Haku

Uutuudet, vko 39/2020

Uutuudet ajalta: 21.9.2020 - 27.9.2020

Muokattu: 22.2.2021
Hakutulos 1
Kirja
Tamminen, J. K., kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Malmin naisena tunnetuksi tullut Mari Romano tuomittiin käräjillä 27.6.2018 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen törkeistä huumerikoksista Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikoskumppanina.
Mari Romanon tarina on rankka matka rikollisuuden, huumekaupan ja viranomaistoiminnan harmaalle alueelle.

Kirja perustuu pääosin kirjoittajan tekemiin Mari Romanon haastatteluihin. Kirjaan on haastateltu myös useita muita henkilöitä. Osa haastatelluista ei halua nimeään julkisuuteen.

Malmin nainen kertoo suomalaisesta naisesta rikollisuuden kehässä. On harvinaista, että nainen on ollut niin vahvasti mukana huumekaupassa, perinteisessä miesten maailmassa.

Rikokset, poliisin salaiset operaatiot ja tasapainoilu rikollisten ja järjestäytyneen yhteiskunnan välillä tekivät Mari Romanon elämästä raastavaa. Hän tiesi pelottavan varmasti, että apua ei olisi saatavissa, vaan kiinnijäämisen hetkellä hän olisi yksin. Hinta oli kova.

Kirja kuvaa rikosten maailmaa ja toiminnan lainalaisuuksia, mutta myös viranomaisten kulissien takaista julmuutta ja taipumuksia joustaa säännöistä ja moraalista.

Paikoin uskomattomalta vaikuttava true crime -lajityypin tarina on tosi.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Kirja
Macaulay, David, kirjoittaja, kuvittaja ; Haapasalo, Jade, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailman salaisuudet: Suuret ideat, jotka selittävät tieteen ihmeellisyydet - Mammuttien testaama!

Tässä hauskassa ja ainutlaatuisessa tiedeoppaassa David Macaulayn erikoinen mammuttijoukko johdattaa lukijan fysiikan, biologian ja kemian ihmeisiin. Mammutit pyrkivät ymmärtämään maailmaa ja syventyvät atomin rakenteeseen, aurinkokuntaan ja kaikkeen siltä väliltä.

Urheat tiede-mammutit tekevät lähes mitä tahansa opettamisen ja viihdyttämisen vuoksi. Ne painivat magneettien kanssa ottaessaan selkoa niiden toiminnasta, tekevät mammuttimalleja eri materiaaleista tutkiessaan aineen olomuotoja ja astuvat röntgenlaitteeseen nähdäkseen pörröisen turkkinsa alla olevat luut.

Palkitun kuvittaja David Macaulayn tehtäväksi jää tarkastella ja kirjata ylös mammuttien käyttäytymistä.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä uutta tietoa ympäristöstä tarvitaan, jotta ympäristökasvatusta voi toteuttaa monipuolisesti? Kuinka ympäristöahdistuksen kasvaessa voidaan vahvistaa toivoa ja positiivista tulevaisuusajattelua?

Ympäristökasvatus - Kestävän tulevaisuuden käsikirja on kirjoitettu nykyhetken tarpeet huomioiden. Kirjassa käsitellään ympäristökasvatuksen perusteita muun muassa henkilökohtaisen ympäristösuhteen rakentumisen näkökulmasta. Tarkastelussa ovat niin ympäristöön liittyvien asenteiden ja arvojen muodostuminen kuin osallisuus ja toiminta ympäristön puolesta.

Kirja tarkastelee ympäristöä ja ympäristökasvatusta laaja-alaisesti. Muun muassa kestävän kehityksen tavoitteet, globaalikasvatus ja ilmastokasvatus ovat läheisesti kytköksissä ympäristökasvatukseen. Kirjassa on paljon konkreettisia esimerkkejä näistä eri näkökulmista.

Kirja on perusteos jokaiselle opettajalle, opettajaopiskelijalle ja kasvattajalle. Kirjan avulla lukija saa haltuunsa alan peruskäsitteet ja pääsee pohtimaan kestävän tulevaisuuden erilaisia näkökulmia ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Kirjan kirjoittajat Hannele Cantell, Essi Aarnio-Linnanvuori ja Sirpa Tani ovat kaikki alan kokeneita tutkijoita ja toimijoita.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Älä tule huijatuksi ravintopuheen viidakossa

Auttavatko vähäkaloriset tuotteet painonhallinnassa vai lisäävätkö ne todellisuudessa paino-ongelmia? Ovatko maitotuotteet luustolle hyödyksi vai jopa haitaksi, ja ovatko suosikkidieetit turvallisia? Entä onko medialla ja elintarviketeollisuudella jo liikaakin valtaa syömiskäyttäytymiseemme?

Terveysalasta on tullut maailmanluokan bisnestä, ja elintarviketeollisuus tuo markkinoille jatkuvalla syötöllä tuotteita, joiden vannotaan toimivan terveytemme hyväksi. Onko kuitenkaan aina näin? Suuri ravintohuijaus tarttuu 25 ravintoaiheeseen, jotka jatkavat elämäänsä vuodesta toiseen, vaikka tutkimusnäyttö on niitä vastaan. Nykyajan informaatioähkyssä voi olla vaikea hahmottaa, mikä tieto pitää paikkansa ja mikä ei. Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia kertoo sen luotettavasti ja turvallisesti tutkimuksiin pohjaten.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia on kirjoittanut useita menestysteoksia, joihin lukeutuvat muun muassa Syö oikein, sammuta tulehdus, Rasvoilla parempaa terveyttä ja Irti makeanhimosta. Saarnia kirjoittaa, kouluttaa ja luennoi ravitsemuksesta jo yli 20 vuoden kokemuksella.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Näytteleekö alkoholi liian suurta roolia elämässäsi? Pelkäätkö, ettet osaisi rentoutua tai juhlia ilman alkoholia? Onko pienestä tissuttelusta tullut pysyvä tapa kuin huomaamatta?

Selvin päin tarjoaa positiivisen ratkaisun erilaisiin alkoholinkäytön ongelmiin. Alkoholi on pohjimmiltaan myrkky, eivätkä sen haitat koske vain alkoholin suurkuluttajia. Tiedämme kaiken tämän, mutta miksi maljan kohottamisesta on niin vaikea luopua?

Annie Grace kertoo kirjassa suorasukaisesti oman tarinansa alkoholin varjosta, ja suodattaa selvälle yleiskielelle psykologian, neurologian ja muiden tieteiden uusimmat ja tärkeimmät löydökset siitä, miten mielemme on alttiina alkoholille.Selvin päin auttaa lukijaa riippumattomaksi alkoholista, jos hän niin haluaa. Kun psyykkinen riippuvuus poistuu, ei alkoholia enää tee mieli. Silloin juomista voi helposti vähentää tai lopettaa sen kokonaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Kirja
Soikkanen, Jussi, toimittaja ; Mansikka-aho, Juha, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suomen parhaat metsästys- ja kalastustarinat​

Luonto elää muutoksessa, mutta riistamailta ja kalavesiltä kertyy aina uusia tarinoita. Perinteiseen lukemistoon on valittu Eränkävijän ja Metsästys ja Kalastus -lehden kirjoituskilpailun huiput.​

Kirjassa keskitytään tällä kertaa teerijahtiin. Teeret ovat olleet suomalaisen metsästäjän perusriistaa reilun vuosisadan ajan. Vaikka hirvi- ja peurajahdit vetävät nyt metsästäjiä vahvasti mukaansa, teerien perään lähdetään hyvinä lintuvuosina etsimään yhä sitä ”oikeaa” metsästyksen tunnelmaa. ​

Kertomusten kuvittajina on tunnettuja erätaiteilijoita, kuten Teemu Järvi ja Sakke Yrjölä.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Onko organisaatiossasi valtava määrä ideoita, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet erinäisille muistilapuille tai kokousmuistiinpanojen marginaaleihin? Tämän kirjan avulla saat valjastettua näiden ideoiden piilevän voiman niin, että pedagoginen kehittäminen juurtuu innostavaksi toimintatavaksi.

Pedagoginen johtaminen on vuorovaikutteista toimintaa, joka pyrkii tukemaan oppivan yhteisön kehittymistä ja hyvinvointia. Keskeistä on löytää yhteinen suunta ja luoda kehittämiselle sellainen ympäristö, joka ruokkii halua ja kykyä tehdä asioita paremmin joka päivä. Tällaista uudistumiskykyä tarvitaan kaikilla koulutuksen tasoilla: varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, toisen asteen koulutuksessa, korkeakoulutuksessa ja vapaassa sivistystyössä.

Kirjassa esitellään neljästä osa-alueesta koostuva malli pedagogisen johtamisen kehittämiseen. Lukuisat harjoitukset auttavat mallin soveltamisessa käytäntöön sekä herättelevät pohtimaan uudistumisen kannalta keskeisiä kysymyksiä. Pienilläkin ideoilla voi olla suuri vaikutus - eiköhän päästetä ideat irti!

FT Juha Jalkanen on työskennellyt yli kymmenen vuotta koulutuksen parissa erilaisissa opetus-, tutkimus-, kehittämis- ja johtotehtävissä. Hän on kiinnostunut pedagogiikan, asiantuntijuuden ja johtamisen kehittämisestä oppivissa yhteisöissä.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hulluna kirjoihin on täpötäysien kirjahyllyjen puolustuspuhe. Se on suunnattu kirjojen rakastajille, jotka eivät halua kuulla puhuttavankaan konmarituksesta.
Kirjahylly on osa omistajansa elämäntarinaa. Sen sisältö ja järjestys kertovat mieltymyksistä, harrastuksista, kiinnostuksen kohteista ja luonteesta. Mitä kirjasi kertovat sinusta?

Kirja paljastaa mm. mitä löytyi Osama bin Ladenin tai Marilyn Monroen kirjahyllystä, tai mitä kirjoja Barack Obama valitsi lomalukemisekseen. Viihdyttävä teos tarjoaa myös runsaasti kirjoihin liittyvää triviaa sekä kuuluisien kirjailijoiden kuolemattomia ajatuksia kirjoista ja lukemisesta.

Täydellinen lahjakirja, josta jokainen kirjahulluksi tunnustautuva löytää itsensä.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tositarina uskomattomasta matkasta, Pohjois-Korean epäinhimillisistä olosuhteista sekä ennen kaikkea sinnikkyydestä ja toivosta

Ji Seong-ho onnistui pakenemaan Pohjois-Koreasta tavalla, joka rohkeudessaan ja sinnikkyydessään hakee vertaistaan. Vaikeasti invalidisoitunut ja nälkiintynyt nuorukainen vaelsi Kiinan ja Kaakkois-Aasian halki vapauteen.
Ji Seong-ho kasvoi Pohjois-Koreassa 1990-luvun pahimman nälänhädän aikaan. Hän näki, miten koulutovereiden pulpetit jäivät tyhjiksi, kun nämä yksi toisensa jälkeen kuolivat nälkään.
Hengenpitimikseen 14-vuotias Ji vaihtoi junista varastamaansa hiiltä ruokaan mustassa pörssissä. Kunnes hän eräällä pihistysretkellä menetti nälästä tajuntansa ja jäi junan telomaksi. Ji menetti vasemman kätensä ja jalkansa. Elämisen edellytykset Pohjois-Koreassa muuttuivat heikoista olemattomiksi.
Vuonna 2006 Ji lähti epätoivoiselta vaikuttaneelle pakomatkalle. Hän nilkutti isänsä tekemien kainalosauvojen varassa lähes 10 000 kilometrin matkan Etelä-Koreaan.
Tämä on hänen tarinansa tuosta uskomattomasta matkasta, Pohjois-Korean epäinhimillisistä olosuhteista sekä ennen kaikkea sinnikkyydestä ja toivosta.

Ji Seong-ho on pohjoiskorealainen loikkari, joka nykyisin harjoittaa yliopisto-opintoja Etelä-Koreassa ja johtaa ihmisoikeusjärjestöä, joka auttaa Pohjois-Koreasta paenneita maanmiehiään uuden elämän alkuun.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

50 inspiroivaa ja rohkaisevaa tarinaa erityisistä lapsista, joista tuli erityisiä aikuisia.

Mikä yhdistää Palefacea ja Deataa, prinsessa Viktoriaa ja Leo Messiä, Agatha Christietä ja Julia Robertsia? He kaikki ovat lapsena ja nuorena kohdanneet erityisiä vaikeuksia ja ennakkoluuloja. Niistä huolimatta tai juuri niiden ansiosta he ovat myös eläneet erityisen elämän.
Leijonatarinat tarjoavat inspiroivia esikuvia ja samastuttavia vertaistarinoita ihan jokaiselle lähtökohdista riippumatta. Erilaisuus voi olla myös supervoima. Tärkeintä on olla rohkeasti oma itsensä ja tavoitella unelmiaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vavahduttava, loisteliaasti kerrottu tarina vastarinnasta eriarvoisessa yhteiskunnassa.

Kaksi nuorta naista, Satomi ja Mai ovat aina pitäneet yhtä. He ovat syntyneet internointikylään saarella, jota ennen vesien nousua kutsuttiin Japaniksi. He ovat ulkokansalaisia joiden tarkoitus on palvella kokokansalaisia.
Hyvinä iltoina he menevät yhdessä merenrantaan kahlaamaan. Se heillä sentään vielä on, vaikka heiltä vietäisiin kaikki muu.
Sitten komentaja Rafikov vie Main mukanaan Nymfiksi.
Eikä Satomi voi enää vain odottaa.
"Nyt seison tässä ja sisältä minä ratkean, noin vain. Ajattelen vain loppua."

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Annette Savolainen 6
Marja-Sisko Aallon kuudennessa Annette Savolainen -dekkarissa luonto kätkee salaisuudet, uudet ja muinaiset.

Kaksi nuorta miestä katoaa; toinen rauhan aikana, toinen sodassa. Vaikka katoamisilla on aikaeroa yli kaksisataa vuotta, on niillä myös jotakin yhteistä: ruumiita ei löydetä, ei sitten niin millään.

Poliisit Annette Savolainen ja Aatu Heiskanen eivät jää ongelman kanssa yksin. Avuksi puuskuttaa pyylevä, omaperäinen ja erityisen omahyväinen pastori Perkiö, joka osaa ristiä kättensä lisäksi myös sukset itse kunkin kanssa.

Ensikosketus pastori Perkiöön saadaan Aatun ja Jennin esikoisen kastepappina. Ristiäisidyllin kruunaa mittava maalahjoitus, joka päätyy uudelle tulokkaalle, Erkka Aatunpojalle. Ei kestä kauaa, kun lahjoitus alkaa aiheuttaa harmaita hiuksia Erkan vasta leivotuille vanhemmille, ja hyvään alkuun saatetut kesämökkiunelmat kariutuvat pahan kerran. Asiat sujuvat lopulta niin huonosti, että apuun tarvitaan asianajaja.

Siinä vaiheessa vanhemmat eivät vielä arvaakaan, kuinka vaarallisilla vesillä seilaavat. Tuhon siemenet on kylvetty. Itse asiassa ne on kylvetty jo kauan, kauan sitten.

Marja-Sisko Aalto osoittaa jälleen kerran kykynsä yhdistää historiaa ja nykyaikaa mestarillisen kutkuttavalla tavalla.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kuka on Helmi ja miksi hän piileskelee hylätyssä päiväkodissa? Voiko kukaan ekaluokkalainen kantaa niin suurta salaisuutta kuin Vapun ja Annikan eteen tulee? Helmi, salaperäinen tyttö on jännittävä lastenromaani ystävyydestä ja seikkailusta sekä Helmistä, tytöstä, jota kukaan ei hakenut päiväkodista.

Vapun ja Annikan lähellä on hylätty päiväkoti, jossa tytöt vielä hetki sitten itsekin olivat. Nyt paikka on autio ja houkuttelee heidät seikkailemaan sen pihalle. Kasvillisuuden peitosta löytyy vanha leikkimökki, jossa on astioita, pieni sohva ja peitto. Asuuko mökissä joku?

Vappu ja Annika pääsevät kellarinkäytäviä pitkin sisälle päiväkotiin. Heitä vastaan tulee salaperäinen Helmi, joka johdattaa heitä talon sokkeloissa. Päiväkoti ei olekaan tyhjä, siellä kuuluu lasten laulua ja lusikoiden kilinää.

Äkkiä Helmi on hädässä, mutta pahaksi onneksi on syysloma ja Annika on matkustanut pois. Vapun mummikaan ei usko, että Helmi on totta. Viime hetkellä Vapun itsevarma 12-vuotias isoveli Eetu tulee mukaan avuksi sankarin viittaa tavoitellen. Mutta riittävätkö lasten taidot Helmin pelastamiseen?

Helmi, salaperäinen tyttö on suunnattu alakouluikäisille ja sopii hyvin myös ääneen luettavaksi. Koskettavan tarinan yllättävät käänteet kiehtovat niin lapsia kuin aikuisiakin viimeiseen sivunkääntöön saakka.

Tallennettuna:
Hakutulos 15

Arkaluontoinen aarre Näytä tarkat tiedot

The Disgraceful Mr Ravenhurst, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Juoruja ja kuiskauksia 4
Miten onnekas yhteensattuma, että Theo Ravenhurst tuli tavanneeksi vaatimattoman Elinor-serkkunsa matkallaan Euroopassa! Theon yleisesti tunnettuakin värikkäämpi elämäntyyli on vienyt hänet pinteeseen, jossa Elinorin perhesuhteista olisi hänelle suurta hyötyä... Theolta ryöstetty arvokas, mutta koristeluiltaan arkaluontoinen malja kiinnostaa monia. Sitä etsiessään hän vie Elinorin tämän vuosia kaipaamaan seikkailuun...

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tarina isästä ja pojasta, hajoavasta perheestä ja rakkaudesta.

”Aatu makaa keskellä jalkakäytävää ja pakottaa kaikki kiertämään meidät. Tiedän mitä ihmiset meistä ajattelevat. Mutta he eivät tiedä mitä minä heistä ajattelen. Käyn tätä kamppailua päivittäin. En voi kääntää tälle selkääni.”

Marko Annalan kolmas romaani on koskettava kuvaus isyydestä, avioliiton päättymisestä ja elämästä vaikean lapsen kanssa. Teos tuo myös esiin uuden puolen Annalasta kirjoittajana: tumman huumorin sävyt.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

The Handmaid's Talen luoja näyttää lukijalle painajaismaisen lähitulevaisuuden. Mitä olisit valmis tekemään hyvinvointisi puolesta?
Kodittomat Stan ja Charmaine yrittävät epätoivoisesti pitää päänsä pinnalla keskellä taloudellista romahdusta. Elämä on jatkuvaa taistelua ja pelkoa. Kuin vastauksena rukouksiin Charmaine löytää ilmoituksen erikoisesta hankkeesta. Vapaaehtoiset osallistujat muuttavat asumaan suljettuun kaupunkiin. Kukaan ei ole työtön, ja kaikki saavat mukavan kodin joka toiseksi kuukaudeksi. Joka toinen vietetään vankilassa.
Aluksi uhraus ei vaikuta suurelta. Mutta sitten Stan ja Charmaine alkavat kehittää pakkomielteitä heidän kodissaan vuorokuukausin asuvasta pariskunnasta...

Tallennettuna:
Hakutulos 18

Rouva Einstein Näytä tarkat tiedot

The other Einstein, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nerokas fyysikko Albert Einsteinin varjossa

Mileva ”Mitza” Marić on aina ollut hieman erilainen kuin muut tytöt. Useimmat hänen ikäisensä parikymppiset ovat jo naimisissa, kun taas Mileva opiskelee ainoana naisena fysiikkaa Zürichin yliopistossa häntä vähättelevien miesopiskelijoiden ympäröimänä.

Milevalle matematiikka on helpompi käsite kuin avioliitto, kunnes eräs hänen luokkatovereistaan, Albert Einstein, kääntää nuoren naisen pään. Näiden kahden neron avioliitto on sydämen ja älyn liitto, mutta onko siinä riittävästi tilaa kahdelle nerolle?

Mileva Marić oli kiehtova ja nerokas fyysikko itsekin - se toinen Einstein. Nykyisin käydään paljon keskustelua hänen roolistaan Einsteinin suhteellisuusteorian synnyssä. Teorian, josta Albert Einstein tunnetaan parhaiten. Oliko Mileva pelkästään taustahahmo, joka laski ja ratkoi monimutkaisia matemaattisia yhtälöitä vai oliko hänen merkityksensä suhteellisuusteorian syntyyn oletettua suurempi?

Rouva Einsteinissa on samaa henkeä, kuin kirjassa Nuoruutemme Pariisi (The Paris Wife, Paula McLain). Kirja avaa meille ikkunan nerokkaan naisen elämään, jonka oma säkenöivä valo jäi Albert Einsteinin valtavaan varjoon. Marie Benedict herättää kiehtovasti henkiin erään historian unohdetun tiedenaisen tarinan.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hei, tyttö! Sinusta on mihin vain! Kunhan noudatat "paria" sääntöä...

Älykäs ja viihdyttävä #MeToo-ajan romaani lukiolaistytöstä, joka kertoo rohkeasti totuuden lähentelevästä opettajastaan ja tyttöyden ristiriitaisista vaatimuksista.

Marinin elämä on hyvällä mallilla: hänellä on urheilullinen poikaystävä, ja hän toimittaa bestiksensä kanssa koulun lehteä. Tulevaisuudessa siintävät jo journalistiikan opinnot huippuyliopistossa, ja niihin Marinia kannustaa myös hänen äidinkielenopettajansa herra Beckett. Komean opettajan kehut tuntuvat imartelevilta, mutta viaton ystävyys johtaa yllättäen suudelmaan. Marin säikähtää ja potee syyllisyyttä mutta päättää lopulta ottaa asian rohkeasti puheeksi. Siitä alkaa Marinin kamppailu totuuden puolesta, sillä kaikki eivät suinkaan usko häntä! Hämmästys, pettymys ja kiukku purkautuvat paperille sanoina, jotka koulun ja maailman on korkea aika kuulla.

Kun kaksi bestseller-kirjailijaa Candace Bushnell ja Katie Cotugno yhdistävät voimansa, tuloksena on nokkela ja ajankohtainen viihderomaani, jossa tyttöjen oikeuksien puolesta taistellaan sanansäilän avulla. Bushnell tunnetaan parhaiten Sinkkuelämää-kirjasta ja siihen perustuvasta huippusuositusta tv-sarjasta ja Cotugno nuorille aikuisille suunnatuista feministisistä rakkausromaaneistaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 20

Kaapo. Kaapon joulu Näytä tarkat tiedot

Caillou (televisio-ohjelma). Valikoima.
DVD
L'Heureux, Christine, alkuperäisidean luoja ; Desputeaux, Hélène‏, alkuperäisidean luoja ; CINAR, tuotantoyhtiö ; Cookie Jar Entertainment, tuotantoyhtiö
2018
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kiihkeä kertomus vie lukijan Pariisin öisille kaduille ja tulenkantajien ihanteisiin.

Nuori Waltari kertoo iloisesta 1920-luvusta ja öisiä katuja levottomasti kiertävästä nuorukaisesta, joka aikoo kirjailijaksi ja liittyy tulenkantajiksi itseään kutsuviin nuoriin taiteilijoihin. Sankarihymnit korvissaan kaikuen he vannovat hävittävänsä taiteen vanhat jumalat ja mullistavansa koko maailmankirjallisuuden.

Nuoresta Mika Waltarista tulee ryhmän hurjapää, joka on päättänyt hinnalla millä hyvänsä todistaa kelpoisuutensa muille, kokeneemmille.

Kesällä 1929 Waltari matkustaa Pariisiin itseään etsimään. Vuosikymmen lähestyy loppuaan, ilmassa on tunne vanhan ajan päättymisestä ja uuden alkamisesta. Vielä kerran kaikki on sallittua ja mahdollista valon kaupungin levittäytyessä nuoren boheemin eteen kaikkine houkutuksineen. Vielä kerran Waltari päättää nostaa kokemusten maljan huulilleen tyhjentääkseen sen pohjaan asti. Matkan jälkeen mikään ei ole ennallaan.

Mukaansa tempaava romaani on unenomainen kuvaus ajasta, jolloin kaikki paitsi taide, rakkaus ja jano elämään menettävät merkityksensä. Se on tarina kapinasta, katumuksesta ja kutsumuksesta. Samalla se on ajaton kertomus nuoruudesta, sen ihanteista ja niiden pettämisestä.

VTM, FM Ville Eerola (s. 1990) on historioit­sija ja Helsingin yliopiston jatko-opiskelija, jolla on maisterin tutkinnot poliittisesta historiasta ja yleisestä kirjallisuustieteestä.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lontoon seurapiiri menee ongelmiensa kanssa Sherlock Holmesin luo. Kaikki muut kääntyvät Arrowoodin puoleen.

1896: Sherlock Holmes on jälleen otsikoissa ratkaistuaan salaisuuksia Lontoon yhteiskunnan kermalle. Mutta kaupungin työhuoneissa ja vanukaskaupoissa yksityisetsivä William Arrowoodille työnnetään kaikki rajuimmat, likaisimmat, väkivaltaisimmat ja vähemmän palkatummat tapaukset.

Herra ja rouva Barclay pyytävät häntä jäljittämään kadonneen tyttärensä Birdien, ja Arrowood on varma, että hän yhdessä assistenttinsa Barnettin kanssa onnistuvat jäljittämään tyttären tuota pikaa.

Näennäisesti yksinkertainen kadonneen tytön tapaus muuttuu pian murhatutkimukseksi.

Arrowoodin Lontoo on kaukana Baker Streetin mukavuuksista, se on säälimätön julmuuden kaupunki, jossa paha odottaa paljastumista.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ruth Galloway 8
Mystinen kuolema hautausmaalla

Rakastetun sarjan kahdeksannessa osassa Ruth Galloway selvittää surmattujen naisten kohtaloa. Hurmaava brittisarja on täydellinen yhdistelmä jännitystä ja tunnelmointia.

Uskonnollisuudestaan tunnetussa kylässä nähdään siniviittaisen Neitsyt Marian ilmestys, ja seuraavana päivänä hautausmaan kupeesta löytyy sinisiin pukeutunut, surmattu nainen. Kun yliopistoaikainen ystävätär kutsuu Ruth Gallowayn paikalle ja kertoo saaneensa naispappeja uhkailevia kirjeitä, Ruth alkaa epäillä tapausten liittyvän toisiinsa. Pääsiäisen ristikulkueen lähestyessä uhkaajan uskonnollinen kiihko kiihtyy verenhimoksi, ja Ruth ja komisario Harry Nelson joutuvat yhdistämään voimansa selvittääkseen syyllisen, ennen kuin seuraava nainen kuolee.

Elly Griffiths tunnetaan arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pitkään lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi, kun Griffiths lomaili arkeologimiehensä kanssa Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat. Ruth Galloway -sarja on ollut suurmenestys ympäri Eurooppa, erityisesti Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa, ja sarjan seuraavaa osaa odotetaan aina innolla.

Tallennettuna:
Hakutulos 24

Kun Nina sai tietää Näytä tarkat tiedot

Itti ha-hayyim mesahek harbe, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vavahduttava romaani traagisesta rakkaudesta ja sukupolvesta toiseen jatkuvasta hylkäämisen kierteestä.

Toisen maailmansodan Jugoslaviassa vauraan juutalaisperheen tytär Vera rakastuu serbialaiseen kristittyyn. He liittyvät yhdessä Titon partisaanijoukkoihin pelastaakseen juutalaisia joutumasta keskitysleireille.
Vuosikymmeniä myöhemmin 90-vuotias Vera matkustaa tyttärensä ja tyttärentyttärensä kanssa syrjäiselle saarelle, jolla Vera virui kolmen vuoden ajan vankina ja kidutettavana. Matkan aikana salaisuudet, jotka ovat jo pitkään kiristäneet kolmen sukupolven naisten välejä, alkavat keriytyä auki. Miten sodanaikainen rakkaustarina todella päättyi?

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Itä-Helsinki, Vuosaari, Taivastalo. Oikeastaan Santa Marian piti tuikata tuleen vain rasittava, tavaraa pursuava talonsa. Koko asuinalue paloi poroksi. Pian joukko suur­hävityksestä pelastautuneita ihmisiä löytää toisensa pilviä hipovasta tornitalosta. On rehabin aika.

Taivastalon kattohuoneistossa tähyillään kohti uutta ihmisyyttä. Sattumanvaraisesti valikoituneet kuntoutujat kuitenkin haraavat vastaan: kuka nyt suosiolla luopuisi tuoksusaippuoistaan, Ikea­hyllyistään ja kakkosautos­ taan? Niiden avulla on voinut kätevästi unohtaa kaiken lian, saastan ja epämukavan. Rehabin myötä myös raja yksilön ja maailman, orgaanisen ja ei­orgaanisen välillä käy yhä epäselvemmäksi.

Teos koostuu Santa Marian lokikirjamerkinnöistä sekä muiden henkilöiden äänistä. Gustafsson käsitte­lee riemastuttavan runsaana ryöppyävässä romaanissaan nykyihmistä, joka on hukkunut materian tulvaan ja eril­lisyyden harhaan. Kumman uhraisit mieluummin: oman mukavuutesi vai lapsesi tulevaisuuden?

Tallennettuna:
Hakutulos 26

Maa ja taivas Näytä tarkat tiedot

Transcendent kingdom, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tunteikkaana kiehuva kertomus uskosta ja uskonnosta, tieteestä ja rakkaudesta.
Gifty on Alabamassa asuvan ghanalaisen perheen tytär. Hänen veljensä, lahjakas urheilija, on kuollut huumeisiin jäätyään kipulääkekoukkuun. Itsetuhoinen äiti on jämähtänyt sängyn pohjalle. Isä on poissa. Gifty opiskelee neurotiedettä Stanfordissa ja syventyy tutkimukseen ratkaistakseen, mikä on kaiken häntä ympäröivän kärsimyksen perusta. Hän kuitenkin huomaa janoavansa lapsuutensa uskoa ja seurakuntaa, jonka piirissä hän kasvoi. Lupaus pelastuksesta on yhtä kiehtova kuin kaukainenkin.
Moninkertaisesti palkitun Matkalla kotiin -romaanin tekijän syvällinen ja koskettava muotokuva maahanmuuttajaperheestä.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tästä talosta ei selviä ulos hengissä

Pimeän arkkitehti tarjoilee parasta psykologista kauhua Suomen Stephen Kingiltä. Nuori mies muuttaa kerrostaloon, mutta talon salaisuus paljastuu hänelle liian myöhään. Asukkaita tuntuu riivaavaan jokin.

Betonielementtejä, nauhaikkunoita, kaikuvia rappukäytäviä, mykkinä tuijottavia ovisilmiä. Vauraassa perheessä kasvanut Joni Widenius muuttaa ensimmäistä kertaa elämässään kerrostaloon ja sopeutuminen uuteen arkeen on vaikeaa. Tilannetta pahentaa tieto siitä, että talossa on asunut mies, joka on tappanut tyttärensä talon kellarissa.

Unettomien öiden kasautuessa Joni alkaa kuulla ääniä pimeästä rappukäytävästä, siellä vaeltaa outoja hahmoja. Kun hän tutustuu verkossa alakerran naapuriin, hän saa kuulla, että talossa on jotain pahasti vialla.

Pimeän arkkitehdissä Marko Hautala näyttää, että todellinen kauhu asuu lähempänä kuin luulitkaan.

”Monitasoisella ja kaikin puolin hienosti toimivalla Leväluhdalla Marko Hautala todistaa jälleen kerran olevansa suomalaisen kauhun kuningas.” HS

Marko Hautala on vaasalainen kirjailija, joka on työskennellyt opettajana, elokuvakääntäjänä ja hoitajana psykiatrisessa sairaalassa. Hän on saanut Kalevi Jäntin ja Tiiliskivi-palkinnon, ja hänen romaanejaan on käännetty useille kielille.

Tallennettuna:
Hakutulos 28

Heppajengi = Horseland. Salaisuus Näytä tarkat tiedot

Horseland (televisio-ohjelma : 2008). Season 3. Valikoima.
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Voitto Karhu ja Ina Djurling 3
Elävää ajankuvaa tarjoava vetävä jännitysromaani kesän 1930 inhimillisistä tragedioista ja poliittisista kuohunnoista. Mitä rikoskonstaapeli Voitto Karhu ei selville saa, siihen tarttuu hänen itsepäinen kihlattunsa lehtinainen Ina Djurling. Mutta millä hinnalla?

Koko Suomi kohisee, kun eduskunnan perustuslaki-valiokunnan kokousta häiritsee joukko Lapuan liikkeen kannattajia kaapaten kaksi kansanedustajaa mukaansa. Tampereelle kokoontuu autokuntia jatkaakseen saattueena Helsinkiin talonpoikaismarssiin. Aamulehden toimittaja Ina Djurling on määrätty tekemään lehtijuttu tästä Vihtori Kosolan masinoimasta tapahtumasta, mutta vielä enemmän häntä kiinnostaa oman kaupungin piireissä kehkeytyvä murhemysteeri.

Etsivän keskuspoliisin etsivä Sakari Vilhusen luottoavustaja, Kauppahallin lähetti Oskari Kettunen, odottaa tyttöystäväänsä treffeille. Alinaa ei kuitenkaan kuulu, ja nuorukainen aavistaa pahaa. Tytön isä teollisuusneuvos Urho Havukainen ei ole katsonut nuorten seurustelua hyvällä. Seuraavana aamuna Oskarin uskaltautuessa Havukaisten talolle selviää, että Alinan vuode on sijaamaton eikä kukaan tiedä missä hän on. Syntyy käsirysy, jonka päätteeksi teollisuusneuvos päättää hoitaa Oskarin pois kuvioista.

Kun sitten teollisuusneuvos Havukainen saa surmansa epäilyttävissä olosuhteissa, syyttävä sormi osoittaa Oskari Kettusta.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Väinö Linna sellaisena jona ennen emme ole häntä nähneet

Väinö Linnan jakaus alkaa kaukaa pään oikealta puolelta. Jakauksen paikkaa ei ole valittu kasvojen muodon mukaan vaan koska juuri sillä kohden otsa tekee piston syvälle taakse. Harvat hiukset pyrkivät peittämään kaljua. Hänen suunsa on auki. Hän on sanomassa jotain, hänellä on asiaa.

Väinö Linna kirjoitti päästäkseen tehtaasta pois, mutta hänet kammettiin heti jalustalle kansalliskirjailijaksi, valtakunnan oraakkeliksi ja vallanpitäjien lemmikiksi. Linna kirjoitti totuuden jatkosodasta ja kansalaissodasta. Totuus Jumalasta jäi häneltä selvittämättä, ja se piinasi häntä hänen elämänsä loppuun asti.

Kun Karo Hämäläinen metsästää totuutta Väinö Linnasta, kaikkein tavanomaisimmat keinot eivät riitä. Kansalliskirjailija on villi, yllättävä ja moniaineksinen - aivan niin kuin kohteensakin.

Koska Kansalliskirjailija on romaani Väinö Linnasta, se on romaani myös Suomesta ja kirjailijuudesta. On se silti hauskakin teos. Nämä ovat toki suuria tavoitteita romaanille. Mutta eivät sellaiset Linnaakaan pysäyttäneet.

Karo Hämäläinen (s. 1976) on monipuolisimpia suomalaisia kirjailijoita, joka on kirjoittanut niin lapsille kuin aikuisille, tietokirjoista trillereihin. Hän tekee myös toimittajan töitä ja on Parnasson vastaava tuottaja.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Aurinkokunta on ihmisen valtakunta, jonka kaivokset, tehtaat ja viljelmät hyödyntävät taivaankappaleita uuraasti ja järjestelmällisesti. Siirtokuntien väliset luokkaerot tuntuvat perheissä ja tuntemattomien välillä; Maasta pois päässeet eivät halua sinne takaisin.

Lumi Salo etsii puolisoaan. Sol, kasvitieteilijä, ei ole saapunut jälleennäkemiseen, ei seuraavaankaan tapaamiseen, rikosta epäillään, terrorismista huhutaan. Solin perhe ei osaa tai halua kertoa mitään. Vaillinaisen tiedon varassa Lumi joutuu etsimään Solia muistikirjan sivuilla, sanoin, ja vieläkin syvemmältä, parantajien maailmasta - monet suhtautuvat Lumin ammattiin skeptisesti, Solkin. Mihin Sol on kadonnut, mihin sekaantunut? Kenet hän tuntee? Kuka hän oikeastaan on?

Emmi Itärannan kolmas romaani Kuunpäivän kirjeet avaa synkkyydessäkin uskomattoman kauniin avaruuden ja kielen, joka kurkottaa kohti jotain mennyttä ja yhteistä. Niin Solin kuin oikean kodin kaukaisuus luovat romaaniin päättäväisen haikean vireen, joka rivi riviltä kysyy: Mikä kaikki on liian kaukana, ja minkä voimme vielä pelastaa?

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hyytävä trilleri pohjoisruotsalaisesta kylästä, jonka rauhallisen pinnan alla kuplivat raivo ja kateus.
Liv asuu pienessä Ödesmarkin kylässä isänsä ja teini-ikäisen poikansa kanssa. Kurjistuvassa taajamassa he ovat silmiinpistävä perhe. Liv tuntee nahoissaan naapurien katseet ja asiakkaiden tuijotuksen, kun hän on töissä iltavuorossa huoltoasemalla.
Kylällä ihmetellään, miksi Liv on jäänyt Lapin unohdettuun nurkkaan isänsä luo. Huhutaan isän omaisuudesta, siitä kuinka rikas tämä varmasti on metsäkauppojensa jälkeen. Ja kuinka helppoa riistaa perhe on.
Yhtä tiivistunnelmainen kuin Jacksonin esikoinen Hopeatie, joka palkittiin Lasiavaimella ja nimettiin Ruotsissa vuoden parhaaksi jännäriksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kotikulman etsivät 1
Uusi jännittävä ja hauska etsiväsarja Merja Jalolta alkaa!

Kolmasluokkalainen Markus perustaa leikkimökkiin jo pitkään haaveilemansa Kotikulman etsivätoimiston. Apuna toimivat hänen vuotta nuorempi siskonsa Lisa sekä räväkkä naapurintyttö Linnea. Pian kolmikko saa tehtäväkseen löytää kadoksissa olevan testamentin. Kesken etsintöjen Linnean puhuva papukaija katoaa oudolla tavalla. Todisteet viittaavat varkauteen. Kenellä olisi syy napata lintu? Entä miten kadonnut testamentti liittyy tapaukseen? Kotikulman etsivillä on edessään monta arvoitusta ratkaistavaksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Minä olen Stella Julmala, ja tämä on minun tarinani. Saatoitte luulla, että kertoisin teille tänään tutkimuksestani, sen tuloksista tai siitä, miten väitöskirjani lopulta valmistui. Sen sijaan aion kertoa teille, kuinka minusta tuli yksi niistä, joilla naksahti. Kuinka minusta tuli yksi niistä, jotka päätyivät käsittämättömiin tekoihin.

Stella Julmalalla pitäisi olla kaikki palikat järjestyksessä. Hän on mielekkäässä työssä tutkijana yliopistolla, hänellä on ihanteellinen perhe ja uskovaisen taustan tarjoama maailmankäsitys tukenaan ja selkänojanaan. Yllätysraskaus ja sen traaginen päätös saavat Stellan ymmärtämään, ettei hän täysin tunnekaan Antti-miestään sen enempää kuin itseäänkään.

Yllättävästä paikasta löytynyt päiväkirja vie Stellan hänen isoäitinsä Maarian maailmaan kesään 1972 ja keltaiseen taloon, joka on täynnä ruusuja ja jossa punaruskeatukkainen kuningatar istuu valtaistuimellaan. Idyllin lasiin alkaa kuitenkin tulla murtumia, kun Maaria tajuaa miehensä, ärhäkän lestadiolaissaarnaajan, ajaneen sukutalon pahoihin velkoihin.

Se kesä lähettää myös Stellan äidin Kristan omalle radalleen, jonka päässä on ura europarlamentaarikkona. Aivan kuten Armas-isoisä palasi vuonna 1944 sodasta kenttälapio olallaan, Krista haluaa tulla naiseksi, joka pelastaa koko maailman. Ja tässä sitä nyt ollaan.

Elina Jokisen kunnianhimoinen esikoisromaani yhtä aikaa rakentaa Julmalan suvun historian myytiksi ja tuo sen kosketusetäisyydelle. Se on romaani hulluudesta, lestadiolaisuudesta, feminismistä ja perheiden vaietuista salaisuuksista, kaikkien perheiden. Siinä on tilaa myös myyrille ja oraville, kuten kaikissa puutarhoissa ja elämässä aina.

Elina Jokinen on kirjallisuuden tohtori ja kirjoittamisen monialainen ammattilainen, joka haluaa omalla esimerkillään rohkaista ihmisiä suhtautumaan kriittisesti heitä muka sitoviin normeihin. Jokinen rakastaa tutkijoita, tuoreita kantarelleja ja avannosta nousemisen jälkeistä hyvän olon tunnetta. Jokisen tuulilasi saattaa olla säröinen, mutta tarinankertoja hän on sydänjuuriaan myöten.

Samaan aikaan julkaistava fiktiivinen Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi -teos ja Säröjen kauneus -tietokirja muodostavat yhdessä poikkeuksellisen kirjaparin. Kirjat ovat omia itsenäisiä kokonaisuuksiaan, mutta ne sopivat erityisen hyvin rinnakkain tai peräkkäin luettaviksi: kumpikin teos syventää toisen lukukokemusta ja avaa sisarkirjaansa uusia näköaloja. Tietokirja antaa lukijalle mahdollisuuden jäsentää ja käsitellä kaunokirjallisuuden herättämiä tunteita ja ajatuksia sekä auttaa lukijaa tekemään omaa elämäänsä koskevia oivalluksia. Fiktio puolestaan antaa mahdollisuuden saattaa tietokirjassa opittu sanattomalle tunnetasolle. Fiktio voi koskettaa lukijan psyykettä sellaisella tasolla, johon asioiden käsitteellistäminen ei yllä. Tässä kirjaparissa fiktion tehtävänä on osoittaa käytännössä se, miten tarinat toimivat, ja tietokirja ikään kuin sanoittaa sen, mitä fiktion äärellä tapahtuu.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lisa Hagel & Hector Correa 1
Kylmäverisiä murhia Andalusian paahtavan auringon alla. Myyntilistojen kiintotähden uusi Espanjaan sijoittuva rikossarja alkaa!

Kaksi pariskuntaa saapuu espanjalaiseen vuoristokaupunkiin Rondaan, joka on tunnettu historiallisesta sillastaan. Nähdäkseen sillan koko komeudessaan he hivuttautuvat kapealle polulle, ja samassa heidät ympäröi tiheä sumu. Sumun hälvettyä yksi heistä on poissa.

Lisa Hagel, ruotsalainen kieltenopettaja, on muuttanut Espanjaan raastavan avioeron jälkeen. Hän tutustuu leskeksi jääneeseen rikostutkijaan, ja he alkavat selvittää tapausta yhdessä. Tapauksen juuret näyttävät ulottuvan Espanjan historian verisiin vaiheisiin, aina kenraali Francon valtakaudelle asti.

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Anu Kaipaisen myyttinen ja runollinen romaani pohjautuu vanhaan balladiin Kaarinasta, Hämeen salomailla asuvasta luonnonlapsesta, joka vietiin syyttömänä mestauslavalle.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Titta Jokisalo 2
Itsepä tilasit on riemastuttavan tarkkanäköinen romaani työelämän kiemuroista ja äitiyden vaatimuksista sekä itsenäisyyden ja itsepäisyyden hiuksenhienosta erosta.

Kun yrityskauppa osuu kohdalle, Titta Jokisalon pesti viestintäpäällikkönä mukavan pienessä yrityksessä vaihtuu työmuurahaisen rooliin isossa konsernissa. Äkkiä työssä tärkeintä tuntuu olevan työajanseurantaohjelman käyttö ja raportointi sisäisiin järjestelmiin. Avokonttorin näkymättömiin seiniin on myös mahdollista törmätä pää edellä yhä uudestaan.

Sitten käy ilmi, että sitkeä flunssa on yhdeksän kuukautta kestävää laatua, ja Titan henkilökohtainen kovalevy alkaa hiljalleen täyttyä.

Pystyykö kukaan sopeutumaan työpaikkaan, jonka viikkopalaverissa kaskaiden siritys täyttää korvat aina, kun aletaan keskustella Trellosta? Entä onko mahdollista olla uppoamatta nenänpäätään myöten vauvakuplaan, vaikka onkin raskaana? Mitä oman rintamamiestalon varjoissa häälyy? Kun elämässä asiat tapahtuvat hallitsemattomalla paineella, on projektipäällikönkin opittava hyväksymään, että kaikesta ei aina tarvitse selvitä yksin.

Itsepä tilasit on erinomaisen vastaanoton saaneen Mittoja ja tilaustöitä -teoksen (2019) jatko-osa. Tarkkanäköisen työelämäkuvauksen lisäksi Kajanto kartoittaa kirjassaan myös 2020-luvun äitiyttä, jonka vaatimukset koettelevat monen työssäkäyvän jaksamista.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Anne Leinosen vauhdikas ja jännittävä scifiseikkailu on hänen ensimmäinen lastenromaaninsa.

Riekki, Emin ja Iisa osallistuvat koulun tiedepäivään itse tehdyllä koneella, jonka on tarkoitus muokata todellisuutta. Koulupäivät olisivat kolmen tunnin mittaisia, kotona takapihalla olisi huvipuisto jne.

Kun Riekki painaa nappia, maailma todellakin muuttuu. Naapurin Kinkeroinen alkaa urheilla ja isälle kasvaa tukka.

Kaikki muutokset eivät ole suinkaan mukavia. Riekki huomaa olevansa muiden mielestä kiusaaja. Iisa ja Emin eivät olekaan enää hänen parhaita ystäviään.

Riekki haluaa asiat takaisin ennalleen, mutta sitä varten hänen on pantava kaikki peliin, eikä se onnistu yksin, vaan hän tarvitsee ystävänsä takaisin.

Holtiton masiina käsittelee toveruuden, rohkeuden ja olemisen kysymyksiä lämpimän mieleenpainuvalla tavalla.

Kirjan on kuvittanut sarjakuvataiteilija Broci.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Romaani pikkukaupungin ihmisistä ja salaisesta suhteesta

Tero Liukkosen uutuusromaani Ilman sitoumuksia kuvaa vastustamattomasti pikkukaupungin elämää ja tuo sen monenkirjavat asukkaat lähelle.

Pitäisi ehtiä tilaisuuteen, mutta sitä ennen on vastattava puhelimeen, peseydyttävä, silitettävä paita, tiskattava, valmistettava pikainen välipala. Ja vaihdettava palanut sulake.

Pitäisi vastata työn moninaisiin haasteisiin, kohdata väsymättä kaikki ihmiset, iloita ja surra heidän kanssaan. Pitäisi manata pahuus pois ja hyvyyttä tilalle. Pitäisi jaksaa verkostoitua ja rupatella silmäätekevien kanssa.

Tämä kaikki jää kuitenkin toissijaiseksi, kun kohdalle osuu nainen punaisine hiuksineen, hymyineen ja vihreine silmineen, joiden välähdys tuo mieleen kissaeläimen tai afgaanitytön pakolaisleirillä tai jonkin kehnon romaanin sankarittaren. Seuraa suhde, intiimi leikki, jolle ei ole paljon tilaa tässä sisäänlämpiävässä yhteisössä.

Ilman sitoumuksia kuvaa pikkukaupungin elämää. Tero Liukkosen soljuva kerronta ottaa lukijan mukaansa vähin elein mutta vastustamattomasti.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isä, äiti, tyttö ja poika lähtevät New Yorkista automatkalle halki Amerikan. Äänimaisemia työkseen tallentavan pariskunnan ajaessa kohti Arizonaa kuilu heidän välillään repeytyy entisestään. Lauluja, karttoja ja polaroidkameraa apunaan käyttäen lapset yrittävät käsittää ja dokumentoida sekä oman perheensä kriisiä että sitä, josta radiossa kerrotaan: uutisia tuhansista paperittomista pakolaislapsista, jotka pyrkivät Yhdysvaltain etelärajan yli maahan mutta jäävät yksin jumiin pidätyskeskuksiin tai eksyvät matkalla aavikolle.

Kaikuina ja heijastuksina näitä kahta matkaa rinnakkain kuljettava Kadonneiden lasten arkisto on virtuoosimaisesti kirjoitettu romaani inhimillisyydestä epäinhimillisessä maailmassa. Kiihkeän poliittinen ja koskettavan henkilökohtainen teos voitti Rathbones Folio -kirjallisuuspalkinnon ja oli Booker- ja Women's Prize for Fiction -ehdokkaana. Marianna Kurton taidokas suomennos on ehdolla vuoden 2020 parhaalle käännöskirjalle myönnettävän Jarl Hellemann -palkinnon saajaksi.

”Kaavat rikkova uusi klassikko... Romaanimuoto todella uudistuu hänen käsissään: sähköiseksi, elastiseksi, houkuttelevaksi, uudenlaiseksi.” - New York Times

”Rohkea, täysin omalaatuinen, nerokas... suurta amerikkalaista road trip -romaania uudistava, vieraantumisesta kertova kirja, joka kronikoi murtumia, kuiluja ja etääntymistä.” - NPR

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isa Karos 3
Enkelimetsä on kihelmöivää jännitystä ja koskettavia ihmiskohtaloita tarjoava psykologinen trilleri kuolleen morsiamen kohtalosta. Teos jatkaa kiitettyä ja palkittua Isa Karos -sarjaa.

”Äiti, voiko enkelit kuolla?” Pienen pojan viaton kysymys johdattaa hänen äitinsä lumiseen metsään, josta löytyy puunoksaan hirtetty morsian. Morsian on 20-vuotias Verna Vesterinen, joka oli juuri eronnut sulhasestaan. Isa Karos tiimeineen pitää tapausta aluksi itsemurhana, mutta vähitellen esiin nousee seikkoja, jotka viittaavat henkirikokseen.

Tutkinta kieputtaa Isan vahvasti mukaansa. Osittain siksi, että hän on itsekin tulevan kesän morsian, osittain siksi, että Verna on hänen entisen opettajansa tytär. Työn ohessa hän rakentaa suhdetta Niileksen tyttäreen Aidaan ja kipuilee riittämättömyyden tunteiden kanssa.

Mitä enemmän Isa tutustuu Vernan taustoihin, sitä enemmän hän ihmettelee, mitä on tapahtunut. Verna oli luontoa ja rauhaa rakastava, hiljainen ja kiltti tyttö. Kuka murhasi nuoren viattoman morsiamen? Ja miksi?

Vuonna 1674 Joskar-Olassa Marinmaalla syntyy kahden nuoren rakkaustarina, johon kietoutuvat marilaisten uskomukset ja mystiikka erottamattomalla tavalla.

Tallennettuna:
Hakutulos 42

Isadora Kuu retkeilee Näytä tarkat tiedot

Isodora Moon goes camping, suomi
Kirja
Muncaster, Harriet, kirjoittaja, taiteilija ; Varpu, Maarit, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isadora Kuu 2
Isadoran äiti on keiju, isä vampyyri, ja hän itse on vähän kumpaakin. Isadora rakastaa yötä, lepakoita ja mustaa tutuaan, mutta hän rakastaa myös auringon paistetta, taikasauvaansa ja Pinkki- pupuaan. Pinkki on Isadoran paras ystävä, sillä Isadoran äiti loihti Pinkin eläväksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rikki revityt on vahvatunnelmainen nuortenromaani perhetragediasta, narsismista, vaietuista tunteista ja niiden seurauksista. Se on myös tarina rakkaudesta, anteeksiantamisesta ja hetkestä, jolloin raja on lopullisesti ylitetty eikä paluuta entiseen enää ole.

Toisen vuoden opinnot ammattikoulussa ja yhteenmuutto lahjakkaana jääkiekkolupauksena pidetyn poikaystävän kanssa - ainekset tavalliseen itsenäistyvän nuoren elämään ovat 17-vuotiaalla Evellä päällisin puolin enemmän kuin kohdillaan. Pinnan alle on kuitenkin kätketty nippu synkkiä salaisuuksia, jotka repivät rikki koko Even perhettä. Isoveli Jiska on heille jotain aivan muuta kuin mitä ulkopuoliset näkevät.

Äidin vaietut tunteet purkautuvat masennuksena, Even isä hukuttaa murheensa työntekoon, ja Eve itse ymmärtää vähitellen olevansa hukassa koko elämänsä kanssa. Pilkahdus valoa on kuitenkin näkyvissä, kun Jiska alkaa seurustella nuoren yksinhuoltajaäidin kanssa ja tuntuu vihdoin muuttuneen.

Mutta onko muutos vain hetkellistä ja pelkkä alkurysäys siihen, minne he kaikki ovat vääjäämättä matkalla - kohti tuhoa?

Mitä silloin voi tehdä? Silloin kun kaikkein pahin ihminen maailmassa on oman perheen jäsen?

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

”Kovaksikeitetty, tyylikäs ja häpeämättömän hauska.”

M-Magazin

Kolmas, itsenäinen osa Ohlssonin suositussa Martin Benner -sarjassa vie lukijan antiikkiesineiden maailmaan, jossa salaisuuksista maksetaan kova hinta.

Asianajaja Martin Benner rakastaa vanhoja tavaroita. Kun hänen ystävänsä Henry Schiller sairastuu ja kuolee, Bennerille tarjoutuu elämänsä tilaisuus saada Henryn osa newyorkilaisesta antiikkiliikkeestä itselleen. Hyvä onni ei kuitenkaan kestä kauan, sillä pian selviää, että Henry murhattiin. Samaan aikaan Benner havahtuu siihen, että häntä seurataan. Joku vahtii hänen jokaista askeltaan ja vaanii hänen talonsa lähellä jättäen vain epämääräisiä jälkiä lumeen.

Martin ryhtyy tutkimaan Henryn kuolemaa ja joutuu yhä syvemmälle hämärien antiikkibisnesten maailmaan. Rajat totuuden ja valheen sekä ystävän ja vihollisen välillä sekoittuvat. Kuka Henry Schiller oikein oli?

Kristina Ohlssonin (s. 1979) älykkäät ja taitavasti rakennetut dekkarit ovat nostaneet hänet Pohjoismaiden suosituimpien jännityskirjailijoiden joukkoon. Yhteensä hänen kirjansa ovat myyneet kolme ja puoli miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Fredrika Bergman- ja Martin Benner -sarjojen lisäksi Ohlsson on kirjoittanut lapsille suunnattuja jännitysromaaneja. Martin Benner -sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Lotus blues ja Mion blues.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Kirja
Percival, Tom, kirjoittaja, kuvittaja ; Leskinen, Terhi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Satujen sankarit 1
Pavunvarrestaan kuuluisalla Jaakolla ei ole elämässään huolen häivää. Jaakko asuu parhaiden kavereidensa kanssa kaupungissa, jossa tarinat kirjaimellisesti kasvavat puissa ja hänellä on lemmikkinään jännittävä puhuva kana.

Mutta kun Jaakko saa selville, että kaupunkiin tullut uusi lapsi juttelee salaa peikolle, kaikki muuttuu. Jokainen tietää, että peikot tarkoittavat vain ja ainoastaan ongelmia. Siispä Jaakko aikoo tehdä kaikkensa, jotta hän saa todistettua ystävilleen uuden lapsen hämärät puuhat. Silläkin uhalla, että tämä vaatisi varastetun taian käyttämistä!

Loitsuvaras on vauhdikas avaus kirjasarjalle, jossa tunnetut satujen sankarit Punahilkasta Tähkäpäähän vievät lukijan täysin uusien seikkailujen pariin. Kirjan avulla niin lapset kuin aikuiset näkevät klassikkosatujen tutut hahmot aivan uudessa valossa. Taikuutta ja kutkuttavaa huumoria sisältävä tarina kertoo myös tärkeän viestin ystävyydestä ja muiden hyväksymisestä.

Suositusikä 6+

Kirjan kirjoittanut ja kuvittanut Tom Percival on julkaissut useita suosittuja lastenkirjoja. Tom on piirtänyt siitä lähtien, kun hän on osannut pitää kynää kädessään. Koko elämänsä ajan hän on keksinyt asioita omasta päästään eikä ole aikeissa lopettaa kovinkaan pian.

Alkuperäisteos: Little Legends - The Spell Thief
Suomentaja: Terhi Leskinen

”Uudelleentulkinta suosikkisaduistasi ja satuhahmoistasi.”

  • Huffington Post

”Kirja sisältää kaikki klassiset satuhahmot, mutta se käy käsiksi asioihin, joiden kanssa lapset kamppailevat tänä päivänä.”

  • BookTrust

”Satumaisen hauska ja toiminnantäyteinen seikkailu digisukupolvelle!”

  • Lancashire Evening Post
Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tarkkanäköinen ja realistinen esikoisdekkari työyhteisön sisäisistä jännitteistä ja kriisiin ajautumisen kohtalokkaista seurauksista. Onko kriminaalipsykologi Aira Karhun aika unohtaa omat murheensa?

Kun pienet koululaiset löytävät raa'asti surmatun opettajan ruumiin syksyisellä luontoretkellä, keskipohjalaisen merenrantakaupungin rauha järkkyy. Aluksi näyttää, että nuori naisopettaja on jonkun seksuaalisesti häiriintyneen tekijän satunnainen uhri, mutta kun surmatun opettajan kuva kaikessa paljastavuudessaan ilmestyy koulun seinälle, teoria alkaa näyttää yhä epätodennäköisemmältä.

Kollegat piirtävät kuvaa lähes täydellisestä ihmisestä, josta joku on kuitenkin halunnut päästä eroon. Rikoskomisario Tapani Mikkonen kutsuu yhteistyökumppanikseen kriminaalipsykologiaan erikoistuneen, omaa kriisiään elävän vanhan tuttavuutensa Aira Karhun.

Totuus on vaihtuva maisema -dekkarin keskiössä eivät ole vain murhan tutkijat, vaan se yhteisö jossa uhrit ja epäillyt sekä heidän läheisensä elävät.

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Saksa voitti sodan. Suomi on ekofasismin mallioppilas. Mutta myrsky nousee kaduilla...

Syksyllä 2020 Erika Mannerin on löydettävä CIA:n vakooja Berliinistä - tai muuten hänet teloitetaan.

Saksan salaa lietsomat rotumellakat ovat viemässä USA:n kohti sisällissotaa, ja Saksa on nostamassa oman miehensä Valkoiseen taloon.

Samaan aikaan USA tukee Saksan demokratialiikettä vaarallisella operaatiollaan ja natsivallan romahdus on käsillä.

Taistelu aikaa vastaan ja säälimätön petturijahti vievät Erikan Lappiin ja Alpeille, jossa hän käsittää olevansa keskellä ratkaisevaa taistelua maailmanherruudesta.

Das Fleisch gehorcht dem Stahl.

”Liha tottelee terästä.”

Ilkka Remeksen (s. 1962) maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi ja fiktiota ja faktaa yhdistelevän tyylilajin mestariksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tippi 2
Hersyvän hauska ja lämmintunnelmainen varhaisnuorten romaani teatteriharrastuksen lumosta ja kiireestä kasvaa isoksi - vaikka sitten kyseenalaisin keinoin.

Juuri yksitoista vuotta täyttänyt Tippi potee elämänsä ensimmäistä ikäkriisiä. Hän haluaisi jo olla teini, mutta Kämppähovin ilmaisutaidon kerhon nuorimpana muiden vakuuttaminen teiniydestä ei millään ota onnistuakseen, vaikka Tippi kuinka kävisi äidin meikkipussilla ja isosiskon vaatekaapilla, vihjailisi rakkaushuolistaan tai värjäisi hiuksensa sinisiksi.

Kerhossa on tällä kertaa haukattu iso pala: tekeillä on kunnianhimoinen rock-musikaali. Tippi taiteilee nuorten esiintyjien ryhmässä, eikä siellä pärjäämiseen riitä, että ilmaantuu paikalle. On myös osattava laulaa. Ruotsiksi. Vaikka ei osaa, siis laulaa eikä ruotsia.

Syksyn edetessä vanhemmat myöntyvät huomaamaan, ettei Tippi ole enää ihan pieni. Kämppähovilaisetkin hyväksyvät hänet joukkoonsa. Vaikeinta on Tipillä itsellään. Hän luulee, että voidakseen esittää roolin uskottavasti on muututtava roolihahmonsa kaltaiseksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Unohtuneiden luiden kosto!

Saaristodekkarin mestari kaivaa esiin entistä kipeämpiä salaisuuksia.

Sandhamnin lähisaaresta löytyy osia ihmisen luurangosta. Kymmenen vuotta aiemmin seudulta katosi kaksi naista - juuri heidätkö on salaa haudattu saareen? Joku Sandhamnissa tietää totuuden, mutta tuleeko ruumiita lisää, ennen kuin se paljastuu?

Poliisi Thomas Andreassonin ja juristi Nora Linden pitkä ystävyys natisee, kun sairaslomalla oleva Nora ryhtyy salaa tutkimaan haudattujen luiden tarinaa. Noralla on takanaan traaginen rikostapaus, joka saa hänet yhä näkemään painajaisia.

Viveca Sten (s. 1959) tunnetaan Sandhamnin murhat -sarjasta, joka sijoittuu tukholmalaisten kesäiseen saaristoparatiisiin. Kaikessa hiljaisuudessa on sarjan kymmenes dekkari. Lisäksi on julkaistu Hyytäviä hetkiä -kertomuskokoelma. Stenin dekkarien oikeudet on myyty 40 maahan. Kirjoihin pohjautuva tv-sarja Sandhamnin murhat on tavoittanut yli 80 miljoonaa katsojaa kautta maailman.

Tallennettuna:
Hakutulos 50
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rakkaus on paras lääke (mutta myrkkykin toimii)

Pirullisen romanttinen viihderomaani 1740-luvun Lontoosta. Apteekkarintytär Kitty päättää kostaa pahantekijälleen. Entä jos hän haluaa miehestä muutakin?

Kitty Blackstone naitetaan kihtiselle kauppiaalle näpertämään koruompeleita, vaikka mieluummin hän jatkaisi lääkkeiden sekoittelua isänsä apteekissa. Häävieraiden joukossa Kitty kuitenkin kohtaa miehen, jonka poskessa hehkuvat hänen omien kynsiensä raapimat arvet. Pian suunnitelmat herra Heathin pään ja muidenkin osien menoksi täyttävät Kittyn päivät ja öiden hekumalliset unet.

Terhi Tarkiaisen viihderomaanissa on kaikkea kuin apteekin hyllyllä: romantiikkaa, seikkailua ja mustaa huumoria. Yrjöjenaikainen Lontoo ei ole koskaan ollut näin ihanan likainen!

Terhi Tarkiainen (s. 1977) on kotoisin Lappeenrannasta, sittemmin helsinkiläistynyt, mutta aina karjalainen. Rakkaudesta 1700-luvun romaaneihin ja historioitsijan mielikuvituksella hän herättää menneen ajan eloon. Kitty, eli kuinka mies tuhotaan on Tarkiaisen toinen romaani.

Tallennettuna: