Huom! Vappuna ke 1.5. kirjakuljetusta ei ole.

Haku

Uutuudet, vko 13/2021

Uutuudet ajalta: 29.3.2021 - 4.4.2021

Muokattu: 1.7.2021
Hakutulos 1
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Emme ole yksin.

Harvardin tähtitieteen professorin kiehtova kirja kertoo, miksi voimme hyvällä syyllä olettaa, ettei Maa ei ole universumin ainut elävä planeetta.

Syksyllä 2017 aurinkokuntamme halki kiisi komeetta, joka sai tähtitieteilijät ymmälleen. Mittausten perusteella se oli muodoltaan ohut ja litteä ja muutti suuntaansa ilman minkään ulkopuolisen voiman vaikutusta.Todellinen uutispommi koettiin, kun Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb esitti, että Oumuamuaksi nimetty taivaankappale saattaisi olla jonkin toisen, kaukaisen sivilisaation rakentama luotain.

Loeb kannustaa hauskan filosofisella tyylillä lukijaa avoimeen mieleen ja kosmiseen nöyryyteen: vielä neljäsataa vuotta sitten olimme vakuuttuneita, että maapallo on universumin keskipiste.

Loeb kertoo, miten hän päätyi teoriaansa ja miksi on todennäköistä, että emme ole ainut kehittynyt sivilisaatio maailmankaikkeudessa.

Abraham Loeb on Harvardin yliopiston tähtitieteen laitoksen johtaja ja Yhdysvaltain tiedeakatemian jäsen. Hän on julkaissut aiemmin neljä oppikirjaa sekä satoja tieteellisiä artikkeleita muun muassa tähtien ja mustien aukkojen synnystä sekä maapallon ulkopuolisen elämän etsimisestä. Vuonna 2012 Time-lehti listasi Loebin yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista tähtitieteilijöistä.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Kirja
Huhta, Ari-Pekka, kirjoittaja, valokuvaaja (ekspressio)
2021
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

”Tai ootteko koskaan te painaneet pään kesäistä nurmea vastaan, kun heinäsirkat on helisseet ja raikunut laulu rastaan? Sinikellot tokko ne keinuivat, lepinkäiset tokko ne leijuivat, ja tuoksuiko kukkaset tuhannet? - Sitä tuoksua unhota et.” - Eino Leino

Mitä ovat perinteiset luontotyypit? Miten ne ovat syntyneet? Miksi ne ovat häviämässä? Onko niistä jotain ”hyötyä”? Ja miksi niitä pitäisi vaalia?

Kirja esittelee kaikki suomalaiset perinteiset luontotyypit kalliokedoista metsälaitumiin, nummista tulvaniittyihin. Niiden historiaa tarkastellaan alkaen ajasta ennen ihmiskulttuuria läpi Suomen niitto- ja laidunhistorian ja päätyen perinteisen niittytalouden rappioon.

Kirjassa esitellään kaikki Suomessa esiintyvät kasvillisuustyypit, annetaan esimerkkejä tyypeillä esiintyvistä lajeista sekä niiden ekologiasta. Kunkin elinympäristön tyypilliset lajit esitellään listoina.
Kirjoittaja Ari-Pekka Huhta työskentelee Oulun yliopiston kasvimuseolla. Huhta on tutkinut ja valokuvannut perinnebiotooppeja kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on nähnyt näiden ihmisen luomien luontotyyppien uhanalalaistumisen viime vaiheet.

600 valokuvaa, yli 30 vierailukohdetta!

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Käyhkö, Arttu, kirjoittaja, valokuvaaja
2021
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pieni Metsäkonekirja on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille.
Kirja tutustuttaa lukijansa mielenkiintoiseen ja varsinkin kaupunkilaisille täysin vieraaseen metsäkoneiden maailmaan, jossa nykyaikaiset koneet ovat syrjäyttäneet metsurit ja vanhat tavat. Tänä päivänä harvesterit kaatavat, karsivat, pätkivät ja kokoavat puurungot, jotka kuormatraktorit sitten kuljettavat metsäautoteiden varteen. Koneiden kehitys on ollut nopeaa ja ne tekevät työnsä tehokkaasti ja luontoa säästäen.
Suomalaiset metsäkoneet edustavat maailman huippua.
Kirjan koonnut Arttu Käyhkö on laatinut useita alan teoksia ja tämä on hänen 26. kuva- ja tietoteoksensa.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Kirja
Bacon, Lee, kirjoittaja ; Valli, Kati, kääntäjä ; Kwasny, Karl, kuvittaja
2021
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Viimeinen ihminen on kuin E.T. - mutta toisinpäin!

Ihmiset ovat hävinneet maapallolta ja sitä asuttavat robotit, joista jokaisella on tehtävä ja tarkoitus. Eräänä päivänä tapahtuu mahdoton: XR-935 tapaa ihmistyttö Emman. Alkaa huima, jännittävä seikkailu, joka etenee mutkien kautta riemastuttaviin oivalluksiin ja ystävyyteen.

"Viimeinen ihminen on yksi vuoden virkistävimmistä ja viihdyttävimmistä kirjoista. Se pohtii inhimillisiä virheitä, teknologian sudenkuoppia ja ihmisen päättäväisyyden hienoutta. Lisäksi se on riemukas ja erittäin ajankohtainen kirja maailmastamme. Tässä kirjassa Linnunradan käsikirja liftareille kohtaa Terminaattorin." - Kirja-arvio Revenge of the Fans -sivustolla

Lee Bacon on amerikkalainen kirjailija, jonka kirjoja on käännetty 23 kielelle. Viimeisen ihmisen elokuvaoikeudet on ostanut Sony Pictures. Lue lisää kirjailijasta osoitteesta leebaconbooks.com

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pomenia 2
Taikamaailma täynnä taikaa, seikkailua ja sydämeltään suuria olentoja!

Pomenian taikamaailman yllä leijuu Pimeydenvelho Käämän pahaenteinen uhka, joka kasvaa päivä päivältä. Käämä on sitä mieltä, että turhanpäiväinen ilonpito on saatava loppumaan, jotta tilalle voi tulla pimeys, kuri ja järjestys! Käämän kataliin suunnitelmiin on jo lähes totuttu, kunnes Pomenian asukkaat joutuvat täysin uuden ongelman eteen. Taikapölyä kerääviä keijuja alkaa yksi toisensa jälkeen kadota kuin tuhka tuuleen.

Lannistuminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto, joten pomenialaiset päättävät tehdä kaikkensa, jotta hullunkurinen taikamaailma saa jatkossakin pitää taikansa. Tällä kertaa siihen tarvitaan kaksi kekseliästä peikonpoikasta, roppakaupalla yhteishenkeä, hassuttelua ja noidan neuvoja. Mutta onko Käämän voima lopulta kaikkea muuta vahvempi?

Taikamaailma vaarassa on toinen osa ainutlaatuista trilogiaa, joka jatkaa tarinaa Pomenian taikamaailmasta. Mielikuvituksellinen ja värikylläinen kuvitus sekä kutkuttavan jännittävä tarina kutsuvat lukijan mukaan seikkailuun, jossa on vaakalaudalla koko Pomenian kohtalo.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Etsiväkaksikko Taimi & Luka 3
Etsiväkaksikko Taimi & Luka joutuu jännittävään seikkailuun yrittäessään selvittää paikkakunnalla tapahtuneita varkauksia. Kesämökkeihin, tyhjillään oleviin asuntoihin ja liikkeisiin on murtauduttu. Jopa lasten oma myyjäiskassa on joutunut varkaiden käsiin.

Mahdollisia epäiltyjä löytyy useampia. Mutta miten työpajan Taavin valkoinen pakettiauto liittyy varkauksiin? Taimi ja Luka päättävät tutkia asiaa.

Kirja tarjoaa jännittävää lukemista alakouluikäisille.
Kadonnut kassalipas on 13-vuotiaan Alina Keski-Mäenpään ja hänen äitinsä Kati Keski-Mäenpään kolmas, itsenäinen kirjasarjan osa varhaisnuorille. Ensimmäinen osa Varastettu vaivaisakka ilmestyi vuonna 2018, ja se ylsi vuosittain jaettavan Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon finalistiksi. Toinen osa Hildan haamu ilmestyi vuonna 2019.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Tarja Lappalaisen Rakkauden kiirastuli tempaa lukijansa elävällä ja aidolla tavalla 1300-luvun Skotlantiin ja nuoren Janet Dancortin elämään, jonka sydämen on vallannut linnanherra John de Caleone. Tästä alkaa uskomaton taistelu rakkaudesta ja intohimosta, jonka ylle kiertyy pahansuopuuden ja juonittelujen verkko, johon sotkeutuu osaltaan Saksan maan kuuluisa ritari ja monet valtaa ja mammonaa tavoittelevat. Juonenkäänteet ja tapahtumat seuraavat toistaan - niissä ihmisten raadollisuus käy yhä ilmeisemmäksi ja kauhistuttavammaksi. Kirjan tapahtumat perustuvat osittain tositapahtumiin ja oikeisiin henkilökuvauksiin.

Kirja on samalla kuvaus ihmisluonteista - toinen on valmis uhrautumaan, toinen puolestaan surmaamaan ja tuhoamaan omien päämääriensä saavuttamiseksi. 1300-luvun Skotlannissa vallitsee oman käden oikeus - alempiarvoisen on vaikea saada oikeutta. Kirja on uskomattoman jännittävä seikkailu, jonka loppua voi vain arvailla.

Tarja Lappalainen on kirjoittamisen maisteri (FM), jolla on laaja tuotanto, johon mahtuu niin tietokirjoja kuin proosaa. Hänen useista historiaan keskittyvistä teoksistaan voi mainita tietokirjat Se oli yhtä tulihelvettiä - talvi ja jatkosodan kasvot sekä Stalinin tappamat - Muurmannin suomalaisten pitkä ja musta yö (Docendo). Lappalainen tekee myös kirjoittamisesta väitöskirjaa. Rakkauden kiirastuli on Lappalaisen 22. teos.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Bird Box 2
Piinallisen jännittävän Bird Boxin tarina jatkuu

Malorie elää teini-ikäisten lastensa kanssa side silmillään Camp Yadinissa, entisellä kesäleirialueella. Maailma ympärillä on hengenvaarallinen, sillä kaikkialla on olioita, joiden katsominen tai koskettaminen suistaa hulluuteen ja itsemurhaan. Eräänä päivänä Malorie saa tietää, että hänen vanhempansa ovat kenties sittenkin selviytyneet, eikä hän näe muuta vaihtoehtoa kuin ottaa riskin ja lähteä lapsineen kohti tuntematonta.

Josh Malermanin esikoisromaani Lintuhäkki ja sen pohjalta tehty Netflix-elokuva Bird Box ovat olleet maailmanlaajuinen hitti. Maloriessa hyytävä aistikauhu työntyy iholle asti.

Tallennettuna:
Hakutulos 10

Isadora Kuu menee balettiin Näytä tarkat tiedot

Isodora Moon goes to the ballet, suomi
Kirja
Muncaster, Harriet, kirjoittaja, taiteilija ; Varpu, Maarit, kääntäjä
2021
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isadora Kuu 4
Isadoran äiti on keiju, isä vampyyri, ja hän itse on vähän kumpaakin. Isadora rakastaa yötä, lepakoita ja mustaa tutuaan, mutta hän rakastaa myös auringonpaistetta, taikasauvaansa ja Pinkki-pupuaan. Pinkki on Isadoran paras ystävä, sillä Isadoran äiti loihti Pinkin eläväksi.

Isadora ja Pinkki-pupu ovat innoissaan baletista, he harjoittelevat keskenään ja pitävät esityksiä Isadoran perheelle. Kun Isadoran luokka lähtee katsomaan oikeaa balettinäytäntöä, Isadora on on innoissaan, kunnes hänen vanhempansa ilmoittavat lähtevänsä vapaaehtoisiksi retkelle...

Isadora Kuu on erityinen, koska hän on erilainen.
Kaksivärinen vampyyrikuvitus. Ei kun keijukuvitus. Ei
kun...no, joka tapauksessa: erityisen hieno kuvitus!

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Kirja
Muncaster, Harriet, kirjoittaja, taiteilija ; Varpu, Maarit, kääntäjä
2021
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Isadora Kuu 3
Isadoralla on pian syntymäpäivä, ja hän haluaa kutsua juhliinsa ihmisystäviään, koska siitä lähtien, kun hän aloitti ihmiskoulun, hän on ollut monilla kaveriensa syntymäpäivillä. Isadora ei halua järjestää kavereilleen vampyyrisyntymäpäiviä, koska ne järjestetään yön pimeimmällä hetkellä, eikä myöskään keijusyntymäpäiviä, koska niihin kuuluu uimista hyvin kylmässä vedessä, jossa on paljon kaloja...millaiset siis Isadoran syntymäpäiväjuhlista tuleekaan?

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Anders-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 13
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Oui! Sano kyllä elämälle!

Katherine Pancolin Parittelurituaaleja on rehevä lukuromaani hyönteistutkijasta, joka tietää kaiken tulikärpästen rakkauselämästä, mutta ei tiedä, ketä ja miten itse rakastaisi.

Pariisilainen hyönteistutkija Rose Robinson on tehnyt hyvää yhteistyötä amerikkalaiskollegansa Leo Zackarian kanssa mutta ei osaa oikein päättää, pitääkö miehestä vai ei. Leon keltaiset housut nostattavat hänessä lähes inhon kaltaisia vastenmielisyyden väristyksiä. Toisaalta taas Rosella on taipumusta ajatella itsensä naimisiin lähes kenen tahansa vastaan tulevan miehen kanssa, vaikka hänen omien vanhempiensa liitto ei ole luonut ruusuista kuvaa avioelämästä. Ehkä rakastumiselle pitäisi kuitenkin antaa mahdollisuus?

Katherine Pancol osaa kertoa romaaneissaan kipeistä aiheista, kuten manipuloivista ihmissuhteista, hilpein äänensävyin mutta silti koskettaen. Rempseä kertoja pyyhkii pölyt kankeiksi käyneistä ajatuksista raikkaan feministisellä näkökulmallaan ja upeasti piirretyillä, vahvoilla naishahmoillaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Apollon 5
Saako Apollon vihdoin takaisin jumalalliset voimansa? Koukuttavan seikkailusarjan päätösosa.

Juppiterin leiri on hädin tuskin selvinnyt triumviraatin hyökkäyksestä, mutta teinipoika Lesteriksi muuttunut Apollon ja hänen puolijumala-emäntänsä Meg suuntaavat jo kohti uutta tehtävää. Tällä kertaa ennustus vie heidät takaisin New Yorkiin, jossa heitä odottaa pelätyin keisareista, julma Nero.
Neron tornissa Meg kohtaa kasvatti-isänsä viimeisessä välienselvittelyssä. Apollonilla puolestaan on vastassa arkkivihollisensa Python. Kaikki on pelissä, kun ratkeaa, pääseekö Apollon viimein palaamaan jumalalliseen kotiinsa Olympokselle.

"Et voi lopettaa lukemista." - Apu Juniori

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Kirja
Kallioniemi, Tuula, kirjoittaja ; Jormalainen, Emmi, kuvittaja ; Markkula, Jonna, kuvittaja ; Sarell, Nadja, kuvittaja ; Jaatinen, Sanna, toimittaja
2021
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Värikäs kokoelma uusia kotimaisia iltasatuja, jotka naurattavat, lohduttavat ja antavat hyvän unen.

Mitä tapahtuu, kun prinsessa Hilirimpsis kuulee kaiken väärin? Miksi möröt eivät mahdu sängyn alle? Ovatko Punajukan uudet kerrostalonaapurit noita-akkoja? Miten isä onnistuu ruokkimaan norsuiksi muuttuvat lapsensa?
Hurmaavissa saduissa seikkaillaan sekä kaupungin sykkeessä että metsän siimeksessä, kohdataan monenlaisia eläimiä ja ihmeellisiä otuksia. Satujen kekseliäs kuvitus on Emmi Jormalaisen, Jonna Markkulan ja Nadja Sarellin käsialaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 16

Pipsan poppoo Näytä tarkat tiedot

Peppa and friends, suomi
Kirja
Archer, Mandy, kirjoittaja ; Karhu, Satu, kääntäjä
2021
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pipsa Possulla on paljon hyviä ystäviä. Minkälaisia leikkejä he leikkivät?

Hurmaava kirja tutustuttaa Pipsaan ja hänen kavereihinsa. Tukevilla pahvisivuilla Pipsan poppoo leikkii muun muassa merirosvoa ja leipoo pitsaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Virtasen perheen lapsikatras on vallannut kukin vuorollaan pääroolin mainiossa lastenkirjasarjassa. On Paavon vuoro.

Paavo Virtasta harmittaa: Vilmalla on laktoosi-intoleranssi, Kastehelmi on allerginen ja Sarilla on vaikeasti lausuttava tauti. Paavolla ei ole mitään. Häntä ei hoivata eikä hänelle tarjota erikoisherkkuja. Mutta yhtenä päivänä Paavon kurkkuun alkaa sattua.

Anni Swan -mitalilla palkitun kuvakirjasarjan 12. osassa pohditaan, millaista on olla kipeä. Kuten aina, Anneli Kanto tekee sen oivaltavasti, lämpimästi ja pieni pilke silmäkulmassa. Noora Katon räiskyvä ja hillitön kuvitus antaa tarinalle lisäpotkua.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Anders-kirjastot
Muistiinpano:

Pieni valkea nalle nukkuu rauhaisaa talviunta emokarhun kainalossa, kun kesken unien pohjoistuuli herättää sen. Nalle lähtee tuulen teille. Matka vie nallen halki talvisen tienoon ja on yllätyksiä täynnä. Nalle kohtaa metsän asukkaita ja innokas tuuli vie nallen kauas kotipesästä. Lopulta nalle huomaa, että paras paikka on äitikarhun luona omassa kotipesässä - ei ole kiire kasvaa isoksi!

Tarina on suunnattu 3-8-vuotiaille lapsille. Rauhallinen, herkkä ja lempeä tarina puhuttelee sekä lasta että hänen vanhempiaan. Kuvituksen pehmeä ja taianomainen tunnelma kannattelee tarinaa, jossa kuvataan muun muassa herkkyyttä ja erilaisuutta. Pienen valkean nallen tarina korostaa lapsuusajan merkitystä ja ajatusta siitä, että lapsen tulee saada olla juuri niin herkkäturkkinen kuin on, ja pysyä lapsena riittävän kauan. Elämän arvoituksellisuus ja sen eteenpäin työntävä voima vievät nallenkin talviseen seikkailuun, mutta lopulta elämän tuulet kannattelevat, vaikka tuulen tiet joskus ovatkin arvaamattomat.

Anna-Leena Rajamäki on lapsesta saakka piirtänyt ja maalannut satumaailmoja sekä kirjoittanut satuja, tarinoita ja fantasiaa. Kirjoittaminen ja käsillä tekeminen ovat aina olleet tärkeitä itseilmaisun keinoja, ja mielikuvitus ja luovuus ovat vahvasti läsnä perheenäidin ja taiteilijan jokaisessa päivässä. Koulutukseltaan Anna-Leena on vaatetusalan artenomi (amk) ja työskentelee freelance-taiteilijana ja käsityöyrittäjänä. Anna-Leena on palkittu Vuoden Askartelija 2017 -palkinnolla ja hän on toimittanut kädentaito-ohjeita lukuisille suomalaisille lehdille. Kädentaitopalsta on ilmestynyt muun muassa Suuri Käsityö -lehdessä.

Tallennettuna:
Hakutulos 19

Louisianan lainvalvojat Näytä tarkat tiedot

Un cow-boy dans le coton, suomi
Kirja
Achdé, sarjakuvantekijä ; Jul, sarjakuvantekijä ; Morris, alkuperäisidean luoja ; Kolehmainen, Annukka, kääntäjä
2021
Anders-kirjastot
Tallennettuna: