen kaikki on toisin.

1950-luvulla Suomen metsiin ja ihmisiin kohdistettiin vaatimuksia, joilla tavoiteltiin hyvää. Margarita näyttää menestystarinan kääntöpuolen ja sen, mitä valtiollisen velvollisuuden täyttäminen voi yksilön kannalta tarkoittaa. Romaani havainnollistaa monien ajankohtaisten aiheiden juuria: Finlandia-ehdokkaana olleen Kultarinnan (2014) lailla Margarita kuvaa metsien ja ihmisten harvoin muistettua historiaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 17

Kultaisen porkkanan metsästys Näytä tarkat tiedot

The hunt for the golden carrot, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lontoon kuninkaalliset kanit 4
Sulo Ruskeahännän elämä Lontoon kuninkaallisten kanien jäsenenä on täynnä seikkailuja ja uusia ystäviä, mutta koti-ikävä vaivaa välillä. Siispä Sulo lähtee käymään kotipesässä, kun tilaisuus siihen tulee! Kun Sulo saapuu kotiin hän huomaa, että jotain kummallista on meneillään. Salaperäinen, Harlekiiniksi kutsuttu kaninuorukainen on maatilalla. Lumoavasti ja hassusti tanssiva ja laulava Harlekiini haluaa Kultaisen porkkanan, joka muinaisen legendan mukaan antaa omistajalleen yliinhimillisiä ja -eläimellisiä voimia. Harlekiini uskoo, että porkkana on jossain maatilalla. Kun pesäkoloon tulee enemmän ja enemmän Harlekiinin seuraajia, Sulo joutuu pohtimaan, onko Kultaisen porkkanan metsästys vain hauska peli vai juoniiko Harlekiini maailman valloitusta...

Kun porkkanan metsästys muuttuu vaaralliseksi, Sulo kutsuu avuksi Lontoon kuninkaalliset kanit. Pystyvätkö ne pysäyttämään Harlekiinin? Ja kuka löytää Kultaisen porkkanan ensin?

Kultaisen porkkanan metsästys on Lontoon kuninkaalliset kanit -sarjan neljäs osa.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pääseekö pohjalaispitäjästä pakoon muualle kuin meren syliin?
Pappilan naisväki oppii vaikenemaan, kun papan askelet kaikuvat portaissa. Evalina taipuu papan tahtoon, kunnes rakastuu nuoreen kalastajaan. Ankara isä ei ikimaailmassa hyväksyisi Andersia vävyksi, joten nuoripari karkaa kaukaiselle luodolle. Taakse jää paitsi Papan varjo myös rakas sisko ja äidin hyräily hiljaisissa huoneissa, eivätkä muistot jätä Evalinaa rauhaan. Luonnonvoimat eivät tahdo pahaa, mutta armoa ne eivät anna. Riittääkö Evalinan rakkaus, kun myrsky lyö yli luodon ja Anders viipyy merellä?
Koskettava historiallinen romaani lukijat esikoisellaan lumonneelta kirjailijalta.
"Huikea debyytti." - AL Nopeasti piirretyt pilvet -romaanista.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Häntä pidettiin kylmänä miehenä, mutta hänen rakkautensa kesti kovimmatkin koetukset.
Risto Ryti ei etsinyt valta-asemaa, valta etsi hänet. Hän uskoi, että asiat ovat hoidettavissa ja teki parhaansa. Suomen Pankin johtaja ja talvisodan ajan pääministeri nousi presidentiksi jatkosodan lähestyessä - ja joutui mahdottomaan tilanteeseen. Hänet tuomittiin kuritushuoneeseen syyllisenä sotaan, jonka muut aloittivat. Syyllisenä rauhan estämiseen, vaikka antautumisen hinta olisi ollut kansallinen tuhoutuminen.
Rakastetun kertojan vaikuttavassa romaanissa puheenvuoron saa historian solmukohdassa uhrautunut mies. Presidenttisarjan kuudes osa antaa kaunokirjalliset kasvot Risto Rytille.

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Yhdeksänvuotias Alfred elää käytännössä yksin. Äitiä Alfred ei ole nähnyt syntymänsä jälkeen, eikä työmatkoilla viipyvä isä taida aina edes muistaa, että Alfred on olemassa. Eräänä yönä Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä Hiipparia, joka työntää postiluukusta lehden mukana muutakin: omenoita, villasukkia ja voileipiä.Alkaa unohtumaton seikkailu, joka muuttaa Alfredin ja samalla monen muunkin yksinäisen lapsen elämän: Hiippari on omalaatuinen Amanda Lehtimaja, lehdenjakaja, joka kuuluu Herkkäkorvaisiin. Amandan luota Alfred löytää vanhan radiolähettimen, jonka on suunnitellut venäläinen fyysikko A.S. Popov. Amandan kotoa käsin Alfred alkaa tehdä salaista, öistä radiolähetystä unohdetuille lapsille.Jännittävä ja humoristinen, lämminhenkinen tarina tuo mieleen lastenkirjallisuuden rakastetuimmat klassikot, Astrid Lindgrenin ja Marjatta Kurenniemen saturomaanit.Kirjan on kuvittanut Miila Westin.

Tallennettuna:
Hakutulos 21

Vanessa Näytä tarkat tiedot

My dark Vanessa, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

#Metoo-ajan Lolita, joka pakottaa reagoimaan

Tummissa vesissä liikkuva, ravisuttava esikoisromaani, joka peilaa armottomasti yhteiskuntamme muuttumista.

  1. Älykäs, kunnianhimoinen ja jo kovasti aikuisuutta tavoitteleva Vanessa rakastuu 42-vuotiaaseen englanninopettajaansa niin kuin vain 15-vuotias tyttö voi rakastua. He aloittavat suhteen, jossa mikään ei ole vain mustaa tai valkoista.
  2. #Metoo-liike räjähtää maailmalla. Vanessan entistä opettajaa syytetään sopimattomasta käytöksestä. Vanessa ei tiedä pysyäkö hiljaa ja siinä uskossa, että kaikki tapahtui hänen omasta tahdostaan vai uskaltautuako katsomaan menneisyyden tapahtumia kriittisesti. Mutta miten Vanessa voisi kieltää ensirakkautensa? Onko edes mahdollista, että mies, jota hän rakasti - ja joka väitti palvovansa vain häntä - olikin jotain ihan muuta?

“Vanessa on ainutlaatuinen saavutus — jännityksen ja tunnelman luomisen mestariteos, joka pitää lukijan tiukasti otteessaan ja sekä kauhistuttaa että liikuttaa... Russell kertoo äärimmäisen ymmärtäväisesti, tarkasti ja riipaisevasti Vanessan kamppailusta nähdäkseen oman tarinansa tragediana, joka se todellakin on.”
— Esquire

"Vanessa olisi ollut täydellinen lukupiirikirja. Sitä lukiessa heräsi niin paljon ajatuksia ja kysymyksiä, joille oikea paikka ei ole netti vaan jokin turvallinen pieni piiri parin punaviinilasin jälkeen. -- Kirjan teksti on just sellaista mitä mieluiten luen: ajatuksia herättävää, mutta mukaansa imaisevaa ja sujuvasti eteenpäin soljuvaa."
Eeva Kolu

Kate Elizabeth Russell asuu Wisconsinin Madisonissa. Hänellä on MFA-tutkinto Indianan yliopistosta ja tohtorintutkinto Kansasin yliopistosta. Vanessa on Russellin kohuttu esikoisromaani, jonka oikeudet on myyty yli 20 maahan.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pakolaiskriisi jakaa pikkukunnan mutta luo pelotonta ystävyyttä

Länsirannikolla on ilo julkaista Anni Saaren esikoisromaani Kotiin, joka tekee autioituvan maaseudun syrjäisestä rintamamiestalosta monien aikamme keskeisten jännitteiden kohtauspaikan.

Marjatta elää talossaan omassa rauhassaan luonnon keskellä. Rutiinit ankkuroivat hänet elämään, joka niiden ulkopuolella tuntuu muuttuvan yhä vieraammaksi. Eikö tässä maailmassa vanhan ihmisen anneta elää kuolemaansa asti?

Eräänä aamuna Marjatan rauha rikkoontuu, kun hän törmää nuoreen syyrialaisnaiseen Nouriin. Nourin koti on jäänyt sodan jalkoihin tuhansien kilometrien päähän, hänet on heitetty outoon pohjoiseen maahan.

Pakolaiskriisin saapuminen omalle kotiovelle lyö kiiloja ihmisten väliin keskipohjalaisessa pikkukunnassa. Joidenkin kotia uhkaavat maahanmuuttajat, toisten uhkana on vanhuus tai rakkaudettomuus. Mitä tarkoittaa lähimmäisyys, mitä armo?

Kotiin on myös vahva kuvaus naisten välisestä ystävyydestä yli kielimuurien, pelkojen ja ennakkoluulojen.

Anni Saari (s. 1981) on Vetelissä asuva toimittaja ja kulttuuritoimija.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirja kuin roadmovie etenee kaasu pohjassa kohti väistämätöntä.

Poika, jolta kaikki on hajonnut.
Tyttö, jonka kaikki ovat tuominneet.
Auto, joka ei kuulu kummallekaan.
Yhteinen pakomatka, jolla ei ole muuta päämäärää kuin kuolema.
Ensin heitä ajavat takaa muistot, sitten poliisit.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pino Lella ei halua olla missään tekemisissä natsien sodan kanssa. Hän on tavallinen italialainen teini, intohimoinaan musiikki, ruoka ja tytöt. Kun liittoutuneet pommittavat Milanoa ja Pinon koti tuhoutuu, hän liittyy maanalaiseen järjestöön, joka auttaa juutalaisia pakenemaan Alppien yli Sveitsiin. Hän rakastuu myös itseään kuusi vuotta vanhempaan Annaan, joka on jäänyt leskeksi.

Pinon vanhemmat yrittävät suojella poikaansa ja pakottavat hänet värväytymään armeijaan saksalaisena sotilaana. Mutta kun Pino haavottuu, hänestä tulee kenraali Hans Leyersin henkilökohtainen autonkuljettaja. Leyers on Adolf Hitlerin oikea käsi Italiassa sekä eräs Kolmannen valtakunnan salaperäisimmistä ja vaikutusvaltaisimmista päälliköistä. Pino kokee sodan kauhut ja natsimiehityksen Saksan korkeimman sotajohdon sisäpiiristä käsin. Samalla hänelle aukeaa mahdollisuus vakoiluun liittoutuneiden hyväksi, mutta partisaanienkin johto on perillä hänen tekemisistään varsinkin sodan loppupuolella. Rakkaus Annaan ja unelma yhteisestä elämästä auttavat nuorta miestä jaksamaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Napero tykkää kiipeillä. Hakee jakkaran. Kapuaa hyllyyn. Vetää tuolin. Nousee pöydälle. Oi, pysyy pystyssä korkealla!

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Kirja
Hemming, Alice, kirjoittaja ; Slater, Nicola, taiteilija ; Sajama, Sinikka, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Muutos kotimetsässä kuohuttaa oravan mieltä.

Kyllä oravaa kiukuttaa! Vielä eilen sen kotipuu oli täynnä värikkäitä lehtiä, mutta aamulla osa niistä on kadonnut. Onko metsässä liikkeellä rosvo, vai mihin puiden lehdet oikein häviävät?

Ilmeikkäällä kuvituksella ja huumorilla leikittelevä tarina kertoo vuodenaikojen vaihtumisesta syksyisessä metsässä.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Kirja
Higgins, Ryan T., kirjoittaja, taiteilija ; Rintamäki, Raija, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mörri on oikea mörökölli ja tykkää viettää aikaa itsekseen - ja syödä munia. Mutta kun hanhenmunista paljastuu eläviä poikasia, Mörrin ruokahalu katoaa. Ja mikä pahinta, hanhenpoikaset ovat aivan vakuuttuneita, että Mörri on heidän äitinsä. Mörri yrittää kaikin keinoin päästä poikasista eroon, mutta yritys epäonnistuu kerta toisensa jälkeen.

Mörri hanhiemona aloittaa uuden sekä lapsia että aikuisia viihdyttävän Mörri-kirjasarjan. Kirjan hulvaton mutta sympaattinen tarina ja valloittavat kuvat voittavat lukijan puolelleen hetkessä. Kirja osoittaa, kuinka kiintymys toisia kohtaan voi syntyä odottamattomissa tilanteissa. Vaikka kaikki ei suju aina niin kuin on suunnitellut, lopputulos voi yllättää positiivisesti!

Suositusikä 3+

Ryan T. Higgins on yhdysvaltalainen kirjailija ja kuvittaja. Hän asuu kahden koiran, kahden kissan, yhden gekon, yhden kilpikonnan, yhden pojan, yhden tyttären ja yhden vaimon kanssa. Lapsena hänen elämänsä koostui sarjakuvista, juustoleivistä ja puissa kiipeilystä. Nelivuotiaana hän päätti tulla sarjakuvapiirtäjäksi ja on piirtänyt siitä lähtien. Ryan on tehnyt useita lastenkirjoja, joista monet ovat olleet bestsellereitä ja voittaneet lukuisia palkintoja.

Alkuperäisteos: Mother Bruce
Suomentaja: Raija Rintamäki

”Lukijat eivät voi olla kikattamatta.”

  • Booklist Online
Tallennettuna:
Hakutulos 28
Kirja
Metsola, Aino-Maija, kirjoittaja, taiteilija
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Myötätuntoa herättelevä tarina ennakkoluuloista ja siitä miten jaettu ilo on aina kaksinkertainen.

Loppukesän lämmössä Irma-hiiri nauttii rauhaisesta puutarhastaan. Mansikat ovat juuri kypsymässä ja olo on seesteinen. Kunnes Irma huomaa kauhukseen jonkun maistelleen mansikoita, siellä täällä näkyy haukkauksien jälkiä. Tunkeutujia! Kimpaantunut Irma lähtee etsimään, kuka hänen mansikkamaalleen on tunkeutunut ja kohtaa nälkäisen etanaperheen, joka on joutunut jättämään kotinsa. Perheen hätä hellyttää ahneen Irma-hiiren auttamaan etanoita ja opastamaan ne mustikoiden pariin.

Oman maan mansikat käsittelee inhimillisiä tunteita ja yhteiskunnallisiakin aiheita: jakamista, ennakkoluuloja, toiseuden kohtaamista, nälkää ja pakolaisuutta. Vakavista aiheistaan huolimatta kirjan tunnelma on toiveikas ja lämpimän huumorin sävyttämä.

Aino-Maija Metsolan upea ja runsas akvarellikuvitus tuo loppukesän paahteen oivaltavasti esille ja kuvaa Irma-hiiren ja etanaperheen ympäristöä mainioiden yksityiskohtien kautta. Oman maan mansikat on Aino-Maija Metsolan debyytti lastenkirjailijana.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Kirja
Ryynänen, Henna, kirjoittaja, taiteilija
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ensin oli kaksi koiranpentua, sitten kuului kaamea rymy, eikä mikään ollut entisellään...

Popkornit, puruluu ja glögi ovat valmiina viihdyttävään elokuvailtaan, mutta Joulupukki, Myry-koira ja Harakka Huttunen eivät pääse sopuun siitä mitä katsottaisiin. Keskustelun lomassa kuulemme kolme elokuvahenkistä tarinaa, joissa tutustumme Myryn sisaruksiin Pyryyn ja Rymyyn sekä saamme tietää Myryn ensimmäisistä päivistä Joulupukin luona. Lopuksi Harakka Huttunen paljastaa juustoisimman salaisuutensa.

Myry, Pyry ja outo rymy kutsuu sinut kuuntelemaan kolmea hulvatonta tarinaa, joissa riittää jännitystä ja naurua. Kirja on toinen osa Henna Ryynäsen Myry-koirasta kertovaan sarjaan.

Henna Ryynänen (s. 1979) on oululainen kuvittaja ja graafikko, jonka hyväntuuliset ja värikkäät kuvat saavat hymyilemään niin pienet kuin suuretkin lukijat. Ennen kuvittajan uraa Henna työskenteli kymmenen vuoden ajan eri mainostoimistoissa Art Directorina. Omaa kuvitusalan yritystä, Studio Spotnikia, hän on luotsannut vuodesta 2013 lähtien. Erityisen kiinnostunut Henna on animaatioista, hyvistä tarinoista ja tietenkin eläimistä, eikä huumoriakaan sovi unohtaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 30

Etanakaveri Näytä tarkat tiedot

The friendly snail, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Erilaisuudessa on voimaa!

”PAM, PAM, PAM...” Pulmu pitää meluisista leikeistä, Pete taas nauttii rauhallisemmista puuhista puutarhassa. Joskus kaverin erilaisuus voi ärsyttää, mutta monesti siitä on hyötyä. Kuten silloin, kun nälkäinen lintu yrittää napata Peten etanan!

Axel Schefflerin sympaattiseen kuvamaailmaan sopivan tarinan on kirjoittanut Camilla Reid. Pehmustettu kansi on helppo pyyhkiä puhtaaksi tahmanäppien jäljiltä.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mm. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja Suomen tietokirjailijat ry;n Tietopöllöpalkinnon saaneen Paula Moilasen, omaa sukua Niemelä, on sukupolviromaani, joka on kirjoitettu laajan taustatyön pohjalta. Tuloksena on mukaansa tempaava kuvaus Pohjanmaalta ja Lapista; Suomesta 1800-luvun lopusta maailmansotien jälkeiseen aikaan.

Erityisesti kirjassa on harkitusti käytetty dokumentaarisia autenttisia kuvia ja kiinnitetty huomiota taitossa eteenpäin vievään esitystapaan selkein luvuin.

”Kamarin nurkassa lattialla odottaa täyteen pakattu reppu. Tällä hetkellä Aapo vihaa sitä. Hän haluaisi heittää matkatavaransa menemään, perua kaikki aikomuksensa, lähtönsä ja suunnitelmansa.

Mies kumartuu katsomaan korissa nukkuvaa lastaan. Hiussuortuva on liimautunut Mariaksi kastetun lapsen poskeen, sillä yö on ollut hautovan lämmin. Aapo siirtää varovasti peittoa alemmas. Milloinkahan hän näkee lapsensa seuraavan kerran? Eikä mies pysty hillitsemään kyyneliään.”

Aapo Jukkola lähtee Alaskan Klondikeen kaivamaan kultaa niin kuin moni muukin 1800-luvun lopulla Pohjanmaalta. Matkarahoja jäävät odottamaan nuori vaimo ja vastasyntynyt tyttö, Maria Eufeemia. Äiti kuolee lentävään keuhkokuumeeseen, ja orpo tyttö joutuu sukulaistensa hoiviin. Isän kirjeet kultamailta vähenevät ja on tultava toimeen omillaan.

Maria varttuu, rakastuu ja menee naimisiin dramaattisina aikoina, jolloin Suomi taistelee itsenäiseksi kansakunnaksi. Kohtalo muovaa tarinaa monien koettelemusten kautta. Lapsen ja naisen hitaasti muuttuva asema tulee näkyviin varsinkin sotien melskeissä. Väliin mahtuu onnellisia aikoja, jolloin lapset kasvavat, saavat koulutusta ja lähtevät omille teilleen. Huumori pilkahtaa välillä, kun kylän naiset panevat miehensä ojennukseen rahanahneen holhoojan pakkohuutokaupassa.
Pohjanmaalle muuttaa myös karjalaisia sekä kokonainen kylä Sodankylästä Lapin sotaa pakoon. Eri kulttuurien kohtaaminen murtaa ennakkoluuloja syvemmältikin. Evakot tuovat eloa ja hauskuutta pohjalaiseen ympäristöön. Monet ystävyyssuhteet jatkuvat sodan jälkeenkin esimerkiksi avioliittojen myötä.
Maria Eufeemia hiljaisen kuoren alta paljastuu määrätietoinen nainen, joka kolmen poikansa ja vävyn kaatumisista huolimatta jaksaa uskoa koulutuksen merkitykseen ja asioihin vaikuttamiseen.

Taitavasti jännitystä hiljalleen lisäten kirjailija antaa Marin odottaa kullankaivajaisänsä salaisuuden ratkeamista loppusivuille saakka.
Lastenkirjailijana Finandia-ehdokkaana ollut Paula Moilanen-Niemelä on monipuolinen ja taitava kertoja, jonka aikuisten romaani koskettaa ja vie lukijansa Maria Eufeemian kanssa Suomen historian tärkeisiin vuosikymmeniin.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Kirja
Kovala, Liisa, kirjoittaja ; Immonen, Antti, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sujuvasti kerrottu tositarina suomalaispojan ajasta saksalaisten keskitysleirillä. Aarne Kovala selvisi hengissä pakoyrityksistä, kuolemanmarssista ja aivan sodan loppuhetkien pommituksista.

Järkyttävä ja koskettava tarina toivosta ja ihmismielen sinnikkyydestä. Tositapahtumiin perustuva kirja kertoo, siitä kuinka suomalaismerimies Aarne Kovala selviytyi natsien kuolemanleiriltä.

Kun ensimmäiset Neuvostoliiton pommit putoavat talvisodan Ouluun, Aarne Kovala on vasta nuori poika, jonka rakkaus on meri. Jatkosodan aikana vielä alaikäinen Aarne pestautuu kauppalaivastoon ja palvelee sotamateriaaleja Suomen, Puolan ja Saksan välillä kuljettavalla laivalla.

Kun Suomi katkaisee suhteet Natsi-Saksaan aselevossa vuonna 1944, 16-vuotias Aarne tovereineen kokee kovan kohtalon: saksalaiset pidättävät suomalaiset merimiehet ja heidät kuljetetaan karjavaunuissa pahamaineiselle Stutthofin keskitysleirille Puolan metsiin. Stutthofissa kuoli natsien käsissä yli 65 000 ihmistä.

Tästä käynnistyy selviytymiskamppailu epäinhimillisissä olosuhteissa, joita leimaavat jatkuva nälkä ja pakkotyö. Ainoassa kirjeessä, jonka Aarne sai lähettää kotiin, hän rukoilee, että ”toivottavasti jonain päivänä vielä tapaamme”. Kuukaudet vierivät, mutta kuinka kauan toivo voi näissä oloissa elää?

Pohjois-Ontariossa asuva Liisa Kovala on suomalais-kanadalainen kirjailija ja Aarne Kovalan tytär. Isän muistelmiin perustuva teos oli vuonna 2018 Kanadassa ehdolla Northern Lit -kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Tallennettuna: