Haku

Uutuudet, vko 37/2020

Uutuudet ajalla 07.09.2020 - 13.09.2020

Muokattu: 17.11.2020
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Päivitä tietosi 2020-luvulle 102 murrettua myyttiä -tietopaketin avulla!

Alun perin myytti tarkoitti jumalien tai muiden yliluonnollisten olentojen teoista kertovaa tarinaa. Nykyään arkikielessä myytillä tarkoitetaan uskomusta, jonka totuuspohja on hutera, ellei olematon. Yhteistä muinaisille ja nykyisille myyteille on se, että ne nousevat menneisyydestä: esimerkiksi esihistorian tai 1980-luvun alkuhämäristä.

Ihmiskunnan kehitys viimeisinä vuosituhansina on perustunut siihen, että tarinat, joissa yliluonnolliset henkilöt ovat tapahtumien takana ovat korvautuneet tieteellisillä selityksillä. Zeus ei enää visko salamoita kelvottomien ihmisten niskaan, vaan salama on sähköinen sääilmiö. Tällaista kutsutaan myyttien murtumiseksi.

Nykyajan myytit ovat usein Zeustakin sitkeämpiä. 102 murrettua myyttiä paljastaa nimensä mukaisesti 102 nykyajan uskomusta, jotka tiede ja tutkimus on osoittanut vääriksi. Nykymyyttien sitkeyden eräs syy on siinä, että monet niistä ovat alkujaan tiedettä - mutta esimerkiksi 100 vuoden takaista tiedettä. Tieteellinen tieto on aina paras tämänhetkinen käsitys oikeasta tiedosta. Joskus käsitykset muuttuvat rajustikin tutkijoiden parissa, mutta syystä tai toisesta suuri yleisö jää nauttimaan virheellisestä käsityksestä. Se kenties sopii osaksi muita uskomuksia, mutta voi pidemmän päälle johtaa kansalaisen ojaan tai allikkoon.

Vesa Sisättö on Espoossa asuva kirjailija ja toimittaja, joka ennen 102 myytin murtamista on kirjoittanut mm. kirjat 100 klassikkoa tunnissa ja 101 yllättävää faktaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kohti ratkaisevaa käännettä​

Parisuhteen kriisi on mahdollisuus uuteen alkuun. Keskellä ahdistavaa elämäntilannetta on houkutus tehdä nopeita päätöksiä, mutta aina ahdistus ei ole merkki siitä, ettei mitään olisi enää tehtävissä. ​

Kirja kutsuu pareja kehittämään itsetuntemusta ja läsnäolevan kuuntelemisen taitoa. Siinä käydään läpi parisuhteiden tyypillisimmät kriisit ja pohditaan niihin ratkaisuja. Mukana on useita oivaltavia harjoituksia.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tämä kirja ei ratkaise ongelmiasi.

Erityisesti yhteiskunnallisilla nettiteksteillään tunnetuksi tulleen oululaiskoomikko Iikka Kiven ensimmäinen kirja on opas parempaan elämään - niille, jotka arvostavat rehellisyyttä.

"Universumi ei voi auttaa sinua. Se ei tiedä, mitä sinä haluat, eikä sitä kiinnosta ottaa selvää. Tämä ei johdu siitä, että universumi olisi keskustapoliitikko, vaan siitä, että tämä ei ole sille mahdollista, koska kosmos on ääretön klöntti aikaa ja avaruutta - siinä kaikki."

Iikka Kivi on oululainen stand up -koomikko, joka nousi valtakunnalliseksi tähdeksi voittamalla TV2:n Naurun tasapaino -kilpailun 2014. Komedian ohella Kivi tekee peliarvosteluja, harrastaa luontokuvausta ja kirjoittaa Facebookiin, jossa hänen tekstinsä keräävät poikkeuksetta tuhansia tykkäyksiä.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Kirja
Brown, Carron, kirjoittaja ; Tanis, Katy, taiteilija ; Leskinen, Terhi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Paikoillenne... valmiit... ja matkaan! Jos gepardi, muuttohaukka ja strutsi asettuvat samalle lähtöviivalle, mikä lajeista on ensimmäisenä maalissa? Entä kuka vie kultaisen mitalin, kun eläinmaailman atleetit kisaavat painonnostossa?

Lasten tietokirja esittelee kiinnostavin tekstein ja värikkäin kuvin eläinkunnan mestareiden uskomattomia saavutuksia. Maailman nopeimmat, vahvimmat ja ketterimmät eläimet kilpailevat 12 jännittävässä lajissa: sukelluksessa, pikajuoksussa, painonnostossa, pituushypyssä, maratonissa, nyrkkeilyssä, korkeushypyssä, uinnissa, kiipeilyssä, painissa, estejuoksussa ja voimistelussa.

Kirja kertoo muun muassa Pohjois-Amerikan aavikoilla elävästä kengururotasta, joka kykenee hyppäämään 20 kertaa itsensä mittaisen matkan - ja vaihtamaan suuntaa kesken hypyn! Tule mukaan jännittämään, kuka ponnistaa korkeimmalle, matkaa pisimmälle ja loikkaa kilpailun kärkeen. Yllätyksiä on luvassa!

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
McGonigal, Kelly, kirjoittaja ; Kassila, Taavi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eroon kroonisen kivun aiheuttamasta fyysisestä ja emotionaalisesta taakasta.

Joogan perinteinen viisaus ja kehon ja mielen tutkimuksen tuoreimmat tulokset voivat yhdessä tehdä lopun kroonisen kivun tuottamasta kärsimyksestä.
Jooga vahvistaa lihaksia, ja sen avulla voi todistetusti hoitaa selkäkipua, polvikipua ja monia muita vaivoja. Jooga lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta, jotka voivat aiheuttaa ja pahentaa kipua.

Kattava fyysinen ja henkinen työkalupakki esittelee lempeitä asentoja ja käytännön keinoja kivun karkottamiseksi. Syvärentoutusharjoitusten avulla voit päästä sopuun kehosi kanssa. Kun krooninen kipu päästää sinut otteestaan, alat tuntea itsesi jälleen omaksi itseksesi.

Menestyskirjailja Kelly McGonigal on psykologi, Stanfordin yliopiston luennoitsija ja maineikas joogaopettaja. Hän on ansioitunut mind-body-tutkija, joka tahtoo työssään muuntaa tutkimuksesta saatavan tiedon käytännön toimiksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 6

Suuret työkoneet Näytä tarkat tiedot

This is a job for a big construction machine, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Valtavat rakennustyöt ja työmaat odottavat suuria ja mahtavia työkoneita, mutta mikä kone on sopivin mihinkin tehtävään? Lue hienoista työkoneista, jotka on tehty leikkaamaan kiveä kalliosta, jyräämään tietä, poraamaan jättimäistä tunnelia sekä rakentamaan taivaita hipovaa pilvenpiirtäjää. Kirjan lopussa on oikeat vastaukset!

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Kirja
Laitinen, Jaana, kirjoittaja, valokuvaaja ; Seppänen, Heikki, asiantuntija ; Komulainen, Jyrki, valokuvaaja (ekspressio)
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vesiviljely eli hydroponics tarkoittaa kasvien kasvattamista ilman multaa. Se on ikivanha viljelytapa, jonka hyödyt on taas huomattu.

Voit kasvattaa vesiviljelyssä esimerkiksi yrttejä, salaatteja, tomaatteja, chilejä, kurkkuja, munakoisoja tai huonekasveja, mitä vain, jopa kaktuksia. Sitä voi harrastaa sisällä, parvekkeella tai kasvihuoneessa. Todellista lähiruokaa ja mahdollista myös kaupungissa!

Vesiviljelyssä kasvit kasvavat nopeammin ja tuottavat suuremman sadon kuin mullassa. Samalla suojelet ympäristöä, sillä vesiviljelyssä luontoon ei leviä lannoitteita etkä tuhlaa kasteluvettä.

Kun siirrät huonekasvit vesiviljelyyn, ne eivät enää tuuperru kuivuuteen tai liikakasteluun. Vesiviljely on myös edullista, kun rakennat laitteet itse. Oppaasta näet ohjeet simppelien laitteiden rakentamiseen. Se neuvoo vesiviljelyn vaiheet ja niksit siemenestä satoon.

Opas perustuu hortonomi Heikki Seppäsen osaamiseen ja kokemukseen. Hän on harrastanut vesiviljelyä pian 20 vuotta. Tekstin on kirjoittanut toimittaja, kasviharrastaja Jaana Laitinen.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Leivo kotona terveellisiä leipiä & valmista leipäruokia!

Jokaiseen kotiin suunnattu Leipäkirja paljastaa, miten leivot itse erilaisia leipiä ja valmistat ne terveellisesti. Kirjaan on suunniteltu 80 toinen toistaan ihanampaa leipäreseptiä, mukana on niin leipiä kuin leivistä valmistettavia leipäruokia.

Leipäkirja on silmiä avaava teos erilaisista leivistä: säm-pylöistä, hiivaleivistä, patongeista, kauraleivistä, ohra-leivistä, juures- ja kasvisleivistä, siemenleivistä, pata-leivistä, pannuleivistä, ohutleivistä, näkkäreistä, rieskoista, leipäkoneleivistä, maustetuista leivistä ja limpuista, mukana ovat myös suolaiset korvapuustit, karjalanpiirakat, perunapiirakat, focacciat, ciabattat, pitaleivät, naanleivät, bagelit, bruchettat ja crostinit täysjyväversioina.

Leipäkirjasta löydät ideoita trendikkäisiin leipäruokiin terveellisesti valmistettuina: erilaiset ruokaisat täytetyt leivät ja sämpylät, leipäruokapaistokset, ruokaisat lei-päpiiraat, sandwichit ja voileivät, terveyspizzat ja -hampurilaiset, tortillat sekä saat ideoita, mitä voi tehdä kuivuneesta leivästä. Eri leipäreseptien kohdilla tuo-daan esille terveellisyysaspekteja, täysjyväviljan, mm. kuidun sekä viljasta saatavien vitamiinien ja kivennäis-aineiden merkitystä ravinnossa.

Kirjan kirjoittaja kotitalousopettaja-yrittäjä, Arjan Ruokaviestinnän Arja Elina Laine on tehnyt pitkän uran suomalaisen myllyteollisuuden kehityksessä. Arja Elina on suunnitellut tuhansia pidettyjä, kansantajuisia ruoka- ja leivontareseptejä aina ideoinnista reseptivihkosiin, verkkosivuille, videoille sekä televisio- ja radio-ohjelmiin. Arja Elinan onkin monelle tuttu Huomenta Suomen aamukokkailuista tai MTV:n Leivontanurkan ”Arjana”.

Kirjan herkulliset kuvat on ajan henkeen kuvannut Arja Elinan visuaalista silmää omaava tytär Anni-Sofia. Ruokakuvaamisen lisäksi hän työskentelee kotimaisten elokuvien ja trendisarjojen parissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jos arvelette tietävänne lähes kaiken M.A. Nummisesta radion, TV:n ja lehtien haastattelujen perusteella, yllätytte tämän kirjan sisällöstä.

M.A. Nummisen muistelmat pääosin vuosilta 1965-1989 ovat vauhdikasta luettavaa. Ne alkavat opiskelusta Helsingin yliopistossa, mutta myös opiskelijaelämä saa kuvauksensa näillä sivuilla.

M.A. Numminen kertoo tuntemistaan tangosäveltäjistä, Unto Monosesta ja Toivo Kärjestä ja myös 1960-luvun kiihkeästä väittelystä iskelmän ja klassisen musiikin kulttuurisesta arvosta. Numminen aloitti oman säveltäjän uransa loihtimalla sävelet otteisiin maailmankuulun filosofin Ludwig Wittgensteinin kirjasta Tractatus Logico-Philosophicus. Hän esitti myös elektronimusiikkia keksimällään Sähkökvartetti-laitteella.

Kirjassa kerrotaan Jyväskylän Kesä -festivaalilla vuonna 1966 tapahtuneesta skandaalista, jossa M.A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki olivat osallisena.

Runoilija Pentti Saarikoski kuului Nummisen ystäviin, ja heidän yhteisistä hetkistään kirjassa kerrotaan värikkäästi.

Suomalaisen underground-kulttuurin alku ja Suomen Talvi-sota 1939-40-ryhmän performanssit kuvataan perusteellisesti. Underground Rock -LP on yhä suomirockin kulttilevy.

Riemukkaan Uusrahvaanomaisen Jatsimusiikin synty ja sen myötä levy Kissa vieköön! kuvataan tavalla, josta ei ole ennen tiedetty. Samaan aikaan 1970-luvun alussa Numminen levy-yhtiö Love Recordsin nosti musiikkituottajana ystävänsä Rauli Badding Somerjoen kuuluisuuteen.

Rock-musiikin rinnalla Numminen kuului suomalaisen lastenmusiikin uranuurtajiin. Ja aivan samaan aikaan hän tutustui kirjailija ja elokuvaohjaaja Jörn Donneriin, jolle hän sävelsi musiikkia tämän elokuvaan Perkele! Kuvia Suomesta. Miehet tekivät yhteisiä kepposia sekä Suomessa että Ruotsissa.

Kirja tutustuttaa lukijan Nummisen valtavaan työtahtiin, joka huipentui yli 300 keikkaan vuodessa 1970-luvun lopulla. Siihen kuului myös Saksan liittotasavalta, jonka Numminen otti seuraavaksi ”valloituskohteekseen”.

1980-luvun alussa M.A. Numminen tutustui filosofi Esa Saariseen ja kuinka ollakaan, syntyi yhteinen Terässinfonia-kirja, joka herätti laajaa huomiota. Kirjassa vilahtelee tunnettuja henkilöitä yhteiskunnan huipulta.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Lempinen, Marko, kirjoittaja, haastattelija ; Niemi, Jussi, kirjoittaja, haastattelija
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kattava ja koskettava teos suomalaisia hämmästyttäneestä miehestä, jonka traagista sielunmaisemaa vain harvat oppivat ymmärtämään
Mäkihyppylegendan dramaattisessa elämässä sattui ja tapahtui - ja paljon jäi julkisuudelta piiloon. Kirja kuljettaa lukijan mäkitorneihin sekä keikkalavojen taakse ja piirtää rehellisen kuvan Matti Nykäsestä hyvine ja huonoine puolineen.
Teos perustuu laajaan arkistomateriaaliin, tekijöiden omiin tietoihin ja kokemuksiin sekä suureen määrään Nykäsen läheisten, ystävien ja kilpakumppanien haastatteluja.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Kirja
Teronen, Arto, kirjoittaja, haastattelija ; Vuolle, Jouko, kirjoittaja, haastattelija
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Matti Nykänen oli yksi tunnetuimmista suomalaisista. Ylivertainen urheilija ja ihmissuhteissaan nopealiikkeinen viihdetaiteilija. Lööppien riistaa ja legenda jo eläessään.

Matin maailma on kirja monin tavoin ristiriitaisesta ihmisestä. Millainen Matti oli elämänsä varhaisvuosina, entä kaikkien tuntemana huippu-urheilijana, julkisuuden henkilönä ja viihdetaiteilijana? Millainen hän oli julkisen roolinsa takana?

Arto Teronen ja Jouko Vuolle, kokeneet urheilutoimittajat, seurasivat Matti Nykäsen uraa varhaisista vaiheista lähtien. Äänessä teoksessa ovat lukuisat Nykäsen tunteneet - läheiset, kilpakumppanit ja hänen kanssaan töitä tehneet.

Matin maailma on rehellinen ja puhutteleva kuvaus ihmisestä, jonka me kaikki luulimme tuntevamme.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Brown, Dan, kirjoittaja, säveltäjä ; Batori, Susan, taiteilija ; Martin, Alice, kääntäjä ; Sjöblom, Sirkka-Liisa, kääntäjä ; Vuokko, Riina, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuvakirja Dan Brownilta, mukana musiikki!

Da Vinci -koodin tekijä Dan Brown on kirjoittanut mainion kokoelman eläinaiheisia runoja. Hauskasti kuvitetussa lastenkirjassa on mukana mobiilisovelluksen kautta kuultava, Dan Brownin säveltämä musiikki.

Seikkailu alkakoon! Maestro Metsähiiri musikaalisine ystävineen johdattaa lukijat metsien halki ja merten poikki. Matkalla tavataan eläimiä, joilla kaikilla on salaisuus. Dan Brownin iloiset riimirunot, Susan Batorin herkullinen kuvitus ja Zagrebin festivaaliorkesterin esittämä villi sinfonia, jonka Brown on itse säveltänyt, muodostavat unohtumattoman koko perheen elämyksen. Lisäksi kirjassa on totta kai koodattu viesti, onhan kyse Dan Brownin teoksesta!

Dan Brown on maailman luetuimpia kirjailijoita. Hänen jännitysromaanejaan, mm. Da Vinci -koodi ja Alku, on myyty noin 200 miljoona kappaletta. Brown on harrastanut musiikkia pienestä pitäen ja soittaa pianoa päivittäin kirjoitustyöstä rentoutuakseen. Susan Batori on unkarilainen lastenkirjakuvittaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 13

Maa aikojen alussa. 6, Sauruskallion salaisuus Näytä tarkat tiedot

The land before time. The secret of saurus rock.
DVD
Grosvenor, Charles, ohjaaja, tuottaja ; Freudberg, Judy, alkuperäisidean luoja ; Geiss, Tony, alkuperäisidean luoja ; Loy, John, käsikirjoittaja ; Hinson, Libby, käsikirjoittaja ; Tavera, Michael, säveltäjä
2011
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 14

Muumi. 1, Kevät Muumilaaksossa Näytä tarkat tiedot

Muumi (televisio-ohjelma : 2017). Valikoima.
DVD
Jansson, Tove, alkuperäisidean luoja ; Jansson, Lars, alkuperäisidean luoja ; Livson, Dennis, alkuperäisidean luoja, tuottaja ; Hiroshi, Saito, ohjaaja ; Miyazaki, Akira, käsikirjoittaja ; Matsudo, Shozo, käsikirjoittaja ; Tasanto, Minna, kääntäjä ; Saito, Hiroshi, ohjaaja ; Matsuda, Shozo, käsikirjoittaja ; Kartner, Pierre, säveltäjä ; MTV, tuotantoyhtiö ; Rindell, Carla, esittäjä ; Palmén, Aksu, esittäjä ; Varis, Juha, esittäjä ; Aakkula, Katja, esittäjä ; Blom, Karolina, esittäjä ; Geitel, Jon-Jon, esittäjä
2017
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 15

Muumi. 20, Hirmuinen Pikku Myy Näytä tarkat tiedot

Muumi (televisio-ohjelma : 2017). Valikoima.
DVD
Jansson, Tove, alkuperäisidean luoja ; Jansson, Lars, alkuperäisidean luoja ; Livson, Dennis, alkuperäisidean luoja ; Hiroshi, Saito, ohjaaja ; Miyazaki, Akira, käsikirjoittaja ; Matsudo, Shozo, käsikirjoittaja ; Livson, Dennis, tuottaja ; Tasanto, Minna, kääntäjä ; MTV, tuotantoyhtiö ; Rindell, Carla, esittäjä ; Palmén, Aksu, esittäjä ; Varis, Juha, esittäjä ; Aakkula, Katja, esittäjä ; Blom, Karolina, esittäjä ; Geitel, Jon-Jon, esittäjä
2017
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 16

Muumi. 7, Talvi Muumilaaksossa Näytä tarkat tiedot

Muumi (televisio-ohjelma : 2017). Valikoima.
DVD
Jansson, Tove, alkuperäisidean luoja ; Jansson, Lars, alkuperäisidean luoja ; Livson, Dennis, alkuperäisidean luoja, tuottaja ; Hiroshi, Saito, ohjaaja ; Miyazaki, Akira, käsikirjoittaja ; Matsudo, Shozo, käsikirjoittaja ; Tasanto, Minna, kääntäjä ; MTV, tuotantoyhtiö ; Rindell, Carla, esittäjä ; Palmén, Aksu, esittäjä ; Varis, Juha, esittäjä ; Aakkula, Katja, esittäjä ; Blom, Karolina, esittäjä ; Geitel, Jon-Jon, esittäjä
2017
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

"Sydämentykytystä hänen lähellään. Mutta entä jos olet jo naimisissa?"

Pitkät, kuumat hevoskesät lapsuudessa, kun ruoho tuoksui ja kärpäset surisivat. Kilpailujännitystä, pitkien maastolaukkojen riemua, hevosen pehmeä hörähdys. Miltä tuntuu sukeltaa takaisin siihen maailmaan aikuisena?

Helenan lapset ovat jo nuoria aikuisia, kun hänen polkunsa johtaa takaisin hevosten luo. Talli ja sitä ympäröivä metsä suovat hänelle turvapaikan arjen ja näivettyvän avioliiton ongelmilta. Maailman ihanimman Irlannin Cob - ruunan lisäksi talliympäristö tarjoaa hänelle myös jännitystä ja päänvaivaa kahden karismaattisen miehen ilmaantuessa kuvioihin.

Älä anna minun pudota on hevosmaailmaan sijoittuva elämänmakuinen romaani, josta ei romantiikkaa puutu. Se on todellinen aikuisen naisen hevoskirja. Se osoittaa, ettei kaikki olekaan mustavalkoista, ja että rakkaus hevoseen voi ylittää unelmien rajoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Selkokielistä jännitystä nuorille

15-vuotiaat Archie ja Tanja varastavat
vanhan jenkkiauton terveyskeskuksen edestä.
Poliisit lähtevät ajamaan heitä takaa,
ja takapenkiltä löytyy ruumis.
Siitä alkaa jäätävä kyyti.

Pian Archie ja Tanja huomaavat,
että myös pahamaineiset rosvot
ovat heidän jäljillään.
Selviytyvätkö nuoret Tanjan ukin luo
ja ovatko he sielläkään turvassa?

Tunnettu rikoskirjailija Tapani Bagge on kirjoittanut nuorille vauhdikkaan ja hauskan jännitysromaanin. Toiminnan ohessa syttyy myös nuori rakkaus.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eeli ja Omar 14

Eeli ja Omar ovat iltapäiväkerhossa. He leikkivät ulkona dinoilla. Äkkiä he kuulevat suurten jalkojen töminää, joka tulee lähemmäs ja lähemmäs...

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eeli ja Omar 13

Koulussa on juoksukisat. Eeli ja Omar juoksevat tosi lujaa! Mutta sitten Eelille sattuu jotain. Ja metsässä on monta hauskaa asiaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Kirja
Bross, Helena, kirjoittaja ; Ilves, Kadri, taiteilija ; Rintamäki, Raija, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eeli ja Omar 12

Koulussa piirretään kolmosia. Omar valitsee vihreän värin, mutta paperille ei tule kolmosia vaan matoja aina vain. Omaria kiukuttaa!

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eeli ja Omar 11

Luokassa on hiljaista. Yhtäkkiä lintu osuu ikkunaan. Kaikki juoksevat ulos katsomaan. Talitintti laitetaan rasiaan, voi surku. Mutta sitten lintu liikahtaa...

Tallennettuna:
Hakutulos 23

Sami muuttuu hirmuliskoksi Näytä tarkat tiedot

Charlie turns into a t-rex, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sami 2

Mitä tekisit, jos huomaisit muuttuneesi hirmuliskoksi?

Toinen hullunhauska teos Samista, jonka huolet muuttavat yhtäkkiä milloin miksikin eläimeksi

Juuri kun veli parani ja koulussakin alkoi sujua, Samin elämä menee uudestaan mullin mallin. Isällä on talousongelmia ja perhe joutuu ehkä myymään kotinsa ja muuttamaan Brenda-tädin luo. Tädillä on seitsemäntoista kissaa ja puujalka...

Pystyykö Sami enää vaikuttamaan siihen, milloin hän muuttuu eläimeksi? Ja pystyykö hän muuttumaan takaisin Samiksi vai jääkö ikuisesti vaikka kyyhkyseksi?

Hervotonta huumoria ja merkillisiä käänteitä Roald Dahlin ja David Walliamsin tapaan. Jaana Kapari-Jatan riemastuttava suomennos.

”Moderni mestariteos” Daily Telegraph

Sam Copeland on kotoisin Manchesterista. Nykyään hän asuu Lontoossa vaimonsa, kolmen lapsensa ja kahden kissansa kanssa. Hän työskentelee kanakuiskaajana ja matkustaa ympäri maailmaa kesyttämässä villikanoja. Sami muuttuu hirmuliskoksi on Sam Copelandin toinen lastenkirja. Hän on uhannut jatkaa kirjoittamista.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Cherringhamin mysteerit 4
Ensimmäinen täyspitkä Cherringham-mysteeri!

Cherringhamin pikkukaupunkiin sijoittuva dekkari on napakymppi brittiläisen jännitysviihteen ystäville. Vetävä juoni, viihdyttävät henkilöhahmot ja vehreä Englanti kukkeimmillaan!

Rauhallisena virtaavan Thamesin yläjuoksulla, Cherringhamissa, juhlitaan koulujen loppumista. Juhlinta saa kuitenkin ikävän sävyn, kun suosittu opettaja löytyy hukkuneena. Tapaus vaikuttaa onnettomuudelta, mutta uusi rehtori ei ole varma. Hän ottaa yhteyttä amatöörietsivä Sarah Edwardsiin, joka on haluton ottamaan juttua, koska hänen kollegansa, ex-poliisi Jack Brennan ei ole kaupungissa. Mutta pian Sarahilla ei ole vaihtoehtoja. Päättäjäisillan kuolemantapaus on murha, ja seuraava uhri saattaa hyvinkin olla Sarah itse.

Jos kirjaa on ikinä kutsuttu lohtudekkariksi, tämä on juuri sitä! Jännittävää muttei niin jännittävää, että teekupponen läikkyisi yli.

Matthew Costello on kirjoittanut lukuisia menestysromaaneja ja toiminut käsikirjoittajana Disney Channelilla. Lisäksi hän on suunnitellut kymmeniä myyntitilastojen kärkipaikkapelejä. Neil Richards on työskennellyt tuottajana ja käsikirjoittajana. Cherringhamin mysteerit, joka tähän asti on ilmestynyt vain ääni- ja e-kirjamuodossa, on heidän ensimmäinen yhteinen rikossarjansa.

Tallennettuna:
Hakutulos 25

Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka Näytä tarkat tiedot

Apteeker Melchior ja Tallinna kroonika, suomi
Kirja
Hargla, Indrek, kirjoittaja ; Vanhanen, Jouko, kääntäjä ; Sootak, Berit, kartantekijä ; Pikkov, Anne, kartantekijä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Apteekkari Melchior 5
Tallinna vuonna 1432. Kaupungin valmistau­ tuessa Pyhän Ruumiin juhlaan dominikaaniluostarista löytyy salaperäinen Tallinnan kronikka. Pitaalisten sai­raalassa nuori Carstine odottaa kuolemaansa. Juhlan päätteeksi tapahtuu joukko raakoja murhia, joita neuvo­kas apteekkari Melchior ryhtyy tutkimaan. Murhilla tuntuu olevan yhteys paitsi juhlan järjestäneeseen ar­vostettuun kiltaan myös kronikkaan. Mutta miten tämä kaikki liittyy nuoreen Carstineen?

Historiallinen dekkari vie lukijansa vanhaan Tallinnaan ja keskiajan pimeälle puolelle. Tallinnan kronikka on suo­situn sarjan viides mysteeri.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kipunoiva vastus jäätyneen kaupungin kaduilla.

Sähkömies on hiilenmusta romaani ihmisistä ilmastonmuutoksen kourissa.

Päivisin Tarmo Koski on sähköasentaja ja uusperheen isä. Hän asentaa luksuslaitteita rikkaiden asuntoihin ja kiroaa ihmiskuntaa, joka kerskakuluttaa fossiilista energiaa.

Öisin Tarmo pukeutuu naamioasuun ja kiipeää tolppakengissä pitkin rännejä, sabotoi bensa-asemia, katumaastureita ja kivihiilivoimaloita. Silloin hän on Sähkömies. Kipunoiva vastus, joka rikkoo yhteiskuntaa korjatakseen sen ympäristöystävälliseksi.

Tarmon johdot menevät solmuun, kun jäämyrsky jähmettää Helsingin ja sähköt katkeavat. Poikkeustila kiristää perheen välejä ja uhkaa romuttaa Tarmon haaveet Suuresta Ilmastoteosta. Riittääkö Sähkömiehen resistanssi?

Mikko-Pekka Heikkinen on Helsinkiin sopeutunut kainuulainen toimittaja ja kirjailija, joka kuvaa vivahteikkaalla ja humoristisella otteella vakavia aiheita. Pohjoiseen sijoittuvien romaaniensa Terveiset Kutturasta (2012), Jääräpää (2014) ja Poromafia (2016) jälkeen Heikkinen siirsi piikikkään katseensa urbaaniin elämänmenoon ja Helsinkiin edellisessä teoksessaan Betoniporsas (2018).

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Elämän ja ajattelun kokonaisesitys, jossa eksytään kansakunnan kaapin päälle ja sukelletaan häpeän alhoihin.

Lapsuutta Sonkajärvellä hallitsee taajaman, häpeän ja Jumalan kolmiyhteys. Kun Railin Grilli-Baari palaa maan tasalle, tuhkasta nousee ilmaisuhirviö, joka päätyy japanilaiseksi ensirakastajaksi Kansallisteatteriin. Mutta kumikaljun liima ei pidä.
Lontoossa lähtevät kaikki neitsyydet, eikä niitä saa takaisin, vaikka sinne palaisi 12 vuotta myöhemmin asumaan. Newyorkilaisessa ruokakomerossa todetaan viimein, ettei elämää voi ymmärtää, sitä voi vain ihmetellä.

Supersuosittu Antti Holma kaivaa esiin elon koko kirjon - Auta Antti -podcastista tuttuun, hulvattoman tarkkanäköiseen tapaansa.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eletään erään laskutavan mukaan 1800-lukua. Lönnrot ja Lyyti ryhtyvät kirjoittamaan ja Kalevala tulee harsittua kasaan samoihin aikoihin kuin idearypäs nimeltä Suomikin.

Mieletön kimara aatteiden virtailuja, historiallisia hulivilejä ja kaanoniin sopimattomia ääniä sekoilee suuriruhtinaskunnassa, jossa metsät ryskyvät ja muutamalla ukolla on hillitön hinku olla itsenäinen ja rikas kansakunta.

Juha Hurmeen kuudes romaani Suomi jatkaa Finlandia-palkinnon voittaneen Niemen tositarinaa. Hurmeen päättymätön uteliaisuus ja luonnontieteilijän ja taideniekan yhteisolomuoto manaavat esiin pari sataa viime vuotta kirjattua
historiaa kaikkine vänkyyksineen, ja paljon kauemmaskin kurotellaan ainakin kansanrunouden, tämän pyramideja isomman kulttuurisaavutuksen myötä.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hymyile, sillä nyt otetaan maailman tunnetuimmat kuvat.

Väkevä romaani sivustakatsojasta, Iriksestä, joka valokuvaa niin Espanjan sisällissodan, Amelia Earhartin kuin prinsessa Dianan. Missä kuvat ovat?

Kun olet nainen ja kyllin pieni, sovit maskotiksi. Kunnian työstäsi sen sijaan vie joku muu. Tavatessaan Henri Cartier-Bressonin suomalainen, lyhytkasvuinen Iris on 20-vuotias. Hän kokee vuosisadan tähdet ja tragediat täysin omasta näkökulmastaan. Edith Piafin paras keikka tehtiin keskitysleirin vangeille. Picasso maalaa Guernicaa alasti. Normandian maihinnoususta on muka säilynyt vain 11 valokuvaa, ne otti Robert Capa. Iris tietää paremmin.

Jari Järvelän älykäs ja leikittelevä romaani repii kuuluisat valokuvat ja luo tilalle uudet, kiehtovammat. Se on myös kunnianosoitus naisille ja maan hiljaisille, jotka eivät tee itsestään numeroa.

Jari Järvelä (s.1966) on aina ollut kiinnostunut valokuvista ja valokuvaamisesta, kiertänyt kuuluisien kuvien tapahtumapaikoilla ja tutkinut niiden taustoja. Romaanissaan Klik hän vie meidät kokemaan, kuinka erilaiselta maailma ja koko mennyt vuosisata näyttävät valokuvaajan, Iriksen silmin. Järvelän edellinen romaani Kosken kahta puolta (2018) oli Finlandia-palkintoehdokkaana.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

FC Wannaplay 2

Urheilu osuu ja uppoaa! Helppolukuinen sarja jatkuu.

Kun futiskausi on ohi, Eetu keksii: Rupulan lähiöön perustetaan lätkäjoukkue! Salama ei ole uskoa korviaan. Syksy on jo pitkällä, ja maa on paljas. Ei tietoakaan lumesta ja jäästä.

Eetu ei anna periksi, ja pakkasten tultua tapahtuu: hiekkakenttä jäädytetään, ja entiset FC Wannaplayn fudarit viilettävät jäällä koulun lainavarusteissa. Eetu, Salama, Janita, Alima ja kumppanit sirklaavat, kuljettavat kiekkoa ja treenaavat äkkijarrutuksia ja syöttöjä Massen johdolla. Höntsäily on tosi kivaa.

Mutta miksi ihmeessä FC Wannaplay ajautuu taas tilanteeseen, jossa se ottelee Hippolan leuhkaa joukkuetta vastaan? Apua!

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jokaiseen risteykseen on itse kuviteltava tienviitat.

Tommi Kinnusen vavahduttava uutuus.

Alkukesällä 1945 viisi naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin. Naiset eivät kysele toisiltaan, miksi lähtivät saksalaisten matkaan. Kaikki eivät ymmärrä sitä itsekään.

Toinen maailmansota on loppumassa, ja se mikä oli hyväksyttyä vielä eilen, on tänään muuttunut taas kielletyksi. Millaisilta poikkeusaikana tehdyt valinnat vaikuttavat rauhanajan valossa? Millaisia ovat hetket, joina peruuttamattomia päätöksiä tehdään? Millaista on palata takaisin tietäen, että kukaan ei halua ottaa vastaan?

Tommi Kinnusen odotetussa romaanissa ollaan keskellä avaraa erämaata, tien päällä, vapaana suljetuista huoneista, joissa oli tilaa vain miesten myrskyäville tunteille.

Ei kertonut katuvansa on vaikuttava romaani pelosta ja luopumisesta, mutta myös naurusta ja silloin tällöin tuikkivasta yhteenkuuluvuuden tunteesta.

”Irene ei muistanut, milloin viimeksi olisi poikennut tieltä. Olihan hän lapsena, nuorena tyttönäkin kulkenut metsien halki ja oikaissut laitumien poikki, mutta sitten oli tapahtunut jotakin, joka oli sen lopettanut.”

"Kinnunen, Suomen Ferrante. -- Tommi Kinnunen on kirjoittanut jälleen koukuttavan lukuromaanin."
Helsingin Sanomat

"Ei kertonut katuvansa on koskettava jännitysromaani, jossa vahvat naiset astuvan esiin ilman selittelyjä. Tarina on karun ja kauniin liki täydellinen liitto."
Maaseudun Tulevaisuus

"Kinnusen romaanissa onkin äärimmäisen kiinnostavaa, miten se menee saksalaismorsiamiin liitetyn kuvaston läpi ja tekee siitä monimuotoisen. Samalla romaani on rankkaa luettavaa, jännittävää tapahtumista ja koskettavaa kerrontaa, jossa ajoittain esiintyy karheaa naurua."
Turun Sanomat

"Kinnusen toistaiseksi paras"
Kotiliesi

"Usko parempaan huomiseen ja inhimillisempään, rakastavaan maailmaan on Kinnusen romaanin sydämessä roihuava liekki."
Parnasso

Tommi Kinnunen (s. 1973) on taitava ihmiskuvaaja, joka on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen edelliset romaaninsa Neljäntienristeys, Lopotti ja Pintti ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Kinnusen kirjoja on käännetty yli 20 kielelle.

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sotaromaani Viipurin katkerista taisteluista on pomminvarmaa Kososta

Sodan julmuus korostuu Viipurin katkerista taisteluista kertovassa uutuusromaanissa. Viipurin menetys on pomminvarmaa Kososta!

Kesäkuinen päivänpaiste Viipurissa vuonna 1944 ei hymyilytä ylikersantti Arvo Liekoskea, sillä hän tietää, että asiat kaupungissa ovat ”koko lailla perseellään”, kuten alikersantti Mörsky asian ilmaisee. Suomalaisten puolustusrakennelmat ovat hätäisesti kyhättyjä ja keskeneräisiä. Ilmatorjunnan varustus on surkea, ja ammustäydennystä ei kuulu. Ruokahuollosta kukaan ei tiedä mitään. Viipuriin marssivat perääntyvät suomalaissotilaat muistuttavat enemmän nääntyneitä kerjäläisiä kuin sotilaita. Edes ylin johto ei näytä olevan täysin tietoinen tilanteen vakavuudesta.

Prikaati ei todellakaan ole valmis suurtaisteluun.

Neljännessä romaanissaan Viipurin menetys Kristian Kosonen kuvaa suomalaisten sotilaiden olosuhteita ja mielialoja jatkosodan loppuvaiheessa. Viipurin menetys on raskas luku Suomen historiassa, mutta Kosonen ei kierrä vaikeita aiheita: pelkoa, kyvyttömyyttä, pettymystä, häpeää, pakokauhua. Silmiin piirtyy kuva väsyneestä nuorukaisesta, joka kiväärinpiippu takaraivoon kipeästi kolahdellen juoksee pakoon, kun vaihtoehtoina on joko perääntyä tai tuhoutua.

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Romaani kurittomasta sydämestä

Elisa kävelee solukämppään sähköpiano kainalossa. Samalla ovenavauksella hän astelee myös kämppäkaverinsa Saaran sydämeen. Kaksitoista vuotta myöhemmin naisilla on pieni poika ja asuntolaina. Sitten Saara rakastuu taas.

Minä valitsin sinut kuvaa hellästi mutta hillittömän terävästi ihmissuhteen elinkaaren hullunrakastuneesta parista vanhemmiksi, jotka kiistelevät sukista lattialla. Rakkaus on rakkautta, mutta mitä sitten kun sydämellä onkin oma suunnitelmansa?

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaikilla luokan tytöillä on korvissa reiät. Paitsi Lindalla. Se on Lindan kaltaiselle 11-vuotiaalle ujon puoleiselle tytölle todellinen ongelma. Hiukan Lindaa myös harmittaa, että heillä ei kotona ole muuta lemmikkiä kuin akvaariokalat, mutta saahan hän kuitenkin ulkoiluttaa bestiksensä Emmiksen kanssa heidän hoitokoiraansa Nessua. Emmis se keksii ratkaisun Lindan korvisongelmaankin.

Minna Levolan esikoisteos on vauhdikas tarina Lindasta, hänen perheestään ja luokkakavereistaan sekä monenmoisista arjen sattumuksista - kadonneesta ympänkirjasta, cheerleadingista, verisistä porkkanoista, eräästä liikkatunnista ja uudesta taistelukalasta. Muun muassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ritarikoulu 8

Linnan kellarissa kummittelee. Aikuiset ovat peloissaan ja kieltävät ehdottomasti kaikilta kellariin menon. Katriinan mielestä häirikkö on kuitenkin paras kohdata...

Tallennettuna:
Hakutulos 36

Hurja laukka Näytä tarkat tiedot

Den vilda galoppen, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ritarikoulu 5
Ritarikoulun oppilailla on ratsastustunti. Kun toiset vievät hevosensa lopuksi talliin, Elias, Katriina ja Urho livahtavat vielä pienelle laukalle. Sitten Urho nyrjäyttää nilkkansa...

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ritarikoulu 6
Linnan uusi kirkonkello vihitään käyttöön. Elias, Katriina ja Urho leikkivät metsässä ja kuulevat ensimmäisen kumauksen. Maa järisee ja kaksi jättiläistä herää kesken unien...

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ritarikoulu 7

Linna täyttää 350 vuotta. Sen kunniaksi järjestetään juhlat. Kun taikuri Salabim saapuu valmistelemaan esitystään, kaikki alkavat yllättäen riidellä - jopa Elias ja Katriina...

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isadella 3

Täräyttävän rehellinen ja hauska sarja kaikille, joiden elämä ei todellakaan ole vaahtokarkkia.

Miten voi tietää, kuka on, jos ei tiedä, mistä tulee? Mitä jos tuntuu, että jotain tärkeää on aina salattu? Mitä jos vanhemmat ovat... vampyyrejä?
Löydettyään dramaattisten tapahtumien jälkeen biologisen äitinsä Isadella on itse eksyksissä. Kaiken lisäksi ihana, vinohymyinen Fairuz on tullut takaisin, mutta on selvästi kimpassa toisen tytön kanssa. Kun laulajatähti Henrikan videon kuvauksia varten järkätyt eeppiset kylpyläbileet lähestyvät, päättää Isadella antaa fiiliksen viedä mukanaan.

Lue myös Isadella - Sydän kylmänä ja Isadella - Sydän murskana.

Tallennettuna:
Hakutulos 40

Viimeiset Näytä tarkat tiedot

Przewalskis hest, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ilmastokvartetti 3
Meillä on vain toisemme.

Ilmastoromaaneillaan huikean suosion saavuttanut Maja Lunde kuvaa lämpimästi perhesuhteita ja kylmäävästi maailmaa, joka käy kohti väistämätöntä tuhoaan.

Pietarissa 1890 eläintieteilijä Mihail matkustaa Mongoliaan hankkimaan alkuhevosia Euroopan vastaperustettuihin eläintarhoihin. Berliinissä 1998 eläinlääkäri Karin lähtee palauttamaan niitä luontoon. Oslossa 2064 eletään Romahduksen jälkeistä elämää, jossa raha on menettänyt arvonsa. Eläinpuiston omistaja Eva ei tiedä, miten saisi pidettyä bisneksensä toiminnassa. Kuka enää haluaisi nähdä uhanalaisia tarhaeläimiä, kun ihmiset vaeltavat maasta toiseen etsimässä ruokaa? Kaikkia kolmea henkilöhahmoa yhdistää ainoa tätä nykyä jäljellä oleva villihevoslaji, przewalskinhevonen. Ja tieto siitä, että yksin emme selviä.

Norjalainen Maja Lunde (s.1975) kirjoittaa tärkeintä mahdollista kirjallisuutta, climate fictionia. Ilmastokvartetin aloittanut Mehiläisten historia (2016)voitti lukuisia palkintoja ja nousi mm. Saksan myydyimmäksi kirjaksi. Kiihkottoman kauniisti kirjoittava Lunde ei epäröi ottaa kantaa: elämäntapamme tuhoaa maailman mutta rahantekoa ei pysäytä mikään.

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Kirja
Meyer, Stephenie, kirjoittaja ; Rekiaro, Ilkka, kääntäjä ; Rekiaro, Päivi, kääntäjä ; Ohinmaa, Tiina, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Twilight 5
Twilight-menestyssarjan odotettu uutuus!

Twilight-saagan kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti 160 miljoonaa kappaletta ja Time-lehti valitsi sarjan aloituskirjan Houkutuksen kaikkien aikojen parhaaksi nuortenkirjaksi. Tähän mennessä fanit ovat kuulleet vain Bellan osuuden tästä ikonisesta rakkaustarinasta: nyt vihdoinkin lukijat voivat kokea tapahtumat myös Edwardin näkökulmasta.

Edwardin silmin tämä unohtumaton tarina koukkaa uusille, synkemmille poluille. Bellan tapaaminen on kiehtovin ja pelottavin asia, minkä Edward on koko pitkän vampyyrielämänsä aikana kokenut. Samalla kun saamme tietää mitä lumoavampia yksityiskohtia Edwardin menneisyydestä ja mitä enemmän kuulemme hänen syvimmistä tunnoistaan, ymmärrämme miksi Bellan kohtaaminen on hänen elämälleen ratkaisevaa.

Stephenie Meyer on kirjoittanut Twilight-saagan sekä romaanit Vieras ja Kemisti, kaikki hänen kirjansa ovat olleet kansainvälisiä myyntimenestyksiä. Hän on valmistunut Brigham Young -yliopistosta pääaineenaan englanti. Hän asuu aviomiehensä kanssa Arizonassa. Lue lisää osoitteesta stepheniemeyer.com.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hurja ja herkkä esikoisromaani hylätyiksi tulleista ja rakkaudettomuuden runtelemista

Karoliina Niskasen esikoisromaani Tilhi on kertomus unohdetuiksi tulleista ihmisistä ja rikkinäisistä perheistä.

Inkeri Suominen istuu parvekkeella, ja hänen vastasyntynyt vauvansa nukkuu päiväunia. Juuri tänään on sopiva päivä aloittaa, harmaa ja lokkien kirkunan kyllästämä. Tänään Inkeri avaa läppärin ja alkaa kirjoittaa. Hänen on päästävä kertomaan tarinansa sille, joka voisi auttaa löytämään Tilhin, hänen kadonneen pikkuveljensä.

Tilhi tuli osaksi Suomisen perheen elämää heiveröisenä ja hauraana sijoituslapsena, vähän omituisena linnunpoikana, jolla oli oranssi irokeesi ja luiset siivet. Inkeri itse oli vasta 12-vuotias, mutta hän näki tarkasti, enemmän kuin aikuiset. Senkin, miten Tilhin silmät paloivat pelkoa.

Tilhi on kertomus unohdetuiksi tulleista ihmisistä ja rikkinäisistä perheistä. Karoliina Niskasen esikoisromaanin kertojanäänessä voi kuulla kaikuja kirjailijan musiikki- ja teatteritaustasta. Vakavasta aiheesta huolimatta kerronnassa on kepeyttä ja rytmiä, jopa riehakkuutta. Niskasen sanat osuvat maaliin varmasti, täsmällisesti ja jälkensä jättäen.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Zombikuume 2

Huippudekkaristin kauhusarja varhaisnuorille jatkuu

Jännityksen suurmestari Kristina Ohlsson palaa Eldsalan pikkukaupunkiin - jota piinaavat zombien jälkeen nyt uudet oliot...

Metsä palaa Eldsalassa. Onko joku sytyttänyt palon tahallaan? Ja mitä ovat hyytävästi ulvovat olennot, joita vilahtelee puiden katveessa? Ystävykset Herbert ja Sally ryhtyvät selvittämään vaarallisempaa arvoitusta kuin arvaavatkaan.

Lukijoiden kommentteja sosiaalisessa mediassa Ihmissuden salaisuudesta:

”Kristina Ohlsson on tehnyt sen taas, kirjoittanut rajun kirjan lapsille ja nuorille.”

”...jännittävä, täydellinen ja lukemisen arvoinen kirja...”

”Kyllä, hän tekee sen taas! Puhdasta, hiipivää kauhua ahmimisikäisille, mahdoton laskea käsistä...”

Kristina Ohlsson(s. 1979) tunnetaan suosituista aikuisten dekkareistaan. Hänen nuorille suunnatusta tuotannostaan on aiemmin suomennettu Hirviötrilogian avausosa Zombikuume (WSOY 2020) sekä jännityssarja Lasilapset, Hopeapoika ja Kivienkelit (WSOY 2018-2019). Lasilapset voitti Ruotsin radion lastenromaanipalkinnon 2013.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

”Ishäänsä tullu tyär”, sanotaan kuitenkin. ”Ishäänsä tullu, hyässä ja häijyssä.”

Sofialla on yksi päämäärä: pelastaa rakas hevonen Hilla teuraskuljetukselta. Isä on luvannut auttaa, ja jos joku niin isä tekee mitä tahtoo. 1950-luvun lopun Tornionjokilaaksossa kaikki hyötyvät salakuljetuksesta, ja isä on joppareista paras. Mutta taposta isäkin on joutunut istumaan.
Kun isä palaa vankilasta uskoon tulleena, hän kietoo seuroissa koko kylän pikkusormensa ympäri. Vain äiti ei usko isän parannukseen, mutta hänellä on omakin salaisuus. Ennen kuin jäät lähtevät, kaikkien elämä on toisin.

Palkitun kirjailijan herkkä ja kiihkeä romaani pohjoisesta mielenmaisemasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miltä tuntuu jäädä yhtä etäälle syntymästä ja kuolemasta?

Joelin vanhemmat kuolevat vuonna 1969 auto-onnettomuudessa. Äitinsä kohdussa kelluva Joel ei ehdi syntyä vaan jää olemattomuuden ja olemisen välitilaan, romaanin kertojaksi.

Maailmaa Joel ei pääse kokemaan, mutta hän käyttää rajatonta kertojanvapauttaan syntymättömän kohtuuttomuudella. Auki kehiytyy reilun sadan vuoden mitalle levittyvä kertomus olosuhteista, joissa Joelin sukulaiset ovat eläneet. Samalla Joel sepittää mahdollisia kohtaloita itselleen. Kuullaan myös syntymättömän kirjallisuuden monimielistä filosofiaa.

Romaanin miehisen maailman taustalla häilyy pienenä kuolleen Alman hahmo. Hän on kuin mustaan multaan haudattu pellavankukka, joka hennon sinisenä kukkii yhden päivän. Alma on sisällä historiassa toisin kuin syntymätön kertoja: espanjantauti, oman aikansa maailmanmullistus, vie Alman tämänpuoleisesta pois. Hän on vaihtoehtoisen tarinan kaiku. Joel ei saa häntä mielestään.

Mikä on maailma, jonne Joel ei syntynyt? Millainen olemassaolon raja, jota hän ei koskaan ylittänyt?

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sandhamn 10
Unohtuneiden luiden kosto!

Saaristodekkarin mestari kaivaa esiin entistä kipeämpiä salaisuuksia.

Sandhamnin lähisaaresta löytyy osia ihmisen luurangosta. Kymmenen vuotta aiemmin seudulta katosi kaksi naista - juuri heidätkö on salaa haudattu saareen? Joku Sandhamnissa tietää totuuden, mutta tuleeko ruumiita lisää, ennen kuin se paljastuu?

Poliisi Thomas Andreassonin ja juristi Nora Linden pitkä ystävyys natisee, kun sairaslomalla oleva Nora ryhtyy salaa tutkimaan haudattujen luiden tarinaa. Noralla on takanaan traaginen rikostapaus, joka saa hänet yhä näkemään painajaisia.

Viveca Sten (s. 1959) tunnetaan Sandhamnin murhat -sarjasta, joka sijoittuu tukholmalaisten kesäiseen saaristoparatiisiin. Kaikessa hiljaisuudessa on sarjan kymmenes dekkari. Lisäksi on julkaistu Hyytäviä hetkiä -kertomuskokoelma. Stenin dekkarien oikeudet on myyty 40 maahan. Kirjoihin pohjautuva tv-sarja Sandhamnin murhat on tavoittanut yli 80 miljoonaa katsojaa kautta maailman.

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Reija Wren 2
Reija Wren saa tarjouksen, josta hän ei voi kieltäytyä. Yhdysvaltalainen megakorporaatio haluaa Reijan avaamaan uutta Venäjän-toimistoa, ja työpaikkaa juhlistetaan hulppeassa gaalassa Kyproksella. Skumppa vaihtuu kuitenkin krapulaan, kun juhlapaikalta löytyy ruumis.

Reija palaa Pietariin ja saa huomata, että yrityskauppojen valmistelut eivät mene putkeen. Kaikki tuntuvat tavoittelevan härskisti omaa etuaan, ja mysteerit seuraavat Reijaa työn lisäksi yksityiselämän puolelle. Työyhteisö muuttuu räjähdysherkäksi viimeistään siinä vaiheessa, kun tuttu hahmo menneisyydestä ilmestyy kukkoilemaan toimistolle.

Kierrosten kiristyessä Reija on tiukan valinnan edessä: keneen hän voi luottaa? Koituvatko hänen epäortodoksiset tutkimusmenetelmänsä kunniaksi vai kuolemaksi?

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vuosisadat vaihtuvat, väkivalta pysyy

Nousevan kirjailijatähden tummasävyinen, voimakas romaani. Kolme aikakautta, kolme naista Skotlannin rannikolla, muuttumaton taistelu sortoa vastaan.

1700-luvulla noidaksi syytetty tyttö pakenee vainoajiaan metsään. 1900-luvulla ahdistuneen kotirouvan elämästä määrää joku muu. 2000-luvulla masentunut nainen etsii ulospääsyä merkityksettömästä pimeästä. Palkitun nuoren kirjailijan vihaa ja valoa hehkuva romaani kertoo naisiin kohdistuvasta väkivallasta, jonka varjo tahraa aikaan ja paikkaan katsomatta. Lyyrinen kertomus iskee syvälle, mutta tarjoaa myös pelastuksen mahdollisuuden: alistetut voivat löytää voimaa toinen toisistaan.

Evie Wyld (s. 1980) on yksi ikäpolvensa lahjakkaimmista kirjailijoista. Hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa Kaikki laulavat linnut voitti arvostetun Miles Franklin Awardin sekä EU:n kirjallisuuspalkinnon. Wyldia on verrattu Ian McEwaniin, Cormac McCarthyyn ja Alice Munroon. Tervetuloa Keltaiseen kirjastoon, Evie Wyld!

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Apua nukutushommiin!

Uniongelmiin erikoistuneen psykologin kirjoittama, maalauksellisesti kuvitettu satukirja sisältää käytännön ohjeita vanhemmille siitä, miten lapsi saadaan nukkumaan, sekä viisi 3-6-vuotiaille sopivaa unisatua lukuohjeineen.

Mikä neuvoksi, kun lapsi ei nukahda? Unisatuja on kaivattu apu jokaiselle aikuiselle, joka on pähkäillyt lapsen nukahtamisvaikeuksien kanssa. Helena Kubicek Boye on kokenut unikouluttaja ja auttanut monia perheitä löytämään avaimet rauhallisiin iltoihin ja öihin. Unikirjan alkuosassa annetaan vinkkejä vanhemmille sujuviin kodin iltatoimiin. Loppuosan viidessä, kauniissa unisadussa on yksinkertaiset lukuohjeet tauoista ja lukunopeuden muutoksista, joiden avulla tunnelma iltasadun äärellä rauhoittuu kohti unen tuloa.

”Ohjeet ovat selkeitä ja hyviä, ja sadut ohjaavat hyvin nukahtamaan.” Maj Gustavsson, BTJ

Helena Kubicek Boye (s. 1976) on tunnettu ruotsalainen psykologi, uniasiantuntija ja mindfulness-ohjaaja, joka on työskennelyt jo yli kymmenen vuoden ajan uniongelmien parissa. Laura Di Francesco on italialaissyntyinen, vuodesta 2008 Ruotsissa asunut kuvittaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 50
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tule touhuamaan Pipsan ja ystävien kanssa!

Muhkeassa Pipsa-kirjassa on suuria kuvia, joissa Pipsa ystävineen seikkailee leikkikentällä, synttäreillä, markkinoilla ja satulinnassa. Värikkäät aukeamat ovat pullollaan tehtäviä, joita on kiva ratkoa yksin tai porukalla.

Ikäsuositus: 3 ->

Tallennettuna: