Huom! Vappuna ke 1.5. kirjakuljetusta ei ole.

Haku

Uutuudet, vko 45/2020

Uutuudet ajalta: 2.11.2020 - 8.11.2020

Muokattu: 8.3.2021
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nykyihmisen elämään kohdistuvat vaatimukset kasvavat alituiseen. Monella on arjessaan aikaansaamattomuuden ja uupumuksen kokemuksia. Ne voivat olla myös merkkejä siitä, että odotamme itseltämme liikaa.

Tarvitaan uutta asennetta. Ihmiskunnan parhaat ajatukset ovat ani harvoin syntyneet tiukkojen tavoitteiden ja ahdistavien aikataulujen puristuksessa. Päinvastoin yleensä ne ovat olleet vapaan ilmapiirin spontaaneja välähdyksiä.

Liiallinen kunnianhimoisuus on pahasta. Se uhkaa jumittaa elämäämme hyydyttäen sen rentouden. Se ahdistaa mieltämme ja heikentää kykyämme oppia uutta. Liian usein se tekee meistä alisuorittajia ja ikäviä ihmisiä.

Ajattele isosti -ilmapiiri on murtumassa. Tämä kirja tarjoaa havainnollisia esimerkkejä siitä, mistä on kyse. Ehkä sinun olisikin, menestyäksesi, keskityttävä kunnianhimoisten tavoitteiden sijaan tekemiseen. Yllättäen voit huomata, että työ sujuu. Mikä parasta, jousisto sisälläsi on antanut myöten ja otsasi rypyt ovat silinneet.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Osalliseksi onnellisuudesta on kirja onnellisuuden määritelmistä ja lähteistä sekä onnellisuuden esteistä ja keinoista onnellisuuteen. Kirjan lopussa käydään läpi myös kohtuuttomia tilanteita, joihin ihminen voi joutua ja jolloin kokonaisvaltainen onnellisuus ei ole mahdollista. Mikä silloin avuksi? Tätä kysymystä pohditaan ja etsitään ratkaisun suuntaa ennakkoluulottomasti.

Onnellisuus on mielihyvän tunteita ja elämän merkitykselliseksi kokemista. Myönteisiä tunteita ei tarvitse eikä voikaan olla joka hetki, mutta jos niitä on voittopuolisesti, ollaan onnellisuuden puolella. Kun elämä koetaan merkitykselliseksi, se on hyvää elämää. Elämää, jossa on tarkoitus. Vahva elämäntarkoitus kantaa vaikeiden elämänvaiheiden yli ja auttaa kestämään hankalia tunteita.

Onnellisuuteen voi vaikuttaa suuresti omilla valinnoillaan. Valinnoilla, jotka kumpuavat omista ydinarvoista ja itsensä toteuttamisesta. Arvot toteutuvat konkreettisten tekojen kautta. Parhaiten onnellistavia tekoja ovat sellaiset, jotka ovat hyödyllisiä nyt ja tulevaisuudessa. Aina ei ole tarjolla näitä parhaita valintoja ja tekoja, silloin tulee tyytyvä vähempään.

Parasta onnellisuutta on muiden auttaminen tietyin reunaehdoin. Omia voimavaroja ei tule ylittää. Omat asiat tulee laittaa ensin kohtuullisessa määrin kuntoon. Sen jälkeen voi auttaa muita, mutta ei ketä tahansa. Auttaa niitä, joilla on aito avun tarve. Näin toimien tulet osalliseksi onnellisuudesta. Olet osa kokonaisuutta. Ympärilläsi on yhteisö, johon kuulut. Turvaverkko. Muussa tapauksessa olet osaton, ulkopuolinen. Olet yksin ja vailla turvaa. Onneton.

Onnellisuuden tason nosto pysyvästi ei ole helppoa. Se on kovaa työtä, joka vaatii ponnistelua ja sitoutumista. Palkinto on kuitenkin niin suuri, että siihen kannattaa ryhtyä. Kyse on elämän laadusta ja jopa sen pituudesta. Onnelliset ihmiset elävät terveempinä ja pitempään kuin vähemmän onnelliset ihmiset. He ovat tyytyväisempiä tekemisiinsä ja ihmissuhteisiinsa. He toipuvat paremmin menetyksistä ja löytävät iloa pienistäkin asioista.

Kunkin luvun lopussa esitetään lukijalle pohdittavaksi onnellisuuteen liittyviä kysymyksiä ja yhteenveto luvun keskeisistä kohdista.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Pink, Daniel H., kirjoittaja, valokuvaaja ; Koskela, Kaisa, kääntäjä
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tiedämme jokainen, että ajoitus on kaikki kaikessa. Ongelma on, ettemme tiedä paljoakaan ajoituksesta itsestään. Elämä tarjoaa meille loputtoman oikeaan hetkeen liittyvien päätösten virran: milloin vaihtaa uraa, milloin kertoa huonot uutiset, milloin mennä juoksulenkille tai milloin aloittaa uusi projekti. Valtaosa näistä päätöksistä kumpuaa kuitenkin arvailun huuruisesta suosta.

Tässä kirjassa menestyskirjailija Daniel H. Pink osoittaa, että oikealla hetkellä toimimisen voi perustaa tutkittuun tietoon. Hän yhdistää tutkimustulokset oivaltavaan tarinankerrontaan ja tarjoilee runsaasti työkaluja, harjoituksia ja vinkkejä, joiden avulla oivallukset voi ottaa käyttöön.

Kirjan luettuasi voi lopettaa arvailemasta, milloin on paras aika toimia, ja toimia silloin kun on paras aika.

Suomenkielisen painoksen saatesanat on kirjoittanut johtamisen professori Alf Rehn, jonka mielestä oikea ajoitus on kriittisen tärkeä taito jokaiselle.

Daniel H. Pink on kirjoittanut menestysteokset Drive ja To Sell Is Human. Hänen kirjojaan on myyty noin kaksi miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. When-kirjan oikeudet on myyty 27 maahan.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Kirja
Tuominen, Arvo, kirjoittaja
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Suomi ja Venäjä - koko tarina -kirja kertoo tuhatvuotisesta suhteesta, jolle on ominaista maiden välillä kulkeva hyvin jyrkkä kulttuuriraja. Kirjoittaja vertaakin sitä tietokoneiden eri käyttöjärjestelmiin, jotka eivät kommunikoi keskenään. Vauhtia otetaan jo Novgorodin ja Ruotsin suhteesta ja tarkastellaan Suomen asemaa Saksan ja Venäjän välissä sekä kuljetaan ns. suomettumisen kautta EU-aikaan. Uusin geenitutkimus tuo oman mielenkiintoisen sävynsä soppaan.

Kirja johdattelee lukijaa kuin elokuvan päähenkilö kohtauksesta toiseen. Tuhatvuotiseen historiaan mahtuu lukuisia kertomuksia merkillisistä ihmiskohtaloista. Sulattelemalla suomalaisista ja venäläisistä lähteistä olevaa materiaalia yhteen kirjoittaja luo vallitsevin käsityksiin uusia mielenkiintoisia näkökulmia. Tuominen porautuu aiheeseensa ironisella otteella, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Kirjan ilmestymisvuonna 2020 tulee kuluneeksi 100 vuotta Tarton rauhasta. Sodista on kirjoitettu vaikka kuinka paljon, mutta tämä kirja kertoo solmituista rauhoista, rauhanprosesseista ja näin syntyneistä rajoista.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vuoden 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas.

"Rahasta ei puhuta, rahaa omistetaan."
Keitä ovat Suomen rikkaimmat, mitä he ajattelevat, ja miltä yhteiskunnan huipulla näyttää?

"Huipputuloiset" on kirja Suomen suurituloisimmasta promillesta. Se kertoo, mitä rikkaat ajattelevat itsestään ja muista. Mikä innostaa suuryrityksen johtajaa, mikä ajaa eteenpäin rikasta yrittäjää? Entä mitä ajattelee Suomesta ja veroista vanhan omistajasuvun nuori perillinen?

Teos kuvaa 2000-luvun vaurasta yläluokkaa ja sen irtoamista suomalaisesta yhteiskunnasta. Se perustuu laajaan tutkimukseen, jossa on selvitetty, ketkä kuuluvat Suomen suurituloisimpaan promilleen, ja haastatteluihin, joissa promille kertoo ajatuksiaan. Kantola ja Kuusela kuvaavat Suomessa käynnissä olevaa myllerrystä, kun varallisuus on kasautunut yhteiskuntien huipulle ympäri maailman. Kirjassa seikkaillaan menestyneiden yrittäjien, innokkaiden ammattijohtajien ja sukuyrityksiään vaalivien perijöiden maailmassa. Siinä kuvataan rikkaiden arkista loistoa ja heidän tapojaan oikeuttaa vahvistunutta asemaansa.

Käsissä ei ole paljastus- eikä tirkistelykirja, vaan kuvaus siitä, miten suomalaisen yhteiskunnan kompromissit murtuvat, kun ääneen pääsevät kaikkein vauraimmat. Huipputuloiset näyttää, miten talouselämän optimistiset menestyjät muuttuvat yhteiskunnan pessimistiseksi eliitiksi, jota harmittavat jäykkyydet, työttömät ja laiskistava yhteiskunta.

"Nyt on korkea aika romuttaa kaikki."

Kirjoittajista Anu Kantola on professori Helsingin yliopistossa ja Hanna Kuusela yliopistotutkija Tampereen yliopistossa.

Teos on vertaisarvioitu.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Fiksusti toteutettuna vastuullinen sijoittaminen tarjoaa korkeampia tuottoja, tehokasta riskienhallintaa ja kilpailuetua. Vastuullisella sijoittamisella voi vaikuttaa sijoituskohteena olevien yhtiöiden vastuullisuuteen, analysoida mahdollisuuksia ja riskejä ja saavuttaa ylituottoa, jolloin sijoitus tuottaa yleistä markkinakehitystä paremmin. Tässä kirjassa havainnollistetaan, kuinka sijoituskohteen vastuullisuusanalyysia tehdään käytännössä ja esitellään siihen liittyviä analyysityökaluja. Kirjassa kerrotaan myös viimeisimmistä tutkimustuloksista, kuvataan liike-elämän case-esimerkkejä ja esitellään lukuisien asiantuntijoiden ja liike-elämän vaikuttajien näkemyksiä vastuullisen sijoittamisen menetelmistä, vaikuttamismahdollisuuksista ja taloudellisista vaikutuksista. Kirjassa ennakoidaan myös tulevia sijoitustrendien muutoksia sekä niihin vaikuttavia vastuullisuustrendejä ja tulevia lainsäädännön muutoksia.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Turvattomuutta ja toivoa.

?Alkuun en itsekään tiennyt, ettei lapsuuteni ollut, kuten muilla. En ymmärtänyt, ettei se kaikki ollut ok. Eivät tilannetta ymmärtäneet, tai uskoneet, myöskään aikuiset ympärilläni. He kaikki uskoivat isääni.? Nimimerkki Perhonen
Tässä kirjassa tarinansa kertovat nuoret, joilla on omakohtainen kokemus lastensuojelusta. Jokainen tarina on erilainen, mutta kaikilla kirjoittajilla on takanaan kokemuksia, joita ei lapsen tulisi kohdata. Silti he ovat ponnistaneet eteenpäin kohti itsensä näköistä elämää.

Tekstit ovat syntyneet Lastensuojelun Keskusliiton järjestämissä, Elina Hirvosen vetämissä työpajoissa, joissa nuoret ovat käyneet läpi omakohtaisia kokemuksiaan kirjoittamalla.

Kirjailija ja elokuvantekijä Elina Hirvonen sekä viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen Lastensuojelun Keskusliitosta ovat koonneet nuorten tarinat yhteen ja toimittaneet kirjaksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen muutti puolisonsa ja kolmen lapsensa kanssa puoleksitoista vuodeksi Siperian kylmimmälle seudulle Jakutiaan. Talvella pakkaset paukkuivat jopa 50 asteessa, ja Konttiset sulattivat vettä jäälohkareista ja teippasivat autoonsa tuplaikkunat. Perheen lapset kävivät jakutialaista kyläkoulua ja munniharppupainotteista päiväkotia. Konttinen tutustui Siperian ihmeisiin: hän kävi katsomassa Euraasian suurimman tulivuoren purkausta, vietti rantaelämää 70 000 mursun seurassa ja etsi mammutin syöksyhampaita ikiroudan syvyyksistä. Hän myös näytteli jäätynyttä zombia jakutialaisessa elokuvassa, oppi tykkäämään jäisestä kalasta ja tutustui omintakeisen ja elinvoimaisen jakuuttikansan elämään.

Jussi Konttisen reportaasikirja kertoo suomalaisen perheen elämästä äärimmäisissä oloissa mutta myös Siperian kulttuurista, politiikasta ja taloudesta, valtavasta erämaasta, suunnattomista luonnonrikkauksista ja arktisen alueen herkästä luonnosta.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Luonnon monimuotoisuus hupenee. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa? Kuinka ilmiö näkyy Suomessa? Palkittu tutkiva toimittaja Juha Kauppinen lopetti toimittajan työnsä puoleksitoista vuodeksi selvittääkseen, mistä luonnon monimuotoisuuden katoamisessa on kysymys. Syntyi reportaasikirja matkasta Suomeen, suomalaisten lajien katoamispaikoille.

Yksittäisten lajien tarkastelusta aukeaa ikkunoita tuhansien ja miljoonien vuosien taakse ja toisaalta viime vuosikymmeniin, jolloin luonnontilainen luonto on dramaattisella tavalla kadonnut Suomesta, kuten lähes kaikkialta maailmasta. Kirja kokoaa yhteen kymmenet pienet uutiset ja kertoo suuren tarinan niiden taustalla, ihmisen elämän seuraukset maapallolla. Kertomuksen tapahtumapaikkana on Suomi, mutta se puhuu koko maailmasta.

Monimuotoisuus on matka metsiin, soille, niityille ja jokivarsiin. Luontoon, joka on köyhtynyt, mutta jota ei Suomessa vielä ole tuhottu kokonaan. Kirjan viesti on, että meillä on aikaa, mutta ei tuhlattavaksi asti. Suomen ainutlaatuinen luonto näyttäytyy yksittäisten tarinoiden kautta, monimutkaiset, vaikeasti hahmotettavat asiat on purettu jokaiselle ymmärrettävään muotoon.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Chown, Marcus, kirjoittaja ; Syrjä, Suvi, kääntäjä
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Maailmankaikkeus on paljon jännempi paikka kuin olisit koskaan osannut kuvitella. Tutkimusmatkat avaruuteen, syventynyt ymmärrys kvanttimaailmasta sekä teknologiset edistysaskeleet ovat auttaneet ymmärtämään kotiplaneettaamme ja paikkaamme maailmankaikkeudessa hämmästyttävän tarkasti.

Tiedetoimittaja Marcus Chown kertoo nokkelasti taustat viidellekymmenelle faktalle, jotka selittävät koko olemassaolomme monimutkaisuuden kirjoa. Uskoisitko, että ihmiskunnan saisi mahdutettua sokeripalan kokoon tai että puolet soluistasi ei oikeastaan kuulu sinulle? Tai että hyttysen atomien sisältämä sähkömagneettinen voima riittäisi räjäyttämään kaiken elämän maapallolta?

Marcus Chown on koulutukseltaan astrofyysikko ja toimii New Scientist -lehden kosmologian asiantuntijana.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Vuoden tiedekirja 2019

Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Maapallon elämä on saanut alkunsa jostakin pienestä ja heiveröisestä, yksittäisistä hyvin hauraista molekyyleistä. Luonnonvalinnan kautta elämä on kehittynyt loputtoman kestäväksi ja peräänantamattomaksi sinnittelijäksi, joka on säilynyt läpi mitä ankarimmista olosuhteista. Säilyneitä elämän linjoja ovat ne, jotka ovat pystyneet sopeutumaan suuriin ympäristön muutoksiin ja selviytyneet lajien välisessä kilpailussa.

Maapallon elämä on käynyt läpi useita pullonkauloja, joiden kautta on syntynyt kaikki eliökunnan monimuotoisuus, mukaan lukien yksi teknologinen ja kommunikoiva laji, ihminen. Elämää voi olla olemassa myös muualla, kenties oman aurinkokuntamme muilla kappaleilla tai kaukana muissa planeettakunnissa. Elämän synty vaatii sopivaa biokemiaa ja riittävästi energiaa ja aikaa. Millaista elämä voisi olla maapallon ulkopuolella? Mitä kaikkea pitääkään tapahtua, että elämää syntyy? Mitä vaaditaan, että elämä saa aikaan teknologisen, avaruutta valloittavan älykkään lajin?

Kirsi Lehto on väitellyt tohtoriksi Kalifornian yliopistossa Riversidessa vuonna 1989, minkä jälkeen hän on toiminut molekyylibiologian ja astrobiologian tutkijana ja opettajana Turun yliopistossa. Hän on mukana myös perusteilla olevassa Euroopan astrobiologian instituutin toiminnassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

?Pimeä aine on arvoitus, joka on piinannut kosmologeja, tähtitieteilijöitä ja hiukkasfyysikoita jo vuosikymmeniä. Pimeän aineen luonne on modernin fysiikan tärkeimpiä ja hieman yllättäen vaikeimmiksi paljastuneita ongelmia.?

Maailmankaikkeus näyttää pikaisella vilkaisulla selkeältä. Kaikesta maailmankaikkeuden aineesta yli 80 % on meille kuitenkin tuntematonta ja näkymätöntä. Kukaan ei vielä tiedä, mitä pimeä aine on, sillä havaitsemme sen vaikutuksen ainoastaan painovoiman kautta. Ilman pimeää ainetta kotigalaksiamme ei olisi koskaan syntynyt eikä meitäkään olisi olemassa.

Tommi Tenkanen kertoo omiin kokemuksiinsa pohjautuen miten tutkijat lähestyvät tuntematonta etsiessään pimeää ainetta. Tenkanen tutkii teoreettista kosmologiaa tällä hetkellä Johns Hopkinsin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Teerikorpi, Pekka, kirjoittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

?Maailmasta on aina kysytty asioita, joiden ihmettelystä mieli ei tahdo tulla kylläiseksi. 1900-luvun alussakin kysyttiin: Onko maailma äärellinen vai ääretön? Onko maailma ollut aina? Mitä kaikkea kaikkeus sisältää??

Pekka Teerikorpi esittelee modernin kosmologian syntyä ja sen kehittymistä viime vuosisadalla. Sata vuotta sitten maailmassa ja tieteessä tapahtui suuria mullistuksia. Ensimmäisen maailmansodan aikana Einstein, de Sitter ja Slipher julkaisivat uraauurtavia kosmologisia tuloksia ja muiden muassa Hubble, Friedmann ja Lundmark aloittivat uraansa.

Näiden tutkijoiden keskeiset julkaisut olivat irrallisia palasia kuvaan, joka ei vielä hahmottunut. Pian kuitenkin havainnot ja teoria alkoivat lähestyä samaa kohdetta, galaksien kansoittamaa avaruutta. Sen jälkeen kehitys on ollut valtaisaa, mutta kokonaiskuvassa on edelleen isoja pimeitä alueita. Kosmologian normaalitila on sellainen, että siinä avautuu yhä uusia arvoituksia.

Pekka Teerikorpi on kosmologian ja galaksien tutkija, joka on toiminut Tuorlan observatoriossa tutkijan ja professorin tehtävissä sekä akatemiatutkijana. Lukuisien tieteellisten artikkelien ja muiden kirjoitusten lisäksi Teerikorven kynänjälkeä on useissa yleistajuisissa teoksissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Onko avaruutta ja aikaa todella olemassa? Mistä todellisuus koostuu? Teoreettinen fyysikko Carlo Rovelli on tutkinut näitä kysymyksiä koko elämänsä. Kirjoissaan Rovelli yhdistää fysiikan, filosofian ja taiteen kertoessaan modernin fysiikan jännittävimmistä asioista.

Carlo Rovellin menestysteosta Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta on myyty maailmalla yli miljoona kappaletta. Tämä kirja käsittelee samoja teemoja laajemmin ja syvällisemmin.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Bakteereja on kaikkialla. Niitä majailee kallioperän uumenissa, merien syvänteissä, sisäilmassa ja ovenkahvoissa. Myös me itse olemme elinympäristöjä mikrobeille. Toiset niistä ovat liittolaisiamme, toiset voivat pahimmillaan viedä meiltä hengen.

Bakteerien planeetta on kattava, uusimpaan tutkimustietoon perustuva teos maapallon mikroskooppisen pienistä hallitsijoista, bakteereista ja arkeoneista, jotka ovat muovanneet valtakuntaansa ja sen elämää miljardien vuosien ajan. Ihmiskuntaa ne ovat piinanneet aiheuttamalla ruton ja kurkkumädän kaltaisia kulkutauteja sekä vaarallisia tulehduksia. Toisaalta bakteerit edistävät terveyttämme: esimerkiksi suolistobakteerien hyödyistä tiedetään koko ajan enemmän.

Teoksessa tarkastellaan bakteerien ja arkeonien merkitystä luonnossa sekä ihmisen terveydessä ja sairauksissa. Nykytutkijoita askarruttavien kysymysten kautta tähytään tulevaisuuteen. Millainen uhka on bakteerien antibioottiresistenssi? Voivatko bakteerit vauhdittaa vai kenties hillitä ilmastonmuutosta?

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Kirja
Halenius, Pentti, kirjoittaja, valokuvaaja ; Rantanen, Arto, valokuvaaja ; Laaksonen, Juha, valokuvaaja, ; Tuomisto, Tero, valokuvaaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tunnista Suomen luonnon kasveja!

Kasvibongarin opas esittelee 552 Suomessa kukkivaa kasvia. Upeat lähivalokuvat paljastavat kasvien pienetkin yksityiskohdat.

Kasvibongarin opas esittelee Suomessa kukkivien kasvien kukat, kukinnot ja hedelmät. Tämän teoksen avulla lajien tunnistaminen onnistuu myös kukintakauden jälkeen. Teos tarjoaa tietoa kasvien kasvupaikoista ja pölyttäjistä, se myös varoittaa myrkyllisistä lajeista. Kasvien levinneisyyskarttoja kirjassa on noin 300.

Kasvibongarin oppaassa kasvit on järjestetty uuden kasviluokituksen mukaisesti. Uusi luokitus perustuu kasvien dna-tutkimukseen. Kesällä 2017 Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS julkisti kasvien uuden nimistön. Ajanmukainen nimistö takaa kirjan käyttökelpoisuuden myös tulevina vuosina.

Pentti Halenius (s. 1949) ja Arto Rantanen (s. 1945) ovat luontoharrastamisen monitoimimiehiä. Pentti Halenius on työskennellyt biologian opettajana, toimittajana ja valokuvaajana sekä tehnyt luonto-opastuksia. Arto Rantanen on valokuvaaja ja biologi.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Kirja
Väre, Henry, kirjoittaja, valokuvaaja ; Peiponen, Jorma, valokuvaaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Upeasti kuvitettu ja asiantuntevasti kirjoitettu kirja kertoo kasvien kiehtovasta biologiasta ja ekologiasta. Tarkasteltavat lajit ovat olleet aiemmin valtavassa liljakasvien heimossa tai ovat sukua niille. Useimmilla näistä on maanalainen sipuli, jonka avulla kasvi talvehtii ja lisääntyy. Osa kuuluu alkuperäisinä luontoomme ja osa on aikaa myöten luonnonvaraistunut. Monet liljamme kukkivat keväisin näyttävästi puistojen ja puutarhojen nurmilla sekä kukkapenkeissä.

Arvostettu kasviasiantuntija ja tietokirjailija Henry Väre työskentelee Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen Kasvimuseon yli-intendenttinä. Väre on kirjoittanut ja kuvittanut aihepiiristä lukuisia kirjoja, jotka soveltuvat niin kasviharrastustaan aloittelevalle kuin myös vaativaan kasvitiedonhankintaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Kirja
Tikkanen, Jouni, kirjoittaja
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Väkevä kuvaus susista ja petovihasta.
Vuosina 1880-1881 sudet tappoivat Turun seudulla 22 lasta. Lapsensurmista tuli oman aikansa suuri mediatapaus ja kansallinen kysymys, joka on vaikuttanut susiasenteisiin meidän päiviimme asti. Mitä lopulta tiedämme susista ja surmien taustoista? Vetävästi kerrottu tarina susista ja ihmisistä ankarissa oloissa.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lievä tulehdus on salakavala vaiva, joka vaikuttaa terveyteemme haitallisesti. Sitä edistävät esimerkiksi vääränlainen ravinto, vähäinen liikunta, stressi, riittämätön uni ja lihavuus. Yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa se on osaltaan aiheuttamassa esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, tyypin 2 diabetesta sekä muita pitkäaikaisia sairauksia.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo tässä teoksessa havainnollisesti ravinnon vaikutuksesta lievään tulehdukseen. Arkisilla ruokavalinnoilla ja elämäntavoilla on tärkeä merkitys lievän tulehduksen hillitsemisessä ja ehkäisyssä. Syömällä terveellisesti pienennät samalla kroonisten sairauksien riskiäsi.

Reijo Laatikainen on laillistettu ravitsemusterapeutti, filosofian tohtori ja tunnettu ravitsemuksen asiantuntija muun muassa suositun bloginsa kautta. Hän on väitellyt viljojen ja toiminnallisten vatsavaivojen yhteydestä. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. Pötyä pöydässä (2018), Syö hyvin, voi paremmin (2017, yhdessä Timo Joensuun kanssa) ja Herkän vatsan valinnat (2015).

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Kirja
Sjöholm, Satu, kirjoittaja, valokuvaaja (ekspressio) ; Hakala, Pasi, valokuvaaja (ekspressio)
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kiinnostus terveellisiä ja vaihtoehtoisia ruokavalioita kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Kirja VHH ruoka- ja herkkuohjeita vastaa tähän tarpeeseen saada apuja erilaisten ruokavalioiden toteuttamiseen kiireisessä arjessa.

Kirjan ohjeet soveltuvat ketoruokavalion lisäksi vähähiilihydraattiseen, hiilihydraattitietoiseen ja viljattomaan ruokavalioon. Kirja sisältää suositun Kutsu vapauteen -blogin suosikit sekä paljon sellaisia ohjeita, joita ei tuosta blogista löydy. Ohjeet ovat pääsääntöisesti helppo- ja nopeatekoisia, ja niissä on hyvä rasvahappokoostumus ja korkea kuitupitoisuus. Vaikka ohjeet soveltuvatkin erikoisruokavaliota noudattaville, ne eivät ole mitään korvikkeita vaan täyttä ravintoa.

Satu-Marja Sjöholm on valtion aluehallinnon liikuntatoimen ylitarkastaja, joogaohjaaja ja terveysvaikuttaja. Hän on aina pitänyt leipomisesta, ja hänen intohimonaan on ollut jo vuosikausia ruoka- ja leivontaohjeiden kehittely terveellisempään suuntaan. Hän haluaa omalla esimerkillään innostaa ja tsempata sekä osoittaa, miten terveellinen ruokavalio, liikunta, hyvä yöuni ja henkinen hyvinvointi vaikuttavat terveyteen, energiatasoon ja ulkonäköön.

Tallennettuna:
Hakutulos 21

Koukussa seksiin Näytä tarkat tiedot

Understanding and treating sex and pornography addiction, suomi
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Opas seksiriippuvuuden hoitoon

Psykoterapeutti Paula Hallin Koukussa seksiin tarjoaa tietoa ja apua seksiriippuvaisille, heidän läheisilleen sekä ammattilaisille, jotka työskentelevät seksiriippuvuuden parissa.

Seksi- ja pornoriippuvuus on kasvava, vaiettu ongelma. Erään tutkimuksen mukaan siitä kärsii joka kymmenes ihminen. Miksi seksisuhteet, pornografia, kyberseksi, prostituutio ja fetissit alkavat hallita joidenkin ihmisten elämää?
Psykoterapeutti Paula Hallin Koukussa seksiin sisältää tapausesimerkkejä sekä käytännön ohjeita ja tekniikoita pakonomaisen seksuaalisen käyttäytymisen hallitsemiseksi ja auttaa riippuvuudesta toipuvia estämään retkahdukset. Kirja käsittelee myös seksiriippuvuuden taustalla olevia syitä ja kertoo, miten niihin voidaan puuttua.

Hall osoittaa, ettei seksiriippuvuus ole moraalinen vaan terveydellinen ongelma, joka on otettava vakavasti ja jota voidaan hoitaa.

Koukussa seksiin -kirjan suomentanut ja suomalaisin esimerkein täydentänyt Karoliina Vuohtoniemi on seksuaaliterapeutti ja Sexpon koulutuspäällikkö. Hän on terapeutin työssään erikoistunut seksiriippuvuuden hoitoon.

Tallennettuna:
Hakutulos 22
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Turun yliopistossa työskentelevä apulaisprofessori ja evoluutiopsykologi Markus Rantala pohtii mielenterveysongelmien evolutiivista alkuperää, erityisesti masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön syitä.

Nimestään huolimatta mielenterveysongelmat eivät ole vain mielen ongelmia, vaan useissa tapauksissa myös ruumiin ongelmia. Mielen ja ruumiin vuorovaikutus evolutiviisista olosuhteista poikkeavassa modernissa maailmassa on usein häiriintynyt ja se johtaa mielenterveysongelmiin.

Rantala on luokitellut evolutiviisen ajattelun perusteella masennuksen tavanomaisesta kaksijaosta poiketen kahdeksitoista eri sairaudeksi. Kun sairaudet ovat erilaiset, niiden hoitojenkin tulee olla erilaiset. Ja kun ne perustuvat evoluutiivisesta ympäristöstä poikkeamiseen, ne voidaan usein hoitaa palauttamalla ihmisen luonnollinen ravinto ja ympäristö.

Tallennettuna:
Hakutulos 23
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

"Kun seisoin siinä eteisessä, äiti tuli luokseni. Hän halasi minua lujasti ja sanoi, ettei siskoa ole enää. Päälleni satoi pisaroita. Ehkä ne olivat äidin kyyneleitä, kenties ne tipahtelivat pilvestä, joka alkoi silloin ympäröidä kotiamme paksuna ja mustana."

Surupilven salaisuus kertoo yhden perheen surutarinan pienen lapsen näkökulmasta. Lapsen sisko on tehnyt itsemurhan, ja tunteet ovat erityisen musertavia. Keskustelu ja tunteiden näyttäminen ottavat lapsen mukaan perheen yhteiseen suruun ja tuovat hänelle turvaa.

Teos sopii aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi. Se on tarkoitettu tueksi perheille ja työvälineeksi erilaisille lasten kanssa toimiville tahoille, kuten päiväkodeille, kerhoille ja kouluille. Lämpimästi kerrottu tarina ja herkkä kuvitus jättävät lapsen mielikuvitukselle tilaa. Mukana on myös ohjeita, jotka auttavat käsittelemään itsemurhaa lapsen kanssa.

Kirja on tehty yhteistyössä Surunauha ry:n kanssa. Surunauha on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, jonka tavoitteena on tukea itsemurhan tehneiden läheisiä.

Kirjan kirjoittaja ja kuvittaja Anne Leppänen on sosiaalipsykologi, kuvataiteilija ja vertaistukija. Työryhmään kuuluvat lisäksi työnohjaaja ja vertaistukija Soili Teittinen, Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Viivi Suihkonen, sairaanhoitaja ja psykoterapeutti Minna Proskin, SOS-kriisikeskuksen päällikkö Reija Tuomisalo ja ryhmätoimintojen suunnittelija Hannele Lehtonen Suomen Mielenterveysseurasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 24
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Internetin uskottiin pirstaloivan yleisöt ja lopettavan mediamonopolit, mutta nyt Googlen ja Facebooksin kaltaiset jätit hallitsevat verkossa käyttämäämme aikaa ja keräävät koko huomiotalouden voiton.

Internet-ansa selittää, miten nämä jätit syntyivät ja miten ne ovat pakottaneet muut verkossa toimijat taistelemaan elämästään. Pienet alun edut ovat kasautuneet muutamille voittajille ja rajoittaneet koko internetin edut niille.

Hindman selittää, miksi Internet ei ole jälkiteollinen teknologia, jollaisena sitä kaupitellaan, miksi autotallissa uutta suunittelevien on mahdotonta voittaa se ja miksi verkon neutraalius ei sellaisenaan takaa avointa internetiä.

Ennen kaikkea Hindman selittää, miksi ajatusten moniulotteisuus katoaa, miksi paikalliset digitaaliset uutislähteet ja muut pienet pelurit eivät voi nousta edes omalla alueellaan suuriksi, ja osoittaa, mitä digtaalisen yleisön luominen ja elossa säilyminen verkossa todiela edellyttää.

Matthew Hindman on mediatutkimuksen apulaisprofessori George Washington Universityssa.

Tallennettuna:
Hakutulos 25
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Puutarhamatka taimesta sadoksi jatkuu Sato-kirjan matkassa. Sato tarjoaa vertaistukea ja vinkkejä keittiötarhan perustamiseen ja vihannesten, yrttien ja juuresten viljelyyn. Ammattilaisten neuvoilla kasvatat todellista lähikasvatettua satoa omassa keittiötarhassasi. Hyviksi testatut satoreseptit siivittävät kokeilemaan sadonkorjuun antia keittiössä.

Molempien kirjojen tekijät puutarhatoimittaja Johanna Vireaho ja puutarhavalokuvaaja Hanna Marttinen ovat kymmenen vuoden ajan tehneet lukuisia puutarhajuttuja puutarha-, aikakaus- ja sisustuslehtiin sekä kirjoittaneet ja kuvanneet useita puutarhakirjoja. Johanna hoitaa suurta vanhan talon puutarhaa, jossa kasvihuone ja keittiötarha tarjoavat satoa keväästä myöhäiseen syksyyn. Hanna kasvattaa hyötykasveja kerrostalon parvekkeella, joka täyttyy cityviljelijän iloksi milloin yrtein, milloin tomaatein.

Tallennettuna:
Hakutulos 26
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Koirasi on persoona - näin ymmärrät lemmikkiäsi paremmin

Perusteos jokaiselle koiran omistajalle auttaa ymmärtämään koiraa paremmin ja kasvattamaan siitä kelpo kaverin.

Miten susi ja koira eroavat toisistaan? Mikä on koiran persoonallisuus, ja miten sitä voidaan mitata luotettavasti? Mitä on ääniarkuus, ja mikä vaikuttaa sen kehittymiseen? Miksi koira käyttäytyy aggressiivisesti? Millaisia tunteita koiralla voi olla? Mitä koira meistä ymmärtää? Mistä on koiran epänormaali käytös johtuu? Kirja soveltuu kaikille koirasta uutta tietoa janoaville. Tutkimustietoon perustuva kirja sopii ensimmäistä koiraa harkitseville mutta tarjoaa takuuvarmasti uutta tietoa myös kokeneille koiraharrastajille. Kirja soveltuu käytettäväksi myös oppikirjana eläinalan oppilaitoksissa.

Katriina Tiira (biologi, FT) on tutkinut eläinten käyttäytymistä yli 20 vuoden ajan. Hän on julkaissut aiheesta kymmeniä tieteellisiä artikkeleita ja on suosittu luennoitsija. Vuonna 2016 Katriina perusti smartDOG Oy:n, joka tekee ensimmäisenä maailmassa koirien kognitiivisten ominaisuuksien testausta.

Tallennettuna:
Hakutulos 27
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirjan ohjeet näyttävät, miten voit leipoa yhdellä runkoreseptillä monenlaisia leipiä, pehmeitä sämpylöitä, patonkia, pizzaa, pullaa ja “värileipiä”.

Löydät kirjasta mm. hirssin, tattarin, juurekset, herneet ja teffin kotimaisten viljojen kaverina. Opit ratkomaan aikataulupulmia ja muuntamaan taikinan kokoa.

Parhaan leivän leipominen saa olla vaivatonta ja stressitöntä. Kun tiedät, missä vaiheissa voi joustaa, voit nauttia leivonnasta kiireisessä arjessakin.

Leipävallankumouksen tekijä Eliisa Kuusela ja sen upeat kuvat ottanut valokuvaaja Anna-Liisa Nikus tekevät taas hyvän mielen yhteistyötä paremman leivän puolesta.

Tallennettuna:
Hakutulos 28
Kirja
Suonpää, Juha, valokuvaaja, kirjoittaja ; Bukareva, Hilma, kääntäjä
2018
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Sillanpään torpassa syntyi kaksi poikaa, Urho ja Urpo, jotka osallistuivat sisällissotaan. Toinen taisteli valkoisten ja toinen punaisten puolella. Kun sota loppui valkoisten voittoon, Urpo joutui Suomen valtiorikosoikeuden eteen syytettynä valtionpetoksesta. Urho toimi valtiorikosoikeuden jäsenenä. Voittajien puolelta Urhon tie johti kenraalimajuriksi, Urpo päätyi vankileirille vangiksi numero 2864.

Taiteen tohtori Juha Suonpää seuraa kirjassaan Urpo-isoisänsä matkaa Tampereen taisteluihin vuonna 1918. Valokuvamontaasit yhdistävät sisällissodan hetkiä nykyisen Tampereen katunäkymiin. Kirja muodostaa hätkähdyttävän reitin Suomen itsenäisyyden alkuvaiheisiin, joissa Tampereella oli ratkaiseva rooli. Kuvat hiljentävät. Siinä tutulla kadulla on joskus maannut kasa suomalaisia ruumiita, suomalaisten ampumina.

18-vuotias Urpo selvisi sodasta hengissä, mutta haavoittuneena. Venäläisen sotilaan ampuma luoti säilyi hänen kehossaan läpi elämän. Vaikka metalli oli koteloitunut ja haava sulkeutunut, sodan muisto eli arpena hänen vasemmassa kädessään.

Tallennettuna:
Hakutulos 29
Nuotti
Kennemark, Hans, säveltäjä, sovittaja ; Järvelä, Arto, säveltäjä, sovittaja ; Alakotila, Timo, sovittaja ; Nordik Tree, esittäjä (manifestaatio)
2020
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 30

Kitaranäppäilyn tekniikat ja tyylit Näytä tarkat tiedot

Fingerpicking techniques for guitar, suomi
Kirja
2011
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kitaranäppäilyn tekniikat ja tyylit on perusteellinen opas kitaranäppäilyn saloihin niin aloittelijoille kuin pidemmälle ehtineille kitaristeille - olipa soittotyyli sitten blues, jazz, folk, country, bossa nova tai rock.

Kirjan mukana tulee cd, jolta löytyvät esimerkkikappaleet tukevat harjoituksia. Harjoitukset on esitetty nuottien lisäksi tabulatuurin avulla, ja otteita selvennetään myös tarkoin värivalokuvin. Tutuksi tulevat niin vaihtobasso, näppäilykuviot kuin tekniikkaa varten muokatut sointuotteet.

Teniikkaharjoitusten lisäksi kirjassa katsotaan, mistä tunnetuimpien näppäilytaitureiden, kuten Joan Baezin, Eddie "Son House" Jamesin, Robert Johnsonin, Joni Mitchellin ja Jimmy Pagen näppäilytyylit koostuvat.

Tallennettuna:
Hakutulos 31

Violin sonatas Näytä tarkat tiedot

Sonaatit, viulu, piano, op134
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 32
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Laulajalegendan vauhdikkaat muistelmat

Miten ujosta pojasta tuli esiintyvä taiteilija, joka on myynyt miljoona levyä ja julkaissut 29 LP-levyä?
Rehellinen kirja kertoo lämmöllä ja huumorilla laulajatähden elämän koko kaaren itseironiaa ja kommelluksia unohtamatta.
Viihdetaiteilijan matkassa kuljetaan rätisevillä autoilla ympäri keikka-Suomea, vieraillaan hyisissä takahuoneissa mutta ennen kaikkea lauletaan täysin sydämin koko kansalle.

Tallennettuna:
Hakutulos 33
Kirja
Arffman, Laura, kirjoittaja, haastattelija ; Nousiainen, Mona-Liisa, haastateltava
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Monilahjakkaan maastohiihtäjän tunteikas elämäkerta

Ihminen menestyksen ja julkisuuskuvan takana

Mona-Liisa Nousiainen eli ihmeellisen elämän: Hiihdon nuorten moninkertainen maailmanmestari eteni huipulle aikuisten maailmancupin osakilpailuvoittajaksi. Lahjoja riitti myös musiikkiin, ja Nousiainen voitti 15-vuotiaana Kultainen Harmonikka -kilpailun. Menestyksen ohella tuli muutakin. Tyttären vaikea sairaus. Nopeasti hiipuva urheilu-ura, joka päättyi keväällä 2018. Heti perään tieto vatsasyövästä. Kesästä 2019 tuli Nousiaisen viimeinen.

Ennen kuolemaansa Mona-Liisa oli pyytänyt ystäväänsä urheilutoimittaja Laura Arffmania kirjoittamaan kanssaan kirjan. Arffman saattoi loppuun työn, jonka he aloittivat. Syntyi koskettava, ilon sävyttämä elämäntarina, joka valottaa hiihtouran taustoja sekä Mona-Liisan tuntemattomia puolia, äitiyttä ja ystävyyttä.

Tallennettuna:
Hakutulos 34
Kirja
Vehviläinen, Mikko, kirjoittaja, haastattelija ; Miettinen, Pauliina, haastateltava ; Tamminen, Juha, valokuvaaja (ekspressio)
2019
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Onko Suomi jalkapallokulttuuri ja jos on, niin miksi emme menesty?

Suomalainen jalkapallo on tuottanut erinomaisia pelaajia ja näkemyksellisiä valmentajia. Viime mainitut ovat siirtyneet tuulisilta paikoiltaan myös ulkomaille ja tehneet siellä vähälle julkiselle huomiolle jäänyttä työtään. Matkan varrella näille asialleen omistautuneille raatajille on kertynyt valtava määrä hiljaista tietoa, jonka hyödyntäminen on jäänyt liian vähiin uusia pelaajasukupolvia kasvatettaessa.

Jalkapallotoimittaja, nuoruudessaan vihreitä verkoja edustustasolla kolunnut Mikko Vehviläinen on haastatellut Palloluotsien kivinen tie -kirjaansa varten suomalaisia huippuvalmentajia Martti Kuuselasta Markku Kanervaan. Nyt kun suomalainen edustusjalkapallo on parhaassa nosteessa aikoihin, kirja antaa perspektiiviä kuvaamalla kokeneiden valmentajien tarinoiden kautta esteitä menestyksen tiellä ja ajoittaisia onnistumisia kuningaslajissa, jota kaikki kirjan henkilöt rakastavat.

Tallennettuna:
Hakutulos 35
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Lukunautintoa ja oivaltavia keskustelunavauksia nykyajasta Minna Canthin innoittamana.

Luovuus, työ, valta, mielenterveys, rakkaus ja ihmisyys olivat Canthille tärkeitä teemoja. Maijala osoittaa, että niihin liittyvät haasteet ovat edelleen kiperän ajankohtaisia.

Minna Maijala tarjoaa älyllistä iloa ja mehukkaita tulkintoja yhteiskunnasta, kirjallisuudesta ja historiasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 36
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

"Pakko yrittää kir-", Märta Tikkanen lopettaa kirjeen eräälle ystävälleen. Tikkasen elämää on vuosikausia määrittänyt kirjailijan tarve itseilmaisuun ja sen vastakohtana perheen tarve vaimolle, rakastajalle, äidille ja isoäidille.

Hänen kirjeensä huutavat vapaudenkaipuuta ja vihaa, mutta myös ammatillista ylpeyttä ja onnistumisen iloa.

Armoitettu kirjeenkirjoittaja Märta Tikkanen kertoo elämästään ystävilleen avoimesti ja suorasti itseään tai muita säästämättä. Tikkanen on ennenkin tehnyt omasta ja läheistensä elämästä suurta kirjallisuutta, mutta henkilökohtaisissa viesteissä puhuu toisenlainen, intiimi ääni.

Syntyy aiempaa vivahteikkaampi kuva naisesta, josta on tullut esikuva uusille kirjoittaville sukupolville.

Kirjaan on koottu Märta Tikkasen kirjeitä ystävilleen ja kanssakirjailijoille Åsa Mobergille ja Birgitta Stenbergille.

Naisten luottamuksellinen suhde ja kirjeenvaihto on jatkunut yli 40 vuotta. Tikkasen omat huomiot ja muistot vuosien varrelta täydentävät kokonaisuuden.

Märta Tikkanen (s. 1935) on Helsingissä syntynyt suomenruotsalainen kirjailija, jonka ovat nostaneet maineeseen muun muassa teokset Miestä ei voi raiskata ja Vuosisadan rakkaustarina. Tikkanen on saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 37
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Leelo Tungalin romaani Toveri lapsi on omakohtaisiin muistoihin perustuva kuvaus pienen tytön elämästä Neuvosto-Eestissä 1950-luvun alussa. Romaanin alussa tuntemattomat miehet tunkeutuvat kotiin ja vievät äidin mennessään. Tyttö jää kahden isän kanssa ja alkaa äidin paluun odotus. Sitä saadaankin odottaa kauan. Tapahtumat kerrotaan lapsen näkökulmasta. Hänelle äidin poissaolo on tietysti käsittämätöntä, ja tuntuuhan se käsittämättömältä aikuisistakin. Tuttuja ihmisiä on viety Siperiaan joukoittain ja yksitellen, mutta silti äidin hakeminen on perheelle yllätys eikä siihen löydy mitään järjellistä syytä. Kohtuullisen hyvin isä ja tytär arkiaskareistaan selviävät; lapsen ja yksinhuoltajana toimivan isän suhdetta kuvataan hellästi ja herkkävaistoisesti. Aikuiset yrittävät pitää lapsen outojen ilmiöiden ulottumattomissa, mutta tyttö näkee ja kuulee paljon ja ymmärtää asiat omalla tavallaan. Lapsen logiikalla hän arvelee äidin pois viemisen johtuneen siitä että hän oli tuhma ja yrittää tulla kiltimmäksi jotta äiti saataisiin takaisin. Toisaalta hän on täynnä ylpeyttä kun bussin rahastaja puhuttelee häntä ?seltsimees laps?, toveri lapsi.

Sukulaisten ja naapurien kautta pienen maaseutukodin elämänpiiri laajenee Tallinnaan asti, ja sen myötä tarinaan yhdistyy monenlaisia elämänkohtaloita. Synkästä ajasta huolimatta kirjan perustunnelma on valoisa ja sydämellinen. Lapsen vilkas mielikuvitus tuottaa pikemminkin humoristisia kuin ahdistavia käänteitä. Tyttö ei ole kertomuksen alussa vielä viittäkään, mutta hän osaa jo monenlaista, oppii lukemaankin koiralle ja nukelle koulua pitäessään. Radiosta kaikuvat laulut Stalinista ja Leninistä sekä uudesta uljaasta tulevaisuudesta nostattavat tytön mieltä vaikka isä saattaa napsauttaakin vastaanottimen kiinni putkien liian kuumenemisen varjolla.

Leelo Tungal (s. 1947) kuuluu Viron tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin lastenkirjailijoihin ja runoilijoihin. Hän on myös pitkäaikainen lastenlehden päätoimittaja. Tungal sai vastikään Viron valtion elämäntyöpalkinnon kirjailijana. Hänen tekstejään kuullaan usein Viron laulujuhlilla. Tungalin edesmennyt mies Raimo Kangro oli säveltäjä ja heidän tyttärensä Maarja Kangro on myös tunnettu kirjailija.

Seltsimees laps teki Leelo Tungalista koko kansan rakastaman kirjailijan. Teos on saanut kaksi jatko-osaa Samettia ja sahanpurua sekä Naisen käden kosketus, jotka ilmestyivät vuosina 2009 ja 2018. Niiden pohjalta valmistunut elokuva Toveri lapsi valittiin Virossa vuoden 2018 parhaaksi elokuvaksi, ja se on saanut myös kansainvälisiä palkintoja.

Tallennettuna:
Hakutulos 38
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Matka Afrikkaan, jota ei enää ole​

Kiehtova tarina tanskalaisen Karen Blixenin vuosista Keniassa 1914-1931. Afrikka kuljetti Karenia vuoroin paratiisiin ja vuoroin helvetin porteille. Hän sai kokea niin avioeron, talousvaikeuksia ja sairauksia kuin myös elämänsä rakkauden. ​

Karen rakasti intohimoisesti Afrikkaa, sen ihmisiä ja villiä luontoa. Siellä sisukas ja peloton kahvitilaa pitävä nainen sai lempinimen ”Naarasleijona”. ​

Tanskaan palattuaan Blixen nousi ​maailmanmaineeseen kirjoillaan ja ​
hänestä tehdyn Minun Afrikkani -elokuvan​ myötä.

Tallennettuna:
Hakutulos 39

Suomalaiset SS-vapaaehtoiset ja väkivaltaisuudet : juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaaminen Saksan hyökkäyksessä Neuvostoliittoon Näytä tarkat tiedot

The Finnish SS-volunteers and atrocities against jews, civilians and prisoners of war in Ukraine and the Caucasus Region 1941-1943, suomi.
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Talvisodan katkerien kokemusten vuoksi Suomessa ryhdyttiin keväällä 1941 värväämään vapaaehtoisia Saksan Waffen-SS-joukkoihin. Tämä teos tarjoaa uutta tietoa siitä, mitä värvätyt suomalaissotilaat Saksan armeijassa tekivät ja mikä oli heidän suhteensa natsi-Saksan armeijan suorittamiin väkivaltaisuuksiin.

Suomalaiset sijoitettiin SS-Divisioona Wikingiin, johon värväytyi 1408 nuorta suomalaismiestä. Heistä kaksi kolmasosaa kaatui, haavoittui tai katosi sotaretken aikana. He taistelivat puna-armeijaa vastaan Ukrainassa ja Kaukasuksella vuosina 1941-1943. Samalla alueella toimivat myös pahamaineiset Einsatzgruppe C:n tuhoamisyksiköt, joiden tavoitteena oli juutalaisten lopullinen hävittäminen ja elintilan raivaaminen germaaniselle rodulle. Waffen-SS:n ja Saksan Wehrmachtin joukot velvoitettiin tukemaan tuhoamisyksiköitä. Juutalaisia, siviilejä ja sotavankeja surmattiin järjestelmällisesti ja raa'asti.

Mitä suomalaiset vapaaehtoiset tiesivät itärintaman tuhoamisyksiköistä ja olivatko he osallisina siviileihin kohdistuneissa julmuuksissa? Valtioneuvoston kanslian Kansallisarkistolta tilaamaa selvitystä varten on käyty läpi ennen tutkimattomia suomalaisia ja ulkomaisia arkistoaineistoja. Selvitys antaa kuvan siitä, mitä suomalaiset tiesivät raakuuksista Ukrainassa ja Kaukasuksella, millainen oli heidän reaktionsa niihin ja mikä oli heidän osuutensa niiden toteuttamisessa.

Tallennettuna:
Hakutulos 40
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Nyt talvisota ensimmäistä kertaa väreissä!

Talvisota väreissä on yleistajuinen kirja maamme taistelusta ylivoimaista naapuria vastaan. Kirjasta saa helposti kokonaiskuvan sodan kulusta, minkä lisäksi se vie lukijan rintamalle ja esittelee muun muassa sodan aseita ja sankareita. Teos kertoo talvisodasta kronologisesti
päivä päivältä.

Jokainen sotakuukausi alkaa tiiviillä katsauksella, joka havainnollistaa alkavan kuukauden tapahtumat aikajanan, kartan ja tekstin avulla. Sen jälkeen jälkeen kuukauden tapahtumista kerrotaan päivä kerrallaan. Suuret kuvat, havainnolliset kartat, aikajanat ja tietolaatikot auttavat
lukijaa hahmottamaan suuren kokonaisuuden. Sotatapahtumien lisäksi tekstissä kerrotaan erikoisista sattumuksista ja yksittäisten sotilaiden kokemuksista.

Tallennettuna:
Hakutulos 41
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Jouko Aaltonen ja Seppo Sivonen palkittiin vuonna 2020 Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta teoksessa Orjia ja isäntiä ? ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla. Kirja oli myös Kanava-palkintoehdokas 2019!

Vuonna 1784 kuningas Kustaa III hankki Karibialta pikkuriikkisen Saint-Barthelemyn kalliosaaren, josta tuli hyvän sataman ansiosta orjatalouden solmukohta. Tiesitkö, että saaren ylläpitämiseen osallistuivat myös suomalaistaustaiset kuvernöörit, sotilaat ja merimiehet? Suomalaiset myös sijoittivat orjatalouteen ja hyötyivät
kaupasta. Tulihan raaka-ainekin Turun sokeritehtaalle Karibian orjaplantaaseilta.

Kirja piirtää samaan aikaan isoa ja pientä kuvaa: toisaalta se uppoutuu orjien, herrojen, kauppiaiden, sotilaiden ja merimiesten elämään ja kokemuksiin pienellä syrjäisellä Saint-Barthelemyn saarella ja toisaalta se avaa globaalin siirtomaa-ajan mekanismeja. Orjia ja isäntiä käsittelee myös orjuuden vastaista taistelua, joka oli yksi ihmiskunnan ensimmäisiä suuria moderneja joukkoliikkeitä.

Tallennettuna:
Hakutulos 42
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Euroopan ja Lähi-idän portiksi muodostunutta nykyisen Turkin aluetta ovat hallinneet sivilisaatiot kreikkalaisista ja roomalaisista osmaneihin. Millaisen matkan Osmani-imperiumin raunioille 1920-luvulla perustettu maallinen ja länsimaisia vaikutteita ottanut Turkin tasavalta on kulkenut muuttuessaan omaa tietään kulkevaksi toimijaksi islamilaisen maailman ja länsimaiden välissä?

Turkista puhuttaessa esille nousevat usein uskonnon ja politiikan suhde, kurdivähemmistön asema sekä demokratian tila. Geopoliittisesti tärkeä sijainti on taannut ulkovaltojen kiinnostuksen Turkin kehitystä kohtaan. Eri vuosikymmeninä Turkki on herättänyt milloin lupauksia maan demokraattisesta tulevaisuudesta, milloin taas pelkoja luisumisesta autoritariaan.

Turkin historia esittelee maan vaiheita itsenäisyyssodan sankarin Mustafa Kemal Ataturkin ajasta Recep Tayyip Erdoganiin, jonka kaudella valtaa on kasattu yhä voimakkaammin presidentille. Teos vie Turkin modernisoitumiskamppailuista niin sotilasvallankaappauksien melskeisiin, Eurooppa-politiikan käänteisiin kuin Turkin nousuun maailmanpolitiikan aktiiviseksi peluriksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 43
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Työtovereita vai heikompia astioita? Älykkäitä ajattelijoita vai leveälanteisia, jotta istuisivat hiljaa? Minkälainen oli reformaattori Martin Lutherin naiskuva? Moni Lutherin teksti saa nykynaisen niskakarvat pörhistymään, kun taas toisissa Luther kohtaa naisessa rakkaan työtoverin tai lähimmän ystävän.

Martin Lutherin ylle on soviteltu niin sovinistin kuin feministin viittaa. Luther oli kuitenkin ennen muuta aikansa lapsi, johon vaikuttivat sekä 1500-luvun käsitykset naiseudesta että henkilökohtaiset kokemukset. Sini Mikkolan teos esittelee mielenkiintoisia naiskohtaloita reformaation ajalta. Samalla hän pohtii, millaisiksi Luther käsitti naisen olemuksen, roolin ja tehtävät - ja miksi.

Mikkola kirjoittaa naishistoriaa kiehtovasti ja yleistajuisesti. Hän hahmottaa todelliset naiset ?karkurinunnien, pikkuvaimojen ja naispaholaisten? takaa. Samalla teos tarjoaa uuden näkökulman Lutherin lähipiiriin, henkilökuvaan ja ajatteluun.

Teologian tohtori Sini Mikkola työskentelee Itä-Suomen yliopistossa kirkkohistorian yliopistonlehtorina

Tallennettuna:
Hakutulos 44
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Eversti Bror Kraemer on tykistötiedustelun kehittäjä ja tulisuunnitelmatekniikan uranuurtaja Suomessa. Kraemer kehitti tykistön käyttöä erityisesti valokuvatiedustelun ja tarkan maalintamisen keinoin. Korpiselkä, Tuulos, Syväri ja Nietjärvi ovat nimiä, jotka toivat kunniaa Kraemerin johtamalle kenttätykistölle.
Kirja pohjautuu aineistoon, joka sisältää merkittävän määrän sodanajan operaatioihin ja tykistötiedusteluun liittyviä alkuperäisiä asiakirjoja sekä mittavan ennen julkaisemattomien sodanaikaisten valokuvien kokoelman.

Parkanolainen Jukka Kyösti (s.1967) on aiemmin kirjoittanut yhdessä Synnöve Fromin kanssa teoksen Suomalaisena SS-miehenä itärintamalla.

Tallennettuna:
Hakutulos 45
Kirja
Beaty, Andrea, kirjoittaja ; Roberts, David, taiteilija ; Keynäs, Maiju, kääntäjä ; Keynäs, Ville, kääntäjä
2020
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pii Pihlaja on loputtoman utelias. Hän alkaa puhumaan vasta kolmevuotiaana, mutta kun hän pääsee alkuun, hän haluaa tietää kaiken. Piin uteliaassa mielessä risteilee kysymyksiä kuten: Miksi ruusujen varsissa on piikkejä? Miksi nenässä on karvoja? Miten nenä oikein haistaa asioita? Pii on vakaasti päättänyt saada kysymyksiinsä vastaukset ja tekee tieteellisiä kokeita löytääkseen ne. Kun hänen kotiinsa leviää hirvittävä löyhkä, Pii tietää, että hänen on etsittävä sen lähde. Mutta tällä kertaa hänen kokeensa eivät suju ongelmitta...

Pii Pihlaja on Ada Lovelacen ja Marie Curien innoittama hahmo ja kirjasarjan aiemmista osista tuttujen Roosa Ruudin ja Antti Lehden luokkatoveri. Hän valloittaa nyt pienet ja suuret lukijat omassa kirjassaan. Hänen tarinansa osoittaa, että uteliaisuus, sinnikkyys ja pienet tuumaustauot palkitaan.

Andrea Beaty on chicagolainen kirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia suosittuja lastenkirjoja. David Roberts on lahjakas ja rakastettu kuvittaja. Hän asuu Lontoossa.

Tallennettuna:
Hakutulos 46
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Kirsi Kunnaksen klassiset runot vievät metsäluontoon ja mielikuvitukseen upeassa lahjakokoelmassa.

"Satu on kuin metsä: kuka sinne menee ja sen poluilla vaeltaa, tulee itseään vastaan eikä palaa samana takaisin."

Suomen rakastetuin runoilija Kirsi Kunnas on yli seitsemänkymmentävuotisen uransa aikana tutustuttanut useat sukupolvet runoon sekä taiteena että ilmaisuvoimaisena leikkinä. Tiitiäisen metsä on huomion- ja rakkaudenosoitus suomalaiselle metsälle, sen runoissa vuodenajat ja aika-avaruus kohtaavat sekä ihmisen aistikokemuksen että satujen ulottuvuuden. Kunnaksen runoissa tutustutaan paitsi metsän eläinten elämään myös keijuihin, peikkoihin ja muihin sadun olentoihin, jotka elävät meidän mielikuvituksessamme.

WSOY sijoittaa 1€ jokaisesta myydystä Tiitiäisen metsä -kirjasta ikimetsään. Yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa keräämme rahaa oikeaan Tiitiäisen metsään, joka jää suojelualueena perinnöksi tuleville sukupolville.

Kirsi Kunnas syntyi Helsingissä vuonna 1924. Hänen ensimmäinen runoteoksensa ilmestyi vuonna 1947, lapsille hän ryhtyi kirjoittamaan 1950-luvulla. Tiitiäisen metsä sisältää 42 runoa yli 60 vuoden ajalta mm. kokoelmista Tiitiäisen satupuu (1956), Puupuu ja käpypoika (1972), Kuun kuva meissä (1980) Tiitiäisen pippurimylly (1991) ja Tiitiäisen tuluskukkaro (2000). Kirjan viehättävän, eloisan tunnelmallisen kuvituksen on tehnyt Silja-Maria Wihersaari (s.1988).

Tallennettuna:
Hakutulos 47
Kirja
Lappi, Arto, kirjoittaja ; Tähtinen, Tero, oheistekstin kirjoittaja
2018
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

TAIVAANPOHJASSA LAULAVAT VALAAT
on laajamittainen valikoima mitallisen runon mestarin Arto Lapin (s. 1966) tuotannosta. Runot ovat tekijän itsensä valitsemia, paikka paikoin vanhoja runoja on hiottu ja mukana on runsas määrä uusia runoja. Aiheenmukaisesti
järjestetty kirja toimii omana kokoelmanaan. Esipuheen on kirjoittanut esseisti
Tero Tähtinen.

Eihän perhonen
edes siivistään tiedä.
Sehän lentää vain,
raottuvista nupuista
juopunut keväänlehti.

Arto Lapin runot ovat jotenkin maagisia: ne ovat eleettömiä, näyttävät arkisilta havainnoilta. Luet ne kerran ja luulet muistavasi. Seuraavalla kerralla ne ovat uusia, ennen lukemattomia, ennen kokemattomia. En yritäkään selittää miksi, totean vain että ne osuvat olennaiseen, joka on muuttumaton ja joka päivä erilainen. Ei väliä onko muoto tanka, haiku, nelisäe tai muu - Lapin oivallukset löytävät muodon sisällölle, eivät etsi sisältöä muodolle. Merkityksellistä on musiikki, mietiskely, rakkaus, rakastettu. Ystävyys pieniin, hyttysenkin kokoisiin olentoihin. Ja asento tässä maailmassa, hyväntahtoinen, hyväntuulinen, mutta ei kritiikitön. Arto Lapin runoille on ominaista hellä huumori joka kuitenkin nipistää korvalehdestä: havahdu, pidä aistit avoimina, älä turru.

KAI NIEMINEN

Tallennettuna:
Hakutulos 48
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Valmiiseen, vauraaseen maailmaan syntynyt nykyaikalainen saattaa tuntea täydellistä vieraantumista aidoista kokemuksista ja samanaikaisesti epämääräistä mutta aitoa syyllisyyttä oman elintasonsa kustannuksista. Kun kaikki on annettu jo asuntomessualueen katalogissa, voi helposti jäädä asuttamaan omaa henkistä keittiösaarekettaan. Miten löytää paratiisinomaiseen utopiaan myös kielessä

  • minkä ironian mättäiden alla piilee välitön, intiimi yhteys toiseen ihmiseen ja siten myös itseen, omiin arpiin? Miten pitkään vastuuta voi siirtää toiselle, muille ja edelleen itselle?

Miia Toivion Sukupuutot liikkuu yleisestä yksityiseen ja takaisin hämmästyttävällä taidolla. Sen puhujat liukuvat useilla posthumanistisesti kiertyneillä akseleilla: inhimillisen ja epäinhimillisen, orgaanisen ja epäorgaanisen, tunteellisuuden
ja tunteettomuuden risteyskohdissa saattaa välittyä se, miten silkka hyvinvointimme tekee meidät vieraiksi ja etäännyttää meidät historiastamme.

Tallennettuna:
Hakutulos 49
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Auri on 17-vuotias ja kaupungin vahvimpia parantajia. Hänestä tulee aikanaan maimo, aivan kuten isoäidistään, jonka opissa hän on ollut pikkutytöstä lähtien. Tulevaisuus on selkeä, Auria varten piiretty polku.

Nelvikan ulkopuolella kylät ja kaupungit täyttyvät pakolaisista, jotka sekoittavat arkea. Aurin arki sekoittuu kuitenkin pääasiassa miehestä, joka tuoksuu kuparilta ja sulavalta lumelta.

Sinisen talon noita on itsenäinen jatko Maria Carolen esikoisteokselle Tulen tyttäriä. Se on fantasiaromaani, rakkaustarina ja kasvukertomus, jossa ihmisyys yhdistää enemmän kuin erottaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 50
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Auringon karrelle paahtama tasanko, kuivuneet kastelukanavat, pölyävät pellot ja maantiet, joilla kukaan ei enää liiku. Oliivitarha kylän laidalla, ja tarhassa maakuoppa, jossa piileskelee pieni poika.

Poika pakenee jotakin, eikä tasanko ole lapsia varten. Yön pimeydessä poika osuu vanhan vuohipaimenen leirivalkealle, ja nälän, janon, armottoman auringon ja vastoinkäymisten piinaama matka kohti pohjoista alkaa.

Jesus Carrasco johdattaa lukijansa sisälle pölyiseen, jalkojen alla polttavaan maisemaan. Kuivuuden piinaama tasanko on lohduton paikka, mutta sielläkin hyvyydellä on mahdollisuus.

Espanjalainen Jesus Carrasco (s. 1972) kirjoittaa synnyinseutunsa Extremaduran karuista maisemista. Hänen esikoisromaaninsa Taivasalla (Intemperie, 2013) voitti useita palkintoja ja se käännettiin tuoreeltaan kymmenille kielille. Hänen toinen teoksensa La tierra que pisamos (2016) voitti Euroopan unionin kirjallisuuspalkinnon. Sekin tarkastelee maailmaa, jossa tuntemamme säännöt eivät enää päde.

Tallennettuna: