Haku

Uutuudet, vko 43/2020

Uutuudet ajalta: 19.10.2020 - 25.10.2020

Muokattu: 25.2.2021
Hakutulos 1

Kissat tykkää tieteestä Näytä tarkat tiedot

Cats react to science facts, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miau! OMG! Hauskaa tiedettä kissaveijareiden kanssa

Maailma on pullollaan ihmeellisiä asioita! Värikkäässä ja vekkulissa kirjassa kissat tutustuvat tieteeseen -- ja kertovat omat mielipiteensä faktoista. Kuinka kuuma on Aurinko? Onko olemassa läpinäkyviä sammakkoja? Mikä on maailman kovin ääni? Murnauu ja kurnauu, sanovat kissat tästä kaikesta! Eikä!

Ikäsuositus: 8->

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isäkirja on kahden miehen rehellinen kuvaus siitä, millaista on olla isä. Ilkka ja Markus kertovat hauskojen, karvaiden ja elämänmakuisten tositarinoiden avulla isän kokeman tunneskaalan ilosta raivoon ja pettymyksestä ylpeyteen.

Kumpikin kirjoittajista kertoo rehellisesti ja jopa raadollisesti omista onnistumisistaan ja demoneistaan ja kommentoi toisen edesottamuksia ymmärryksen lasit silmillään.

Isäkirja on muutakin kuin hersyvää naurua ja liikuttavia hetkiä. Se on vertaistukea jo isiksi tulleille ja johdatus tulevaan isäksi aikovalle tai pian tulevalle. Lapsen toiselle vanhemmalle se on ainutlaatuinen ikkuna isän kokemukseen. Kirjan sarjakuvamainen ja leikittelevä kuvitus antaa lukijan pohtia isän tunnemaailmaa omakohtaisesti.

Ilkka Enkenberg
Kolmen lapsen isä. Tietokirjailija, tuottaja ja kouluttaja Tarina-akatemiassa, joka auttaa organisaatioita kertomaan faktoista kiinnostavasti.

Markus Forsell
Kolmen lapsen isä. Vuoden Isä 2013 -palkinnon Markus sai toimittuaan kokemusasiantuntijana ja projektipäällikkönä Isänä työelämässä -projektissa. Isyyden teemasta Markus on kertonut mm. Pohjois-maisen Neuvoston julkaisemassa Nordic Dads -kirjassa (2019).

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Pakkanen, Lea, kirjoittaja ; Pakkanen, Santeri, kirjoittaja ; Rusanen, Eevaliina, kuvittaja ; Koutaniemi, Meeri, valokuvaaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Inkerinsuomalaisten historia on vaikenemisen historiaa. Tähän havahtuvat Santeri ja Lea Pakkanen, isä ja tytär, joille oman suvun kohtalot on arvoitus.
Herää tarve tietää, ja alkaa matka. Se vie Jäämeren rannalle Jakutiaan, jonne karkotettiin isoäiti, ja siperialaiseen Gulag-vankileirikaupunkiin, jonne päätyi isoisä. Se johdattaa Venäjän Karjalaan, mihin hengissä selvinneet inkeriläiset pääsivät sodan jälkeen, ja Pietarin alueelle, missä inkeriläiskylien tilalla seisovat venäläislähiöt. Ja oliko paluumuutto lopulta paluu vai muutto?
Yhden suvun kautta, tutkimustietoon ja arkistomateriaaleihin nojautuen, hahmottuu kuva tuntemattomaksi jääneestä vähemmistöstä. Meeri Koutaniemen valokuvat kuvaliitteessä täydentävät teosta, joka pohtii vähemmistöjen osaa. Keiden historiaa kirjoitetaan ja muistetaan?

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mihin taivas loppuu ja mistä ulkoavaruus alkaa? Mikä on aurinkokuntamme kuumin planeetta? Miten tähdet syntyvät? Tämä kirja vastaa sataan kysymykseen arvoituksellisesta avaruudesta. Kurkista 70 luukun alle ja opi, mitä maapallon ulkopuolella tapahtuu. Pääset matkalle aurinkokuntaamme, sen aurinkoon, kuuhun ja tähtiin. Saat tietää, miten tähtien avulla suunnistetaan, miten avaruutta tutkitaan ja millaista astronautin elämä on. Kirja esittelee myös avaruusalusten toimintaa ja avaruuden maapallosta poikkeavia oloja.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
Rönkä, Mia, kirjoittaja ; Lilley, Thomas, kirjoittaja ; Sarell, Nadja, taiteilija
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mikä salaperäinen hahmo vilahti ohi kevätyön hämärässä? Entä mitä hämmästyttävää löytyy metsänreunan autiosta mökistä? Lepakon vuosi on lapsen seikkailu lepakoiden maailmaan. Se kertoo lepakoista lähiluonnossamme, ennakkoluulojen ja pelkojen voittamisesta sekä lapsen vaikutusmahdollisuuksista luonnon hyväksi. Tarinan rinnalla Lepakon vuosi tarjoaa monipuolisesti tietoa näiden kiehtovien yön otusten elämästä - myyteistä ja uskomuksista uusimpiin tutkimustuloksiin.

Mia Rönkä on ympäristöekologian dosentti, naantalilainen tietokirjailija, runoilija, tiedetoimittaja ja tutkija, joka työskentelee Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikössä. Rönkä on perehtynyt etenkin ihmisen ja muun luonnon väliseen suhteeseen. Dosentti Thomas Lilley työskentelee intendenttinä Helsingin yliopiston Luonnontieteellisessä keskusmuseossa. Aurassa asuva Lilley on lepakkotutkija ja pyrkii lisäämään tietoutta lepakoista ja niiden ekologiasta. Nadja Sarell on helsinkiläinen freelance-kuvittaja, joka on valmistunut paitsi lastenkirjakuvittajaksi myös tanssitaiteen maisteriksi. Sarell tekee kuvituksia lastenkirjoihin, oppikirjoihin ja paperituotteisiin sekä suunnittelee kuoseja.

Lepakon vuosi -kirja on osa Lepakot tieteen ja taiteen siivin -hanketta, jonka suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kokoelma tyynnyttäviä tarinoita, jotka auttavat sinua laskemaan kierroksia ja nukkumaan paremmin.

Rauhattomat ja kiireiset mielet tarvitsevat lepopaikan. Oli ongelmana sitten nukahtamisvaikeudet, heräily kesken unien tai levottomuus päivän kiireiden keskellä, Kathryn Nicolai tarjoaa lempeän, luonnollisen ja tehokkaaksi todistetun tavan rauhoittaa mieli ennen unta. Kirja perustuu hänen rakastettuun unipodcastiinsa, jolla on jo miljoonia kuuntelijoita ympäri maailmaa. Ajattoman viehättävät unisadut kauniine kuvituksineen vievät mukanaan pieniin, suloisiin rentoutumisen hetkiin ja niiden kautta syvään, levolliseen uneen.

Lue. Rauhoitu. Rentoudu.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Kirja
Seppänen, Mervi M., kirjoittaja, ; Kurppa, Sirpa, kirjoittaja, ; Rinne, Marketta, kirjoittaja, ; Alakukku, Laura, kirjoittaja, valokuvaaja, ; Kauppi, Lotta, kuvittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ruoan tuottaminen kestävällä tavalla on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Maapallon väestön kasvaessa ja talouden globalisoituessa ruoantuotannon järjestäminen edellyttää erityistä osaamista ja vastuunottoa. Ruokaa! -teos opastaa kestävän maatalouden ja ruoantuotannon perusteisiin havainnollisesti. Teos soveltuu oppikirjaksi perusopetukseen, toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakoulujen johdantokursseille.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Ihasalo, Sanna, kirjoittaja ; Keskitalo, Sara, kuvittaja ; Leppänen, Anu, valokuvaaja (ekspressio)
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Hevosen käytännön anatomia -teos on suunnattu hevosalan opetuskäyttöön, ravi- ja ratsastusurheilun ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Teos keskittyy urheilukäytössä olevan hevosen fysiologiaan ja liikkumiseen sekä ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Havainnollisten kuvien ja asiantuntijoiden analyysien avulla sivuilla käydään läpi hevosen luusto, ligamentit, jänteet ja lihaksisto pintalihaksineen ja syvine lihaksineen. Lisäksi kirjassa käsitellään muun muassa hevosen venyttelyä, liikkuvuuden testausta, biomekaniikkaa, hevosen rakennetta ja varusteiden sopivuutta. Hevoshierojille teos toimii oivana apuna käytännön työtehtävissä.

?Tallien arjessa on ollut suuri tarve tällaiselle teokselle. Olen pyrkinyt kokoamaan yhteen selkeän paketin hyödyllistä tietoa, mikä aiheesta on ollut aiemmin hajallaan ja vieraskielisenä?, kirjan toimittanut hevostalouden opettaja ja hevoshieroja Sanna Ihasalo kertoo.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Kirja
Klapuri, Minna, toimittaja ; Saraspää, Seppo, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eräharrastajan runsas ja monipuolinen vuosikirja Erämaailma vie luontoelämyksiin jahtimailla ja kalavesillä, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Eräjutuissa mm. metsästetään syntymäpäivähirveä, ollaan kettujahdissa Etelä-Pohjanmaalla ja kalastetaan Gotlannissa meritaimenta. Teoksessa on mukana monia tunnettuja eräkirjailijoita, kuten Ralf Henriksson, Jorma Koski, Kari Kovalainen, Martti Peltomaa, Seppo Saraspää ja Janne Simonpoika Utriainen, uusia eräkirjoittajia unohtamatta. Kirjan viimeistelevät upeat valokuvat, joihin on tallentunut eräelämää aidoimmillaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Marttaliitto, kirjoittaja, kustantaja ; Jerkku, Teija, kirjoittaja ; Ikonen, Tiina, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Reipas ja kannustava kodinhoitokirja kaikille: selkeät ohjeet koottuna yksien kansien väliin! Olipa pulmasi sitten ruosteen irrottaminen astiasta tai sulaneiden pakasteiden käsittely, Martat jakavat tietojaan ja osaamistaan leppoisasti ja monipuolisesti. Saat perustietoa kodin siivoamisesta, huoltamisesta ja hoitamisesta sekä runsaasti arkea helpottavia vinkkejä.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Kirja
Kiuru, Jenna, kirjoittaja, valokuvaaja ; Manninen, Maria, kirjoittaja ; Valkola, Johanna, kirjoittaja ; Pajuniemi, Tuomas, valokuvaaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä jos voisit pitää lempivaatteesi hyväkuntoisina vuosia?

Huoltamalla voi uudistaa tärkeitä vaatekappaleita ja pidentää merkittävästi niiden käyttöikää. Tämä kirja opastaa huoltamaan vaatteita, kenkiä ja asusteita niin, että ne säilyvät kauniina ja kestävät käytössä mahdollisimman pitkään. Se antaa neuvoja oikeiden huoltovälineiden ja -aineiden valintaan ja kullekin materiaalille sopivaan säilytykseen. Se kertoo myös erilaisten materiaalien ominaisuuksista ja auttaa laadun tunnistamisessa. Tämän kirjan avulla oppii tekemään hankintoja, joita haluaa vaalia.

Arkivé Atelier on vaatteiden, kenkien ja asusteiden huoltoon keskittynyt tietokanava, verkkokauppa ja huoltopalvelu, joka kokoaa yhteen korkealuokkaiset ohjeet, välineet ja osaamisen.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Porttila, Jari, kirjoittaja ; Kärkkäinen, Osmo, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Rantanen sai ensimmäiset suksensa enoltaan, hän oli veistänyt ne kahdesta koivuhalosta. Sauvoiksi taitettiin näreet metsästä. Siitä alkoi suomalaisen naisurheilun supertähden tie kohti arvokisamenestystä lajissa, joka otti naisten sarjassa vasta ensimmäisiä askeliaan.

Siiri ?Äitee? Rantanen on suomalaisen naisurheilun suuria uranuurtajia. Hän edusti Suomea jo Oslon olympialaisissa 1952, jolloin maastohiihto otettiin ensimmäisen kerran olympialaisten ohjelmaan naisten osalta. Rantanen otti heti ensimmäisissä arvokisoissaan pronssia.

Rantanen edusti Suomea kolmissa eri olympialaisissa, ikimuistoisimmat olivat hänen esityksensä Cortinan olympialaisten viestissä, kun hän jätti ylivoimaisen suosikin Neuvostoliiton ankkurin hurjalla loppuvedollaan ja johdatti Suomen viestijoukkueen olympiakultaan. Naisten viesti oli Cortinassa mukana ensimmäistä kertaa. Sirkka Polkunen, Mirja Hietamies ja Siiri Rantanen ovat yhä ainoita suomalaisnaisia, jotka ovat voittaneet viestin olympiakultaa.

Rantanen tunnettiin jo aktiiviaikoinaan suorapuheisena naisena, joka ei herroja kumarrellut. Squaw Valleyn olympialaisissa 1960 Rantanen paljasti joukkueenjohdon yrityksen myydä naisten varasukset amerikkalaisille.

Rantanen kertoo kirjassa myös kilpakavereistaan, Veikko Hakulisesta, Eero Mäntyrannasta ja Sylvi Saimosta. Hän puhuu muistelmissaan avoimesti aikansa erikoisista harjoituksista, hevoskyydillä tehdyistä kilpailumatkoista ja 50- ja 60-luvun ammattimaisuudesta.

Urheilutoimittaja Jari Porttila on aikaisemmin kirjoittanut tietokirjan Talvilajien olympiasankarit (Docendo 2018). Osmo Kärkkäinen on hiihtourheilun asiantuntija ja tietokirjailija.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Syväluotaus legendaaristen Marvel-sarjakuvien maailmaan!

Upeasti kuvitettu lahjakirja supersankarien historiasta. Mistä kaikki alkoi, ja kuinka sarjakuvaseikkailuista päädyttiin aina valkokankaalle asti?

Jokaisen todellisen Marvel-fanin unelmakirjassa sukelletaan syvälle supersankarikulttuuriin. Kirja etenee kronologisesti, ja ääneen pääsevät niin hahmojen luojat Jack Kirbysta Stan Leehin kuin taiteilijat, toimittajat ja muut sarjakuvien ammattilaiset. Mukana on arkistojen aarteita ja yllättäviä faktoja, ja tietenkin kaikki kulttihahmot Kostajista Mustaan Pantteriin ja Hämähäkkimiehestä Kapteeni Amerikkaan!

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Kirja
Hopping, Lorraine Jean, kirjoittaja ; Beach, Joshua, kuvittaja ; Hobson, Ryan, kuvittaja ; Järvinen, Tommi, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä tiedämme muinaisista egyptiläisistä, kansasta, jonka suurin toive oli elää ikuisesti? Kurkista egyptiläisen muumion sisään ja tutki sitä pala palalta ja kerros kerrokselta.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Kirja
Kuhanen, Jukka, kirjoittaja ; Sirén, Esa, kirjoittaja ; Noponen, Laura, kartantekijä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Millainen kokemus jatkosota oli yksilön kannalta? Mitä Rukajärven suunnan taisteluissa tapahtui? Teoksen tekstiaineisto perustuu Rukajärven suunnan historiayhdistyksen digitoimaan noin 600 veteraanin haastatteluarkistoon, josta muistelut on valikoitu ja toimitettu.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Kirja
Kekkonen, Sylvi, kirjoittaja ; Soikkanen, Timo, toimittaja, oheistekstin kirjoittaja ; Lohento, Henna, toimittaja ; Lähteenkorva, Pekka, toimittaja, oheistekstin kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Ensimmäisen naisen sisäinen maailma avautuu

Sylvi Kekkosen matka-arkusta löytyneissä päiväkirjoissa ollaan Suomen ja Kiinan kulttuurisuhteiden alkulähteillä 1953. Päiväkirjat valottavat kirjoittajansa suhtautumista politiikkaan ja elämään. Terävät merkinnät nostavat esille omapäisen Sylvin, joka uskaltaa olla vaikka yksin koko muuta valtuuskuntaa vastaan ja on vastustuskykyinen poliittiselle propagandalle, mutta säilyttää isäntien suosion. Suomen kulttuurivaltuuskunnan sisäiset ristiriidat, alkoholin käyttö ja rakkaussuhteet valottuvat kirjassa uudesta näkökulmasta. Ryhmän ainoa ”chinoiserie” säilyttää sairastelusta huolimatta tyylinsä ja otteensa.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Entisen pääministerin väkevä kuvaus mullistusten vuodesta 1991
Suomen sodanjälkeisen historian dramaattisimmasta vuodesta on kohta 30 vuotta, mutta sen muisto elää ja vaikutukset tuntuvat. Suomen talous ja Neuvostoliitto romahtivat yllättäen, ja nuori pääministeri Esko Aho yritti kipparoida Suomi-laivaa myrskyävillä vesillä. Nyt hän kuvaa miltä tuntui johtaa tasavaltaa, kun lähes jokainen päivä oli täynnä mullistavia käänteitä. Mustat joutsenet -ennalta-arvaamattomat muutosvoimat - käänsivät totutut kuviot ylösalaisin. "Pohjolan Japani" suistui lamaan, neuvostokauppa romahti, Neuvostoliitossa koettiin vallankaappaus, markka devalvoitiin, ihmisten unelmat sortuivat, mutta toivo kajasti uudessa Euroopassa ja Nokiaa koskeneet ratkaisut avaisivat tien menestykseen. Vuoden 1991 draama on olennainen osa nykyisen Suomen kehitystarinaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Kirja
Lappalainen, Tarja, kirjoittaja, haastattelija ; Aaltonen, Markus, haastateltava
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tarja Lappalaisen uudessa kirjassa ääneen pääsevät sotiemme veteraanit.

Yksi heistä, Veikko Punakallio, taisteli läpi verisen Kuuterselän. Talvisodan jäisen helvetin koki puolestaan Markus Aaltonen. Hän tuli tunnetuksi laulaessaan Raatteen tien koettelemuksistaan linnanjuhlissa presidentti Niinistölle. Kylmän helvetin koki myös korpisoturi, alikersantti Heikki Kulju. Samoin päästään seuraamaan everstiluutnantti Uno Fagernäsin komentaman JR 64.n Suomussalmella käymiä rajuja taisteluja.

Ankariin taisteluihin joutuivat myös Esko Paakkala ja Allan Nukari Nietjärvellä. ?Kyllä me kuolemme täällä kaikki?, Nukari kirjoittaa kenttäpostikirjeessään. Nukari selviytyi, mutta tulimyrskyn keskellä kuolema niitti kolkkoa satoaan. ?Vihollisen tykistökeskityksen ilmaan nostattama savi ja pöly pimensi auringon?, toteaa etulinjassa taistellut Kaino Kauranen. Virolainen vänrikki Hans Alaviste joutui puolestaan maksamaan kalliin hinnan taistellessa Suomen riveissä. Stalinin määräyksestä hänet passitettiin Siperian kultakaivoksille, jossa gansterijengit pitivät valtaa: ?Plagnoideilla oli omat tuomioistuimensa. Syylliselle ei annettu lupaa puolustautua, mutta hän sai mahdollisuuden `pestä itsensä puhtaaksi syyllisyydestä'. Tämä tapahtui tappamalla toinen vanki. Jos kieltäytyi, joutui itse tapetuksi.?

Salomon Altschuler taisteli juutalaisena rinta rinnan saksalaisten kanssa. Mutta miksi lääkintämajuri Leo Skurnik kieltäytyi saksalaisten rautarististä? Lotta Annikki Söderholm joutui keskelle massiivisia siviileihin kohdistuneita terroristimaisia ilmapommituksia kesällä 1944 Elisenvaarassa.

Kesän 1944 torjuntataistelut olivat vertaansa vailla olevat näyte suomalaisten sinnikkyydestä. Talvi- ja jatkosodan tapahtumille antaa äänensä myös Peter Fagernäs, Eeli Petäjämäki ja Klaus Oesch kertoen kenraaliluutnatti Lennard Oeschistä sekä Pekka Visuri puolestaan jalkaväenkenraali Erik Heinrichsistä, Mannerheimin lähimmästä miehestä.

Kirjassa on henkeäsalpaavia taistelukohtauksia ja elinjäämiskamppailuja. Siitä selviää kuinka käsittämättömällä tavalla Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä.

FM Tarja Lappalainen on tietokirjailija, jonka aiemmat teokset Se oli yhtä tulihelvettiä (Docendo 2016) ja Martti Turtolan kanssa kirjoitettu Stalinin tappamat (Docendo 2019) ovat olleet myyntimenestyksiä.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä tutkimusmatkailija tekee? Ovatko suomalaisetkin tehneet tutkimusmatkoja? Voiko jonkin paikan löytää, jos siellä jo asuu joku?

Värikäs tietoteos tutustuttaa suomalaisiin tutkimusmatkailijoihin ja -matkoihin. Kirjasta selviää muun muassa miten sujuivat Lönnrotilta runonkeruumatkat, kuinka Nordenskiöld kulki Koillisväylää ja miten Liisi Oterma kartoitti tähtiä ja komeettoja kaukoputkien avulla.

Jokaiselle tutkimusmatkailijalle ja heidän tutkimuksensa kohteelle on omistettu kuva-aukeama, joka pursuaa jännittäviä ja hauskoja yksityiskohtia. Suomalaisten tutkijoiden lisäksi kirjassa pääsevät ääneen myös paikalliset ihmiset, jotka tutkijoita ovat auttaneet tai ihmetelleet.

Suomalaiset tutkimusmatkailijat on Carlos da Cruzin ja Janne Haikarin kolmas yhteinen kirja. Heidän käsialaansa on myös Kuninkaantie, jossa kuljettiin Suomen historian halki vanhaa postireittiä pitkin sekä Suomen keskiaika lapsille, jossa tutustuttiin muun muassa ristiretkiin, linnan varustukseen ja kaupankäyntiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 20

Kaikilla mausteilla Näytä tarkat tiedot

With the fire on high, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Emoni Santiago on high school -opiskelija, pikaruokalan työntekijä ja pienen tytön yksinhuoltajaäiti. Kun luokkatoverit katsovat jo tulevaisuuteen, Emonin vaihtoehdot ovat rajatut. Keittiö onkin ainoa paikka, jossa hän voi päästää irti huolistaan. Keittiössä hän saa aikaan taikoja. Kun koulussa alkaa ruoanlaittokurssi, Emoni haluaa osallistua, vaikkei hänellä ole varaa kurssiin sisältyvään opintomatkaan. Hän päättää kuitenkin murehtia sitä myöhemmin. Lähipiirin sekä inspiroivan opettajan kannustuksen avulla Emonille aukeaa uusia, odottamattomia polkuja.

Palkitun runoilijan uutuusromaani on lämminhenkinen lukupala ja antaa äänen nuorille naisille, joiden tarinoista usein vaietaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 21
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Cheertytöt 2

Kommelluksien ja ihastumisten värittämä nuortenkirja cheerleading-harrastuksesta ja teini-ikäisten vauhdikkaasta kouluarjesta. Jessiinan toinen cheerkausi tuo mukanaan paitsi iloa uusien temppujen oppimisesta, myös huolen seurakaverin salaisuudesta.

Jessiina, Nelli ja Sandra harjoittelevat uusia stuntteja ja akrotaitoja. Edessä häämöttää cheerleading-seuran kevätnäytös. Harjoitusten lomassa Jessiina saa poskia kuumottavia silmäyksiä Maxilta, kisajoukkueessa treenaavalta ihastukseltaan. Nelli puolestaan rakastuu palavasti koulun suklaasilmäiseen vaihto-oppilaaseen ja tekee kaikkensa valloittaakseen tämän sydämen.

Koulussa tytöt odottavat kauhulla seiskaluokkalaisten tet-päivää, joka suoritetaan kipakoiden keittäjien ja kärttyisän kanslistin apuna. Vielä pahemmin tyttöjä hirvittää, kun heidän salainen kerhohuoneensa on vaarassa paljastua.

Tyttöjen ystävyys joutuu koetukselle, kun Sandra kieltäytyy yhteisistä treeni-illoista ja vaihtaa salaperäisiä hymyjä kilpajoukkueen Bettyn kanssa. Mitä Sandra oikein salailee? Ja miksi hän on muuttunut laihaksi kuin hammaslanka?

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Louise Rick 7

Bornholmin saarelta löydetään hyönteisiä kuhiseva ruumis. Se on Susan, joka katosi luokkaretkellä vuonna 1995. Rikostoimittaja Camilla Lind päättää selvittää totuuden ja haastatella Susanin luokkatoveria Piaa. Mutta haastattelupäivän aamuna Pia on kävellyt mereen... Louise Rick on sapattivapaalla tukemassa itsetuhoista veljeään, jonka vaimo Trine on kadonnut. Trinen tavaroita penkoessaan Louise löytää valokuvan kolmesta tytöstä, samalta luokkaretkeltä jolla Susan katosi.

Tyttö puun alla on kaivattua jatkoa etsivä Louise Rickistä ja hänen ystävästään rikostoimittaja Camilla Lindistä kertovalle dekkarisarjalle. Kirja ilmestyi Tanskassa marraskuussa 2019 ja nousi heti myyntilistojen kärkeen.

Tallennettuna:
Hakutulos 23

Maailman viimeiset tyypit. 4, Kosminen kauhu Näytä tarkat tiedot

The last kids on earth and the cosmic beyond, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailman viimeiset tyypit 4

Supersuositun huumoritoimintasarjan neljäs kirja!

"Karmivan hauska! Saa aikaan valtavia väristyksiä ja vielä valtavampia nauruntyrskähdyksiä!" -Jeff Kinney, NEROPATIN tekijä

Kun maailmanlopun ensimmäinen talvi saartaa Jackin ystävineen, meno ei jäädy. Tiedossa on pulkka-katapultteja ja eeppisiä lumipallotaisteluja, kunnes talvisen hauskanpidon keskeyttää odottamaton, aikaisempiakin hirviöitä karmivampi vastustaja: nerokas ihmisvihollinen! Mutta miksi uusi arkkivihollinen haluaa nimenomaan Jackin Louisville-silpojan?

?Sympaattinen zombimättöseikkailu? Siniset helmet -blogi

Katso myös Maailman viimeiset tyypit -kirjasarjasta tehty Netflix-animaatio.

Max Brallier on yhdysvaltalainen kirjailija ja Douglas Holgate australialainen kuvittaja. Yhdessä he ovat luoneet yllättävän karmivan hilpeän maailmanlopun maailman, josta on tehty myös animaatiosarja Netflixiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 24

Mortina ja aavepoikakaveri Näytä tarkat tiedot

Mortina e l'amico fantasma, suomi
Kirja
Cantini, Barbara, kirjoittaja, taiteilija ; Heilala, Katariina, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mortina 3

Kamalan ihana zombityttö Mortina hurmaa jälleen!

Ihastuttavan aavepojan yllättävä ilmestyminen zombitaloon saa Mortinan pään pyörälle ja ratkomaan kiperää arvoitusta.

Villa Tuonelan väki valmistautuu keskitalven ajastaikajuhlaan. Yhtäkkiä ikkunaan koputtaa hurmaava aavepoika, joka kauan unohduksissa oltuaan ei muista enää edes omaa nimeään. Neuvokas Mortina alkaa tarmokkaasti selvittää uuden ystävänsä arvoitusta. Jännittävien vaiheiden jälkeen tarina huipentuu upeisiin juhliin tanssiaisineen.

Zombityttö Mortinasta kertovassa ihanassa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet Mortina sekä Mortina ja ällöttävä serkku. Ne sopivat hyvin lapsen ensimmäiseksi kauhulukemistoksi. "Tim Burtonia lapsille", sanovat fanit.

"Zombityttö on riemukas tuttavuus. Mortina-kirjat ovat jopa yllättävän hauskoja ja kekseliäitä, ja niiden kuvitus on yksityiskohtien ja mielikuvituksen juhlaa. Kokonaisuus on värikäs, häkellyttävä, nokkela ja tyylikäs." (Hämeen Sanomat 2020)

Barbara Cantini on italialainen,Toscanassa asuva palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut zombitytöstä kertovan valloittavan Mortina-lastenkirjasarjan, joka on käännetty jo 29:lle kielelle. Mortina ja aavepoikakaveri on sarjan kolmas osa.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jimmy Perez 7

Shetlannin talvi on pimeä ja sateinen. Ankara kaatosade saa aikaan maanvyörymän, joka tuhoaa autioksi uskotun talon. Ystävänsä hautajaisista palaamassa ollut komisario Jimmy Perez löytää sekasorron keskeltä punaiseen silkkimekkoon pukeutuneen naisen ruumiin. Nainen näyttää olevan välimerellistä syntyperää, kuten Perezkin, ja vainajan henkilöllisyyden selvittämisestä tulee Perezille suorastaan pakkomielle. Sitten selviää, että nainen olikin kuollut jo ennen kuin maanvyörymä iski taloon...

Kylmä maa on suositun Shetlanti-dekkarisarjan seitsemäs osa. Dekkarien maisema on tuttu myös tv-sarjasta Shetlandsaarten murhat, jonka viides kausi esitettiin Ylellä loppusyksystä 2019.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uhtred 12

The Last Kingdom -tv-sarjastakin tutun Uhtredin tarina jatkuu!

Bernard Cornwellin kirjasarjan 12. osassa Kuninkaiden miekka Uhtredin kohtalona on seistä kilpimuurin sydämessä kahden kuninkaan taistellessa.

Ensimmäinen vala sitoi Uhtredin kuningas Alfrediin. Toinen Athelflaediin. Kolmas repii hänet nyt pois sukukodistaan, jonka voittamiseksi hän menetti niin paljon. Uhtredin on lunastettava lupauksensa, sillä hän on vannonut tappavansa kaksi miestä kuningas Edvardin kuoltua. Ja nyt kuningas tekee kuolemaa.

Väkivaltainen hyökkäys ajaa Uhtredin joukkoineen etelään, suoraan keskelle hurjaa kamppailua valtaistuimesta. Epävarmojen liittoutumien ja horjuvan uskollisuuden keskellä hän tarvitsee kaiken voimansa ja älynsä kukistaakseen vihollisista suurimman.

Kahden kuninkaan kootessa joukkoja toisiaan vastaan Uhtred vedetään mukaan taisteluun, josta vain toinen kruunupäistä voi selvitä hengissä.

Tallennettuna:
Hakutulos 27

Keskiyön kirjasto Näytä tarkat tiedot

The midnight library, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

"Elämän ja kuoleman välissä on kirjasto", hän sanoi. "Kirjaston hyllyt jatkuvat ikuisesti. Jokainen kirja antaa mahdollisuuden kokeilla toisenlaista elämää. Millaista elämäsi olisi voinut olla, jos olisit tehnyt toisenlaisia valintoja? Jos voisit perua sen, mitä kadut, tekisitkö jotakin toisin?"

Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän on yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Kuoleman sijaan hän päätyy elämän ja kuoleman välissä sijaitsevaan kirjastoon, jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää.

Keskiyön kirjasto on suurenmoisen koskettava kirja elämästä, kuolemasta ja siitä, mikä jää niiden väliin. Se kertoo epätoivosta, toivosta, shakinpeluusta, katumuksen taltuttamisesta ja siitä, miten valita oikeat ihmiset ympärilleen.

Matt Haig on tämän hetken suosituimpia brittiläisiä kirjailijoita. Hän on kirjoittanut sekä tietokirjoja että romaaneja aikuisille ja lapsille. Hän on saanut kirjoistaan lukuisia palkintoja ja niitä on käännetty yli 30 kielelle. Suomeksi häneltä on aiemmin julkaistu muun muassa romaani Kuinka aika pysäytetään.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nuoriso-orkesterissa sävelet eivät aina soi yhteen. Joskus tuntuu, että melodioita on yhtä monta kuin soittajiakin. Musiikki paitsi yhdistää myös repii erilleen - usein yllättävillä tavoilla.

Linnapadon jousiorkesterin harjoitustahti tiivistyy, sillä lukukauden lopussa valitaan kymmenen soittajan porukka musiikkileirille Itävaltaan. Toisille matka olisi unelmien täyttymys, kun taas toiset kapinoivat koko harrastusta vastaan. Vaikka musiikki yhdistää yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria, jokaisella heistä on myös omat salaisuutensa. Kun orkesterin elämää katsotaan vuorotellen eri soittajien näkökulmasta, kokonaiskuvasta tulee jotain aivan muuta kuin ensivilkaisulla vaikutti.

Mihin omalaatuinen konserttimestari Anttoni katoaa tauoilla? Ketä alttoviulisti Inkeri tapaa öisin? Entä vihaako räppiin hurahtanut Jim tosiaan klassista musiikkia?

Orkesterilaisten ystävyyssuhteita koetellaan, ja ilmassa on niin ihastusta, kapinaa, riitasointuja kuin soittamisen iloakin. Yhteinen matka muuttaa jokaista, ja syksyllä kaikki on toisin.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Karli Eerola 3

"Joidenkin mielestä skitsofreniassa ei ollut edes kyse sairaudesta vaan persoonallisesta tavasta hahmottaa maailmaa. Luovuudesta. Anarkiasta."

Rikosylikonstaapeli Karli Eerolalla on erikoinen ongelma: poliisilla on hallussaan murhan tunnustava henkilö, mutta ei ruumista.

Lahjakas yliopisto-opiskelija Vilja työskentelee osa-aikaisesti prostituoituna ja kutsuu itseään Mari Lyniksi. Hänen elämänsä kokee kuitenkin äkkipysäytyksen, kun hän sairastuu psykoosiin. Normaalisti selkeästi ajatteleva älykkö ei pysty millään muistamaan, mitä tapahtui kokaiininhuuruisissa juhlissa järven rannalla. Hän muistaa vain sen, että iltaan liittyy tapettu nainen.

Kun tapauksen tutkinta päättyy todisteiden puuttuessa, rikostutkija Karli Eerola houkuttelee kummityttönsä Riikan mukaan avuksi. Riikka on lähihoitajan ammattinsa lisäksi tehnyt töitä rikoksia selvittävänä vloggarina, ja Eerola ehdottaa, että Riikka menisi Lehtovaarakotiin haastattelemaan Viljaa ja muita hänen kanssaan asuvia mielenterveyskuntoutujia.

Ruumis lopulta löytyy, eivätkä Karli ja Riikkakaan selviä tutkimusten edetessä naarmuitta. Pian heillä on selvitettävänään myös toinen kuolema epäselvissä olosuhteissa. Vyyhdin keriytyessä kokeneelle poliisille ja harrastajajournalistille alkaa paljastua monenlaisia asioita sekä toisistaan että ihmismielen arvaamattomista, pimeistä puolista.

Minä olen murhaaja on Marja-Liisa Heinon seitsemäs rikosromaani, jossa on mukana erikoisia ihmiskohtaloita mutta myös tuttuja hahmoja hänen aiemmasta tuotannostaan. Sympaattinen, romanitaustainen rikosylikonstaapeli ja hänen räväkkä sukulaistyttönsä painivat rikosten parissa myös Heinon edellisessä romaanissa Puhu silmilleni. Useimmat Heinon romaanit sijoittuvat Tampereelle tai sen lähiseudulle.

Tallennettuna:
Hakutulos 30
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Herkko 2

Herkko ja kukoistavien kukkien kysymys on alakouluikäisille suunnattu, nauruhermoja kutitteleva salapoliisitarina Kekkerikujan värikkäistä asukkaista ja heidän suhtautumisestaan ympäristöönsä. Vastoinkäymisiltä ja ennakkoluuloiltakaan ei vauhdikkaan kesäpäivän aikana vältytä, mutta lopputulos on kaiken arvoista.

Helle on piinannut Hyväskylän kaupunkia monta viikkoa. Vesilaitos on huolissaan pohjaveden riittävyydestä ja kehottaa ihmisiä säästämään vettä. Tästä huolimatta Mutka-Matin asukkaiden pihat kukoistavat. Kukaan ei vaikuta huomaavan siinä mitään omituista. Ei kukaan muu paitsi Kekkerikujan omat tarkkanäköiset salapoliisit Herkko ja Martta, tarkoitan herra Poirot ja neiti Marple.

Arvoitus alkaa aueta, kun Kekkerikujalta löytyy mystinen kastelukannu ja salapoliisit alkavat selvittää sen omistajaa. Tuttuun tapaan heidän apunaan häärii puuhakas lakana, mutta tällä kertaa seikkailuun hyppää mukaan myös Martan toilaileva tyynyliina. Mahdollisia epäiltyjä löytyy Kekkerikujan asukkaista yllättävän monta, mutta terävä päättelykyky siivittää nelikon tietä kohti mysteerin ratkaisua.

Sarjan avausosa Herkko ja kadonneen ajan arvoitus ilmestyi 2019.

Tallennettuna:
Hakutulos 31
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Prinsessatyttö Emma ja leijonatyttö Sofia päättävät selvittää maailmankaikkeuden salaisuuden. Se voisi löytyy kotipihalta ‒ kunhan ilkeät Temppeliherrat eivät laittaisi kapuloita tyttöjen rattaisiin ja pelottavat noita-Akateemikot uhkaisi. Seikkailijat ihmettelevät, miksi linnut lentävät, mikä synnyttää liikkeen ja mikä kuljettaa ääntä ilmassa. Ovatko luonnonilmiöt taikuutta?

Avaruusfysiikan professori Minna Palmrothin ja tulevaisuudentutkija Elina Hiltusen hurmaava satu innostaa leikki-ikäisiä lapsia luonnontieteiden hurjaan maailmaan. Niin prinsessat kuin leijonatkin voivat ratkaista maailmankaikkeuden arvoituksen!

Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Mielensäpahoittaja 9

Ensimmäisen Mielensäpahoittaja-kirjan ilmestymisestä on kulunut 10 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Suomen kansalaiset ovat lähettäneet Mielensäpahoittajalle omia mielipahojaan. Nyt vanha jäärä käsittelee ne asianmukaisella vakavuudella, josta syntyy kirjan vastustamaton huumori.

"Pyydettiin juhlapuhe. Kyllä en ole mikään puhuja. Olen tekijä.

Sanotte, että nyt on syytä juhlaan. Se on vale. On syytä tehdä hommat ja mennä ajoissa nukkumaan.

Juhlissa on serppentiiniä, liian pitkiä puheita, seutuvaatteet, kiristävä kravatti, humalainen eno, turhia lahjakortteja, pitkäaikaisen työnantajan tervehdys, kermakaakku ja juhlakirja.

Kyllä en juhli.

Herra kirjailija Kyrö teki pyytämättä ja kysymättä minusta kirjan 10 vuotta sitten. Sen jälkeen on tullut elokuvia, teatteriesityksiä, uusia kirjoja, kisakatsomoita ja purnukoita. Milloin tämä loppuu? Milloin tavallinen elämä saa jatkua?”

Mielensäpahoittaja
tavallinen ihminen
Sysi-Suomi

Armeijassa Tuomas Kyröllä todettiin sopeutumishäiriö. Sitä hoitaakseen hän on kirjoittanut 26 palkittua ja kiitettyä kirjaa. Ne ovat kääntyneet elokuviksi, teatteriesityksiksi ja kolmelletoista eri kielelle. Kyrön kirjoja on myyty jo yli miljoona kappaletta ja varastettu muutama.

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Finnskogen 3

Linan, Tanelin ja muiden metsäsuomalaisten tarina jatkuu Finnskogen-sarjan kolmannessa osassa Kiven kiilto.

Britt Karin Larsenin vangitseva historiallinen romaanisarja on kerännyt kiitosta niin kriitikoilta kuin lukijoiltakin kaikkialla Pohjoismaissa. Henkilöhahmot ja historiallinen ajanjakso heräävät eloon lähes maagisella tavalla.

Norjan ja Ruotsin rajametsissä eletään ankaraa nälkävuotta, ja Mustamäessä joudutaan lahtaamaan ainoa lehmä. Joillekin Amerikka siintää luvattuna maana. Taneli sentään palaa vankilasta Linan luo. Heidän kasvattityttärensä Hilda lähtee piikomaan Christianiaan, mutta poikansa Larsin hän joutuu jättämään Linalle.

Christianiassa asuu myös Tanelin tappaman ylioppilaan äiti, joka on tuonut suomalaismetsistä kuolleen poikansa muistoksi pienen pyöreän kiven. Se kiiltää vain kun sataa.

Finnskogen-sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet osat Elämän kehto sekä Taivaankarhun metsä. Romaanit ovat myös luettavissa itsenäisinä teoksina.

Tallennettuna:
Hakutulos 34

Tuhon lapset Näytä tarkat tiedot

Miroir de nos peines, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Näkemiin taivaassa 3

Pierre Lemaitren maailmanmenestystrilogian itsenäinen päätösosa.
Tarinan keskushenkilö on trilogian aloitusosasta Näkemiin taivaassa tuttu Louise Belmont.

Päätösosan alkaessa eletään huhtikuuta 1940. Kolmekymmentävuotias Louise pakenee alastomana Montparnassella sijaitsevasta hotellihuoneesta, jossa muuan mies on juuri ampunut itsensä. Ymmärtääkseen juuri kokemansa tragedian syyn, Louisen on selvitettävä kuolleen äitinsä salaisuudet.

Toisaalla kaksi Maginot-linjalle komennettua sotilasta, Raoul ja Gabriel ryhtyvät rintamakarkureiksi ja päätyvät vankileirille. Louise saa toimitettua sinne kirjeen, jossa hän kertoo totuuden Raoulin varhaislapsuudesta ja perhesuhteista.

Länsirintamalla käyty ?valesota? päättyy äkisti 10. toukokuuta 1940 Saksan hyökkäykseen, ja Ranska vajoaa paniikkiin ja kaaokseen. Ranskan armeija on lyöty ja saksalaiset etenevät kohti Pariisia. Sadat tuhannet pakolaiset täyttävät Ranskan tiet etsiessään turvaa.

Louise saa huomata, että sota tuo kaikissa ihmisissä esiin niin hyvän kuin pahankin. Katastrofin ja kaaoksen keskellä romaanin henkilöhahmojen kohtalot kietoutuvat toisiinsa tavalla, jonka Lemaitre niin mestarillisesti hallitsee.

Historiallisen ajankuvan värikkyys, elävät henkilöhahmot ja näkökulmien monitahoisuus tekevät Tuhon lapset -romaanista jännittävän ja nautinnollisen elämyksen.

Lemaitre päättää historiallisen trilogiansa kahden maailmansodan välisestä Ranskasta henkeäsalpaavalla ja loistavalla romaanilla. - Le Figaro

Perhesalaisuus, hienot henkilöhahmot, vahva tarina, ilkikuriset ja traagiset käänteet. - - Goncourt-palkitun Pierre Lemaitren kertojanlahjat ovat tässä romaanissa huipussaan. - France Culture

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kepler62 II: Uusi maailma 5

Palaavatko Kepler62-seikkailijat Maahan?

Kepler62 on Timo Parvelan, Bjorn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen huippusuosittu, kansainvälinen kirjasarja avaruuteen lähetetyistä uudisraivaajalapsista. Sarjaa on käännetty yli 20 kielelle ja sitä on myyty Suomessa yli 100 000 kappaletta. Gaia huipentaa Kepler62 Uusi maailma, toisen tuotantokauden suuriin suunnitelmiin Maahan palaamisesta.

Jonin, Arin ja X:n elämä leirissä on vihdoin asettunut uomiinsa, kun lapset päättävät palata takaisin Maahan. Ajatus Maa-planeetalle jääneistä lapsista ja X:n kloonisisaruksista ei jätä heitä rauhaan. Onko oikein, että vain he ovat päässeet pakoon?

Avaruusalus on kuitenkin ensin korjattava, eikä se ole helppoa, sillä joku sabotoi projektia.

Kaiken yllä leijuu vielä kysymys siitä, millaisen maapallon he palatessaan löytävät.

Maamme palkituimpiin ja luetuimpiin kuuluva kirjailija Timo Parvela kirjoittaa Kepler62-sarjan toista tuotantokautta vuorotellen norjalaisen Bjorn Sortlandin kanssa, ja planeetalle syntyneistä kahdesta heimosta kertovat tarinalinjat etenevät itsenäisesti. Pasi Pitkäsen kosmisen taidokas kuvitus viimeistelee houkuttavat avaruusseikkailut.

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kristiina Elo 13

Vihan viemät on mukaansatempaava jännitysromaani kohtalokkaista muutoksista vuosikausia kestäneessä ystävyydessä. Vetävää rikostutkintaa ja poliisien oman elämän kuvioita yhdistävä Kristiina Elo -sarja on puhutellut lukijoita jo vuosien ajan.

Neljä pariskuntaa tapaa toisensa Rhodoksella. He ystävystyvät, ja yhteydenpito jatkuu Suomessa, missä kaikki asuvat Lahdessa tai Hollolassa. Perinteeksi muodostuu yhteinen lomamatka vuosittain. Pitkän aikaa kaikki näyttää olevan hyvin, mutta sitten tapahtuu jotain, mikä muuttaa seurueen välejä. He eivät edes ymmärrä, mistä on kyse. Jokin asia vain on toisin.

Kesäkuun alussa pariskunnat päättävät viettää viikonlopun Lahdessa Kahvisaaressa. Ruoka on hyvää, juomaa on riittävästi ja yhteinen tekeminen mielekästä, kunnes yksi heistä löydetään surmattuna.

Seurueen mielestä jonkun tuntemattoman on täytynyt tulla alueelle. Poliisien kyselyt ja seurueen omat sisäiset ihmettelyt alkavat kuitenkin keriä auki vyyhteä, joka johtaa vuosien taakse. Samaa vyyhteä joutuu selvittämään myös rikosylikonstaapeli Krisse Elo tiimeineen.

Krisse itse perheineen joutuu hankaliin tilanteisiin, kun naapuriin muuttaa uusi asukas. Nainen sekoittaa kyläläisten mieliä vääristelevillä puheillaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Väinö Rossi ja Rob Peura 3

Intensiivinen jännitysromaani moraalikäsityksiä ja lakia vahvemmasta halusta pelastaa lähimmäisen elämä. Vieläkö menetysten ravistelema rikostutkintatiimi kestää yhä uusien haasteiden äärellä?

Nuori opiskelijanainen katoaa baari-illan jälkeen lokakuun pimeään yöhön. Kovia kokenut joensuulainen rikostutkijatiimi saa pian selville, että nainen on siepattu. Tutkinta osoittautuu luultua kiperämmäksi ja tuo mukanaan synkkiä käänteitä.

Toisaalla nuori mies löytää kuolemansairaan enonsa kirjahyllystä kirjeen, joka sisältää suuren salaisuuden. Yhtäkkiä hänen käsissään on yli kymmenen vuotta vanhan rikoksen selviäminen, mutta panokset ovat kovat. Tehdäkö oikein vai suojella lähimpiään?

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Elisabeth on aina tiennyt, että velhot ovat pahoja ja taikuus vaarallista. Hän on kasvanut yhdessä Austermeerin suurkirjastoista, hyllyiltään kuiskailevien ja rautakahleitaan kalistelevien loitsukirjojen ympäröimänä. Elisabeth toivookin kohoavansa tulevaisuudessa näiden vaarallisten kirjojen vartijaksi.

Kun joku vapauttaa kirjaston vaarallisimman kirjan, Elisabeth vaikuttaa syylliseltä ja hänet kiidätetään pääkaupunkiin kuulemaan tuomionsa. Elisabethin ei auta kuin turvautua pelkäämäänsä velho Nathaniel Thorniin ja tämän salaperäiseen palvelijaan. Pian hän löytää itsensä keskeltä vuosisatoja vanhaa juonta, joka uhkaa syöstä kirjastot ja niiden mukana koko maailman turmioon.

Tallennettuna:
Hakutulos 39
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suomalaisten rakastaman tarinankertojan koskettava romaani anteeksiannon voimasta

Cecilia Samartinin uutuusromaanissa Kolibri kohtalokas hyppy tuntemattomaan johdattaa kaksi ihmistä matkalle, jonka päässä siintävät toivo ja anteeksianto.

On myrskyinen aamuyö Los Angelesissa. Rannikkovartijana työskentelevä Pete Murphy aloittaa työvuoronsa kuin minkä tahansa muun partioimalla sataman vesillä parhaan ystävänsä Alin kanssa. Vuoron jo lähentyessä loppuaan väsyneet miehet saavat hälytyksen: joku on hypännyt Vincent Thomas -sillalta alas myrskyävään mereen.

Miehet lähtevät uhkarohkeaan pelastusyritykseen. Pete riskeeraa kaiken hyppäämällä hyiseen mereen ja onnistuu vetämään sieltä ylös nuoren naisen, juuri ja juuri hengissä. Vaikka Pete saa naisen pelastettua, tapahtuma tuo pintaan muistoja, joita Pete on juossut karkuun koko elämänsä.

Ujo ja herkkä Bethany Franco on saanut tarpeekseen perheestään. Etsiessään totuutta Bethany on päätynyt sellaisten vastausten äärelle, joita hän ei olisi halunnut tietää. Kohtalokas hyppy tuntemattomaan johdattaa Bethin ja Peten odottamattomalle matkalle, joka muuttaa molempien elämän.

Tallennettuna:
Hakutulos 40

Salaseura Näytä tarkat tiedot

One for sorrow, suomi
Kirja
Sugg, Zoe, kirjoittaja ; McCulloch, Amy, kirjoittaja ; Parpola, Inka, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

The Magpie Society 1

Tähtivloggaajan uutuus!

Tähtivloggaaja Zoe Suggin a.k.a Zoellan ja kirjailija Amy McCullochin yhdessä kirjoittama kirja on villi, salaperäinen ja vetävä tarina eliittisisäoppilaitoksen varjoelämästä.

Magpie Society yhdistää Girl Onlinen ja Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin. Illumen Hallin lukuvuoden päättäjäisbileissä järvenrantaan ajautuu oppilaan ruumis. Uhrin selkään on tatuoitu valtava, taidokas harakka.

Uusi oppilas Audrey, joka pakenee omia salaisuuksiaan, joutuu vasten tahtoaan keskelle murhamysteeriä, sillä hänen kämppiksensä Ivy oli murhatun tytön paras ystävä. Vaikka Audrey ja Ivy eivät voi sietää toisiaan, jokin tuntematon vetää heitä kohti koulun synkkiä salaisuuksia. The Magpie Society julkaistaan syksyllä 2020 suomeksi samana päivänä alkuteoksen kanssa.

Zoe Sugg on kirjoittanut aiemmin suositun Girl Online -sarjan. Amy McCulloch on kanadalaissyntyinen kirjailija, joka asuu Lontoossa. Naiset tekivät ensi kerran yhteistyötä Girl Online -kirjojen parissa, kun Amy toimi kirjojen kustannustoimittajana.

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Miksi aina pitäisi valita, onko poika vai tyttö?
Niilon miehisyyden päällä on aina ollut vähintäänkin ripaus glitteriä. Kun lapsuuden suojaava kotelo murtuu, 17-vuotiaalla vastassa ovat kysymykset: Kuka mä olen? Mistä mä pidän?
Tuppukylässä jokaisen pitää mahtua tiukasti omaan lokeroonsa. Olla joko-tai, ei missään tapauksessa sekä-että. Mutta miksi ei voisi valita kaikkea: parransänkeä ja satiinihametta, tyttöjä ja poikia, haurasta ja vahvaa? On onneksi ihmisiä, joille Niilo voi näyttää sisimpänsä loisteen.
Vahva ja ilmava romaani liukenevista sukupuolirajoista.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tämä on Maatuvanlaakso, missä rakkaus sykkii sienirihmastossa ja kuollut tyttö tanssii syvyyksien olennon kanssa. Loviisa löytää pihapuusta yhteyden maailmankaikkeuteen, Sampsa yrittää pitää pientä hirviötä hengissä ja Kornelia etsii tietä ulos laitoksesta, johon hänet on suljettu. Kiehtovan tarinakokoelman maailmaa kansoittavat kuolleet ja elävät, peikot ja lohikäärmeet, laitapuolen kulkijat ja yksinäinen väki. Sekä lehmät.

Hertta Vierula on urbaanin fantasian taitaja, jonka kymmenessä sadussa kauneus kohtaa kauhun ja todellisuus nyykähtää polvilleen. Omintakeisten tarinoiden rinnalla hehkuvat Brocin upeat kuvitukset.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suomalaisperhe muuttaa 1980-luvulla New Yorkiin isän työn takia. Viisihenkinen perhe asettuu omakotitalolähiöön, ja siitä tulee koti. Tästä alkavat kertojan, perheen keskimmäisen lapsen Onnin muistot.

Aika New Yorkissa katkeaa äkilliseen muuttoon takaisin Helsinkiin, jossa lapsuus taittuu nuoruudeksi uuden parhaan ystävän Josen rinnalla. Näin alkaa Onnin 2010-luvulle asti kantava kasvukertomus. Sen mukana kulkevat äidin, pikkuveljen ja isosiskon omat kipupisteet ja toisaalla vuosikymmenten mittainen ystävyys Josen kanssa, jaettu ulkopuolisuus, yhteiset sydänsurut, mutta myös kilpailu, kunnianhimo ja etäisyys.

Kaikkea tätä Onni yrittää koostaa eheäksi tarinaksi. Onnen ja onnettomuuden hetket muokkautuvat jälkikäteen: mitä muistetaan, mitä perheenjäsenet tai ystävät muistavat toisin? Onnin ulkopuolisuus näyttäytyy kerta toisensa jälkeen erillisyytenä, pakenemisena, kodittomuutena.

Mikko Viljasen neljäs romaani Onni on kaunis teos kasvamisesta, perheestä ja muistista. Romaani on kuin valokuva-albumi, jossa kohtaukset, spekulaatiot, impressiot ja elämän jäämistö muodostavat kollaasin, yhden elämän toden kuvauksen.

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Uuden ajan Vittulajänkä - perheromaanien tuleva klassikko

"Pirullisesta pimeydestä, dieselinkatkusta, suomalaisista riidoista ja vakavista kommunikaatio-ongelmista huolimatta kirja herätti minussa heti halun muuttaa Tornionlaaksoon."
-Dagens Nyheter

Kun Anni huomaa olevansa raskaana, hän palaa vastahakoisesti Tornionjokilaaksoon, maatilalle, jossa varttui. Siellä ei puhuta ruotsia eikä suomea vaan jotain kolmatta kieltä, jotain omaa - meänkieltä.

Perheeseen kuuluu isä ja äiti ja kaksitoista lasta (tai neljätoista, riippuen laskentatavasta). Kukaan ei ole erityisen innoissaan Annin paluusta, innostuminen ei vain kuulu perheen tyyliin. Pentti-isä on hallinnut perhettään jo vuosia despootin ottein, ja nyt Siiri-äiti vihdoin päättää, että kaikella on rajansa.

August-ehdokkaanakin ollut hulvaton Perintö on elämässä raivokkaasti roikkuva perhetarina, jossa jokainen perheenjäsen kirjoitetaan taiten oman elämänsä päähenkilöksi.

Nina Wähä (s. 1979) syntyi Tukholmassa. Hänen äitinsä on kotoisin Tornionjokilaaksosta, jossa Wähä vietti lapsuuden kesiään ja oppi meänkielen. Hänen kolmas kirjansa, Perintö, oli Ruotsissa huima myynti- ja arvostelumenestys. Wähä asuu Tukholmassa ja on työskennellyt myös näyttelijänä ja laulajana.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Kirja
Edwards, John, kirjoittaja ; Falk, Tanja, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lumiukko kirjastonhoitajana!

Frozen 2 -elokuvan suurten seikkailujen jälkeen Olaf tempautuu kirjojen kiehtovaan maailmaan.

Arendelin kirjastossa tarvitaan kirjastonhoitajaa, ja kuka olisikaan parempi tehtävää hoitamaan kuin lukemisesta innostunut lumiukko Olaf? Hänen innostuksensa tarttuu myös kylän lapsiin, ja pian suunnitellaan jo kirjafestivaaleja!

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tiedätkö, miksi keijut keräävät taikapölyä Pomenian taikamaailmassa? Ei tiedä Pikku Kettukaan, mutta palaa halusta ottaa asiasta selvää. Nitiäinen ja Natiainen päättävät auttaa ystäväänsä arvoituksen ratkaisemisessa. He lähtevät tutkimusmatkalle ja kuulevat, mitä kaikkea ihmeellistä Pomenian taikapöly saa aikaan. Saavatko Nitiäinen ja Natiainen taikapölyn salaisuuden selville?

Kirja vie lukijan keskelle Pomenian taikamaailmaa ja kertoo tarinan taikapölyn mahtavasta voimasta. Ainutlaatuisella tyylillä kuvitettu kirja avaa oven satujen maailmaan, jossa osataan arvostaa niitä kaikkein pienimpiäkin asioita. Ripauksella taikapölyä sinäkin voit tehdä mitä tahansa!

Suositusikä 3+

Pomenian luoja Petronella Grahn (s. 1970) on satutaitelija, tarinankertoja ja kuuden lapsen äiti. Pomenian satumaailmaan puhallettiin ensimmäinen henkäys 25 vuotta sitten, kun Petronella ompeli ensimmäisen lohikäärmehatun esikoispojalleen. Syntyi tunnettu lastenvaatebrändi, taidemaalausprojekteja, perhepuistoja pääkaupunkiseudulle ja yhteensä kuusi lasta. Kun tapahtumarikkaiden päivien jälkeen koitti iltasatujen aika, Petronella sepitti lapsilleen jännittäviä ja opettavaisia tarinoita Pomeniasta, ihanasta taikamaailmasta, missä kaikki mahdottomatkin asiat olivat mahdollisia ja seikkailu suurenmoista.

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kaikki My Little Ponyista!

Hulvattoman hauska hahmo-opas täynnä kiinnostavaa tietoa prinsessa Twilight Sparklesta, hänen ystävistään, valtakunnastaan ja tietenkin sitä väijyvistä pahiksista!

Tiedätkö, kuinka Twilight Sparkle sai kauniit siipensä tai millaista on hänen ystävyyskoulussaan? Entä kuka onkaan salaperäinen Varjojen poni? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tämän hahmo-oppaan sivuilta. Tutustut Equestrian asukkaisiin ja heidän haaveisiinsa ja hassuihin tapoihinsa. Kirjassa on myös paljon ponivinkkejä ja tärkeitä oivalluksia ystävyydestä. Ennen kuin huomaatkaan, tiedät kaiken ihanista poneista!

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koira nimeltään Kissa, Kissa nimeltään Koira sekä puliukko nimeltään Näätä ovat parhaita ystävyksiä. Heillä ei ole juurikaan omaisuutta, mutta heidän elämänsä täyttää ystävyys ja rakkaus, kaikkia ja kaikkea kohtaan.

Rautatieasemalla Kissaa lähestyy pieni tyttö, joka huolestuu resuisesta joukkiosta ja kysyy Kissalta, eikö tällä ole kotia. Kun tyttö häviää ihmisvilinään, Kissan sydämen valtaa kaipaus. Vaikka hän nauttiikin vapaudesta ja vaeltelusta, ovat talvet ankaria ja jatkuva kulkeminen raskasta. Hän ymmärtää kaipaavansa kotia, kodin turvaa.

Näädän mielestä heillä on kaikki hyvin, mutta Kissa ja Koira ovat eri mieltä. ”Ystävyys ei lämmitä palelevaa”, Koira naukaisee Näädälle.

Tästä alkaa kolmikon vaellus kohti kotia. Löytävätkö he sen vai jäävätkö siltojen katveet ja kauppakeskusten tuulikaapit kulkijoiden kohtaloksi?

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Joulupukin poroista huolehtiminen on tärkeä tehtävä, jota Into-tonttu hoitaa huolella. Kun eräänä päivänä porojen lähettyvillä hiippailee oudon näköinen tyyppi, Inton epäilykset heräävät.

Ja kuinka ollakaan, Into osuu paikalle juuri, kun tuo outo vieras on lähdössä lentoon Joulupukin Tuulispää-porolla. Poron ryöstö on estettävä tavalla tai toisella.

Inton huimaa seikkailua elävöittää Harri Tarkan riemukas kuvitus.

Tallennettuna: