Huom! Vappuna ke 1.5. kirjakuljetusta ei ole.

Haku

Asiakkaana kirjastossa

Käyttösäännöt

Anders-kirjastokortilla saat käyttöösi Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven ja Toholammin kirjastojen kokoelmat.

Voit lainata kaikista toimipisteistä ja asioida verkkokirjastossa. Voit palauttaa lainat maksutta mihin tahansa Anders-kirjastoon. Voit tilata aineistoa seutulainaksi naapurikirjastosta ja noutaa sen omasta lähikirjastostasi. Seutulaina on ilmainen. Muista valita noutopaikka!

Jos haluamasi aineisto on lainassa, voit tehdä varauksen. Varaamasi aineisto tulee valitsemaasi kirjastoon, kun se palautetaan. Saat saapumisilmoituksen valintasi mukaan tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä.

Anders-kirjastoilla on yhtenäiset laina-ajat ja myöhästymismaksut. Voit maksaa maksusi mihin tahansa toimipisteeseen.
Tarkista kirjastojen aukioloajat ja hyödynnä Anders-kirjastojen palveluverkko!

Kirjastokortti

Anders-kirjastojen asiakkaana voit asioida kotikuntasi kirjaston lisäksi myös kaikissa muissa Anders-kirjastoissa. Anders-kirjastokortin saa mistä tahansa Anders-kirjastojen toimipisteestä.

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Kirjastokortin saa esittämällä henkilöllisyystodistuksen sekä ilmoittamalla nimensä, osoitteensa ja henkilötunnuksensa. Tiedot tallennetaan kirjaston asiakasrekisteriin. Jokaisella on henkilötietolain mukainen oikeus tarkistaa, mitä häntä koskevia tietoja rekisteriin on tallennettu (Henkilötietolaki 523/1999, 10§).

Alle 15-vuotiaalta tai muulta vajaavaltaiselta henkilöltä ja yhteisölainaajalta (koulu, päiväkoti, laitos tai muu yhteisö) vaaditaan vastuuhenkilön (huoltaja, edunvalvoja tai muu lakimääräinen edustaja) sitoumus. Vastuuhenkilön on todistettava henkilöllisyytensä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella sekä ilmoitettava henkilötunnuksensa ja yhteystietonsa.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja sen omistaja tai vastuuhenkilö vastaa kirjastokortilla lainatusta aineistosta. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Kirjastokortin katoamisesta sekä nimen ja yhteystietojen muutoksesta on ilmoitettava välittömästi kirjastoon. Asiakas on vastuussa kadonneella kortilla lainatusta aineistosta, kunnes katoamisilmoitus kirjastoon on tehty.

Anders-Finnan palvelujen käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun (pin-koodin). Pin-koodin saa kirjastosta esittämällä kirjastokortin ja todistamalla henkilöllisyytensä.

Sähköisen kirjastokortin saat käyttöösi kirjautumalla verkkokirjastoon ja avaamalla Oma tili -valikosta Kirjastokortit-sivu. Kirjastokortin numeroa napauttamalla saa esiin pelkän viivakoodin, joka toimii tavallisen kirjastokortin tapaan.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Anders-Finnassa voit etsiä ja varata aineistoa, uusia lainojasi ja tarkistaa omat tietosi. Anders-Finnaan kirjautumiseen tarvitset PIN-koodin, jonka voit hakea Anders-kirjastoista.

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi.

Lainat voi uusia, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin. Uusimisen voi tehdä Anders-Finnassa, paikan päällä kirjastossa tai puhelimitse.

Olet vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää palautuskehotuksen. Voit palauttaa lainat maksutta mihin tahansa Anders-kirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan.

Voit tilata kirjastossa ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä sähköpostiisi. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle.

Jos kirjastossa on palautusluukku, sinne voit jättää omalla vastuullasi palautuksia myös silloin kun kirjasto on kiinni. Jos palautat lainan palautusluukkuun kirjaston sulkeuduttua, palautus kirjataan seuraavalle aukiolopäivälle.

Varaaminen

Varauksen voit tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai Anders-Finnan kautta. Varaaminen on maksutonta. Kokkolan kirjastojen asiakkailta peritään noutamattomasta varauksesta 2 euron suuruinen maksu.

Anders-kirjastoilla on yhteinen varausjono, mikä tarkoittaa sitä, että kun varaat aineistoa, se voi tulla sinulle lainattavaksi mistä tahansa Anders-kirjastosta, ei vain omasta kirjastostasi tai oman kuntasi kirjastosta.

Kirjasto lähettää ilmoituksen noudettavista varauksista sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä oman valintasi mukaan. Voit valita lähetystavan kirjaston asiakaspalvelussa.

Joissakin Anders-kirjastoissa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Noutoilmoituksessa on varaustunnus, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Muistathan lainata varauksesi.

Maksut

Maksut vaihtelevat kunkin kirjaston maksujen mukaan. Oman kirjastosi maksut voit tarkistaa kirjaston verkkosivuilta.

Kannuksen kirjaston maksut

Kaustisen kirjaston maksut

Kokkolan kirjaston maksut

Toholammin kirjaston maksut


Lasten ja nuorten aineistosta ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotuksen lähettämisestä peritään aina maksu. Lainaaminen, varaaminen ja lainojen uusiminen estyy, jos maksuja on 10 euroa tai enemmän. Lasku palauttamattomasta aineistosta lähetetään kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta tai aineistoa palauteta, kirjasto siirtää asian perintätoimistolle.

Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia, digitaalisia pelejä ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella.

Maksa kirjastomaksuja verkossa

Nyt Anders-kirjastojen maksuja voi maksaa myös verkossa kaikkien Anders-kirjastojen palvelupisteiden lisäksi. Perintään liittyvät maksut maksetaan kuitenkin aina perintätoimistoon.

Verkkomaksaminen on helppoa:

  • Kirjaudu Anders-Finnaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.
  • Näet maksusi omissa tiedoissasi kohdassa maksut.
  • Sinun on maksettava kaikki maksut kerralla, minimimaksu on 0,65 €.

Jotta voit maksaa maksuja verkossa, sinulla pitää olla Omat tiedot –sivulla tallennettuna sähköpostiosoite. Saat maksuvahvistuksen siihen. Verkkomaksamisen maksutapana on Paytrail. Se mahdollistaa kaikkien kotimaisten pankkien verkkomaksut sekä luottokorttimaksamisen Visalla ja Master Cardilla.

E-kirjasto

Anders-kirjastot tarjoavat asiakkaiden käyttööön erilaisia e-aineistoja. Osa aineistoista on käytössä asiakkaan kotona, osa on käytössä ainoastaan kirjaston koneilla tai kirjaston verkossa.

Ellibsin e-kirjoja ja e-äänikirjoja

Biblion e-kirjoja ja e-äänikirjoja

Kotimaisia aikakaus- ja ammattilehtiä. Voit lukea lehtiä kotona kirjautumalla kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla tai kirjastossa kirjaston koneilla tai kirjaston langattomassa verkossa.

Kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä. Käytössä ainoastaan kirjaston koneilla tai kirjaston langattomassa verkossa.

Naxos Music Library - klassista musiikkia

Ilmaisia e-aineistoja

Ilmaiset e-aineistot ovat vapaasti käytettävissä missä tahansa ilman kirjautumista.

Klassikkokirjasto

Gutenberg-projekti

Kansalliskirjaston aineistot

Lönnrot-projekti

Informaatikon vinkit

Genius loci - Paikan henki. Seikkailua historiallisella Keski-Pohjanmaalla

E-kirjasto

Viittomakielinen kirjasto

Hankintaehdotus

Jos etsimääsi aineistoa ei ole Anders-kirjastojen kokoelmissa, voit tehdä hankintaehdotuksen tästä.

Kaukolainaus

Jos aineistoa ei ole Anders-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata lainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainasta peritään kunkin kirjaston määrittämä maksu.

Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan nämä maksut.

Tästä linkistä voit tehdä kaukolainapyynnön.

Omatoimikirjastot ja itsepalvelu

Omatoimikirjastoissa voit käydä kirjaston normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Sisään pääset kirjautumalla kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Ennen ensimmäistä sisään kirjautumista sinun täytyy tehdä sopimus omatoimikirjaston käytöstä omassa kirjastossasi.

Omatoimiaikana kirjastossa ei ole palvelua, mutta voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, käyttää tietokonetta ja selata aineistoa.
Automaatit ovat käytettävissä myös kirjaston aukioloaikoina.

Tarkista omatoimikirjaston käytännöt ja säännöt omasta kirjastostasi tai kirjastojen verkkosivuilta.

Omatoimikirjastoja ovat Kokkolan pääkirjaston lehtisali sekä Lohtajan, Koivuhaan, Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Lestijärven ja Toholammin kirjastot.

Saavutettava kirjasto

Kotipalvelu

Osa Anders-kirjastoista tarjoaa kotipalvelua, jolla tarkoitetaan kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin. Kotipalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät korkean iän, sairauden, tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa. Kotipalveluasiakasta koskevat kirjaston käyttösäännöt. Palvelu on maksutonta. Lisätietoja saat omasta kirjastostasi.

Celia-kirjaston palvelut

Celia-kirjasto on tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa.

Celia-kirjasto

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto on Kuurojen liiton ylläpitämä verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Omppuhylly Kokkolan kaupunginkirjastossa

Omppuhyllyssä on helppolukuisia kuvakirjoja lapsille. Kaikki voivat lukea näitä kirjoja, mutta ne ovat erityisen hyviä lapsille, joilla on erilaisia toimintahäiriöitä sekä vaikeuksia puhumisessa ja kielenkäytössä. Kuvakirjat sopivat hyvin myös niille, jotka opettelevat uuden kielen esim. maahanmuuttajat.

Tietojärjestelmä- ja rekisteriselosteet

Kirjaston asiakasluettelo on henkilörekisterilain mukainen henkilörekisteri, jota käytetään vain lainauksen valvontaan ja josta ei anneta tietoja kirjaston ulkopuolelle. Henkilötunnusta käytetään vain lainaajakortin antamista ja lainausoikeuden lakkaamista koskevissa tilanteissa sekä perintätilanteissa.

Kirjaston tietojärjestelmä- ja rekisteriselosteet:

Andersin tietosuojaseloste

Andersin tietosuojaseloste selkokielisenä

Finna tietosuojaseloste